Snadné recepty na zapékáme fazole

Když se řeknou fazole, vzpomenete si na školní jídelnu nebo trampský kotlík? Opusťme předsudky vůči této zdraví prospěšné potravině, a pojďme zapékat.

Fazole patří mezi luštěniny a jako každá luštěnina jsou i fazole v naší stravě cenným zdrojem rostlinných bílkovin. Kromě toho obsahují potřebná množství nerostných látek, například fosforu, vápníku a železa. Nezanedbatelný je také jejich obsah vlákniny.

Pokud nepoužijeme sterilované fazole, při vaření postupujeme následovně:

  • Fazole přebereme, propláchneme a zalijeme studenou vodou.
  • Namáčíme minimálně 8 hodin.
  • Vaříme v neosolené vodě přibližně 3 hodiny

Využít je můžeme v polévkách, hlavním chodu, pomazánkách nebo salátech.

1. Zapečené bílé fazole s pivem

Pro recept je doporučeno použití svrchně kvašeného piva, tzv. ALE. Můžete však nahradit i klasickým pivem, co máte v lednici.

INGREDIENCE pro dvě osoby

  • rozmarýn
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Předehřejeme troubu na 150 °C.
  2. Slaninu opečeme dokřupava a dáme stranou.
  3. Na mírném plameni osmažíme cibuli a česnek.
  4. Vmícháme med a hořčici.
  5. Přidáme fazole, ocet, pivo a vývar.
  6. Dochutíme rozmarýnem, solí a pepřem.
  7. Směs přelijeme do zapékací mísy a pečeme přibližně dvě hodiny.
  8. Podáváme s plátky slaniny.

Hotový recept na chutné pečené bílé fazole

2. Fazole zapečené v bramboře

Kdo by neměl rád pečené brambory. Vyzkoušejte jejich chutnou kombinaci s fazolemi.

INGREDIENCE pro dvě osoby

  • 2 velké brambory
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 mrkev nakrájená na kostičky
  • 1/2 celeru nastrouhaného nahrubo
  • 200 g uvařených fazolí
  • 1 rajče nakrájené na kousky
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička worcesterové omáčky
  • pažitka na ozdobu

POSTUP

  1. Předehřejeme troubu na 200 °C.
  2. Oloupeme brambory a na několika místech propíchneme vidličkou.
  3. Brambory pečeme v troubě přibližně 60 minut.
  4. Mezitím na pánvi orestujeme mrkev a celer.
  5. Přidáme fazole, rajčata a restujeme dalších 5 minut.
  6. Zalijeme 50 ml vody, sladkou papriku a worcesterovou omáčkou.
  7. Pečlivě promícháme.
  8. Brambory rozpůlíme a přelijeme směsí.
  9. Pečeme dalších 20 až 30 minut.
  10. Posypeme pažitkou a podáváme.

Hotový recept směs na zapečené fazole s bramborem

3. Italské zapečené fazole se sýrem

Chuť Itálie nejsou jen těstoviny a pizza. Ochutnejte tyto zapečené fazole inspirované jižní Evropou.

INGREDIENCE pro dvě osoby

  • 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/2 cibule nasekaná nahrubo
  • 2 stroužky česneku nakrájené na plátky
  • 2 velká rajčata
  • hrst čerstvého rozmarýnu
  • 400 g uvařených fazolí
  • 1/3 hrnku nastrouhaného parmezánu
  • pepř tří barev
  • sůl
  • 1/2 hrnku nastrouhaného sýra Fontina

POSTUP

  1. Troubu předehřejeme na 200 °C.
  2. Na olivovém oleji orestujeme cibuli, česnek a posolíme.
  3. Do pánve přidáme nakrájená rajčata a nasekaný rozmarýn.
  4. Mícháme 5 minut.
  5. Přidáme fazole a polovinu parmezánu.
  6. Osolíme, opepříme.
  7. Směs přelijeme do zapékací mísy a posypeme zbytkem parmezánu a sýra Fontina.
  8. Pečeme 15 až 20 minut.
  9. Posypeme rozmarýnem a podáváme.

Hotový chutný recept na zapečené fazole se sýrem

4. Britská klasika: zapečené fazole s rajčaty

Tuto lahůdku si můžete jako pravý Angličan dopřávat po ránu, zasytí však i jako oběd či večeře.

INGREDIENCE pro dvě osoby

  • 400 g bílých uvařených fazolí
  • 1 lžička řepkového oleje
  • 1/2 cibule nasekané nadrobno
  • 1 rozdrcený stroužek česneku
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 1 hřebíček
  • 2 lžíce worcesterové omáčky
  • cukr
  • sůl

POSTUP

  1. Troubu předehřejeme na 125 °C.
  2. Na oleji orestujeme cibuli a česnek.
  3. Přidáme bylinky a rajčata.
  4. Vmícháme worcesterovou omáčku.
  5. Dle chuti přidáme cukr a sůl.
  6. Do zapékací mísy vložíme fazole a přelijeme směsí.
  7. Pečeme v troubě přibližně 2 hodiny.
  8. Podáváme s tousty.

Hotový recept na delikátní zapečené fazole s rajčaty

5. Fazole zapečené s mletým masem

Potěšte své strávníky a připravte jim tuto kovbojskou pochoutku.

INGREDIENCE pro dvě osoby

  • řepkový olej
  • 300 g mletého hovězího
  • 400 g uvařených fazolí
  • 4 lžíce kečupu
  • 1 lžce hořčice
  • 1 lžíce worcesterové omáčky
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 4 plátky slaniny

POSTUP

  1. Předehřejeme troubu na 180 °C.
  2. Na pánvi orestujeme cibuli a papriku.
  3. Přidáme hovězí a fazole.
  4. Vmícháme ostatní ingredience s výjimkou slaniny.
  5. Směs umístíme do zapékací mísy a poklademe plátky slaniny.
  6. Zakryjeme alobalem a pečeme 45 minut.
  7. Sundáme alobal a dopékáme dalších 10 minut.

Hotový recept na vynikající fazole zapečené s masem

 

Co se fazolím nedostává, jsou vitamíny A a C, které poměrně jednoduše dodáme přídavky másla a smetany a přílohou z čerstvé zeleniny.

Vhodnými přílohami k zapečeným fazolím jsou dále rýže či pečivo. Nebo si připravte domácí tortillu.

Pečené fazole chutnají lépe druhý den.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *