Recepty na perníkové řezy: výborná a rychlá pochoutka

Lahodné sladké řezy jsou jako moučník velmi oblíbené

. Ale občas už vyčerpáme inspiraci mezi piškotovými, třenými či jinými řezy a hledáme nějakou neméně lahodnou obměnu.

A to je pravý čas na vyzkoušení řezů s vůní a chutí perníku.

1. Perníkové řezy plněné povidly

Nadýchané a chutné řezy můžeme připravit k víkendovému odpoledni nebo i k sváteční chvíli.

Víte, že povidla obsahují také vlákninu, která pozitivně podporuje činnost hladké svaloviny střev při průchodu poživatiny trávicím traktem.

V povidlech se nachází také minerální látky. Z nich je třeba na prvním místě zmínit draslík – prvek snižující hodnoty krevního tlaku, prvek podílející se na syntéze glykogenových zásob. Pro jedince s vysokým krevním tlakem je pozitivní také přítomnost hořčíku a velmi nízké množství sodíku.

INGREDIENCE :

  • 460 g hladké mouky
  • 1 sáček kypřícího prášku do perníku
  • 1 lžička perníkového koření
  • 100 g cukru moučka
  • 200 g medu
  • 2 vejce
  • sklenka švestkových povidel
  • několik fíků nakrájených nadrobno
  • několik nakrájených datlí
  • 1/2 hrsti nasekaných vlašských ořechů
  • 1/2 hrsti oloupaných nasekaných mandlí
  • 3 lžíce rumu

POSTUP :

  1. Do mouky přidáme kypřící prášek, koření, cukr, vklepneme vejce a přidáme med.
  2. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do folie a necháme uležet do druhého dne v chladu.
  3. Druhý den těsto rozdělíme na polovinu a vyválíme si dva pláty.
  4. Těsto si můžeme vyválet přímo na pečícím papíru, lépe se s ním pracuje.
  5. Připravíme si náplň.
  6. Do povidel vmícháme nadrobno nakrájené fíky, datle, přidáme nasekané ořechy a mandle.
  7. Nakonec dochutíme rumem a dobře promícháme.
  8. Jeden plát přendáme i s papírem na plech, potřeme náplní a opatrně na náplň přendáme druhý plát.
  9. Na několika místech propícháme vidličkou a ve středně vyhřáté troubě upečeme lehce dozlatova.
  10. Ještě teplé nakrájíme na malé kostičky asi 2 x 2 cm, necháme úplně vychladnout a uložíme v chladu.

Perníkové řezy plněné povidlyzdroj : receptnajidlo.cz

 2. Perníkové řezy s marcipánovým krémem

Pokud patříte k lidem, kteří milují chuť vánočních perníčků, můžete připravit tyto perníkové řezy, které se hodí ke každé příležitosti navíc doplněné sladkým marcipánovým krémem.

INGREDIENCE :

Těsto

  • 2 vejce
  • 150 g cukru
  • 30 g oleje
  • 270ml mléka
  •  230 g hladké mouky
  •  1/2 kypřícího prášku do perníku (Dr. Oetker)
  • 1 polévková lžíce kakaa

Krém:

  • 800 ml mléka
  • 2 lžíce cukru
  • 130 g marcipánu
  • 1 čajová lžička citronového aroma (Dr. Oetker)
  • 1 sáček krémového prášku Zlatý klas (Dr. Oetker)
  •  60 g másla pokrájeného na kostky
  • 1 malá sklenička marmelády

POSTUP :

    1. Předehřejme troubu na 180˚C.
    2. Hluboký plech vyložte pečícím papírem tak, aby okraje papíru dosahovaly nad okraje formy.
    1. V míse prošleháme vejce s cukrem.
    1.  Přilijeme olej, mléko a promícháme.
    1. Poté do směsi důkladně vmícháme sypké směsi.
    1. Těsto nalijeme do formy a pečeme 30 minut při 180°C.
    1. Odlijeme si 100ml mléka.
    1. Zbytek mléka nalijeme do hrnce a přidáme do něj na malé kousky nadrobený marcipán a cukr.
    1. Mícháme, dokud se marcipán nerozpustí.
    1. Přidáme citronové aroma.
    1. Ve 100ml mléka rozmícháme krémový prášek a nalijeme jej do téměř vroucí mléčné směsi.
    1. Vaříme 2 minuty.
    1. Vmícháme máslo.
    1. Korpus překrojíme středem na polovinu.
    1. Potřeme marmeládou a poté krémem.
    1. Slepíme.
  1. Zbylým krémem potřeme vrchní část perníku, můžeme ozdobit marcipánovou ozdobou.

Perníkové řezy s marcipánovým krémemzdroj : oetker.cz

3. Hrníčkové perníkové řezy

Máte chuť na rychlé a chutné perníkové řezy ? Zkuste tento recept, který připravíte během krátké chvíle bez zbytečného vážení.

INGREDIENCE :

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 2 hrnky mléka
  • 1 hrnek oleje
  • 1 a 1/2 hrnku cukru
  • 1 vejce
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 čokoládový pudinkový prášek
  • 1 skořicový cukr
  • 1 prášek do perníku
  • 1 prášek do pečiva

POSTUP :

  1. Do mísy dáme všechny sypké suroviny a přidáme mléko a olej.
  2. Řádně vše umícháme.
  3. Připravíme si plech s vyšším okrajem, vymažeme a vysypeme plech nebo vložíme pečící papír
  4. Nalijeme na plech těsto a dáme do rozehřáté trouby.
  5. Pečeme při 180 °C asi 30 – 40 minut.
  6. Zda je těsto upečené, kontrolujeme vpíchnutím špejle do těsta – až se těsto na špejli nelepí, je upečené.
  7.  Až perník vychladne, posypeme moučkovým cukrem.

Hrníčkové perníkové řezy

zdroj : coolbanda.cz

K chutným perníkový řezům a odpolední siestě s nimi patří rozhodně výborná káva nebo čaj. Skvěle doplní sladký víkendový nebo sváteční relax a odpočinek.

Nepřehlédněte naše užitečné recenze

Sdílejte svým přátelům:

4 (80%) 4 votes

AZ-Recepty

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

10:00