Pomazánka z lilku v 5 vynikajících receptech z celého světa

Lilek je plodina širokého využití a najdete ho snad ve všech kuchyních světa

Pozvěte ho i do té své a připravte si lahodné pomazánky a dipy

Skvěle se hodí na večeři, jako pohoštění na oslavu nebo na letní grilování

Inspirujte se v našich receptech na lilkovou pomazánku!

Která vám zachutná nejvíc?

Pomazánka z pečeného lilku

Jednoduchá zeleninová pomazánka bohaté a příjemně překvapivé chuti.

Ingredince

  • 1 střední lilek
  • 1 červená paprika
  • 1 červená cibule
  • 1 PL rajčatového pyré
  • 3 stroužky česneku
  • 3 PL olivového oleje
  • ½ ČL soli
  • ½ ČL pepře

Postup

  • Sůl, pepř, česnek a olivový oleje rozmixujte do hladké pasty
  • Lilek nakrájejte na kostky, papriku na proužky a cibuli na kolečka
  • Rozehřejte troubu na 180°
  • Zeleninu smíchejte s olejovou směsí
  • Rozložte na plech s pečícím papírem a pečte 40 minut
  • Nechte vychladnout a smíchejte s rajčatovým pyré
  • Rozmixujte
  • Podávejte na opečeném chlebu nebo bagetce
miska s lilkovou pomazánkou s nožem na talíři s krekry
Zdroj: tasteofhome.com

Melitzanosalata – řecká lilková pomazánka

Vydejte se na návštěvu k Egejskému moři. Toto tradiční řecké jídlo vás tam v mžiku přenese.

Ingredience

  • 2 lilky
  • 4 stroužky česneku
  • 4 PL olivového oleje
  • 3 PL citronové šťávy
  • 1/4 ČL pepře
  • sůl

Postup

  • Lilek nakrájejte na kolečka, pokapejte olivovým olejem a rozložte na plech s pečicím papírem
  • Pečte 30 minut v troubě předehřáté na 170°
  • Nechte vychladnout a poté odkrojte slupku
  • Přendejte lilek do mísy, zalijte olivovým olejem a rozmačkejte ho vidličkou
  • Přidejte najemno nasekaný česnek, šťávu z citronu, sůl a pepř a promíchejte
  • Nechte hodinu odležet v lednici
  • Podávejte s černými olivami a čerstvou petrželkou
Lilková pomazánka uprostřed zakápnutá olivovým olejem s černými olivami
Zdroj: thewanderlustkitchen.com

Zaalouk – lilková pomazánka s rajčaty

Tento recept pochází z Maroka. Jde o pokrm, který se může servírovat teplý jako zeleninová omáčka k rýži nebo kuskusu, anebo studený jako pomazánka nebo dip.

Ingredience

  • 1 lilek
  • 2 rajčata
  • 3 PL olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 2 PL koriandru
  • 1 PL citronové šťávy
  • 1 ½ ČL medu
  • 1 ČL uzené papriky
  • ½ ČL mletého římského kmínu
  • sůl
  • ¼ ČL kajenského pepře

Postup

  • Lilek a rajčata nakrájejte na menší kousky
  • Česnek nasekejte na jemno
  • V hrnci rozehřejte olivový olej a osmažte na něm lilek a rajčata
  • Přidejte všechny ostatní ingredience, promíchejte a podlijte vodou
  • Vařte pod pokličkou dokud zelenina nezměkne
  • Poté sundejte pokličku a nechte přebytečnou vodu vyvařit
  • Směs přendejte do misky a rozmačkejte ji šťouchadlem na brambory
  • Nechte vychladnout a servírujte namazané na pečivu, nebo jako dip
červená lilková pomazánka s petrželí v misce, pita chleba
Zdroj: cookinglight.com

Máte rádi minerální vody? Pak by vás mohlo zajímat, zda se vyplatí investovat do výrobníku Sodastream. Otestovali jsme je a napsali jsme o nich vše podstatné. Podívejte se!


Baba ghanoush – lilková pomazánka s majonézou

Základem tohoto receptu je spálený lilek. Jeho uzená chuť se pak božsky snoubí s jemnou majonézou. Tohle prostě musíte ochutnat.

Ingredience

  • 2 středně velké lilky
  • 4 stroužky česneku
  • 4 PL majonézy
  • 1 ČL soli
  • 1 PL citronové šťávy
  • čerstvá petrželka

Postup

  • Připravte si spálené lilky – vcelku je položte na oheň plynového hořáku a ze všech stran postupně spalte (Pokud nemáte plyn, použijte troubu – lilky vyskládejte na plech a pečte na 200° přímo pod rozpálenou spirálou, během pečení otáčejte)
  • Nechte vychladnout, rozřízněte je, dužinu lžící vydlabejte a dejte do mísy
  • Přidejte najemno nasekaný česnek, majonézu, citronovou šťávu a sůl a promíchejte
  • Podávejte na topinkách, nebo jiném pečivu ozdobené čerstvou petrželkou
světlá lilková pomazánka v misce na prkýnku s pečivem
Zdroj: myjewishlearning.com

Moutabel – pikantní pomazánka z lilku

Máte rádi ostřejší chuť? Tak vyzkoušejte tento recept.

Ingredience

  • 2 lilky
  • 3 PL sezamové pasty tahini
  • 1-3 chilli papričky (dle vaší chuti)
  • 1 PL olivového oleje
  • 2 PL citronové šťávy
  • pepř
  • hrubozrná sůl

Postup

  • Předehřejte troubu na 180°
  • Lilky nakrájejte na plátky, vyskládejte na plech a zakápněte olivovým olejem
  • Pečte 30 minut
  • Nechte vychladnout
  • Poté odkrájejte slupku a dužinu lilku přendejte do misky
  • Přidejte nakrájené chilli papričky, tahini a olivový olej
  • Rozmixujte do hladka
  • Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou a podávejte
pomazánka z lilku v hnědé misce na dřevěném povrchu
Zdroj: bautrip.com

Lilková pomazánka se sušenými rajčaty

A na závěr ještě kousek slunné Itálie. Ochutnejte středomořskou pochoutku, která kombinuje skvělou chuť sušených rajčat a pečeného lilku.

Ingredience

  • 2 střední lilky
  • 200 g sušených rajčat v oleji
  • 3 stroužky česneku
  • 4 PL rajčatového pyré
  • 1 PL vody
  • sůl
  • pepř
  • ½ ČL chilli vloček

Postup

  • Lilek nakrájejte na drobné kostky a vložte ho do zapékací misky
  • Smíchejte rajčata, rajčatové pyré, česnek, sůl, pepř a chilli vločky a rozmixujte do hladka
  • Směs nalijte na lilek a promíchejte
  • Pečte 40 minut v troubě vyhřáté na 180°, občas promíchejte
  • Nechte vychladnout a znovu rozmixujte
  • V případě potřeby dochuťte
  • Podávejte na opečeném italském chlebu nebo jiném světlém pečivu
pomazánka z lilku a sušených rajčat
Zdroj: fullofplants.com

TIP: Lilek můžete i plnit, zapéct nebo zajímavě ugrilovat. Jak na to? Podívejte se na další chutné recepty z lilku.

10 zajímavých faktů o lilku

  • Celým jménem lilek vejcoplodý neboli baklažán, v americké angličtině je znám jako eggplant, v britské používají slovo aubergine
  • Není to zelenina! Ve skutečnosti, stejně jako rajče, patří lilek mezi ovoce.
  • A stejně jako rajčata nebo brambory roste během noci
  • Rostlina dorůstá do metrové výšky
  • Nejrozšířenější je sice ve své fialové podobě, ale lilek může být i bílý, zelený anebo fialový s bílými pruhy
  • Při požití v syrovém stavu může způsobit žaludeční obtíže
  • Má rád teplo. Ideální teplota pro jeho pěstování je 20 – 25°C
  • Lilek pochází z Myanmaru. Do Evropy se dostal v 15. století – Arabové ho přivezli do španělské Andalusie
  • Některé národy tvrdili, že jíst lilek je nebezpečné. V Řecku býval nazáván jablkem bláznů.
  • Dnes už se ví, že je naopak pro lidské zdraví velice vhodný – obsahuje vitamíny A, B a C a celou řadu minerálu např. sodík, zinek, železo nebo draslík. Díky tomu pomáhá správné funkci jater, snižuje cholesterol a je vhodný i pro diabetiky, zpevňuje stěny cév a přispívá správnému fungování střev.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X