Recepty na tvarohové pomazánky můžeme připravovat jak slané, tak sladké.
Pomazánky, jejichž základem je větší nebo menší podíl ochuceného tvarohu mají řadu výhod.
Jsou rychlé, zdravé, chutné a pestré, protože tvaroh můžeme doplnit téměř jakoukoliv přísadou.
Od každého něco jsme pro vás připravili v následujících receptech.
Tvarohová pomazánka s pažitkou
Můžeme podávat jako zdravou snídani či svačinku pro dospělé i pro děti.
Co budeme potřebovat
- 250 g jemného tvarohu
- 1 ks vařeného vejce
- 4 lžíce bílého jogurtu
- špetka soli a pepře
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce nasekané pažitky
Postup
- Do tvarohu zamícháme nadrobno rozsekané vařené vejce a podle potřeby bílý jogurt.
- Pomazánku osolíme, opepřím, přidáme prolisovaný česnek s nasekanou pažitkou a řádně promícháme.
- Namažeme na chléb, kde podle chuti přesypeme ještě další pažitkou. Podáváme jako zdravou snídani či svačinku pro dospělé i pro děti.
Jestli milujete zdraví životní styl, potom musíte vyzkoušet tyto perfektní cuketové pomazánky! Jsou nejen zdravé, ale také chutné!

Pomazánka z tvarohu s vejci
Příjemná změna oproti běžné pomazánce. V tomto receptu na tvarohovou pomazánku jí vejce krásně zjemní a dochutí. Nejlepší je s plátkem rajčete a slaninou nebo šunkou pro lahodnou a rychlou snídani s nízkým obsahem sacharidů.
Co budeme potřebovat
- 1 tvaroh ve vaničce
- hrst červené nakládané papriky
- 2 kyselé okurky
- 1 až 2 natvrdo vařené vejce
- sladká paprika a sůl na dochucení
- bylinky dle chuti (petržel, pažitka)
Postup
- Papriku, kyselé okurky i vejce nasekáme na malé kousky.
- Suroviny smícháme s tvarohem.
- Dochutíme solí a červenou paprikou.
- Můžeme přidat nasekané bylinky
Pokud máte rádi červenou cibuli, můžete ji do pomazánky přidat. Tato pomazánka se hodí nejen na chleba, ale i k bramborám na loupačku.

Tvarohová pomazánka s celerem
Celer nikdy neztratí svou křupavost ani výraznou chuť. Vlašské ořechy a ořechový olej dodají pomazánce další chuťový rozměr. Můžete také zkusit něco nového a použít lískové ořechy a lískový olej.
Co budeme potřebovat
- 2 šálky celeru nakrájeného na velmi tenké plátky
- Sůl
- 1 střední stroužek česneku (nebo více podle chuti)
- 1 ¼ šálku jemného tvarohu (více podle chuti)
- ⅓ šálku jemně nasekaných vlašských nebo lískových ořechů
- 2 lžíce oleje z vlašských ořechů nebo oleje z pražených lískových ořechů
- Čerstvě mletý černý pepř
- Nasekaný čerstvý kopr (volitelně)
Postup
- Celer dejte do cedníku, osolte a nechte 15 až 30 minut odležet v dřezu.
- Z celeru vymačkejte vodu a přendejte ho do misky.
- V hmoždíři rozdrťte česnek na kaši.
- Smíchejte ho s tvarohem, ořechy a ořechovým olejem a vmíchejte do celeru.
- Přidáme mletý černý pepř, ochutnáme a dosolíme.
- Podle potřeby ozdobte nasekaným čerstvým koprem a podávejte.
Pomazánky můžeme doplnit drobně nakrájenou cibulí nebo prolisovaným česnekem, křenem nebo koprem a kořením. Přidáváme také různé koření, hořčicí, kečup.
Ke všem pomazánkám je nejlepší domácí pečivo a kde jinde si ho upéct než v domácí pekárně! Díky naší recenzi si vyberete tu nejlepší!

Objevte podobné tipy
Tvarohová pomazánka s křenem, řepou a koprem
Lehce pikantní, ale naprosto fantastická pomazánka z tvarohu obarvená do krásné růžové barvy červenou řepou.
Co budeme potřebovat
- 2 střední řepy (očištěné a nakrájené)
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 45 gramů vlašských ořechů
- 1 velmi velký stroužek česneku (nasekaný)
- 3 gramy soli
- 250 g tvarohu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžičky nasekaného kopru
- 1½ lžičky křenu
Postup
- Chcete-li upéct řepu, zahřejte troubu na 180 stupňů.
- Vložte červenou řepu do malého pekáčku a pokapejte olivovým olejem.
- Na dno misky přidejte 3 lžíce vody a pevně zakryjte fólií.
- Pečte do měkka, asi 1 až 1½ hodiny, řepu otočte po 45 minutách.
- Necháme vychladnout, poté jí oloupeme.
- Pomocí kuchyňského robotu rozdrťte vlašské ořechy, česnek a sůl.
- Přidejte oloupanou řepu, olej, tvaroh, citronovou šťávu, kopr a křen a rozdrťte, dokud nebude pomazánka hladká.
- Ochutnejte a v případě potřeby přidejte více citronu nebo soli.

Pomazánka z tvarohu s kápie
Lahodný recept na tvarohovou pomazánku na bázi tvarohu ochutnejte chutě, které jste doposud neznali.
Co budeme potřebovat
- ½ zelené kapie
- ½ čajové lžičky Jalapeños (nakrájené)
- sůl podle chuti
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička kmínového prášku
- 125 g tvarohu
- 1 lžíce vody pro úpravu konzistence
Postup
- Nejprve si opečte kapii. Rozpalte pánev a na střední teplotu a opečte ji.
- Po několika minutách si všimnete, že se slupka paprik začala odlupovat.
- Odstraňte slupku a rozmixujte jí, poté jí nechte vychladnut na pokojovou teplotu.
- Vezměte misku a přidejte rozmixovanou papriku, jogurt, sůl, jalapeños, kmín a cukr.
- Dobře to promíchejte.
- Ihned podávejte nebo dejte na hodinu do lednice.

Jednoduchá pomazánka s tvarohem a jarní cibulkou
Výroba tvarohové pomazánky je skvělou pochoutkou, když vás přepadne neočekáván návštěva.
Co budeme potřebovat
- 250 g tvarohu
- 3-4 jarní cibulky nakrájené nadrobno
- 60 g kukuřice
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička oregana
- 1 lžička chilli koření
- 1 lžička červené sladké papriky
- 1 lžička olivového oleje
- Sůl a pepř
Postup
- Do tvarohu přidejte oregano, chilli, olivový olej, česnek a zeleninu a dobře promíchejte.

Zdravotní benefity tvarohu
Možná si kladete otázku proč bychom si měli připravovat pomazánky z tvarohu? Je to jednoduché, tvaroh obsahuje řadu tělu prospěšných látek, které ho posilují. Níže jsme vám uvedli některé základní zdravotní výhody!
Zdravé zažívání
Tvaroh působí jako skvělé probiotikum. Dobré bakterie přítomné v tvarohu pomáhají vyčistit trávicí systém.
Zlepšuje imunitu
Přítomnost bakterií pomáhá zlepšit vaše celkové zdraví a vytvořit silnou imunitu proti nemocem přenášeným vzduchem.
Silnější kosti a zuby
Sýřenina bohatá na vápník a fosfor pomáhá při vývoji silných kostí a zubů.
Pomáhá zhubnout
Tvaroh zabraňuje hromadění kortizolu v našem těle, což jinak vede k obezitě a hypertenzi. Každodenní konzumace tvarohu vám může pomoci shodit pár kilo.