Recepty na vařená vejce pokaždé jinak

Vejce patří mezi důležité potraviny svým obsahem bílkovin, které se vyrovnají masovým nebo mléčným. Kromě toho obsahují řadu vitamínů s výjimkou vitaminu C a nezanedbatelný není ani jejich obsah minerálů. Ne nadarmo se vejce považují za dokonalou konzervu, byť s omezenou trvanlivostí. Jestli jsou zdravá nebo nejsou zdravá, o to se vědci ještě stále přou, ale ceněnou součástí výživy byla po staletí a jejich přiměřená spotřeba jistě neublíží. Nejšetrnější a tím i nejzdravější úprava je jejich vaření.

1. Vařená vejce ve skořápce do skla

Chcete si připravit jednoduchou a přitom velice chutnou snídani ? Zkuste vejce do skla, pokud se vám jejich příprava podaří, už nebudete chtít snídat nic jiného.

INGREDIENCE :

  • 3 vejce
  • 1 lžíce octa
  • sůl a pepř
  • pažitka

POSTUP :

  1. Vejce jedno po druheém vložíme do vroucí vody se lžící octa.
  2. Vaříme 3 minuty pak je přelijeme studenou vodou.
  3. U každého vajíčka opatrně oloupeme vršek a pak ho pomocí lžičky vyškrábneme do skleničky.
  4. Osolíme, opepříme a dozdobíme pažitkou.
  5. Můžeme podávat s nakrájenými toasty.

Vařená vejce ve skořápce do skla

zdroj : claireshomemade.com

2. Vejce Benedikt vařená bez skořápky

Chcete potěšit o víkendu vaši drahou polovičku ? Připravte skutečně královskou a lahodnou snídani v podobě těchto vajec s nádherně tekutým žloutkem v kombinaci s opečenou houskou, šunkou a holandskou omáčkou je jeden z důvodů, proč láska prochází žaludkem.

INGREDIENCE :

pro 4 osoby

POSTUP :

  1. Jako první si připravíme holandskou omáčku dle receptu.
  2. Bulky rozpůlíme, namažeme máslem, navrch dáme silnější plátek šunky a dáme zapéct do trouby.
  3. Ve větším hrnci přivedeme k  varu vodu s octem.
  4. Stáhneme výkon, aby voda jen probublávala.
  5. Pomocí vařečky vytvoříme v hrnci vír a rozklepneme do něj vajíčko.
  6. Vložíme vyklenuté vajíčko v naběračce a opatrně vyklopíme do vody.
  7. Necháme bílek obalit celý žloutek.
  8. Vaříme 2 – 3 minuty.
  9. Rozpečené bulky vytáhneme z trouby a na šunku opatrně položíme zastřené vejce.
  10. Servírujeme obložené listem salátu, přelité holandskou omáčkou a posypané nasekanou pažitkou či petrželkou.

Vejce Benedikt vařená bez skořápky

zdroj : recepty.blesk.cz

3. Vařená vejce na hniličku ve špenátové polévce

INGREDIENCE :

  • 1 kg čerstvého nebo 300 g mraženého listového špenátu
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • drcený kmín
  • 3 vejce
  • 150 ml smetany na vaření
  • celozrnné krutonky

POSTUP :

  1. Špenát dáme vařit do takového množství vody, aby byl akorát pod hladinou a zároveň neplaval v příliš velkém množství vody.
  2. Špenát vaříme asi 10 min.
  3. Mezi tím na pánvi orestujeme dozlatova najemno nakrájenou cibuli, kterou pak přidáme do hrnce ke špenátu.
  4. Poté si orestujeme krutóny na dozdobení a uvaříme vajíčko na hniličku.
  5. Vejce vložíme do vroucí vody a vaříme 4 – 5 minut.
  6. Polévku přelijeme do mixéru.
  7. Přidáme 1 stroužek česneku, osolíme, opepříme a přidáme drcený kmín.
  8. Přidáme smetanu a vše mixujeme 3 minuty dohladka.
  9. Špenátovou polévku bez mouky podáváme s restovanými křupavými krutóny, vajíčkem na hniličku.

Vařená vejce na hniličku ve špenátové polévce

zdroj : fitnessstrava.cz

4. Plněná vařená vejce mimóza

Většinou se snažíme zužitkovat přebytečná vejce z velikonoční koledy, ale ne vždy to tak musí být, plněná vejce lze připravit i jako velmi chutné pohoštění pro hosty.

INGREDIENCE :

  • 10 ks vajec
  • 1 lžíce majonézy
  • citrónová šťáva
  • špetka mleté papriky
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce olivového oleje
  • pažitka

POSTUP :

  1. Vejce vložíme do vroucí vody a vaříme přesně 9 minut.
  2. Vejce vytáhneme a ochladíme proudem studené vody.
  3. Oloupeme je a nakrájíme na půlky.
  4. Žloutky opatrně vydlabeme do misky, přidejte mletou papriku,  opepříme a osolíme,.
  5. Vše rozmícháme.
  6. Přidáme lžíci majonézy a citronovou šťávu, promícháme dohladka.
  7. Směs naplníme do cukrářského pytlíku a půlky vajec naplníme.
  8. Vajíčka ozdobíme nakrájenou pažitkou.
  9. Můžeme podávat na salátových listech s plátky bagetky.

Plněná vařená vejce mimóza

zdroj : jakvkuchyni.cz

Vejce na tvrdo lze využít i jako součást hlavního chodu k omáčkám, vařenými vejci plníme masové či zeleninové rolády nebo závitky, můžeme je použít i v zapékaných pokrmech jak masových, tak zeleninových.

Ve studené kuchyni mají vařená vejce své nezastupitelné místo. Připravujeme z nich pomazánky nebo saláty a velmi často je využíváme jako ozdobnou součást chlebíčků, slaných dortů nebo slavnostních obložených mís.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *