O krůtě a jejím mase 

Maso krůty si můžeme dopřát v různých tepelných úpravách, ať už vařením, pečením, grilováním, uzením nebo smažením.

Můžeme si koupit celou krůtu nebo využít jen některé její části:

  • Horní stehno

Ideální je na vaření, pečení i uzení.

  • Spodní stehno

Je výborné třeba na řízky či pečení.

  • Prsa

Z prsou si můžete pochutnat na minutkách, roládách nebo z nich udělat mletý polotovar.

  • Lelky

Hodí se na grilování nebo pečení.

  • Křídla

Výborná jsou pečená.

  • Krk

Z krků se dá uvařit výborný vývar.

  • Biskup 

Nejtučnější část masa, která se hodí na pečení

  • Droby

Čili vnitřnosti, tj. játra a žaludek. Játra využijeme třeba na výbornou játrovku, žaludky můžeme zakomponovat do vývaru nebo je připravit v dušené podobě.

Krůtí maso pro zdraví

Krůtí maso je bohaté na bílkoviny a chudé na tuky. Je vhodné pro všechny, kdo bojují nejen s nadváhou, ale i zvýšeným cholesterolem, chronickým zánětem slinivky nebo srdečním onemocněním. 

Obsahuje dokonce aminokyselinu tryptophan, která velice dobře působí na duševní pohodu.

Dále musíme zmínit jeho bohatství na vitaminy skupiny B a minerály. Z nich je zastoupeno železo, selen, zinek a vápník.

Skvělé recepty na jeho přípravu

Hledáte tip na rychlý oběd? Inspirujte se třeba našimi medailonky z krůtího masa na 3 způsoby.

Pro odvážnější máme tipy na rolády z krůtího masa. Kterou byste si vybrali vy?

A pro ty, kdo netroškaří máme recepty na slavnostní krůtu. Naleznete zde i krůtu pečenou v celku.

X