Smetanu, a to jak běžnou k vaření, tak ke šlehání nebo zakysanou můžeme použít i při přípravě vepřového masa, které smetana vždy zjemní a dodá mu lahodnou chuť. S trochou dalších ingrediencí pak máme výborný oběd, který se hodí jak ve všední, tak ve svátečnější den.
1. Vepřové maso se smetanou na houbách
Vepřová panenka má všechny předpoklady k tomu, aby se nechala přeměnit na působivou minutku – medailonky. Vypadá jako rovnoměrný váleček, což značně usnadňuje práci kuchařovu, má velmi jemné a minutkové maso.
INGREDIENCE :
- 1 ks vepřové panenky
- hrst čerstvého tymiánu
- 200 ml smetany 40 %
- hrst sušených rajčat
- 5 ks žampiónů nebo hub
- hrst petrželky
- sůl a pepř
- 1 lžička zeleného nakládaného pepře
POSTUP :
- Nejdřív si naložíme panenku nakrájenou na medailonky asi 2 cm tlusté do olivového oleje, pepře a čerstvého tymiánu.
- Necháme v misce alespoň hodinu odležet.
- Po hodině klademe na rozpálenou pánev a restujeme z obou stran, dokud není panenka hotová.
- Sundáme medailonky z pánve a do výpeku kápneme ještě trochu oleje.
- Přidáme na plátky nakrájené žampiony, lehce orestujeme, přidáme petrželku a zelený pepř.
- Vše zalijeme smetanou a necháme omáčku zredukovat, dokud nezhoustne.
- Vhodnou přílohou jsou těstoviny nebo gnocchi.
zdroj : reciperunner.com
Objevte podobné tipy
2. Vepřové maso na paprice se smetanou
Tento recept je skvělý v tom, že vepřové maso můžeme nahradit i jiným druhem masa třeba kuřecím nebo telecím.
INGREDIENCE :
- 2–3 lžíce sádla nebo másla
- 750g vepřové plece, nakrájené na kostky
- 2 menší cibule, nadrobno
- 3 stroužky česneku, nadrobno
- 1,5 lžíce hladké mouky
- 1,5 lžíce mleté sladké papriky
- 100 ml smetany na šlehání
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 200 ml vývaru
POSTUP :
- V hrnci rozehřejeme tuk a opečeme na něm maso ze všech stran.
- Pak maso vyjmeme z pánve a nasypeme do ní cibuli a česnek, opečeme je, aby cibule zesklovatěla a česnek se nepřipálil.
- Vratíme k nim maso, zaprašíme moukou a krátce osmahneme.
- Odstavíme a vmícháme papriku, jemně osolíme a opepříme.
- Podlijeme vývarem a promícháme.
- Přivedeme k varu, zmírníme oheň, přiklpoíme a zhruba 30–45 minut dusíme doměkka.
- Ke konci opatrně vmícháme smetanu ke šlehání.
- Osolíme a opepříme.
- Prohřejeme, ale už nevaříme.
- Podáváme se zvolenou přílohou noky, houskovým knedlíkem, bramborovým knedlíkem.
zdroj : www.receptyonline.cz
A co lidé, kteří mají intoleranci na laktózu ?
I ti si mohou vychutnat skvělou chuť pravé smetany, ale bez laktózy. Bezlaktózová smetana má nejen skvělou chuť, ale obsahuje všechny přírodní složky, které dělají mléčné výrobky plnohodnotné: vitamíny, minerální látky (jako např.vápník), bílkoviny a tuk.
3. Vepřové maso na kari se smetanou
Kari, jak bylo prokázáno ve studiích, má úžasné zdravotní výhody jako je zvýšení metabolismu, zmírnění bolesti artritidy a pomoc v boji proti onemocnění srdce.
INGREDIENCE :
- 0,5 kg vepřového masa, kýta
- 50 g másla
- 1 lžíce oleje
- 1 kelímek smetany
- 50 – 100 ml mléka
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce kari
- 2 bobkové listy
- nové koření
- sůl a pepř
POSTUP :
- Vepřovou kýtu nakrájíme na nudličky, cibuli na půlměsíčky a jablka oloupeme a nakrájíme na plátky.
- Na oleji zpěníme cibuli, přidáme vepřové nudličky a opečeme.
- Osolíme, opepříme hrubě mletým citronovým pepřem, okořeníme kari.
- Dále přidáme česnek, bobkové listy, na plátky nakrájené jablka.
- Podlijeme šlehačkou a mlékem s rozkvedlanou moukou.
- Podusíme tak dlouho, až jsou jablka měkká.
- Podáváme s rýží, kuskusem nebo bulgurem.
zdroj : mamutnakmine.cz