Nejlepší recepty na maso a sýry

 

Sýry můžeme používat ve studené i v teplé kuchyni.

Jsou výborné pro zapékání a hodí se také do masových jídel.

Úpravy masa se sýrem

Všechny druhy sýrů můžeme použít při úpravě masových pokrmů. Druh sýra volíme většinou podle vlastní chuti a momentálních možností. Je dobře přihlédnout i k tomu, k jakému druhu masa bude sýr použit, při jaké tepelné úpravě a jaké další ingredience budeme do pokrmu přidávat.

Jakýkoliv druh masa můžeme se sýrem téměř libovolně upravovat. Nejčastější tepelné úpravy jsou :

  • vaření
  • pečení
  • zapékání
  • smažení

1. Zapečené maso se sýrem a smetanou

Sýr a smetana jsou ideální kombinací pro zapékání. Z mas vybíráme vepřové nebo kuřecí.

INGREDIENCE:

  • 500 g masa – vepřové, drůbeží
  • 200 g tvrdého sýru
  • 150 g šunky
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • grilovací koření
  • 1 kelímek smetany na vaření

POSTUP:

  1. Maso omyjeme a osolíme.
  2. V kastrolu rozehřejeme olej, přidáme grilovací koření a do tohoto vložíme orestovat maso z obou stran.
  3. Potom maso předěláme do tukem vymazaného pekáčku.
  4. Maso opepříme, posypeme strouhaným sýrem a zalijeme smetanou.
  5. Dáme zapéci do trouby na 180 stupňů Celsia asi po dobu 40 minut.

Hotový recept na vepřové maso se sýrm

zdroj: recipes.sparkpeople.com

 

2. Mleté maso se sýrem

Výhoda mletého masa je jednoznačná. Je totiž poměrně rychle udělané.

INGREDIENCE:

  • 500 g mletého masa
  • 1 vejce
  • 150 g tvrdého sýru
  • sůl
  • mletý pepř
  • majoránka
  • celý kmín
  • olej
  • strouhanka, vejce a hladká mouka na trojobal

POSTUP:

  1. Mleté maso dáme do misky, přidáme vejce, koření a nastrouhaný tvrdý sýr.
  2. Ze směsi tvoříme karbanátky, které obalujeme v klasickém trojobalu.
  3. Karbanátky usmažíme na rozehřátém oleji v kastrolu.

Hotový recept na karbanátky se sýrem

zdroj: deepsouthdish.com

3. Krůtí maso se sýrem

Krůtí maso je dietní a zdravé. Doplněné sýrem je ideálním jídlem pro odlehčenou stravu.

INGREDIENCE:

  • 500 g krůtích prs
  • plátky tvrdého sýru
  • půlky broskví
  • sůl
  • olej
  • pepř nebo grilovací koření

POSTUP:

  1. Krůtí prso nakrájíme na plátky a lehce naklepeme.
  2. Osolíme a opepříme, případně okořeníme grilovacím kořením.
  3. V kastrolu rozehřejeme olej a na něm krůtí maso orestujeme zprudka z obou stran.
  4. Maso předěláme do zapékací misky.
  5. Na každý plátek masa vložíme půlku broskve a na ni plátek tvrdého sýru.
  6. Dáme zapéci do trouby, až je maso měkké.

Hotový receept na krůtí maso se sýrem

zdroj: traegergrills.com

4. Karbanátky z mletého masa se sýrem

Strouhaným sýrem můžeme doplnit i klasické karbanátky.

INGREDIENCE:

  • 500 g mletého masa
  • 100 ml studené vody
  • 1 hrst zelené petrželky
  • 100 g sýru Gouda nebo Nivy
  • na trojobal – hladká mouka, vejce, strouhanka
  • olej

POSTUP:

  1. Mleté maso dáme do misky a zalijeme vodou. Mícháme, dokud se voda a maso nespojí.
  2. Přidáme nasekanou zelenou petrželku, nahrubo nastrouhanou goudu, sůl a dobře promícháme.
  3. Ze směsi tvoříme karbanátky, které obalujeme v trojobalu a smažíme na oleji.

Hotový recept na mleté maso se sýrem

zdroj:  oursavorylife.com

5. Vepřový plátek se šunkou a sýrem

Šunka a sýr se výborně doplňují. Budou také výborně chutnat v kombinaci s vepřovou kýtou.

INGREDIENCE:

  • 500 g vepřového masa z kýty
  • 200 g šunky
  • 200 g tvrdého sýru
  • olej
  • sůl
  • pepř

POSTUP:

  1. Vepřové maso nakrájíme na plátky, omyjeme a naklepeme.
  2. Maso osolíme a opepříme.
  3. Pak maso zprudka orestujeme na oleji.
  4. Mírně podlijeme a dusíme, až je maso měkké.
  5. Ke konci dušení poklademe na plátky masa šunku a plátky sýru a necháme pod pokličkou sýr roztéci.

Hotový recept na vepřové maso se šunkou a sýrem

zdroj: tasteerecipe.com

Vynikající přílohou k masu se sýrem jsou bramborové hranolky. Můžeme ovšem servírovat také pečené nebo vařené brambory. A nezapomeneme strávníkům nabídnout i zeleninový salát. Výborný je z čerstvé zeleniny nebo sterilovaný salát z červené řepy.

 

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *