Ty nejlepší recepty na vepřové se smetanou na jednom místě. Vyzkoušejte je všechny!

Smetanu můžeme použít třeba při přípravě vepřového masa.

Krásně ho zjemní a dodá mu lahodnou chuť.

S trochou dalších ingrediencí pak vykouzlíme výborný oběd, který se hodí jak ve všední, tak ve svátečnější den.

Máme pro vás 5 skvělých receptů na vepřové maso na smetaně, na kterých si pochutná celá vaše rodina!

Tak pojďme na to.

Vepřová plec na paprice se smetanou

Tento recept je skvělý v tom, že vepřové maso můžeme nahradit i jiným druhem masa třeba kuřecím nebo telecím a vždy to bude perfektně fungovat. Navíc je jednoduchý a velmi chutný!

INGREDIENCE

  • 2–3 lžíce sádla nebo másla
  • 750 g vepřové plece, nakrájené na kostky
  • 2 menší cibule, nakrájené nadrobno
  • 3 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
  • 1,5 lžíce hladké mouky
  • 1,5 lžíce mleté sladké papriky
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 200 ml vývaru

POSTUP

  1. V hrnci rozehřejte tuk a opečte na něm maso ze všech stran.
  2. Pak maso vyjměte z hrnce a nasypte do něj cibuli a česnek, opečte je, aby cibule zesklovatěla a česnek se nepřipálil.
  3. Vraťte k nim maso, zaprašte moukou a krátce osmahněte.
  4. Odstavte a vmíchejte papriku, jemně osolte a opepřete.
  5. Podlijte vývarem a promíchejte.
  6. Přivedeďte k varu, zmírněte oheň, přiklopte a zhruba 30–45 minut duste doměkka.
  7. Ke konci opatrně vmíchejte smetanu ke šlehání.
  8. Osolte a opepřete.
  9. Prohřejte, ale už nevařte.
  10. Podávejte s libovolnou přílohou.
Vepřové maso na paprice s těstovinami servírované na talíři.
www.tasteofhome.com

Vyzkoušejte i naše další recepty s vepřovým masem na paprice. Máme pro vás 6 luxusních variant!

Svíčková z vepřového masa

Svíčková patří mezi nejoblíbenější česká jídla. Všichni ji známe připravovanou s hovězím masem, ale skvěle chutná i s masem vepřovým. Použijte vepřovou panenku a nebudete zklamáni!

INGREDIENCE

  • 450 g vepřové panenky
  • 60 g uzené slaniny
  • 1 větší cibule
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1/2 celeru
  • 100 ml 33% smetany ke šlehání
  • 3 lžíce 20% smetany
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 bobkový list
  • 4 kuličky černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • sůl dle chuti
  • mletý černý pepř dle chuti
  • mletá paprika dle chuti
  • špetka krystalového cukru
  • šťáva z 1 citronu

POSTUP

  • Vepřovou panenku omyjte a osušte.
  • Zeleninu očistěte, umyjte a nakrájejte na kolečka a kostičky.
  • Slaninu nakrájejte na kostičky a dejte do rozpáleného hrnce pustit tuk.   
  • Do hrnce poté přidejte nakrájenou cibuli se špetkou cukru a opečte.
  • Přidejte maso a opečte ho ze všech stran.
  • Maso odložte do mísy a do hrnce k cibuli přidejte zeleninu.   
  • Přidejte mletou papriku a podlijte vodou.
  • Vraťte do hrnce zpět maso a pod pokličkou duste 40 minut.
  • Když je maso a zelenina měkké, promíchejte smetanu ke šlehání s moukou.
  • Vyndejte maso a zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem.
  • Přidejte do hrnce smetanu s moukou a nechte přejít varem.
  • Nakonec přidejte i 20% smetanu, promíchejte a nechte na slabém plameni probublat.
  • Ochuťte šťávou z jednoho citronu.
  • Podávejte s domácím knedlíkem, kolečkem citrónu a brusinkami.
  • Dobrou chuť!
Vepřová panenka se svíčkovou omáčkou a houskovými knedlíky servírovaná na talíři s kolečkem citronu a brusinkami. Vedle je položený příbor a sklenka červeného vína.
www.varecha.pravda.sk

Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových varných desek, kde se dočtete vše potřebné pro správnou volbu. Kdo vyhrál v našem srovnání?

Smetanové vepřové maso s jablky a ciderem

Lahodný a jemný pokrm z vepřového masa, smetany, cideru, jablek a kaštanů je skvělý na zahřátí během zimních dní. Připravte si ho v pomalém hrnci či klasicky na varné desce.

INGREDIENCE

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 kg vepřové plece, nakrájené na kostky
  • 200 g nakrájené prorostlé slaniny
  • 2 velké cibule, nakrájené nadrobno
  • 2 velké stroužky česneku, nakrájené na plátky
  • 2 pastiňáky, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 200 g vařených kaštanů
  • 3 jablka, oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na plátky
  • 120 ml suchého cideru (v případě vaření bez pomalého hrnce budete potřebovat 250 ml)
  • 120 ml kuřecího vývaru (v případě vaření bez pomalého hrnce budete potřebovat 250 ml)
  • 1 polévková lžíce nasekané šalvěje nebo 2 lžičky sušené šalvěje
  • 1 lžička soli
  • 60 ml smetany ke šlehání
  • 1 polévková lžíce kukuřičné mouky či škrobu, zředěné v 1 polévkové lžíci studené vody
  • sůl a pepř na dochucení

POSTUP

Metoda bez pomalého hrnce:

  • Vepřové maso osolte a opepřete.
  • Rozpalte olej v litinovém hrnci s poklicí.
  • Opékejte vepřové maso po dávkách na středně vysokém ohni.
  • Hrnec masem nepřeplňujte, protože se pak maso spíše dusí než restuje.
  • Orestované maso dejte stranou.
  • Přidejte vepřové sádlo a vařte, dokud se nezbarví a nezačne se v hrnci tvořit část tuku.
  • Hrnec podlijte troškou jablečného cideru nebo vývaru a oškrábejte všechny zhnědlé kousky.
  • Snižte teplotu, přidejte cibuli a vařte 5 minut za občasného míchání.
  • Vmíchejte na plátky nakrájený česnek, pastiňák, jablka, sůl, šalvěj (pokud používáte), 1 šálek (250 ml) cideru a 1 šálek (250 ml) kuřecího vývaru.
  • Přiveďte k varu.
  • Vraťte vepřové maso do hrnce a promíchejte.
  • Přikryjte pokličkou a pečte v troubě vyhřáté na 180 °Cdvě hodiny, dokud vepřové maso nezměkne.
  • Vyndejte z trouby a na sporáku přiveďte k mírnému varu.
  • Vmíchejte smetanu a kaši z kukuřičné mouky a zahřívejte 3–4 minuty.
  • Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.

Metoda s pomalým hrncem:

  • Postupujte podle pro metodu bez pomalého hrnce a poté vše přeneste do pomalého hrnce.
  • Vařte na nízkou teplotu 7-8 hodin nebo 5-6 na vysokou teplotu.
Pokrm z vepřového masa, smetany, cideru, jablek a kaštanů ve velkém hrnci se lžící, ozdobený čerstvými bylinkami.
www.supergoldenbakes.com

Vepřové nudličky se smetanou na kari

Tento pokrm je jednoduchý na přípravu, nenáročný na ingredience a zároveň velice chutný. Suroviny používejte dle potřeby.

INGREDIENCE

  • 400 g vepřového masa
  • mletý pepř dle chuti
  • sůl dle chuti
  • kari koření
  • sušený česnek
  • smetana na vaření
  • kukuřičný škrob
  • olej
  • mrkev
  • sterilizovaná okurka

POSTUP

  • Maso nakrájejte na nudličky, které osolte a ponořte je do nálevu, který si připravíte z olivového oleje, sušeného česneku, pepře a kari.
  • Promíchejte a nechte odstát v nálevu alespoň hodinu.
  • Maso pak vyjměte a na mírném ohni opékejte doměkka.
  • Přilijte smetanu a přidejte nakrájené malé okurky a nastrouhanou mrkev.
  • Vše povařte a nakonec zahustěte kukuřičným škrobem.
  • Pokrm podáváme s uvařenými těstovinami nebo s dušenou rýží.
Vepřové maso s kari omáčkou, rýží a zeleninou na talíři.
www.dobruchut.aktuality.sk

Vepřové kotlety se smetanovou omáčkou s žampiony

Výborné a jednoduché vepřové kotlety se smetanovou omáčkou s česnekem, bylinek a žampiony se skvěle hodí na večeři o všedním dni, ale i o víkendu. Připravte si je klidně hned dnes!

INGREDIENCE

  • 4 vepřové kotlety, s kostí nebo bez (asi 2,5 cm tlusté)
  • 1 lžička kořenící soli (podle chuti)
  • 1/3 lžičky mletého černého pepře
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla

Na smetanovou omáčku:

  • 1 šálek nakrájených žampionů
  • 2 lžíce čerstvé nasekané petrželky
  • 1 lžíce čerstvého nasekaného tymiánu
  • 4 stroužky česneku, utřené
  • 3/4 šálku smetany na vaření

POSTUP

  • Kotlety ochuťte kořenící solí a pepřem.
  • V pánvi nebo v hrnci rozehřejte olej a máslo na středně vysokém plameni, dokud se máslo nerozpustí.
  • Opékejte kotlety asi 3-4 minuty z každé strany, dokud nezezlátnou a střed již není jasně růžový (pokud potřebujete, smažte po dávkách).
  • Přendejte na teplý talíř.
  • Dejtet stranou.
  • Přidejte žampiony do máslové šťávy v pánvi a restujte 3-4 minuty na středním plameni.
  • Oškrábejte všechny zbytky, které zbyly z kotlet.
  • Když jsou žampiony opečené, přidejte polovinu petrželky, polovinu tymiánu a všechen prolisovaný česnek; restujte 30 sekund, dokud nebude směs voňavá.
  • Zalijte smetanou a vařte 3-4 minuty do mírného zhoustnutí.
  • Dochuťte solí a pepřem, dle vaší chuti.
  • Přidejte kotlety zpět do omáčky, nechte minutu povařit, aby se prohřály.
  • Ozdobte zbylými bylinkami a ihned podávejte.
Vepřové maso s houbovou omáčkou.
www.cafedelites.com

A co lidé, kteří mají intoleranci na laktózu ?
I ti si mohou vychutnat skvělou chuť pravé smetany, ale bez laktózy. Bezlaktózová smetana má nejen skvělou chuť, ale obsahuje všechny přírodní složky, které dělají mléčné výrobky plnohodnotné: vitamíny, minerální látky (jako např.vápník), bílkoviny a tuk.

A jak vám naše dnešní recepty chutnaly? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X