Nejlepší recepty na omáčky s mletým masem

Mleté maso je skvělým startem pro kuchaře začátečníky a s omáčkou vykouzlí opravdu skvělý oběd.

Nevíte z čeho jej připravit nebo vám chybí inspirace na možné omáčky?

V tom případě se inspirujte našimi 5 recepty na vynikající mleté maso s omáčkou.

Rajská omáčka s mletým masem

Tímto jídlem vás jistě děti neodbudou, naopak rajskou omáčku s kuličkami z mletého masa děti většinou milují.

INGREDIENCE:

základ na mleté maso:

  • 500 g mletého masa (hovězí přední a vepřová plec v poměru 1:1)
  • 125 g strouhanky
  • 1 lžíce petrželové natě nasekané nadrobno
  • 1 lžíce strouhaného parmezánu
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • 1 rozšlehané vejce

na omáčku:

  • 500 g sterilovaných, celých, loupaných rajčat
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 1 větší cibule, nakrájená nadrobno
  • 5 stroužků česneku, nakrájených nadrobno
  • 60 ml olivového oleje
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 bobkový list
  • 3/4 lžičky sušené bazalky
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • voda podle potřeby

POSTUP:

  1. Mleté maso promícháme důkladně s ostatními surovinami a vytvoříme 12 masových kuliček.
  2. Připravíme si velkou pánev, kterou rozehřejeme, dáme na ni olej a kuličky na něm opečeme ze všech stran dohněda.
  3. Hotové kuličky necháme stranou odpočívat.
  4. Do pánve nalijeme olivový olej a osmahneme na něm cibuli s česnekem, přidáme rajčata, rozmačkáme je a přilijeme rajčatový protlak.
  5. Dochutíme solí, pepřem, cukrem a přidáme bobkový list s bazalkou.
  6. Do rajčatové omáčky vložíme masové kuličky, přikryjeme poklicí, snížíme teplotu a dusíme 30 až 45 minut, dokud nejsou kuličky uvařené.
  7. Podle potřeby přiléváme vodu.
  8. Z hotové omáčky nezapomeneme vytáhnout bobkový list.
  9. Podáváme s těstovinami nebo bramborovou kaší.
Rajská omáčka s mletým masem
Zdroj: simplyrecipes.com

Mleté maso s kari omáčkou

Už Vás nudí klasické masové kuličky s rajčatovou omáčkou a chcete zkusit něco jiného ? Můžete tedy  zkusit tento recept využívající vynikající kari – kokosovou omáčku.

INGREDIENCE:

základ na mleté maso

  • mleté maso – viz. základ mleté maso
  • 1 lžička kari
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru, gram marsaly
  • špetka skořice

na omáčku

  • 1 malé cibule, nadrobno
  • 1 plechovka (400 ml) kokosového mléka
  • 250 ml vývaru či vody
  • 4 lžičky kari
  • 2 lžičky garam masaly
  • 1 lžička zázvoru
  • 2 lžíce limetové šťávy nebo citrónové
  • na ozdobení nadrobno nasekaný koriandr

POSTUP:

  1. Smícháme suroviny na mleté maso  a vytvoříme si kuličky.
  2. Na pánvi rozehřejeme tuk, přidáme cibuli a nechte mírně zprůhlednit asi 3 minuty.
  3. Přidáme masové kuličky.
  4. Opečeme ze všech stran dozlatova asi 3-4 minuty na stranu.
  5. Přidáme všechny suroviny na omáčku a dusíme 20-30 minut dle velikosti kuliček.
  6. Posypeme čerstvým koriandrem.
  7. Jako příloha se zde hodí květáková či pažitková rýže nebo bramborová kaše s chilli a česnekem.
Mleté maso s kari omáčkou
Zdroj: skinnyms.com

Kromě toho, že se kokosové mléko přidává k pokrmům, je také zdravým doplňkem s mimořádně pozitivními výhodami pro náš organismus. Kokosové mléko je vynikajícím zdrojem manganu, mědi, fosforu a železa. Pomáhá pročistit ledviny a močové cesty, konzumací kokosového mléka můžete snížit svůj krevní tlak.

Mleté maso s houbovou omáčkou

INGREDIENCE:

  • mleté maso – viz. základ mleté maso
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, utřený
  • 1/2 cibule, jemně nakrájené
  • 150 g hub, nakrájené na plátky
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 300 ml hovězího vývaru
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 lžičky worcestrové omáčky
  • sůl a pepř

POSTUP:

  1. Smícháme suroviny na mleté maso  a vytvoříme si karbanátky.
  2. Na pánvi rozehřejeme tuk a přidáme karbanátky.
  3. Opečeme z obou stran dozlatova asi 2-3 minuty na stranu.
  4. Karbanátky dáme stranou.
  5. Na pánev přidáme cibuli a česnek, orestujeme mírně dozlatova, přidáme nakrájené houby.
  6. Přidáme lžíci másla, hořčici, mouku, worcestrovou omáčku a restujeme společně.
  7. Zalijeme hovězím vývarem a dobře rozšleháme.
  8. Vložíme karbanátky zpět do omáčky a dobře provaříme asi 20 minut dle velikosti karbanátků.
  9. Podáváme s bramborovou kaší posypané sekanou petrželí.
Mleté maso s houbovou omáčkou
Zdroj: recipetineats.com

Mleté maso s hořčičnou omáčkou

INGREDIENCE:

  • mleté maso – viz. základ mleté maso
  • 30 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • sůl a pepř
  • 300 – 400 ml vývaru
  • 1 smetana 33 %
  • 3 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička worcestrové omáčky
  • nasekaná petrželka

POSTUP:

  1. Smícháme suroviny na mleté maso a vytvoříme si masové kuličky.
  2. Kuličky z mletého masa naskládáme  do pekáčku.
  3. Upečeme je v troubě při 180 °C asi 20 – 30 minut.
  4. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku.
  5. Přilijeme vývar, smetanu, přidáme koření, cukr a hořčici a za stálého míchání dobře provaříme.
  6. Kuličky vložíme zpět do omáčky.
  7. Nakonec přidáme na jemno nasekanou petrželku.
  8. Podáváme s pečenými bramborami.
Mleté maso s hořčičnou omáčkou
Zdroj: simplyrecipes.com

Mleté maso s paprikovou omáčkou

INGREDIENCE:

  • mleté maso – viz. základ mleté maso
  • 3 ks červené kapie
  • 1 malý rajčatový protlak
  • 60 ml smetany 12%
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžička mleté sladké papriky
  • sůl a pepř

POSTUP:

  1. Mleté maso si dáme do větší mísy a přidáme všechny suroviny.
  2. Vytvoříme si kuličky.
  3. Papriky omyjeme, odstraníme jadérka a nakrájíme na větší kousky.
  4. Opečeme na pánvi, zhruba 3 minuty dokud trošku nezhnědnou.
  5. Přidáme rajčatový protlak, chvilku osmahneme a poté zalijeme půllitrem studené vody a přivedeme k varu.
  6. Do vařící šťávy dáme masové kuličky a pod pokličkou dusíme cca 40 minut.
  7. Mezitím si připravíme jíšku.
  8. Olej dáme do kastrůlku společně s moukou a paprikou.
  9. Osmahneme na tmavší jíšku. Když je jíška hotová, zalijeme troškou studené vody a metličkou rozšleháme dohladka.
  10. Masové kuličky vyndáme, papriky vyjmeme a přes sítko propasírujeme do šťávy.
  11. Slupky vyhodíme a zahustíme jíškou.
  12. Nalijeme smetanu, promícháme a chvilku povaříme.
  13. Do hotové omáčky vložíme hotové kuličky.
  14. Můžeme podávat s těstovinami nebo gnocchi.
Mleté maso s paprikovou omáčkou
Zdroj: littlebroken.com

Jako přílohu lze k těmto pokrmům podávat cokoliv. Nejvhodnější jsou těstoviny a dušená rýže, ale ke smetanovým omáčkám se více hodí jemné knedlíky nebo noky.

Knedlíky, ať už kynuté či nekynuté, si můžete udělat podle našich receptů.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.