Květák, hlavně smažený květák, se řadí mezi oblíbenou zeleninu.
Zelenina je to hodnotná, protože kromě vitamínů květák obsahuje i minerální látky a oproti ostatní košťálovinám je i snadněji stravitelný.
Také milujete smažený květák s bramborami?
Vyzkoušejte naše tři různé formy smažených květáků! Určitě si vyberete tu pravou.
Smažený obalovaný květák
Ingredience :
- 1 květák
- sůl
- kmín -nemusí být
- 3 rozšlehané vejce
- 150 g hladké mouky
- 300 g strouhanky
- olej na smažení
postup :
- Květák rozebereme na růžičky.
- Vložíme do osolené (okmínované) vody a necháme chvilku povařit.
- Předvařený květák scedíme, necháme vychladit a obalíme v trojobalu.
- Nejdřív v hladké mouce, pak v rozšlehaných vejcích se špetkou soli a nakonec ve strouhance.
- Takto obalený květák smažíme v rozpáleném oleji ze všech stran dozlatova.
zdroj : seriouseats.com
Obalovaný květák bez smažení
Ingredience :
- 1 ks květáku
- 2 vejce
- 1 polévková lžíce mléka
- Hladká mouka
- Strouhanka
- Sůl
postup :
- Připravíme si plech na pečení a vyložíme ho pečícím papírem.
- Připravíme si zvlášť mouku, vejce a strouhanku na obalování květáku.
- K vajíčkům přidáme lžíci mléka, osolíme je a rozmícháme je.
- Květák rozdělíme na jednotlivé růžičky.
- Ty pak postupně obalíme v mouce, vejci a strouhance a vyskládáme vedle sebe na plech.
- Obalený květák můžeme před vložením do trouby zakápnout trochou oleje.
- Troubu předehřejeme na 180 °C a ideálně zapneme na horkovzduch.
- Plech s květákem vložíme do trouby a necháme péct.
- Občas květák obrátíme, ať se propeče ze všech stran.
- Přibližně za 50 minut je hotovo.
zdroj : gooddinnermom.com
Květákové placičky jsou jakýmsi kompromisem, či řešením pro kuchaře, kteří neradi připravují obalovaný květák.
Smažené květákové placičky
Ingredience :
- 1 květák
- 1 jarní cibulku
- 1 stroužek česneku
- 100 g strouhaného čedaru
- asi 3 lžíce hladké mouky
- asi 3 lžíce strouhanky
- 2 vejce
- hrstku čerstvé petržele
- trochu muškátového oříšku
- 1 lžičku celého kmínu
- drcený kmín
- sušenou majoránku
- olej na smažení
- sůl a pepř
postup :
- Rozebereme květák na růžičky, důkladně omyjeme, dáme e do hrnce s osolenou vodou a na chuť přidejte celý kmín.
- Vaříme do změknutí zhruba 15 minut.
- Květák scedíme, nechte vychladnout a poté rozmačkáme vidličkou nebo šťouchadlem na brambory.
- Chladný květák osolíme, opepříme a postrouháme trochou muškátového oříšku.
- Přidáme prolisovaný česnek, najemno pokrájenou jarní cibulku, vejce, čedar a nasekanou petržel.
- Dochutíme drceným kmínem a majoránkou.
- Vše pořádně promícháme a dle konzistence přidáme přiměřené množství strouhanky a hladké mouky.
- Ze směsi tvarujeme placičky a smažíme je z obou stran na oleji dozlatova.
zdroj : cdkitchen.com
Jak už jsme zmiňovali, ke květáku je vhodná příloha brambory a zeleninový salát. Pokud máte květák rádi na mnoho způsobů, pročtěte si i naše recepty na saláty s květákem.