Lahodné recepty na řezy z perníku! Zkuste je na tři různé způsoby

Lahodné sladké perníkové řezy nejsou mezi moučníky tolik známé! Ale to je veliká škoda a chyba!

Zejména pokud vyčerpáme inspiraci mezi piškotovými, třenými či jinými řezy.

A to je pravý čas na vyzkoušení řezů s vůní a chutí perníku. Inspirujte se našimi recepty.

Perníkové řezy s povidly

Nadýchané a chutné řezy můžeme připravit k víkendovému odpoledni nebo i k sváteční chvíli.

Co budeme potřebovat

  • 460 g hladké mouky
  • 1 sáček kypřícího prášku do perníku
  • 1 lžička perníkového koření
  • 100 g cukru moučka
  • 200 g medu
  • 2 vejce
  • sklenka švestkových povidel
  • několik fíků nakrájených nadrobno
  • několik nakrájených datlí
  • 1/2 hrsti nasekaných vlašských ořechů
  • 1/2 hrsti oloupaných nasekaných mandlí
  • 3 lžíce rumu

Postup

  1. Do mouky přidáme kypřící prášek, koření, cukr, vklepneme vejce a přidáme med.
  2. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do folie a necháme uležet do druhého dne v chladu.
  3. Druhý den těsto rozdělíme na polovinu a vyválíme si dva pláty.
  4. Těsto si můžeme vyválet přímo na pečícím papíru, lépe se s ním pracuje.
  5. Připravíme si náplň.
  6. Do povidel vmícháme nadrobno nakrájené fíky, datle, přidáme nasekané ořechy a mandle.
  7. Nakonec dochutíme rumem a dobře promícháme.
  8. Jeden plát přendáme i s papírem na plech, potřeme náplní a opatrně na náplň přendáme druhý plát.
  9. Na několika místech propícháme vidličkou a ve středně vyhřáté troubě upečeme lehce dozlatova.
  10. Ještě teplé nakrájíme na malé kostičky asi 2 x 2 cm, necháme úplně vychladnout a uložíme v chladu.

Víte, že povidla obsahují také vlákninu, která pozitivně podporuje činnost hladké svaloviny střev při průchodu poživatiny trávicím traktem.
V povidlech se nachází také minerální látky. Z nich je třeba na prvním místě zmínit draslík – prvek snižující hodnoty krevního tlaku, prvek podílející se na syntéze glykogenových zásob. Pro jedince s vysokým krevním tlakem je pozitivní také přítomnost hořčíku a velmi nízké množství sodíku.

Košíček plný nadýchaného perníku.
Zdroj: mindfood.com

Speciální perníkové řezy s ořechy

Pokud patříte k lidem, kteří milují chuť vánočních perníčků, můžete připravit tyto perníkové řezy, které se hodí ke každé příležitosti navíc doplněné sladkým marcipánovým krémem.

Co budeme potřebovat

Těsto

  • 440 g másla (nakrájeného a změklého)
  • 350 g cukru
  • 20 g jemně nastrouhané citronové kůry
  • 735 g mouky
  • 20 g prášku do pečiva
  • 20 g mletého zázvoru

Poleva

  • 260 g másla
  • 85 g javorového sirupu
  • 790 g slazeného kondenzovaného mléka
  • 36 g mletého zázvoru
  • 150 g čtvrtky vlašských ořechů (nebo jiných ořechů)
  • 90 g kandovaného zázvoru
  • 60 g hořké (70 %) čokolády

Postup

  • Vymažte dno a boky plechu.
  • Máslo a cukr spolu utřete.
  • Přidejte citronovou kůru a promíchejte.
  • Do směsi prosejeme mouku, prášek do pečiva a zázvor a mícháme, dokud se dobře nespojí a směs nedrží pohromadě.
  • Směs odvažte a dejte stranou 400 g.
  • Zbývající těsto rozprostřete rovnoměrně na plech.
  • Pečte 25 minut nebo dozlatova. Vyjměte z trouby a položte na mřížku, aby vychladlo.
  • K přípravě polevy dejte máslo, sirup, kondenzované mléko a mletý zázvor do hrnce a zahřívejte na střední teplotu.
  • Průběžně mícháme, dokud se máslo nerozpustí a nespojí se s kondenzovaným mlékem a směs nezíská karamelovou barvu.
  • Nalijte na upečený základ a rovnoměrně rozetřete.
  • Vezměte odložených 400 g těsta a nalámejte ho na kousky a rozprostřete ho po zázvorovém karamelu.
  • Nakonec vše posypeme vlašskými ořechy a kandovaným zázvorem.
  • Pečte 20 minut, nebo dokud karamel nezíská tmavě zlatohnědou barvu a neztuhne.
  • Nechte zcela vychladnout.
  • Poté povrch ozdobte rozpuštěnou čokoládou.

K chutným perníkový řezům a odpolední siestě s nimi patří rozhodně výborná káva nebo čaj. Skvěle doplní sladký víkendový nebo sváteční relax a odpočinek.

Kávu si vychutnáte i díky kávovarům Dolce Gusto. Mrkněte na naši recenzi.
V teplých letních dnech si dejte zdravé studené nápoje, čerpat můžete z našich receptů.

Plátky perníkové řezy s ořechy a čokoládovou polevou.
Zdroj: justamumnz.com

Obrácené perníkové řezy s jablky

Máte chuť na rychlé a chutné perníkové řezy? Zkuste tento recept na jablečné řezy, který připravíte během krátké chvíle bez zbytečného vážení.

Co budeme potřebovat

  • 30 g másla, rozpuštěného
  • 40 g hnědého cukru
  • 2 velká jablka, oloupaná a nakrájená na plátky

Na perník

  • 60 g másla, změkčeného
  • 60 g cukru
  • 40 g hnědého cukru
  • 1 velké vejce, pokojová teplota
  • 50 ml melasy
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 80 ml uvařeného čaje

Postup

  • Nalijte máslo do pekáče a posypte ho hnědým cukrem.
  • Položte jablka na cukr.
  • Na perník ve velké míse utřete máslo a cukry, dokud nebudou světlé a nadýchané.
  • Rozšleháme vejce, poté přidáme melasu a smícháme s cukernou směsí.
  • Smíchejte suché přísady a postupně je přidávejte do cukrové směsi střídavě s čajem a po každém přidání dobře prošlehejte.
  • Směs nalijte přes jablka.
  • Pečte při 180 °C po dobu 45-50 minut, nebo dokud nebude párátko zapíchnuté do středu čisté.
  • Před vyklopením na talíř 10 minut ochlaďte. Podávejte teplé.

Vedle klasických receptů na perníkové řezy si zkuste upéct tento typický perník z Norimberku a ochutnejte ten rozdíl!

Lahodné řezy s jablky a karamelem.
Zdroj: thecupcakechronicles.com

Historie perníkových chaloupek

Tradice zdobených perníkových chaloupek začala v Německu na počátku 19. století, údajně se zpopularizovala poté, co v roce 1812 vyšla nepříliš vánoční pohádka o Jeníčkovi a Mařence.

Původní pohádka bratrů Grimmových obsahuje větu: „Když přišli blíž, viděli že dům byl postaven z chleba a pokrytý koláči a okno bylo z průhledného cukru.“ (V pozdějších verzích se stal spíše perníkem než jen chlebem.)

Inspirováni tímto příběhem, začali němečtí pekaři vyrábět malé zdobené domečky z perníku, kořeněných medových sušenek.

Původ perníku není přesný. Kořen zázvoru byl poprvé pěstován v Číně asi před 5000 lety a měl se za to, že má léčivé a magické vlastnosti.

Jiní ho zaznamenali až v roce 992 našeho letopočtu, kdy se předpokládá, že arménský mnich Gregory z Nicopolis učil křesťanské pekaře ve Francii, jak ho vyrobit.

Perník ve tvaru osob je často připisován dvoru královny Alžběty I., kde se vyráběly sušenky podle podoby významných hostů.

V Shakespearově knize Love’s Labour’s Lost z roku 1598 se o ní dokonce hovořil: „A pokud máš na světě jen jeden cent, měl bys ho mít na nákup perníku.“

V následujících staletích se tvarovaný perník stal populárním v celé Evropě, přičemž figurky a modely se používaly jako dekorace oken nebo se darovaly k náboženským svátkům nebo narozeninám.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X