Jarní polévky vás překvapí svojí rozmanitostí

Také po dlouhé zimě netrpělivě čekáte na první úrodu jarní zeleniny?

Přednostně ji sice konzumujete syrovou, ale některé druhy jsou ideální do lehkých jarních zeleninových polévek.

Jarní zelenina totiž obsahuje důležité vitamíny i minerální látky, které jsou prospěšné pro lidský organismus.

Zeleninové polévky z jarní zeleniny

Jarní zeleninové polévky připravujeme opravdu nalehko. Základ polévky může tvořit pouhá voda nebo trochu zeleninového nebo masového vývaru. Vyhýbáme se zahušťování jíškou nebo zátřepkou z mouky, stejně jako zbytečnému tuku. Někdy se bez zavářky neobejdeme, pak použijeme spíš trochu rýže, těstovin nebo ovesných vloček.

1. Dýňová polévka

Zdá se vám, že ze zeleniny, jakou je dýně, nelze připravit chutnou polévku? Pak se nechte překvapit naším receptem, který vás přesvědčí, že i taková polévka výborně chutná. Dýně je vhodnou zeleninou i pro nejmenší strávníky.

INGREDIENCE:

  • dýně
  • syrové brambory
  • mrkev
  • sůl
  • cibule
  • polévkové koření
  • česnek
  • tymián
  • bobkový list

POSTUP:

  1. Do hrnce dáme vařit na kostky nakrájenou oloupanou dýni, nakrájené syrové brambory a mrkev.
  2. Osolíme, ochutíme tymiánem, česnekem a bobkovým listem.
  3. Doplníme polévkovým kořením.
  4. Vaříme vše do změknutí a potom rozmixujeme tyčovým mixérem.

Hotový recept na dýňovou polévku

zdroj: bellybelly.com.au

2. Brokolicová polévka se smetanou

Brokolice obsahuje významné množství draslíku a vitamínu C. Umí ochránit lidský organismus před volnými radikály a rakovinotvornými látkami. Konzumovat ji můžeme i ve formě polévky, kterou zjemníme smetanou.

INGREDIENCE:

  • brokolice
  • cibule
  • máslo nebo olej
  • brambory
  • sladká smetana
  • sůl

POSTUP:

  1. V hrnci osmažíme na tuku nadrobno nakrájenou cibuli.
  2. Přidáme na růžičky rozebranou a omytou brokolici a brambory nakrájené na kostky.
  3. Zalijeme vodou, osolíme a vaříme do změknutí zeleniny.
  4. Pak polévku rozmixujeme a dochutíme sladkou smetanou na krém.
  5. Necháme ještě přejít varem a můžeme polévku podávat.

Hotový recept na brokolicovou polévku se smetanou

zdroj: recipe4living.com

3. Čočková polévka

Čočka má vysoký obsah bílkovin, a je proto významnou potravinou pro vegetariány. Nemáte-li nic proti masu, můžete chuť čočkové polévky doplnit jemnými párky.

INGREDIENCE:

  • 100 g čočky
  • polohrubá mouka
  • cibule
  • mletá sladká paprika
  • sůl
  • pepř
  • česnek
  • polévkové koření
  • jemné párky
  • tuk

POSTUP:

  1. Čočku přebereme a dobře propláchneme.
  2. Dáme ji vařit do hrnce doměkka.
  3. Na tuku v kastrolu osmažíme cibuli nakrájenou nadrobno, přidáme mouku, zamícháme, osolíme, opepříme a za stálého míchání vlijeme asi tři čtvrti litru vody.
  4. Přilijeme uvařenou čočku a na kolečka nakrájené jemné párky.
  5. Můžeme dochutit polévkovým kořením.

Hotový recept na čočkovou polévku

zdroj: bbcgoodfood.com

4. Květáková polévka

Květák je významnou užitnou zeleninou z hlediska obsahu draslíku a vitamínu C. Není však příliš vhodný pro nemocné dnou, a to z důvodu obsahu kyseliny močové. Z květáku lze uvařit polévku, kterou doplníme sladkou smetanou ke šlehání na hladký krém.

INGREDIENCE:

  • květák
  • voda
  • smetana ke šlehání
  • polohrubá mouka
  • muškátový oříšek
  • zelená petrželka
  • pepř
  • sůl

POSTUP:

  1. Květák rozebraný na růžičky omyjeme.
  2. Pak ho vložíme do vařící vody a uvaříme doměkka.
  3. Po uvaření květák propasírujeme nebo rozmixujeme tyčovým mixérem.
  4. Polovinu smetany rozmícháme s moukou a za stálého míchání vlijeme do polévky.
  5. Dochutíme pepřem, solí a nastrouháme muškátový oříšek.
  6. Chvíli ještě povaříme.
  7. Nakonec doplníme jemně nasekanou natí petrželky.

Hotový recept na květákovou polévku

zdroj: self.com

5. Špenátová polévka

Špenát je zdraví prospěšný, protože obsahuje mnoho vitamínů (C, E, K) a minerálů. Připravte si z něho špenátovou polévku. Klidně můžeme použít i mražený špenát, který přípravu polévky urychlí.

INGREDIENCE:

  • mražený špenát
  • muškátový květ
  • 3 žloutky
  • mletý pepř
  • sůl
  • sladká smetana
  • polévkové koření

POSTUP:

  1. Mražený špenát necháme rozmrazit a pak velmi krátce povaříme ve vodě.
  2. Ochutím muškátovým květem, pepřem a solí.
  3. Zalijeme smetanou, v níž jsme rozšlehali žloutky. Ty polévku zároveň zahustí.

Hotový recept na špenátovou polévku

zdroj: melskitchencafe.com

6. Brokolicová polévka

Brokolice je mimo jiné bohatým zdrojem vlákniny. Nebojme se ji proto použít pro přípravu polévky.

INGREDIENCE:

  • brokolice
  • středně velká cibule
  • olej
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • 1 celé vejce

POSTUP:

  1. V kastrolu zpěníme na oleji nadrobno nakrájenou cibuli.
  2. Doplníme utřeným česnekem a společně s cibulí orestujeme.
  3. Zalijeme vodou a přidáme omytou a na růžičky rozebranou brokolici.
  4. Vše vaříme do změknutí asi 15 minut.
  5. Osolíme a opepříme.
  6. Pak do hrnce rozklepneme celé vejce a rozmixujeme tyčovým mixérem.
  7. Zdá-li se nám polévka příliš hustá, můžeme je ještě rozředit vodou.

Hotový recept na brokolicovou polévku

zdroj: cleananddelicious.com

7. Fazolová polévka

Fazole jsou bohaté hlavně na provitamin A a komplex vitamínů skupiny B. Obsahují také bílkoviny a tolik důležitou vlákninu.

INGREDIENCE:

  • asi 110 g fazolí
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • l lžíce oleje
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • špetka sladké papriky
  • sůl

POSTUP:

  1. Fazole namočíme přes noc do studené vody a na druhý den je v téže vodě uvaříme doměkka společně s mrkví a cibulí.
  2. Připravíme si jíšku z mouky a oleje a zavaříme ji do polévky.
  3. Vše pak společně rozmixujeme na hladkou kaši, kterou dle potřeby ještě rozředíme.
  4. Dochutíme mletou sladkou paprikou a zjemníme zakysanou smetanou.

Hotový recept na fazolovou polévku

zdroj: williams-sonoma.com

Do některých polévek přidáváme trochu mléka nebo smetany, případně vejce nebo některý ze sýrů. Šetříme výrazným kořením, místo toho si vychutnáme chuť jednotlivých druhů zeleniny, na jejímž množství naopak nešetříme. Jednotlivé, na trhu dostupné druhy zeleniny mezi sebou vzájemně doplňujeme.

Zajímá-li vás, jak vaří polévky v zahraničí, pak si uvařte italskou zeleninovou polévku podle našeho receptu.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *