Smetanové vepřové maso 3x jinak

Smetanu, a to jak běžnou k vaření, tak ke šlehání nebo zakysanou můžeme použít i při přípravě vepřového masa, které smetana vždy zjemní a dodá mu lahodnou chuť. S trochou dalších ingrediencí pak máme výborný oběd, který se hodí jak ve všední, tak ve svátečnější den.

1. Vepřové maso se smetanou na houbách

Vepřová panenka má všechny předpoklady k tomu, aby se nechala přeměnit na působivou minutku – medailonky. Vypadá jako rovnoměrný váleček, což značně usnadňuje práci kuchařovu, má velmi jemné a minutkové maso.

INGREDIENCE :

  • 1 ks vepřové panenky
  • hrst čerstvého tymiánu
  • 200 ml smetany 40 %
  • hrst sušených rajčat
  • 5 ks žampiónů nebo hub
  • hrst petrželky
  • sůl a pepř
  • 1 lžička  zeleného nakládaného pepře

POSTUP :

  1. Nejdřív si naložíme panenku nakrájenou na medailonky asi 2 cm tlusté do olivového oleje, pepře a čerstvého tymiánu.
  2. Necháme v misce alespoň hodinu odležet.
  3. Po hodině klademe na rozpálenou pánev a restujeme z obou stran, dokud není panenka hotová.
  4. Sundáme medailonky z pánve a do výpeku kápneme ještě trochu oleje.
  5. Přidáme na plátky nakrájené žampiony, lehce orestujeme, přidáme  petrželku a zelený pepř.
  6. Vše zalijeme smetanou a necháme omáčku zredukovat, dokud nezhoustne.
  7. Vhodnou přílohou jsou těstoviny nebo gnocchi.

Vepřové maso se smetanou na houbách

zdroj : reciperunner.com

2. Vepřové maso na paprice se smetanou

Tento recept je skvělý v tom, že vepřové maso můžeme nahradit i jiným druhem masa třeba kuřecím nebo telecím.

INGREDIENCE :

  • 2–3 lžíce sádla nebo másla
  • 750g vepřové plece, nakrájené na kostky
  • 2 menší cibule, nadrobno
  • 3 stroužky česneku, nadrobno
  • 1,5 lžíce hladké mouky
  • 1,5 lžíce mleté sladké papriky
  • 100 ml smetany na šlehání
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 200 ml vývaru

POSTUP :

  1. V hrnci rozehřejeme tuk a opečeme na něm maso ze všech stran.
  2. Pak maso vyjmeme z pánve a nasypeme do ní cibuli a česnek, opečeme je, aby cibule zesklovatěla a česnek se nepřipálil.
  3. Vratíme k nim maso, zaprašíme moukou a krátce osmahneme.
  4. Odstavíme a vmícháme papriku, jemně osolíme a opepříme.
  5. Podlijeme vývarem a promícháme.
  6. Přivedeme k varu, zmírníme oheň, přiklpoíme a zhruba 30–45 minut dusíme doměkka.
  7. Ke konci opatrně vmícháme smetanu ke šlehání.
  8. Osolíme a opepříme.
  9. Prohřejeme, ale už nevaříme.
  10. Podáváme se zvolenou přílohou noky, houskovým knedlíkem, bramborovým knedlíkem.

Vepřové maso na paprice se smetanou

zdroj : www.receptyonline.cz

A co lidé, kteří mají intoleranci na laktózu ?

I ti si mohou vychutnat skvělou chuť pravé smetany, ale bez laktózy. Bezlaktózová smetana má nejen skvělou chuť, ale obsahuje všechny přírodní složky, které dělají mléčné výrobky plnohodnotné: vitamíny, minerální látky (jako např.vápník), bílkoviny a tuk.

Pro bezproblémovou přípravu těchto pokrmů doporučujeme pořídit nějakou z pánví s odjímatelnou rukojetí z naší recenze.

3. Vepřové maso na kari se smetanou

Kari, jak bylo prokázáno ve studiích, má úžasné zdravotní výhody jako je zvýšení metabolismu, zmírnění bolesti artritidy a pomoc v boji proti onemocnění srdce.

INGREDIENCE :

  • 0,5 kg vepřového  masa, kýta
  • 50 g másla
  • 1 lžíce oleje
  • 1 kelímek smetany
  • 50 – 100 ml mléka
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce kari
  • 2 bobkové listy
  • nové koření
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. Vepřovou kýtu nakrájíme na nudličky, cibuli na půlměsíčky a jablka oloupeme a nakrájíme na plátky.
  2. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme vepřové nudličky a opečeme.
  3. Osolíme, opepříme hrubě mletým citronovým pepřem, okořeníme kari.
  4. Dále přidáme česnek,  bobkové listy, na plátky nakrájené jablka.
  5. Podlijeme šlehačkou a mlékem s rozkvedlanou moukou.
  6. Podusíme tak dlouho, až jsou jablka měkká.
  7. Podáváme s rýží, kuskusem nebo bulgurem.

Vepřové maso na kari se smetanou

zdroj : mamutnakmine.cz

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.