Připravte své chuťové pohárky na neskutečnou jízdu s těmito recepty na plněné rohlíčky! Nejlepší kombinace těsta a náplní, zaručí, že po nich nezůstane ani drobeček!
Takže si raději připravte pořádnou zásobu, protože této dobroty nebude nikdy dost.
Zamilují si je jak velcí, tak ti nejmenší. Připravte jim na nedělní ráno překvapení v podobě křehkých domácích croissantů plněných čokoládou nebo pokud máte rádi slané verze, tak je naplňte šunkou či sýrem.
Fantazii se meze nekladou, tak se do nich pusťte!
Bratislavské rohlíčky plněné mákem
Tyto křehké rohlíčky plněné jemnou náplní z máku a sladkým jablíčkem jsou jasnou volbou na sladkou nedělní snídani.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 20 g čerstvého droždí
- 120 ml vlažného mléka
- 300 g hladké mouky
- 40 g cukru
- Špetka soli
- Vejce
- 60 g másla
Na makovou náplň
- 125 ml mléka
- 125 g mletého máku
- 30 g cukru
- 1 ½ lžíce másla
Na jablečnou náplň
- 2 jablka
- 2 lžíce citronové šťávy
- Moučkový cukr (na posypání)
Postup
- Na přípravu těsta si v mléce rozpustíme droždí
- V míse smícháme mouku, cukr a sůl a uprostřed směsi uděláme důlek
- Přidáme kvasnice s mlékem a vejce, přidáme na kousky na krájené málo
- Ze směsi uhněteme hladké těsto
- V případě potřeby přidáme mouku nebo vlažné mléko
- Těsto přikryjeme a necháme na teplém místě asi 1 hodinu kynout
- Na makovou náplň si přivedeme k varu mléko a vmícháme mletý mák, cukr a máslo
- Ingredience společně vymícháme do husté pasty a odstavíme z plotny a necháme vychladnout
- Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřince a nakrájíme na kostičky a smícháme s citronovou šťávou
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
- Odleželé těsto vyválíme na pomoučněné ploše na tloušťku 5 mm
- Nakrájíme ho na čtverce a každý čtverec diagonálně rozřízneme
- Každý trojúhelníček těsta potřeme makovou náplní a posypeme na kostičky nakrájeným jablkem
- Těsto srolujme od nejširšího konce a vytvarujeme croissanty
- Plněné rohlíčky dáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě 25-30 minut
- Hotové rohlíčky vyndáme z trouby, necháme vychladnout
- Podáváme je posypané moučkovým cukrem

Plněné rohlíčky bez kynutí s čokoládou
Tyto mini croissanty jsou až srandovně jednoduché na přípravu. Místo toho, abychom si doma dělali komplikované těsto na croissanty nebo si připravovali těsto z droždí, použijeme listové těsto z obchodu. Poté nám stačí pouhých 30 minut a voňavé nekynuté rohlíčky jsou na světě!
Co budeme potřebovat
- Velké vejce
- Lžíce vody
- Balení listového těsta
- 115 g polosladkých malých kousků čokolády
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
- Dva plechy si vyložíme pečicím papírem nebo nepřilnavou pečicí podložkou
- Vejce a vodu si v malé misce rozšleháme a dáme stranou
- Pracovní plochu lehce pomoučíme a rozložíme jeden plát listového těsta
- Listové těsto rozválíme
- Poté ho rozřízneme na polovinu a poté každou polovinu nakrájíme na čtyři obdélníky (vytvoříme osm menších obdélníků)
- Nyní rozřízneme každý obdélník diagonálně na dva trojúhelníky (vytvoříme 16 trojúhelníků)
- Do středu každého trojúhelníku přidáme asi 2 lžičky nasekaných kousků čokolády
- Poté každý trojúhelník srolujeme
- Každý rohlíček položíme švem dolů tak, aby špička rohlíčku byla zastrčená
- Vršky plněných rohlíčků lehce potřeme vajíčkem
- Rohlíčky vložíme do trouby a pečeme 20-25 minut do zlatova
Víte co je skvělá kombinace? Ostružiny a čokoláda. A víte kde tento recept na zavařované ostružiny s čokoládou najdete? No, přeci u nás! Tak šup a naplňte své rohlíčky lahodnou ostružinovou marmeládou s čokoládou!

Objevte podobné tipy
Vánoční ořechové rohlíčky
Tyto tradiční maďarské plněné ořechové rohlíčky jsou plněné jemnou náplní z ořechů, a to vše je zabaleno do křehkého těsta! I když se tradičně pečou o Vánocích, i tak jsou vynikající v každém ročním období a stojí za vyzkoušení!
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 500 g hladké mouky
- ½ lžičky soli
- 230 g smetanového sýra
- 250 g másla (změkčeného)
- 125 g krystalového cukru
Na ořechovou náplň
- 250 g čerstvě mletých vlašských ořechů (jemně)
- 200 g cukru
- 125 ml mléka
- 60 g rozpuštěného másla
Na ozdobu
- Čokoládová poleva (rozpuštěná čokoláda na vaření)
Postup
- Na ořechovou náplň si smícháme všechny ingredience na náplň
- Mléko přidáváme postupně, tak jak nám bude náplň houstnout
- Směs by měla být hustá
- Na těsto si do středně velké mísy prosejeme mouku a sůl a dáme stranou
- Smetanový sýr a máslo spolu vyšleháme, dokud nám nevznikne jemný
- Snížíme rychlost mixéru a pomalu postupně přidáváme mouku
- Vznikne nám měkké a nelepivé těsto
- Těsto rozdělíme na 4 stejné části a každou zabalíme do potravinářské fólie a dáme je do lednice, alespoň na 2 hodiny
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
- Vyndáme jeden kus těsta z lednice a z obou stran ho lehce pomoučíme
- Na pracovní ploše rozprostřeme krystalový cukr
- Navrch položíme těsto a vyválíme ho, aby bylo co nejtenčí
- Ostrým nožem těsto rozkrojíme na čtverek a ten pak nakrájíme na 16 menších čtverců
- Do jednoho rohu každého čtverce dáme kopeček náplně
- Přibližně ½ lžičky
- Těsto přehneme kolem náplně od rohu k rohu a jemně okraje přitlačíme k sobě
- Naplněný rohlíček opatrně přesuneme na plech s pečicím papírem
- Postup pakujeme se zbývajícím těstem a náplní
- Všechny rohlíčky navrch posypeme krupicovým cukrem a vložíme jej do trouby
- Plněné rohlíčky pečeme 12-14 minut, dokud okraje nezezlátnou
- Uprostřed by se měly mírně nafouknout
- Hotové rohlíčky necháme zcela vychladnout na mřížce a nakonec je cik-cak přelijeme čokoládovou polevou

Slané kynuté rohlíčky plněné šunkou a sýrem
Čerstvé domácí pečivo plněné šunkou a sýrem je absolutní lahůdkou každý den v týdnu. Zvláště o víkendu, kdy můžete být konečně líní a toto je skvělý a jednoduchý recept, který je pro takové dny ideální.
Co budeme potřebovat
Na rohlíčky
- 320 ml teplého mléka
- Vejce
- 2 lžičky sušeného droždí
- Lžíce cukru
- Lžíce soli
- 60 g másla (rozpuštěného)
- 500 g hladké mouky
- 125 g polohrubé mouky (na hnětení)
Na náplň
- 230 g plátků šunky (nebo jiné uzeniny)
- 230 g sýru (plátky)
Na potření
- Vejce
- 2 lžíce vody
- 2 lžíce černých nebo bílých sezamových semínek
Postup
- V míse si smícháme teplé mléko, droždí, cukr, máslo a vejce
- Promícháme a necháme 3 minuty zpěnit
- Ve velké míse si smícháme mouku a sůl
- Přidáme kvasnicovou směs a dobře promícháme
- Ze směsi hněteme těsto
- Když je těsto měkké, lesklé, ale stále lehce lepivé vytvarujeme ho do koule
- Těsto dáme do olejem vymazané mísy
- Povrch těsta potřeme olejem, abychom se zabránili vysychání
- Zakryjeme ho čistou kuchyňskou utěrkou a necháme ho na teplém místě 60 až 90 minut kynout, dokud nezdvojnásobí objem
- Když těsto vykyne, přendáme ho na pomoučenou pracovní plochu a rozdělíme ho na 4 menší kusy
- Těsto vyválíme do tvaru obdélníku a ten pak rozřežeme na několik menších čtverců
- Na každá z nich rozložíme plátek šunky a sýra a těsto od jednoho kraje srolujeme
- Plněné rohlíčky naskládáme na pečícím papírem vyložený plech a zakryjeme je čistou utěrkou a necháme je 30 až 45 minut kynout
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
- Rohlíčky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovými semínky
- Plněné rohlíčky pečeme 25 až 30 minut, dokud nezískají pěkně zlatohnědou barvu
- Vyndáme je z trouby a necháme 5 minut vychladnout na mřížce
Podobně snadné a rychlé recepty jako jsou tyto na plněné rohlíčky je tento výběr těch nejlepších šneků z listového těsta, a to na slané ale i sladké varianty. Stačí se jen vybrat!

Odkud pochází plněný rohlíček neboli rugelach?
Rugelach patří, po dlouhá staletí, mezi oblíbené židovské pečivo.
Plněné pečivo ve tvaru půlměsíce se původně vyrábělo z kynutého těsta a plnilo se ovocnými povidly, makovou náplní nebo mletými ořechy.
Dnes je rugelach nejoblíbenějším sladkým pečivem jak v americké židovské komunitě, tak v Izraeli. Ale díky „cestování“ se rugelachy na jednotlivých kontinentech velmi odlišují.
V židovské historii je mnoho příkladů, kdy pokrmy putovaly napříč zeměmi a kontinenty, přitom se měnily a chutě, a techniky výroby byly přizpůsobovány okolí. Stalo se tak i u rugelachu, který putoval z východu na západ a ze střední Evropy se dostal až do USA, přičemž byl natolik svou cestou modifikován, že se s tradičním izraelským rugelachem, shoduje jen názvem.