Milujete slané koláče? Nejspíše ano, pokud si řekneme, že nejznámějším slaným koláčem je pizza.
Ale kromě její klasické přípravy a náplně lze nalézt i recepty na jednodušší či pracnější slané koláče, které mohou obohatit náš stůl. Plnit se dají nejrůznějšími náplněmi, přednost by měla mít zelenina, která zaručí pestrost těchto koláčů a ostatní suroviny pak stačí jako doplněk.
Vyzkoušejte s námi tedy 5 skvělých slaných koláčů!
Slaný koláč s rajčaty a mozzarellou
INGREDIENCE
na těsto
- 15 -20 lístků čerstvé bazalky
- 1-2 stroužky česneku
- 160 g hrnku hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 110 g másla, studeného a nakrájeného na malé kousky
- 4-5 lžic vody, ledově vychlazené
na náplň
- 250 g sýru mozzarella, nastrouhaného nebo plátkového
- 250 g cherry rajčat
- sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíceextra panenského olivového oleje
- 10 lístků čerstvé bazalky, nakrájené na slabé pláty
POSTUP TĚSTO
- Česnek utřeme a bazalku nasekáme najemno.
- Přidáme mouku a sůl a promícháme.
- Postupně přidáváme máslo a zapracujeme, dokud se nevytvoří hrudkovité těsto.
- Přidáme 3 lžíce vody a opět zapracujeme, až se těsto začne spojovat.
- Následně přidáme 1 lžíci vody a zase zapracujeme, až se z těsta vytvoří koule.
- Pokud je těsto stále sypké, přidáme další lžíci vody.
- Z připraveného těsta uděláme placku a zabalíme ji do fólie, kterou vložíme alespoň na 1 hodinu do lednice.
POSTUP KOLÁČ
- Předehřejeme troubu na 220°C.
- Máslem vymažeme kulatou formu velikosti 29 cm a těsto vyválíme na vále do kruhu velikosti cca 33 cm.
- Těsto vložíme do formy a přebytečné těsto odřízneme, nebo ho zatlačíme do formy a upravíme.
- Na dno těsta vložíme sýr a ozdobíme rajčaty, která přepůlíme. Dozdobíme bazalkou, lehce osolíme a opepříme a pokapeme olivovým olejem.
- Pečeme 30 minut nebo dokud sýr nezíská zlatavou barvu.
zdroj: crustycorner.blogspot.cz
Objevte podobné tipy
Slaný koláč s cuketou, ricottou a červenou cibulkou
INGREDIENCE
na těsto
- 230 g hladké mouky
- 100 g másla
- 1 vejce
- 3 lžíce vlažné vody
- špetka soli
na náplň
- 1 menší cuketa (250 g)
- 200 g sýra ricotta
- 1 smetana ke šlehání 31%
- 3 vejce
- 1 červená cibule
- 3 lžíce pažitky
- sůl, pepř
POSTUP TĚSTO
- Do mouky nasypeme špetku soli, promícháme a přidáme máslo.
- Pokud je máslo ztuhlé z lednice, nastrouháme ho do mouky pomocí hrubé strany struhadla.
- Přidáme vejce a rukama vše smícháme.
- Vznikne nám drobenka, kterou pomocí lžic vlažné vody spojíme v těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice aspoň na hodinu odpočinout.
- Těsto vytáhneme z lednice a rozválíme.
- Vložíme do koláčové formy o průměru 27 cm, na několika místech propícháme vidličkou, aby se těsto při pečení nenafukovalo.
- Z toho samého důvodu na něj položíme alobal, na který nasypeme jakoukoliv syrovou (nevařenou) luštěninu či rýží, kterou máme po ruce.
- Předpékáme v troubě na 180 °C asi 10 minut.
POSTUP KOLÁČ
- Smícháme vejce se smetanou, rozšleháme.
- Přidáme ricottu, sůl, pepř, nakrájenou pažitku a vše pořádně promícháme.
- Cuketu a cibuli omyjeme a oboje nakrájíme na kolečka.
- Poté co se nám těsto předpeče, vytáhneme ho, odstraníme z něj alobal se zátěží (luštěniny, rýže) a troubu nevypínáme, neboť ji vzápětí použijeme.
- Na těsto nalijeme připravenou ricottovou náplň a následně poklademe plátky cukety a cibule.
- Vložíme zpět do trouby a pečeme při stávajících 180 °C dalších 30 minut.
zdroj: mezihrnci.cz
Cibulový koláč s karamelizovanou cibulí
INGREDIENCE
na těsto
- 175 g hladké mouky (1 lžíci mouky lze nahradit parmazánem, těsto je potom ještě lahodnější)
- 100 g studeného másla nakrájeného na kostky
- 1 žloutek
- 4 lžíce studené vody
Na cibulku karamelizovanou s balsamicem
- 5 červených cibulí nakrájených na proužky
- půl až 1 lžíce cukru
- 3 lžíce kvalitního balsamicového octa
- sůl, pepř
- rozmarýn
- lžíce olivového oleje
Na náplň
- 100 ml smetany ke šlehání
- 50 ml mléka
- 1 vejce a 1 bílek
- 100 g výrazného sýru (gouda, čedar, …)
POSTUP TĚSTO
-
Všechny ingredience dáme do větší mísy, nejdříve je zamícháme vidličkou, potom začneme zpracovávat rukou.
-
Pracujeme rychle, když je těsto zhruba spojené, vyklopíme vše na pomoučněný vál a ještě chvíli hněteme.
-
Z těsta by měla být konzistentní koule.
-
Těsto zabalíme do potravinové folie a dáme na půl hodiny odpočinout do lednice.
POSTUP KOLÁČ
- V pánvi rozehřejeme olivový olej, přisypeme cibuli a přidáme větvičku rozmarýnu a na středním plameni restujeme asi 10 minut.
- Cibuli zasypeme cukrem, vše chvíli spolu opékáme, až se vytvoří na cibulce karamel.
- Přilijeme 3 lžíce balsamicového octa, necháme vypařit a odstavíme z tepla, větvičku rozmarýnu vyndáme.
- Předehřejeme troubu na 200°C.
- Těsto vyválíme na pomoučněném válu dotenka, namotáme si ho na váleček, rozvineme ho do formy a prsty vtiskneme.
- Okraje necháme spíš vyšší, protože během pečení se těsto trochu speče a okraje se tak o maličko sníží, zbytek těsta odkrojíme.
- Těsto propícháme vidličkou a položíme na něj kus pečícího papíru, vsypeme na něj hrst suchých fazolí jako zátěž a dáme do trouby.
- Pečeme 15 minut, pak sundáme fazole a pečící papír a pečeme ještě 5 minut, až je povrch jemně zlatavý.
- Nastrouháme si sýr a dáme ho stranou. V míse si prošleháme vejce s mlékem a smetanou, dobře osolíme a opepříme.
- Z trouby vyndáme předpečený korpus, na spodek vlijeme trochu smetanové směsi, na ni poklademe část cibule, zasypeme sýrem, zalijeme zbylou smetanou, poklademe zbytek cibule a sýra.
- Teplotu v troubě stáhneme na 190°C a dopékáme ještě asi půl hodiny.
zdroj: taste.com.au
Tip: Skvělá karamelizovaná cibulka se vám povede na pánvi s nepřilnavým povrchem od Tescomy.
Slaný koláč s pórkem
INGREDIENCE
na těsto
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 1 vejce
- 25 ml vody
- sůl
Na náplň
- 250 ml smetany (33%)
- 125 ml mléka
- 3–4 vejce
- sůl
- pepř
- 150 g pórku
POSTUP
- Z mouky, másla, vejce, vody a špetky soli si připravíme hladké těsto, které necháme 2 hodiny odležet v chladu.
- Poté těsto vyválíme a vložíme do formy.
- Dno propícháme vidličkou, přikryjeme alobalem a nasypeme na ně suché fazole či jinou luštěninu.
- Pečeme cca 10–15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
- Korpus necháme vychladnout a můžeme plnit.
- Pórek nakrájíme a krátce povaříme v osolené vodě.
- Necháme okapat.
- Navršíme na předpečené těsto a zalijeme zálivkou ze smetany, mléka a vajec, kterou jsme jen zlehka osolili a dochutili pepřem.
- Před zapékáním můžeme koláč ještě posypat strouhaným sýrem typu gruyer, čedar či camembert.
- Pečeme dalších cca 25 minut.
zdroj: cooking.nytimes.com
Slaný koláč s červenou řepou a feta sýrem
INGREDIENCE
na těsto
- 250 g hladké mouky
- 150 ml vody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 5 lžic oleje
- 1 lžička soli
na zdobení
- 3 uvařené červené řepy
- 200 g fety (nebo balkánského sýra)
- sůl, pepř
- olivový olej na pokapání
- petržel
POSTUP
- Do mísy dáme mouku a promícháme ji se solí a práškem do pečiva.
- Přidáme olej, vodu a vypracujeme hladké těsto, které necháme chvíli odpočinout.
- Oloupanou řepu nakrájíme na plátky nebo kostičky.
- Připravíme si plech vyložený pečicím papírem.
- Dáme na něj těsto a pomocí mokrých rukou je roztáhneme do stran.
- Na těsto poklademe plátky řepy, kterou osolíme a opepříme.
- Navrch dáme rozdrobený sýr a nakonec vše zakapeme olejem.
- Koláč pečeme asi 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
zdroj: taste.com.au
Pro náplně do slaného koláče není mnoho omezení. Využít se dá řada běžných surovin. Můžeme využít různé kousky masa, uzeniny, sýrů a vařených nebo syrových vajec.
Protože však chceme mít koláče především se zeleninou, tak si vybereme například některou z náplní, kde je zeleninovým základem brokolice, špenát, papriky, mrkev, hlávkové zelí.
Pokud chcete vyzkoušet na začátku zmíněnou pizzu, navštivte naše další recepty.