Rizoto je rychlá a oblíbená pochoutka, která se dá připravit na více způsobů, než si sami myslíte.
Vyzkoušejte 5 receptů na rizoto. Zjistíte, že i jedno jídlo může chutnat pokaždé jinak.
Co se v článku dozvíte?
1. Kuřecí rizoto
Ingredience:
- 30 dkg rýže (může být i ve varných sáčcích)
- 30 dkg kuřecích prsou
- 1 cibule
- 3 lžíce másla
- 15 dkg hrášku z konzervy
- špetka kari koření
- špetka chilli a kurkumy
- 100 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru (může být i z kostky)
- sůl
- pepř
- 5 mm dlouhý kousek zázvoru
Postup:
- Rýži uvaříme podle návodu
- Kuřecí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky
- Cibuli oloupeme, pokrájíme na jemno, zázvor oloupeme, nastrouháme, v pánvi rozehřejeme máslo a cibuli se zázvorem na něm opečeme
- Poté přidáme nakrájené maso a osmahneme
- Opepříme, osolíme, přidáme kurkumu, chilli a kari koření. Zalijeme vývarem a dusíme asi 5 minut
- Zhruba minutu před koncem přimícháme k masu hrášek. Potom k masu přisypeme rýži a můžeme podávat
2. Zeleninové rizoto
Ingredience:
- 20 dkg rýže
- 1 cibule
- 40 dkg čerstvých hub
- pepř
- kmín
- 3-4 zelené papriky
- 3-4 rajčata
- 5 dkg tvrdého sýra
- pažitka
- 2 lžíce másla
Postup:
- Rýži opereme a zalijeme vroucí vodou v poměru 1:1
- Osolíme, přidáme lžíci másla a přikrytou rýži v troubě udusíme
- Na druhé lžíci másla zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme pokrájené houby, osolíme, okořeníme a za občasného podlévání podusíme
- Když jsou houby poloměkké, přidáme pokrájené papriky a rajčata a dodusíme
- Dušenou rýži smícháme s podušenými houbami se zeleninou a posypeme pažitkou
3. Houbové rizoto
Ingredience:
- 40 dkg žampionů
- 2 sáčky s předvařenou rýží
- 4 cibule
- 1 pórek
- 3 lžíce oleje
- 150 ml zeleninového vývaru
- 15 dkg sterilovaného hrášku
- sůl
- pepř
Postup:
- Rýži uvaříme podle návodu v osolené vodě
- Sáčky vyndáme a necháme okapat
- Cibuli nakrájíme na kolečka, žampiony na silnější plátky, pórek na tenká kolečka
- Na pánvi rozehřejeme olej, cibuli společně se žampiony osmahneme, přidáme pórek, smažíme 2 minuty, zalijeme vývarem a dusíme 8-10 minut
- Nakonec přimícháme hrášek, osolíme, opepříme, promícháme s rýží a podáváme
4. Cuketové rizoto
Ingredience:
- 1 velká cuketa
- pórek
- půl okurky na kostičky
- sojovou omáčku
- trocha soli
- pepř
- 1 rajče (může být i paprika)
- 2 sáčky rýže
- 150 gramů tvrdého sýra na posypání
Postup:
- Cuketu nakrájíme na kostky, to stejné uděláme s pórkem, ale ten na kolečka a pak dále na kostičky nakrájíme papriku a okurku
- Mezitím si dáme vařit rýži
- Tyto všechny přísady nakrájené na kostky osmahneme na oleji, přidáme sůl, pepř a sojovou omáčku a restujeme do změknutí, můžete trošku podlít vývarem nebo vodou
- Nakonec vše zamícháme dohromady s rýží a ihned podáváme
5. Rizoto z trouby
Ingredience:
- 1 hrnek rýže
- 2 hrnky vody
- 1 cibule
- olej
- 2 zelené papriky
- 3 rajčata
- půl sáčku mražené zeleniny (dle vaší chuti)
- 30 dkg dušeného vepřového masa (může být i jiné maso nebo uzenina)
- vegeta
Postup:
- Cibulku zpěníme na tuku,přisypeme rýži a orestujeme. Zalijeme vodou.
- Přidáme zeleninu, maso, okořeníme vegetou (můžeme použít i jiné koření podle naší chuti nebo jen sůl a pepř)
- Zakryjeme pokličkou a vložíme do rozehřáté trouby na 180° a pečeme asi 1 hodinu
- Hotové rizoto posypeme sýrem a podáváme se zeleninovým salátem
Rizotu pečenému v troubě je u nás často nazýváno jako Srbské rizoto. Tento název však nepochází ze Srbska, je to spíše takovým českým výmyslem.
V Srbsku se vaří pokrm, který nazývají džuveč. Je velmi podobný rizotu, rozdíl je však ten, že základními ingrediencemi je zde maso a zelenina.
Rýže se v tomhle případě používá jen jako příloha, nikoliv jako nutná součást. Rýže může být zaměněna i za brambory.
K typickému džuveči se přikusuje chléb.