Avokádová pomazánka s rajčaty je recept, který rozhodně nebudete dělat jen jednou.
Chuť je naprosto dokonalá a tato kombinace se hodí téměř ke všemu.
Tipy, jak si na něm ještě pochutnat najdete na konci článku!
Avokádová pomazánka s rajčaty a česnekem
Toast s rajčaty a pomazánkou z avokáda je oblíbený sendvič s krémovou a česnekovou náplní. Je to perfektní letní občerstvení, které lze podávat na chlebu, tortille, toastu nebo naší domácí bagetě jako výživný oběd nebo svačinu!
Co budeme potřebovat
- 1 avokádo (zralé)
- 1 stroužek česneku
- 40 g majonézy
- černý pepř
- 1 bageta (nakrájená na plátky)
Postup
- Nakrájejte zralého avokádo a vložte ho do misky.
- Rozmělněte vidličkou.
- Vmíchejte majonézu a prolisovaný česnek.
- Pomazánku z avokáda namažte nakrájenou bagetu.
- Navrch dejte čerstvě nakrájená rajčata a čerstvě mletý černý pepř.

Pomazánka z avokáda s opečenými rajčaty
Jednoduché, snadné a chutné to je toast s pečenými rajčaty a avokádovou pomazánkou. Krémová textura, sladká rajčata, pokapaná balzamikem opečené toasty posouvají na zcela novou úroveň.
Co budeme potřebovat
- 3 římská rajčata
- italské koření
- panenský olivový olej
- sůl
- 2 zralá avokáda
- šťáva z 1 limetky
- 4 plátky celozrnného chleba
- petržel
- balzamikový ocet
- vločky červené papriky
Postup
- Předehřejte troubu na 160 stupňů a vyložte mělký plech pečicím papírem.
- Rajčata nakrájejte na plátky a dejte na pekáč.
- Posypte italským kořením, mořskou solí a pokapejte trochou olivového oleje.
- Rajčata opékejte 15 až 20 minut.
- Zatímco se rajčata opékají, nakrájejte avokádo na polovinu, odstraňte pecku a dužinu dejte so mísy.
- Přidejte limetkovou šťávu a rozmačkejte avokádo, dokud nedosáhne požadované struktury.
- Chleba opečte v toustovači nebo v troubě.
- Avokádovou pomazánu rozetřete na toasty a položte na ni plátky opečených rajčat, pokapejte balzamikem a ozdobte petrželkou a červenou paprikou.

Pošírovaná vejce s rozmačkaným avokádem a rajčaty
Recept na avokádovou pomazánkou s rajčaty a pošírovným vejcem je dokonalou snídaní na klidné nedělní ráno. Ochutnejte a přesvědčte se sami, jak chutné to může být. Podávejte k němu i smoothie z hrušek a zdravá snídaně je kompletní.
Co budeme potřebovat
- 2 rajčata (rozpůlená)
- ½ lžičky oleje
- 2 vejce
- 1 malé zralé avokádo
- 2 plátky chleba
- 2 hrsti rukoly
Postup
- Rozpalte nepřilnavou pánev, řeznou plochu rajčat velmi lehce potřeme trochou oleje a poté je opečeme řeznou stranou dolů na pánvi, dokud nezměknou a lehce zkaramelizují.
- Mezitím rozehřejte hrnec s vodou a lžičkou octa, opatrně rozklepněte vejce a nechte 1-2 minuty povařit, dokud nejsou bílky pevné, ale žloutky stále tekuté.
- Avokádo rozmačkejte a namažte na chleba.
- Přidejte vejce, opepřete a ke každé porci přidejte hrst rukoly.
- Rajčata podávejte vedle.
Připravte si i domácí chléb z domácí pekárny, kterou si můžete vybrat, díky naší detailní recenzi! Připravujte si pečivo jako z kamenné pekárny.

Objevte podobné tipy
Guacamole se slaninou, sýrem a rajčaty
Grilovaný sýrový toast se slaninou, avokádovou pomazánkou a rajčaty! Příliš dobré jídlo na to, abyste odolali! Stejně tak neodoláte dalším avokádovým receptů, jako je kuřecí quesadilla.
Co budeme potřebovat
- 2 plátky slaniny
- 2 plátky chleba
- 2 lžičky másla
- čedar
- 2 plátky rajčat
- 1/2 zralého avokáda
Postup
- Vložte slaninu do velké nepřilnavé pánve a opékejte středně mírnou teplotu ohni, občas obracejte, dokud není celá křupavá.
- Přendejte slaninu na talíř vyložený papírovou utěrkou.
- vysušte pánev od tuku a zahřejte ji na střední teplotu.
- Oba plátky chleba potřete změkčeným máslem a položte na pánev, asi 2 minuty.
- Přendejte na prkénko opečenou stranou nahoru.
- Na krajíc chleba položte jeden plátek sýra, poté slaninu, rajče a rozmačkané avokádo.
- Navrch dejte druhý plátek sýra a sendvič uzavřete.
- Na pánev položte sendvič a opékejte, dokud není z obou stran zlatavě opečené a sýr se nerozpustí, přibližně 8 minut.

Toast s uzeným lososem a rajčatovo-avokádovou pomazánkou
Posuňte průměrný avokádový toast s rajčaty na novou úroveň pomocí několika chutných přísad navrstvené na hutný chléb. Čerstvý uzený losos, zralá cherry rajčátka, bohatá balzamiková poleva a čerstvá bazalka vytvářejí kombinaci chutí a textur, které dokonale doplňují krémové avokádo! Vyzkoušejte i další varianty na pomazánky s avokádem.
Co budeme potřebovat
- avokádo
- chléb
- uzeného lososa
- cherry rajčata (rozpůlená)
- balzamikový ocet
- čerstvou bazalku
Postup
- Opečte několik chleba.
- Na chléb rozetřete rozmělněné avokádo, kousky uzeného lososa, půlky cherry rajčat, čerstvou bazalku a trošku balzamikového octa.
- Dochuťte solí a pepřem.

Kam lze avokádo přidat?
Připravte si avokádový krém
Pro máslový krém v receptu na čokoládový dort použijte zralé avokádo smíchané s neslazenou čokoládou, máslem, vanilkovým extraktem, cukrem a trochou soli. Avokádo by mělo být zralé, aby se dužina dokonale spojila s krémem.
Použijte avokádo k přípravě zdravějších dezertů
Avokádem může nahradit máslo a olej v některých receptech na dezerty a vejce v receptech na zmrzlinu a dorty.
Vmíchejte avokádo do nápoje
Avokádo s kondenzovaným mlékem a ledem, podávané jako nápoj i dezert, je atraktivní, protože je sladké, krémové, osvěžující a plné chuti. Můžete ho doplnit čímkoli, co považujete za chutné, jako je mango, želé nebo tapiokové perly.
Připravte si avokádovou margaritu
Avokádo dělá mraženou margaritu krémovější. Chcete-li vyrobit avokádově-koriandrovou mraženou margaritu, smíchejte avokádo, koriandr, limetkovou šťávu a sůl a poté přidejte pyré do směsi margarity. Smíchejte ingredience s kostkami ledu, dokud nebude hladká.