8 úžasných receptů na polévky z jarní zeleniny, které si zamilujete!

Těšíte se po dlouhé zimě na zelenou barvu?

Dopřejte si jí nejen při výletech do přírody, ale také ve vašem jídelníčku.

Skvělým příkladem mohou být rozmanité recepty na jarní polévky.

Jejich součástí jsou kromě právě vyrostlé čerstvé zeleniny také různé bylinky.

Dodejte vašemu organismu porci vitamínů, minerálů i energie!

Jarní zeleninová polévka 

Pestrobarevná polévka se směsí zeleniny může být skvělou součástí vašeho obědu i večeře. Použít do ní můžete téměř jakoukoli zeleninu, kterou máte právě doma.

Ingredience

  • 7 šálků zeleninového vývaru
  • 5 malých červených brambor
  • 2 mrkve
  • 2 řapíkaté celery
  • 1 kedlubna
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 1 pórek
  • 300 g mražených zelených fazolek nebo hrášku
  • 2 PL čerstvé petrželky
  • 1 PL estragonu
  • sůl, pepř

Postup

  1. Omytou, oloupanou a nakrájenou zeleninu, tedy brambory, kedlubnu, mrkev, celer a pórek, vložte do hrnce s vodou či zeleninovým vývarem.
  2. Přiveďte k varu, osolte a za občasného míchání vařte přibližně 30 minut.
  3. Přidejte jarní cibulku, zelené fazolky nebo hrášek a vařte ještě přibližně 3-4 minuty.
  4. Na závěr vmíchejte petrželku, estragon a trochu pepře.
Barevná polévka s kousky mrkve, kedlubny, celeru, pórku a zelenými fazolkami
zdroj: foodandwine.com

Jarní polévka na posílení imunity

Tato polévka je bohatá na antioxidanty a další zdraví prospěšné látky. Ty v ní díky tomu, že při přípravě nemusí projít varem, zůstanou ve stejném množství jako v syrových ingrediencích. S touto bombou na posílení imunity vás žádné nachlazení neskolí!

Ingredience

  • 3 šálky baby špenátu
  • 1 šálek kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1/2 šálku kokosového mléka
  • 1 stroužek česneku
  • 2 PL nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1/4 čajové lžičky kajenského pepře
  • 1/4 čajové lžičky kurkumy
  • čerstvě vymačkaná citronová šťáva
  • sůl, pepř

Postup

  1. Do vysokorychlostního kuchyňského robotu vložte baby špenát, vývar, kokosové mléko, nastrouhaný zázvor, koření a vymačkejte trochu citronové šťávy.
  2. Ingredience rozmixujte dohladka.
  3. Následně směs přelijte do hrnce a za občasného míchání ji na mírném plamenu zahřejte.

Tato jarní polévka chutná skvěle ozdobená řeckým jogurtem, lehce podušenou brokolicí a posypaná semínky.

Polévka ze špenátu, zázvoru a kurtumy na posílení imunity, servírovaná s brokolicí, jogurtem a semínky
zdroj: theviewfromgreatisland.com

Kromě polévek zařaďte do svého jídelníčku i rozmanité jarní saláty. I ty vám dodají vitamíny, minerály a novou dávku energie.

Chutná polévka z jarní cibulky

Tato lahodná polévka se dá konzumovat nejen teplá, ale také studená. Vyzkoušejte obě možnosti!

Ingredience

  • 500 g jarní cibulky
  • 1 brambor
  • 2 PL olivového oleje
  • 1/2 šálku suchého bílého vína
  • 1000 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 2 šálky baby špenátu
  • 1 šálek rukoly
  • 1/4 šálku parmezánu
  • pažitka
  • sůl, pepř

Postup

  1. Očistěte jarní cibulku a nakrájejte ji i s listy na kolečka.
  2. Následně ji zlehka orestujte v hrnci s olivovým olejem.
  3. Cibulku vyjměte a do hrnce přidejte na kostičky nakrájený oloupaný brambor, sůl a pepř.
  4. Brambory restujte přibližně 7-10 minut.
  5. Přilijte k bramborám bílé víno, minutku poduste a přilijte rovněž vývar.
  6. Přiveďte k varu a přidejte do směsi baby špenát, rukolu i povařenou jarní cibulku.
  7. Vypněte oheň a směs rozmixujte ponorným mixerem dohladka.

Polévku podávejte s nakrouhaným parmezánem a kousky pažitky.

Miska s polévkou připravenou z jarní cibulky, posypaná kousky parmezánu
zdroj: brooklynsupper.com

Jarní bylinková polévka s hráškem a pórkem

Čerstvé bylinky můžete použít nejen na dochucení masových pokrmů či salátu, ale také do polévky. Dodají polévce zajímavou chuť i vůni!

Ingredience

  • 150 g pórku
  • 80 g mraženého hrášku
  • 2 PL čerstvé petrželky
  • 2 PL čerstvé máty
  • 2 PL čerstvé bazalky
  • 2 PL jarní cibulky
  • 1/3 šálku zakysané smetany
  • 6 šálků vody
  • 3 PL másla
  • sůl, pepř
  • čerstvá pažitka na ozdobu

Postup

  1. Tmavě zelené části pórku nakrájejte na kousky a dejte je do hrnce.
  2. Přidejte stonky petrželky, máty a bazalky společně s vodou a půl lžičkou soli.
  3. Přiveďte směs k varu a vařte za občasného míchání přibližně 30 minut.
  4. Následně směs přes sítko přeceďte a přecezený vývar nechte stranou.
  5. Do hrnce přidejte máslo, bílé části pórku nakrájené na kolečka a sůl.
  6. Povařte přibližně 10 minut.
  7. Přidejte hrášek a přecezený vývar.
  8. Vypněte oheň, přidejte do polévky pokrájené listy petrželky, máty a bazalky.
  9. Vše rozmixujte dohladka pomocí ponorného mixéru.
  10. Ochutnejte a případně dokořeňte.

Polévku podávejte se zakysanou smetanou a nasekanou pažitkou.

Bylinkový krém s hráškem a pórkem podávaný se smetanou a pažitkou
zdroj: saveur.com

Nevíte si rady s výběrem vaší nové mikrovlnky? V našem testu mikrovlnných trub naleznete pár užitečných rad.


Polévka z mladých kopřiv

Kopřivy jsou jednou z prvních rostlin, která se na jaře objevuje. Víte, že je nemusíte nutně přidávat pouze do nádivky, ale že z nich lze uvařit i velmi chutnou a zdravou polévku?

Ingredience

  • 2 šálky čerstvých mladých kopřiv
  • 2 brambory
  • 1 šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • 4 šálky kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1 citron
  • 1 PL estragonu
  • zakysaná smetana (volitelné)
  • 1 PL olivového oleje
  • sůl, pepř

Postup

  1. V hrnci s olejem orestujte nakrájenou šalotku a prolisovaný česnek, přibližně 3-4 minuty.
  2. Přidejte na kostičky nakrájené oloupané brambory, vývar, sůl a pepř.
  3. Přiklopte pokličkou a vařte za občasného míchání přibližně 10-15 minut.
  4. Když jsou brambory měkké, přidejte nasekané listy kopřivy a míchejte po dobu 2 minut.
  5. Směs přendejte do mixéru a rozmixujte dohladka.
  6. Vraťte polévku do hrnce, přidejte estragon a citronovou šťávu.

Kopřivovou polévku podávejte s trochou zakysané smetany.

Kopřivová polévka se zakysanou smetanou a estragonem
zdroj: feastingathome.com

Tuto jarní bylinu můžete do svého jídelníčku zakomponovat i jiným způsobem. Inspirujte se našimi recepty z kopřivy pro krásu i zdraví!

Polévka z čerstvých ředkviček

Ředkvičky jsou typickou zeleninou začátku jara. Uvařte si z nich lahodnou růžovou polévku!

Ingredience

  • 2 svazky ředkviček
  • 3 jarní cibulky
  • 1/4 šálku dlouhozrnné rýže
  • 6 šálků kuřecího vývaru
  • 1/2 šálku bílého jogurtu
  • 3 PL másla
  • 1 PL čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1 čajová lžička nastrouhaného zázvoru
  • sůl, pepř
  • čerstvá petrželka na ozdobu

Postup

  1. V hrnci rozpusťte máslo a zlehka v něm orestujte nakrájenou cibulku.
  2. Přidejte vývar, na čtvrtky nakrájené ředkvičky a rýži.
  3. Přiklopte pokličkou a za občasného míchání vařte přibližně 20 minut, dokud rýže i ředkvičky nebudou měkké.
  4. Následně směs přendejte do mixéru a rozmixujte dohladka.
  5. Rozmixovanou polévku vraťte zpět do hrnce a vmíchejte do ní citronovou šťávu, nastrouhaný zázvor a jogurt.
  6. Polévku ještě lehce prohřejte.

Jarní polévku z ředkviček podávejte posypanou čerstvou petrželkou.

Růžová polévka s ředkvičkami ozdobená čerstvou petrželkou
zdroj: almanac.com

Zelená polévka pro dodání energie

Po dlouhé zimě se mnoho lidí cítí unavených a bez energie. Probuďte svůj organismus touto zelenou vitamínovou bombou!

Ingredience

  • 400 g kadeřavé kapusty
  • 400 g baby špenátu
  • 300 g mangoldu
  • 6 šálků kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1/2 bílé cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 citrony
  • 2 PL olivového oleje
  • sůl, pepř

Postup

  1. V hrnci zahřejte olivový olej a zesklovaťte na něm najemno nakrájenou cibuli.
  2. Přidejte prolisované stroužky česneku a krátce povařte.
  3. Přidejte pokrájené listy kadeřavé kapusty, mangoldu a baby špenátu.
  4. Promíchejte a hrnec přiklopte pokličkou.
  5. Povařte takto asi 5 minut.
  6. Přilijte do směsi kuřecí vývar a směs osolte.
  7. Následně hrnec odstavte a vymačkejte do něj šťávu z obou citronů.
  8. Směs přendejte do mixéru a rozmixujte dohladka.

Polévku servírujte s čerstvým pečivem, pokapanou trochou olivového oleje a posypanou čerstvým pepřem.

Zelená polévka připravená z kapusty, špenátu a mangoldu
zdroj: fedandfit.com

Polévka z nových kedluben

Tato polévka je velmi oblíbená především v Německu, kromě uvedených ingrediencí ji můžete obohatit i další zeleninou, například mrkví, celerem či květákem.

Ingredience

  • 3 kedlubny (cca 700 g)
  • 2 brambory (cca 500 g)
  • 1 cibule
  • 750 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 3 PL smetanového taveného sýra
  • 2 PL čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1 PL olivového oleje
  • 1 čajová lžička cukru
  • muškátový oříšek
  • sůl, pepř

Postup

  1. Oloupejte kedlubnu a případně odstraňte její dřevnaté části.
  2. Kedlubnu nakrájejte na kostičky.
  3. Brambory rovněž oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  4. V hrnci rozehřejte olej a zesklovaťte na něm nakrájenou cibuli.
  5. Následně k cibuli přidejte brambory a kedlubnu, poduste přibližně 5 minut.
  6. Přilijte do hrnce vývar a vařte za občasného míchání přibližně 20 minut.
  7. Když je zelenina měkká, přidejte tavený sýr.
  8. Následně směs rozmixujte pomocí tyčového mixéru dohladka.
  9. Přidejte cukr, sůl, muškátový oříšek a citronovou šťávu.
  10. Vše důkladně promíchejte a můžete podávat.

Tuto polévku podávejte posypanou chilli a kadeřavou petrželkou.

Kedlubnový krém s kadeřavou petrželkou a pepřem
zdroj: whereismyspoon.co

Ne vždy je jaro slunečné a teplé? Zahřejte se lahodnou hrstkovou polévkou z luštěnin!

Proč jarní polévky konzumovat?

Polévky jsou stále velmi oblíbenou součástí našeho jídelníčku. Zatímco v zimních měsících dáváme většinou přednost hutnějším a vydatnějším polévkám, s prvním jarním sluníčkem máme chuť na polévku lehčího charakteru. Jarní polévka představuje zároveň skvělý způsob, jak po zimě náš organismus očistit a zároveň posílit jeho imunitu.

Jarní zelenina je velmi bohatá na nejrůznější zdraví prospěšné látky. Nejlepší je polévku připravovat z rozmanité kořenové i listové zeleniny a bylinek, abyste tělu dodali co nejširší spektrum těchto látek.

Výhodou jarních polévek je, že některé se dají konzumovat rovněž za studena. Všechny varianty jarní polévky lze konzumovat jako samostatný pokrm s čerstvým pečivem nebo jako klasickou polévku před hlavním chodem.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X