Mango nejen že skvěle chutná, je ale také všestrannou ingrediencí, ze které se dá vykouzlit spoustu skvělých pokrmů.
Proto jsme si pro vás tentokrát připravili lahodné recepty s mangem 7x jinak, mezi kterými si vybere úplně každý.
Je libo cheesecake, kari nebo raději salát?
Všechny varianty jsou výtečné.
Tak pojďme na to!
Chia pudink z kokosového mléka s ovocným pyré
Tento zdravý pudink z chia semínek a kokosového mléka s mangovo-banánovým pyré je zdravou a chutnou snídaní bez přidaného cukru. Navíc na jeho přípravu potřebujete pouze 6 ingrediencí!
Co budete potřebovat
- ¼ šálku chia semínek
- 1 šálek kokosového mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu (volitelně)
- 1 šálek nakrájeného manga
- 1 velký banán, nejlépe zralý
Volitelně na topping:
- nakrájené mango
- pečený strouhaný kokos (postup najdete v receptu)
Postup
- Smíchejte chia semínka, kokosové mléko a vanilkový extrakt (pokud používáte) v nádobě s víkem.
- Přikryjte a dejte do lednice přes noc (nebo alespoň na 4 hodiny), nebo dokud chia pudink úplně neztuhne.
- Směs by měla být krémová a ne tekutá.
- Mezitím přidejte mango a banán do mixéru nebo kuchyňského robotu.
- Mixujte po dobu 30 sekund nebo do hladka.
- Přendejte do nádoby s víčkem, zakryjte a dejte do chladničky přes noc, nebo dokud vám neztuhne chia pudink.
- Jakmile je chia pudink ztuhlý, přidejte ¼ ovocného pyré na dno skleněné nádoby o objemu cca 250 ml.
- Navrch dejte ½ chia pudinku a další ¼ ovocného pyré.
- V případě potřeby přidejte na kostičky nakrájené mango a pečený strouhaný kokos.
- Ten si připravíte tak, že předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia a připravíte si plech vyložený pečícím papírem.
- Na ten rozprostřete v jedné vrstvě strouhaný kokos.
- Pečte 3 minuty nebo dozlatova.
- Se zbylými ingrediencemi sestavte i druhou sklenici a užijte si to!

Salát s mangem a čerstvou zeleninou přelitý limetkovou zálivkou
Zkuste zkombinovat mango s čerstvou zeleninou, bylinkami a limetkovo-medovou zálivkou a vznikne vám sladká a svěží dobrota, která skvěle funguje jako příloha k rybám či pečené zelenině.
Co budete potřebovat
- 2 zralá manga
- 1 červená paprika nakrájená na kostičky
- 1/2 salátové okurky, nakrájené
- 1/4 červené cibule, nakrájená na tenké plátky
- ¼ šálku nasekané čerstvé máty
- 2 lžíce nasekaného koriandru
- 3 lžíce limetkové šťávy
- 1 lžíce olivového oleje
- ½ lžíce medu nebo javorového sirupu
- špetka soli
- čerstvě mletý černý pepř
Postup
- Nakrájejte mango, papriku a okurku na kostičky
- Červenou cibuli nakrájejte nadrobno.
- Nasekejte mátu a koriandr.
- Vše dejte do střední mísy.
- V malé misce smíchejte limetkovou šťávu, olivový olej a med nebo javorový sirup.
- Přidejte do mísy s mangem a zeleninou, poté přidejte sůl a promíchejte, aby se vše spojilo.
- Nechte si chutnat!

Připravili jsme si pro vás také lahodné recepty na zeleninové saláty, které si oblíbí i ti největší masožravci! Ochutnejte indickou variantu z mrkve, krásně vypadající salát několika vrstev či oblíbený Coleslaw.
Nepečený mangový cheesecake
Tento svěží, lehký a vzdušný mangový cheesecake, který nemusíte péct, je skvělým letním dezertem, který si zamiluje celá vaše rodina. Kombinace křupavého sušenkového korpusu, lahodné náplně a mangové želatiny se nedá odolat!
Co budete potřebovat
Na korpus:
- 200 g BeBe sušenek rozdrcených na prášek
- 100 g másla, rozpuštěného
- 1 lžíce třtinového cukru
- ½ lžičky skořice
- ½ lžičky soli
Na náplň:
- 3 zralá manga
- 13 g želatiny v prášku
- 125 ml studené vody
- 400 g sýra Philadelphia
- 100 g plnotučné zakysané smetany
- 120 g krystalového cukru
- ½ lžičky soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 400 ml smetany ke šlehání
Na mangové želé:
- 125 ml vody
- 8 g želatiny v prášku
- 100 g mangového pyré
- 1 lžička citronové šťávy, čerstvě vymačkané
- čerstvé mango a jahody na ozdobu
Postup
- Dno 23 cm dortové formy vyložte pečicím papírem a papír k formě přilepte máslem.
- Okraje formy také vyložte pečicím papírem.
- Rozdrcené sušenky prošlehejte s třtinovým cukrem, skořicí a solí.
- Přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte.
- Směs nalijte do připravené formy.
- Pevně přitlačte, abyste získali rovnoměrnou vrstvu.
- Mango vložte do kuchyňského robotu a rozmixujte do hladka.
- Pyré rozdělte do 2 misek: v 1. budete mít 200 g na náplň a v druhé 100 g na želatinovou vrstvu.
- Do malé misky nasypte želatinu a zalijte ji 125 ml vody.
- Nechte 5 minut nabobtnat.
- Poté ji vložte do mikrovlnné trouby na 15-20 sekund, aby se rozpustila.
- Promíchejte a nechte 5 minut vychladnout.
- V míse pomocí ručního elektrického mixéru šlehejte sýr a zakysanou smetanu do hladka.
- Přidejte krystalový cukr a míchejte, dokud nebudete mít hladkou a krémovou směs.
- Přidejte mangové pyré, sůl, vanilkový extrakt a tekutou želatinu.
- Míchejte, dokud ve směsi nezbydou žádné hrudky.
- Do mísy nalijte studenou smetanu a zbývajících 60 g cukru a šlehejte do tuha.
- Šlehačku nalijte do sýrové směsi a jemně stěrkou promíchejte.
- Směs nandejte na korpus a pomocí stěrky ji vyhlaďte do rovnoměrné vrstvy.
- Nechte 4 hodiny chladit v lednici.
- Do mísy nalijte ¼ šálku studené vody.
- Nasypte do ní želatinový prášek a promíchejte.
- Nechte směs uležet 5 minut a poté ji vložte do mikrovlnné trouby na 10-15 sekund, aby se želatina rozpustila.
- Přidejte mangové pyré pokojové teploty do teplé želatiny a promíchejte.
- Želatinovou směs nechte 5 minut vychladnout.
- Želatinu nalijte na vychladlý cheesecake.
- Cheesecake nakloňte, aby se želatina rovnoměrně rozprostřela.
- Vložte cheesecake do lednice na další 2-3 hodiny.
- Cheesecake vyjměte z formy, ozdobte čerstvým ovocem a podávejte.

Jednoduchá mangová marmeláda
Vyzkoušejte tuto snadnou marmeládu z manga, kterou si zamilují i vaše děti. Navíc si ji zvládne připravit i úplný začátečník!
Co budete potřebovat
- 2 středně velká manga
- ½ šálku cukru
- šťáva z 1 pomeranče
Postup
- Mango nakrájejte a rozmixujte.
- Pyré dejte do hrnce spolu s cukrem a vařte na mírném plameni.
- Jakmile se cukr rozpustí, směs začne houstnout.
- Když se směs zredukuje na ¾ původního množství (cca 7 – 8 minut), přidejte pomerančovou šťávu.
- Vařte další 3-4 minuty a nechte zcela vychladnout.
- Skladujte ve sterilizované nádobě.
- Podávejte namazané na čerstvém pečivu.

Vyzkoušejte i naše další originální recepty na domácí marmelády na 10 způsobů. Sladké a ovocné pokušení pro všechny!
Objevte podobné tipy
Kuřecí kari s mangem
Kombinace kuřecího masa a manga je naprosto luxusní! Připravte si lahodnou nasládlou omáčku z kokosového mléka, žlutého kari a manga s kuřecími kousky a rýží a sami budete překvapeni, jak skvělý tento pokrm je.
Co budete potřebovat
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 velká cibule, nakrájená
- 1/2 červené papriky, nakrájená
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžíce žlutého kari
- 1/2 lžičky drceného římského kmínu
- 2 manga, oloupaná a nakrájená na kostičky
- 2 lžíce jablečného nebo bílého octa
- 400 ml kokosového mléka z konzervy
- 600 g kuřecích stehen nebo prsou bez kosti a kůže, nakrájených na 2,5 cm kousky
- 1/3 šálku zlatých rozinek (volitelně)
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- čerstvý koriandr na ozdobu
- vařená rýže, k podávání
Postup
- Ve velké pánvi na středním plameni rozehřejte olej.
- Přidejte cibuli a papriku a za občasného míchání restujte do změknutí asi 5 minut.
- Přidejte česnek a zázvor a restujte další minutu.
- Přidejte kari a římský kmín a restujte ještě několik minut.
- Koření část oleje absorbuje, takže pokud se vám něco začne příliš lepit na dno pánve, přidejte do pánve ještě trochu oleje.
- Do pánve dále přidejte ocet, kokosové mléko a jedno ze dvou nakrájených mang.
- Zvyšte teplotu a přiveďte směs k varu, poté snižte teplotu a vařte na mírném plameni asi 15 minut, občas promíchejte.
- Odstraňte pánev ze sporáku.
- Naberte omáčku do mixéru.
- Omáčku rozmixujte na hladkou kaši.
- Vraťte omáčku do pánve.
- Přidejte maso a rozinky (pokud používáte) do pánve a vraťte na mírný plamen.
- Zakryjte pánev a nechte vařit 8 až 10 minut.
- Rozřízněte největší kus masa a zkontrolujte, zda je již hotový.
- Přidejte zbývající nakrájené mango a vařte při velmi nízké teplotě další minutu nebo dvě, odkryté.
- Pokud je pokrm příliš sladký, přidejte ještě trochu octa.
- Pokud není dost sladký, můžete přidat špetku cukru.
- Podle chuti osolte a opepřete.
- Podávejte s rýží a podle potřeby ozdobte koriandrem.

Čokoládový dort s mangovou pěnou
Potěšte svého oblíbeného oslavence a připravte mu tuto sladkou bombu! Piškotový korpus s kakaem, luxusní mangová pěna a čokoládová poleva tvoří dokonalou kombinaci, kterou si prostě musí zamilovat naprosto každý.
Co budete potřebovat
Na piškotový korpus:
- 3 velká vejce pokojové teploty
- 1/2 šálku krystalového cukru
- 1/2 šálku kávy pokojové teploty
- 1/4 šálku rostlinného oleje
- 1/2 šálku dortové mouky
- 1/4 šálku neslazeného kakaového prášku
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
Na mangovou pěnu:
- 2 šálky mangového pyré
- 2 lžíce krystalového cukru
- 1 lžíce limetkové šťávy
- 2 lžíce neochucené želatiny
- 1/2 šálku vody
- 1 hrnek smetany ke šlehání
Na čokoládovou polevu:
- 100 g hořké čokolády, nakrájené na kousky
- 1/3 šálku smetany ke šlehání
Na ozdobu:
- 2 šálky šlehačky
- 1/2 šálku čerstvých jahod
- 2 lžíce čokoládových hoblin
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Dno a boky 20 cm dortové formy vyložte pečicím papírem.
- V míse stolního mixéru s nástavcem na šlehání ušlehejte bílky do pěny.
- Přidejte 2 lžíce cukru a šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé vrcholy.
- Přendejte do mísy.
- Šlehejte žloutky a 1/4 šálku cukru do husté a světlé směsi, asi 5 minut.
- Přidejte kávu a olej.
- Míchejte další minutu.
- Do žloutkové směsi prosejte mouku, kakao, prášek do pečiva, sůl a 2 lžíce cukru a promíchejte.
- Přidejte polovinu bílkové směsi, zapracujte a přidejte zbytek.
- Zapracujte.
- Těsto nalijte do připravené formy a povrch uhlaďte.
- Pečte 20 až 25 minut.
- Vyjměte z trouby a nechte 5 minut vychladnout ve formě.
- Přejeďte nožem po okraji dortu a položte dort na mřížku, aby zcela vychladl.
- V misce smíchejte mangové pyré, cukr a limetkovou šťávu.
- Do hrnce s vodou nasypte želatinu a nechte 5 minut odstát.
- Poté rozpusťte na středně mírném ohni stáhněte z ohně a vmíchejte do směsi pyré.
- Nechte úplně vychladnout.
- Smetanu ušlehejte do tuha.
- Do mangové směsi přidejte smetanu a promíchejte.
- Dno a boky formy vyložte pečícím papírem, dejte do ní korpus a přelijte mangovou směsí.
- Zarovnejte vršek.
- Nechte přes noc vychladit v lednici.
- Umístěte čokoládu a smetanu do žáruvzdorné misky nad hrnec s vroucí vodou.
- Směs míchejte , dokud se nerozpustí a nebude hladká, asi 5 minut.
- Nechte mírně vychladnout.
- Vyjměte dort z lednice a přeneste ho z formy na talíř.
- Odloupněte pečící papír.
- Polevu nalijte přes horní okraje dortu.
- Pomocí špachtle jemně zatlačte polevu po stranách dortu, abyste vytvořili efekt stékání viz foto.
- Ozdobte šlehačkou, čerstvým ovocem a hoblinkami čokolády.

Mangové smoothie
Úžasné letní smoothie, které je ultra krémové a potřebujete na něj pouhých pár ingrediencí. Skvělé osvěžení pro horké dny!
Co budete potřebovat
- 2 čerstvá manga
- 1 malý mražený banán
- ½ šálku mléka
- ½ šálku jogurtu
Postup
- Přidejte všechny ingredience do výkonného mixéru a mixujte, dokud nebudete mít krémové smoothie.
- Užijte si to!

Podívejte se také na naši recenzi tyčových mixérů a najděte mezi nimi svého favorita!
Tipy na vaření s mangem
- Průměrně velké mango váží cca 500 g a získáte z něj asi 1 a 3/4 šálku nakrájeného ovoce.
- Šťáva z manga vám může zašpinit oblečení, takže buďte opatrní s jeho manipulací.
- Pokud nemůžete mango sehnat, můžete ho v receptech nahradit broskvemi či nektarinkami.
- Ačkoli jeho slupka není jedovatá, nejí se, protože může dráždit ústa.
- Lze ho použít do salátů, džusů, smoothies, dezertů, sals či čatní.
- V podstatě cokoli, co můžete připravit z broskví, švestek či třešní lze připravit i z manga.
- Mango si můžete také usušit, rozemlít na prášek a použít ho jako koření.
A jak se vám naše dnešní recepty s mangem líbily? Napište nám do komentářů!