Připravte si lahodné recepty s lososem a zeleninou! Je to ta nejlepší kombinace na světě

Víte, že výbornou kombinací zdravého pokrmu je losos a zelenina?

Chcete chutné a zdravé jídlo, jehož příprava vám nezabere příliš času?

Doplňte svoji stravu o nenasycené mastné omega 3 kyseliny a připravte si vynikající recepty z lososa a zeleniny.

Pochutnáte si, doplníte zdraví prospěšné látky a ušetříte pár peněz!

Losos na másle opékaný na pánvi

Výbornou pochoutku z lososa získáme přípravou lososa na másle na pánvi, díky níž dokonale vynikne chuť jeho jemného masa.

Co budeme potřebovat

  • losos
  • máslo
  • sůl
  • zelenina (viz recept na grilovanou zeleninu níže)

Postup

  1. Na pánvi rozehřejeme opatrně máslo, aby se nespálilo.
  2. Připravené a osolené porce lososa vložíme na máslo na pánvi kůží dolů.
  3. Po opečení obrátíme a dopečeme i z druhé strany.
  4. Zeleninu dle vaší chuti si připravíme zvláště – můžeme ji lehce povařit nebo dusit.

K lososu připravovaném na másle na pánvi nebo pečenému se hodí různě upravené brambory – hranolky, vařené nebo kaše.

Tři propečené kousky lososa na pánvi s máslem.
Zdroj: saltandlavender.com

Pečený losos v troubě

Lososa můžeme také péct v troubě, jeho příprava opět nezabere příliš času a v krátké době budete mít připravené zdravé a lahodné jídlo k obědu.

Co budeme potřebovat

  • losos
  • máslo
  • zelenina (brambory, batáty, mrkev, brokolice …)
  • vývar, bílé víno, zakysaná smetana
  • koření na ryby
  • sůl

Postup

  1. V pekáčku rozpustíme máslo a vložíme porci lososa, kterou jsme osolili a okořenili jemnějším kořením na ryby.
  2. Zeleninu přidáváme již předem tepelně připravenou, protože maso z lososa se peče kratší dobu.
  3. Můžeme podlít vývarem, bílým vínem nebo zakysanou smetanou.
  4. Před upečením posypeme strouhaným sýrem, aby se stihl zapéci.

Připravte si i další chutné recepty z rybího masa, které rozšíří váš jídelníček o zdravá jídla.

Losos na pekáčku s grilovanou zeleninu s citronem.
Zdroj: diethood.com

Grilovaný losos

Je to ten nejsnadnější a nejlepší recept na lososa na grilu, který se brzy stane vaší novou oblíbenou zdravou letní večeří.

Co budeme potřebovat

  • 300 g lososa s kůží
  • 2 lžíce oleje z hroznových jader
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1 citron, nakrájený na měsíčky

Postup

  • Připravte gril na vysokou teplotu.
  • Očistěte grilovací rošty a zavřete víko, aby se zahřál.
  • Masitou stranu filetů lososa bohatě potřete olejem a rovnoměrně ochuťte solí a černým pepřem.
  • Lososa grilujte kůží dolů na přímém vysokém ohni se zavřeným víkem asi 6–8 minut, nebo dokud ryba nezesvětlá a filety můžete zvednout z grilovacích roštů, aniž by se přilepily.
  • Otočte lososa, zavřete víko a grilujte na 55 stupňů asi 2-4 minuty.
  • Přeneste na talíř a nechte 1-2 minuty odpočívat.
  • Z filetů stáhněte kůži a podávejte ho s měsíčky citronu a tatarskou nebo okurkovou koprovou omáčkou.

Jestli nemáte gril vystačíte si i s pánví. Čtvercové pánve zažívají v našich kuchyních obrovský boom – pokud ještě nemáte, pořiďte si i vy kvalitní hranatou pánev

Marinovaný losos v medu

Pro tuto jednoduchou marinádu na lososa stačí šest ingrediencí. Když hnědý cukr, máslo a medová poleva na povrchu zkaramelizují, tato marináda na lososa ožije.

Co budeme potřebovat

  • 1 polévková lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce másla, rozpuštěného
  • 1 polévková lžíce olivového nebo rostlinného oleje
  • 1 lžička medu
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 stroužek česneku, nasekaný nadrobno
  • 500 g filetu z lososa, nakrájený na 8 kusů

Postup

  • V malé misce smíchejte všechny ingredience kromě lososa.
  • Do plastové misky vložte lososa.
  • Přelijte lososa marinádou.
  • Zakryjte a nechte v chladu alespoň 30 minut, ale ne déle než 1 hodinu.
  • Rozpalte gril.
  • Lososa položte kůží dolů na gril. Přikryjte a grilujte na střední teplotu 10 až 20 minut.
  • Dva krát nebo tři krát potřete marinádou.
  • Dokud se losos snadno neloupe vidličkou, ho nesundávejte z grilu.

Zbývající marinádou můžete potřít grilovanou zeleninu, kterou si k receptu s lososem připravíte. Recept na zeleninu na grilu nejdete níže!

Miska plná marinády z medu a bylinek.
Zdroj: koreanbapsang.com

Losos dušený

Velmi jednoduchá je příprava lososa dušením, které patří k šetrným úpravám rybího masa.

Co budeme potřebovat

  • losos
  • sůl
  • koření (gyros, grilovací koření, kořenící směs na ryby nebo jen pepř
  • bylinky (bazalka, rozmarýn)
  • vývar, bílé víno nebo zakysaná smetana

Postup

  1. Připravené porce lososa nejdříve opečeme na másle.
  2. Pak zakryté pokličkou a podlité vývarem dusíme pomalu doměkka.
  3. Můžeme přidat zeleninu dle chuti.
  4. Dusíme tak dlouhou, aby se maso nerozpadlo.
  5. K dušenému lososu můžeme podávat také drobnější druhy těstovin.
V papíru zabalený a dušený losos s bylinkami.
Zdroj: themodernproper.com

Nejlepší recept na grilovanou zeleninu k lososu

K lososu se nehodí nic jiného než zelenina připravená na grilu. S námi se naučíte ten nejlepší recept, po kterém se budete olizovat až za ušima!

Co budeme potřebovat

  • Baby houby
  • Zelené fazole
  • Červené a oranžové papriky
  • Cuketa
  • Žlutá cuketa
  • červená cibule
  • množství záleží na vás
  • 1 lžíce olivového pleje
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 stroužek nastrouhaného česneku
  • ½ lžičky čerstvého rozmarýnu

Postup

  • Předehřejte gril (nebo troubu s grilem) na středně vysokou teplotu 200 – 220 stupňů.
  • Zeleninu nakrájejte na kousky o velikosti sousta.
  • Zelené fazolky můžete nechat vcelku.
  • Smíchejte zeleninu se směsí olivového oleje a balzamikového octa, 1 stroužek nastrouhaného česneku a ½ lžičky čerstvého rozmarýnu
  • Grilujte 14 až 17 minut a každých pár minut otočte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X