Rizoto, nebo chcete-li risotto, si každý vybaví nejspíše v našem českém podání.
Školní jídelny nám jej buď daly příležitost milovat, nebo nemít příliš v lásce.
Do jaké skupiny patříte vy?
Ale pozor! Neexistuje pouze naše kopečkové rizoto, ale také to italské risotto.
Jaký je v nich rozdíl?
Pojďte se o tom více dozvědět a načerpat novou inspiraci k vaření!
Tradiční české zeleninové rizoto
INGREDIENCE
- 20 dkg rýže
- 1 cibule
- 40 dkg čerstvých hub
- pepř
- kmín
- 3-4 zelené papriky
- 3-4 rajčata
- 5 dkg tvrdého sýra
- pažitka
- 2 lžíce másla
POSTUP
- Rýži opereme a zalijeme vroucí vodou v poměru 1:1
- Osolíme, přidáme lžíci másla a přikrytou rýži v troubě udusíme
- Na druhé lžíci másla zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme pokrájené houby, osolíme, okořeníme a za občasného podlévání podusíme
- Když jsou houby poloměkké, přidáme pokrájené papriky a rajčata a dodusíme
- Dušenou rýži smícháme s podušenými houbami se zeleninou a posypeme pažitkou

Tip: Toto rizoto vám půjde od ruky na jedné z pánví Tefal. Ty nejlepší naleznete v naší recenzi.
Houbové rizoto
INGREDIENCE
- 40 dkg žampionů
- 2 sáčky s předvařenou rýží
- 4 cibule
- 1 pórek
- 3 lžíce oleje
- 150 ml zeleninového vývaru
- 15 dkg sterilovaného hrášku
- sůl
- pepř
POSTUP
- Rýži uvaříme podle návodu v osolené vodě
- Sáčky vyndáme a necháme okapat
- Cibuli nakrájíme na kolečka, žampiony na silnější plátky, pórek na tenká kolečka
- Na pánvi rozehřejeme olej, cibuli společně se žampiony osmahneme, přidáme pórek, smažíme 2 minuty, zalijeme vývarem a dusíme 8-10 minut
- Nakonec přimícháme hrášek, osolíme, opepříme, promícháme s rýží a podáváme

Cuketové rizoto
INGREDIENCE
- 1 velká cuketa
- pórek
- půl okurky na kostičky
- sojovou omáčku
- trocha soli
- pepř
- 1 rajče (může být i paprika)
- 2 sáčky rýže
- 150 gramů tvrdého sýra na posypání
POSTUP
- Cuketu nakrájíme na kostky, to stejné uděláme s pórkem, ale ten na kolečka a pak dále na kostičky nakrájíme papriku a okurku
- Mezitím si dáme vařit rýži
- Tyto všechny přísady nakrájené na kostky osmahneme na oleji, přidáme sůl, pepř a sojovou omáčku a restujeme do změknutí, můžete trošku podlít vývarem nebo vodou
- Nakonec vše zamícháme dohromady s rýží a ihned podáváme

Rizoto z trouby
INGREDIENCE
- 1 hrnek rýže
- 2 hrnky vody
- 1 cibule
- olej
- 2 zelené papriky
- 3 rajčata
- půl sáčku mražené zeleniny (dle vaší chuti)
- 30 dkg dušeného vepřového masa (může být i jiné maso nebo uzenina)
- vegeta
POSTUP
- Cibulku zpěníme na tuku,přisypeme rýži a orestujeme. Zalijeme vodou.
- Přidáme zeleninu, maso, okořeníme vegetou (můžeme použít i jiné koření podle naší chuti nebo jen sůl a pepř)
- Zakryjeme pokličkou a vložíme do rozehřáté trouby na 180° a pečeme asi 1 hodinu
- Hotové rizoto posypeme sýrem a podáváme se zeleninovým salátem

Objevte podobné tipy
Jednoduché rizoto s žampiony
Začneme hezky zlehka s tímto receptem na houbové rizoto. Jak už jeho název napovídá, není na něm příliš složitostí.
INGREDIENCE:
- 6 hrnků kuřecího vývaru
- 3 lžíce olivového oleje
- 900 g žampionů
- 2 šalotky
- 1 a ½ hrnku rýže na rizoto
- ½ hrnku suchého bílého vína
- sůl
- pepř
- 3 lžíce čerstvé pažitky
- 4 lžíce másla
- ⅓ hrnku nastrouhaného parmazánu
POSTUP:
- Dejte si ohřát vývar.
- Žampiony si nakrájejte na plátky a osmahněte na trošce oleje (asi 3 minutky).
- Pak je dejte bokem a na pánev přidejte zase kapku oleje a nadrobno nasekanou šalotku.
- Nechte ji chvíli restovat, a pak přidejte rýži.
- Chvíli smažte, pak podlijte vínem, nechte absorbovat do rýže, a pak začněte podlévat vývarem.
- Vždy podlejte půlkou hrnku, počkejte, až se vývar absorbuje, a takto pokračujte až do změknutí rýže.
- Nakonec vmíchejte zpět žampiony i s jejich šťávou, máslo, nasekanou pažitku a parmazán.
- Dosolte, opepřete a podávejte.

Máte chuť na další recepty na rizoto bez masa? Mrkněte!
Italské rizoto ala risotto bianco
Rissoto bianco čili bílé rizoto je základním rizotem s jednoduchým zeleninovým základem.
INGREDIENCE:
- 1.1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 4 nebo 5 stonků řapíkatého celeru
- olivový olej
- 70 g másla
- 400 g rýže na rizoto
- 2 sklenky suchého bílého vína
- 115 g parmazánu
POSTUP:
- Vývar si dejte ohřát.
- Cibuli, česnek a celer nasekejte nadrobno.
- Na pánev si dejte rozpálit olej, přidejte kousek másla a restujte cibuli, česnek a celer asi 15 minut.
- Pak přidejte rýži a asi minutu smažte, podlijte vínem, nechte provřít, a pak podlévejte za stálého míchání vývarem.
- Osolte a nechte vařit asi 15 minut.
- Pokud rýže ještě není na skus měkká, podlejte ještě vývarem nebo horkou vodou.
- Na konci vmíchejte máslo a nastrouhaný parmazán, zamíchejte a nechte ještě 2 minuty sednout.

Zde je videorecept na rizoto na 4 způsoby. Jeden z nich jsme si teď popsali:
České rizoto s kuřecím masem
Tento recept na kuřecí rizoto nám může navodit nostalgii. Vařila vaše babička také takové?
INGREDIENCE:
- 50 g másla
- 85 g slaniny
- 1 velká cibule
- 250 g žampionů
- 300 g rýže arborio
- 150 ml suchého bílého vína
- 1.4 l kuřecího vývaru
- 140 g kuřecího masa (řízky, stehna, křídla)
- 50 g strouhaného parmazánu
- čerstvá petrželka
- eidam k servírování
POSTUP:
- Kuřecí maso si dejte uvařit do měkka.
- Slaninu nakrájejte na kostičky a dejte osmažit na sucho.
- Jakmile bude osmažená dozlatova, a pustí tuk, přidejte nasekanou cibuli a restujte.
- Pak přidejte trochu másla a na plátky nakrájené žampiony a pokračujte ve vaření.
- Přidejte rýži, chvíli vařte, pak podlejte vínem a nechte absorbovat.
- Začněte po čtvrtinách podlévat vínem.
- Vždy počkejte, až se vývar odpaří, a pak podlejte.
- Až bude rýže měkká, přidejte máslo, nakrájené maso, nasekanou petrželku, parmazán a promíchejte.
- Nechte chvíli odpočinout, a pak podávejte.

Srbské červené rizoto
Je významné svou červenou barvou získanou přidáním papriky a rajčat.
INGREDIENCE:
- 500 g vepřové kýty
- 200 g rýže arborio
- 1 cibule
- rajský protlak
- 2 bílé papriky
- 3 rajčata
- 2 stroužky česneku
- olej
- 750 ml kuřecího vývaru
- mletá paprika
- sůl
- pepř
- špetka chilli
- petrželka
- eidam na posypání
POSTUP:
- Cibulku a česnek si osmažte na trošce oleje, přidejte na kostičky nakrájené maso a osmažte.
- Přidejte rajský protlak, chvíli vařte, podlijte vývarem, osolte, okořeňte a nechte dusit asi půl hodiny.
- Rajčata si dejte na 3 minuty do horké vody, oloupejte a nakrájejte.
- Papriky nakrájejte na kostičky.
- Rajčata i papriky přidejte k masu spolu s rýží.
- Duste doměkka.
- Nakonec přidejte nasekanou petrželku.
- Podávejte posypané sýrem.

Dýňové rizoto
Nebo zkuste toto zeleninové rizoto. Recept je jednoduchý. Základ si uděláme na sporáku, ale následně vše přesuneme do trouby.
INGREDIENCE:
- 3 lžíce másla
- 1 a ½ hrnku rýže arborio
- 1 cibule
- 600 g dýně hokkaido
- 3 stroužky česneku
- ¼ hrnku suchého bílého vína (vývaru nebo vody)
- 3 a ½ hrnku vývaru (kuřecího)
- 2 lžíce nasekané šalvěje
- ½ hrnku parmazánu
- sůl
- pepř
POSTUP:
- Na lžíci másla si osmažte najemno nakrájenou cibuli a česnek.
- Smažte dosklovata, a pak přidejte nasekanou šalvěj.
- Přidejte rýži a chvíli smažte.
- Podlejte vínem a nechte absorbovat.
- Přidejte vývar a na kostičky nakrájenou dýni, osolte, opepřete a přikryjte poklicí nebo alobalem.
- Dejte do trouby nahřáté na 180 °C a pečte asi 25 minut.
- Nakonec vmíchejte zbytek másla a parmazán.

Rizotu pečenému v troubě je u nás často nazýváno jako Srbské rizoto. Tento název však nepochází ze Srbska, je to spíše takovým českým výmyslem.
V Srbsku se vaří pokrm, který nazývají džuveč. Je velmi podobný rizotu, rozdíl je však ten, že základními ingrediencemi je zde maso a zelenina.
Rýže se v tomhle případě používá jen jako příloha, nikoliv jako nutná součást. Rýže může být zaměněna i za brambory.
Pokud jste na sladké, určitě můžete rýži také použít. Například v receptech se sladkou rýží, o které také píšeme.
Pravé italské risotto se vaří na základu zeleniny. Jako první se rýže osmaží, teprve pak se postupně podlévá vínem a vývarem. Chutě všech ingrediencí jsou tak mnohem více vzájemně prolnuté. Rýže využívaná k vaření rizota je zejména ta kulatozrnná (arborio nebo carnaroli).
V české kuchyni se rizoto podává většinou na kupce, která vzniká smícháním rýže s jinými ingrediencemi. Místo parmazánu také spíše využíváme sýr eidamského typu na závěrečný posyp. Konzistence je oproti italskému rizotu taktéž více lepivá a méně krémová.
Těchto rýžových dobrot je nespočet. Jen pro snahu vás inspirovat můžeme uvést recept na rizoto s uzeným masem.
Kromě rýže lze využít i zdravé jáhly. Podívejte se, jak se připravuje jáhlové rizoto.
A na závěr budeme moc rádi, když nám napíšete, jak vám vaše kulinářské výtvory chutnaly.