Lilek je plodina širokého využití a najdete ho snad ve všech kuchyních světa
Pozvěte ho i do té své a připravte si lahodné pomazánky a dipy
Skvěle se hodí na večeři, jako pohoštění na oslavu nebo na letní grilování
Inspirujte se v našich receptech na lilkovou pomazánku!
Která vám zachutná nejvíc?
Pomazánka z pečeného lilku
Jednoduchá zeleninová pomazánka bohaté a příjemně překvapivé chuti.
Ingredince
- 1 střední lilek
- 1 červená paprika
- 1 červená cibule
- 1 PL rajčatového pyré
- 3 stroužky česneku
- 3 PL olivového oleje
- ½ ČL soli
- ½ ČL pepře
Postup
- Sůl, pepř, česnek a olivový oleje rozmixujte do hladké pasty
- Lilek nakrájejte na kostky, papriku na proužky a cibuli na kolečka
- Rozehřejte troubu na 180°
- Zeleninu smíchejte s olejovou směsí
- Rozložte na plech s pečícím papírem a pečte 40 minut
- Nechte vychladnout a smíchejte s rajčatovým pyré
- Rozmixujte
- Podávejte na opečeném chlebu nebo bagetce

Melitzanosalata – řecká lilková pomazánka
Vydejte se na návštěvu k Egejskému moři. Toto tradiční řecké jídlo vás tam v mžiku přenese.
Ingredience
- 2 lilky
- 4 stroužky česneku
- 4 PL olivového oleje
- 3 PL citronové šťávy
- 1/4 ČL pepře
- sůl
Postup
- Lilek nakrájejte na kolečka, pokapejte olivovým olejem a rozložte na plech s pečicím papírem
- Pečte 30 minut v troubě předehřáté na 170°
- Nechte vychladnout a poté odkrojte slupku
- Přendejte lilek do mísy, zalijte olivovým olejem a rozmačkejte ho vidličkou
- Přidejte najemno nasekaný česnek, šťávu z citronu, sůl a pepř a promíchejte
- Nechte hodinu odležet v lednici
- Podávejte s černými olivami a čerstvou petrželkou

Zaalouk – lilková pomazánka s rajčaty
Tento recept pochází z Maroka. Jde o pokrm, který se může servírovat teplý jako zeleninová omáčka k rýži nebo kuskusu, anebo studený jako pomazánka nebo dip.
Ingredience
- 1 lilek
- 2 rajčata
- 3 PL olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- 2 PL koriandru
- 1 PL citronové šťávy
- 1 ½ ČL medu
- 1 ČL uzené papriky
- ½ ČL mletého římského kmínu
- sůl
- ¼ ČL kajenského pepře
Postup
- Lilek a rajčata nakrájejte na menší kousky
- Česnek nasekejte na jemno
- V hrnci rozehřejte olivový olej a osmažte na něm lilek a rajčata
- Přidejte všechny ostatní ingredience, promíchejte a podlijte vodou
- Vařte pod pokličkou dokud zelenina nezměkne
- Poté sundejte pokličku a nechte přebytečnou vodu vyvařit
- Směs přendejte do misky a rozmačkejte ji šťouchadlem na brambory
- Nechte vychladnout a servírujte namazané na pečivu, nebo jako dip

Máte rádi minerální vody? Pak by vás mohlo zajímat, zda se vyplatí investovat do výrobníku Sodastream. Otestovali jsme je a napsali jsme o nich vše podstatné. Podívejte se!
Objevte podobné tipy
Baba ghanoush – lilková pomazánka s majonézou
Základem tohoto receptu je spálený lilek. Jeho uzená chuť se pak božsky snoubí s jemnou majonézou. Tohle prostě musíte ochutnat.
Ingredience
- 2 středně velké lilky
- 4 stroužky česneku
- 4 PL majonézy
- 1 ČL soli
- 1 PL citronové šťávy
- čerstvá petrželka
Postup
- Připravte si spálené lilky – vcelku je položte na oheň plynového hořáku a ze všech stran postupně spalte (Pokud nemáte plyn, použijte troubu – lilky vyskládejte na plech a pečte na 200° přímo pod rozpálenou spirálou, během pečení otáčejte)
- Nechte vychladnout, rozřízněte je, dužinu lžící vydlabejte a dejte do mísy
- Přidejte najemno nasekaný česnek, majonézu, citronovou šťávu a sůl a promíchejte
- Podávejte na topinkách, nebo jiném pečivu ozdobené čerstvou petrželkou

Moutabel – pikantní pomazánka z lilku
Máte rádi ostřejší chuť? Tak vyzkoušejte tento recept.
Ingredience
- 2 lilky
- 3 PL sezamové pasty tahini
- 1-3 chilli papričky (dle vaší chuti)
- 1 PL olivového oleje
- 2 PL citronové šťávy
- pepř
- hrubozrná sůl
Postup
- Předehřejte troubu na 180°
- Lilky nakrájejte na plátky, vyskládejte na plech a zakápněte olivovým olejem
- Pečte 30 minut
- Nechte vychladnout
- Poté odkrájejte slupku a dužinu lilku přendejte do misky
- Přidejte nakrájené chilli papričky, tahini a olivový olej
- Rozmixujte do hladka
- Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou a podávejte

Lilková pomazánka se sušenými rajčaty
A na závěr ještě kousek slunné Itálie. Ochutnejte středomořskou pochoutku, která kombinuje skvělou chuť sušených rajčat a pečeného lilku.
Ingredience
- 2 střední lilky
- 200 g sušených rajčat v oleji
- 3 stroužky česneku
- 4 PL rajčatového pyré
- 1 PL vody
- sůl
- pepř
- ½ ČL chilli vloček
Postup
- Lilek nakrájejte na drobné kostky a vložte ho do zapékací misky
- Smíchejte rajčata, rajčatové pyré, česnek, sůl, pepř a chilli vločky a rozmixujte do hladka
- Směs nalijte na lilek a promíchejte
- Pečte 40 minut v troubě vyhřáté na 180°, občas promíchejte
- Nechte vychladnout a znovu rozmixujte
- V případě potřeby dochuťte
- Podávejte na opečeném italském chlebu nebo jiném světlém pečivu

TIP: Lilek můžete i plnit, zapéct nebo zajímavě ugrilovat. Jak na to? Podívejte se na další chutné recepty z lilku.
10 zajímavých faktů o lilku
- Celým jménem lilek vejcoplodý neboli baklažán, v americké angličtině je znám jako eggplant, v britské používají slovo aubergine
- Není to zelenina! Ve skutečnosti, stejně jako rajče, patří lilek mezi ovoce.
- A stejně jako rajčata nebo brambory roste během noci
- Rostlina dorůstá do metrové výšky
- Nejrozšířenější je sice ve své fialové podobě, ale lilek může být i bílý, zelený anebo fialový s bílými pruhy
- Při požití v syrovém stavu může způsobit žaludeční obtíže
- Má rád teplo. Ideální teplota pro jeho pěstování je 20 – 25°C
- Lilek pochází z Myanmaru. Do Evropy se dostal v 15. století – Arabové ho přivezli do španělské Andalusie
- Některé národy tvrdili, že jíst lilek je nebezpečné. V Řecku býval nazáván jablkem bláznů.
- Dnes už se ví, že je naopak pro lidské zdraví velice vhodný – obsahuje vitamíny A, B a C a celou řadu minerálu např. sodík, zinek, železo nebo draslík. Díky tomu pomáhá správné funkci jater, snižuje cholesterol a je vhodný i pro diabetiky, zpevňuje stěny cév a přispívá správnému fungování střev.