Smažený květák

Bílé růžice květáku patří mezi naše velmi oblíbené zeleniny. Navíc je to zelenina hodnotná, protože kromě vitamínů květák obsahuje i minerální látky a oproti ostatní košťálovinám je i snadněji stravitelný. V kuchyni se květák upravuje různými způsoby. Jedním z nejčastějších a nejoblíbenějších způsobů u nás je jistě květák smažený, kde smažíme samotné růžičky nebo různé květákové karbanátky a placičky.

Květák obsahuje mannitol (sladidlo) vhodný pro diabetiky. Tato zelenina prospívá dobré funkci pokožky, sliznic. Obsahové látky působí proti řídnutí kostí, lámavosti nehtů, podporují dobrou funkci kloubů, růst zdravých vlasů, mají také protisklerotické účinky.  Květák se nedoporučuje při dně (puriny), také při zánětech jater a žlučníku.

Smažený květák

Ingredience :
  • 1 květák
  • sůl
  • kmín -nemusí být
  • 3 rozšlehané vejce
  • 150 g hladké  mouky
  • 300 g strouhanky
  • olej na smažení
postup :
  1. Květák rozebereme na růžičky.
  2. Vložíme do osolené (okmínované) vody a necháme chvilku povařit.
  3. Předvařený květák scedíme, necháme vychladit a obalíme v trojobalu.
  4. Nejdřív v hladké mouce, pak v rozšlehaných vejcích se špetkou soli a nakonec ve strouhance.
  5. Takto obalený květák smažíme v rozpáleném oleji ze všech stran dozlatova.

Smažený květák

zdroj : seriouseats.com

Obalovaný květák bez smažení

Ingredience :
  • 1 ks květáku
  • 2 vejce
  • 1 polévková lžíce mléka
  • Hladká mouka
  • Strouhanka
  • Sůl
postup :
  1. Připravíme si plech na pečení a vyložíme ho pečícím papírem.
  2. Připravíme si zvlášť mouku, vejce a strouhanku na obalování květáku.
  3. K vajíčkům přidáme lžíci mléka, osolíme je a rozmícháme je.
  4. Květák rozdělíme na jednotlivé růžičky.
  5. Ty pak postupně obalíme v mouce, vejci a strouhance a vyskládáme vedle sebe na plech.
  6. Obalený květák můžeme před vložením do trouby zakápnout trochou oleje.
  7. Troubu předehřejeme na 180 °C a ideálně zapneme na horkovzduch.
  8. Plech s květákem vložíme do trouby a necháme péct.
  9. Občas květák obrátíme, ať se propeče ze všech stran.
  10. Přibližně za 50 minut je hotovo.

Obalovaný květák bez smažení

zdroj : gooddinnermom.com

Květákové placičky jsou jakýmsi kompromisem, či řešením pro kuchaře, kteří neradi připravují obalovaný květák.

Smažené květákové placičky

Ingredience :
  • 1 květák
  • 1 jarní cibulku
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g strouhaného čedaru
  • asi 3 lžíce hladké mouky
  • asi 3 lžíce strouhanky
  • 2 vejce
  • hrstku čerstvé petržele
  • trochu muškátového oříšku
  • 1 lžičku celého kmínu
  • drcený kmín
  • sušenou majoránku
  • olej na smažení
  • sůl a pepř
postup :
  1. Rozebereme květák na růžičky, důkladně omyjeme,  dáme e do hrnce s osolenou vodou a na chuť přidejte celý kmín.
  2. Vaříme do změknutí zhruba 15 minut.
  3. Květák scedíme, nechte vychladnout a poté rozmačkáme vidličkou nebo šťouchadlem na brambory.
  4. Chladný květák osolíme, opepříme a postrouháme trochou muškátového oříšku.
  5. Přidáme prolisovaný česnek, najemno pokrájenou jarní cibulku, vejce, čedar a nasekanou petržel.
  6. Dochutíme drceným kmínem a majoránkou.
  7. Vše pořádně promícháme a dle konzistence přidáme přiměřené množství strouhanky a hladké mouky.
  8. Ze směsi tvarujeme placičky a smažíme je z obou stran na oleji dozlatova.

Smažené květákové placičky

zdroj : cdkitchen.com

Květák můžeme připravovat i smažením v těstíčku. Mimo klasického obalovaného květáku, připravujeme i květákové karbanátky nebo krokety. Ať už květák smažíme jakkoliv, tak snad jedinou vhodnou přílohou jsou vařené brambory nebo bramborová kaše, popřípadě velmi lehký bramborový salát se zeleninou. K bramborám můžeme podávat i tatarskou omáčku a zeleninový salát, který je vhodný i k bramborové kaši.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *