Hustá polévka pro zdraví

Pokud si čas od času místo hlavního jídla připravíte poctivou luštěninovou polévku, váš organismus vám poděkuje. Luštěniny jsou nabité zdravými proteiny, vitamíny a minerály a přitom obsahují minimum tuku, proto bychom je měli pravidelně zařazovat do jídelníčku. 

Jistě znáte čočku, hrách nebo fazole. Věděli jste ale, že mezi luštěniny patří například i podzemnice olejná, tedy arašídy? V jejich případě ovšem nemůžeme mluvit o nulovém množství tuku, z arašídů se lisuje arašídový olej. Ostatní luštěniny však můžete libovolně kombinovat a uvařit si třeba oblíbenou hrstkovou polévku, do které patří navíc i ječné kroupy.

Luštěniny + zelenina = vitamínová bomba

Vyzkoušejte recepty na krémové polévky ze zeleniny a luštěnin, které dodají vašemu tělu opravdový koktejl živin. Nebojte se experimentovat a kombinujte různé druhy zeleniny a luštěnin třeba s orientálním kořením. Luštěninové polévky se připravují nejen v české kuchyni, znáte třeba některé zahraniční recepty na polévky?

Za vyzkoušení stojí i jednodruhové luštěninové polévky, které jsou vhodné jako předkrm před hlavním jídlem. Polévka z luštěnin nemusí být vždy hustá- lehká polévka ze zelených fazolek nebo hrášku je vynikající i v horkém létě.

Zelené polévky bychom měli konzumovat zejména na jaře, kdy je naše tělo po zimě oslabené a potřebuje dodat čerstvou energii ze zeleniny. Sáhněte proto po hrstce zelených luštěnin a připravte si jarní polévku, která vás osvěží, zasytí a nastartuje na nový rok!

Přínos luštěnin pro zdraví

Luštěniny a pokrmy z nich jsou nabité zdravými živinami, zejména rostlinnými bílkovinami. Představují tedy velmi důležitý zdroj proteinů nejen pro vegetariány i vegany, ale zařadit do jídelníčku by je měli i sportovci nebo ti, kteří se snaží zhubnout

Čím vším jsou pro nás luštěniny prospěšné:

  • Obsahují vysoké množství proteinů
  • Obsahují málo tuku- vhodné při redukčních dietách
  • Obsahují velké množství minerálů, zejména vápník, železo a fosfor
  • Obsahují vitamíny skupiny B
  • Snižují hladinu krevního cukru
¨