Lahodné pokrmy z lososa skvěle doplní zelenina

Víte, že výbornou kombinací zdravého pokrmu je losos a zelenina?

Chcete chutné a zdravé jídlo, jehož příprava vám nezabere příliš času?

Doplňte svoji stravu o nenasycené mastné omega 3 kyseliny a připravte si vynikající pokrm z lososa.

Losos je ryba s tučnějším masem. Navíc má velmi málo kostí, takže se i snadno a dobře konzumuje. Chcete-li, aby byl váš zážitek z jídla dokonalý, doplňte lososa některou zeleninou, jejíž výběr je opravdu dostatečný:

  • rajčata
  • papriky
  • dýni, cuketu či patison
  • pórek
  • mrkev
  • cibuli nebo lahůdkovou cibulku a česnek
  • hrášek nebo kukuřici
  • květák i brokolici
  • mražené nebo sterilované zeleninové směsi

Jak připravíme lososa k vaření

Lososa nakrájíme na jednotlivé porce, omyjeme a osušíme. Než ho budeme tepelně zpracovávat třeba na pánvi, je dobré ho pro zjemnění masa pokapat citronovou nebo limetkovou šťávou, osolit, případně okořenit. A nechat zaležet. Pokud budete chtít lososa marinovat, nechávejte ho v marinádě raději přes noc, aby marináda dobře vsákla do masa.

1. Losos na másle opékaný na pánvi

Výbornou pochoutku z lososa získáme přípravou lososa na másle na pánvi, díky níž dokonale vynikne chuť jeho jemného masa.

INGREDIENCE

  • losos
  • máslo
  • sůl
  • zelenina – dle vaší chuti

POSTUP

  1. Na pánvi rozehřejeme opatrně máslo, aby se nespálilo.
  2. Připravené a osolené porce lososa vložíme na máslo na pánvi kůží dolů.
  3. Po opečení obrátíme a dopečeme i z druhé strany.
  4. Zeleninu dle vaší chuti si připravíme zvláště – můžeme ji lehce povařit nebo dusit.

Hotový recept na lososa opékaného na másle

Zkuste tyto recepty

Zapečený losos se špenátem

Zapečený losos s pórkem

Zapečený losos

Studená zeleninová polévka

2. Losos zapečený v troubě

Lososa můžeme také péct v troubě, jeho příprava opět nezabere příliš času a v krátké době budete mít připravené zdravé a lahodné jídlo k obědu.

INGREDIENCE

  • losos
  • máslo
  • zelenina
  • vývar, bílé víno, zakysaná smetana
  • koření na ryby
  • sůl

POSTUP

  1. V pekáčku rozpustíme máslo a vložíme porce lososa, které jsme osolili a okořenili jemnějším kořením na ryby.
  2. Zeleninu přidáváme již předem tepelně připravenou, protože maso z lososa se peče kratší dobu.
  3. Můžeme podlít vývarem, bílým vínem nebo zakysanou smetanou.
  4. Před upečením posymeme strouhaným sýrem, aby se stihl zapéci.

Losos zapečený v troubě

3. Losos dušený

Velmi jednoduchá je příprava lososa dušením, které patří k šetrným úpravám rybího masa.

INGREDIENCE

  • losos
  • sůl
  • koření – Gyros, Grilovací koření, Kořenící směs na ryby nebo jen pepř či bylinky (bazalka, rozmarýn)
  • vývar, bílé víno nebo zakysaná smetana

POSTUP

  1. Připravené porce lososa nejdříve opečeme na másle.
  2. Pak zakryté pokličkou a podlité vývarem dusíme pomalu doměkka.
  3. Můžeme přidat zeleninu dle chuti.
  4. Dusíme tak dlouhou, aby se maso nerozpadlo.

Hotový recept na dušeného lososa

Tip na doporučenou přílohu k lososu

K lososu připravovaném na másle na pánvi nebo pečenému se hodí různě upravené brambory – hranolky, vařené nebo kaše. K dušenému lososu můžeme podávat také drobnější druhy těstovin.

Nezapomeňte maso z lososa předem zjemnit šťávou z citronu. Na pánev nebo pekáček ho do rozpáleného tuku – výborné je máslo nebo kvalitní olej – pokládejte kůží dolů. Jen tak totiž docílíte křupavé lahodné kůrky. Připravte si i další chutné recepty z rybího masa, které rozšíří váš jídelníček o zdravá jídla.

Sdílejte svým přátelům

4.5 (90%) 20 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *