Perfektní recepty na pomazánku z tvarohu! Jendou ochutnáte a neodoláte

Recepty na tvarohové pomazánky můžeme připravovat jak slané, tak sladké.

Pomazánky, jejichž základem je větší nebo menší podíl ochuceného tvarohu mají řadu výhod.

Jsou rychlé, zdravé, chutné a pestré, protože tvaroh můžeme doplnit téměř jakoukoliv přísadou.

Od každého něco jsme pro vás připravili v následujících receptech.

Tvarohová pomazánka s pažitkou

Můžeme podávat jako zdravou snídani či svačinku pro dospělé i pro děti.

Co budeme potřebovat

  • 250 g jemného tvarohu
  • 1 ks vařeného vejce
  • 4 lžíce bílého jogurtu
  • špetka soli a pepře
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce nasekané pažitky

Postup

  1. Do tvarohu zamícháme nadrobno rozsekané vařené vejce a podle potřeby bílý jogurt.
  2. Pomazánku osolíme, opepřím,  přidáme prolisovaný česnek s nasekanou pažitkou a řádně promícháme.
  3. Namažeme na chléb, kde podle chuti přesypeme ještě další pažitkou. Podáváme jako zdravou snídani či svačinku pro dospělé i pro děti.

Jestli milujete zdraví životní styl, potom musíte vyzkoušet tyto perfektní cuketové pomazánky! Jsou nejen zdravé, ale také chutné!

Opečený chlebíček s lososem a rukolou.
Zdroj: healthyfood.com

Pomazánka z tvarohu s vejci

Příjemná změna oproti běžné pomazánce. V tomto receptu na tvarohovou pomazánku jí vejce krásně zjemní a dochutí. Nejlepší je s plátkem rajčete a slaninou nebo šunkou pro lahodnou a rychlou snídani s nízkým obsahem sacharidů.

Co budeme potřebovat

  • 1 tvaroh ve vaničce
  • hrst červené nakládané papriky
  • 2 kyselé okurky
  • 1 až 2 natvrdo vařené vejce
  • sladká paprika a sůl na dochucení
  • bylinky dle chuti (petržel, pažitka)

Postup

  1. Papriku, kyselé okurky i vejce nasekáme na malé kousky.
  2. Suroviny smícháme s tvarohem.
  3. Dochutíme solí a červenou paprikou.
  4. Můžeme přidat nasekané bylinky

Pokud máte rádi červenou cibuli, můžete ji do pomazánky přidat. Tato pomazánka se hodí nejen na chleba, ale i k bramborám na loupačku.

Opečený chléb s pomazánkou z tvarohu a vajíček.
Zdroj: fromvalerieskitchen.com

Tvarohová pomazánka s celerem

Celer nikdy neztratí svou křupavost ani výraznou chuť. Vlašské ořechy a ořechový olej dodají pomazánce další chuťový rozměr. Můžete také zkusit něco nového a použít lískové ořechy a lískový olej.

Co budeme potřebovat

  • 2 šálky celeru nakrájeného na velmi tenké plátky
  • Sůl
  • 1 střední stroužek česneku (nebo více podle chuti)
  • 1 ¼ šálku jemného tvarohu (více podle chuti)
  • ⅓ šálku jemně nasekaných vlašských nebo lískových ořechů
  • 2 lžíce oleje z vlašských ořechů nebo oleje z pražených lískových ořechů
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • Nasekaný čerstvý kopr (volitelně)

Postup

  • Celer dejte do cedníku, osolte a nechte 15 až 30 minut odležet v dřezu.
  • Z celeru vymačkejte vodu a přendejte ho do misky.
  • V hmoždíři rozdrťte česnek na kaši.
  • Smíchejte ho s tvarohem, ořechy a ořechovým olejem a vmíchejte do celeru.
  • Přidáme mletý černý pepř, ochutnáme a dosolíme.
  • Podle potřeby ozdobte nasekaným čerstvým koprem a podávejte.

Pomazánky můžeme doplnit drobně nakrájenou cibulí nebo prolisovaným česnekem, křenem nebo koprem a kořením. Přidáváme také různé koření, hořčicí, kečup.

Ke všem pomazánkám je nejlepší domácí pečivo a kde jinde si ho upéct než v domácí pekárně! Díky naší recenzi si vyberete tu nejlepší!

Miska plná krémové pomazánky z tvarohu s bylinkami a krekry.
Zdroj: southernliving.com

Tvarohová pomazánka s křenem, řepou a koprem

Lehce pikantní, ale naprosto fantastická pomazánka z tvarohu obarvená do krásné růžové barvy červenou řepou.

Co budeme potřebovat

  • 2 střední řepy (očištěné a nakrájené)
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 45 gramů vlašských ořechů
  • 1 velmi velký stroužek česneku (nasekaný)
  • 3 gramy soli
  • 250 g tvarohu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky nasekaného kopru
  • 1½ lžičky křenu

Postup

  • Chcete-li upéct řepu, zahřejte troubu na 180 stupňů.
  • Vložte červenou řepu do malého pekáčku a pokapejte olivovým olejem.
  • Na dno misky přidejte 3 lžíce vody a pevně zakryjte fólií.
  • Pečte do měkka, asi 1 až 1½ hodiny, řepu otočte po 45 minutách.
  • Necháme vychladnout, poté jí oloupeme.
  • Pomocí kuchyňského robotu rozdrťte vlašské ořechy, česnek a sůl.
  • Přidejte oloupanou řepu, olej, tvaroh, citronovou šťávu, kopr a křen a rozdrťte, dokud nebude pomazánka hladká.
  • Ochutnejte a v případě potřeby přidejte více citronu nebo soli.
Červená řepa smíchaná s tvarohem a ochucená křenem podávané s opečeným toastem.
Zdroj: bromabakery.com

Pomazánka z tvarohu s kápie

Lahodný recept na tvarohovou pomazánku na bázi tvarohu ochutnejte chutě, které jste doposud neznali.

Co budeme potřebovat

  • ½ zelené kapie
  • ½ čajové lžičky Jalapeños (nakrájené)
  • sůl podle chuti
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička kmínového prášku
  • 125 g tvarohu
  • 1 lžíce vody pro úpravu konzistence

Postup

  • Nejprve si opečte kapii. Rozpalte pánev a na střední teplotu a opečte ji.
  • Po několika minutách si všimnete, že se slupka paprik začala odlupovat.
  • Odstraňte slupku a rozmixujte jí, poté jí nechte vychladnut na pokojovou teplotu.
  • Vezměte misku a přidejte rozmixovanou papriku, jogurt, sůl, jalapeños, kmín a cukr.
  • Dobře to promíchejte.
  • Ihned podávejte nebo dejte na hodinu do lednice.
Miska plná lahodné pomazánky z paprik.
Zdroj: cookrepublic.com

Jednoduchá pomazánka s tvarohem a jarní cibulkou

Výroba tvarohové pomazánky je skvělou pochoutkou, když vás přepadne neočekáván návštěva.

Co budeme potřebovat

  • 250 g tvarohu
  • 3-4 jarní cibulky nakrájené nadrobno
  • 60 g kukuřice
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžička chilli koření
  • 1 lžička červené sladké papriky
  • 1 lžička olivového oleje
  • Sůl a pepř

Postup

  • Do tvarohu přidejte oregano, chilli, olivový olej, česnek a zeleninu a dobře promíchejte.
Lahodně krémová pomazánka z cibulky.
Zdroj: deliciousmagazine.co.uk

Zdravotní benefity tvarohu

Možná si kladete otázku proč bychom si měli připravovat pomazánky z tvarohu? Je to jednoduché, tvaroh obsahuje řadu tělu prospěšných látek, které ho posilují. Níže jsme vám uvedli některé základní zdravotní výhody!

Zdravé zažívání
Tvaroh působí jako skvělé probiotikum. Dobré bakterie přítomné v tvarohu pomáhají vyčistit trávicí systém.

Zlepšuje imunitu
Přítomnost bakterií pomáhá zlepšit vaše celkové zdraví a vytvořit silnou imunitu proti nemocem přenášeným vzduchem.

Silnější kosti a zuby
Sýřenina bohatá na vápník a fosfor pomáhá při vývoji silných kostí a zubů.

Pomáhá zhubnout
Tvaroh zabraňuje hromadění kortizolu v našem těle, což jinak vede k obezitě a hypertenzi. Každodenní konzumace tvarohu vám může pomoci shodit pár kilo.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X