Chystáte letní párty a nevíte, co připravit za pohoštění?
Hledáte něco zdravého, nového a inspirativního?
Pak vyzkoušejte naše recepty na cuketové pomazánky!
Inspirujte se dipem s pistáciemi, fetou, tahini či piniovými oříšky.
Dobrou chuť!
Dip ze spálené cukety
Tato jednoduchá pomazánka je inspirována tradičním řeckým uzeným lilkovým dipem, my však místo lilku použijeme cuketu, s kterou je pokrm neméně chutný.
Ingredience
- 3 cukety
- 2 lisované stroužky česneku
- 1 polévková lžíce citronové šťávy nebo červeného vinného octa
- špetka soli a pepře
- 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky (rozdělené na dvě části)
- 1/4 šálku rozdrobeného sýru Feta
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce strouhaného sýru Romano
Postup
- Předehřejte si plynový nebo uhlíkový gril na středně vysokou teplotu.
- Umístěte cukety na gril a otáčejte je každých 10 minut, dokud nebudou po stranách spálené.
- Celkový čas grilování by měl být asi 30 minut.
- Dejte cukety na talíř a nechte je dostatečně vychladnout, abyste s nimi mohli manipulovat.
- Sloupněte kůži a vyhoďte ji.
- Oloupané cukety dejte do cedníku na 30 minut, aby se vypustila přebytečná tekutina.
- Vložte cukety do misky spolu s česnekem, citronovou šťávou, solí a pepřem a rozmačkejte vidličkou a pořádně promíchejte.
- Přidejte polovinu petrželky, Fetu a znovu promíchejte.
- Ochutnejte a případně upravte koření.
- Přeneste do servírovací misky.
- Ozdobte strouhaným sýrem Romano a zbývající nasekanou petrželkou a podávejte s křupavým chlebem.

Pokud preferujete sladké, vyzkoušejte naše recepty na 4 vynikající cuketové buchty.
Pomazánka z cukety s čerstvou bazalkou
Velmi chutný dip z pečené cukety je povinností každé letní párty! Je skvělý také jako pesto s těstovinami či jen tak natřený na sendviči.
Ingredience
- 2 velké cukety
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- ½ citronu
- ½ svazku čerstvé bazalky
- 1 špetka hrubé mořské soli
- 1-2 lžičky veganského bazalkového pesta (volitelně)
Postup
- Umyjte cukety a nakrájejte je na 1 cm kousky.
- Rozlisujte česnek.
- Umyjte bazalku a odšťavněte citron.
- Na velké pánvi nebo v hrnci zahřejte trochu olivového oleje.
- Když je horký, přidejte cuketu a česnek.
- Restujte na středně vysokém ohni do zlatova.
- Snižte na střední teplotu, až bude zelenina zlatavá, ale ještě ne úplně měkká.
- To by mělo trvat cca 10 až 15 minut.
- Přidejte hotové cukety do mixéru spolu s bazalkou, citronovou šťávou a solí.
- Volitelně přidejte 1 nebo 2 čajové lžičky veganského bazalkového pesta pro intenzivnější bazalkovou chuť.
- Možná budete muset přidat trochu vody kvůli správné konzistenci pomazánky.
- Nechte vychladnout a podávejte jako dip nebo pomazánku, případně jako cuketové pesto s těstovinami.

Pistáciovo-cuketová tapenáda
Tato pomazánka s pistáciemi a cuketou je naprostá delikatesa! Je jednoduchá, chutná, skvělá s krekry, křupavým chlebem, ale i masem.
Ingredience
- 1 velká hrst listů petrželky
- 1 velký bílý žampion, nakrájený na čtvrtiny
- ⅓ šálku vyloupaných solených pistácií
- 1 polévková lžíce nahrubo nasekané červené cibule
- ¼ šálku olivového oleje
- 1 polévková lžíce čerstvé citronové šťávy
- 2-3 stroužky česneku
- ½ šálku vypeckovaných černých oliv
- 7,5 cm kus cukety
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Do kuchyňského robotu přidejte petrželku, žampion, pistácie, cibuli, olivový olej, citronovou šťávu a česnek.
- Mixujte, dokud není vše nasekané na malé kousky, ale ne úplně do hladka.
- Ručně nakrájejte olivy a cuketu.
- V malé misce smíchejte olivy a cuketu s rozmixovanými ingrediencemi.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte s krekry, křupavým chlebem, sýrem a jemným masem.
- Užijte si to!

Objevte podobné tipy
Cuketový dip s tahini a piniovými oříšky
Jednoduché a lahodné občerstvení pro vaše hosty! Pokud si cuketu ugrilujete den předem, stačí pak hodinu před příjezdem očekávané návštěvy pouze rozmixovat cuketu s dalšími ingrediencemi a máte připravené skvělé pohoštění.
Ingredience
- 2 velké cukety, nakrájené na čtvrtky
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce tahini
- 1 lžička citronové kůry plus 1 a 1/2 lžičky citronové šťávy
- 1/2 stroužku česneku
- 1 polévková lžíce nasekané čerstvé máty
- 1/4 šálku opražených piniových oříšků
- Tortilla chipsy, k podávání
Postup
- Do velké mísy dejte cuketu a olej; dochuťte solí a pepřem.
- Zahřejte gril.
- Cukety grilujte do měkka tak, aby byly na některých místech spálené.
- Nezapomeňte je každých 5 – 10 minut obracet.
- Spálené cukety nechte vychladnout.
- Zakryjte a vložte do chladničky až na 1 den.
- V kuchyňském robotu rozmixujte cuketu, tahini, citronovou kůru a šťávu a česnek a pořádně promíchejte.
- Přendejte dip do misky.
- Ozdobte mátou a piniovými oříšky.
- Podávejte s tortillovými chipsy.

Cuketová pomazánka se zeleninou
Tato rostlinná pomazánka z cukety je jemná, krémová a vynikající. Je skvělá jako předkrm s vaším oblíbeným pečivem či tortillovými chipsy.
Ingredience
- 1,5 kg cukety, nasekané
- 500 g cibule, nasekané
- 500 g mrkve, nasekané
- 500 g červené papriky, nasekané
- 2-4 papriky jalapeňo (volitelně podle vašeho vkusu), nasekané
- 500 g rajčat, nasekaných
- 2 velké stroužky česneku, drcené
- svazek čerstvého koriandru
- sůl a černý pepř podle chuti
- 2 lžíce mletého kmínu
- 2 lžíce sladké papriky
- 1/2 šálku bílého octa
- 1 šálek olivového oleje
Postup
- Ve velké pánvi zahřejte šálek olivového oleje a orestujte na něm cibuli dozlatova.
- Přidejte mrkev, česnek, papriku, přidávejte jednu po druhé a dobře promíchejte.
- Restujte 5 minut.
- Přidejte cuketu a rajčata a vařte 10 minut.
- Přidejte ocet, papriku a kmín.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Vařte 30 minut.
- Směs každých pár minut promíchejte.
- Přidejte čerstvé bylinky a vařte ještě několik minut.
- Rozmixujte zeleninovou směs v kuchyňském robotu dohladka.
- Vložte pyré zpět do hrnce a vařte dalších 5-7 minut.
- Upravte koření podle vaší chuti.
- Nádoby a víčka umyjte mýdlovou vodou.
- Vložte nádoby a víčka do velkého hrnce a podlejte vodou.
- Přiveďte k varu.
- Sklenice a víčka nechte v horké vodě, dokud nejsou připraveny k naplnění.
- Naplňte sklenice hotovou pomazánkou, otřete a zavíčkujte.
- Tato rostlinná cuketová pomazánka je nejlepší, pokud se podává studená.
- Může být uložena v lednici po dobu několika týdnů.
- Užijte si ji!

Podívejte se na inspiraci pro vaše zdravé obědy či večeře v podobě receptů na zapékanou cuketu 7x jinak. Ať už ji připravíte klasicky se sýrem, mletým masem či zeleninou, výsledkem vždy bude naprostá pochoutka.
Pikantní pomazánka z pečené cukety
Bohatě ochucený a úžasně jednoduchý cuketový dip s vločkami červeného pepře, citronem a česnekem. Podávejte natřené na toastu či jako přílohu k vaší večeři.
Ingredience
- 5 malých cuket, oříznutých a podélně rozpůlených
- 4 stroužky česneku, neoloupané
- 2 polévkové lžíce plus 1 čajová lžička extra panenského olivového oleje, plus další na servírování
- 1/2 lžičky vloček červeného pepře
- 1/2 čajové lžičky černého pepře
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1/2 čajové lžičky mořské soli a další podle chuti
- 2 lžíce na másle podušeného, jemně nakrájeného šťovíku a hlávkového salátu
Postup
- Předehřejte troubu na 200 stupňů C.
- Na velký plech s okrajem položte cuketu se 2 lžícemi olivového oleje a promíchejte
- Položte slupkou dolů, druhou stranu posypte vločkami červeného pepře a černým pepřem.
- Stroužky česneku dejte do malé kapsy z alobalu, pokapejte je 1 čajovou lžičkou olivového oleje a pevně zabalte.
- Položte balíček na plech.
- Pečte cuketu a česnek po dobu 20 minut.
- Vyjměte česnek z trouby a nechte jej vychladnout.
- Pokračujte v pečení cukety po dobu dalších 20 – 25 minut, nebo dokud nebude nafouknutá a zlatá.
- Vypněte troubu a cuketu v ní nechte ještě 15 – 30 minut.
- Vytlačte česnek ze slupky do misky kuchyňského robotu; přidejte také olivový olej.
- Přidejte cuketu, citronovou šťávu a mořskou sůl.
- Mixujte, dokud směs není zredukovaná a hladká.
- Ochutnejte a podle chuti přidejte další citron nebo sůl.
- Přendejte do misky, pokapejte olivovým olejem a zasypte bazalkou.

Máte přebytek cukety a chcete si ji schovat na horší časy? Pak se podívejte na naše recepty na zavařenou cuketu.
A jaký recept na pomazánku z cukety vám chutnal nejvíce? Dejte nám vědět do komentářů!