Jednoduché recepty na zapékané fazole

Když se řeknou fazole, vzpomenete si na školní jídelnu nebo trampský kotlík?

Opusťme předsudky vůči této zdraví prospěšné potravině, a pojďme si ji zapéct.

Fazole patří mezi luštěniny a jako každá luštěnina jsou i fazole v naší stravě cenným zdrojem rostlinných bílkovin.

Kromě toho obsahují potřebná množství nerostných látek, například fosforu, vápníku a železa. Nezanedbatelný je také jejich obsah vlákniny.

Dost však řečí a pojďme už si tuhle výbornou pochoutku připravit.

Zapečené bílé fazole s pivem

Pro recept je doporučeno použití svrchně kvašeného piva, tzv. ALE. Můžete však nahradit i klasickým pivem, co máte v lednici.

INGREDIENCE pro dvě osoby

  • rozmarýn
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Předehřejeme troubu na 150 °C.
  2. Slaninu opečeme dokřupava a dáme stranou.
  3. Na mírném plameni osmažíme cibuli a česnek.
  4. Vmícháme med a hořčici.
  5. Přidáme fazole, ocet, pivo a vývar.
  6. Dochutíme rozmarýnem, solí a pepřem.
  7. Směs přelijeme do zapékací mísy a pečeme přibližně dvě hodiny.
  8. Podáváme s plátky slaniny.

Hotový recept na chutné pečené bílé fazole

Fazole zapečené v bramboře

Kdo by neměl rád pečené brambory. Vyzkoušejte jejich chutnou kombinaci s fazolemi.

INGREDIENCE pro dvě osoby

  • 2 velké brambory
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 mrkev nakrájená na kostičky
  • 1/2 celeru nastrouhaného nahrubo
  • 200 g uvařených fazolí
  • 1 rajče nakrájené na kousky
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička worcesterové omáčky
  • pažitka na ozdobu

POSTUP

  1. Předehřejeme troubu na 200 °C.
  2. Oloupeme brambory a na několika místech propíchneme vidličkou.
  3. Brambory pečeme v troubě přibližně 60 minut.
  4. Mezitím na pánvi orestujeme mrkev a celer.
  5. Přidáme fazole, rajčata a restujeme dalších 5 minut.
  6. Zalijeme 50 ml vody, sladkou papriku a worcesterovou omáčkou.
  7. Pečlivě promícháme.
  8. Brambory rozpůlíme a přelijeme směsí.
  9. Pečeme dalších 20 až 30 minut.
  10. Posypeme pažitkou a podáváme.

Hotový recept směs na zapečené fazole s bramborem

Pro přípravu nejen těchto pokrmů můžete využít kvalitních titanových pánví – s nimi půjde práce v kuchyni ještě lépe od ruky.

Italské zapečené fazole se sýrem

Chuť Itálie nejsou jen těstoviny a pizza. Ochutnejte tyto zapečené fazole inspirované jižní Evropou.

INGREDIENCE pro dvě osoby

  • 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/2 cibule nasekaná nahrubo
  • 2 stroužky česneku nakrájené na plátky
  • 2 velká rajčata
  • hrst čerstvého rozmarýnu
  • 400 g uvařených fazolí
  • 1/3 hrnku nastrouhaného parmezánu
  • pepř tří barev
  • sůl
  • 1/2 hrnku nastrouhaného sýra Fontina

POSTUP

  1. Troubu předehřejeme na 200 °C.
  2. Na olivovém oleji orestujeme cibuli, česnek a posolíme.
  3. Do pánve přidáme nakrájená rajčata a nasekaný rozmarýn.
  4. Mícháme 5 minut.
  5. Přidáme fazole a polovinu parmezánu.
  6. Osolíme, opepříme.
  7. Směs přelijeme do zapékací mísy a posypeme zbytkem parmezánu a sýra Fontina.
  8. Pečeme 15 až 20 minut.
  9. Posypeme rozmarýnem a podáváme.

Hotový chutný recept na zapečené fazole se sýrem

Britská klasika: zapečené fazole s rajčaty

Tuto lahůdku si můžete jako pravý Angličan dopřávat po ránu, zasytí však i jako oběd či večeře.

INGREDIENCE pro dvě osoby

  • 400 g bílých uvařených fazolí
  • 1 lžička řepkového oleje
  • 1/2 cibule nasekané nadrobno
  • 1 rozdrcený stroužek česneku
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 1 hřebíček
  • 2 lžíce worcesterové omáčky
  • cukr
  • sůl

POSTUP

  1. Troubu předehřejeme na 125 °C.
  2. Na oleji orestujeme cibuli a česnek.
  3. Přidáme bylinky a rajčata.
  4. Vmícháme worcesterovou omáčku.
  5. Dle chuti přidáme cukr a sůl.
  6. Do zapékací mísy vložíme fazole a přelijeme směsí.
  7. Pečeme v troubě přibližně 2 hodiny.
  8. Podáváme s tousty.

Hotový recept na delikátní zapečené fazole s rajčaty

Fazole zapečené s mletým masem

Potěšte své strávníky a připravte jim tuto kovbojskou pochoutku.

INGREDIENCE pro dvě osoby

  • řepkový olej
  • 300 g mletého hovězího
  • 400 g uvařených fazolí
  • 4 lžíce kečupu
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce worcesterové omáčky
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 4 plátky slaniny

POSTUP

  1. Předehřejeme troubu na 180 °C.
  2. Na pánvi orestujeme cibuli a papriku.
  3. Přidáme hovězí a fazole.
  4. Vmícháme ostatní ingredience s výjimkou slaniny.
  5. Směs umístíme do zapékací mísy a poklademe plátky slaniny.
  6. Zakryjeme alobalem a pečeme 45 minut.
  7. Sundáme alobal a dopékáme dalších 10 minut.

Hotový recept na vynikající fazole zapečené s masem

Co se fazolím nedostává, jsou vitamíny A a C, které poměrně jednoduše dodáme přídavky másla a smetany a přílohou z čerstvé zeleniny.

Vhodnými přílohami k zapečeným fazolím jsou dále rýže či pečivo. Vlastní pečivo si můžete připravit také pomocí našich receptů.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.