Ptáte se, je-li možné připravit oběd bez toho, abyste museli strávit celé dopoledne u plotny?
Pokud použijete ty správné suroviny, lze oběd uvařit i během necelé hodiny!
Kupte si vepřovou kotletu a připravte jí jako minutku nebo jí zapečte v troubě.
Inspirujte se našimi recepty.
Vepřové kotlety na houbách
Houby obvykle dodají pokrmu svoji charakteristickou chuť i vůni. Pro přípravu vepřových kotlet na houbách použijte raději houby čerstvé – buď vlastnoručně nasbírané v lese nebo kupované žampiony.
INGREDIENCE
- 750 g vepřových kotlet
- 200 g čerstvých hub
- sůl
- mletý pepř
- cibule
- olej
- hladká mouka
POSTUP
- Kotlety omyjeme, osušíme a naklepeme.
- Pak je osolíme a opepříme a na okrajích několikrát nařízneme, aby se při opékání nekroutily.
- Houby očistíme a nakrájíme nadrobno.
- V pánvi rozpálíme olej a kotlety na něm zprudka z obou stran opečeme a ihned po opečení předěláme na talíř.
- Pak ve výpeku osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a na ni přidáme nakrájené houby.
- Stále mícháme a restujeme.
- Houby pak zaprášíme moukou, podlijeme, přidáme opečené kotlety a dusíme asi 25 minut.
- Podáváme s různě upravenými bramborami.
zdroj: cooking.nytimes.com
Tip: K přípravě kotlety by se mohla hodit jedna z ocelových pánví z naší recenze.
Objevte podobné tipy
Zapečené vepřové kotlety
Kotlety můžeme i zapékat společně s bramborami v troubě. Vznikne lahodný pokrm, po kterém se na obědě jen zapráší.
INGREDIENCE
- vepřové kotlety
- brambory
- sladká smetana
- sýr Eidam
- cibule
- česnek
- sůl
- pepř
- olej nebo máslo
POSTUP
- Zapékací misku vymažeme olejem nebo máslem.
- Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky.
- Kotlety omyjeme a naklepeme.
- Do zapékací misky navršíme brambory, které osolíme a opepříme a zalijeme smetanou.
- Na brambory položíme naklepané, osolené a opepřené kotlety.
- Vše posymeme strouhaným sýrem a dáme péci do trouby doměkka.
zdroj: allrecipes.com
Kotlety na smetaně
Chutnou variantou jsou kotlety připravené společně se smetanou. Jejich chutě se vzájemně prolnou a vykouzlí jídlo, které můžete předložit i vaší návštěvě.
INGREDIENCE:
- 4 vepřové kotlety
- kelímek sladké smetany
- 100 g sýru Eidam
- cibule
- olej
- sůl
- pepř
POSTUP:
- Nejprve si připravíme kotlety, které opláchneme studenou vodou, osušíme a naklepeme paličkou.
- Pak je osolíme a opepříme.
- Pekáček vymažeme olejem, položíme do něho naklepané kotlety, posypeme na kroužky nakrájenou cibulí a zalijeme sladkou smetanou.
- Navrch přidáme strouhaný sýr.
- Vše zapečeme v troubě doměkka.
zdroj: delish.com
Grilovaná vepřová kotleta
Grilování patří k oblíbeným úpravám masa. Ideálním masem pro toto je vepřová kotleta, která je velmi rychle připravená.
INGREDIENCE
- 4 plátky vepřové kotlety
- celý barevný pepř
- sůl
- česnek
- rozmarýn
- olej
POSTUP
- Na grilování si připravíme silnější plátky vepřové kotlety – asi 3 cm, aby se během grilování maso příliš nevysušilo.
- Kotlety omyjeme, osušíme.
- Připravíme si marinádu z drceného barevného pepře, utřeného česneku, rozmarýnu a oleje a do ní dáme maso asi na 2 hodiny marinovat.
- Pak si přichystáme gril, rozpálíme ho a kotletu na něm z obou stran ugriluje, přičemž stále ji potíráme marinádou.
zdroj: epicurious.com
Porcování a příprava
Pokud nemáme koupené maso již naporcované, tak si jej nakrájíme podle potřeby. Kotlety můžeme vykostit. Pokud je ponecháváme s kostí, tak maso u kosti nařízneme, aby se lépe propeklo.
Naporcované kotlety opláchneme, osušíme a jemně naklepeme, nejlépe zabalené do fólie nebo uložené v mikrotenovém sáčku, aby se šťáva z masa nevpíjela do prkénka.
Jednotlivé porce pak ještě nařízneme i po okrajích, aby se při opékání nekroutily. I kotlety samozřejmě můžeme krájet na nudličky, které se připravují ještě rychleji než porce v plátcích.
Doporučené přílohy
K rychle upraveným kotletám se hodí nejrůznější druhy příloh. Především vařené, dušené nebo pečené brambory nebo smažené či pečené bramborové hranolky a krokety.
Hodí se i dušená rýže, kterou pro ozvláštnění můžeme dochutit kořením nebo zeleninou. Nejsou vyloučeny ani těstoviny. K těmto rychlým úpravám často podáváme tatarskou omáčku nebo některou jinou vybranou studenou omáčku.
Vhodné jsou i teplé přelivy z kečupu, hořčice a podobných ingrediencí. K tomu nezapomeneme na některý ze zeleninových salátů. Jestliže masové jídlo s přílohou doplníme bohatou zeleninovou oblohou získáme téměř slavnostně vypadající jídlo a to bez vynaložení velké námahy a s minimem času stráveným v kuchyni.
Pokud vám chutnají právě grilované kotletky, určitě navštivte naše další články s recepty a inspirujte se třeba grilovanými kotletkami z divočáka.