Jste milovníkem masa a hledáte recepty na omáčky k masu, které potěší vaše chuťové buňky?
Vyzkoušejte jeden z našich mnoha lahodných pokrmů a zkuste inspirovat sebe i své okolí.
Pokud rádi grilujete, pak vás tento článek rozhodně chytí za srdce.
Snadná pepřová omáčka k masu
Tuto recepturu si zamilujete, protože je snadná, rychlá a vynikající. Je to ideální omáčka ke grilovanému hovězímu steaku, kuřecím minutkám nebo vepřovým kotletám.
Příprava zabere jen pár minutek, ale výsledek rozhodně oceníte. Možná vás zaujmou i nejlepší recepty na vynikající vepřové kotletky: zapečené i grilované.
Ingredience:
- 2 polévkové lžíce másla
- 2 lžičky mletého černého pepře
- 1 středně velká červená cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 bobkový list
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- 2 hrnky smetany ke šlehání
- Šťáva z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
- Sůl podle chuti
Postup
- Cibuli s česnekem očistíme a nakrájíme najemno.
- Na pánvi rozpustíme máslo, přihodíme cibuli a smažíme dozlatova.
- Poté přihodíme česnek a necháme restovat cca minutu.
- Zasypeme pepřem a necháme vařit asi 5 minut, až bude pepř vonět.
- Přilijeme smetanu, ochutíme citronovou šťávou i solí a necháme vařit zhruba 10 – 15 minut.
- Výsledná omáčka by měla být pěkně hustá a jemná.
Švestková omáčka
V jednoduchosti je krása, což přesně platí u této omáčky. Je lahodná, rychlá a v lednici vydrží dlouho. Může se servírovat teplá, ale i chlazená. Perfektně se hodí k vepřovému či kuřecímu masu.
Ingredience:
- 1 sklenice švestkové marmelády
- 2 polévkové lžíce octa
- 1 lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce sušené mleté cibule
- 1/2 lžičky mleté červené papriky
- Špetka mletého černého pepře
- 1–2 stroužky česneku
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
Postup
- Připravíme si menší hrnec na sporák a nastavíme střední oheň.
- Do hrnce dáme marmeládu s octem, zamícháme a za stálého míchání vaříme asi 2 minuty.
- Přisypeme hnědý cukr, sušenou cibuli, červenou papriku, mletý černý pepř, prolisovaný česnek i zázvor.
- Promícháme a přivedeme k varu.
- Odstavíme a můžeme servírovat.
- Pokud chceme omáčku schovat na později, necháme jí nejprve vychladnout a až poté uložíme do lednice.
Žampionový sos ke grilovaným steakům
Žampiony jsou nedílnou součástí našich kuchyní, i když nejraději je připravujeme jen tak restované s vajíčkem či na pizze. Ovšem v tomto případě jsou součástí naprosto dokonalého sosu, který podráždí vaše chuťové pohárky.
Ingredience:
- 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 velkou žlutou cibuli
- 3 stroužky česneku
- 200 g hnědých žampionů
- 3 lžíce neslaného másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 1/2 hrnku hovězího vývaru
- 2 lžíce Worcestrové omáčky
- Sůl podle chuti
- Špetka mletého černého pepře
Postup
- Do pánve dáme olivový olej a zahřejeme na středním ohni.
- Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a vaříme po dobu 3 minut.
- Jakmile cibule zesklovatí, přihodíme prolisovaný česnek a necháme vařit dalších 30 sekund, až česnek provoní celou kuchyň.
- Houby nakrájíme na plátky a vhodíme do pánve.
- Necháme restovat zhruba 3 minuty, dokud nezískají zlatavý nádech a nezměknou.
- K houbám dáme rozpustit máslo, zasypeme moukou a za stálého míchání necháme povařit cca 1 minut, aby mouka trochu zhnědla.
- Stále mícháme, a přitom pomalu přiléváme hovězí vývar.
- Vaříme 4 až 5 minut, poté dochutíme Worcestrovou omáčku, a nakonec osolíme i opepříme podle chuti.
- Při servírování omáčkou zalijeme hotové grilované steaky.
Jak si nejlépe vybrat mikrovlnnou troubu do vaší kuchyně? V samostatném článku se o tomto tématu dozvíte vše podstatné.
Objevte podobné tipy
Křenová omáčka
Křen má svou specifickou chuť i aroma a když se spojí se zakysanou smetanou, je to naprosto dokonalé. Výsledný pokrm si vychutnáte vy i vaši blízcí. Je to vynikající doplněk k vepřovému i hovězímu masu.
Ingredience:
- 2 hrnky zakysané smetany
- 2 polévkové lžíce dijonské hořčice
- 1/2 hrnku nastrouhaného křenu
- 1 lžíce jemně nasekané čerstvé pažitky
- Špetka mletého černého pepře
- Sůl podle chuti
Postup
- Do misky dáme zakysanou smetanu s hořčicí a mícháme.
- Přidáme nastrouhaný křen s pažitkou a znovu promícháme.
- Osolíme, opepříme a naposledy důkladně zamícháme.
- Ihned servírujeme.
Nivový dip
Modrý sýr umí překvapit a v kombinaci s masem je to hotová božská mana. Lahodná chuť masa a jemný nádech modré plísně jsou naprosto úžasné. Uvidíte, že se k tomuto receptu budete rádi vracet. Základ této omáčky/dipu, tvoří výpek ze steaků.
Ingredience:
- 1 lžíce neslaného másla
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- 2 snítky čerstvého rozmarýnu
- 2 – 3 stroužky česneku
- 2 – 3 lžíce olivového oleje
- Sůl
- Mletý černý pepř
- 2 steaky
- 1 hrnek smetany ke šlehání
- 1/2 hrnku hovězího vývaru
- 125 g Nivy (může být i jiný sýr s modrou plísní)
- 1 polévková lžíce nasekané čerstvé pažitky
Postup
- Hodinu před začátkem přípravy dipu si vyndáme steaky, aby měly pokojovou teplotu.
- Důkladně je osušíme pomocí kuchyňských utěrek.
- Z obou stran je osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem.
- Nejlépe litinovou pánev zahřejeme a poté na ní oba steaky položíme.
- Smažíme po obou stranách po dobu 2 – 3 minut.
- Jakmile otočíme steaky na druhou stranu, přidáme máslo, rozmarýn, tymián a rozmačkaný česnek.
- Necháme péct ještě 2 minuty.
- Poté steaky vyndáme z pánve a odložíme stranou, kde je necháme odpočívat.
- Ke koření v pánvi přilijeme hovězí vývar, důkladně promícháme tak, aby se vše, co je v pánvi přilepené smíchalo s vývarem.
- Zalijeme smetanou, zamícháme a 5 minut vaříme.
- Když začne omáčka houstnout, přisypeme pažitku a nivu.
- Necháme vařit až se sýr spojí se smetanou.
- Už nesolíme, ale trochu opepříme.
- Servírujeme s připravenými steaky.
Jaké maso je skvělé na steaky?
Milovníci masa mi jistě dají za pravdu, že kvalitnímu hovězímu masu se nic nevyrovná. Ideální je maso z mladých býčků a také jalovic.
Maso by mělo mít mramorování z tuku. Ten je totiž zárukou toho, že bude maso dokonale šťavnaté a chutné.
- Rib Eye steak pochází se střední části vysokého roštěnce. Je to vskutku delikátní a perfektně měkké maso. V podstatě jedno z nejměkčích hned po svíčkové.
- Rump steak je libový kus masa, který vyniká svou jemností a křehkostí. Je vykrojený z horní části kýty neboli květové špičky. Nejlépe uděláte, když jej grilujete jako celek a pak z něj nakrájíte dokonale tenké plátky.
- Flank Steak je lahodné jemné maso ze spodní části pupku. Je oblíbený pro svou vyzrálou chuť.