Výborné recepty na moučníky bez pšeničné mouky na jednom místě. Jakou variantu vyzkoušíte?

Bílá pšeničná mouka se stává strašákem naší doby.

Někteří odborníci ji zatracují, jiní tolerují.

Polemiku necháme povolanějším a raději vám představíme alternativy ke klasickému pečení.

Máme pro vás 6 výborných receptů na moučníky bez pšeničné mouky!

Rozpalte troubu, připravte si kuchyňskou váhu a pojďte se s námi do některého z nich pustit.

Perníčky z žitné mouky

Vánoce se pomalu, ale jistě blíží a v našich kuchyních brzy začne vonět vánoční cukroví. Vyzkoušejte tuto zdravější verzi medových perníčků, na kterých si pochutná celá rodina! Doporučujeme je upéct dopředu, aby stihly do Vánoc změknout.

INGREDIENCE

  • 400 g celozrnné žitné mouky
  • 4 vejce
  • 150 g másla
  • 100 g medu
  • 130 g třtinového cukru
  • 90 g mletých vlašských ořechů
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1 lžička jedlé sody

POSTUP

  • Všechny ingredience zpracujte ve velké míse v kompaktní těsto.
  • Z těsta udělejte kuličku, zabalte do potravinové fólie a nechte odpočinout na chladném místě nejlépe do druhého dne.
  •  Druhý den těsto propracujte rukama, vyválejte, vykrájejte vykrajovátkami a naskládejte na plech s pečícím papírem.
  • Perníčky dejte péct do předehřáté trouby na 165-175 °C a pečte dozlatova po dobu 10-12 minut.
Medové perníčky servírované ve vánočním stylu.
www.jemezdravo.eu

Máme pro vás i další nejlepší recepty na cukroví bez lepku aneb i bez klasické mouky to jde!

Mandlovo-citrónový koláč

Tento koláč je zdravý, sladký tak akorát a plný svěží citrónové chuti. Podávejte  ho jednoduše posypaný moučkovým cukrem nebo přidejte jahody či jiné čerstvé ovoce, které se skvěle hodí k citrónovým tónům moučníku.

INGREDIENCE

  • máslo nebo olej ve spreji na vymazání formy
  • 4 velká vejce
  • 2 střední citrony
  • ½ šálku krystalového cukru   
  • 1 a 1/2 šálku mandlové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • sůl
  • moučkový cukr a čerstvé jahody (volitelně)

POSTUP

  • Umístěte rošt doprostřed trouby a troubu zahřejte na 175 ° C.
  • Dno 20 nebo 23 cm kulaté dortové formy vyložte pečicím papírem.
  • Papír a boky formy dobře potřete máslem nebo postříkejte sprejem ve spreji.
  • Dejte stranou.
  • Rozklepněte a oddělte 4 velká vejce, bílky dejte do mísy stolního mixéru vybaveného šlehacím nástavcem (případně umístěte do střední mísy a použijte elektrický ruční mixér nebo robustní metlu) a žloutky do velké mísy.
  • Kůru ze 2 středních citronů jemně nastrouhejte, abyste získali 2 polévkové lžíce a dejte do mísy s vaječnými žloutky.
  • Přidejte 1/2 šálku krystalového cukru a míchejte vařečkou nebo pevnou gumovou stěrkou, dokud se vše dobře nespojí.
  • Přidejte 1 a 1/2 šálku mandlové mouky, 1 lžičku prášku do pečiva a 1/2 lžičky soli.
  • Míchejte, dokud mandlová mouka nezvlhne a směs se nespojí.
  • Bílky šlehejte na středně vysokou rychlost, dokud se nevytvoří tuhé špičky, 2 až 3 minuty (asi 5 minut ručně).
  • Do těsta vmíchejte 1/3 ušlehaných bílků, aby zesvětlalo.
  • Poté opatrně vmíchejte zbývající bílky.
  • Těsto nepřemíchejte.
  • Těsto přendejte do připravené formy a jemně rozprostřete do rovnoměrné vrstvy.
  • Pečte, dokud se okraje koláče nezačnou odtrhávat od stěn formy, vršek nebude zlatavě hnědý a párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté, 25 až 30 minut.
  • Dejte formu na mřížku a nechte 15 minut chladnout.
  • Chcete-li podávat, přejeďte nožem kolem koláče, aby se uvolnil.
  • Uvolněte strany formy a dejte na servírovací talíř.
  • Podávejte teplé nebo při pokojové teplotě, posypané moučkovým cukrem a případně s čerstvým ovocem.
Koláč z mandlové mouky na talíři, ozdobený čerstvými jahodami.
www.thekitchn.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze vestavných trub. Kdo vyhrál v našem testu?

Bezlepková buchta z kukuřičné mouky

Užijte si tuto nadýchanou bezlepkovou kukuřičnou buchtu, která je bez lepku! Je neuvěřitelně jednoduchá na přípravu, stačí vám na ni pouze pár ingrediencí a všichni si na ni pochutnají.

INGREDIENCE

  • 2 šálky hrubě mleté kukuřičné mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1a ½ šálku jogurtu nebo zakysané smetany
  • 1/4 šálku medu
  • 1/4 šálku ghí, másla nebo kokosového oleje, rozpuštěného a ochlazeného
  • 1 velké vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 střední nastrouhaná cuketa (volitelně)

POSTUP

  • Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia a pečící formu o rozměrech 20×20 vyložte pečicím papírem nebo ji bohatě vymažte.   
  • Ve velké míse smíchejte kukuřičnou mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl.
  • V samostatné misce smíchejte jogurt, med, ghí, vejce a vanilkový extrakt.
  • Přidejte mokré přísady k suchým přísadám a míchejte, dokud se vše nespojí.
  • Pokud přidáváte cuketu, nastrouhejte ji, zabalte do utěrky a vymačkejte z ní co nejvíce tekutiny.
  • Vmíchejte do těsta.
  • Těsto nalijte do připravené formy.
  • Pečte 35–40 minut, dokud nebude buchta zlatavě hnědá a párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté.
  • Pokud chcete mít buchtu s pěkným, lesklým vrškem, potřete ji máslem nebo ghí, až bude čerstvě vytažená z trouby.
  • Nechejte 10 minut chladit a poté nakrájejte na 16 čtverců.
  • Můžete podávat s máslem a větším množstvím medu.
Kukuřičné řezy naskládané na sobě a polévané medem.
www.whatgreatgrandmaate.com

Zdravé ovesné sušenky

Na tyto chutné sušenky potřebujete pouhé 3 ingredience a těsto máte hotové do 5 minut! Neobsahují bílou mouku, máslo, vejce ani rafinovaný cukr, takže si je mohou užít i alergici.

INGREDIENCE

  • 1/2 šálku arašídového másla, neslazeného
  • 1/4 šálku + 2 lžíce ovesné mouky
  • 3 lžíce javorového sirupu nebo více podle potřeby

POSTUP

  • Předehřejte troubu na 175 °Celsia.
  • Velký plech vyložte pečicím papírem.
  • Ve střední misce smíchejte všechny ingredience.
  • Míchejte stěrkou, dokud se ingredience rovnoměrně nespojí a nevytvoří se těsto na sušenky.
  • Pokud dáváte přednost sladším sušenkám, můžete přidat ještě 1 polévkovou lžíci sirupu.
  • Pomocí naběračky na zmrzlinu o objemu 1,5 lžíce nabírejte kuličky z těsta, které pokládejte na připravený plech ve vzdálenosti 5 cm od sebe.
  • Dlaní zploštěte kuličky na tlusté kotouče.
  • Pokud chcete, můžete vidličkou tvořit křížový vzor na povrchu každé sušenky.
  • Sušenky pečte asi 11–13 minut, nebo dokud nejsou nafouknuté, s malými prasklinami na povrchu.
  • Povrch sušenek by měl vypadat suše.
  • Před vyjmutím nechte sušenky úplně vychladnout na plechu.
Sušenky z ovesné mouky naskládané na sobě.
www.kirbiecravings.com

Ispirujte se i našimi bezlepkovými recepty. Máme pro vás sladké i slané varianty!

Italské pohankové řezy s džemem

Připravte si tuto jednoduchou pohankovou buchtu bez lepku a vajec. Je plněná ovocným džemem, takže zaručeně uspokojí vaši chuť na sladké!

INGREDIENCE

  • 350 g řeckého jogurtu
  • 120 g arašídového (nebo slunečnicového) oleje
  • 120 g kokosového cukru
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžíce mléka
  • 280 g pohankové mouky
  • 16 g prášku do pečiva
  • špetka soli
  • džem z lesních plodů, na náplň
  • moučkový cukr, na posypání (volitelně)

POSTUP

  • Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte 23 cm čtvercový plech pečicím papírem.
  • Ve velké míse smíchejte kokosový cukr spolu s jogurtem, olejem, vanilkovým extraktem a mlékem.
  • V jiné míse smíchejte pohankovou mouku, prášek do pečiva a sůl, poté přidejte k mokrým ingrediencím a pokud je těsto příliš husté, přidejte ještě trochu mléka.
  • Jemně promíchejte, dokud nebude směs hladká.
  • Těsto nalijte na připravený plech a zarovnejte horní část stěrkou.
  • Pečte na střední příčce předehřáté trouby 25-30 minut.
  • Vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout.
  • Ostrým nožem na chléb rozřízněte buchtu na polovinu a vytvořte dvě vrstvy.
  • Spodní polovinu potřete dostatečným množstvím džemu z lesních plodů a poté přikryjte horní polovinou.
  • Buchtu nakrájejte na 16 čtverců.
  • Poprašte moučkovým cukrem a užijte si to!
Řezy z pohankové mouky položené na prkýnku.
www.sugarlovespices.com

Vyzkoušejte i naše recepty na 5 vynikajících buchet bez lepku, po kterých se budete olizovat. Inspirujte se!

Banánové muffiny z kokosové mouky

Tyto vláčné a nadýchané banánové muffiny se rychle stanou vaší oblíbenou zdravou snídaní. Připravují se z kokosové mouky a jsou přirozeně slazené javorovým sirupem nebo medem. Navíc neobsahují žádný lepek ani rafinovaný cukr.

INGREDIENCE

  • 3 zralé banány
  • 4 vejce
  • ½ šálku mandlového másla
  • ⅓ šálku javorového sirupu
  • 2 lžíce mléka dle výběru
  • 1 lžička jablečného octa
  • ½ šálku kokosové mouky
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky soli
  • ½ šálku čokopeciček plus další na ozdobení, volitelné

POSTUP

  • Předehřejte troubu na 175° Celsia.
  • Vymažte formu na muffiny nepřilnavým olejem ve spreji nebo vyložte vložkou na muffiny a nastříkejte každou z nich nepřilnavým sprejem.
  • Dejte stranou.
  • Přidejte všechny ingredience kromě čokopeciček do velkého mixéru a mixujte 20 sekund, dokud nebude těsto hladké (pozor, abyste ho nepřemixovali).
  • Čokopecičky nasypte do těsta a lžící promíchejte.
  • Těsto nandejte do formy na muffiny (mělo by vystačit přesně na 12 muffinů), poté každý posypte ještě několika kousky čokopeciček (volitelně).
  • Muffiny pečte 20 minut, nebo dokud nevyjde párátko zapíchnuté do středu muffinu čisté.
  • Vyjměte muffiny  z trouby a počkejte 5 minut, než je opatrně přenesete na chladicí mřížku.
  • Dobrou chuť!
Muffiny z banánu, kokosové mouky a čokolády naskládané na sobě.
www.thealmondeater.com

Představili jsme vám šest osvědčených receptů na pečení bez pšeničné mouky.

Do dezertů se nebojte přidat trochu mandlové nebo kokosové mouky. Tu si snadno vytvoříte rozmixováním kokosu nebo ořechů.

Luštěninové mouky, jako například cizrnová, se dobře vyjímají v těstech na bábovku nebo muffiny.

Oproti tomu mouka kukuřičná se dobře doplňuje se slanými náplněmi.

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X