Při velikonočních svátcích bychom měli využít příležitosti a připravit si první saláty z čerstvé jarní zeleniny.
V nabídce už je hlávkový salát, ředkvičky, jarní cibulka, leckde i kedlubny. Saláty připravené ze syrové zeleniny pak podle chuti doplníme další zeleninou a do lahodné chuti upravenými zálivkami.
Podáváme je buď k hlavním jídlům nebo samostatně jako vitamínovou jarní posilu. Zkuste si ten nejlepší výběr v následujících receptech.
Jarní salát z pečené dýně a červené řepy s jablky
Máte chuť na salát sladko-slané chuti s použitím čerstvé i pečené zeleniny a aromatického sýra ? Zkuste ochutnat salát s pečené dýně a řepy.
INGREDIENCE
- 3 středně velké červené řepy
- polovina máslové dýně nebo dýně hokkaido
- 1 červené jablko
- 2 stroužky česneku
- 1 menší červená cibule
- hrst zeleného listového salátu dle vlastní volby
- 1 lžička rozinek
- polovina balíčku balkánského/feta sýra
- olivový olej
- ocet
- pepř a sůl na dochucení
POSTUP
- V troubě upečeme červenou řepu potřenou olivovým olejem, solí a prolisovaným česnekem, pečeme asi 30 minut.
- Zhruba deset minut před dopečením řepy přidáme stejně upravenou dýni a upečeme do změknutí.
- Když pečená zelenina vychladne, nakrájíme ji na kousky a smícháme s ostatními ingrediencemi.
- Postupujeme opatrně, aby zelenina zachovala tvar a sýr se nerozpadl.
- Nakonec dochutíme octem a olejem, osolíme a opepříme dle chuti.
zdroj: jimechytre.cz
Celerový salát s jablky
INGREDIENCE
- 200 g celeru
- 1 velké jablko
- šťáva z 1 citrónu
- špetka cukru a soli
POSTUP
- Celer nakrájíme najemno nejprve na tenké plátky a potom na jemné nudličky.
- Pak dekorativně napůl oloupeme jablko a nakrájíme je na jemné plátky.
- Promícháme s celerem.
- Lehce ocukrujeme, osolíme a zakápneme citronem.
- Můžeme podávat k pečenému vepřovému masu.
zdroj: prima.iprima.cz
Objevte podobné tipy
Jarní mrkvový salát s ořechy
INGREDIENCE
- 3 střední mrkve
- 1 lžička olivového oleje
- 2 lžíce šťávy z citronu
- 1 lžička medu
- 2 polévkové lžíce vlašských ořechů
POSTUP
- Mrkev omyjeme, oškrábeme a nastrouháme najemno.
- Přidáme olivový olej, citronovou šťávu a med a pořádně vymícháme.
- Ochutnáme a dle potřeby dochutíme.
- Poté vmícháme ořechy.
- Podáváme nejlépe chlazené.
zdroj: einfachdelicious.blogspot.com
Jarní okurkový salát s ředkvičkami
INGREDIENCE
- svazek malých čerstvých ředkviček
- 1 salátová okurka
- salát lollo rosso
- extra panenský olivový olej
- 1 lžička citrónové šťávy
POSTUP
- Ředkvičky a okurku důkladně omyjeme, okrájíme konce a nakrájíme na tenké plátky.
- Salát dle potřeby propereme, důkladně vysušíme a natrháme na menší trsy.
- Vše smícháme ve velké míse, přidáme lžíci olivového oleje a citrónovou šťávu.
- Podáváme vychlazené.
zdroj: ireceptar.cz
Jarní rajčatový salát s bazalkou a dýňovými semínky
INGREDIENCE
- 10 středních rajčat
- dýňová semínka – lépe budou chutnat opražená
- bazalkové listy
- chlebové krutony (nejlépe z dýňového chleba)
- olivový olej
- balsamico ocet nebo redukci
- sůl, pepř
POSTUP
- Rajčata nakrájíme a dáme do mísy.
- Přidáme dýňová semínka, natrhané bazalkové listy, zalijeme olivovým olejem.
- Dochutíme solí a pepřem, balsamicem
- Můžeme doplnit krutony z chleba.
zdroj: receptyzpostele.cz
Všechny nabízené recepty můžeme doplňovat celozrnným pečivem, nebo domácím chlebem.