Krůta na několik způsobů ve sváteční čas

Štědrovečerní večeří je u nás bezesporu kapr a bramborový salát. Další dva vánoční svátky už bývají pestřejší. Někdy je to kachna, někdy husa, někdy pečeně nebo omáčka, ale může to být i krůta. Její výhodou je, že má jemné maso, drobnou kostru, bývá dostatečně velká, takže se hodí i pro větší počet lidí u svátečního stolu a upravovat se dá na řadu způsobů. Můžeme ji péct samotnou celou nebo po částech, plnit nádivkou nebo připravit s omáčkou. Případné odkrojky masa se dají použít do sekané, na masovou pomazánku nebo na polévku.

1. Pikantní guláš z krůtího masa

Osvědčená tradiční klasika naší kuchyně. Vyzkoušejte pikantnější recept.

INGREDIENCE :

  • 800 g krůtího masa
  • 1 červenou papriku
  • 1 chilli papričku
  • 2 cibule nakrájená
  • 1 lžíci sladké a pálivé mleté papriky
  • 1 lžičku kmínu
  • 100 g slaniny na kostičky
  • vývar
  • sůl a  pepř

POSTUP :

  1. V hrnci opečeme slaninu do křupava.
  2. Pak ji vyjmeme a ve výpeku opečeme cibuli.
  3. Přidáme na kostičky nakrájené a osolené maso.
  4. Krátce opečeme a zasypeme kmínem, sladkou a pálivou paprikou.
  5. Vrátíme do hrnce slaninu, vše dobře promícháme a zalijeme vývarem tak, aby se maso dusilo, a ne vařilo.
  6. Přidáme nakrájený řapíkatý celer, přiklopíme a dusíme asi 40 minut.
  7. Pak přidáme na proužky nakrájenou červenou papriku, nasekanou chilli papričku a dolijeme podle potřeby vývarem.
  8. Guláš necháme ještě 10 minut probublávat.
  9. Nakonec podle chuti ještě osolíme a opepříme.
  10. Krutí guláš můžeme servírovat s pečivem, špeclemi, haluškami.

Pikantní guláš z krůtího masa

zdroj : prozeny.cz

2. Pečená krůta s čerstvými bylinkami a citrónovou šťávou

V anglosaských zemích je klasickým vánočním pokrmem pečené krůta nebo krocan. U nás se dostává teprve do obliby.

INGREDIENCE :

na krůtu o velikosti 5kg

  • krůta či krocan
  • asi čtvrt hrnečku olivového oleje
  • 2 velké citróny
  • 3 lžíce čerstvě nasekané majoránky, tymiánu, rozmarýnu, bazalky, česneku
  • špetka mletého černého pepře na dochucení
  • sůl

POSTUP :

  1. Předehřejeme si troubu na zhruba 180 °C.
  2. V menší misce spolu smícháme majoránku, tymián, rozmarýn, bazalku, česnek a černý pepř.
  3. Opatrně nařízneme a nazdvihneme kůži z krocana či krůty tak, abychom čisté maso mohli potřít olivovým olejem.
  4. Poté ho rovnoměrně postříkáme šťávou z citrónu a potřeme zhruba dvěma třetinami bylinkové marinády.
  5. Poté vrátíme kůži zpátky na své místo a krocana pokropíme zbytkem citrónové šťávy a pomažeme ho zbývající marinádou.
  6. Krůtu nasolíme.
  7. Dáme péct do trouby.
  8. V hluboké misce a předehřáté troubě ho pečeme zhruba dvě a půl až tři  hodiny.
  9. Pokud není maso kostí již růžové, krůta je hotová.
  10. Po vyjmutí z trouby necháme krůtu ještě 15 minut odpočívat a poté porcujeme.
  11. Maso servírujeme s dušenou, pečenou nebo karamelizovanou zeleninou, vařenými bramborami.

Pečená krůta s čerstvými bylinkami a citrónovou šťávouzdroj : cookingchanneltv.com

3. Krůtí nudličky v houbové omáčce s brokolicí

INGREDIENCE :

  • 600 g krůtích prsou, očištěná a nakrájená na nudličky
  • mořská sůl v mlýnku
  • černý pepř v mlýnku
  • 2 lžíce sekané petrželky
  • 1 brokolice
  • rostlinný olej
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 200 g žampionů
  • 50 ml brandy nebo bílé víno
  • asi 200 ml krůtího nebo drůbežího vývaru
  • 100 ml smetany ke šlehání  (obsah tuku 33 %)

POSTUP :

  1. Cibuli nakrájenou najemno a česnek na plátky pomalu restujeme na oleji a necháme zesklovatět.
  2. Očištěné a omyté žampiony nakrájíme na čtvrtky a přidáme do hrnce.
  3. Podlijeme brandy nebo vínem, krátce povaříme
  4. Když se vývar trochu zredukuje, přilijeme smetanu a vaříme asi 5 minut.
  5. Krůtí prsa  opepříme a osolíme.
  6. Maso ze všech stran zprudka orestujeme na oleji.
  7. Přilijeme houbovou omáčku.
  8. Nakonec přidáme nasekanou petrželku a důkladně promícháme.
  9. Očištěnou brokolici vaříme v osolené vroucí vodě 3 až 4 minuty, aby nebyla rozvařená (podle velikosti růžiček), a poté scedíme.
  10. Na mělký talíř naservírujeme krůtí nudličky v houbové omáčce, které obložíme vařenou brokolicí.

Krůtí nudličky v houbové omáčce s brokolicízdroj : kuchynelidlu.cz

4. Krůtí roláda plněná baby špenátem a mozzarellou

INGREDEINCE :

  • 2 krutí prsa
  • 300g mladých špenátových listů
  • 2 ks mozzarelly
  • 3 stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. Maso naklepeme mezi dvěma kusy potravinářské fólie do tloušťky 5 milimetrů.
  2. Z obou stran ho osolíme  a opepříme.
  3. Špenát promícháme utřeným česnekem a olejem, směs rozprostřete na maso, na ni klademe plátky mozzarelly.
  4. Zarolujme ho a a na rozpáleném oleji zprudka zapečeme.
  5. Přendáme do trouby a při 200 °C pečeme asi 15–20 minut.
  6. Roládu podáváme nakrájenou na plátky.

Krůtí roláda plněná baby špenátem a mozzarellouzdroj : www.chowhound.com

5. Krůtí prsa na pomerančích s medem

INGREDIENCE :

  • 850 g krůtích prsou v celku
  • sůl a pepř v mlýnku
  • olivový olej
  • 1 větší pomeranč
  • čerstvá šalvěj, rozmarýn nebo tymián
  • 2 lžíce medu
  • 80 g másla

POSTUP :

  1. Omytá a osušená krůtí prsa z obou stran osolíme, opepříme a orestujeme v rozehřáté pánvi na troše olivového oleje ze všech stran dozlatova.
  2. Pomeranč bez kůry, nakrájíme na silnější plátky.
  3. Krůtí prsa přendáme do zapékací mísy, poklademe lístky šalvěje, rozmarýnu nebo tymiánu a plátky pomeranče.
  4. Podlijeme vodou a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 45 minut.
  5. Po 20 minutách maso vyjmeme, potřeme medem a pečeme dále ještě 25–30 minut.
  6. Během pečení poléváme maso výpekem.
  7. Z výpeku připravíme omáčku.
  8. Jakmile výpek začne vřít, přidáme 80 g másla a vaříme, až omáčka mírně zhoustne.

Krůtí prsa na pomerančích s medem

zdroj : thecozyapron.com

Krůtí maso má minimální obsah tuků a ve srovnání s jinými masy mnohem vyšší obsah bílkovin. Je tedy z hlediska zdraví velice kvalitním a zároveň lehce stravitelným masem. Krůtí maso také obsahuje důležité vitamíny řady B a také zvýšené množství minerálů jako jsou například železo, vápník, selen a zinek. Zvýšené množství železa podporuje krvetvorbu a fungování červených krvinek. Krůtí maso se doporučuje i při jaterní dietě a především lidem, kteří chtějí předcházet nemocem srdce, mají vysoký cholesterol nebo nechtějí ztloustnout.

 

Sdílejte svým přátelům

4.5 (90%) 8 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *