Rizoto na několik způsobů

Rizoto je rychlá a oblíbená pochoutka, která se dá připravit na více způsobů, než si sami myslíte.

Vyzkoušejte 5 receptů na rizoto. Zjistíte, že i jedno jídlo může chutnat pokaždé jinak.

1. Kuřecí rizoto

Ingredience:

  • 30 dkg rýže (může být i ve varných sáčcích)
  • 30 dkg kuřecích prsou
  • 1 cibule
  • 3 lžíce másla
  • 15 dkg hrášku z konzervy
  • špetka kari koření
  • špetka chilli a kurkumy
  • 100 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru (může být i z kostky)
  • sůl
  • pepř
  • 5 mm dlouhý kousek zázvoru

Postup:

  1. Rýži uvaříme podle návodu
  2. Kuřecí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky
  3. Cibuli oloupeme, pokrájíme na jemno, zázvor oloupeme, nastrouháme, v pánvi rozehřejeme máslo a cibuli se zázvorem na něm opečeme
  4. Poté přidáme nakrájené maso a osmahneme
  5. Opepříme, osolíme, přidáme kurkumu, chilli a kari koření. Zalijeme vývarem a dusíme asi 5 minut
  6. Zhruba minutu před koncem přimícháme k masu hrášek. Potom k masu přisypeme rýži a můžeme podávat

Kuřecí rizoto

2. Zeleninové rizoto

Ingredience:

  • 20 dkg rýže
  • 1 cibule
  • 40 dkg čerstvých hub
  • pepř
  • kmín
  • 3-4 zelené papriky
  • 3-4 rajčata
  • 5 dkg tvrdého sýra
  • pažitka
  • 2 lžíce másla

Postup:

  1. Rýži opereme a zalijeme vroucí vodou v poměru 1:1
  2. Osolíme, přidáme lžíci másla a přikrytou rýži v troubě udusíme
  3. Na druhé lžíci másla zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme pokrájené houby, osolíme, okořeníme a za občasného podlévání podusíme
  4. Když jsou houby poloměkké, přidáme pokrájené papriky a rajčata a dodusíme
  5. Dušenou rýži smícháme s podušenými houbami se zeleninou a posypeme pažitkou

Zeleninové rizoto

3. Houbové rizoto

Ingredience:

  • 40 dkg žampionů
  • 2 sáčky s předvařenou rýží
  • 4 cibule
  • 1 pórek
  • 3 lžíce oleje
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • 15 dkg sterilovaného hrášku
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Rýži uvaříme podle návodu v osolené vodě
  2. Sáčky vyndáme a necháme okapat
  3. Cibuli nakrájíme na kolečka, žampiony na silnější plátky, pórek na tenká kolečka
  4. Na pánvi rozehřejeme olej, cibuli společně se žampiony osmahneme, přidáme pórek, smažíme 2 minuty, zalijeme vývarem a dusíme 8-10 minut
  5. Nakonec přimícháme hrášek, osolíme, opepříme, promícháme s rýží a podáváme

Houbové rizoto

4. Cuketové rizoto

Ingredience:

  • 1 velká cuketa
  • pórek
  • půl okurky na kostičky
  • sojovou omáčku
  • trocha soli
  • pepř
  • 1 rajče (může být i paprika)
  • 2 sáčky rýže
  •  150 gramů tvrdého sýra na posypání

 

Postup:

  1. Cuketu nakrájíme na kostky, to stejné uděláme s pórkem, ale ten na kolečka a pak dále na kostičky nakrájíme papriku a okurku
  2. Mezitím si dáme vařit rýži
  3. Tyto všechny přísady nakrájené na kostky osmahneme na oleji, přidáme sůl, pepř a sojovou omáčku a restujeme do změknutí, můžete trošku podlít vývarem nebo vodou
  4. Nakonec vše zamícháme dohromady s rýží a ihned podáváme

Cuketové rizoto

5. Rizoto z trouby

Ingredience:

  • 1 hrnek rýže
  • 2 hrnky vody
  • 1 cibule
  • olej
  • 2 zelené papriky
  • 3 rajčata
  • půl sáčku mražené zeleniny (dle vaší chuti)
  • 30 dkg dušeného vepřového masa (může být i jiné maso nebo uzenina)
  • vegeta

Postup:

  1. Cibulku zpěníme na tuku,přisypeme rýži a orestujeme. Zalijeme vodou.
  2. Přidáme zeleninu, maso, okořeníme vegetou (můžeme použít i jiné koření podle naší chuti nebo jen sůl a pepř)
  3. Zakryjeme pokličkou a vložíme do rozehřáté trouby na 180° a pečeme asi 1 hodinu
  4. Hotové rizoto posypeme sýrem a podáváme se zeleninovým salátem

Rizoto z trouby s klobásou

Rizotu pečenému v troubě je u nás často nazýváno jako Srbské rizoto. Tento název však nepochází ze Srbska, je to spíše takovým českým výmyslem.

V Srbsku se vaří pokrm, který nazývají džuveč. Je velmi podobný rizotu, rozdíl je však ten, že základními ingrediencemi je zde maso a zelenina.

Rýže se v tomhle případě používá jen jako příloha, nikoliv jako nutná součást. Rýže může být zaměněna i za brambory.

K typickému džuveči se přikusuje chléb.

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *