Nadýchané vaječné omelety jako rychlá snídaně, oběd či večeře

Pokud potřebujete vytvořit skutečně rychlý pokrm, který vám zažene okamžitě hlad, pak nejspíš sáhnete po vaječné omeletě.

Hodí se na snídani, oběd a můžete ji připravit také k večeři.

Když vaječnou omeletu doplníte zeleninou, houbami, sýrem nebo bramborami, získáte vydatné jídlo, které ovšem lze předložit nenadálé návštěvě jako pohoštění.

Vaječná omeleta – základní recept

Při přípravě vaječných omelet je třeba si připomenout, že omelety nejsou amolety, což je starší výraz pro palačinky, takže do vaječných omelet se nikdy nedává žádná mouka. Na jednu omeletu počítáme se dvěma vejci.

Podáváme-li omeletu jako samostatné jídlo, pak pro dospělou osobu připravujeme omelety dvě. Aby byly omelety skutečně nadýchané, před opékáním vejce rozšleháme, osolíme a ředíme je trochu mlékem nebo vodou. Na 1 vejce přidáváme 1 lžíci mléka nebo vody. Základní recept na omelety můžeme upravit již při přípravě, omelety lze i plnit nebo je podávat jako přílohu.

1.Vaječná omeleta se zeleninou

Představte si křupavou opečenou anglickou slaninu, doplněnou rajčaty a paprikou. Jedinečnou chuť spojíme rozšlehaným vejcem a omeletu máme připravenou.

Víte, že rajčata působí jako účinný antioxidant a zároveň mají vliv na úpravu hladiny cukru v krvi? Umějí zmírňovat nespavost a deprese a jsou bohaté na provitamín A.

INGREDIENCE NA 1 PORCI:

  • 2 plátky anglické slaniny
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • 1 bílá paprika
  • 1 rajské jablko
  • 50 g tvrdého sýru
  • sůl
  • pepř mletý
  • olej

POSTUP:

  1. Na pánvi rozehřejeme olej a na něm opečeme zprudka anglickou slaninu z obou stran do křupava.
  2. Přidáme cibuli, rajčata a papriku nakrájené na plátky.
  3. Osolíme a opepříme a zalijeme rozšlehaným vejce a posypeme strouhaným tvrdým sýrem.
  4. Pod pokličkou chvíli dosíme, až vejce ztuhnou.

Hotový recept na vaječnou omeletu se zeleninou

zdroj: bawarchi.com

2. Vaječná omeleta se sýrem

Velmi rychlé občerstvení, které je navíc snadné na přípravu, vyrobíme z vajec a strouhaného sýru. Můžeme použít eidam, goudu či ementál.

INGREDIENCE PRO 1 PORCI:

  • 2 vejce
  • plátek tvrdého sýru
  • 50 g strouhaného tvrdého sýru
  • sůl
  • koření – dle chuti provensálské, pizza, grilovací apod.
  • olej

POSTUP:

  1. Vejce rozšleháme v hrnku a osolíme a přidáme do něho strouhaný sýr.
  2. Na pánvičce rozpálíme olej, nalijeme na něho vejce a ochutíme kořením.
  3. Necháme ztuhnout.
  4. Na talířku zdobíme omeletu plátkem sýru a zeleninou – čerstvým rajčetem.

Hotový recept na vaječnou omeletu se sýrem

zdroj: foodnetwork.ca

K lahůdkovým uzeninám patří šunka, přičemž tradice solení masa a jeho konzervace je známá již od dob Římanů a Keltů. V českých zemích se ve 2. polovině 19. století začala vyrábět šunka od kosti. Pro přípravu následujícího receptu si připravte například dušenou šunku – podle toho, jakou máte rádi.

3. Vaječná omeleta se šunkou

Šunka se po celém světě používá ve studené i teplé kuchyni. Vaječné omeletě dodá vynikající chuť a příznivci masných pokrmů si přijdou na své.

INGREDIENCE PRO 1 PORCI:

  • 2 vejce
  • 50 g dušené nebo uzené šunky
  • sádlo
  • sůl

POSTUP:

  1. Šunku si nakrájíme na nudličky a na pánvičce opečeme na sádle.
  2. Vejce rozklepneme do hrnku a vidličkou je rozšleháme a osolíme.
  3. Vejce nalijeme na šunku na pánvičce a necháme ztuhnout.
  4. Podáváme s čerstvým pečivem nebo vařenými brambory.

Hotovýrecept na vaječnou omeletu se šunkou

zdroj: taste.com.au

Tip pro vás – slepičí vejce jsou bohatá na bílkoviny, tuky a lecitin, který umí snižovat množství cholesterolu v krvi.

4. Vaječná omeleta s bramborem

Nemáme-li doma nic jiného než brambory a vejce, i tak z nich můžeme připravit chutnou omeletu.

INGREDIENCE PRO 1 PORCI:

  • 2 brambory
  • 2 vejce
  • sůl
  • mletá paprika
  • sádlo nebo olej

POSTUP:

  1. Brambory omyjeme, oloupeme a uvaříme doměkka.
  2. Pak je nakrájíme na kostičky a na tuku je opečeme na pánvičce.
  3. Osolíme brambory a posypeme mletou paprikou.
  4. Vejce rozklepneme a v hrnku rozšleháme vidličkou a nalijeme je na brambory.
  5. Omeletu necháme ztuhnout.

Hotový recept na vaječnou omeletu s brambory

zdroj: onionringsandthings.com

Víte, že žampiony se díky jemné a kořenité chuti používají pro přípravu polévek, omáček, omelet nebo do salátů či pod maso v mnohých národních kuchyních? Žampiony můžeme také nakládat do kyselých nálevů.

5. Vaječná omeleta se žampiony

Žampiony jsou v supermarketech k dostání po celý rok, a není proto problém z nich vykouzlit chutnou vaječnou omeletu.

INGREDIENCE PRO 1 PORCI:

  • 2 vejce
  • 100 g žampionů
  • 50 g tvrdého sýru
  • sůl
  • pepř
  • olej nebo sádlo

POSTUP:

  1. Na tuku na pánvičku dáme omyté a na plátky nakrájené žampiony.
  2. Osolíme je a opepříme a dusíme doměkka.
  3. V hrnku rozšleháme vejce a přidáme do něho strouhaný sýr a vše nalijeme na hotové žampiony.
  4. Necháme omeletu ztuhnout.

Hotový recept na vaječnou omeletu se žampiony

zdroj: bawarchi.com

Jak již bylo řečeno, omeletu podáváme okamžitě po sejmutí z pánve. Vejce sama o sobě jsou dost sytivá a obsahují řadu výživných látek, ale zcela jim chybí vitamín C. Ten doplňujeme oblohou z čerstvé zeleniny nebo zeleninovými saláty. Dochucujeme hořčicí, kečupem, strouhaným křenem nebo pikantním sýrem.

K omeletám, které neobsahují část základních příloh, jako jsou brambory, rýže a další, podáváme pečivo. Jestliže je omeleta podávána jako hlavní chod, jsou k ní vhodné různým způsobem upravené brambory.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

No Comments

  • Já jsem tento recept připravovala hrozně dávno. Hned začnu připravu. Vejce i pažitku na zahrádce mám. Moc díky za inspiraci.

  • Další Blbka, která neví co je smažení, pečení, vaření atd. – napsat necháme opéct na pánvi může myslet vážně opravdu jenom gastronomicky nevzdělané Tele…..

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *