Mleté maso s omáčkou

Mleté maso je ideálním startem pro kuchaře začátečníky. Má spoustu podob, můžete ho variabilně dochucovat a vždycky si pochutnáte. Jednou z možností je úprava mletého masa, která pomíjí běžné smažení a pečení a místo toho se upravené mleté maso dusí a podává s omáčkou.

1. Rajská omáčka s mletým masem

Tímto jídlem Vás jistě děti neodbbudou, naopak rajskou omáčku s kuličkami z mletého masa děti většinou milují.

INGREDIENCE :

základ na mleté maso

  • 500 g mletého masa (hovězí přední a vepřová plec v poměru 1:1)
  • 125 g strouhanky
  • 1 lžíce petrželové natě nasekané nadrobno
  • 1 lžíce strouhaného parmezánu
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • 1 rozšlehané vejce

na omáčku :

  • 500 g sterilovaných, celých, loupaných rajčat
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 1 větší cibule, nakrájená nadrobno
  • 5 stroužků česneku, nakrájených nadrobno
  • 60 ml olivového oleje
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 bobkový list
  • 3/4 lžičky sušené bazalky
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • voda podle potřeby

POSTUP :

  1. Mleté maso promícháme důkladně s ostatními surovinami a vytvoříme 12 masových kuliček.
  2. Připravíme si velkou pánev, kterou rozehřejeme, dáme na ni olej a kuličky na něm opečeme ze všech stran dohněda.
  3. Hotové kuličky necháme stranou odpočívat.
  4. Do pánve nalijeme olivový olej a osmahneme na něm cibuli s česnekem, přidáme rajčata, rozmačkáme je a přilijeme rajčatový protlak.
  5. Dochutíme solí, pepřem, cukrem a přidáme bobkový list s bazalkou.
  6. Do rajčatové omáčky vložíme masové kuličky, přikryjeme poklicí, snížíme teplotu a dusíme 30 až 45 minut, dokud nejsou kuličky uvařené.
  7. Podle potřeby přiléváme vodu.
  8. Z hotové omáčky nezapomeneme vytáhnout bobkový list.
  9. Podáváme s těstovinami nebo bramborovou kaší.

Rajská omáčka s mletým masem

zdroj : simplyrecipes.com

2. Mleté maso s kari omáčkou

Už Vás nudí klasické masové kuličky s rajčatovou omáčkou a chcete zkusit něco jiného ? Můžete tedy  zkusit tento recept využívající vynikající kari – kokosovou omáčku.

INGREDIENCE :

základ na mleté maso

  • mleté maso – viz. základ mleté maso
  • 1 lžička kari
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru, gram marsaly
  • špetka skořice

na omáčku

  • 1 malé cibule, nadrobno
  • 1 plechovka (400 ml) kokosového mléka
  • 250 ml vývaru či vody
  • 4 lžičky kari
  • 2 lžičky garam masaly
  • 1 lžička zázvoru
  • 2lžíce limetové šťávy nebo citrónové
  • na ozdobení nadrobno nasekaný koriandr

POSTUP :

  1. Smícháme suroviny na mleté maso  a vytvoříme si kuličky.
  2. Na pánvi rozehřejeme tuk, přidáme cibuli a nechte mírně zprůhlednit asi 3 minuty.
  3. Přidáme masové kuličky.
  4. Opečeme ze všech stran dozlatova asi 3-4 minuty na stranu.
  5. Přidáme všechny suroviny na omáčku a dusíme 20-30 minut dle velikosti kuliček.
  6. Posypeme čerstvým koriandrem.
  7. Jako příloha se zde hodí květáková či pažitková rýže nebo bramborová kaše s chilli a česnekem.

Mleté maso s kari omáčkou

zdroj : skinnyms.com

Kromě toho, že se kokosové mléko přidává k pokrmům, je také zdravým doplňkem s mimořádně pozitivními výhodami pro náš organismus. Kokosové mléko je vynikajícím zdrojem manganu, mědi, fosforu a železa. Pomáhá pročistit ledviny a močové cesty, konzumací kokosového mléka můžete snížit svůj krevní tlak.

3. Mleté maso s houbovou omáčkou

INGREDIENCE :

  • mleté maso – viz. základ mleté maso
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, utřený
  • 1/2 cibule, jemně nakrájené
  • 150 g hub, nakrájené na plátky
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 300 ml hovězího vývaru
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 lžičky worcestrové omáčky
  • sůl a pepř

 

POSTUP :

  1. Smícháme suroviny na mleté maso  a vytvoříme si karbanátky.
  2. Na pánvi rozehřejeme tuk a přidáme karbanátky.
  3. Opečeme z obou stran dozlatova asi 2-3 minuty na stranu.
  4. Karbanátky dáme stranou.
  5. Na pánev přidáme cibuli a česnek, orestujeme do mírně zlatova, přidáme nakrájené houby.
  6. Přidáme lžíci másla, hořčici, mouku, worcestrovou omáčku a restujeme společně.
  7. Zalijeme hovězím vývarem a dobře rozšleháme.
  8. Vložíme karbanátky zpět do omáčky a dobře provaříme asi 20 minut dle velikosti karbanátků.
  9. Podáváme s bramborovou kaší posypané sekanou petrželí.

Mleté maso s houbovou omáčkou

zdroj : recipetineats.com

4. Mleté maso s hořčičnou omáčkou

INGREDIENCE :

  • mleté maso – viz. základ mleté maso
  • 30 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • sůl A pep
  • 300 – 400 ml vývaru
  • 1 smetana 33 %
  • 3 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička worcestrové omáčky
  • nasekaná petrželka

POSTUP :

  1. Smícháme suroviny na mleté maso a vytvoříme si masové kuličky.
  2. Kuličky z mletého masa naskládáme  do pekáčku.
  3. Upečeme je v troubě při 180°C asi 20 -30 minut.
  4. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku.
  5. Přilijeme vývar, smetanu, přidáme koření, cukr a hořčici a za stálého míchání dobře provaříme.
  6. Kuličky vložíme zpět do omáčky.
  7. Nakonec přidáme na jemno nasekanou petrželku.
  8. Podáváme s pečenými bramborami.

 

Mleté maso s hořčičnou omáčkou

zdroj : simplyrecipes.com

5. Mleté maso s paprikovou omáčkou

INGREDIENCE :

  • mleté maso – viz. základ mleté maso
  • 3 ks červené kapie
  • 1 malý rajčatový protlak
  • 60 ml smetany 12%
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžička mleté sladké papriky
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. Mleté maso si dáme do větší mísy a přidáme všechny suroviny.
  2. Vytvoříme si kuličky.
  3. Papriky omyjeme, odstraníme jadérka a nakrájíme na větší kousky.
  4. Opečeme n na pánvi, zhruba 3 minuty dokud trošku nezhnědnou.
  5. Přidáme rajčatový protlak, chvilku osmahneme a poté zalijeme půllitrem studené vody a přivedeme k varu.
  6. Do vařící šťávy dáme masové kuličky a pod pokličkou dusíme cca 40 minut.
  7. Mezitím si připravíme jíšku.
  8. Olej dáme do kastrůlku společně s moukou a paprikou.
  9. Osmahneme na tmavší jíšku. Když je jíška hotová, zalijeme troškou studené vody a metličkou rozšleháme dohladka.
  10. Masové kuličky vyndáme, papriky vyjmeme a přes sítko propasírujeme do šťávy.
  11. Slupky vyhodíme a zahustíme jíškou.
  12. Nalijeme smetanu, promícháme a chvilku povaříme.
  13. Do hotové omáčky vložíme hotové kuličky.
  14. Můžeme podávat s těstovinami nebo gnocchi.

Mleté maso s paprikovou omáčkou

zdroj : littlebroken.com

Jako přílohu lze k těmto pokrmům podávat cokoliv. Nejvhodnější jsou těstoviny a dušená rýže, ale ke smetanovým omáčkám se více hodí jemné knedlíky nebo noky. K zeleninovým směsím pak vařené nebo opékané brambory.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *