Nejlepší recepty na vynikající kotletky z vepřového masa: zapečené i grilované

Ptáte se, je-li možné připravit oběd bez toho, abyste museli strávit celé dopoledne u plotny?

Pokud použijete ty správné suroviny, lze jídlo uvařit i během necelé hodiny!

Kupte si kus vepřového a připravte ho jako minutku nebo ho zapečte v troubě.

Inspirujte se našimi recepty na vepřové kotlety 7x jinak.

Vepřové plátky na paprice se špenátem

Jedinečná chuť papriky tomuto pokrmu dodává příjemný nádech, který podráždí vaše chuťové buňky a vy budete chtít pořád víc a víc! Připravte si ho kdykoli, je rychlý a jednoduchý.

Ingredience

  • 4 vepřové kotlety
  • himálajská sůl a pepř dle chuti
  • 1 čajová lžička papriky
  • 2 čajové lžičky olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 2 drcené stroužky česneku
  • 1 malá žlutá cibule, nadrobno posekaná
  • 1/3 šálku vývarů z kostí
  • 1 a 3/4 šálku smetany na vaření
  • 3 šálky baby špenátu
  • 1 čajová lžička čerstvého tymiánu a rozmarýnu
  • 1 čajová lžička drcených vloček červené chilli papričky
  • čerstvá nasekaná petrželka na ozdobu

Postup

  1. Olej zahřejte ve velké pánvi na středně vysokém plameni.
  2.  Vepřové kotlety z obou stran dochuťte paprikou, solí a pepřem a smažte na horké pánvi po dobu 3–5 minut z každé strany podle tloušťky, nebo dokud nebudou hotové podle vašich představ a dozlatova.
  3. Poté vyjměte kotlety z pánve a odložte stranou.
  4. Přidejte máslo, čerstvé bylinky, česnek  a chilli papričku a vařte asi jednu minutu.
  5. Přidejte vývar a nechte mírně zredukovat.
  6. Nyní snižte teplotu a přidejte smetanu a poduste.
  7. Přiejte sůl a pepř dle chuti.
  8. Přidejte špenát a nechte ho zvadnout.
  9. Omáčku ještě chvíli povaříme, asi minutu nebo dvě.
  10. Přendejte vepřové kotlety zpět do pánve, aby se prohřály.
  11. Nakonec servírujte plátek masa zalitý trochou omáčky a posypaný petrželkou.
Vepřové ve smetanové omáčce se špneátem na pánvi.
www.pranathrive.com

Rychlá vepřová kotleta na pánvi

Vepřové kotlety bez kosti dělané na pánvi jsou šťavnaté a chutné jídlo, které bude na vašem stole za pouhých 15 minut! Ideální pro rychlou večeři či nečekanou návštěvu.

Ingredience

  • 4 vykostěné vepřové kotlety o tloušťce 2,5 cm
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 čajová lžička papriky
  • 1 čajová lžička sušeného česneku nebo cibule
  • 1 a 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 lžička černého pepře
  • čerstvá petrželka a tymián

Postup

  1. Vyjmeme vepřové kotlety z lednice 20 minut před vařením.
  2. Osušíme je papírovými utěrkami, abychom odstranili přebytečnou vlhkost.
  3. Dáme stranou.
  4. V malé misce smícháme sušený česnek nebo cibuli, papriku, sůl a černý pepř.
  5. Kotlety potřeme ze všech stran 1 lžící olivového oleje.
  6. Poté rovnoměrně vetřeme kořenící směs ze všech stran.
  7. Rozpálíme olej ve velké pánvi na středně vysokém plameni.
  8. Přidáme vepřové kotlety a smažíme, dokud jejich vnitřní teplota nedosáhne 60 ° C, přičemž každou minutu obracíme, abychom zabránili spálení.
  9. Doba smažení bude celkem asi 6-7 minut).
  10. Asi v polovině smažení  přidáme do pánve tymián.
  11. Hotové kotlety přendáme na talíř.
  12. Zakryjeme fólií nebo talířem a necháme 3-5 minut odpočívat.
  13. Před podáváním ozdobíme nasekanou petrželkou.
Vepřové kořeněné plátky s brokolicí a bramborami posypané bylinkami.
www.tipbuzz.com

Kotlety z vepřového na houbách

Houby obvykle dodají pokrmu svoji charakteristickou chuť i vůni. Pro přípravu vepřových kotlet na houbách použijte raději houby čerstvé – buď vlastnoručně nasbírané v lese nebo kupované žampiony.

INGREDIENCE

  • 750 g vepřových kotlet
  • 200 g čerstvých hub
  • sůl
  • mletý pepř
  • cibule
  • olej
  • hladká mouka

POSTUP

  1. Kotlety omyjeme, osušíme a naklepeme.
  2. Pak je osolíme a opepříme a na okrajích několikrát nařízneme, aby se při opékání nekroutily.
  3. Houby očistíme a nakrájíme nadrobno.
  4. V pánvi rozpálíme olej a kotlety na něm zprudka z obou stran opečeme a ihned po opečení předěláme na talíř.
  5. Pak ve výpeku osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a na ni přidáme nakrájené houby.
  6. Stále mícháme a restujeme.
  7. Houby pak zaprášíme moukou, podlijeme, přidáme opečené kotlety a dusíme asi 25 minut.
  8. Podáváme s různě upravenými bramborami.
Vepřový plátek na talíři s příborem.
www.cooking.nytimes.com

Pokud jste milovníci hub, podívejte se na naše další recepty na vepřové na houbách v 6 různých obměnách.

Vepřové plátky na smetaně

Chutnou variantou jsou kotlety připravené společně se smetanou. Jejich chutě se vzájemně prolnou a vykouzlí jídlo, které můžete předložit i vaší návštěvě.

INGREDIENCE:

  • 4 vepřové kotlety
  • kelímek sladké smetany
  • 100 g sýru Eidam
  • cibule
  • olej
  • sůl
  • pepř

POSTUP:

  1. Nejprve si připravíme kotlety, které opláchneme studenou vodou, osušíme a naklepeme paličkou.
  2. Pak je osolíme a opepříme.
  3. Pekáček vymažeme olejem, položíme do něho naklepané kotlety, posypeme na kroužky nakrájenou cibulí a zalijeme sladkou smetanou.
  4. Navrch přidáme strouhaný sýr.
  5. Vše zapečeme v troubě doměkka.
Vepřové maso se smetanovou omáčkou na pánvi.
www.delish.com

Inspirujte se našimi recepty na vepřové na smetaně, kde najdete napřiklad tipy na skvělé maso na kari či na paprice.


Grilované kořeněné kotlety

Vepřové kotlety jsou populární hlavně na grilu. A právě paprika jim dodá potřebnou chuť a barvu, kajenský pepř zase správnou pikantnost. Užijte si to!

Ingredience

  • 1 drcený stroužek česneku
  • 1 polévková lžíce řepkového oleje
  • 1 polévková lžíce hnědého cukru
  • 1 lžička papriky
  • 1 špetka kajenského pepře
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 vepřové kotlety s kostí

Postup

  1. V mělké misce smícháme všechny přísady, kromě kotlet, a vytvoříme pastu.
  2. Přidáme kotlety a pořádně je pokryjeme vzniklou pastou.
  3. Zakryjeme a dáme na 2 hodiny nebo ideálně přes noc do chladu.   
  4. Předehřejeme gril.
  5. Kotlety grilujeme asi 5 minut z každé strany.
  6. Před podáváním nechte 5 minut odstát.
Vepřové plátky s paprikou na talíři s bramborami a zeleninou.
www.soscuisine.com

Nejen lahodné grilované kotlety, ale i další druhy masa zhotovíte na kontaktním grilu. V čem je výhodný? V testu kontaktních grilů se dozvíte vše potřebné.

Kotlety z vepřového s restovanou zeleninou

Tento recept je skvělý, když čekáte návštěvu a nevíte, co rychle připravit. Je zdravý, snadný a potěší každou chuťovou buňku!

Ingredience

Na marinádu:

  •  4 – 6 vepřových kotlet
  • 2 – 3 nakrájené stroužky česneku
  • šťáva z 1 citronu
  • 3 – 4 lžíce rostlinného oleje
  • 1 čajová lžička uzené papriky
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • sůl a pepř na dochucení

Na zeleninu:

  • 450 g zelených fazolek (čerstvých nebo mražených) nebo brokolice
  • 1 – 2 červené papriky nakrájené na nudličky julienne
  • 1 velká červená cibule nakrájená na julienne
  • 4 středně velké brambory nakrájené na kostičky
  • sůl a pepř na dochucení
  • 1/2 čajové lžičky tymiánu
  • 1/2 čajové lžičky sušeného česneku
  • 3 lžíce rostlinného oleje

Postup

  1. Předehřejeme troubu na 250 stupňů Celsia.
  2. Vložíme vepřové kotlety do velkého sáčku spolu s olejem, citronovou šťávou, solí, pepřem, česnekem, uzenou paprikou a tymiánem.
  3. Uzavřeme sáček a rovnoměrně vmasírujeme marinádu do masa.
  4. Vložíme sáček s masem a marinádou do ledničky.
  5. Mezitím dáme zelené fazole (nebo brokolici) na pekáč spolu s nakrájenou cibulí, červenou paprikou a bramborami, a vše promícháme se solí, pepřem a olejem.
  6. Volitelně můžeme přidat sušený česnek a tymián.
  7. Pokusíme se umístit veškerou zeleninu do jedné vrstvy.
  8. Maso spolu s marinádou položíme na zeleninu.
  9. Pečeme v troubě asi 25 minut.
  10. Po 15 minutách můžeme maso otočit na druhou stranu.
  11. Ochutnáme brambory, abychom se ujistili, že jsou hotové.
  12. Pokud ne, pečeme dalších 5-7 minut.
  13. Podáváme s jednoduchým zeleným salátem.
Vepřové plátky položené na zelenině na plechu zakrytém alobalem.
www.thebossykitchen.com

Vepřový plátek na grilu s rozmarýnem

Grilování patří k oblíbeným úpravám masa. Ideálním masem pro tuto úpravu je právě vepřová kotleta, která je velmi rychle připravená.

INGREDIENCE

  • 4 plátky vepřové kotlety
  • celý barevný pepř
  • sůl
  • česnek
  • rozmarýn
  • olej

POSTUP

  1. Na grilování si připravíme silnější plátky vepřové kotlety – asi 3 cm, aby se během grilování maso příliš nevysušilo.
  2. Kotlety omyjeme, osušíme.
  3. Připravíme si marinádu z drceného barevného pepře, utřeného česneku, rozmarýnu a oleje a do ní dáme maso asi na 2 hodiny marinovat.
  4. Pak si přichystáme gril, rozpálíme ho a kotletu na něm z obou stran ugrilujeme, přičemž ji stále potíráme marinádou.
Vepřové s bramborami a brokolicí na talíři.
www.epicurious.com

Dušené vepřové s rýží

Vepřové kotlety z jedné pánve s omáčkou? Ano prosím! A to ke všemu opečené k dokonalosti podávané s karamelizovanou cibulkou na smetanové rýži. Přejeme dobrou chuť.

Ingredience

  • 2 lžíce másla
  • 2 vepřové kotlety (každá kolem 200 g), ořezané
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/4 čajové lžičky mletého černého pepře
  • 1/2 šálku nakrájené žluté cibule
  • 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 1/4 šálku smetany na šlehání
  • 1/2 šálku syrové bílé rýže
  • 2 lžíce nasekaných čerstvých listů petrželky

Postup

  1. V  pánvi rozpustíme na středním plameni 1 lžíci másla.
  2. Vepřové kotlety potřeme 1/4 čajovou lžičkou soli a pepře.
  3. Přidáme maso na pánev a restujeme  4 až 6 minut, přičemž jednou otočíme.
  4. Pomocí kleští přendáme na talíř.
  5. Přidáme zbývající 1 lžíci másla na pánev.
  6. Přidáme cibuli a zbývající 1/4 čajovou lžičku soli.
  7. Za častého míchání restujeme 2 až 3 minuty za častého míchání, dokud cibule nezměkne.
  8. Přimícháme česnek.
  9. Přilijeme vývar a smetanu na šlehání a přivedeme k varu.
  10. Přidáme rýži a opět přivedeme k varu.
  11. Maso dáme na rýži.
  12. Snížíme plamen na minimum, zakryjeme a dusíme 20 až 25 minut, nebo dokud se většina tekutiny nevstřebá, vepřové maso již není růžové a teploměr na maso vložený do středu nezobrazuje alespoň 62 ° C.
  13. Posypeme petrželkou.
Vepřové plátky na rýži v černé pánvi.
www.tablespoon.com

Porcování a příprava

Pokud nemáme koupené maso již naporcované, tak si jej nakrájíme podle potřeby. Kotlety můžeme vykostit. Pokud je ponecháváme s kostí, tak maso u kosti nařízneme, aby se lépe propeklo.

Naporcované kotlety opláchneme, osušíme a jemně naklepeme, nejlépe zabalené do fólie nebo uložené v mikrotenovém sáčku, aby se šťáva z masa nevpíjela do prkénka.

Jednotlivé porce pak ještě nařízneme i po okrajích, aby se při opékání nekroutily. I kotlety samozřejmě můžeme krájet na nudličky, které se připravují ještě rychleji než porce v plátcích.

Doporučené přílohy

K rychle upraveným kotletám se hodí nejrůznější druhy příloh. Především vařené, dušené nebo pečené brambory nebo smažené či pečené bramborové hranolky a krokety.

Hodí se i dušená rýže, kterou pro ozvláštnění můžeme dochutit kořením nebo zeleninou. Nejsou vyloučeny ani těstoviny. K těmto rychlým úpravám často podáváme tatarskou omáčku nebo některou jinou vybranou studenou omáčku.

Vhodné jsou i teplé přelivy z kečupu, hořčice a podobných ingrediencí. K tomu nezapomeneme na některý ze zeleninových salátů. Jestliže masové jídlo s přílohou doplníme bohatou zeleninovou oblohou získáme téměř slavnostně vypadající jídlo a to bez vynaložení velké námahy a s minimem času stráveným v kuchyni.

Pokud vám chutnají právě grilované kotletky, určitě navštivte naše další články s recepty a inspirujte se třeba grilovanými kotletkami z divočáka.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X