Recepty na cuketovou buchtu spojují příjemné s užitečným.
Jednak to je velmi zdravá zelenina, čemuž nasvědčuje i fakt, že je skvělým prostředkem k detoxikaci organismu.
Ale v koláčích, buchtách a zákuscích dodává těstu vláčnost, nadýchanost a jemnost!
No, vyzkoušejte sami a inspirujte se našimi recepty!
Cuketová buchta s čokoládovou polevou
Super nadýchaný a lahodný čokoládový cuketový dort je posetý čokoládovými lupínky a přelitý čokoládovou polevou.
Co budeme potřebovat
Na buchtu
- 250 g cukru
- 90 ml oleje
- 3 vejce
- 2 lžičky vanilky
- 320 g mouky
- 60 g kakaového prášku
- 1 lžička soli
- 1 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička skořice
- 1 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 60 ml mléka
- 2 šálky nastrouhané cukety
Na polevu
- 3 lžíce másla nakrájené čtverečky
- 90 g polosladkých čokoládových lupínků
- 1 lžíce světlého kukuřičného sirupu
Postup
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Formu vymažeme a vysypeme kakaovým práškem.
- Elektrickým mixérem ušlehejte vejce, olej, cukr a vanilku.
- V samostatné misce smíchejte mouku, sůl, jedlou sodu, kakao, skořici a prášek do pečiva.
- Pomocí mixéru na střední rychlost pomalu přidávejte suché ingredience.
- Pomalu přidávejte mléko a cuketu za stálého míchání na nízkou rychlost, dokud se nespojí.
- Nalijte těsto do připravené formy.
- Pečte 50 minut, vyndejte z trouby a nechte úplně vychladnout.
- Na polevu si na vodní lázni rozpusťte máslo, čokoládové lupínky a kukuřičný sirup.
- Míchejte, dokud se úplně nerozpustí a dobře nezapracuje.
- Pokapejte s ní vychladlou cuketovou buchtu.

Cuketová buchta s ovocem
Tento lahodně vlhký, voňavý koláč plněný cuketou, citronem a borůvkami si zamiluje celá rodina. Letní recept, který musíte udělat!
Co budeme potřebovat
Na buchtu
- 1 střední strouhaná cuketa
- 380 g hladké mouky
- 2 ½ lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky soli
- 125 g podmáslí
- kůra a šťáva z 1 citronu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 230 g másla, pokojové teplota
- 450 g krupicového cukru
- 2 velká vejce, pokojová teplota
- 100 g čerstvých nebo mražených borůvek
- 100 g čerstvých nebo mražených malin
- 100 g čerstvých nebo mražených jahod
Na polevu
- 230 g moučkového cukru
- 60 g podmáslí
- šťáva z ½ citronu
Postup
- Nastrouhejte cuketu na velkém struhadle.
- Přendejte do jemného síta a během přípravy těsta sceďte.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Lehce vymažte formu na buchtu a dejte stranou.
- Ve středně velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- Vedle smíchejte ½ podmáslí, citronovou kůru, citronovou šťávu a vanilku.
- Promíchejte, aby se spojily a dejte stranou.
- Ve velké míse prošlehejte máslo a cukr, dokud nebude směs světlá a nadýchaná.
- Přidejte vejce, jedno po druhém, po každém přidání dobře promíchejte.
- Přidejte ⅓ moučné směsi k máslu a vejcím. Šlehejte na medium, dokud se nesmíchá.
- Přidejte druhou polovinu podmáslí a míchejte, dokud se nespojí.
- Přidejte všechnu zbývající mouku a míchejte, dokud se vše nezapracuje.
- Přidejte cuketu a mixujte, dokud se nezapracuje.
- Nalijte těsto do připravené formy, povrch uhlaďte.
- Navrch nasypte ovoce a lehce ho zatlačte do těsta.
- Pečte 45 až 55 minut, nebo dokud není vršek zlatavě hnědý a párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté.
- Cuketovou buchtu nechte zcela vychladit.
- Ingredience na polevu vyšleháme do hladka.
- Rozetřeme po povrchu vychladlé buchty. Nechte polevu mírně ztuhnout a poté podávejte.

Cuketová buchta s citronovým tvarohem
Neuvěřitelně vláčný, lahodný cuketový dort s citronovým tvarohem. Cuketu ani neucítíte!
Co budeme potřebovat
Na buchtu
- 250 g hladké mouky
- 3 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 80 g másla
- 90 g cukru
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 90 ml mléka
- 150 g scezené a vyždímané, najemno nastrouhané cukety
- 3 velké bílky
Na citronový tvaroh
- 6 velkých žloutků
- 2 lžička citronové kůry
- 60 ml čerstvé citronové šťávy
- 12 lžic cukru
- 40 g studeného másla, nakrájeného
- 250 g polotučného tvarohu
- 400 g čerstvých borůvek, umyté a vysušené
Postup
- Citronový tvaroh si připravte předem, aby měl čas vychladnout.
- Na tvaroh smíchejte v malém hrnci žloutky, kůru, šťávu a cukr.
- Šlehejte, aby se ingredience spojily.
- Vařte, dokud není směs dostatečně hustá, asi 5-7 minut.
- Odstraňte z tepla. Přidejte máslo, jeden kus po druhém, míchejte, dokud nebude konzistence hladká, nakonec vmíchejte tvaroh.
- Přeneste směs do misky a nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté zchlaďte v lednici.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Vymažte formu na buchtu.
- Prosejeme mouku, prášek do pečiva a sůl.
- V mixéru smíchejte máslo, cukr a vanilku. Šlehejte na nízkou teplotu, dokud se úplně nespojí, a poté na vysokou další 3–4 minuty, dokud nebude směs světlá a nadýchaná.
- Suché a mokré smíchejte dohromady, poté vmíchejte nakrájenou cuketu, dokud se vše zcela nespojí.
- Z bílků ušlehejte tuhý sníh a poté vmíchejte do těsta.
- Těsto rovnoměrně nalijte do připravené formy a pečte 25–30 minut, nebo dokud nevyjde párátko čisté.
- Vyndejte z trouby a nechte buchtu vychladnout.
- Buchtu pomažte tvarohem a borůvkami.

Hrnková buchta z cukety
Bez váhy je tento recept na cuketou buchtu naprostá hračka.
Co budeme potřebovat
- 3 vejce
- 1 1/2 hrnku cukru krystal
- 2 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 3/4 hrnku oleje
- 1 lžička sody
- 0,5 balíčku vanilkového cukru
- 2 hrnky strouhané cukety
Postup
- Olej, celá vejce, cukr krystal, vanilkový cukr a citronovou šťávu ušleháme nebo umícháme.
- Přidáme nahrubo strouhanou cuketu.
- Cuketa musí být oloupaná a zbavená pecek, střed vykrojíme.
- Zamícháme.
- Nakonec přidáme hladkou mouku, do které jsme přidali prášek do pečiva, sodu a skořici.
- Vše dobře ušleháme.
- Cuketové těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.
- Cuketovou buchtu se skořicí vložíme do předehřáté trouby na 180 °C A pečeme dozlatova asi 30 -35 minut.
- Cuketovou buchtu pocukrujeme a můžeme podávat.

Objevte podobné tipy
Buchta s cuketou, jablky a mandlemi
Máte mlsný jazýček a rádi byste si připravili něco dobrého na zub? Vyzkoušejte cuketovou buchtu s drobenkou a jablky. Výborná kombinace chutí potěší vaše chuťové buňky. Tuto buchtu můžete podávat jako pohoštění pro své hosty.
Co budeme potřebovat
- 100 g cukru
- 150 g polohrubé mouky
- 1 celé vejce
- 180 ml oleje
- perníkové koření
- 2 až 3 jablka
- hrubá mouka, mletý cukr a máslo na drobenku
- plátky mandlí
Postup
- Polohrubou mouku, cukr, vejce a olej smícháme v míse v těsto.
- Přidáme perníkové koření.
- Připravíme si drobenku.
- Vezmeme dortovou formu, na její dno nakrájíme na plátky 1 jablko, posypeme drobenkou a zalijeme těstem.
- Na těsto dáme druhou půlku drobenky a nakrájené jablko a plátky mandlí.
- Pečeme asi 45 minut při teplotě 160 °C.
K cuketovým dezertům si dopřejte i šálek kvalitní kávy. Jak se připravuje v kávovarech Krups.

Cuketová buchta s ořechy
Který zahradník nemá nadbytek cuket? Když je jich nadbytek, dají se i zmrazit, aby byly po ruce, když dostaneme chuť na tento recept na buchtu s cuketou.
Co budeme potřebovat
- 1 cuketa
- lžička strouhaného zázvoru
- 1/2 hrnku nastrouhaných lístkových oříšků
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g cukru
- 3 vejce
- prášek do pečiva
- 1/2 hrnku oleje
- 1/2 hrnku mléka
- špetka soli
Postup
- Žloutky rozšleháme s cukrem, přidáme olej a mléko.
- Oloupanou cuketu nastrouháme a vmícháme do těsta.
- Mouku prosejeme s práškem do pečiva a také vmícháme do směsi.
- Přidáme strouhané ořechy a zázvor a opatrně vmícháme sníh z bílků vyšlehaný se špetkou soli.
- Těsto vylijeme do vymazané formy a pečeme v předehřáté troubě při 175 ºC zhruba 40 minut.
- Buchtu necháme vystydnout na mřížce, podáváme jako zdravý a lahodný dezert.
Máte cuket opravdu hodně? Zde jsou recepty na zavařování cuket! Zvládnete je jedna, dvě!

Cuketová buchta na plech
Cukety nejsou jen na recepty na slaná jídla. Této buchtě dodávají správné množství vláčnosti a chuti.
Co budeme potřebovat
- 2 hrnky strouhané cukety
- 3 vejce
- 1 hrnek cukru
- 2 hrnky hladké mouky
- prášek do pečiva
- skořice
- citronová šťáva
- 1/2 hrnku oleje
- vanilkový cukr
Postup
- Žloutky ušleháme s cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou šťávou.
- Přidáme nahrubo strouhanou cuketu.
- Nakonec přidáme hladkou mouku s práškem do pečiva a skořicí.
- Cuketové těsto nalijeme do formy.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C, a pečeme dozlatova.
Pokud přece jen máte chuť na slané pokrmy, tyto recepty na cuketové špagety, jsou tím správným řešením!

Další možnosti na cuketové recepty
Cukety se dají využívat do slaných i sladkých jídel a při tepelné úpravě je můžeme vařit, smažit, dusit, péct nebo zapékat. Vhodnou tepelnou úpravou z nich můžeme připravit například velice zdravé polévky, smažené plátky nebo karbanátky, dušená jídla na způsob leča, dušené guláše, nákypy a zapékaná jídla.
Přitom se cukety kombinují s mnoha dalšími surovinami včetně masa, uzeniny, sýrů, hub nebo jiné zeleniny a dochucují se libovolným kořením. Z dochucující zeleniny se hodně využívá cibule a česnek. Připravená jídla tak mohou být velmi pestrá, a proto si cukety rychle získaly oblibu.
Zaujala vás možnost kombinovat cuketu s dalšími ingrediencemi? Vyzkoušejte náš recept na zapékanou pohanku s cuketou, která je snadná na přípravu. Přidejte mrkev, rajčata, vejce a kousek sýra a za chvíli si můžete pochutnávat.
Cukety se také často přidávají do různých jednoduchých i složitějších moučníků, které vhodně nastaví a po upečení zvláční jejich strukturu.