Výborné buchty z cukety: recepty na sladká potěšení

Cuketa je velmi zdravá, čemuž nasvědčuje i fakt, že je skvělým prostředkem detoxikace organismu.

Cuketa působí příznivě na:

  • odkyselení organismu
  • detoxikuje a odvodňuje
  • zlepšuje pohyblivost střev, příznivě působí na trávení
  • má antibakteriální účinky

1. Fitness cuketová buchta

INGREDIENCE :

  • 3 vejce
  • 1 1/2 hrnku cukru krystal
  • 2 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 3/4 hrnku oleje
  • 1 lžička sody
  • 0,5 balíčku vanilkového cukru
  • 2 hrnky strouhané cukety

POSTUP :

  1. Olej, celá vejce, cukr krystal, vanilkový cukr a citronovou šťávu ušleháme nebo umícháme.
  2. Přidáme nahrubo strouhanou cuketu.
  3. Cuketa musí být oloupaná a zbavená pecek, střed vykrojíme.
  4. Zamícháme.
  5. Nakonec přidáme hladkou mouku, do které jsme přidali prášek do pečiva, sodu a skořici.
  6. Vše dobře ušleháme.
  7. Cuketové těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.
  8. Cuketovou buchtu se skořicí vložíme do předehřáté trouby na 180 °C A pečeme dozlatova asi 30 -35 minut.
  9. Cuketovou buchtu pocukrujeme a můžeme podávat.
Cuketová buchta se skořicí

zdroj : ona.idnes.cz

2. Jablečná cuketová buchta s mandlemi

Máte mlsný jazýček a rádi byste si připravili něco dobrého na zub? Vyzkoušejte cuketovou buchtu s drobenkou a jablky. Výborná kombinace chutí potěší vaše chuťové buňky. Tuto buchtu můžete podávat jako pohoštění pro své hosty.

INGREDIENCE:

  • 100 g cukru
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 celé vejce
  • 180 ml oleje
  • perníkové koření
  • 2 až 3 jablka
  • hrubá mouka, mletý cukr a máslo na drobenku
  • plátky mandlí

POSTUP:

  • Polohrubou mouku, cukr, vejce a olej smícháme v míse v těsto.
  • Přidáme perníkové koření.
  • Připravíme si drobenku.
  • Vezmeme dortovou formu, na její dno nakrájíme na plátky 1 jablko, posypeme drobenkou a zalijeme těstem.
  • Na těsto dáme druhou půlku drobenky a nakrájené jablko a plátky mandlí.
  • Pečeme asi 45 minut při teplotě 160 °C.
Hotový recept na cuketovou sladkou buchtu

Zdroj: Bakingmad.com

3. Cuketová buchta s ořechy

INGREDIENCE

  • 1 cuketa
  • lžička strouhaného zázvoru
  • 1/2 hrnku nastrouhaných lístkových oříšků
  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • 3 vejce
  • prášek do pečiva
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku mléka
  • špetka soli

POSTUP

  1. Žloutky rozšleháme s cukrem, přidáme olej a mléko.
  2. Oloupanou cuketu nastrouháme a vmícháme do těsta.
  3. Mouku prosyjeme s práškem do pečiva a také vmícháme do směsi.
  4. Přidáme strouhané ořechy a zázvor a opatrně vmícháme sníh z bílků vyšlehaný se špetkou soli.
  5. Těsto vylijeme do vymazané formy a pečeme v předehřáté troubě  při 175º.C zhruba 40 minut.
  6. Buchtu necháme vystydnout na mřížce, podáváme jako zdravý a lahodný dezert.
Cuketa: recept na cuketovou buchtu
foto zdroj: pinterest.com

Cuketových buchet je mnoho variant, zkuste také tuto mramorovou!

4. Cuketová buchta na plech

INGREDIENCE

  • 2 hrnky strouhané cukety
  • 3 vejce
  • 1 hrnek cukru
  • 2 hrnky hladké mouky
  • prášek do pečiva
  • skořice
  • citronová šťáva
  • 1/2 hrnku oleje
  • vanilkový cukr

POSTUP

  1. Žloutky ušleháme s cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou šťávou.
  2. Přidáme nahrubo strouhanou cuketu.
  3. Nakonec přidáme hladkou moukus práškem do pečiva a skořicí.
  4. Cuketové těsto nalijeme do formy.
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C, a pečeme dozlatova.
Cuketa se hodí i do moučníků.

Využití cukety v dalších receptech

Cukety se dají využívat do slaných i sladkých jídel a při tepelné úpravě je můžeme vařit, smažit, dusit, péct nebo zapékat. Vhodnou tepelnou úpravou z nich můžeme připravit například polévky, smažené plátky nebo karbanátky, dušená jídla na způsob leča, dušené guláše, nákypy a zapékaná jídla.

Přitom se cukety kombinují s mnoha dalšími surovinami včetně masa, uzeniny, sýrů, hub nebo jiné zeleniny a dochucují se libovolným kořením. Z dochucující zeleniny se hodně využívá cibule a česnek. Připravená jídla tak mohou být velmi pestrá, a proto si cukety rychle získaly oblibu.

Cukety se také často přidávají do různých jednoduchých i složitějších moučníků, které vhodně nastaví a po upečení zvláční jejich strukturu.

Nepřehlédněte naše užitečné recenze

Sdílejte svým přátelům:

4.5 (90%) 2 votes

AZ-Recepty

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

10:00