Snadné recepty na chutné koláče naslano se zeleninou. Inspirujte se!

Máte už sladkého pokrk a i přesto si chcete upéct něco dobrého na zub?

Tak vyzkoušejte naše recepty na slané koláče!

Plnit se dají nejrůznějšími náplněmi, přednost by měla mít zelenina, která zaručí jejich pestrost a ostatní suroviny pak stačí jako doplněk.

Tak hurá do pečení!

Slaný cuketový koláč

Vyzkoušejte tento jedinečný slaný koláč s cuketou a červenou cibulkou. Cuketa dodá vašemu koláči dostatek vitaminů a minerálů.

Ingredience na těsto

  • 230 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 3 lžíce vlažné vody
  • špetka soli

Ingredience na náplň

  • 1 menší cuketa (250 g)
  • 200 g sýra ricotta
  • 1 smetana ke šlehání 31%
  • 3 vejce
  • 1 červená cibule
  • 3 lžíce pažitky
  • sůl, pepř

Postup na těsto

  • Do mouky nasypeme špetku soli, promícháme a přidáme máslo.
  • Pokud je máslo ztuhlé z lednice, nastrouháme ho do mouky pomocí hrubé strany struhadla.
  • Přidáme vejce a rukama vše smícháme.
  • Vznikne nám drobenka, kterou pomocí lžic vlažné vody spojíme v těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice aspoň na hodinu odpočinout.
  • Těsto vytáhneme z lednice a rozválíme.
  • Vložíme do koláčové formy o průměru 27 cm, na několika místech propícháme vidličkou, aby se těsto při pečení nenafukovalo.
  • Z toho samého důvodu na něj položíme alobal, na který nasypeme jakoukoliv syrovou (nevařenou) luštěninu či rýží, kterou máme po ruce.
  • Předpékáme v troubě na 180 °C asi 10 minut.

Postup na náplň

  • Smícháme vejce se smetanou, rozšleháme.
  • Přidáme ricottu, sůl, pepř, nakrájenou pažitku a vše pořádně promícháme.
  • Cuketu a cibuli omyjeme a oboje nakrájíme na kolečka.
  • Poté co se nám těsto předpeče, vytáhneme ho, odstraníme z něj alobal se zátěží (luštěniny, rýže) a troubu nevypínáme, neboť ji vzápětí použijeme.
  • Na těsto nalijeme připravenou ricottovou náplň a následně poklademe plátky cukety a cibule.
  • Vložíme zpět do trouby a pečeme při stávajících 180 °C dalších 30 minut.
Koláč na slano s plátky cukety.
Zdroj: pillsbury.com

Pokud chcete vyzkoušet na začátku zmíněnou pizzu, navštivte naše další recepty.

Cibulový koláč

Máte doma přebytek cibule? Co jí takhle spotřebovat na slaný koláč s cibulí? Výsledek stojí za to. Inspirujte se!

Ingredience na těsto

  • 175 g hladké mouky (1 lžíci mouky lze nahradit parmazánem, těsto je potom ještě lahodnější)
  • 100 g studeného másla nakrájeného na kostky
  • 1 žloutek
  • 4 lžíce studené vody

Ingredience na karamelizovanou cibulku

  • 5 červených cibulí nakrájených na proužky
  • půl až 1 lžíce cukru
  • 3 lžíce kvalitního balsamicového octa
  • sůl, pepř
  • rozmarýn
  • lžíce olivového oleje

Ingredience na náplň

  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 50 ml mléka
  • 1 vejce a 1 bílek
  • 100 g výrazného sýru (gouda, čedar, …)

Postup na těsto

  • Všechny ingredience dáme do větší mísy, nejdříve je zamícháme vidličkou, potom začneme zpracovávat rukou.
  • Pracujeme rychle, když je těsto zhruba spojené, vyklopíme vše na pomoučněný vál a ještě chvíli hněteme.
  • Z těsto by měla být konzistentní koule.
  • Těsto zabalíme do potravinové folie a dáme na půl hodiny odpočinout do lednice.

Postup na náplň

  • V pánvi rozehřejeme olivový olej, přisypeme cibuli a přidáme větvičku rozmarýnu a na středním plamenu restujeme asi 10 minut.
  • Cibuli zasypeme cukrem, vše chvíli spolu opékáme, až se vytvoří na cibulce karamel.
  • Přilijeme 3 lžíce balsamicového octa, necháme vypařit a odstavíme z tepla, větvičku rozmarýnu vyndáme.
  • Předehřejeme troubu na 200°C.
  • Těsto vyválíme na pomoučněném válu dotenka, namotáme si ho na váleček, rozvineme ho do formy a prsty vtiskneme.
  • Okraje necháme spíš vyšší, protože během pečení se těsto trochu speče a okraje se tak o maličko sníží, zbytek těsta odkrojíme.
  • Těsto propícháme vidličkou a položíme na něj kus pečícího papíru, vsypeme na něj hrst suchých fazolí jako zátěž a dáme do trouby.
  • Pečeme 15 minut, pak sundáme fazole a pečící papír a pečeme ještě 5 minut, až je povrch jemně zlatavý.
  • Nastrouháme si sýr a dáme ho stranou. V míse si prošleháme vejce s mlékem a smetanou, dobře osolíme a opepříme.
  • Z trouby vyndáme předpečený korpus, na spodek vlijeme trochu smetanové směsi, na ni poklademe část cibule, zasypeme sýrem, zalijeme zbylou smetanou, poklademe zbytek cibule a sýra.
  • Teplotu v troubě stáhneme na 190°C a dopékáme ještě asi půl hodiny.
Slaný koláč s karamelizovanou cibulí.
Zdroj: taste.com.au

Tip: Skvělá karamelizovaná cibulka se vám povede na pánvi s nepřilnavým povrchem od Tescomy.

Slaný koláč s brokolicí

Brokolice je výborná zelenina nejen do polévek či zapečených brambor a salátů. Je z ní také výborný a zdravý koláč. Vyzkoušejte a dejte nám vědět, jak chutnal.

Ingredience na těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • 25 ml vody
  • sůl

Ingredience na náplň

  • 250 ml smetany (33%)
  • 125 ml mléka
  • 3–4 vejce
  • sůl
  • pepř
  • 1ks brokolice (růžičky)

Postup

  • Z mouky, másla, vejce, vody a špetky soli si připravíme hladké těsto, které necháme 2 hodiny odležet v chladu.
  • Poté těsto vyválíme a vložíme do formy.
  • Dno propícháme vidličkou, přikryjeme alobalem a nasypeme na ně suché fazole či jinou luštěninu (na zátěž).
  • Pečeme cca 10–15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
  • Korpus necháme vychladnout a můžeme plnit.
  • Růžičky brokolice nakrájíme na menší kousky a krátce povaříme v osolené vodě.
  • Necháme okapat.
  • Navršíme na předpečené těsto a zalijeme zálivkou ze smetany, mléka a vajec, kterou jsme jen zlehka osolili a dochutili pepřem.
  • Před zapékáním můžeme koláč ještě posypat strouhaným sýrem typu gruyer, čedar či camembert.
  • Pečeme dalších cca 25 minut.
Koláč se sýrem a růžičkami brokolice.
Zdroj: everydaypie.com

Nenašli jste svého favorita? Zkuste nahlédnout na našich dalších 6 receptů na slaný koláč quiche.

Zeleninový koláč z listového těsta

Tento opravdu snadný a levný recept ocení každý, kdo chce narychlo připravit něco například na posezení s přáteli či rodinou.

Ingredience

  • 1-2 plátky listového těsta
  • 1ks vejce
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  • 1 smetana ke šlehání
  • Sůl, pepř
  • Provensálské koření
  • Tvrdý sýr – eidam, gouda, čedar či parmezán,…
  • 350g mražené zeleniny

Postup

  • Rozválejte si 1-2 plátky listového těsta a to podle toho, jak velkou formu máte. Rozválejte je na tloušťku 3-4mm.
  • Rozválené těsto dejte do koláčové formy, zasypejte mraženou zeleninou.
  • Rozšlehejte vejce se smetanou, solí a pepřem a poté ji vlijte na zeleninu ve formě.
  • Všechno zasypejte strouhaným sýrem vašeho výběru a provensálským kořením.
  • Koláč dejte do předem vyhřáté trouby na 180°C a pečte dozlatova.
  • Koláč podávejte nejlépe teplý. I studený je však dobrý.
Listový koláč s mraženou zeleninou a sýrem.
Zdroj: natashaskitchen.com

Špenátový quiche se sýrem

Inspirujte se koláčem, který se skvěle hodí jako chuťovka ale i jako teplá večeře. Podávat jej můžete teplý i studený. Je jen na vás, jak vám bude chutnat nejvíce.

Ingredience na těsto

  • 300g hladké mouky
  • 170g másla
  • 1ks vejce
  • 60ml studené vody
  • Špetka soli

Ingredience na náplň

  • 250ml mléka
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 6ks vajec
  • 250g čerstvého špenátu (př. baby špenát)
  • 70g parmezánu (či jiného tvrdého sýra)
  • Sůl a pepř

Postup

  • Ingredience na těsto vložte do mísy a vypracujte z nich hladké těsto. Hotové vypracované těsto vložte do lednice alespoň na půl hodiny.
  • Předehřejte troubu na 170°C.
  • Špenát properte ve studené vodě a poté jej spařte vroucí vodou. Nechejte jej okapat a pokud je potřeba, lehce i pokrájejte.
  • Tvrdý sýr nastrouhejte.
  • V misce vyšlehejte vejce se smetanou, přidejte mléko, strouhaný sýr, sůl a pepř.
  • Vyhlazené těsto vyválejte a vyložte jím formu na koláč či menší plech.
  • Na těsto poklaďte špenát a přelijte směsí vajec a smetany.
  • Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte cca 40-45minut.
Slaný koláč kyš se špenátem.
Zdroj: pardonyourfrench.com

Pro náplně do slaného koláče není mnoho omezení. Využít se dá řada běžných surovin. Můžeme využít různé kousky masa, uzeniny, sýrů a vařených nebo syrových vajec.

Protože však chceme mít koláče především se zeleninou, tak si vybereme například některou z náplní, kde je zeleninovým základem brokolice, špenát, papriky, mrkev, hlávkové zelí.

To byly naše slané recepty na koláče. Máte-li chuť naopak na nějaký sladký koláč vyzkoušejte naše recepty na mřížkové koláče.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X