Skvělé recepty na nadýchané omelety z vajíček. Rychlá a zdravá snídaně, oběd i večeře!

Chcete si připravit chutný a zdravý pokrm, po kterém nebudete mít hned hlad?

Inspirujte se našimi recepty na vaječnou omeletu!

Základem jsou samozřejmě vejce, která lze doplnit zeleninou, sýrem, houbami či uzeninou.

Způsob přípravy je navíc velmi jednoduchý a zvládne ho úplně každý.

Která varianta se stane vaší nejoblíbenější?

Vaječná omeleta plněná zeleninovým salátem a žampiony

Nemusíte vždy používat pouze salát z našeho receptu. Využijte jakoukoli čerstvou sezónní zeleninu. Snadno si tak vytvoříte rychlý a vitamíny nabitý oběd.

Ingredience:

  • 8 vajec
  • 1 šálek mraženého hrášku
  • 1 cibule
  • 1 červená paprika
  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 150 g žampionů
  • svazek jarní cibulky
  • 1 PL oleje
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Na pánvi zahřejte olej a zlehka na ně orestujte nakrájenu cibuli a papriku, přibližně 3-4 minuty.
  2. Následně přidejte do pánve na plátky nakrájené žampiony, chřest a mražený hrášek.
  3. Za stálého míchání povařte 2-3 minuty.
  4. Na závěr přidejte na kolečka nakrájenou jarní cibulku, sůl a pepř.
  5. Poté z pánve vše odstraňte do připravené misky.
  6. Přidejte do pánve trochu nového oleje a poté do něj vlijte dvě rozklepnuté a vidličkou rozšlehané vajíčka.
  7. Povařte 1-2 minuty, až vejce ztuhnou.
  8. Hotovou omeletu vyjměte, položte na talíř a naplňte ji připraveným salátem.
  9. Stejně postupujte i s dalšími vejci.
Omeleta plněná salátem ze zeleniny a žampiony
zdroj: weightwatchers.com

Vaječná omeleta chutná skvěle s rozmanitým čerstvým pečivem. Upečte si k ní křupavé domácí bagety!

Vaječná omeleta se sýrem a šunkou

Skvělá varianta pro bílkovinami nabitou snídani!

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 50 g šunky
  • 30 g čedaru
  • 10 g másla
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Vejce rozšlehejte v misce a dochuťte solí a pepřem.
  2. Na pánvi zahřejte máslo, dokud nezačne pěnit.
  3. Nalijte do pánve vejce a vařte, dokud vejce nezačnou tuhnout.
  4. Následně do středu omelety umístěte plátky čedaru a tři čtvrtiny plátků šunky nakrájených na kostičky.
  5. Nechte smažit ještě minutku až dvě, až se sýr rozpustí a okraje omelety začnou hnědnout.

Hotovou omeletu podávejte se zeleninovým salátem přeloženou napůl a posypanou zbývající šunkou.

Omeleta se sýrem a kousky šunky
zdroj: bbc.co.uk

Rychlá omeleta po italsku

Máte hlad a v ledničce kromě několika vajíček téměř nic není? Řešením může být tento rychlý a snadný recept. 

Ingredience:

  • 2 vejce
  • 2 PL strouhaného sýra
  • 3-4 cherry rajčátka
  • 2 PL nasekané bazalky
  • 1 PL másla
  • sůl, pepř

Postup:

  1. V misce rozšlehejte vidličkou vejce.
  2. Na pánvi rozpusťte máslo a následně do pánve přidejte rozšlehaná vejce.
  3. Vařte až do okamžiku, až vejce ztuhnou.
  4. Následně přidejte na do pánve rovněž sýr, na kolečka nakrájená rajčata a bazalku.
  5. Vařte ještě přibližně minutu.

Vaječná omeleta se servíruje posypaná čerstvou bazalkou a petrželkou.

Omeleta s rajčaty a bazalkou
zdroj: simplyrecipes.com

Vajíčka nemusíte konzumovat jen ve formě omelety. Skvěle chutnají i míchaná, natvrdo či ve formě volského oka. Načerpejte inspiraci z našich receptů na vařená vajíčka 5krát jinak!

Selská omeleta s bramborami a slaninou

Zbyly vám doma nesnězené vařené brambory od oběda? Žádný problém, použijte je pro přípravu tohoto lahodného pokrmu, který vás skvěle zasytí.

Ingredience:

  • 6 vajec
  • 2 brambory
  • 220 g slaniny
  • 100 g nastrouhaného sýru čedar
  • 25 g másla
  • 6 jarních cibulek
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Oloupané brambory dejte vařit do hrnce s osolenou vodou.
  2. Vařte přibližně 20-25 minut doměkka.
  3. Následně brambory sceďte, nechte vychladnut a poté nakrájejte na kostičky.
  4. V mezidobě si na pánvi osmažte na kostičky nakrájenu slaninu.
  5. Ke slanině přidejte máslo, nakrájen brambory a polovinu na kolečka nakrájené jarní cibulky.
  6. V misce rozšlehejte vejce a přidejte k nim polovinu množství sýra.
  7. Promíchejte, dochuťte solí a pepřem.
  8. Následně tuto směs přelijte přes slaninu a brambory v pánvi.
  9. Na mírném ohni nechtě chvilku vařit, dokud vejce neztuhnou.
  10. Poté omeletu posypejte zbytkem sýru a jarní cibulky a nechte na pánvi do okamžiku, kdy se sýr začne pomalu rozpouštět.
Omeleta z brambor, vajíček a slaniny
zdroj: goodto.com

Jemná francouzská omeleta

Francouzská varianta tohoto pokrmu je známá svou jemností a vláčností, která do velké míry souvisí se specifickým způsobem její přípravy. Uvařte si ji společně s námi!

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 2 PL najemno nastrouhaného tvrdého sýra
  • 2 PL olivového oleje
  • 1 PL másla
  • Pažitka na ozdobu
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Na pánvi zahřejte olivový olej.
  2. V misce si rozšlehejte vajíčka.
  3. Následně do nich přidejte polovinu lžíce studeného másla a opět důkladně rozmíchejte, aby se máslo zcela spojilo s vejci.Zbývající máslo přidejte do pánve k oleji.
  4. Rozšlehaná vejce vlijte do pánve a pomalu vajíčky v malých kruzích pohybujte vidličkou.
  5. Když jsou vejce téměř hotová, jejich vrchní část uhlaďte lžící.
  6. Následně omeletu osolte a opepřete.
  7. Omeletu posypejte nastrouhaným sýrem a najemno nakrájenu pažitkou.
  8. Vypněte oheň, pánev přiklopte pokličkou a nechte ještě přibližně minutku dojít. Záleží, jak moc „propečenou“ omeletu chcete mít.

Francouzská vaječná omeleta se podává stočená do roličky s čerstvým zeleným salátem.

Francouzská verze omelety servírovaná se salátem
zdroj: the spruceeats.com

K snídani, obědu i večeři si lze připravit také lahodné vajíčkové pomazánky! Přichystejte si je s tvarohem, tuňákem či avokádem!

Omeleta se špenátem a sýrem

Špenát se často používá na ozdobení výsledného pokrmu. Zkuste ho ale přidat rovnou k vajíčkům. Uvidíte, že pokrm tak získá zcela jiný rozměr!

Ingredience:

  • 2 vejce
  • 1 šálek čerstvého listového
  • 1/4 šálku koriandru
  • 2 PL nadrobno nakrájené cibule
  • 2 PL nastrouhaného tvrdého sýra (volitelné)
  • 1 PL oleje
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1/4 čajové lžičky sušeného mletého zázvoru
  • 1/4 čajové lžičky oregana
  • špetka pepře

Postup:

  1. Špenát a koriandr důkladně umyjte a nechte okapat.
  2. Poté jejich listy pokrájejte na menší kousky.
  3. V misce rozšlehejte vejce.
  4. Přidejte do misky špenát, koriandr, cibuli, zázvor, oregano pepř a sůl.
  5. Vše důkladně promíchejte.
  6. Na pánvi rozehřejte olej.
  7. Když je olej dostatečně horký, nalijte do něj směs z misky.
  8. Vařte do doby, než vajíčka ztuhnou.

Hotovou omeletu posypejte připraveným nastrouhaným sýrem a podávejte s čerstvým pečivem.

Špenátová omeleta podávaná s dušenou mrkví
zdroj: indianhealthyrecipes.com

Poradíme vám s výběrem odsavače par. V našem testu digestoří se můžete dočíst vše podstatné.

Cuketová omeleta se sýrem feta

Toužíte po vydatnější verzi tohoto pokrmu? Přidejte k vajíčkům cuketu a připravte si chutný brunch!

Ingredience:

  • 6 vajec
  • 2 cukety
  • 1/3 šálku sýru feta
  • 2 PL čerstvého nasekaného kopru
  • 2 PL olivového oleje
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Cuketu umyjte a nakrájejte na tenké plátky.
  2. Ty pak dejte do cedníku a nechte přibližně 30 minut tak zvaně vybrečet.
  3. Poté přebytečnou vody vytlačte a plátky osušte papírovými utěrkami.
  4. V misce rozšlehejte vejce a poté k nim přidejte nadrobno pokrájenu fetu, kopr, sůl a pepř.
  5. Na pánvi zahřejte olivový olej a zlehka na něm přibližně 6-8 minut orestujte plátky cukety.
  6. Když cuketa mírně zhnědne, zalijte ji připravenou směsí.
  7. Následně pánev několikrát nakloňte na různé strany tak, aby se vejce dostala i pod plátky cukety.
  8. Když vajíčka začnou mírně tuhnout, pánev přiklopte a nechte ještě několik málo minut vařit.
Cuketová omeleta se snítkou kopru
zdroj: foodandwine.com

Vejce jako zdravá součást jídelníčku

Jistě si pamatujete, že ještě před několika málo lety byla mnohými lidmi vajíčka považována za nepříliš zdravá. Myslelo se totiž, že přispívají ke zvyšování hladiny tak zvaného špatného cholesterolu. Odborné studie ale nakonec prokázaly, že to byl omyl.

Vejce totiž naopak díky obsahu lecitinu a kyseliny linolové množství škodlivého cholesterolu v našem organismu snižují. Z hlediska dalších zdraví prospěšných látek jsou vajíčka bohatá především na bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny. Navíc obsahují i pestrou směs vitamínů a minerálních látek.  

Široká paleta variant vaječných omelet

Na omelety je samozřejmě nejlepší používat vlastní čerstvá vejce. Spousta lidí se totiž dnes znovu vrací k chovu slepic. Pokud možnost domácích vajec nemáte, dávejte před vajíčky z velkochovů přednost těm z bio farem. Omelety je možné naplnit nejrůznější směsí zeleniny, ať již čerstvé či povařené, dále uzeninami i různými sýry. Jejich chuť lze zvýraznit také rozmanitým kořením či bylinkami.

Komentáře

  1. Já jsem tento recept připravovala hrozně dávno. Hned začnu připravu. Vejce i pažitku na zahrádce mám. Moc díky za inspiraci.

  2. Další Blbka, která neví co je smažení, pečení, vaření atd. – napsat necháme opéct na pánvi může myslet vážně opravdu jenom gastronomicky nevzdělané Tele…..

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.