Bílá pšeničná mouka se stává strašákem naší doby.
Někteří odborníci ji zatracují, jiní tolerují. Polemiku necháme povolanějším a raději vám představíme alternativy ke klasickému pečení.
Prakticky v každém tradičním receptu lze provést drobné obměny – a ve výsledku ani zarytí zastánci klasiky nepoznají, že se jedná o zdravý recept.
Rozpalte troubu, připravte si kuchyňskou váhu a pojďte s námi pustit do některého z následujících receptů.
Perníčky z žitné mouky
Lahodné medové perníčky, co provoní domácnost.
INGREDIENCE
- 700 g celozrnné žitné mouky
- 250 g třtinového cukru
- 200 g másla
- 4 vejce
- 4 lžíce medu
- 1 lžíce perníkového koření
- 1 lžička citronové kůry
- 1 prášek do pečiva
- 1 vejce na potření
POSTUP
- Všechny ingredience dáme do mísy a vypracujeme těsto.
- Necháme přes noc uležet v lednici.
- Troubu si rozpálíme na 180 °C.
- Těsto vyválíme a vykrajujeme oblíbené tvary.
- Pečeme přibližně 5 minut.
- Zdobíme bílkovou polevou.
Palačinky z kukuřičné mouky
Skvělé palačinky, které nejlépe chutnají se slanou náplní.
INGREDIENCE
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek kukuřičné mouky
- 2 vejce
- 1 lžička cukru
- špetka soli
- olej na smažení
POSTUP
- Ingredience promícháme a vypracujeme hladké těsto.
- Rozpálíme si pánev s kapkou oleje.
- Smažíme dozlatova z obou stran.
- Podáváme se slanou i sladkou náplní.
Placky z kukuřičné mouky
Připravte kukuřičné placky jako pravá Mexičanka.
INGREDIENCE
- 2 hrnky hladké kukuřičné mouky
- 1 hrnek vody
- špetka soli
- olej na smažení
POSTUP
- Ingredience smícháme a vypracujeme těsto.
- Rozpálíme pánev s kapkou oleje.
- Placky smažíme z obou stran dozlatova.
- Plníme masem, sýrem, zeleninou nebo dle fantazie.
Objevte podobné tipy
Buchta z kukuřičné mouky
Jednoduchý dezert k nedělnímu obědu.
INGREDIENCE
- 250 g kukuřičné mouky
- 50 g jiné hladké mouky
- 100 g másla
- 100 g třtinového cukru
- 50 ml mléka
- 4 vejce
POSTUP
- Troubu si rozpálíme na 160 °C.
- Všechny ingredience promícháme a vypracujeme těsto.
- Těsto vylijeme do koláčové formy a vložíme do trouby.
- Pečeme přibližně 45 minut.
Koláč z ovesné mouky
Dezert vás dostane propojením všech chutí.
INGREDIENCE na těsto
- 1 hrnek vařící vody
- 2 hrnky mouky z ovesných vloček
- 1/2 hrnku jiné hladké mouky
- 1 hrnek třtinového cukru
- 2 vejce
- 1 lžička vanilky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička skořice
- špetka soli
INGREDIENCE na polevu
- 1/2 hrnku másla
- 2 hrnky kokosu
- 1 hrnek nasekaných ořechů
- 1 hrnek třtinového cukru
- 10 lžic sušeného mléka
POSTUP
- Ovesnou mouka dáme do horké vody a necháme 20 minut odležet.
- Troubu si předehřejeme na 160 °C.
- Všechny ingredience na těsto dáme do mísy a vypracujeme dohladka.
- Dáme do koláčové formy a vložíme do trouby.
- Pečeme přibližně 30 minut.
- Poté si vypracujeme polevu.
- Máslo s cukrem vložíme do hrnce a zahříváme.
- Přidáme kokos a mícháme.
- Vložíme zbytek ingrediencí a zahříváme, dokud se nespojí.
- Polevu nalijeme na koláč a necháme vychladnout.
Palačinky z pohankové mouky
Výtečná zdravá verze palačinek.
INGREDIENCE
- 1 hrnek pohankové mouky
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek vody
- 1 vejce
- špetka soli
- olej na smažení
POSTUP
- Všechny ingredience dáme do mísy a vypracujeme hladké těsto.
- Rozpálíme pánev s kapkou oleje.
- Smažíme dozlatova z obou stran.
- Podáváme plněné domácí marmeládou.
Bábovka z pohankové mouky
Recept bez bílé mouky a dokonce i bez mléka.
INGREDIENCE
- 200 g pohankové mouky
- 200 g třtinového cukru
- 6 vajec
- 1 lžíce citronové kůry
- 1 lžička skořice
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
POSTUP
- Žloutky si oddělíme od bílků.
- Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh.
- Troubu předehřejeme na 170 °C.
- Do sněhu postupně zapracováváme mouku, cukr a žloutek.
- Vmícháme i ostatní ingredience.
- Těsto vlijeme do bábovkové formy.
- Vložíme do trouby a pečeme přibližně 45 minut.
- Posypeme skořicí a podáváme.
Představili jsme vám sedm osvědčených receptů na pečení bez pšeničné mouky.
Do dezertů se nebojte přidat trochu mandlové nebo kokosové mouky. Tu si snadno vytvoříte rozmixováním kokosu nebo ořechů.
Luštěninové mouky, jako například cizrnová, se dobře vyjímají v těstech na bábovku nebo muffiny. Oproti tomu mouka kukuřičná se dobře doplňuje se slanými náplněmi.
Vyzkoušejte také zdravé dobroty z jáhlů.