Zeleninové saláty do jara: zdravé a chutné

Při velikonočních svátcích bychom měli využít příležitosti a připravit si první saláty z čerstvé jarní zeleniny.

V nabídce už je hlávkový salát, ředkvičky, jarní cibulka, leckde i kedlubny. Saláty připravené ze syrové zeleniny pak podle chuti doplníme další zeleninou a do lahodné chuti upravenými zálivkami.

Podáváme je buď k hlavním jídlům nebo samostatně jako vitamínovou jarní posilu. Zkuste si ten nejlepší výběr v následujících receptech.

Jarní salát z pečené dýně a červené řepy s jablky

Máte chuť na salát sladko-slané chuti s použitím čerstvé i pečené zeleniny a aromatického sýra ? Zkuste ochutnat salát s pečené dýně a řepy.

INGREDIENCE

  • 3 středně velké červené řepy
  • polovina máslové dýně nebo dýně hokkaido
  • 1 červené jablko
  • 2 stroužky česneku
  • 1 menší červená cibule
  • hrst zeleného listového salátu dle vlastní volby
  • 1 lžička rozinek
  • polovina balíčku balkánského/feta sýra
  • olivový olej
  • ocet
  • pepř a sůl na dochucení

POSTUP

  1. V troubě upečeme červenou řepu potřenou olivovým olejem, solí a prolisovaným česnekem, pečeme asi 30 minut.
  2. Zhruba deset minut před dopečením řepy přidáme stejně upravenou dýni a upečeme do změknutí.
  3. Když pečená zelenina vychladne, nakrájíme ji na kousky a smícháme s ostatními ingrediencemi.
  4. Postupujeme opatrně, aby zelenina zachovala tvar a sýr se nerozpadl.
  5. Nakonec dochutíme octem a olejem, osolíme a opepříme dle chuti.

Jarní salát z pečené dýně a červené řepy s jablkyzdroj: jimechytre.cz

Celerový salát s jablky

INGREDIENCE

  • 200 g celeru
  • 1 velké jablko
  • šťáva z 1 citrónu
  • špetka cukru a soli

POSTUP

  1. Celer nakrájíme najemno nejprve na tenké plátky a potom na jemné nudličky.
  2. Pak dekorativně napůl oloupeme jablko a nakrájíme je na jemné plátky.
  3. Promícháme s celerem.
  4. Lehce ocukrujeme, osolíme a zakápneme citronem.
  5. Můžeme podávat k pečenému vepřovému masu.

Celerový salát s jablkyzdroj: prima.iprima.cz

Jarní mrkvový salát s ořechy

INGREDIENCE

  • 3 střední mrkve
  • 1 lžička olivového oleje
  • 2 lžíce šťávy z citronu
  • 1 lžička medu
  • 2 polévkové lžíce vlašských ořechů

POSTUP

  1. Mrkev omyjeme, oškrábeme a nastrouháme najemno.
  2. Přidáme olivový olej, citronovou šťávu a med a pořádně vymícháme.
  3. Ochutnáme a dle potřeby dochutíme.
  4. Poté vmícháme ořechy.
  5. Podáváme nejlépe chlazené.

Jarní mrkvový salát s ořechyzdroj: einfachdelicious.blogspot.com

Jarní okurkový salát s ředkvičkami

INGREDIENCE

  • svazek malých čerstvých ředkviček
  • 1 salátová okurka
  • salát lollo rosso
  • extra panenský olivový olej
  • 1 lžička citrónové šťávy

POSTUP

  1. Ředkvičky a okurku důkladně omyjeme, okrájíme konce a nakrájíme na tenké plátky.
  2. Salát dle potřeby propereme, důkladně vysušíme a natrháme na menší trsy.
  3. Vše smícháme ve velké míse, přidáme lžíci olivového oleje a citrónovou šťávu.
  4. Podáváme vychlazené.

Jarní okurkový salát s ředkvičkamizdroj: ireceptar.cz

Jarní rajčatový salát s bazalkou a dýňovými semínky

INGREDIENCE

  • 10 středních rajčat
  • dýňová semínka – lépe budou chutnat opražená
  • bazalkové listy
  • chlebové krutony (nejlépe z dýňového chleba)
  • olivový olej
  • balsamico ocet nebo redukci
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Rajčata nakrájíme a dáme do mísy.
  2. Přidáme dýňová semínka, natrhané bazalkové listy, zalijeme olivovým olejem.
  3. Dochutíme solí a pepřem, balsamicem
  4. Můžeme doplnit krutony z chleba.

Jarní rajčatový salát s bazalkou a dýňovými semínkyzdroj: receptyzpostele.cz

Všechny nabízené recepty můžeme doplňovat celozrnným pečivem, nebo domácím chlebem.

Další výborné recepty:

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.