TOP recepty na smažený květák, klasiku naší kuchyně

Květák, hlavně smažený květák, se řadí mezi oblíbenou zeleninu.

Zelenina je to hodnotná, protože kromě vitamínů květák obsahuje i minerální látky a oproti ostatní košťálovinám je i snadněji stravitelný.

Také milujete smažený květák s bramborami?

Vyzkoušejte naše tři různé formy smažených květáků! Určitě si vyberete tu pravou.

Smažený obalovaný květák

Ingredience :
  • 1 květák
  • sůl
  • kmín -nemusí být
  • 3 rozšlehané vejce
  • 150 g hladké  mouky
  • 300 g strouhanky
  • olej na smažení
postup :
  1. Květák rozebereme na růžičky.
  2. Vložíme do osolené (okmínované) vody a necháme chvilku povařit.
  3. Předvařený květák scedíme, necháme vychladit a obalíme v trojobalu.
  4. Nejdřív v hladké mouce, pak v rozšlehaných vejcích se špetkou soli a nakonec ve strouhance.
  5. Takto obalený květák smažíme v rozpáleném oleji ze všech stran dozlatova.

Smažený květákzdroj : seriouseats.com

Obalovaný květák bez smažení

Ingredience :
  • 1 ks květáku
  • 2 vejce
  • 1 polévková lžíce mléka
  • Hladká mouka
  • Strouhanka
  • Sůl
postup :
  1. Připravíme si plech na pečení a vyložíme ho pečícím papírem.
  2. Připravíme si zvlášť mouku, vejce a strouhanku na obalování květáku.
  3. K vajíčkům přidáme lžíci mléka, osolíme je a rozmícháme je.
  4. Květák rozdělíme na jednotlivé růžičky.
  5. Ty pak postupně obalíme v mouce, vejci a strouhance a vyskládáme vedle sebe na plech.
  6. Obalený květák můžeme před vložením do trouby zakápnout trochou oleje.
  7. Troubu předehřejeme na 180 °C a ideálně zapneme na horkovzduch.
  8. Plech s květákem vložíme do trouby a necháme péct.
  9. Občas květák obrátíme, ať se propeče ze všech stran.
  10. Přibližně za 50 minut je hotovo.

Obalovaný květák bez smaženízdroj : gooddinnermom.com

Květákové placičky jsou jakýmsi kompromisem, či řešením pro kuchaře, kteří neradi připravují obalovaný květák.

Smažené květákové placičky

Ingredience :
  • 1 květák
  • 1 jarní cibulku
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g strouhaného čedaru
  • asi 3 lžíce hladké mouky
  • asi 3 lžíce strouhanky
  • 2 vejce
  • hrstku čerstvé petržele
  • trochu muškátového oříšku
  • 1 lžičku celého kmínu
  • drcený kmín
  • sušenou majoránku
  • olej na smažení
  • sůl a pepř
postup :
  1. Rozebereme květák na růžičky, důkladně omyjeme,  dáme e do hrnce s osolenou vodou a na chuť přidejte celý kmín.
  2. Vaříme do změknutí zhruba 15 minut.
  3. Květák scedíme, nechte vychladnout a poté rozmačkáme vidličkou nebo šťouchadlem na brambory.
  4. Chladný květák osolíme, opepříme a postrouháme trochou muškátového oříšku.
  5. Přidáme prolisovaný česnek, najemno pokrájenou jarní cibulku, vejce, čedar a nasekanou petržel.
  6. Dochutíme drceným kmínem a majoránkou.
  7. Vše pořádně promícháme a dle konzistence přidáme přiměřené množství strouhanky a hladké mouky.
  8. Ze směsi tvarujeme placičky a smažíme je z obou stran na oleji dozlatova.

Smažené květákové placičkyzdroj : cdkitchen.com

Jak už jsme zmiňovali, ke květáku je vhodná příloha brambory a zeleninový salát. Pokud máte květák rádi na mnoho způsobů, pročtěte si i naše recepty na saláty s květákem.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.