Máte už sladkého pokrk a i přesto si chcete upéct něco dobrého na zub?
Tak vyzkoušejte naše recepty na slané koláče!
Plnit se dají nejrůznějšími náplněmi, přednost by měla mít zelenina, která zaručí jejich pestrost a ostatní suroviny pak stačí jako doplněk.
Tak hurá do pečení!
Slaný cuketový koláč
Vyzkoušejte tento jedinečný slaný koláč s cuketou a červenou cibulkou. Cuketa dodá vašemu koláči dostatek vitaminů a minerálů.
Ingredience na těsto
- 230 g hladké mouky
- 100 g másla
- 1 vejce
- 3 lžíce vlažné vody
- špetka soli
Ingredience na náplň
- 1 menší cuketa (250 g)
- 200 g sýra ricotta
- 1 smetana ke šlehání 31%
- 3 vejce
- 1 červená cibule
- 3 lžíce pažitky
- sůl, pepř
Postup na těsto
- Do mouky nasypeme špetku soli, promícháme a přidáme máslo.
- Pokud je máslo ztuhlé z lednice, nastrouháme ho do mouky pomocí hrubé strany struhadla.
- Přidáme vejce a rukama vše smícháme.
- Vznikne nám drobenka, kterou pomocí lžic vlažné vody spojíme v těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice aspoň na hodinu odpočinout.
- Těsto vytáhneme z lednice a rozválíme.
- Vložíme do koláčové formy o průměru 27 cm, na několika místech propícháme vidličkou, aby se těsto při pečení nenafukovalo.
- Z toho samého důvodu na něj položíme alobal, na který nasypeme jakoukoliv syrovou (nevařenou) luštěninu či rýží, kterou máme po ruce.
- Předpékáme v troubě na 180 °C asi 10 minut.
Postup na náplň
- Smícháme vejce se smetanou, rozšleháme.
- Přidáme ricottu, sůl, pepř, nakrájenou pažitku a vše pořádně promícháme.
- Cuketu a cibuli omyjeme a oboje nakrájíme na kolečka.
- Poté co se nám těsto předpeče, vytáhneme ho, odstraníme z něj alobal se zátěží (luštěniny, rýže) a troubu nevypínáme, neboť ji vzápětí použijeme.
- Na těsto nalijeme připravenou ricottovou náplň a následně poklademe plátky cukety a cibule.
- Vložíme zpět do trouby a pečeme při stávajících 180 °C dalších 30 minut.

Pokud chcete vyzkoušet na začátku zmíněnou pizzu, navštivte naše další recepty.
Cibulový koláč
Máte doma přebytek cibule? Co jí takhle spotřebovat na slaný koláč s cibulí? Výsledek stojí za to. Inspirujte se!
Ingredience na těsto
- 175 g hladké mouky (1 lžíci mouky lze nahradit parmazánem, těsto je potom ještě lahodnější)
- 100 g studeného másla nakrájeného na kostky
- 1 žloutek
- 4 lžíce studené vody
Ingredience na karamelizovanou cibulku
- 5 červených cibulí nakrájených na proužky
- půl až 1 lžíce cukru
- 3 lžíce kvalitního balsamicového octa
- sůl, pepř
- rozmarýn
- lžíce olivového oleje
Ingredience na náplň
- 100 ml smetany ke šlehání
- 50 ml mléka
- 1 vejce a 1 bílek
- 100 g výrazného sýru (gouda, čedar, …)
Postup na těsto
- Všechny ingredience dáme do větší mísy, nejdříve je zamícháme vidličkou, potom začneme zpracovávat rukou.
- Pracujeme rychle, když je těsto zhruba spojené, vyklopíme vše na pomoučněný vál a ještě chvíli hněteme.
- Z těsto by měla být konzistentní koule.
- Těsto zabalíme do potravinové folie a dáme na půl hodiny odpočinout do lednice.
Postup na náplň
- V pánvi rozehřejeme olivový olej, přisypeme cibuli a přidáme větvičku rozmarýnu a na středním plamenu restujeme asi 10 minut.
- Cibuli zasypeme cukrem, vše chvíli spolu opékáme, až se vytvoří na cibulce karamel.
- Přilijeme 3 lžíce balsamicového octa, necháme vypařit a odstavíme z tepla, větvičku rozmarýnu vyndáme.
- Předehřejeme troubu na 200°C.
- Těsto vyválíme na pomoučněném válu dotenka, namotáme si ho na váleček, rozvineme ho do formy a prsty vtiskneme.
- Okraje necháme spíš vyšší, protože během pečení se těsto trochu speče a okraje se tak o maličko sníží, zbytek těsta odkrojíme.
- Těsto propícháme vidličkou a položíme na něj kus pečícího papíru, vsypeme na něj hrst suchých fazolí jako zátěž a dáme do trouby.
- Pečeme 15 minut, pak sundáme fazole a pečící papír a pečeme ještě 5 minut, až je povrch jemně zlatavý.
- Nastrouháme si sýr a dáme ho stranou. V míse si prošleháme vejce s mlékem a smetanou, dobře osolíme a opepříme.
- Z trouby vyndáme předpečený korpus, na spodek vlijeme trochu smetanové směsi, na ni poklademe část cibule, zasypeme sýrem, zalijeme zbylou smetanou, poklademe zbytek cibule a sýra.
- Teplotu v troubě stáhneme na 190°C a dopékáme ještě asi půl hodiny.

Tip: Skvělá karamelizovaná cibulka se vám povede na pánvi s nepřilnavým povrchem od Tescomy.
Objevte podobné tipy
Slaný koláč s brokolicí
Brokolice je výborná zelenina nejen do polévek či zapečených brambor a salátů. Je z ní také výborný a zdravý koláč. Vyzkoušejte a dejte nám vědět, jak chutnal.
Ingredience na těsto
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 1 vejce
- 25 ml vody
- sůl
Ingredience na náplň
- 250 ml smetany (33%)
- 125 ml mléka
- 3–4 vejce
- sůl
- pepř
- 1ks brokolice (růžičky)
Postup
- Z mouky, másla, vejce, vody a špetky soli si připravíme hladké těsto, které necháme 2 hodiny odležet v chladu.
- Poté těsto vyválíme a vložíme do formy.
- Dno propícháme vidličkou, přikryjeme alobalem a nasypeme na ně suché fazole či jinou luštěninu (na zátěž).
- Pečeme cca 10–15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
- Korpus necháme vychladnout a můžeme plnit.
- Růžičky brokolice nakrájíme na menší kousky a krátce povaříme v osolené vodě.
- Necháme okapat.
- Navršíme na předpečené těsto a zalijeme zálivkou ze smetany, mléka a vajec, kterou jsme jen zlehka osolili a dochutili pepřem.
- Před zapékáním můžeme koláč ještě posypat strouhaným sýrem typu gruyer, čedar či camembert.
- Pečeme dalších cca 25 minut.

Nenašli jste svého favorita? Zkuste nahlédnout na našich dalších 6 receptů na slaný koláč quiche.
Zeleninový koláč z listového těsta
Tento opravdu snadný a levný recept ocení každý, kdo chce narychlo připravit něco například na posezení s přáteli či rodinou.
Ingredience
- 1-2 plátky listového těsta
- 1ks vejce
- 1 lžíce polohrubé mouky
- 1 smetana ke šlehání
- Sůl, pepř
- Provensálské koření
- Tvrdý sýr – eidam, gouda, čedar či parmezán,…
- 350g mražené zeleniny
Postup
- Rozválejte si 1-2 plátky listového těsta a to podle toho, jak velkou formu máte. Rozválejte je na tloušťku 3-4mm.
- Rozválené těsto dejte do koláčové formy, zasypejte mraženou zeleninou.
- Rozšlehejte vejce se smetanou, solí a pepřem a poté ji vlijte na zeleninu ve formě.
- Všechno zasypejte strouhaným sýrem vašeho výběru a provensálským kořením.
- Koláč dejte do předem vyhřáté trouby na 180°C a pečte dozlatova.
- Koláč podávejte nejlépe teplý. I studený je však dobrý.

Špenátový quiche se sýrem
Inspirujte se koláčem, který se skvěle hodí jako chuťovka ale i jako teplá večeře. Podávat jej můžete teplý i studený. Je jen na vás, jak vám bude chutnat nejvíce.
Ingredience na těsto
- 300g hladké mouky
- 170g másla
- 1ks vejce
- 60ml studené vody
- Špetka soli
Ingredience na náplň
- 250ml mléka
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 6ks vajec
- 250g čerstvého špenátu (př. baby špenát)
- 70g parmezánu (či jiného tvrdého sýra)
- Sůl a pepř
Postup
- Ingredience na těsto vložte do mísy a vypracujte z nich hladké těsto. Hotové vypracované těsto vložte do lednice alespoň na půl hodiny.
- Předehřejte troubu na 170°C.
- Špenát properte ve studené vodě a poté jej spařte vroucí vodou. Nechejte jej okapat a pokud je potřeba, lehce i pokrájejte.
- Tvrdý sýr nastrouhejte.
- V misce vyšlehejte vejce se smetanou, přidejte mléko, strouhaný sýr, sůl a pepř.
- Vyhlazené těsto vyválejte a vyložte jím formu na koláč či menší plech.
- Na těsto poklaďte špenát a přelijte směsí vajec a smetany.
- Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte cca 40-45minut.

Pro náplně do slaného koláče není mnoho omezení. Využít se dá řada běžných surovin. Můžeme využít různé kousky masa, uzeniny, sýrů a vařených nebo syrových vajec.
Protože však chceme mít koláče především se zeleninou, tak si vybereme například některou z náplní, kde je zeleninovým základem brokolice, špenát, papriky, mrkev, hlávkové zelí.
To byly naše slané recepty na koláče. Máte-li chuť naopak na nějaký sladký koláč vyzkoušejte naše recepty na mřížkové koláče.