Vepřové kotlety jako minutka nebo zapečené

Ptáte se, je-li možné připravit nedělní oběd bez toho, abyste museli strávit celé dopoledne u plotny?

Pokud použijete ty správné suroviny, lze oběd uvařit i během necelé hodiny.

Chcete-li mít masový oběd, pak kupte vepřové kotlety a připravte je jako minutku nebo je zapečte v troubě.

Vepřové kotlety a příprava

Pokud nemáme koupené maso již naporcované, tak si jej nakrájíme podle potřeby. Kotlety můžeme vykostit. Pokud je ponecháváme s kostí, tak maso u kosti nařízneme, aby se lépe propeklo.

Naporcované kotlety opláchneme, osušíme a jemně naklepeme, nejlépe zabalené do fólie nebo uložené v mikrotenovém sáčku, aby se šťáva z masa nevpíjela do prkénka.

Jednotlivé porce pak ještě nařízneme i po okrajích, aby se při opékání nekroutily. I kotlety samozřejmě můžeme krájet na nudličky, které se připravují ještě rychleji než porce v plátcích.

1. Vepřové kotlety na houbách

Houby obvykle dodají pokrmu svoji charakteristickou chuť i vůni. Pro přípravu vepřových kotlet na houbách použijte raději houby čerstvé – buď vlastnoručně nasbírané v lese nebo kupované žampiony.

INGREDIENCE:

  • 750 g vepřových kotlet
  • 200 g čerstvých hub
  • sůl
  • mletý pepř
  • cibule
  • olej
  • hladká mouka

POSTUP:

  1. Kotlety omyjeme, osušíme a naklepeme.
  2. Pak je osolíme a opepříme a na okrajích několikrát nařízneme, aby se při opékání nekroutily.
  3. Houby očistíme a nakrájíme nadrobno.
  4. V pánvi rozpálíme olej a kotlety na něm zprudka z obou stran opečeme a ihned po opečení předěláme na talíř.
  5. Pak ve výpeku osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a na ni přidáme nakrájené houby.
  6. Stále mícháme a restujeme.
  7. Houby pak zaprášíme moukou, podlijeme, přidáme opečené kotlety a dusíme asi 25 minut.
  8. Podáváme s různě upravenými bramborami.

Hotový recept na vepřové kotlety na houbách

zdroj: cooking.nytimes.com

2. Zapečené vepřové kotlety

Kotlety můžeme i zapékat společně s bramborami v troubě. Vznikne lahodný pokrm, po kterém se na obědě jen zapráší.

INGREDIENCE:

  • vepřové kotlety
  • brambory
  • sladká smetana
  • sýr Eidam
  • cibule
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • olej nebo máslo

POSTUP:

  1. Zapékací misku vymažeme olejem nebo máslem.
  2. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky.
  3. Kotlety omyjeme a naklepeme.
  4. Do zapékací misky navršíme brambory, které osolíme a opepříme a zalijeme smetanou.
  5. Na brambory položíme naklepané, osolené a opepřené kotlety.
  6. Vše posymeme strouhaným sýrem a dáme péci do trouby doměkka.

Hotový recept na zapečené vepřové kotlety

zdroj: allrecipes.com

3. Vepřové kotlety na smetaně

Chutnou variantou jsou kotlety připravené společně se smetanou. Jejich chutě se vzájemně prolnou a vykouzlí jídlo, které můžete předložit i vaší návštěvě.

INGREDIENCE:

  • 4 vepřové kotlety
  • kelímek sladké smetany
  • 100 g sýru Eidam
  • cibule
  • olej
  • sůl
  • pepř

POSTUP:

  1. Nejprve si připravíme kotlety, které opláchneme studenou vodou, osušíme a naklepeme paličkou.
  2. Pak je osolíme a opepříme.
  3. Pekáček vymažeme olejem, položíme do něho naklepané kotlety, posypeme na kroužky nakrájenou cibulí a zalijeme sladkou smetanou.
  4. Navrch přidáme strouhaný sýr.
  5. Vše zapečeme v troubě doměkka.

Hotový recept na vepřovou kotletu na smetaně

zdroj: delish.com

4. Grilovaná vepřová kotleta

Grilování patří k oblíbeným úpravám masa. Ideálním masem pro toto je vepřová kotleta, která je velmi rychle připravená.

INGREDIENCE:

  • 4 plátky vepřové kotlety
  • celý barevný pepř
  • sůl
  • česnek
  • rozmarýn
  • olej

POSTUP:

  1. Na grilování si připravíme silnější plátky vepřové kotlety – asi 3 cm, aby se během grilování maso příliš nevysušilo.
  2. Kotlety omyjeme, osušíme.
  3. Připravíme si marinádu z drceného barevného pepře, utřeného česneku, rozmarýnu a oleje a do ní dáme maso asi na 2 hodiny marinovat.
  4. Pak si přichystáme gril, rozpálíme ho a kotletu na něm z obou stran ugriluje, přičemž stále ji potíráme marinádou.

Hotový recept na grilovanou vepřovou kotletu

zdroj: epicurious.com

K rychle upraveným kotletám se hodí nejrůznější druhy příloh. Především vařené, dušené nebo pečené brambory nebo smažené či pečené bramborové hranolky a krokety.

Hodí se i dušená rýže, kterou pro ozvláštnění můžeme dochutit kořením nebo zeleninou. Nejsou vyloučeny ani těstoviny. K těmto rychlým úpravám často podáváme tatarskou omáčku nebo některou jinou vybranou studenou omáčku.

Vhodné jsou i teplé přelivy z kečupu, hořčice a podobných ingrediencí. K tomu nezapomeneme na některý ze zeleninových salátů. Jestliže masové jídlo s přílohou doplníme bohatou zeleninovou oblohou získáme téměř slavnostně vypadající jídlo a to bez vynaložení velké námahy a s minimem času stráveným v kuchyni.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *