Víte, že výbornou kombinací zdravého pokrmu je losos a zelenina?
Chcete chutné a zdravé jídlo, jehož příprava vám nezabere příliš času?
Doplňte svoji stravu o nenasycené mastné omega 3 kyseliny a připravte si vynikající recepty z lososa a zeleniny.
Pochutnáte si, doplníte zdraví prospěšné látky a ušetříte pár peněz!
Losos na másle opékaný na pánvi
Výbornou pochoutku z lososa získáme přípravou lososa na másle na pánvi, díky níž dokonale vynikne chuť jeho jemného masa.
Co budeme potřebovat
- losos
- máslo
- sůl
- zelenina (viz recept na grilovanou zeleninu níže)
Postup
- Na pánvi rozehřejeme opatrně máslo, aby se nespálilo.
- Připravené a osolené porce lososa vložíme na máslo na pánvi kůží dolů.
- Po opečení obrátíme a dopečeme i z druhé strany.
- Zeleninu dle vaší chuti si připravíme zvláště – můžeme ji lehce povařit nebo dusit.
K lososu připravovaném na másle na pánvi nebo pečenému se hodí různě upravené brambory – hranolky, vařené nebo kaše.

Pečený losos v troubě
Lososa můžeme také péct v troubě, jeho příprava opět nezabere příliš času a v krátké době budete mít připravené zdravé a lahodné jídlo k obědu.
Co budeme potřebovat
- losos
- máslo
- zelenina (brambory, batáty, mrkev, brokolice …)
- vývar, bílé víno, zakysaná smetana
- koření na ryby
- sůl
Postup
- V pekáčku rozpustíme máslo a vložíme porci lososa, kterou jsme osolili a okořenili jemnějším kořením na ryby.
- Zeleninu přidáváme již předem tepelně připravenou, protože maso z lososa se peče kratší dobu.
- Můžeme podlít vývarem, bílým vínem nebo zakysanou smetanou.
- Před upečením posypeme strouhaným sýrem, aby se stihl zapéci.
Připravte si i další chutné recepty z rybího masa, které rozšíří váš jídelníček o zdravá jídla.

Grilovaný losos
Je to ten nejsnadnější a nejlepší recept na lososa na grilu, který se brzy stane vaší novou oblíbenou zdravou letní večeří.
Co budeme potřebovat
- 300 g lososa s kůží
- 2 lžíce oleje z hroznových jader
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1 citron, nakrájený na měsíčky
Postup
- Připravte gril na vysokou teplotu.
- Očistěte grilovací rošty a zavřete víko, aby se zahřál.
- Masitou stranu filetů lososa bohatě potřete olejem a rovnoměrně ochuťte solí a černým pepřem.
- Lososa grilujte kůží dolů na přímém vysokém ohni se zavřeným víkem asi 6–8 minut, nebo dokud ryba nezesvětlá a filety můžete zvednout z grilovacích roštů, aniž by se přilepily.
- Otočte lososa, zavřete víko a grilujte na 55 stupňů asi 2-4 minuty.
- Přeneste na talíř a nechte 1-2 minuty odpočívat.
- Z filetů stáhněte kůži a podávejte ho s měsíčky citronu a tatarskou nebo okurkovou koprovou omáčkou.
Jestli nemáte gril vystačíte si i s pánví. Čtvercové pánve zažívají v našich kuchyních obrovský boom – pokud ještě nemáte, pořiďte si i vy kvalitní hranatou pánev

Objevte podobné tipy
Marinovaný losos v medu
Pro tuto jednoduchou marinádu na lososa stačí šest ingrediencí. Když hnědý cukr, máslo a medová poleva na povrchu zkaramelizují, tato marináda na lososa ožije.
Co budeme potřebovat
- 1 polévková lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce másla, rozpuštěného
- 1 polévková lžíce olivového nebo rostlinného oleje
- 1 lžička medu
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 stroužek česneku, nasekaný nadrobno
- 500 g filetu z lososa, nakrájený na 8 kusů
Postup
- V malé misce smíchejte všechny ingredience kromě lososa.
- Do plastové misky vložte lososa.
- Přelijte lososa marinádou.
- Zakryjte a nechte v chladu alespoň 30 minut, ale ne déle než 1 hodinu.
- Rozpalte gril.
- Lososa položte kůží dolů na gril. Přikryjte a grilujte na střední teplotu 10 až 20 minut.
- Dva krát nebo tři krát potřete marinádou.
- Dokud se losos snadno neloupe vidličkou, ho nesundávejte z grilu.
Zbývající marinádou můžete potřít grilovanou zeleninu, kterou si k receptu s lososem připravíte. Recept na zeleninu na grilu nejdete níže!

Losos dušený
Velmi jednoduchá je příprava lososa dušením, které patří k šetrným úpravám rybího masa.
Co budeme potřebovat
- losos
- sůl
- koření (gyros, grilovací koření, kořenící směs na ryby nebo jen pepř
- bylinky (bazalka, rozmarýn)
- vývar, bílé víno nebo zakysaná smetana
Postup
- Připravené porce lososa nejdříve opečeme na másle.
- Pak zakryté pokličkou a podlité vývarem dusíme pomalu doměkka.
- Můžeme přidat zeleninu dle chuti.
- Dusíme tak dlouhou, aby se maso nerozpadlo.
- K dušenému lososu můžeme podávat také drobnější druhy těstovin.

Nejlepší recept na grilovanou zeleninu k lososu
K lososu se nehodí nic jiného než zelenina připravená na grilu. S námi se naučíte ten nejlepší recept, po kterém se budete olizovat až za ušima!
Co budeme potřebovat
- Baby houby
- Zelené fazole
- Červené a oranžové papriky
- Cuketa
- Žlutá cuketa
- červená cibule
- množství záleží na vás
- 1 lžíce olivového pleje
- 1 lžíce balzamikového octa
- 1 stroužek nastrouhaného česneku
- ½ lžičky čerstvého rozmarýnu
Postup
- Předehřejte gril (nebo troubu s grilem) na středně vysokou teplotu 200 – 220 stupňů.
- Zeleninu nakrájejte na kousky o velikosti sousta.
- Zelené fazolky můžete nechat vcelku.
- Smíchejte zeleninu se směsí olivového oleje a balzamikového octa, 1 stroužek nastrouhaného česneku a ½ lžičky čerstvého rozmarýnu
- Grilujte 14 až 17 minut a každých pár minut otočte.