Obalovaný květák – klasika české kuchyně, která se dá připravit nejen na pánvi, ale také v troubě!

Co mají společného řízek, sýr a žampiony?

Jde o oblíbené smažené pochoutky.

Pokud i vy patříte k těm, kteří mají pro tyto pokrmy slabost, vyzkoušejte naše recepty na smažený květák!

Připravit ho můžete nejen v klasické formě růžiček, ale také jako originální květákové steaky.

Chuť ozvláštní přidání aromatických bylinek do strouhanky i použití hořčice či pálivé omáčky.

Smažený květák v troubě

Příprava v troubě je nejen zdravější, ale také méně náročná, neboť nevyžaduje, abyste celou dobu stáli u plotny jako při klasickém smažení. Nezapomeňte, že i během pečení je nutné růžičky několikrát obrátit.

Ingredience:

  • 1 hlava květáku
  • 2 vejce
  • 6 PL hladké mouky
  • 1 PL mléka
  • 10 PL strouhanky
  • olivový olej
  • sůl

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 200°C.
  2. Do samostatných misek si připravte hladkou mouku, strouhanku a rozšlehaná vejce s mlékem a trochou soli.
  3. Květák rozdělte na jednotlivé růžičky, které následně umyjte a osušte.
  4. Jednotlivé kousky postupně obalujte v mouce, vajíčku a strouhance a pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Před vložením do trouby květák pokapejte trochou olivového oleje.
  6. Pečte v předehřáté troubě přibližně 40-45 minut.
  7. V mezidobě růžičky několikrát obraťte, aby se opekly rovnoměrně.

Květák smažený v troubě podávejte se zeleninovým salátem.

Obalované květákové růžičky připravované v troubě
zdroj:rachlmansfield.com

Pokud vás příprava květáku v troubě zaujala. Zkuste ho zapéct společně s dalšími ingrediencemi, jako jsou brambory či sýr. Inspirujte se našimi recepty na zapečený květák!

Tradiční květák v trojobalu

Mouka, vajíčko a strouhanka. To jsou tři nezbytné ingredience pro tento pokrm. I když mnoho lidí si obalování usnadňuje a mouku smíchává s vejcem, my doporučujeme postupné obalení ve třech krocích!

Ingredience:

  • 1 hlava květáku
  • 3 vejce
  • 8 PL hladké mouky
  • 12 PL strouhanky
  • olej
  • sůl

Postup:

  1. Umytý květák rozeberte na jednotlivé růžičky a dejte vařit do osolené vody.
  2. Vařte do poloměkka, přibližně 5-7 minut v závislosti na velikosti květákových růžiček.
  3. Následně květák sceďte a ochlaďte pod studenou vodou.
  4. Nechte květák chvilku okapat.
  5. Jednotlivé růžičky následně obalte nejprve v hladké mouce, následně v rozšlehaném vejci s trochou soli a na závěr ve strouhance.
  6. Takto obalený květák smažte na pánvi s olejem ze všech stran dozlatova.
  7. Po vyjmutí položte květák na několik málo minut na papírové utěrky, které absorbují tuk.

Smažený květák v trojobalu podávejte s bramborovou kaší či bramborem a tatarskou omáčkou.

Kousky květáku obalené v tradičním trojobalu
zdroj:fromthegrapevine.com

Rádi byste si připravili květák zdravějším způsobem? Vyzkoušejte vaření v parním hrnci. Ohodnotili jsme je a uvedli jsme si jejich další výhody.

Smažené květákové růžičky v pikantním těstíčku

Myslíte si, že na obalení je jako jedna z ingrediencí vždy nutné vajíčko? Tento jednoduchý recept vás přesvědčí o opaku! V případě, že máte rádi pikantní jídla, můžete přidat větší množství pálivé omáčky.

Ingredience:

  • 1 hlava květáku
  • 1 šálek mouky
  • 1/2 šálku kukuřičného škrobu
  • 1 šálek vody
  • 2 šálky bylinkové strouhanky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 PL pálivé omáčky (například chilli omáčky) či dijonské hořčice
  • olej
  • sůl

Postup:

  1. Květák rozeberte na růžičky a vložte na několik minut povařit do osolené vody.
  2. Po uvaření květák sceďte a zchlaďte v misce se studenou vodou.
  3. Ve větší misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, kukuřičný škrob a sůl.
  4. Přidejte vodu a pálivou omáčku a vše důkladně promíchejte do podoby hladkého těstíčka.
  5. Květákové růžičky následně pomořte do misky s těstíčkem.
  6. Nechte okapat a poté je obalte ve strouhance, kterou jste si připravili do další misky.
  7. Na pánvi rozehřejte dostatečné množství oleje a následně jednotlivé kousky květáku smažte dozlatova.
  8. Po vyjmutí smažený květák položte na papírové utěrky, které absorbují přebytečný olej.

Pikantní obalovaný květák chutná znamenitě s bramborem a tatarskou omáčkou.

Růžičky z květáku v pikantním těstíčku s bylinkami
zdroj:jocooks.com

Bylinkovou strouhanku nemusíte nutně kupovat předpřipravenou. Velmi snadno si ji můžete připravit sami doma. Stačí, když do obyčejné strouhanky přimícháte směs čerstvých nasekaných bylinek. Vhodnými bylinkami jsou například tymián, oregano, majoránka, pažitka či saturejka.

Obalované květákové steaky s houbami

Toužíte po změně? Místo klasických růžiček nakrájejte květák na plátky. Uvidíte, že pokrm bude stejně chutný, ale vizuálně zajímavější!

Ingredience:

Květák

  • 1 hlava květáku
  • 1 šálek mléka
  • 1 PL jablečného octa
  • 3/4 šálku mouky
  • 1/2 šálku kukuřičného škrobu
  • 2 šálky strouhanky, ideálně bylinkové
  • olej
  • sůl, pepř

Houby

  • 1 šálek žampionů nakrájených na plátky
  • 1 šálek zeleninového vývaru
  • 4 stroužky česneku
  • 1 PL olivového oleje
  • 2 PL másla
  • 2 PL mouky
  • tymián
  • oregano
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 200°C.
  2. Květák nakrájejte na silnější plátky.
  3. V misce smíchejte mouku s kukuřičným škrobem.
  4. Přidejte sůl, pepř a mléko, ve kterém jste předtím rozmíchali jablečný ocet.
  5. Vše důkladně promíchejte.
  6. Do další misky si připravte strouhanku.
  7. Následně jednotlivé plátky květáku nejprve namočte do směsi a poté obalte ve strouhance.
  8. Na pánvi rozehřejte olej a následně v něm květákové plátky z obou stran dozlatova osmažte, přibližně 2-3 minuty z každé strany.
  9. Následně tyto předsmažené plátky vložte na plech s pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě přibližně 5-7 minut.
  10. Mezitím si na pánvi s olejem zlehka orestujte prolisovaný česnek a plátky žampionů, přibližně 5 minut. Během míchání přidejte sůl a pepř.
  11. Směs z pánve odstraňte a do pánve dejte rozpustit máslo.
  12. Přidejte mouku a za stálého míchání vařte zhruba 1 minutu.
  13. Přilijte zeleninový vývar a za stálého míchání ještě chvilku povařte.
  14. Na závěr přidejte bylinky, sůl, pepř, směs žampionů a důkladně promíchejte.

Steaky z květáku podávejte přelité houbovou omáčkou.

Obalované steaky z květáku s houbovým přelivem
zdroj:rabbitandwolves.com

Květák můžete připravit i v dalších zajímavých formách. Jednou z nejoblíbenějších jsou květákové placičky!

Růžičky v parmezánu aneb smažený květák trochu jinak

Smažení je považované za ne zcela zdravý způsob přípravy pokrmů. Nahraďte ho pečením a vaše oblíbená pochoutka bude hned zdravější!

Ingredience:

  • 1 hlava květáku
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 šálku másla
  • 1 šálek strouhanky
  • 1/2 šálku strouhaného parmezánu
  • olej
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 200°C.
  2. Omytý květák rozdělte na růžičky přibližně stejné velikosti.
  3. V malém hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo a přidejte do něj prolisované stroužky česneku. Důkladně promíchejte.
  4. V misce smíchejte strouhanku, parmezán, sůl a pepř.
  5. Každý kousek květáku namočte nejprve do česnekového másla a následně do směsi strouhanky a parmezánu.
  6. Jednotlivé obalené kousky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  7. Plech vložte do trouby a pečte doměkka a dozlatova, přibližně 35-40 minut.

Obalovaný květák bez smažení servírujte s bramborovou kaší a zeleninovou oblohou. Zdroj: crunchycreamysweet.com

Kousky květáku obalené ve směsi strouhanky a parmezánu
zdroj: crunchycreamysweet.com

Jednotlivé kroky přípravy můžete zhlédnout také prostřednictvím videoreceptu!

zdroj: crunchycreamysweet.com

Proč zařadit květák do svého jídelníčku?

Květák, který společně se zelím či kapustou, patří mezi tak zvanou košťálovou zeleninu, obsahuje velké množství vitamínů, vlákniny, antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek. Z hlediska vitamínů je bohatý zejména na vitamín C, kterého obsahuje dokonce více než citrony či pomeranče.

Dalšími vitamíny, které v něm najdeme, jsou například vitamín A, K či některé vitamíny skupiny B. Z minerálních látek obsahuje velké množství draslíku, vápníku, fosforu či manganu. Květák lze konzumovat nejen tepelně zpracovaný, ať už ve formě smažených květákových růžiček, mozečku či polévky, ale i syrový.

Proč je vhodné květák před smažením povařit?

Krátké povaření květáku, které se jinými slovy nazývá blanšírování, plní hned několik funkcí. Jednak je takto připravený smažený květák lépe stravitelný a jednak jednotlivé růžičky zůstanou křupavé.

Správné blanšírování spočívá v krátkém povaření ve slané vodě, přibližně 5 minut, a následném prudkém ochlazení ve studené vodě. Ta způsobí zastavění varu a květák zůstane na skus křupaný.

Na jakém oleji smažený květák připravovat?

Pokud jde o olej, který je pro smažení nejvhodnější, odborníci doporučují zejména olej řepkový, který má nízký obsah nasycených mastných kyselin a zároveň vysoký podíl mononenasycených mastných kyselin. Podobně je na smažení vhodný rovněž olej olivový. Stačí obyčejný, není nutné používat extra panenský.

Naopak ke smažení není příliš vhodné používat olej slunečnicový, který má nižší poměr mononenasycených mastných kyselin, což způsobuje jeho tepelnou nestabilitu, a nehodí se ani máslo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.