Lahodné sladké perníkové řezy nejsou mezi moučníky tolik známé! Ale to je veliká škoda a chyba!
Zejména pokud vyčerpáme inspiraci mezi piškotovými, třenými či jinými řezy.
A to je pravý čas na vyzkoušení řezů s vůní a chutí perníku. Inspirujte se našimi recepty.
Perníkové řezy s povidly
Nadýchané a chutné řezy můžeme připravit k víkendovému odpoledni nebo i k sváteční chvíli.
Co budeme potřebovat
- 460 g hladké mouky
- 1 sáček kypřícího prášku do perníku
- 1 lžička perníkového koření
- 100 g cukru moučka
- 200 g medu
- 2 vejce
- sklenka švestkových povidel
- několik fíků nakrájených nadrobno
- několik nakrájených datlí
- 1/2 hrsti nasekaných vlašských ořechů
- 1/2 hrsti oloupaných nasekaných mandlí
- 3 lžíce rumu
Postup
- Do mouky přidáme kypřící prášek, koření, cukr, vklepneme vejce a přidáme med.
- Vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do folie a necháme uležet do druhého dne v chladu.
- Druhý den těsto rozdělíme na polovinu a vyválíme si dva pláty.
- Těsto si můžeme vyválet přímo na pečícím papíru, lépe se s ním pracuje.
- Připravíme si náplň.
- Do povidel vmícháme nadrobno nakrájené fíky, datle, přidáme nasekané ořechy a mandle.
- Nakonec dochutíme rumem a dobře promícháme.
- Jeden plát přendáme i s papírem na plech, potřeme náplní a opatrně na náplň přendáme druhý plát.
- Na několika místech propícháme vidličkou a ve středně vyhřáté troubě upečeme lehce dozlatova.
- Ještě teplé nakrájíme na malé kostičky asi 2 x 2 cm, necháme úplně vychladnout a uložíme v chladu.
Víte, že povidla obsahují také vlákninu, která pozitivně podporuje činnost hladké svaloviny střev při průchodu poživatiny trávicím traktem.
V povidlech se nachází také minerální látky. Z nich je třeba na prvním místě zmínit draslík – prvek snižující hodnoty krevního tlaku, prvek podílející se na syntéze glykogenových zásob. Pro jedince s vysokým krevním tlakem je pozitivní také přítomnost hořčíku a velmi nízké množství sodíku.

Speciální perníkové řezy s ořechy
Pokud patříte k lidem, kteří milují chuť vánočních perníčků, můžete připravit tyto perníkové řezy, které se hodí ke každé příležitosti navíc doplněné sladkým marcipánovým krémem.
Co budeme potřebovat
Těsto
- 440 g másla (nakrájeného a změklého)
- 350 g cukru
- 20 g jemně nastrouhané citronové kůry
- 735 g mouky
- 20 g prášku do pečiva
- 20 g mletého zázvoru
Poleva
- 260 g másla
- 85 g javorového sirupu
- 790 g slazeného kondenzovaného mléka
- 36 g mletého zázvoru
- 150 g čtvrtky vlašských ořechů (nebo jiných ořechů)
- 90 g kandovaného zázvoru
- 60 g hořké (70 %) čokolády
Postup
- Vymažte dno a boky plechu.
- Máslo a cukr spolu utřete.
- Přidejte citronovou kůru a promíchejte.
- Do směsi prosejeme mouku, prášek do pečiva a zázvor a mícháme, dokud se dobře nespojí a směs nedrží pohromadě.
- Směs odvažte a dejte stranou 400 g.
- Zbývající těsto rozprostřete rovnoměrně na plech.
- Pečte 25 minut nebo dozlatova. Vyjměte z trouby a položte na mřížku, aby vychladlo.
- K přípravě polevy dejte máslo, sirup, kondenzované mléko a mletý zázvor do hrnce a zahřívejte na střední teplotu.
- Průběžně mícháme, dokud se máslo nerozpustí a nespojí se s kondenzovaným mlékem a směs nezíská karamelovou barvu.
- Nalijte na upečený základ a rovnoměrně rozetřete.
- Vezměte odložených 400 g těsta a nalámejte ho na kousky a rozprostřete ho po zázvorovém karamelu.
- Nakonec vše posypeme vlašskými ořechy a kandovaným zázvorem.
- Pečte 20 minut, nebo dokud karamel nezíská tmavě zlatohnědou barvu a neztuhne.
- Nechte zcela vychladnout.
- Poté povrch ozdobte rozpuštěnou čokoládou.
K chutným perníkový řezům a odpolední siestě s nimi patří rozhodně výborná káva nebo čaj. Skvěle doplní sladký víkendový nebo sváteční relax a odpočinek.
Kávu si vychutnáte i díky kávovarům Dolce Gusto. Mrkněte na naši recenzi.
V teplých letních dnech si dejte zdravé studené nápoje, čerpat můžete z našich receptů.

Objevte podobné tipy
Obrácené perníkové řezy s jablky
Máte chuť na rychlé a chutné perníkové řezy? Zkuste tento recept na jablečné řezy, který připravíte během krátké chvíle bez zbytečného vážení.
Co budeme potřebovat
- 30 g másla, rozpuštěného
- 40 g hnědého cukru
- 2 velká jablka, oloupaná a nakrájená na plátky
Na perník
- 60 g másla, změkčeného
- 60 g cukru
- 40 g hnědého cukru
- 1 velké vejce, pokojová teplota
- 50 ml melasy
- 250 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 80 ml uvařeného čaje
Postup
- Nalijte máslo do pekáče a posypte ho hnědým cukrem.
- Položte jablka na cukr.
- Na perník ve velké míse utřete máslo a cukry, dokud nebudou světlé a nadýchané.
- Rozšleháme vejce, poté přidáme melasu a smícháme s cukernou směsí.
- Smíchejte suché přísady a postupně je přidávejte do cukrové směsi střídavě s čajem a po každém přidání dobře prošlehejte.
- Směs nalijte přes jablka.
- Pečte při 180 °C po dobu 45-50 minut, nebo dokud nebude párátko zapíchnuté do středu čisté.
- Před vyklopením na talíř 10 minut ochlaďte. Podávejte teplé.
Vedle klasických receptů na perníkové řezy si zkuste upéct tento typický perník z Norimberku a ochutnejte ten rozdíl!

Historie perníkových chaloupek
Tradice zdobených perníkových chaloupek začala v Německu na počátku 19. století, údajně se zpopularizovala poté, co v roce 1812 vyšla nepříliš vánoční pohádka o Jeníčkovi a Mařence.
Původní pohádka bratrů Grimmových obsahuje větu: „Když přišli blíž, viděli že dům byl postaven z chleba a pokrytý koláči a okno bylo z průhledného cukru.“ (V pozdějších verzích se stal spíše perníkem než jen chlebem.)
Inspirováni tímto příběhem, začali němečtí pekaři vyrábět malé zdobené domečky z perníku, kořeněných medových sušenek.
Původ perníku není přesný. Kořen zázvoru byl poprvé pěstován v Číně asi před 5000 lety a měl se za to, že má léčivé a magické vlastnosti.
Jiní ho zaznamenali až v roce 992 našeho letopočtu, kdy se předpokládá, že arménský mnich Gregory z Nicopolis učil křesťanské pekaře ve Francii, jak ho vyrobit.
Perník ve tvaru osob je často připisován dvoru královny Alžběty I., kde se vyráběly sušenky podle podoby významných hostů.
V Shakespearově knize Love’s Labour’s Lost z roku 1598 se o ní dokonce hovořil: „A pokud máš na světě jen jeden cent, měl bys ho mít na nákup perníku.“
V následujících staletích se tvarovaný perník stal populárním v celé Evropě, přičemž figurky a modely se používaly jako dekorace oken nebo se darovaly k náboženským svátkům nebo narozeninám.