Když se řeknou fazole, vzpomenete si na školní jídelnu nebo trampský kotlík?
Opusťme předsudky vůči této zdraví prospěšné potravině, a pojďme si ji zapéct.
Fazole patří mezi luštěniny a jako každá luštěnina jsou i fazole v naší stravě cenným zdrojem rostlinných bílkovin.
Kromě toho obsahují potřebná množství nerostných látek, například fosforu, vápníku a železa. Nezanedbatelný je také jejich obsah vlákniny.
Dost však řečí a pojďme už si tuhle výbornou pochoutku připravit.
Zapečené bílé fazole s pivem
Pro recept je doporučeno použití svrchně kvašeného piva, tzv. ALE. Můžete však nahradit i klasickým pivem, co máte v lednici.
INGREDIENCE pro dvě osoby
- rozmarýn
- sůl, pepř
POSTUP
- Předehřejeme troubu na 150 °C.
- Slaninu opečeme dokřupava a dáme stranou.
- Na mírném plameni osmažíme cibuli a česnek.
- Vmícháme med a hořčici.
- Přidáme fazole, ocet, pivo a vývar.
- Dochutíme rozmarýnem, solí a pepřem.
- Směs přelijeme do zapékací mísy a pečeme přibližně dvě hodiny.
- Podáváme s plátky slaniny.
Objevte podobné tipy
Fazole zapečené v bramboře
Kdo by neměl rád pečené brambory. Vyzkoušejte jejich chutnou kombinaci s fazolemi.
INGREDIENCE pro dvě osoby
- 2 velké brambory
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 1 mrkev nakrájená na kostičky
- 1/2 celeru nastrouhaného nahrubo
- 200 g uvařených fazolí
- 1 rajče nakrájené na kousky
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička worcesterové omáčky
- pažitka na ozdobu
POSTUP
- Předehřejeme troubu na 200 °C.
- Oloupeme brambory a na několika místech propíchneme vidličkou.
- Brambory pečeme v troubě přibližně 60 minut.
- Mezitím na pánvi orestujeme mrkev a celer.
- Přidáme fazole, rajčata a restujeme dalších 5 minut.
- Zalijeme 50 ml vody, sladkou papriku a worcesterovou omáčkou.
- Pečlivě promícháme.
- Brambory rozpůlíme a přelijeme směsí.
- Pečeme dalších 20 až 30 minut.
- Posypeme pažitkou a podáváme.
Italské zapečené fazole se sýrem
Chuť Itálie nejsou jen těstoviny a pizza. Ochutnejte tyto zapečené fazole inspirované jižní Evropou.
INGREDIENCE pro dvě osoby
- 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
- 1/2 cibule nasekaná nahrubo
- 2 stroužky česneku nakrájené na plátky
- 2 velká rajčata
- hrst čerstvého rozmarýnu
- 400 g uvařených fazolí
- 1/3 hrnku nastrouhaného parmezánu
- pepř tří barev
- sůl
- 1/2 hrnku nastrouhaného sýra Fontina
POSTUP
- Troubu předehřejeme na 200 °C.
- Na olivovém oleji orestujeme cibuli, česnek a posolíme.
- Do pánve přidáme nakrájená rajčata a nasekaný rozmarýn.
- Mícháme 5 minut.
- Přidáme fazole a polovinu parmezánu.
- Osolíme, opepříme.
- Směs přelijeme do zapékací mísy a posypeme zbytkem parmezánu a sýra Fontina.
- Pečeme 15 až 20 minut.
- Posypeme rozmarýnem a podáváme.
Britská klasika: zapečené fazole s rajčaty
Tuto lahůdku si můžete jako pravý Angličan dopřávat po ránu, zasytí však i jako oběd či večeře.
INGREDIENCE pro dvě osoby
- 400 g bílých uvařených fazolí
- 1 lžička řepkového oleje
- 1/2 cibule nasekané nadrobno
- 1 rozdrcený stroužek česneku
- 1 plechovka krájených rajčat
- 1 hřebíček
- 2 lžíce worcesterové omáčky
- cukr
- sůl
POSTUP
- Troubu předehřejeme na 125 °C.
- Na oleji orestujeme cibuli a česnek.
- Přidáme bylinky a rajčata.
- Vmícháme worcesterovou omáčku.
- Dle chuti přidáme cukr a sůl.
- Do zapékací mísy vložíme fazole a přelijeme směsí.
- Pečeme v troubě přibližně 2 hodiny.
- Podáváme s tousty.
Fazole zapečené s mletým masem
Potěšte své strávníky a připravte jim tuto kovbojskou pochoutku.
INGREDIENCE pro dvě osoby
- řepkový olej
- 300 g mletého hovězího
- 400 g uvařených fazolí
- 4 lžíce kečupu
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžíce worcesterové omáčky
- 2 lžíce třtinového cukru
- 4 plátky slaniny
POSTUP
- Předehřejeme troubu na 180 °C.
- Na pánvi orestujeme cibuli a papriku.
- Přidáme hovězí a fazole.
- Vmícháme ostatní ingredience s výjimkou slaniny.
- Směs umístíme do zapékací mísy a poklademe plátky slaniny.
- Zakryjeme alobalem a pečeme 45 minut.
- Sundáme alobal a dopékáme dalších 10 minut.
Co se fazolím nedostává, jsou vitamíny A a C, které poměrně jednoduše dodáme přídavky másla a smetany a přílohou z čerstvé zeleniny.
Vhodnými přílohami k zapečeným fazolím jsou dále rýže či pečivo. Vlastní pečivo si můžete připravit také pomocí našich receptů.