Tvarohová klasika

V české kuchyni se zdravé pomazánky vyskytují poměrně často a většinou mají jako základ tvaroh nebo pomazánkové máslo. Tvaroh je přitom česká rarita- jinde na světě podobný výrobek neznají a nejblíže je mu smetanový sýr typu ricotta, který má ovšem oproti českému plnotučnému tvarohu mnohem méně tuku. Pokud chcete udělat odlehčenou pomazánku, sáhněte po tvarohu s nízkým obsahem tuku, běžně je na výběr ze tří variant.

Do tvarohového základu se hodí téměř jakákoliv zelenina, proto se řiďte vaší chutí a také sezónní nabídkou. Pamatujte si, že zelenina, která právě dozrává, je nejvíce nabitá vitamíny, minerály a zdraví prospěšnými enzymy. V létě vás osvěží pomazánky s ředkvičkami, paprikou nebo nastrouhanou mrkví.

Zajímáte se o veganskou kuchyni? Zeleninová pomazánka ve vegan verzi je velmi jednoduchá na přípravu, stačí vyměnit tvaroh či máslo za hedvábné tofu nebo zahustit zeleninovou směs hrachovou či jinou luštěninovou moukou.

Inspirujte se v zahraničí

Český chleba ani tvaroh sice jinde na světě nemají, inspirace na báječné pokrmy ze zeleniny můžete na cestách načerpat více než dost. Vyzkoušejte netradiční druhy zeleniny, jako je lilek, batát, avokádo nebo třeba bílá ředkev a připravte si vynikající pomazánku plnou vitamínů. Pomazánka s lilkem vás v duchu přenese do středomoří a máslové avokádo zase do horkého Mexika.

Dejte šanci luštěninám

Nebojte se použít také luštěniny. Jsou přímo nabité zdravými bílkovinami a pokud je přes noc namočíte, zbavíte je těžko stravitelných a škodlivých látek. Pokud spěcháte, využijte luštěniny naložené v plechovce. Pokud si nedovedete představit luštěninovou pomazánku, vsaďte na oblíbenou klasiku- cizrnový hummus, který si díky své originální chuti zamiloval celý svět.

¨