Připravujeme krůtu na několik způsobů ve sváteční čas

Vánoční klasika na Štědrý večer je bezesporu kapr a bramborový salát. Další dva vánoční svátky už bývají pestřejší.

Někdy je to kachna či husa, někdy pečeně nebo omáčka, ale může to být i krůta.

Její výhodou je, že má jemné maso, drobnou kostru a bývá dostatečně velká, takže se hodí i pro větší počet lidí u svátečního stolu a upravovat se dá na řadu způsobů.

Pojďme se podívat na pět skvělých variant, jak krůtu připravit.

Pečená krůta s bylinkami a citrónem

Jednoduché, ale lahodné – a to je právě to, co chceme!

INGREDIENCE

  • větší krůta
  • šťáva z citrónu
  • olivový olej
  • čerstvé bylinky dle obliby, vhodné jsou bazalka, rozmarýn, oregano, majoránka, libeček
  • 4 stroužky česneku
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Smícháme vybrané bylinky s kořením, citronovou šťávou a olejem.
  2. Přidáme rozmačkaný česnek.
  3. Vytvořenou směsí potřeme již očištěnou krůtu. Abychom chuť bylinek dostali všude, snažíme se je dostat i pod kůži.
  4. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme dvě hodiny na 190 °C.
  5. Jakmile je krůta dozlatova propečená, vytahujeme z trouby.
Tip: Pokud chcete překvapit přílohou, zkuste některý z receptů na netradiční brambory.
Pečená krůta s tymiánem a citronem naaranžovaná na dřevěném prkně
zdroj: cookingchanneltv.com

Krůtí nudličky s houbovou omáčkou

Rozbijte tradiční chutě Vánoc houbami.

INGREDIENCE

  • 6 kuřecích prsou nakrájených na nudličky
  • 200 g žampionů (kdo nemá rád, může vyměnit za hlívu ústřičnou)
  • 4 stroužky česneku na plátky
  • 1 nadrobno nakrájena cibule
  • hrnek drůbežího vývaru
  • smetana na vaření
  • suché bílé víno (cca 1 dcl)
  • olej
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Předem si očistíme a na menší plátky nakrájíme žampiony.
  2. Krůtí nudličky osolíme, opepříme a na oleji orestujeme.
  3. V hrnci osmahneme cibuli a česnek.
  4. Přidáme žampiony, zalijeme vínem a vývarem a povaříme.
  5. Později přidáme smetanu a přivedeme k varu.
  6. Přihodíme orestované nudličky a asi 5 minut na mírném ohni doděláváme.

Vhodnou přílohou jsou těstoviny. Dochutit pak můžeme čerstvě nasekanou petrželkou.

Talíř krůtích nudliček s houbovou omáčkou a těstovinami
zdroj: gimmesomeoven.com

Krůtí roláda s čerstvým špenátem

Krůtích rolád existuje mnoho variant, naše oblíbená je však s čerstvým špenátem.

INGREDIENCE

  • 500 g krůtích prsou
  • 200 g špenátu
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • strouhaný parmazán
  • 1 vejce
  • sůl, pepř
  • olej, trocha másla

POSTUP

  1. Krůtí prsa rozkrojíme a naklepeme přes potravinářskou fólii na zhruba 5 mm plátky a dáme bokem.
  2. Lístky špenátu pečlivě omyjeme.
  3. Nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme dozlatova.
  4. Smícháme špenát s vajíčkem, plátky česneku, vychladlou cibulí, parmazánem a dochutíme kořením.
  5. Vytvořenou směs pokládáme na rozklepaná krůtí prsa. Pokud chceme, dodáme ještě oblíbené bylinky.
  6. Vše pečlivě zabalíme do rolády a svážeme provázkem.
  7. Vložíme na pekáči do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 35 – 45 minut.
Krůtí roláda plněná baby špenátem a mozzarellou
zdroj: www.chowhound.com

Krůtí plátky na medu

INGREDIENCE

  • 500 g krůtích prsou
  • 4 lžíce medu
  • 1 cibule
  • sójová a worchestrová omáčka
  • olivový olej
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Z medu, oleje, sojové a worchestrové omáčky připravíme marinádu.
  2. Přidáme do ní nadrobno nakrájenou cibuli, sůl a pepř.
  3. Očištěná kuřecí prsa nakrájíme na plátky a řádně ponoříme na nějakou dobu – zde platí čím déle, tím lépe, ideálně dáme na několik hodin do lednice.
  4. Připravíme si pekáč, do kterého plátky poklademe.
  5. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 50 minut, během kterých pravidelně plátky poléváme zbylou marinádou.
Krůtí plátky v medové marinádě na dřevěném podnose
zdroj: carlsbadcravings.com

Pikantní guláš z krůtího masa

Osvědčená tradiční klasika naší kuchyně, která zpestří dobu Vánoc. Vyzkoušejte pikantnější recept.

INGREDIENCE

  • 800 g krůtího masa
  • 1 červenou papriku
  • 1 chilli papričku
  • 2 cibule nakrájená
  • 1 lžíci sladké a pálivé mleté papriky
  • 1 lžičku kmínu
  • 100 g slaniny na kostičky
  • vývar
  • sůl a pepř

POSTUP

  1. V hrnci opečeme slaninu do křupava.
  2. Pak ji vyjmeme a ve výpeku opečeme cibuli.
  3. Přidáme na kostičky nakrájené a osolené maso.
  4. Krátce opečeme a zasypeme kmínem, sladkou a pálivou paprikou.
  5. Vrátíme do hrnce slaninu, vše dobře promícháme a zalijeme vývarem tak, aby se maso dusilo, a ne vařilo.
  6. Přidáme nakrájený řapíkatý celer, přiklopíme a dusíme asi 40 minut.
  7. Pak přidáme na proužky nakrájenou červenou papriku, nasekanou chilli papričku a dolijeme podle potřeby vývarem.
  8. Guláš necháme ještě 10 minut probublávat.
  9. Nakonec podle chuti ještě osolíme a opepříme.
  10. Krutí guláš můžeme servírovat s pečivem, špeclemi, haluškami.
Pikantní guláš z krůtího masa
zdroj: prozeny.cz

Krůtí maso má minimální obsah tuků a ve srovnání s jinými masy mnohem vyšší obsah bílkovin.

Je tedy poměrně zdravou variantou, kterou o vánočních svátcích jistě každý ocení.

Pokud chcete vyzkoušet i jiná zdravější masa, určitě vyzkoušejte zdravé rybí recepty.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.