Sýry můžeme používat ve studené i v teplé kuchyni.
Jsou výborné pro zapékání a hodí se také do masových jídel.
Inspirujte se našimi recepty na pečené maso sýrem!
Zapečené maso se sýrem a smetanou
Sýr a smetana jsou ideální kombinací pro zapékání. Z mas vybíráme vepřové nebo kuřecí.
INGREDIENCE
- 500 g masa – vepřové, drůbeží
- 200 g tvrdého sýru
- 150 g šunky
- olej
- sůl
- pepř
- grilovací koření
- 1 kelímek smetany na vaření
POSTUP
- Maso omyjeme a osolíme.
- V kastrolu rozehřejeme olej, přidáme grilovací koření a do tohoto vložíme orestovat maso z obou stran.
- Potom maso předěláme do tukem vymazaného pekáčku.
- Maso opepříme, posypeme strouhaným sýrem a zalijeme smetanou.
- Dáme zapéci do trouby na 180 stupňů Celsia asi po dobu 40 minut.
zdroj: recipes.sparkpeople.com
Karbanátky z mletého masa se sýrem
Výhoda mletého masa je jednoznačná. Je totiž poměrně rychle udělané.
INGREDIENCE
- 500 g mletého masa
- 1 vejce
- 150 g tvrdého sýru
- sůl
- mletý pepř
- majoránka
- celý kmín
- olej
- strouhanka, vejce a hladká mouka na trojobal
POSTUP
- Mleté maso dáme do misky, přidáme vejce, koření a nastrouhaný tvrdý sýr.
- Ze směsi tvoříme karbanátky, které obalujeme v klasickém trojobalu.
- Karbanátky usmažíme na rozehřátém oleji v kastrolu.
zdroj: deepsouthdish.com
Objevte podobné tipy
Krůtí maso se sýrem
Krůtí maso je dietní a zdravé. Doplněné sýrem je ideálním jídlem pro odlehčenou stravu.
INGREDIENCE
- 500 g krůtích prs
- plátky tvrdého sýru
- půlky broskví
- sůl
- olej
- pepř nebo grilovací koření
POSTUP
- Krůtí prso nakrájíme na plátky a lehce naklepeme.
- Osolíme a opepříme, případně okořeníme grilovacím kořením.
- V kastrolu rozehřejeme olej a na něm krůtí maso orestujeme zprudka z obou stran.
- Maso předěláme do zapékací misky.
- Na každý plátek masa vložíme půlku broskve a na ni plátek tvrdého sýru.
- Dáme zapéci do trouby, až je maso měkké.
zdroj: traegergrills.com
Tip: Krůtí maso se sýrem uděláte i z jedné pánve. Doporučit bychom mohli třeba teflonovou pánev do trouby.
Vepřový plátek se šunkou a sýrem
Šunka a sýr se výborně doplňují. Budou také výborně chutnat v kombinaci s vepřovou kýtou.
INGREDIENCE
- 500 g vepřového masa z kýty
- 200 g šunky
- 200 g tvrdého sýru
- olej
- sůl
- pepř
POSTUP
- Vepřové maso nakrájíme na plátky, omyjeme a naklepeme.
- Maso osolíme a opepříme.
- Pak maso zprudka orestujeme na oleji.
- Mírně podlijeme a dusíme, až je maso měkké.
- Ke konci dušení poklademe na plátky masa šunku a plátky sýru a necháme pod pokličkou sýr roztéci.
zdroj: tasteerecipe.com
Vynikající přílohou k masu se sýrem jsou bramborové hranolky. Můžeme ovšem servírovat také pečené nebo vařené brambory.
A nezapomeneme strávníkům nabídnout i zeleninový salát. Výborný je z čerstvé zeleniny nebo sterilovaný salát z červené řepy.
Zkuste také naše skvělé cuketové karbanátky. Ocení i vegetariáni.