Celer bulvový vs řapíkatý

Bulvový celer zpracováváme s jeho kořenovou a listovou částí. Pokud je nať hezká, nevyhazujte ji, ale udělejte si domácí pesto či jej využijte k dochucení polévky. Řapíkatý celer má pro změnu lístky, tj. řapíky. U nás je velice proslulým ten bulvový, neboť jako ostatní druhy kořenové zeleniny, je nedílnou součástí právě těch nejústřednějších pokrmů. 

Dokázali byste si představit třeba ten nejlepší bramborový salát bez této suroviny? Ve vývarech se také přímo vyjímá. Doplňuje mrkev a petržel a vytváří jemně pikantní dochuť. Podívejte se, jak se dá krásně využít v receptech na polévky z drůbežích drobů nebo si z něj uvařte lahodný polévkový krém.

Využijte jej do předkrmů, v polévkách, přílohách, hlavních chodech a chuťovkách. Už jste zkoušeli celerové hranolky?

Řapíkatý celer se stává více a více populárním. Každá moderní kuchyň se bez něho neobejde. Traduje se, že má dokonce velice pozitivní vliv na hubnutí. Dělají se z něho džusy a pijí se jako zeštíhlující kúra. Existují i skvělé recepty na smoothie s řapíkatým celerem. Je přímo vitamínovou bombou, která povzbudí tělo i mysl. 

Využijte jej v pomazánkách, polévkách, salátech i jako přílohu. Pochutnat si na něm můžeme i v RAW podobě. Takto si smlsnete na jednohubkách potřené sýrovou pomazánkou. 

Celer je opravdu je opravdu zdravý, víte proč?

Obsahuje důležité vitamíny A, C, B1, B2 a B6. Z minerálů železo, sodík, vápník, draslík a magnezium. Je zdrojem vlákniny a přírodním afrodiziakem.

¨