Domácí recepty na kynuté pečivo na Velikonoce, na kterém si pochutnáte. Inspirujte se!

Zajímá vás, jaké pečivo se peče na Velikonoce?

Máte chuť si tyto svátky zpříjemnit nějakou sladkou dobrotou z kynutého těsta?

Pak jste tu správně!

Máme pro vás ty nejlepší recepty na velikonoční pečivo, stačí se jen inspirovat!

Velikonoční jidášky

Dle tradice se Jidášky pečou každoročně na zelený čtvrtek. Kdo je druhý den za svítání sní, bude se celoročně těšit dobrému zdraví. Podívejte se na další velikonoční tradice.

Ingredience

  • 500 g polohrubé mouky
  • 15 g droždí
  • 175 ml vlažného mléka (můžete přilévat i více podle potřeby)
  • 60 g másla
  • 50 g cukru krupice
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 1 vejce na potření
  • máslo na vymazání plechu
  • med/povidla

Postup

  • V malé nádobě připravíte kvásek z malého množství vlažného mléka, mouky a lžičky cukru. Poté, co vám vzejde kvásek, jej přidejte do prosáté mouky s cukrem a špetkou soli.
  • Poté si utřete máslo se žloutkem do pěny a přidejte do směsi. Podle potřeby pak dolijte vlažné mléko.
  • Vypracujte hladké a nelepivé těsto, které nechte kynout na teplém místě asi hodinu.
  • Z těsta nakrájejte kousky, vytvořte koule, ze kterých vytvarujete tenké válečky (tenké asi jako prst), přibližně 20 cm dlouhé. Ty pak stáčejte do spirálek nebo esíček, kuřátek, uzlů…
  • Dejte je na pomaštěný plech nebo na plech s pečícím papírem, nechte ještě chvíli vykynout, potřete rozšlehaným vejcem.
  • Dejte péct do předehřáté trouby na 170°C po dobu asi 15 minut.
  • Po upečení je ihned potřete rozehřátým medem nebo posypte moučkovým cukrem. Případně namažte povidly.
Kynuté velikonoční jidáše s rozinkami.
Zdroj: juliarecipes.com

Máme dalších 9 úžasných receptů na velikonoční jidáše, které stojí za vyzkoušení.

Velikonoční koláče

Hrajte si s tvary a náplněmi. My jsme zvolili kulatou makovou klasiku. Nicméně fantazii se meze nekladou.

Ingredience

  • kynuté těsto (z 500 g mouky) viz první recept
  • 1 vejce
  • 200 g mletého máku
  • 250 ml mléka
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka skořice
  • citrónová kůra

Postup

  • Nejprve rozehřejte troubu na 180 °C.
  • Těsto rozválejte na obdélník a vykrajujte kolečka.
  • Pomocí skleničky vytlačte uprostřed důlek a potřete rozehřátým máslem.
  • Připravte si makovou náplň tak, že mák svaříte s mlékem do zhoustnutí, dochutíte cukrem, skořicí a citronovou kůrou.
  • Náplň vložte do důlků na koláčích.
  • Koláčky pak dejte na plech s pečícím papírem a dejte péct do předehřáté trouby asi na 20 minut.
Hotový recept na skvělé velikonoční koláče.
Zdroj: ahaonline.cz

Skořicoví šneci

Skořice provoní vaše odpoledne a zaručeně zlepší náladu. To pravé velikonoční občerstvení. Před koledníky raději schovejte.

Ingredience

  • kynuté těsto (z 500 g mouky) viz první recept
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • máslo
  • cukr krupice
  • skořice
  • 1 vejce

Postup

  • Nejprve rozehřejte troubu na 180 °C.
  • Těsto rozválejte na obdélník a potřete rozehřátým máslem.
  • Dostatečně posypte cukrem a skořicí.
  • Těsto smotejte do rolády a nakrájejte šneky.
  • Šneky dejte na plech s pečícím papírem a potřete rozšlehaným vejcem.
  • Pečte v předehřáté troubě přibližně 20 minut.
Šneci se skořicí na Velikonoce.
Zdroj: littlespicejar.com

Velikonoční sladké roládky

Vosí hnízda se postupem neliší od šneků. Plátky můžeme krájet širší, tak aby tvarem skutečně připomínaly vosí úly. Vynikající delikatesa!

Ingredience

  • kynuté těsto (z 500 g mouky) viz první recept
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • máslo
  • cukr krupice
  • kakao
  • mleté vlašské ořechy
  • 1 vejce

Postup

  • Nejprve rozehřejte troubu na 180 °C.
  • Poté těsto rozválejte na obdélník a potřete rozehřátým těstem.
  • Dostatečně posypte cukrem a kakaem.
  • Navrch poklaďte ořechy.
  • Těsto smotejte do rolády a krájejte na 1,5 cm silné plátky.
  • Dejte na plech s pečícím papírem a potřete vejcem.
  • Pečte v předehřáté trouby po dobu přibližně 20 minut.
Chutný recept na kynuté pečivo. Vosí hnízda.
Zdroj: bhg.com

Tradiční velikonoční bochánek

Typickou dobrůtkou pro svátky jara je jednoznačně mazanec, o kterém by se dalo hovořit jako o jednom z hlavních symbolů českých Velikonoc. Připravte si toto velikonoční pečivo podle nás.

Ingredience

  • 2 a 1/2 hrnku (330 g) polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku (120 ml) vlažného mléka
  • 2/3 kostky rozpuštěného nesoleného másla (70 g)
  • 2 žloutky
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 1/3 hrnku (65 g) krystalového cukru
  • 2 polévkové lžíce (35 g) rozinek
  • 1 – 2 lžičky vanilkové esence nebo 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 lžíce (35 g) loupaných mandlí
  • čerstvě nastrouhaná citronová kůra z 1/2 – 1 citronu
  • špetka soli
  • rum na namáčení rozinek (cca 4 – 5 lžic)

Ingredience na dokončení

  • 1 vejce
  • 1 – 2 hrsti loupaných mandlí

Postup

  • Den před samotným pečením namočte rozinky do rumy a zakryjte talířkem.
  • Následně prosejte mouku do velké mísy, uprostřed vytvořte důlek a do něj dejte sušené droždí, lžičku cukru a zalijte to polovinou vlažného mléka.
  • Jemně promíchejte s trochou mouky, aby se vytvořilo řídké těsto. Poté mísu zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout po dobu 30 minut.
  • Po vykynutí přidejte vlažné rozpuštěné máslo, zbývající mléko, cukr, žloutky, vanilku, sůl, nastrouhanou citronovou kůru a uhněťte hladké vláčné těsto.
  • Po vypracování přidejte do mísy nasekané mandle s namočenými rozinkami a taktéž do těsta zapracujte. Rum z rozinek odložte stranou.
  • Hotové těsto zakryjte a dejte na teplé místo dalších 30 minut kynout.
  • Plech vyložte pečícím papírem a těsto ve tvaru bochánku položte na plech. Nechte ještě hodinu kynout.
  • Po posledním kynutí vytvořte na vrchu křížek pomocí ostrého nože.
  • Předehřejte si troubu na 180°C.
  • Během pečení rozklepněte vejce, přidejte rum z rozinek a vidličkou vyšlehejte. Potřete celý povrch mazance, posypte mlátky mandlí a pečte po dobu 30 minut.
  • Po upečení vyzkoušejte špejlí. Pokud je na špejli nalepené těsto, nechte ještě 10 minut péct.
  • Pak vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
Kynutý bochánek s mandlemi a rozinkami.
Zdroj: linalsbackhimmel.de

Představili jsme vám pět oblíbených receptů na velikonoční kynuté pečivo.

Nemáte domácí pekárnu a přesto byste její koupi opravdu uvítali? Než se do výběru pustíte, přečtěte si naši recenzi nejoblíbenějších domácích pekáren.

Z kynutého těsta lze připravovat také různé sladké rohlíčky, buchty a bochánky.

Kromě tvarohu, máku a povidel nebo marmelády se jako náplně do tohoto pečiva používají ořechy, mandle nebo kokos.

Náplň by měla být tužší, zvláště do šneků a vosích hnízd, aby nevytékala během pečení na plech. Příliš řídkou nádivku z tvarohu můžeme zahustit piškotovými drobečky nebo kokosem, mák a povidla zase třeba strouhaným perníkem.

Vyzkoušejte také velikonoční řezy, které osladí vaše stolování jiným způsobem.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X