Guláš patří mezi oblíbené české pochoutky.
Vyzkoušejte tentokrát naše recepty na fazolový guláš 7x jinak!
Máme pro vás variantu pro vegany, mexickou, ale i pořádně vydatnou s klobásou či uzeným kolenem.
Dost řečí a pojďme už si tuhle výbornou pochoutku připravit.
Guláš z fazolí a hovězího masa
Tento zdravý a vydatný domácí fazolový guláš s hovězím masem vás zaručeně zahřeje na těle i na duši! Jednoduše si ho připravíte v jednom hrnci a máte sytou večeři pro celou rodinu, která je navíc plná chuti.
INGREDIENCE
- 2 lžíce oleje neutrální chuti
- 1 kg hovězího masa na guláš, nakrájeného na 2,5 cm kousky
- 1 velká cibule, nakrájená
- 2 velké mrkve, nakrájené na plátky
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu
- ½ lžičky sušené šalvěje
- 1 lžička soli
- ½ lžičky černého pepře
- 2 bobkové listy
- 3 šálky hovězího vývaru
- 2 plechovky (každá 425 g) pinto fazolí
POSTUP
- Zahřejte olej ve velkém hrnci na středním plameni.
- Přidejte hovězí maso a opékejte ho ze všech stran, asi 1-2 minuty z každé strany.
- V případě potřeby opékejte po dávkách.
- Jakmile hovězí maso zhnědne, vyjměte ho z hrnce.
- Přidejte cibuli a mrkev a vařte do měkka, asi 5-6 minut.
- Poté přidejte česnek, tymián a sušenou šalvěj.
- Vařte, dokud se česnek nerozvoní, asi 1 minutu.
- Přidejte sůl, pepř, bobkové listy, hovězí vývar a pinto fazole.
- Přidejte hovězí maso zpět do hrnce.
- Tuto směs přiveďte k varu a poté snižte teplotu na mírný var.
- Přikryjte a duste asi 2 hodiny nebo dokud hovězí maso nezměkne.
- Na posledních 30 minut vaření sejměte poklici.

Máme pro vás i 5 luxusních receptů na guláš z drůbežího masa. Jaký vyzkoušíte jako první?
Fazolový guláš s mletým masem v pomalém hrnci
Říský kmín, sušené chilli a konzervovaná rajčata nakrájená na kostičky skvěle oživí tento luxusní recept na guláš z fazolí. Připravte si ho v pomalém hrnci a budete se olizovat!
INGREDIENCE
- 500 g libového mletého hovězího masa
- 4 konzervy (každá po 410 g) nakrájených rajčat
- 2 konzervy (každá 450 g) fazolí, propláchnutých a scezených
- 2 šálky vody
- 1 střední cibule, nakrájená
- 1 středná zelená paprika, nakrájená
- 1/4 šálku červeného vinného octa
- 2 lžíce chilli prášku
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- 2 lžičky sypkého hovězího bujónu
- 1 lžička sušené bazalky
- 1 lžička sušené petrželky
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1/4 lžičky pepře
- 2 šálky nevařených kolínek
POSTUP
- Ve velké pánvi restujte hovězí maso na středním plameni.
- Orestované maso rozlámejte vařečkou na drobečky a přendejte do pomalého hrnce.
- Vmíchejte rajčata, fazole, vodu, cibuli, zelenou papriku, červený vinný ocet, chilli prášek, worcesterskou omáčku, bujón a koření.
- Přikryjte a vařte na LOW po dobu 5-6 hodin.
- Vmíchejte makarony,zakryjte a vařte dalších 30 minut nebo dokud makarony nezměknou.

Možná se vám budou hodit i naše recenze pomalých hrnců. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Veganský guláš s fazolemi, kapustou a žampiony
I vegani si u nás přijdou na své. Pro ně máme připravený tento vynikající recept na guláš ze 3 druhů fazolí, kapusty a žampionů. Jedná se o jednoduchý pokrm, který lze připravit kdykoli během pracovního týdne a navíc je hotový za pouhých 25 minut!
INGREDIENCE
- 2 červené cibule
- 6 stroužků česneku
- 200 g žampionů
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička garam masaly
- 1 lžička uzené papriky
- 1/2 lžičky pálivé papriky
- 2 plechovky nakrájených rajčat
- 1 kostka bujonu
- 1 plechovka (400 g) červených fazolí kidney
- 1 plechovka (400 g) bílých máslových fazolí
- 1 plechovka (400 g) černých fazolí
- 1 lžíce sušené směsi bylinek
- 1 vrchovatá lžíce arašídového másla
- 2 šálky nakrájené kapusty
- hrst čerstvého koriandru
POSTUP
- Zahřejte lžíci řepkového (nebo jiného rostlinného) oleje v hrnci se silným dnem na středním plameni.
- Cibuli nakrájejte nahrubo, česnek nasekejte a přidejte do hrnce.
- Jakmile zesklovatí, přidejte žampiony (nakrájené na čtvrtky) a dále restujte, dokud nezhnědnou.
- Přidejte římský kmín, papriku, garam masalu a sušené bylinky.
- Pořádně promíchejte, dokud se koření nerozvoní.
- Přidejte nakrájená rajčata, fazole, kostku vývaru a arašídové máslo a nechte asi 15 minut mírně provařit.
- Přidejte nakrájenou kapustu a vařte dalších 5 minut.
- Omáčka je hotová, když zhoustne a má sytě červenou barvu.
- Dochuťte solí, pepřem a přidejte nasekaný koriandr.

Vyzkoušejte i naše další luxusní recepty na bezmasé vegetariánské guláše nejen pro vegetariány!
Objevte podobné tipy
Mexický guláš z červených fazolí
Tento fazolový guláš v mexickém stylu je plný zeleniny a lahodných chutí! Servírujte ho spolu se sýrovými quesadillami, které jsou jednoduché na přípravu a úžasně se rozplývají v ústech.
INGREDIENCE
- 370 g konzervovaných červených kidney fazolí
- 340 g batát
- 56 g nakrájené cibule
- 200 g zelené papriky
- 370 g konzervovaných drcených rajčat
- 1 lžíce chilli omáčky s česnekem
- zeleninový vývar
- 6 pšeničných tortil
- ½ šálku strouhaného čedaru
- 2 lžíce mexického koření
- 2 svazky jarní cibulky
- ¼ lžíce soli
- ¼ lžíce pepře
- 2,5 lžíce oleje
POSTUP
- Předehřejte troubu na 230 °C.
- Sladké brambory nakrájejte na centimetrové kostky a poté je na plechu vyloženém pečicím papírem promíchejte s 1 lžící oleje.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Pečte uprostřed trouby, v polovině pečení obraťte, dokud nezezlátnou a nezměknou, 22-23 minut.
- Zatímco se batáty pečou, zbavte papriku jádřince a nakrájejte ji na centimetrové kousky.
- Sceďte a opláchněte fazole.
- Zahřejte střední hrnec na středně vysokém plameni.
- Přidejte 1/2 lžíce oleje, poté papriku, cibuli a mexické koření.
- Vařte za občasného míchání, dokud paprika nezměkne, 4-6 min.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Do hrnce přidejte fazole, drcená rajčata, zeleninový vývar dle potřeby, 1 šálek vody a 1/2 lžičky chilli omáčky s česnekem.
- Snižte teplotu na střední.
- Duste za občasného míchání do mírného zhoustnutí, 8-9 minut.
- Zatímco se fazolová směs dusí, nakrájejte na tenké plátky jarní cibulku a tortilly urovnejte na čistou pracovní plochu.
- Na jednu stranu každé tortilly nasypte sýr a polovinu jarní cibulky.
- Opatrně přeložte druhou stranu tortilly přes náplň.
- Rozpalte velkou nepřilnavou pánev na středně vysokém plameni.
- Když je horká, přidejte 1 lžíci oleje a na rozpálený olej dejte dvě quesadilly.
- Smažte do zlatohněda, 1-2 minuty z každé strany.
- Opakujte se zbývajícími quesadillami.
- Odložte na talíř a přikryjte, aby zůstaly teplé.
- Do guláše přidejte opečené batáty a promíchejte.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Dušenou směs rozdělte do misek.
- Podle chuti pokapejte zbylou chilli omáčkou s česnekem.
- Posypte zbylou jarní cibulkou.
- Quesadilly nakrájejte na trojúhelníky a podávejte stranou, na namáčení!

Fazolový guláš s klobásou
Tento guláš plný hřejivého koření, kousků choriza a klobásek chipotala je skvělou večeří pro chladné zimní večery. Vaše rodina ho bude milovat!
INGREDIENCE
- 2 lžíce olivového oleje
- 20-30 klobásek chipolata
- 1 velká červená cibule, oloupaná a nakrájená
- 2 červené papriky, zbavené semínek a nakrájené
- 20 mini choriz, nakrájených na polovinu
- 3 stroužky česneku, oloupané a nasekané
- 2 lžičky papriky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- ½ šálku (120 ml) červeného vína (volitelně)
- 2 kostky kuřecího vývaru, rozdrobené
- 3 konzervy nakrájených rajčat (každá po 400 g
- 400 g konzervovaných malých, bílých fazolí, scezených a propláchnutých
- 400 g konzervovaných fazolí cannellini, scezených a propláchnutých
POSTUP
- Rozehřejte olej na velké nepřilnavé pánvi, dokud nebude horký, a opékejte klobásy chipolata po celém povrchu (možná to budete muset udělat ve dvou dávkách, pokud vaše pánev není dostatečně velká).
- Mělo by to trvat asi 6-8 minut.
- Přidejte cibuli a restujte další 3 minuty na středním plameni, dokud cibule mírně nezměkne.
- Přidejte červenou papriku a kousky mini choriza a restujte další 3 minuty.
- Dále přidejte česnek, papriku a tymián a promíchejte.
- Restujte 1 minutu, poté přidejte víno.
- Nechte víno 2-3 minuty probublávat, dokud se nezredukuje.
- Oškrábejte všechny kousky, které se v tomto okamžiku přilepily na pánev.
- Rozdrobte kostky vývaru a promíchejte, poté přidejte rajčata z konzervy.
- Promíchejte a přiveďte k mírnému varu.
- Snižte teplotu a vařte 15 minut, během vaření několikrát promíchejte.
- Přidejte scezené fazole, zamíchejte a vařte dalších 5 minut, dokud se nezahřejí.
- Podávejte s bramborovou kaší a hráškem podle chuti.

Nezapomeňte se podívat i na naše recepty na nakládané klobásy 7x jinak aneb pochoutka, kterou si můžete připravit i na horší časy!
Guláš z vepřového masa a máslových fazolí
Snadný a rychlý vepřový guláš s máslovými fazolemi, který si oblíbíte nejen pro jeho jednoduchost, ale i pro vynikající chuť!
INGREDIENCE
- 2 stroužky utřeného česneku
- 1 nakrájená čerstvá chilli paprička
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 najemno nakrájená cibule
- 800 g vepřové panenky, nakrájené na kousky velikosti sousta
- 400 g konzervovaných nakrájených rajčat
- ½ lžičky uzené papriky
- 400 g konzervovaných scezených máslových fazolí
- nasekaná čerstvá petrželka
POSTUP
- Stroužky prolisovaného česneku, nasekanou čerstvou chilli papričku a olivový olej dejte do velké pánve na střední až mírný oheň a restujte 1 minutu.
- Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a restujte dalších 5 minut.
- Přidejte kostky vepřové panenky velikosti sousta a opékejte 4–5 minut.
- Poté přidejte nakrájená rajčata a uzenou papriku a 10 minut vařte doměkka.
- Nakonec přidejte scezené máslové fazole z plechovky a prohřívejte 5 minut.
- Podle chuti okořeňte, posypte nasekanou petrželkou a podávejte.

Fazolový guláš s uzeným kolenem
Tak tento pokrm je opravdová vydatná lahůdka! S naším receptem ho navíc zvládne naprosto každý.
INGREDIENCE
- 1ks vepřového uzeného kolena (1–1,5 kg)
- 100–150 g vepřového sádla
- 400 g velkých strakatých fazolí
- 200 g cibule
- 250g konzervovaných loupaných rajčat
- 1 hlavička česneku
- pepř černý celý
- nové koření celé
- 1 bobkový list
- chilli paprička
- pepř černý mletý
- sladká červená paprika
- sůl
- majoránka
POSTUP
- Uzené koleno uvařte ve vodě spolu s bobkovým listem, celým černým pepřem, novým koření, cibulí a se špetkou soli.
- Vařte ho asi hodinu, aby se maso nerozpadávalo a dalo se krájet.
- Vývar z něj sceďte a odložte.
- Fazole přes noc namočte.
- Na vepřovém sádle osmahněte nakrájenou cibuli, česnek a chilli papričku.
- Přidejte sůl, pepř, červenou papriku, loupaná rajčata a zalijte vývarem z kolena.
- Přidejte fazole a vařte.
- Maso z kolena nakrájejte na kostičky a přidejte do vroucí fazolové směsi (můžeme přidat i nakrájenou kůži).
- Když jsou maso i fazole uvařené, přidejte prolisovaný česnek a majoránku.
- Podávejte s chlebem.

Připravili jsme si pro vás obsáhlý článek o fazolích. Překvapí vás svými zdravotními benefity i možnostmi využití v kuchyni. Víte, jaké druhy fazolí existují? Či jak se skladují?
To vše a mnohem více se u nás dozvíte!
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!