Lahodné sladké řezy jsou jako moučník velmi oblíbené.
Ale občas už vyčerpáme inspiraci mezi piškotovými, třenými či jinými řezy a hledáme nějakou neméně lahodnou obměnu.
A to je pravý čas na vyzkoušení řezů s vůní a chutí perníku. Inspirujte se našimi recepty.
Perníkové řezy plněné povidly
Nadýchané a chutné řezy můžeme připravit k víkendovému odpoledni nebo i k sváteční chvíli.
Víte, že povidla obsahují také vlákninu, která pozitivně podporuje činnost hladké svaloviny střev při průchodu poživatiny trávicím traktem.
V povidlech se nachází také minerální látky. Z nich je třeba na prvním místě zmínit draslík – prvek snižující hodnoty krevního tlaku, prvek podílející se na syntéze glykogenových zásob. Pro jedince s vysokým krevním tlakem je pozitivní také přítomnost hořčíku a velmi nízké množství sodíku.
INGREDIENCE
- 460 g hladké mouky
- 1 sáček kypřícího prášku do perníku
- 1 lžička perníkového koření
- 100 g cukru moučka
- 200 g medu
- 2 vejce
- sklenka švestkových povidel
- několik fíků nakrájených nadrobno
- několik nakrájených datlí
- 1/2 hrsti nasekaných vlašských ořechů
- 1/2 hrsti oloupaných nasekaných mandlí
- 3 lžíce rumu
POSTUP
- Do mouky přidáme kypřící prášek, koření, cukr, vklepneme vejce a přidáme med.
- Vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do folie a necháme uležet do druhého dne v chladu.
- Druhý den těsto rozdělíme na polovinu a vyválíme si dva pláty.
- Těsto si můžeme vyválet přímo na pečícím papíru, lépe se s ním pracuje.
- Připravíme si náplň.
- Do povidel vmícháme nadrobno nakrájené fíky, datle, přidáme nasekané ořechy a mandle.
- Nakonec dochutíme rumem a dobře promícháme.
- Jeden plát přendáme i s papírem na plech, potřeme náplní a opatrně na náplň přendáme druhý plát.
- Na několika místech propícháme vidličkou a ve středně vyhřáté troubě upečeme lehce dozlatova.
- Ještě teplé nakrájíme na malé kostičky asi 2 x 2 cm, necháme úplně vychladnout a uložíme v chladu.
zdroj: receptnajidlo.cz
Objevte podobné tipy
Perníkové řezy s marcipánovým krémem
Pokud patříte k lidem, kteří milují chuť vánočních perníčků, můžete připravit tyto perníkové řezy, které se hodí ke každé příležitosti navíc doplněné sladkým marcipánovým krémem.
INGREDIENCE
Těsto
- 2 vejce
- 150 g cukru
- 30 g oleje
- 270 ml mléka
- 230 g hladké mouky
- 1/2 kypřícího prášku do perníku (Dr. Oetker)
- 1 polévková lžíce kakaa
Krém
- 800 ml mléka
- 2 lžíce cukru
- 130 g marcipánu
- 1 čajová lžička citronového aroma (Dr. Oetker)
- 1 sáček krémového prášku Zlatý klas (Dr. Oetker)
- 60 g másla pokrájeného na kostky
- 1 malá sklenička marmelády
POSTUP
-
- Předehřejme troubu na 180˚C.
- Hluboký plech vyložte pečícím papírem tak, aby okraje papíru dosahovaly nad okraje formy.
-
- V míse prošleháme vejce s cukrem.
-
- Přilijeme olej, mléko a promícháme.
-
- Poté do směsi důkladně vmícháme sypké směsi.
-
- Těsto nalijeme do formy a pečeme 30 minut při 180°C.
-
- Odlijeme si 100ml mléka.
-
- Zbytek mléka nalijeme do hrnce a přidáme do něj na malé kousky nadrobený marcipán a cukr.
-
- Mícháme, dokud se marcipán nerozpustí.
-
- Přidáme citronové aroma.
-
- Ve 100ml mléka rozmícháme krémový prášek a nalijeme jej do téměř vroucí mléčné směsi.
-
- Vaříme 2 minuty.
-
- Vmícháme máslo.
-
- Korpus překrojíme středem na polovinu.
-
- Potřeme marmeládou a poté krémem.
-
- Slepíme.
- Zbylým krémem potřeme vrchní část perníku, můžeme ozdobit marcipánovou ozdobou.
zdroj: oetker.cz
Hrníčkové perníkové řezy
Máte chuť na rychlé a chutné perníkové řezy ? Zkuste tento recept, který připravíte během krátké chvíle bez zbytečného vážení.
INGREDIENCE
- 3 hrnky hladké mouky
- 2 hrnky mléka
- 1 hrnek oleje
- 1 a 1/2 hrnku cukru
- 1 vejce
- 2 lžíce kakaa
- 1 čokoládový pudinkový prášek
- 1 skořicový cukr
- 1 prášek do perníku
- 1 prášek do pečiva
POSTUP
- Do mísy dáme všechny sypké suroviny a přidáme mléko a olej.
- Řádně vše umícháme.
- Připravíme si plech s vyšším okrajem, vymažeme a vysypeme plech nebo vložíme pečící papír
- Nalijeme na plech těsto a dáme do rozehřáté trouby.
- Pečeme při 180 °C asi 30 – 40 minut.
- Zda je těsto upečené, kontrolujeme vpíchnutím špejle do těsta – až se těsto na špejli nelepí, je upečené.
- Až perník vychladne, posypeme moučkovým cukrem.
zdroj: coolbanda.cz
K chutným perníkový řezům a odpolední siestě s nimi patří rozhodně výborná káva nebo čaj. Skvěle doplní sladký víkendový nebo sváteční relax a odpočinek.
Kávu si vychutnáte i díky kávovarům Dolce Gusto. Mrkněte na naši recenzi.
V teplých letních dnech si dejte zdravé studené nápoje, čerpat můžete z našich receptů.