Výborné recepty na buchty s cuketou na jednom místě. Mlsejte zdravě!

Recepty na cuketovou buchtu spojují příjemné s užitečným.

Jednak to je velmi zdravá zelenina, čemuž nasvědčuje i fakt, že je skvělým prostředkem k detoxikaci organismu.

Ale v koláčích, buchtách a zákuscích dodává těstu vláčnost, nadýchanost a jemnost!

No, vyzkoušejte sami a inspirujte se našimi recepty!

Cuketová buchta s čokoládovou polevou

Super nadýchaný a lahodný čokoládový cuketový dort je posetý čokoládovými lupínky a přelitý čokoládovou polevou.

Co budeme potřebovat

Na buchtu

  • 250 g cukru
  • 90 ml oleje
  • 3 vejce
  • 2 lžičky vanilky
  • 320 g mouky
  • 60 g kakaového prášku
  • 1 lžička soli
  • 1 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 1 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 60 ml mléka
  • 2 šálky nastrouhané cukety

Na polevu

  • 3 lžíce másla nakrájené čtverečky
  • 90 g polosladkých čokoládových lupínků
  • 1 lžíce světlého kukuřičného sirupu

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • Formu vymažeme a vysypeme kakaovým práškem.
  • Elektrickým mixérem ušlehejte vejce, olej, cukr a vanilku.
  • V samostatné misce smíchejte mouku, sůl, jedlou sodu, kakao, skořici a prášek do pečiva.
  • Pomocí mixéru na střední rychlost pomalu přidávejte suché ingredience.
  • Pomalu přidávejte mléko a cuketu za stálého míchání na nízkou rychlost, dokud se nespojí.
  • Nalijte těsto do připravené formy.
  • Pečte 50 minut, vyndejte z trouby a nechte úplně vychladnout.
  • Na polevu si na vodní lázni rozpusťte máslo, čokoládové lupínky a kukuřičný sirup.
  • Míchejte, dokud se úplně nerozpustí a dobře nezapracuje.
  • Pokapejte s ní vychladlou cuketovou buchtu.
Nadýchaná buchta s čokoládou a čokoládovým krémem.
Zdroj: ohsweetbasil.com

Cuketová buchta s ovocem

Tento lahodně vlhký, voňavý koláč plněný cuketou, citronem a borůvkami si zamiluje celá rodina. Letní recept, který musíte udělat!

Co budeme potřebovat

Na buchtu

  • 1 střední strouhaná cuketa
  • 380 g hladké mouky
  • 2 ½ lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • 125 g podmáslí
  • kůra a šťáva z 1 citronu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 230 g másla, pokojové teplota
  • 450 g krupicového cukru
  • 2 velká vejce, pokojová teplota
  • 100 g čerstvých nebo mražených borůvek
  • 100 g čerstvých nebo mražených malin
  • 100 g čerstvých nebo mražených jahod

Na polevu

  • 230 g moučkového cukru
  • 60 g podmáslí
  • šťáva z ½ citronu

Postup

  • Nastrouhejte cuketu na velkém struhadle.
  • Přendejte do jemného síta a během přípravy těsta sceďte.
  • Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • Lehce vymažte formu na buchtu a dejte stranou.
  • Ve středně velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  • Vedle smíchejte ½ podmáslí, citronovou kůru, citronovou šťávu a vanilku.
  • Promíchejte, aby se spojily a dejte stranou.
  • Ve velké míse prošlehejte máslo a cukr, dokud nebude směs světlá a nadýchaná.
  • Přidejte vejce, jedno po druhém, po každém přidání dobře promíchejte.
  • Přidejte ⅓ moučné směsi k máslu a vejcím. Šlehejte na medium, dokud se nesmíchá.
  • Přidejte druhou polovinu podmáslí a míchejte, dokud se nespojí.
  • Přidejte všechnu zbývající mouku a míchejte, dokud se vše nezapracuje.
  • Přidejte cuketu a mixujte, dokud se nezapracuje.
  • Nalijte těsto do připravené formy, povrch uhlaďte.
  • Navrch nasypte ovoce a lehce ho zatlačte do těsta.
  • Pečte 45 až 55 minut, nebo dokud není vršek zlatavě hnědý a párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté.
  • Cuketovou buchtu nechte zcela vychladit.
  • Ingredience na polevu vyšleháme do hladka.
  • Rozetřeme po povrchu vychladlé buchty. Nechte polevu mírně ztuhnout a poté podávejte.
Lahodná buchta s krémem a ovocem.
Zdroj: cleanfoodcrush.com

Cuketová buchta s citronovým tvarohem

Neuvěřitelně vláčný, lahodný cuketový dort s citronovým tvarohem. Cuketu ani neucítíte!

Co budeme potřebovat

Na buchtu

  • 250 g hladké mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 80 g másla
  • 90 g cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 90 ml mléka
  • 150 g scezené a vyždímané, najemno nastrouhané cukety
  • 3 velké bílky

Na citronový tvaroh

  • 6 velkých žloutků
  • 2 lžička citronové kůry
  • 60 ml čerstvé citronové šťávy
  • 12 lžic cukru
  • 40 g studeného másla, nakrájeného
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 400 g čerstvých borůvek, umyté a vysušené

Postup

  • Citronový tvaroh si připravte předem, aby měl čas vychladnout.
  • Na tvaroh smíchejte v malém hrnci žloutky, kůru, šťávu a cukr.
  • Šlehejte, aby se ingredience spojily.
  • Vařte, dokud není směs dostatečně hustá, asi 5-7 minut.
  • Odstraňte z tepla. Přidejte máslo, jeden kus po druhém, míchejte, dokud nebude konzistence hladká, nakonec vmíchejte tvaroh.
  • Přeneste směs do misky a nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté zchlaďte v lednici.
  • Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • Vymažte formu na buchtu.
  • Prosejeme mouku, prášek do pečiva a sůl.
  • V mixéru smíchejte máslo, cukr a vanilku. Šlehejte na nízkou teplotu, dokud se úplně nespojí, a poté na vysokou další 3–4 minuty, dokud nebude směs světlá a nadýchaná.
  • Suché a mokré smíchejte dohromady, poté vmíchejte nakrájenou cuketu, dokud se vše zcela nespojí.
  • Z bílků ušlehejte tuhý sníh a poté vmíchejte do těsta.
  • Těsto rovnoměrně nalijte do připravené formy a pečte 25–30 minut, nebo dokud nevyjde párátko čisté.
  • Vyndejte z trouby a nechte buchtu vychladnout.
  • Buchtu pomažte tvarohem a borůvkami.
Lahodná buchta s citronovým krémem a ozdobená borůvkami.
Zdroj: themerchantbaker.com

Hrnková buchta z cukety

Bez váhy je tento recept na cuketou buchtu naprostá hračka.

Co budeme potřebovat

  • 3 vejce
  • 1 1/2 hrnku cukru krystal
  • 2 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 3/4 hrnku oleje
  • 1 lžička sody
  • 0,5 balíčku vanilkového cukru
  • 2 hrnky strouhané cukety

Postup

  1. Olej, celá vejce, cukr krystal, vanilkový cukr a citronovou šťávu ušleháme nebo umícháme.
  2. Přidáme nahrubo strouhanou cuketu.
  3. Cuketa musí být oloupaná a zbavená pecek, střed vykrojíme.
  4. Zamícháme.
  5. Nakonec přidáme hladkou mouku, do které jsme přidali prášek do pečiva, sodu a skořici.
  6. Vše dobře ušleháme.
  7. Cuketové těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.
  8. Cuketovou buchtu se skořicí vložíme do předehřáté trouby na 180 °C A pečeme dozlatova asi 30 -35 minut.
  9. Cuketovou buchtu pocukrujeme a můžeme podávat.
Buchta z cukety potřená porcí krému.
Zdroj: mondaysundaykitchen.com

Buchta s cuketou, jablky a mandlemi

Máte mlsný jazýček a rádi byste si připravili něco dobrého na zub? Vyzkoušejte cuketovou buchtu s drobenkou a jablky. Výborná kombinace chutí potěší vaše chuťové buňky. Tuto buchtu můžete podávat jako pohoštění pro své hosty.

Co budeme potřebovat

  • 100 g cukru
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 celé vejce
  • 180 ml oleje
  • perníkové koření
  • 2 až 3 jablka
  • hrubá mouka, mletý cukr a máslo na drobenku
  • plátky mandlí

Postup

  • Polohrubou mouku, cukr, vejce a olej smícháme v míse v těsto.
  • Přidáme perníkové koření.
  • Připravíme si drobenku.
  • Vezmeme dortovou formu, na její dno nakrájíme na plátky 1 jablko, posypeme drobenkou a zalijeme těstem.
  • Na těsto dáme druhou půlku drobenky a nakrájené jablko a plátky mandlí.
  • Pečeme asi 45 minut při teplotě 160 °C.

K cuketovým dezertům si dopřejte i šálek kvalitní kávy. Jak se připravuje v kávovarech Krups.

Zapékací mísa plná nadýchaného cuketového těsta.
Zdroj: laughingspatula.com

Cuketová buchta s ořechy

Který zahradník nemá nadbytek cuket? Když je jich nadbytek, dají se i zmrazit, aby byly po ruce, když dostaneme chuť na tento recept na buchtu s cuketou.

Co budeme potřebovat

  • 1 cuketa
  • lžička strouhaného zázvoru
  • 1/2 hrnku nastrouhaných lístkových oříšků
  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • 3 vejce
  • prášek do pečiva
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku mléka
  • špetka soli

Postup

  1. Žloutky rozšleháme s cukrem, přidáme olej a mléko.
  2. Oloupanou cuketu nastrouháme a vmícháme do těsta.
  3. Mouku prosejeme s práškem do pečiva a také vmícháme do směsi.
  4. Přidáme strouhané ořechy a zázvor a opatrně vmícháme sníh z bílků vyšlehaný se špetkou soli.
  5. Těsto vylijeme do vymazané formy a pečeme v předehřáté troubě  při 175 ºC zhruba 40 minut.
  6. Buchtu necháme vystydnout na mřížce, podáváme jako zdravý a lahodný dezert.

Máte cuket opravdu hodně? Zde jsou recepty na zavařování cuket! Zvládnete je jedna, dvě!

Kus buchty porytý krémem a pekanovými ořechy.
Zdroj: sweetashoney.co

Cuketová buchta na plech

Cukety nejsou jen na recepty na slaná jídla. Této buchtě dodávají správné množství vláčnosti a chuti.

Co budeme potřebovat

  • 2 hrnky strouhané cukety
  • 3 vejce
  • 1 hrnek cukru
  • 2 hrnky hladké mouky
  • prášek do pečiva
  • skořice
  • citronová šťáva
  • 1/2 hrnku oleje
  • vanilkový cukr

Postup

  1. Žloutky ušleháme s cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou šťávou.
  2. Přidáme nahrubo strouhanou cuketu.
  3. Nakonec přidáme hladkou mouku s práškem do pečiva a skořicí.
  4. Cuketové těsto nalijeme do formy.
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C, a pečeme dozlatova.

Pokud přece jen máte chuť na slané pokrmy, tyto recepty na cuketové špagety, jsou tím správným řešením!

Zdroj: skinnytaste.com

Další možnosti na cuketové recepty

Cukety se dají využívat do slaných i sladkých jídel a při tepelné úpravě je můžeme vařit, smažit, dusit, péct nebo zapékat. Vhodnou tepelnou úpravou z nich můžeme připravit například velice zdravé polévky, smažené plátky nebo karbanátky, dušená jídla na způsob leča, dušené guláše, nákypy a zapékaná jídla.

Přitom se cukety kombinují s mnoha dalšími surovinami včetně masa, uzeniny, sýrů, hub nebo jiné zeleniny a dochucují se libovolným kořením. Z dochucující zeleniny se hodně využívá cibule a česnek. Připravená jídla tak mohou být velmi pestrá, a proto si cukety rychle získaly oblibu.

Zaujala vás možnost kombinovat cuketu s dalšími ingrediencemi? Vyzkoušejte náš recept na zapékanou pohanku s cuketou, která je snadná na přípravu. Přidejte mrkev, rajčata, vejce a kousek sýra a za chvíli si můžete pochutnávat.

Cukety se také často přidávají do různých jednoduchých i složitějších moučníků, které vhodně nastaví a po upečení zvláční jejich strukturu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X