Cuketa je velmi zdravá, čemuž nasvědčuje i fakt, že je skvělým prostředkem detoxikace organismu.
Cuketa působí příznivě na:
- odkyselení organismu
- detoxikuje a odvodňuje
- zlepšuje pohyblivost střev, příznivě působí na trávení
- má antibakteriální účinky
Inspirujte se našimi recepty na cuketové buchty!
Fitness cuketová buchta
INGREDIENCE
- 3 vejce
- 1 1/2 hrnku cukru krystal
- 2 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 3/4 hrnku oleje
- 1 lžička sody
- 0,5 balíčku vanilkového cukru
- 2 hrnky strouhané cukety
POSTUP
- Olej, celá vejce, cukr krystal, vanilkový cukr a citronovou šťávu ušleháme nebo umícháme.
- Přidáme nahrubo strouhanou cuketu.
- Cuketa musí být oloupaná a zbavená pecek, střed vykrojíme.
- Zamícháme.
- Nakonec přidáme hladkou mouku, do které jsme přidali prášek do pečiva, sodu a skořici.
- Vše dobře ušleháme.
- Cuketové těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.
- Cuketovou buchtu se skořicí vložíme do předehřáté trouby na 180 °C A pečeme dozlatova asi 30 -35 minut.
- Cuketovou buchtu pocukrujeme a můžeme podávat.

zdroj: ona.idnes.cz
Objevte podobné tipy
Jablečná cuketová buchta s mandlemi
Máte mlsný jazýček a rádi byste si připravili něco dobrého na zub? Vyzkoušejte cuketovou buchtu s drobenkou a jablky. Výborná kombinace chutí potěší vaše chuťové buňky. Tuto buchtu můžete podávat jako pohoštění pro své hosty.
INGREDIENCE
- 100 g cukru
- 150 g polohrubé mouky
- 1 celé vejce
- 180 ml oleje
- perníkové koření
- 2 až 3 jablka
- hrubá mouka, mletý cukr a máslo na drobenku
- plátky mandlí
POSTUP
- Polohrubou mouku, cukr, vejce a olej smícháme v míse v těsto.
- Přidáme perníkové koření.
- Připravíme si drobenku.
- Vezmeme dortovou formu, na její dno nakrájíme na plátky 1 jablko, posypeme drobenkou a zalijeme těstem.
- Na těsto dáme druhou půlku drobenky a nakrájené jablko a plátky mandlí.
- Pečeme asi 45 minut při teplotě 160 °C.

zdroj: bakingmad.com
K cuketovým dezertům si dopřejte i šálek kvalitní kávy. Jak se připravuje v kávovarech Krups.
Cuketová buchta s ořechy
INGREDIENCE
- 1 cuketa
- lžička strouhaného zázvoru
- 1/2 hrnku nastrouhaných lístkových oříšků
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g cukru
- 3 vejce
- prášek do pečiva
- 1/2 hrnku oleje
- 1/2 hrnku mléka
- špetka soli
POSTUP
- Žloutky rozšleháme s cukrem, přidáme olej a mléko.
- Oloupanou cuketu nastrouháme a vmícháme do těsta.
- Mouku prosyjeme s práškem do pečiva a také vmícháme do směsi.
- Přidáme strouhané ořechy a zázvor a opatrně vmícháme sníh z bílků vyšlehaný se špetkou soli.
- Těsto vylijeme do vymazané formy a pečeme v předehřáté troubě při 175 ºC zhruba 40 minut.
- Buchtu necháme vystydnout na mřížce, podáváme jako zdravý a lahodný dezert.

Cuketová buchta na plech
INGREDIENCE
- 2 hrnky strouhané cukety
- 3 vejce
- 1 hrnek cukru
- 2 hrnky hladké mouky
- prášek do pečiva
- skořice
- citronová šťáva
- 1/2 hrnku oleje
- vanilkový cukr
POSTUP
- Žloutky ušleháme s cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou šťávou.
- Přidáme nahrubo strouhanou cuketu.
- Nakonec přidáme hladkou moukus práškem do pečiva a skořicí.
- Cuketové těsto nalijeme do formy.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C, a pečeme dozlatova.

Využití cukety v dalších receptech
Cukety se dají využívat do slaných i sladkých jídel a při tepelné úpravě je můžeme vařit, smažit, dusit, péct nebo zapékat. Vhodnou tepelnou úpravou z nich můžeme připravit například velice zdravé polévky, smažené plátky nebo karbanátky, dušená jídla na způsob leča, dušené guláše, nákypy a zapékaná jídla.
Přitom se cukety kombinují s mnoha dalšími surovinami včetně masa, uzeniny, sýrů, hub nebo jiné zeleniny a dochucují se libovolným kořením. Z dochucující zeleniny se hodně využívá cibule a česnek. Připravená jídla tak mohou být velmi pestrá, a proto si cukety rychle získaly oblibu.
Cukety se také často přidávají do různých jednoduchých i složitějších moučníků, které vhodně nastaví a po upečení zvláční jejich strukturu.