Smetanu můžeme použít třeba při přípravě vepřového masa.
Krásně ho zjemní a dodá mu lahodnou chuť.
S trochou dalších ingrediencí pak vykouzlíme výborný oběd, který se hodí jak ve všední, tak ve svátečnější den.
Máme pro vás 5 skvělých receptů na vepřové maso na smetaně, na kterých si pochutná celá vaše rodina!
Tak pojďme na to.
Vepřová plec na paprice se smetanou
Tento recept je skvělý v tom, že vepřové maso můžeme nahradit i jiným druhem masa třeba kuřecím nebo telecím a vždy to bude perfektně fungovat. Navíc je jednoduchý a velmi chutný!
INGREDIENCE
- 2–3 lžíce sádla nebo másla
- 750 g vepřové plece, nakrájené na kostky
- 2 menší cibule, nakrájené nadrobno
- 3 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 1,5 lžíce hladké mouky
- 1,5 lžíce mleté sladké papriky
- 100 ml smetany ke šlehání
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 200 ml vývaru
POSTUP
- V hrnci rozehřejte tuk a opečte na něm maso ze všech stran.
- Pak maso vyjměte z hrnce a nasypte do něj cibuli a česnek, opečte je, aby cibule zesklovatěla a česnek se nepřipálil.
- Vraťte k nim maso, zaprašte moukou a krátce osmahněte.
- Odstavte a vmíchejte papriku, jemně osolte a opepřete.
- Podlijte vývarem a promíchejte.
- Přivedeďte k varu, zmírněte oheň, přiklopte a zhruba 30–45 minut duste doměkka.
- Ke konci opatrně vmíchejte smetanu ke šlehání.
- Osolte a opepřete.
- Prohřejte, ale už nevařte.
- Podávejte s libovolnou přílohou.

Vyzkoušejte i naše další recepty s vepřovým masem na paprice. Máme pro vás 6 luxusních variant!
Svíčková z vepřového masa
Svíčková patří mezi nejoblíbenější česká jídla. Všichni ji známe připravovanou s hovězím masem, ale skvěle chutná i s masem vepřovým. Použijte vepřovou panenku a nebudete zklamáni!
INGREDIENCE
- 450 g vepřové panenky
- 60 g uzené slaniny
- 1 větší cibule
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1/2 celeru
- 100 ml 33% smetany ke šlehání
- 3 lžíce 20% smetany
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 bobkový list
- 4 kuličky černého pepře
- 3 kuličky nového koření
- sůl dle chuti
- mletý černý pepř dle chuti
- mletá paprika dle chuti
- špetka krystalového cukru
- šťáva z 1 citronu
POSTUP
- Vepřovou panenku omyjte a osušte.
- Zeleninu očistěte, umyjte a nakrájejte na kolečka a kostičky.
- Slaninu nakrájejte na kostičky a dejte do rozpáleného hrnce pustit tuk.
- Do hrnce poté přidejte nakrájenou cibuli se špetkou cukru a opečte.
- Přidejte maso a opečte ho ze všech stran.
- Maso odložte do mísy a do hrnce k cibuli přidejte zeleninu.
- Přidejte mletou papriku a podlijte vodou.
- Vraťte do hrnce zpět maso a pod pokličkou duste 40 minut.
- Když je maso a zelenina měkké, promíchejte smetanu ke šlehání s moukou.
- Vyndejte maso a zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem.
- Přidejte do hrnce smetanu s moukou a nechte přejít varem.
- Nakonec přidejte i 20% smetanu, promíchejte a nechte na slabém plameni probublat.
- Ochuťte šťávou z jednoho citronu.
- Podávejte s domácím knedlíkem, kolečkem citrónu a brusinkami.
- Dobrou chuť!

Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových varných desek, kde se dočtete vše potřebné pro správnou volbu. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Objevte podobné tipy
Smetanové vepřové maso s jablky a ciderem
Lahodný a jemný pokrm z vepřového masa, smetany, cideru, jablek a kaštanů je skvělý na zahřátí během zimních dní. Připravte si ho v pomalém hrnci či klasicky na varné desce.
INGREDIENCE
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 kg vepřové plece, nakrájené na kostky
- 200 g nakrájené prorostlé slaniny
- 2 velké cibule, nakrájené nadrobno
- 2 velké stroužky česneku, nakrájené na plátky
- 2 pastiňáky, oloupané a nakrájené na kostičky
- 200 g vařených kaštanů
- 3 jablka, oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na plátky
- 120 ml suchého cideru (v případě vaření bez pomalého hrnce budete potřebovat 250 ml)
- 120 ml kuřecího vývaru (v případě vaření bez pomalého hrnce budete potřebovat 250 ml)
- 1 polévková lžíce nasekané šalvěje nebo 2 lžičky sušené šalvěje
- 1 lžička soli
- 60 ml smetany ke šlehání
- 1 polévková lžíce kukuřičné mouky či škrobu, zředěné v 1 polévkové lžíci studené vody
- sůl a pepř na dochucení
POSTUP
Metoda bez pomalého hrnce:
- Vepřové maso osolte a opepřete.
- Rozpalte olej v litinovém hrnci s poklicí.
- Opékejte vepřové maso po dávkách na středně vysokém ohni.
- Hrnec masem nepřeplňujte, protože se pak maso spíše dusí než restuje.
- Orestované maso dejte stranou.
- Přidejte vepřové sádlo a vařte, dokud se nezbarví a nezačne se v hrnci tvořit část tuku.
- Hrnec podlijte troškou jablečného cideru nebo vývaru a oškrábejte všechny zhnědlé kousky.
- Snižte teplotu, přidejte cibuli a vařte 5 minut za občasného míchání.
- Vmíchejte na plátky nakrájený česnek, pastiňák, jablka, sůl, šalvěj (pokud používáte), 1 šálek (250 ml) cideru a 1 šálek (250 ml) kuřecího vývaru.
- Přiveďte k varu.
- Vraťte vepřové maso do hrnce a promíchejte.
- Přikryjte pokličkou a pečte v troubě vyhřáté na 180 °Cdvě hodiny, dokud vepřové maso nezměkne.
- Vyndejte z trouby a na sporáku přiveďte k mírnému varu.
- Vmíchejte smetanu a kaši z kukuřičné mouky a zahřívejte 3–4 minuty.
- Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
Metoda s pomalým hrncem:
- Postupujte podle pro metodu bez pomalého hrnce a poté vše přeneste do pomalého hrnce.
- Vařte na nízkou teplotu 7-8 hodin nebo 5-6 na vysokou teplotu.

Vepřové nudličky se smetanou na kari
Tento pokrm je jednoduchý na přípravu, nenáročný na ingredience a zároveň velice chutný. Suroviny používejte dle potřeby.
INGREDIENCE
- 400 g vepřového masa
- mletý pepř dle chuti
- sůl dle chuti
- kari koření
- sušený česnek
- smetana na vaření
- kukuřičný škrob
- olej
- mrkev
- sterilizovaná okurka
POSTUP
- Maso nakrájejte na nudličky, které osolte a ponořte je do nálevu, který si připravíte z olivového oleje, sušeného česneku, pepře a kari.
- Promíchejte a nechte odstát v nálevu alespoň hodinu.
- Maso pak vyjměte a na mírném ohni opékejte doměkka.
- Přilijte smetanu a přidejte nakrájené malé okurky a nastrouhanou mrkev.
- Vše povařte a nakonec zahustěte kukuřičným škrobem.
- Pokrm podáváme s uvařenými těstovinami nebo s dušenou rýží.

Vepřové kotlety se smetanovou omáčkou s žampiony
Výborné a jednoduché vepřové kotlety se smetanovou omáčkou s česnekem, bylinek a žampiony se skvěle hodí na večeři o všedním dni, ale i o víkendu. Připravte si je klidně hned dnes!
INGREDIENCE
- 4 vepřové kotlety, s kostí nebo bez (asi 2,5 cm tlusté)
- 1 lžička kořenící soli (podle chuti)
- 1/3 lžičky mletého černého pepře
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
Na smetanovou omáčku:
- 1 šálek nakrájených žampionů
- 2 lžíce čerstvé nasekané petrželky
- 1 lžíce čerstvého nasekaného tymiánu
- 4 stroužky česneku, utřené
- 3/4 šálku smetany na vaření
POSTUP
- Kotlety ochuťte kořenící solí a pepřem.
- V pánvi nebo v hrnci rozehřejte olej a máslo na středně vysokém plameni, dokud se máslo nerozpustí.
- Opékejte kotlety asi 3-4 minuty z každé strany, dokud nezezlátnou a střed již není jasně růžový (pokud potřebujete, smažte po dávkách).
- Přendejte na teplý talíř.
- Dejtet stranou.
- Přidejte žampiony do máslové šťávy v pánvi a restujte 3-4 minuty na středním plameni.
- Oškrábejte všechny zbytky, které zbyly z kotlet.
- Když jsou žampiony opečené, přidejte polovinu petrželky, polovinu tymiánu a všechen prolisovaný česnek; restujte 30 sekund, dokud nebude směs voňavá.
- Zalijte smetanou a vařte 3-4 minuty do mírného zhoustnutí.
- Dochuťte solí a pepřem, dle vaší chuti.
- Přidejte kotlety zpět do omáčky, nechte minutu povařit, aby se prohřály.
- Ozdobte zbylými bylinkami a ihned podávejte.

A co lidé, kteří mají intoleranci na laktózu ?
I ti si mohou vychutnat skvělou chuť pravé smetany, ale bez laktózy. Bezlaktózová smetana má nejen skvělou chuť, ale obsahuje všechny přírodní složky, které dělají mléčné výrobky plnohodnotné: vitamíny, minerální látky (jako např.vápník), bílkoviny a tuk.
A jak vám naše dnešní recepty chutnaly? Napište nám do komentářů!