Snadné recepty na chutné koláče na slano se zeleninou

Milujete slané koláče? Nejspíše ano, pokud si řekneme, že nejznámějším slaným koláčem je pizza.

Ale kromě její klasické přípravy a náplně lze nalézt i recepty na jednodušší či pracnější slané koláče, které mohou obohatit náš stůl. Plnit se dají nejrůznějšími náplněmi, přednost by měla mít zelenina, která zaručí pestrost těchto koláčů a ostatní suroviny pak stačí jako doplněk.

Vyzkoušejte s námi tedy 5 skvělých slaných koláčů!

Slaný koláč s rajčaty a mozzarellou

INGREDIENCE

na těsto

  • 15 -20 lístků čerstvé bazalky
  • 1-2 stroužky česneku
  • 160 g  hrnku hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 110 g másla, studeného a nakrájeného na malé kousky
  • 4-5 lžic vody, ledově vychlazené

na náplň

  • 250 g sýru mozzarella, nastrouhaného nebo plátkového
  • 250 g cherry rajčat
  • sůl a pepř podle chuti
  • 2 lžíceextra panenského olivového oleje
  • 10 lístků čerstvé bazalky, nakrájené na slabé pláty

POSTUP TĚSTO

  1. Česnek utřeme a bazalku nasekáme najemno.
  2. Přidáme mouku a sůl a promícháme.
  3. Postupně přidáváme máslo a zapracujeme, dokud se nevytvoří hrudkovité těsto.
  4. Přidáme 3 lžíce vody a opět zapracujeme, až se těsto začne spojovat.
  5. Následně přidáme 1 lžíci  vody a zase zapracujeme, až se z těsta vytvoří koule.
  6. Pokud je těsto stále sypké, přidáme další lžíci vody.
  7. Z připraveného těsta uděláme placku a zabalíme ji do fólie, kterou vložíme alespoň na 1 hodinu do lednice.

POSTUP KOLÁČ

  1. Předehřejeme troubu na 220°C.
  2. Máslem vymažeme kulatou formu velikosti 29 cm a těsto vyválíme na vále do kruhu velikosti cca 33 cm.
  3. Těsto vložíme do formy  a přebytečné těsto odřízneme, nebo ho zatlačíme do formy a upravíme.
  4. Na dno těsta vložíme sýr a ozdobíme rajčaty, která přepůlíme. Dozdobíme bazalkou, lehce osolíme a opepříme a pokapeme olivovým olejem.
  5. Pečeme 30 minut nebo dokud sýr nezíská zlatavou barvu.

Slaný koláč s rajčaty a mozzarellouzdroj: crustycorner.blogspot.cz

Slaný koláč s cuketou, ricottou a červenou cibulkou

INGREDIENCE

na těsto

  • 230 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 3 lžíce vlažné vody
  • špetka soli

na náplň

  • 1 menší cuketa (250 g)
  • 200 g sýra ricotta
  • 1 smetana ke šlehání 31%
  • 3 vejce
  • 1 červená cibule
  • 3 lžíce pažitky
  • sůl, pepř

POSTUP TĚSTO

  1. Do mouky nasypeme špetku soli, promícháme a přidáme máslo.
  2. Pokud je máslo ztuhlé z lednice, nastrouháme ho do mouky pomocí hrubé strany struhadla.
  3. Přidáme vejce a rukama vše smícháme.
  4. Vznikne nám drobenka, kterou pomocí lžic vlažné vody spojíme v těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice aspoň na hodinu odpočinout.
  5. Těsto vytáhneme z lednice a rozválíme.
  6. Vložíme do koláčové formy o průměru 27 cm, na několika místech propícháme vidličkou, aby se těsto při pečení nenafukovalo.
  7. Z toho samého důvodu na něj položíme alobal, na který nasypeme jakoukoliv syrovou (nevařenou) luštěninu či rýží, kterou máme po ruce.
  8. Předpékáme v troubě na 180 °C asi 10 minut.

POSTUP KOLÁČ

  1. Smícháme vejce se smetanou, rozšleháme.
  2. Přidáme ricottu, sůl, pepř, nakrájenou pažitku a vše pořádně promícháme.
  3. Cuketu a cibuli omyjeme a oboje nakrájíme na kolečka.
  4. Poté co se nám těsto předpeče, vytáhneme ho, odstraníme z něj alobal se zátěží (luštěniny, rýže) a troubu nevypínáme, neboť ji vzápětí použijeme.
  5. Na těsto nalijeme připravenou ricottovou náplň a následně poklademe plátky cukety a cibule.
  6. Vložíme zpět do trouby a pečeme při stávajících 180 °C dalších 30 minut.

Slaný koláč s cuketou, ricottou a červenou cibulkouzdroj: mezihrnci.cz

Cibulový koláč s karamelizovanou cibulí

INGREDIENCE

na těsto

  • 175 g hladké mouky (1 lžíci mouky lze nahradit parmazánem, těsto je potom ještě lahodnější)
  • 100 g studeného másla nakrájeného na kostky
  • 1 žloutek
  • 4 lžíce studené vody

Na cibulku karamelizovanou s balsamicem

  • 5 červených cibulí nakrájených na proužky
  • půl až 1 lžíce cukru
  • 3 lžíce kvalitního balsamicového octa
  • sůl, pepř
  • rozmarýn
  • lžíce olivového oleje

Na náplň

  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 50 ml mléka
  • 1 vejce a 1 bílek
  • 100 g výrazného sýru (gouda, čedar, …)

POSTUP TĚSTO

  1. Všechny ingredience dáme do větší mísy, nejdříve je zamícháme vidličkou, potom začneme zpracovávat rukou.
  2. Pracujeme rychle, když je těsto zhruba spojené, vyklopíme vše na pomoučněný vál a ještě chvíli hněteme.
  3. Z těsta  by měla být konzistentní koule.
  4. Těsto zabalíme do potravinové folie a dáme na půl hodiny odpočinout do lednice.

POSTUP KOLÁČ

  1. V pánvi rozehřejeme olivový olej, přisypeme cibuli a přidáme větvičku rozmarýnu a na středním plameni restujeme asi 10 minut.
  2. Cibuli zasypeme cukrem, vše chvíli spolu opékáme, až se vytvoří na cibulce karamel.
  3. Přilijeme 3 lžíce balsamicového octa, necháme vypařit a odstavíme z tepla, větvičku rozmarýnu vyndáme.
  4. Předehřejeme troubu na 200°C.
  5. Těsto vyválíme na pomoučněném válu dotenka, namotáme si ho na váleček, rozvineme ho do formy a prsty vtiskneme.
  6. Okraje necháme spíš vyšší, protože během pečení se těsto trochu speče a okraje se tak o maličko sníží, zbytek těsta odkrojíme.
  7. Těsto propícháme vidličkou a položíme na něj kus pečícího papíru, vsypeme na něj hrst suchých fazolí jako zátěž a dáme do trouby.
  8. Pečeme 15 minut, pak sundáme fazole a pečící papír a pečeme ještě 5 minut, až je povrch jemně zlatavý.
  9. Nastrouháme si sýr a dáme ho stranou. V míse si prošleháme vejce s mlékem a smetanou, dobře osolíme a opepříme.
  10. Z trouby vyndáme předpečený korpus, na spodek vlijeme trochu smetanové směsi, na ni poklademe část cibule, zasypeme sýrem, zalijeme zbylou smetanou, poklademe zbytek cibule a sýra.
  11. Teplotu v troubě stáhneme na 190°C a dopékáme ještě asi půl hodiny.

Cibulový koláč s karamelizovanou cibulízdroj: taste.com.au

Slaný koláč s pórkem

INGREDIENCE

na těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • 25 ml vody
  • sůl

Na náplň

  • 250 ml smetany (33%)
  • 125 ml mléka
  • 3–4 vejce
  • sůl
  • pepř
  • 150 g pórku

POSTUP

  1. Z mouky, másla, vejce, vody a špetky soli si připravíme hladké těsto, které necháme 2 hodiny odležet v chladu.
  2. Poté těsto vyválíme a vložíme do formy.
  3. Dno propícháme vidličkou, přikryjeme alobalem a nasypeme na ně suché fazole či jinou luštěninu.
  4. Pečeme cca 10–15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
  5. Korpus necháme vychladnout a můžeme plnit.
  6. Pórek nakrájíme a krátce povaříme v osolené vodě.
  7. Necháme okapat.
  8. Navršíme na předpečené těsto a zalijeme zálivkou ze smetany, mléka a vajec, kterou jsme jen zlehka osolili a dochutili pepřem.
  9. Před zapékáním můžeme koláč ještě posypat strouhaným sýrem typu gruyer, čedar či camembert.
  10. Pečeme dalších cca 25 minut.

Slaný koláč s pórkemzdroj: cooking.nytimes.com

Slaný koláč s červenou řepou a feta sýrem

INGREDIENCE

na těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 150 ml vody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 5 lžic oleje
  • 1 lžička soli

na zdobení

  • 3 uvařené červené řepy
  • 200 g fety (nebo balkánského sýra)
  • sůl, pepř
  • olivový olej na pokapání
  • petržel

POSTUP

  1. Do mísy dáme mouku a promícháme ji se solí a práškem do pečiva.
  2. Přidáme olej, vodu a vypracujeme hladké těsto, které necháme chvíli odpočinout.
  3. Oloupanou řepu nakrájíme na plátky nebo kostičky.
  4. Připravíme si plech vyložený pečicím papírem.
  5. Dáme na něj těsto a pomocí mokrých rukou je roztáhneme do stran.
  6. Na těsto poklademe plátky  řepy, kterou osolíme a opepříme.
  7. Navrch dáme rozdrobený sýr a nakonec vše zakapeme olejem.
  8. Koláč pečeme asi 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Slaný koláč s červenou řepou a feta sýremzdroj: taste.com.au

Pro náplně do slaného koláče není mnoho omezení. Využít se dá řada běžných surovin. Můžeme využít různé kousky masa, uzeniny, sýrů a vařených nebo syrových vajec.

Protože však chceme mít koláče především se zeleninou, tak si vybereme například některou z náplní, kde je zeleninovým základem brokolice, špenát, papriky, mrkev, hlávkové zelí.

Pokud chcete vyzkoušet na začátku zmíněnou pizzu, navštivte naše další recepty.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.