Lahodné pokrmy z lososa skvěle doplní zelenina

Víte, že výbornou kombinací zdravého pokrmu je losos a zelenina?

Chcete chutné a zdravé jídlo, jehož příprava vám nezabere příliš času?

Doplňte svoji stravu o nenasycené mastné omega 3 kyseliny a připravte si vynikající pokrm z lososa.

Lososa nakrájíme na jednotlivé porce, omyjeme a osušíme. Než ho budeme tepelně zpracovávat třeba na pánvi, je dobré ho pro zjemnění masa pokapat citronovou nebo limetkovou šťávou, osolit, případně okořenit. A nechat záležet. Pokud budete chtít lososa marinovat, nechávejte ho v marinádě raději přes noc, aby marináda dobře vsákla do masa.

A teď už na samotné recepty.

Losos na másle opékaný na pánvi

Výbornou pochoutku z lososa získáme přípravou lososa na másle na pánvi, díky níž dokonale vynikne chuť jeho jemného masa.

INGREDIENCE

  • losos
  • máslo
  • sůl
  • zelenina – dle vaší chuti

POSTUP

  1. Na pánvi rozehřejeme opatrně máslo, aby se nespálilo.
  2. Připravené a osolené porce lososa vložíme na máslo na pánvi kůží dolů.
  3. Po opečení obrátíme a dopečeme i z druhé strany.
  4. Zeleninu dle vaší chuti si připravíme zvláště – můžeme ji lehce povařit nebo dusit.

Hotový recept na lososa opékaného na másle

Losos zapečený v troubě

Lososa můžeme také péct v troubě, jeho příprava opět nezabere příliš času a v krátké době budete mít připravené zdravé a lahodné jídlo k obědu.

INGREDIENCE

  • losos
  • máslo
  • zelenina
  • vývar, bílé víno, zakysaná smetana
  • koření na ryby
  • sůl

POSTUP

  1. V pekáčku rozpustíme máslo a vložíme porce lososa, které jsme osolili a okořenili jemnějším kořením na ryby.
  2. Zeleninu přidáváme již předem tepelně připravenou, protože maso z lososa se peče kratší dobu.
  3. Můžeme podlít vývarem, bílým vínem nebo zakysanou smetanou.
  4. Před upečením posymeme strouhaným sýrem, aby se stihl zapéci.

Losos zapečený v troubě

Losos dušený

Velmi jednoduchá je příprava lososa dušením, které patří k šetrným úpravám rybího masa.

INGREDIENCE

  • losos
  • sůl
  • koření – Gyros, Grilovací koření, Kořenící směs na ryby nebo jen pepř či bylinky (bazalka, rozmarýn)
  • vývar, bílé víno nebo zakysaná smetana

POSTUP

  1. Připravené porce lososa nejdříve opečeme na másle.
  2. Pak zakryté pokličkou a podlité vývarem dusíme pomalu doměkka.
  3. Můžeme přidat zeleninu dle chuti.
  4. Dusíme tak dlouhou, aby se maso nerozpadlo.

Hotový recept na dušeného lososa

K lososu připravovaném na másle na pánvi nebo pečenému se hodí různě upravené brambory – hranolky, vařené nebo kaše. K dušenému lososu můžeme podávat také drobnější druhy těstovin.

Nezapomeňte maso z lososa předem zjemnit šťávou z citronu. Na pánev nebo pekáček ho do rozpáleného tuku – výborné je máslo nebo kvalitní olej – pokládejte kůží dolů. Jen tak totiž docílíte křupavé lahodné kůrky. Připravte si i další chutné recepty z rybího masa, které rozšíří váš jídelníček o zdravá jídla.

Tip: Čtvercové pánve zažívají v našich kuchyních obrovský boom – pokud ještě nemáte, pořiďte si i vy kvalitní hranatou pánev!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.