Jak co nejlépe využít mango v kuchyni? Inspirujte se našimi recepty!

Mango nejen že skvěle chutná, je ale také všestrannou ingrediencí, ze které se dá vykouzlit spoustu skvělých pokrmů.

Proto jsme si pro vás tentokrát připravili lahodné recepty s mangem 7x jinak, mezi kterými si vybere úplně každý.

Je libo cheesecake, kari nebo raději salát?

Všechny varianty jsou výtečné.

Tak pojďme na to!

Chia pudink z kokosového mléka s ovocným pyré

Tento zdravý pudink z chia semínek a kokosového mléka s mangovo-banánovým pyré je zdravou a chutnou snídaní bez přidaného cukru. Navíc na jeho přípravu potřebujete pouze 6 ingrediencí!

Co budete potřebovat

  • ¼ šálku chia semínek
  • 1 šálek kokosového mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu (volitelně)
  • 1 šálek nakrájeného manga
  • 1 velký banán, nejlépe zralý

Volitelně na topping:

  • nakrájené mango
  • pečený strouhaný kokos (postup najdete v receptu)

Postup

  • Smíchejte chia semínka, kokosové mléko a vanilkový extrakt (pokud používáte) v nádobě s víkem.
  • Přikryjte a dejte do lednice přes noc (nebo alespoň na 4 hodiny), nebo dokud chia pudink úplně neztuhne.
  • Směs by měla být krémová a ne tekutá.
  • Mezitím přidejte mango a banán do mixéru nebo kuchyňského robotu.
  • Mixujte po dobu 30 sekund nebo do hladka.
  • Přendejte do nádoby s víčkem, zakryjte a dejte do chladničky přes noc, nebo dokud vám neztuhne chia pudink.
  • Jakmile je chia pudink ztuhlý, přidejte ¼ ovocného pyré na dno skleněné nádoby o objemu cca 250 ml.
  • Navrch dejte ½ chia pudinku a další ¼ ovocného pyré.
  • V případě potřeby přidejte na kostičky nakrájené mango a pečený strouhaný kokos.
  • Ten si připravíte tak, že předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia a připravíte si plech vyložený pečícím papírem.
  • Na ten rozprostřete v jedné vrstvě strouhaný kokos.
  • Pečte 3 minuty nebo dozlatova.
  • Se zbylými ingrediencemi sestavte i druhou sklenici a užijte si to!
Pudink z chia semínek a kokosového mléka s mangovo-banánovým pyré ve sklenici.
www.gratefulgrazer.com

Salát s mangem a čerstvou zeleninou přelitý limetkovou zálivkou

Zkuste zkombinovat mango s čerstvou zeleninou, bylinkami a limetkovo-medovou zálivkou a vznikne vám sladká a svěží dobrota, která skvěle funguje jako příloha k rybám či pečené zelenině.

Co budete potřebovat

  • 2 zralá manga
  • 1 červená paprika nakrájená na kostičky
  • 1/2 salátové okurky, nakrájené
  • 1/4 červené cibule, nakrájená na tenké plátky
  • ¼ šálku nasekané čerstvé máty
  • 2 lžíce nasekaného koriandru
  • 3 lžíce limetkové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ lžíce medu nebo javorového sirupu
  • špetka soli
  • čerstvě mletý černý pepř

Postup

  • Nakrájejte mango, papriku a okurku na kostičky
  • Červenou cibuli nakrájejte nadrobno.
  • Nasekejte mátu a koriandr.
  • Vše dejte do střední mísy.
  • V malé misce smíchejte limetkovou šťávu, olivový olej a med nebo javorový sirup.
  • Přidejte do mísy s mangem a zeleninou, poté přidejte sůl a promíchejte, aby se vše spojilo.
  • Nechte si chutnat!
Mango s čerstvou zeleninou, bylinkami a limetkovo-medovou zálivkou v míse se lžící.
www.acouplecooks.com

Připravili jsme si pro vás také lahodné recepty na zeleninové saláty, které si oblíbí i ti největší masožravci! Ochutnejte indickou variantu z mrkve, krásně vypadající salát několika vrstev či oblíbený Coleslaw.

Nepečený mangový cheesecake

Tento svěží, lehký a vzdušný mangový cheesecake, který nemusíte péct, je skvělým letním dezertem, který si zamiluje celá vaše rodina. Kombinace křupavého sušenkového korpusu, lahodné náplně a mangové želatiny se nedá odolat!

Co budete potřebovat

Na korpus:

  • 200 g BeBe sušenek rozdrcených na prášek
  • 100 g másla, rozpuštěného
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • ½ lžičky skořice
  • ½ lžičky soli

Na náplň:

  • 3 zralá manga
  • 13 g želatiny v prášku
  • 125 ml studené vody
  • 400 g sýra Philadelphia
  • 100 g plnotučné zakysané smetany
  • 120 g krystalového cukru
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 400 ml smetany ke šlehání

Na mangové želé:

  • 125 ml vody
  • 8 g želatiny v prášku
  • 100 g mangového pyré
  • 1 lžička citronové šťávy, čerstvě vymačkané
  • čerstvé mango a jahody na ozdobu

Postup

  • Dno 23 cm dortové formy vyložte pečicím papírem a papír k formě přilepte máslem.
  • Okraje formy také vyložte pečicím papírem.
  • Rozdrcené sušenky prošlehejte s třtinovým cukrem, skořicí a solí.
  • Přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte.
  • Směs nalijte do připravené formy.
  • Pevně ​​přitlačte, abyste získali rovnoměrnou vrstvu.
  • Mango vložte do kuchyňského robotu a rozmixujte do hladka.
  • Pyré rozdělte do 2 misek: v 1. budete mít 200 g na náplň a v druhé 100 g na želatinovou vrstvu.
  • Do malé misky nasypte želatinu a zalijte ji 125 ml vody.
  • Nechte 5 minut nabobtnat.
  • Poté ji vložte do mikrovlnné trouby na 15-20 sekund, aby se rozpustila.
  • Promíchejte a nechte 5 minut vychladnout.
  • V míse pomocí ručního elektrického mixéru šlehejte sýr a zakysanou smetanu do hladka.
  • Přidejte krystalový cukr a míchejte, dokud nebudete mít hladkou a krémovou směs.
  • Přidejte mangové pyré, sůl, vanilkový extrakt a tekutou želatinu.
  • Míchejte, dokud ve směsi nezbydou žádné hrudky.
  • Do mísy nalijte studenou smetanu a zbývajících 60 g cukru a šlehejte do tuha.
  • Šlehačku nalijte do sýrové směsi a jemně stěrkou promíchejte.
  • Směs nandejte na korpus a pomocí stěrky ji vyhlaďte do rovnoměrné vrstvy.
  • Nechte 4 hodiny chladit v lednici.
  • Do mísy nalijte ¼ šálku studené vody.
  • Nasypte do ní želatinový prášek a promíchejte.
  • Nechte směs uležet 5 minut a poté ji vložte do mikrovlnné trouby na 10-15 sekund, aby se želatina rozpustila.
  • Přidejte mangové pyré pokojové teploty do teplé želatiny a promíchejte.
  • Želatinovou směs nechte 5 minut vychladnout.
  • Želatinu nalijte na vychladlý cheesecake.
  • Cheesecake nakloňte, aby se želatina rovnoměrně rozprostřela.
  • Vložte cheesecake do lednice na další 2-3 hodiny.
  • Cheesecake vyjměte z formy, ozdobte čerstvým ovocem a podávejte.
Ovocný cheesecake se želatinou ozdobený čerstvým ovocem.
www.takestwoeggs.com

Jednoduchá mangová marmeláda

Vyzkoušejte tuto snadnou marmeládu z manga, kterou si zamilují i vaše děti. Navíc si ji zvládne připravit i úplný začátečník!

Co budete potřebovat

  • 2 středně velká manga
  • ½ šálku cukru
  • šťáva z 1 pomeranče

Postup

  • Mango nakrájejte a rozmixujte.
  • Pyré dejte do hrnce spolu s cukrem a vařte na mírném plameni.
  • Jakmile se cukr rozpustí, směs začne houstnout.
  • Když se směs zredukuje na ¾ původního množství (cca 7 – 8 minut), přidejte pomerančovou šťávu.
  • Vařte další 3-4 minuty a nechte zcela vychladnout.
  • Skladujte ve sterilizované nádobě.
  • Podávejte namazané na čerstvém pečivu.
Marmeláda z manga ve sklenici s lžící s vedle položenými kousky pečiva namazanými marmeládou.
www.spiceplatesandsugarcups.wordpress.com

Vyzkoušejte i naše další originální recepty na domácí marmelády na 10 způsobů. Sladké a ovocné pokušení pro všechny!


Kuřecí kari s mangem

Kombinace kuřecího masa a manga je naprosto luxusní! Připravte si lahodnou nasládlou omáčku z kokosového mléka, žlutého kari a manga s kuřecími kousky a rýží a sami budete překvapeni, jak skvělý tento pokrm je.

Co budete potřebovat

  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 velká cibule, nakrájená
  • 1/2 červené papriky, nakrájená
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce žlutého kari
  • 1/2 lžičky drceného římského kmínu
  • 2 manga, oloupaná a nakrájená na kostičky
  • 2 lžíce jablečného nebo bílého octa
  • 400 ml kokosového mléka z konzervy
  • 600 g kuřecích stehen nebo prsou bez kosti a kůže, nakrájených na 2,5 cm kousky
  • 1/3 šálku zlatých rozinek (volitelně)
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • čerstvý koriandr na ozdobu
  • vařená rýže, k podávání

Postup

  • Ve velké pánvi na středním plameni rozehřejte olej.
  • Přidejte cibuli a papriku a za občasného míchání restujte do změknutí asi 5 minut.
  • Přidejte česnek a zázvor a restujte další minutu.
  • Přidejte kari a římský kmín a restujte ještě několik minut.
  • Koření část oleje absorbuje, takže pokud se vám něco začne příliš lepit na dno pánve, přidejte do pánve ještě trochu oleje.
  • Do pánve dále přidejte ocet, kokosové mléko a jedno ze dvou nakrájených mang.
  • Zvyšte teplotu a přiveďte směs k varu, poté snižte teplotu a vařte na mírném plameni asi 15 minut, občas promíchejte.
  • Odstraňte pánev ze sporáku.
  • Naberte omáčku do mixéru.
  • Omáčku rozmixujte na hladkou kaši.
  • Vraťte omáčku do pánve.
  • Přidejte maso a rozinky (pokud používáte) do pánve a vraťte na mírný plamen.
  • Zakryjte pánev a nechte vařit 8 až 10 minut.
  • Rozřízněte největší kus masa a zkontrolujte, zda je již hotový.
  • Přidejte zbývající nakrájené mango a vařte při velmi nízké teplotě další minutu nebo dvě, odkryté.
  • Pokud je pokrm příliš sladký, přidejte ještě trochu octa.
  • Pokud není dost sladký, můžete přidat špetku cukru.
  • Podle chuti osolte a opepřete.
  • Podávejte s rýží a podle potřeby ozdobte koriandrem.
Omáčka z kokosového mléka, žlutého kari a manga s kuřecími kousky, podávaná s rýží na talíři.
www.simplyrecipes.com

Čokoládový dort s mangovou pěnou

Potěšte svého oblíbeného oslavence a připravte mu tuto sladkou bombu! Piškotový korpus s kakaem, luxusní mangová pěna a čokoládová poleva tvoří dokonalou kombinaci, kterou si prostě musí zamilovat naprosto každý.

Co budete potřebovat

Na piškotový korpus:

  • 3 velká vejce pokojové teploty
  • 1/2 šálku krystalového cukru
  • 1/2 šálku kávy pokojové teploty
  • 1/4 šálku rostlinného oleje
  • 1/2 šálku dortové mouky
  • 1/4 šálku neslazeného kakaového prášku
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli

Na mangovou pěnu:

  • 2 šálky mangového pyré
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 2 lžíce neochucené želatiny
  • 1/2 šálku vody
  • 1 hrnek smetany ke šlehání

Na čokoládovou polevu:

  • 100 g hořké čokolády, nakrájené na kousky
  • 1/3 šálku smetany ke šlehání

Na ozdobu:

  • 2 šálky šlehačky
  • 1/2 šálku čerstvých jahod
  • 2 lžíce čokoládových hoblin

Postup

  • Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  • Dno a boky 20 cm dortové formy vyložte pečicím papírem.
  • V míse stolního mixéru s nástavcem na šlehání ušlehejte bílky do pěny.
  • Přidejte 2 lžíce cukru a šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé vrcholy.
  • Přendejte do mísy.
  • Šlehejte žloutky a 1/4 šálku cukru do husté a světlé směsi, asi 5 minut.
  • Přidejte kávu a olej.
  • Míchejte další minutu.
  • Do žloutkové směsi prosejte mouku, kakao, prášek do pečiva, sůl a 2 lžíce cukru a promíchejte.
  • Přidejte polovinu bílkové směsi, zapracujte a přidejte zbytek.
  • Zapracujte.
  • Těsto nalijte do připravené formy a povrch uhlaďte.
  • Pečte 20 až 25 minut.
  • Vyjměte z trouby a nechte 5 minut vychladnout ve formě.
  • Přejeďte nožem po okraji dortu a položte dort na mřížku, aby zcela vychladl.
  • V misce smíchejte mangové pyré, cukr a limetkovou šťávu.
  • Do hrnce s vodou nasypte želatinu a nechte 5 minut odstát.
  • Poté rozpusťte na středně mírném ohni stáhněte z ohně a vmíchejte do směsi pyré.
  • Nechte úplně vychladnout.
  • Smetanu ušlehejte do tuha.
  • Do mangové směsi přidejte smetanu a promíchejte.
  • Dno a boky formy vyložte pečícím papírem, dejte do ní korpus a přelijte mangovou směsí.
  • Zarovnejte vršek.
  • Nechte přes noc vychladit v lednici.
  • Umístěte čokoládu a smetanu do žáruvzdorné misky nad hrnec s vroucí vodou.
  • Směs míchejte , dokud se nerozpustí a nebude hladká, asi 5 minut.
  • Nechte mírně vychladnout.
  • Vyjměte dort z lednice a přeneste ho z formy na talíř.
  • Odloupněte pečící papír.
  • Polevu nalijte přes horní okraje dortu.
  • Pomocí špachtle jemně zatlačte polevu po stranách dortu, abyste vytvořili efekt stékání viz foto.
  • Ozdobte šlehačkou, čerstvým ovocem a hoblinkami čokolády.
Piškotový dort s kakaem, mangovou pěnou, polevou, šlehačkou a čerstvými jahodami.
www.food52.com

Mangové smoothie

Úžasné letní smoothie, které je ultra krémové a potřebujete na něj pouhých pár ingrediencí. Skvělé osvěžení pro horké dny!

Co budete potřebovat

  • 2 čerstvá manga
  • 1 malý mražený banán
  • ½ šálku mléka
  • ½ šálku jogurtu

Postup

  • Přidejte všechny ingredience do výkonného mixéru a mixujte, dokud nebudete mít krémové smoothie.
  • Užijte si to!
Smoothie z manga ve sklenici s brčkem.
www.downshiftology.com

Podívejte se také na naši recenzi tyčových mixérů a najděte mezi nimi svého favorita!

Tipy na vaření s mangem

  • Průměrně velké mango váží cca 500 g a získáte z něj asi 1 a 3/4 šálku nakrájeného ovoce.
  • Šťáva z manga vám může zašpinit oblečení, takže buďte opatrní s jeho manipulací.
  • Pokud nemůžete mango sehnat, můžete ho v receptech nahradit broskvemi či nektarinkami.
  • Ačkoli jeho slupka není jedovatá, nejí se, protože může dráždit ústa.
  • Lze ho použít do salátů, džusů, smoothies, dezertů, sals či čatní.
  • V podstatě cokoli, co můžete připravit z broskví, švestek či třešní lze připravit i z manga.
  • Mango si můžete také usušit, rozemlít na prášek a použít ho jako koření.

A jak se vám naše dnešní recepty s mangem líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X