Už jste někdy zkoušeli řapíkatý celer? Recepty s v jeho režii se stávají stále více populární.
Ať už hledáte inspiraci na nové polévky, smoothie, džus, salát nebo pomazánku, vše máme připraveno.
Smoothie jsme pro vás přichystali dokonce v 5 variantách.
Dopřejte si tuto dobrotu… Pochutnáte si, a uděláte zároveň něco pro své zdraví.
Waldorfský salát a řapíkatým celerem a jablky
Mimo polévky si můžete připravit i lahodný, svěží a lehký salát z řapíkatého celeru. Tento recept je slavným kouskem z hotelu Waldorf Astoria.
Ingredience:
- 6 lžic majonézy (nebo bílého jogurtu)
- 1 lžíce citronové šťávy
- ½ lžičky soli
- špetka čerstvě namletého černého pepře
- 2 sladká jablka
- 1 hrnek červeného hrozna bez pecek (nebo ¼ hrnku rozinek)
- 1 hrnek řapíkatého celeru (nakrájeného na malé kousky)
- 1 hrnek nasekaných, zlehka opražených vlašských ořechů
- ledový salát
Postup:
- Ve středně velké míse si smíchejte majonézu (jogurt), citronovou šťávu, sůl a pepř.
- Přimíchejte oloupaná, na kostičky nakrájená jablka, na tenké plátky nakrájený celer, na poloviny nakrájené hrozno a ořechy.
- Podávejte na listu ledového salátu.

Řapíkatý celer jako detoxikační džus nebo smoothie
Detoxikace je pro naše tělo velice blahodárná. Šťáva z řapíkatého celeru vás zbaví vás všech odpadních látek, které váš organismus zatěžují. Pokud jste hrdým vlastníkem odšťavňovače, pusťte se do toho. V opačném případě si udělejte detoxikační smoothie.
Ingredience:
- 1 malý svazek řapíkatého celeru
- ½ salátové okurky
- 1 velké zelené jablko
- ½ citronu
- 1 zhruba 2,5 cm velký kousek zázvoru
Postup na variantu s odšťavňovačem:
- Celer si nakrájejte a okurku dejte do odšťavňovače.
- Poté přidejte oloupané a jadřince zbavené jablko, citron a oloupaný zázvor.
- Džus si můžete vypít hned čerstvý nebo jej uchovat v lednici ve vzduchotěsné nádobě dalších 24 hodin.
Postup varianta s mixérem:
Ne každý má doma odšťavňovač, a tak jsme pro vás připravili tento tip na detoxikační smoothie.
Stačí všechny ingredience napěchovat do mixéru, rozmixovat a svačinka je na světě.
Dobrou chuť!

Řapíkatý celer v podobě smoothie – 5 skvělých receptů
Zde máme další možnost, jak využít řapíkatý celer. Smoothie je fajn nejen jako skvělá letní osvěžující svačinka, ale i jako rychlá snídaně na cesty.
Smoothie 1
Ingredience:
- 1 jablko
- 1 kousek řapíkatého celeru
- 50 g rajčat
- 1 svazek špenátu
Postup:
- Vložte vše do mixéru a rozmixujte.
Smoothie 2
Ingredience:
- ½ středně velké mrkve
- ½ řapíkatého celeru
- 1 velký banán
- ¼ hrnku lesního ovoce (mohou být mražené)
- ⅓ hrnku vody
Postup:
- Oloupejte si mrkev, nakrájejte ji na menší kousky.
- Nakrájejte si celer a banán na menší kousky.
- Všechny suroviny si dejte do mixéru, přidejte vodu a rozmixujte do jemné konzistence.
- Pokud je smoothie moc husté, přidejte více vody.
Smoothie 3
Toto smoothie je plné železa a vitamínu C. Ten je totiž k vstřebávání železa velice důležitý.
Ingredience:
- 2 hrnky kapusty
- 1 hrnek pomerančového džusu
- ½ čerstvé červené řepy
- ½ hrnku na kostičky nakrájeného čerstvého ananasu
- 2 řapíkaté celery
- 6 baby karotek
Postup:
- Dejte si kapustu a džus do mixéru a rozmixujte.
- Červenou řepu, celery a karotky si nakrájejte na menší kousky, aby se snáze rozmixovaly.
- Přidejte je do mixéru včetně ananasu a řádně promixujte.
Smoothie 4
Ingredience:
- 1 hrnek neslazeného mandlového mléka
- 3 lžíce avokáda
- ¼ ananasu
- ⅓ citronu
- 1 banán
- 1 lžička skořice
- ¼ řapíkatého celeru
- ¼ okurky
- 1 lžíce burákového másla
Postup:
- Do mixéru nalejte mandlové mléko, přidejte banán, na kostičky nakrájený ananas a rozmixujte.
- Přidejte celer, okurku a avokádo a rozmixujte.
- Nakonec přidejte burákové máslo, skořici a rozmixujte.
Smoothie 5
A máme tady snídani to go! Tedy snídani na cesty… Prostě, když jsou rána příliš krátká a povinností je mnoho. Recept obsahuje hned 2 porce. Buď pro vás a vaši drahou polovičku nebo na další snídani. Stačí vložit do ledničky, ráno protřepat a snídaně na cesty je hotová!
Ingredience:
- ½ hrnku řeckého jogurtu
- ½ hrnku neslazeného kokosového mléka
- ½ velké oloupané okurky
- 1 řapíkatý celer
- ½ hrnku mrkve
- 1 střední banán
- 1 hrst špenátu
- 1 hrst kapusty
- ½ hrnku mražených borůvek
- ½ hrnku mraženého manga
- ½ hrnku mraženého ananasu
- 2 lžíce chia semínek
- 4 lžíce mletých lněných semínek
Postup:
- Do mixéru dejte jogurt, kokosové mléko, nakrájenou okurku, mrkve, celer, špenát, kapustu a rozmixujte do hladka.
- Poté přidejte banány, borůvky, ananas, mango, chia semínka a lněná semínka a promixujte.

Tip: Máte-li čerstvé ovoce, tím líp. Vyzkoušejte si smoothie udělat, a jestli vám bude chutnat, udělejte si zásoby ovoce do mrazáku. Ráno jej stačí vytáhnout, rozmixovat a je to!
Ochutnejte i další recepty na smoothie z řapíkatého celeru.
Objevte podobné tipy
Řapíkatý celer a skvělá pomazánka z něj
Jaké další má vlastně řapíkatý celer využití v kuchyni? Pokud se váš repertoár večeří nebo snídaní zdá být chudý, posilněte jej tímto lahodným receptem. Její využití se nevylučuje ani v podobě svačinky.
Ingredience:
- 4 řapíkaté celery
- 5 lžic olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 hrnek vařené cizrny (nebo sterilované)
- ⅓ hrnku tahini (sezamová pasta)
- 2 lžíce limetkové nebo citronové šťávy
- 1 lžička soli
- 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky
Postup:
- Celery si umyjte, osušte, nakrájejte asi na 1 cm dlouhé plátky a dejte na pečicí plech spolu se stroužky česneku.
- Potřete je 2 lžícemi olivového oleje.
- Dejte péct na 175 °C po dobu 45 minut.
- Cizrnu si uvařte dle návodu, pokud máte sterilovanou, dejte ji rozmixovat (bez šťávy) do mixéru.
- Poté přidejte ještě horký celer a ostatní zeleninu, rozmixujte.
- Přidejte tahini, citronovou nebo limetkovou šťávu, sůl a mixujte asi 3-4 minuty do hladka.
- Jakmile je hotovo, můžete hotový hummus přemístit do misky, vmíchat 3 lžíce olivového oleje a nasekanou petrželku.

Hranolky z řapíkatého celeru se sýrovou pomazánkou
Pokud hledáte tip na rychlé občerstvení pro návštěvu nebo svačinku, doporučujeme tyto jednohubky. Jsou jednoduché a za pár minut hotové. Není k tomu ani potřeba mnoho ingrediencí.
Ingredience:
- 10 stonků řapíkatého celeru
- 224 g čerstvého smetanového sýru
- 1 lžíce mléka
- ⅛ lžičky sušené papriky
- sůl a pepř dle chuti
- ½ hrnku nasekaných vlašských ořechů
- med na pokapání
Postup:
- Celer si očistěte a nakrájejte na třetiny.
- V míse si smíchejte sýr s mlékem, paprikou, solí a pepřem.
- Okořeněný sýr napěchujte do cukrářského sáčku a ozdobte jím celerové plátky.
- Vrch jednohubek můžete ozdobit nasekanými vlašskými ořechy a pokapat medem.

Pomazánka z řapíkatého celeru
Hledáte tip na super večeři nebo svačinku? Na hummus nebo pomazánku lze taktéž využít řapíkatý celer. Recepty jsou navíc rostlinné, takže se hodí i pro vegany. Stačí si k tomu dát nějaký dobrý kousek pečiva nebo zeleniny.
Ingredience:
- 1 hrnek řapíkatého celeru nakrájeného na 1 cm dlouhé plátky
- 5 lžic olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 hrnek uvařené cizrny (nebo konzervované)
- ⅓ hrnku sezamové pasty tahini
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička soli
- 1 lžička petrželky
Postup:
- Celer dejte na plech a pokapejte jej 2 lžícemi olivového oleje.
- Na plech přidejte (někde bokem) česnek.
- Pečte na 175°C v předehřáté troubě asi 45 minut.
- Mezitím si rozmixujte cizrnu, pak k ní přidejte ještě horký upečený celer, česnek a rozmixujte.
- Přidejte tahini, citronovou šťávu, sůl a pepř a mixujte do hladka zhruba 4 minuty.
- Nakonec přidejte zbývající 3 lžíce olivového oleje, petrželku a promíchejte.

Tip: Co si třeba k tak dobré pomazánce upéct domácí pečivo. Vyzkoušejte domácí housky, rohlíky nebo bagetu.
Smoothie s řapíkatým celerem a mrkví
Máte odšťavňovač? Už jste někdy dělali džus s řapíkatým celerem? Údajně je velice zdravý. Ochutnejte tento recept a dopřejte si vitamínovou bombu.
Ingredience:
- 4 mrkve
- 1 jablko
- 2 stonky řapíkatého celeru (lístky dejte bokem)
- ½ citronu
Postup:
- Všechnu zeleninu a ovoce (kromě citronu) stačí umýt, oloupat, nakrájet a dát do odšťavňovače.
- K hotovému džusu přimíchejte vymačkanou šťávu z ½ citronu a podávejte.

Tip: Nemáte odšťavňovač? Nevadí. Co třeba vyzkoušet smoothie? Stačí rozmixovat.
Jak vidíte i s řapíkatým celerem naleznete velké uplatnění v teplé i studené kuchyni.
Můžete si jej vychutnat čerstvý od srpna do října, kdy je jeho sklizeň v plném proudu.
A kde kromě obchodu a farmy seženete čerstvý řapíkatý celer? Pěstování je možné i u vás na zahrádce.
Nevyužité zásoby klidně dejte do mrazu.
Jeho chutě a vůně zůstanou nedotčeny.