Recepty se sýrem na grilu jako rychlé letní občerstvení 5x jinak. To musíte vyzkoušet!

Grilování rozhodně patří k oblíbeným činnostem vlahých letních večerů.

Pokud chcete změnu proti tradičnímu masu nebo zelenině, inspirujte se našimi recepty na grilované sýry.

Už jste ochutnali například kyperský sýr Halloumi?

Nebo byste si dali raději klasický hermelín?

Tak jako tak si u nás vyberete!

Grilovaný hermelín

Hermelín patří k sýrům, které jsou grilované velmi lahodné. Jeho chuť můžete zdůraznit grilovacím kořením.

Ingredience

  • 3 hermelíny – podle počtu strávníků
  • olej
  • grilovací koření
  • 4-5 stroužků česneku – podle chuti

Postup

  1. Připravte si marinádu, kterou budete sýr potírat.
  2. Do misky dejte utřený česnek a grilovací koření a nalijte asi 1 dl oleje.
  3. Pořádně promíchejte.
  4. Touto směsí potřete hermelíny, zabalte je jednotlivě do alobalu a nechte alespoň 1,5 hodiny marinovat, aby se jednotlivé chutě do sebe prolnuly.
  5. Potom přichystejte gril a dřevěné uhlí, na němž naložený hermelín grilujte asi 7 minut z každé strany.
Hermelín z grilu zabalený v alobalu, podávaný na prkýnku s opečenou bagetkou.
www.epicurious.com

Co vyzkoušet na grilu třeba i papriky, lilky či chřest? Pro inspiraci jsme pro vás připravili 5 skvělých receptů na grilovanou zeleninu. Budete se oblizovat!

Grilovaný kozí sýr s brusinkovou omáčkou

Vyzkoušejte tento chytrý vegetariánský předkrm, který zapůsobí i na toho největšího gurmána! Kombinace kozího sýru se sladkou omáčkou, pekanovými oříšky a čekankou je naprosto luxusní.

Ingredience

  • 2 červená jablka
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 3 x kulatý kozí sýr, rozpůlený vodorovně
  • 2 lžíce brusinkového džemu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička medu
  • 25 g pekanových ořechů
  • 2 čekanky, rozdělené na listy
  • hrst klíčků ředkvičky nebo řeřichy

Postup

  1. Jablko rozčtvrťte, zbavte jádřince a poté nakrájejte na tenké plátky do misky s citronovou šťávou a 1 lžící vody.
  2. Dobře promíchejte, protože to zabrání hnědnutí jablek.
  3. Rozpalte gril na vysokou teplotu a poté grilovací rošt vyložte alobalem.
  4. Sýry položte na alobal kůrou dolů a nechte chvíli stranou.
  5. Nalijte 2 lžíce šťávy z misky s jablky do jiné misky a zbytek vyhoďte.
  6. Přidejte brusinkový džem, olej a med s trochou koření a šlehejte, abyste vytvořili omáčku.
  7. Sýry grilujte 4 minuty, poté nasypte na sýry a kolem nich ořechy a vraťte je na gril, abyste je ještě pár minut opékali – ale dávejte pozor, aby se ořechy nepřipálily.
  8. Jablko, čekanky a klíčky naaranžujte na 6 talířů, pak opatrně poklaďte horkým sýrem.
  9. Posypte na oříšky, pokapejte omáčkou a rovnou podávejte.
Kozí sýr z grilu servírovaný na talíři s klíčky, brusinkovou omáčkou, čekankou a pekanovým ořechy, s vidličkou.
www.bbcgoodfood.com

Sýr feta na grilu

Feta marinovaná v olivovém oleji, s medem, čerstvý tymiánem a soli je naprosto luxusní předkrm, který si vaši hosté zamilují. To prostě musíte vyzkoušet!

Ingredience

  • 200 g bloček fety
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička čerstvého tymiánu, nasekaného
  • vločková mořská sůl, volitelně
  • med, volitelně

Postup

  1. Předehřejte troubu na funkci grilu na teplotu 190 stupňů Celsia.
  2. Sýr sceďte a osušte papírovou utěrkou.
  3. Vložte fetu do malé ramekin formy nebo litinové pánve vhodné do trouby a pokapejte olivovým olejem a posypte čerstvým tymiánem.
  4. Grilujte 8–10 minut, nebo dokud sýr není měkký, ale ne zcela roztavený.
  5. Posypte vločkovou mořskou solí a pokapejte medem.
  6. Ihned podávejte.
  7. Veškeré zbytky fety uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v lednici po dobu až tří dnů.
Grilovaná feta s kořením servírovaná na talíři.
www.cheeseknees.com

Ať už si pochutnáváme na grilovaném kolenu, kuřeti, sýru nebo jen na samotné grilované zelenině, vždy je to velký gastronomický zážitek a ještě ke všemu s vůní domova.
Vyzkoušejte těchto 11 nejlepších receptů na grilování, se kterými zazáříte jako masterchef!

Grilovaný sýr Halloumi

Středomořský sýr halloumi nemusíte jíst pouze v jeho domovině, ale naštěstí je k dostání také u nás. Proto není problém si připravit grilovaný halloumi. Jeho výhodou je, že se neroztéká. Ve spojení se rajčaty a pita chlebem je výborný občerstvením na letní večeři.

Ingredience

  • 1 balení sýru Halloumi
  • 1 balení pita chleba
  • rajčata
  • mátové lístky
  • olivový olej Extra virgin
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • špetka oregana
  • pepř

Postup

  1. Připravte si sýr Halloumi, který nakrájejte na jednotlivé plátky.
  2. Z olivovového oleje, citronové šťávy, oregana a pepře si připravte marinádu.
  3. Marinádou potírejte plátky Halloumi při grilování.
  4. Grilujte asi 4 minuty z každé strany dozlatova.
  5. Sýr podávejte s nakrájenými rajčaty, pita chlebem a snítkou máty.
Sýr Halloumi z grilu servírovaný na velkém oválném talíři.
www.saltedmint.com

Slovenský oštiepok na grilu

Grilovaný uzený oštiepok je skvělým předkrmem, který všem zachutná. Jedná se o tradiční slovenský sýr z ovčího mléka, který má vynikající chuť a perfektně se doplňuje například s brusinkovou omáčkou.

Ingredience

  • 4 malé oštiepky
  • brusinková omáčka

Postup

  1. Rozpalte gril.
  2. Na gril položte 4 malé oštiepky a grilujte je z obou stran do změknutí (ne příliš tekutého).
  3. Pokud máte větší oštiepok, nakrájejte ho na cca 1 cm silné plátky a grilujte, dokud nebudou propečené.
  4. Podávejte s domácí nebo kupovanou brusinkovou omáčkou.
Slovenský ovčí sýr z grilu servírovaný na talířku s párátkem a brusinkovou omáčkou.
www.thatfoodrecipes.site

Jaké sýry použít na grilování

  • Sýry je nejlepší grilovat v alobalu, tak si zajistíme to, že se neroztečou.
  • Použít můžeme především různé tvrdé sýry, výborný je hermelín a jemu podobné sýry s bílou plísní na povrchu.
  • Vyloučeny nejsou ani tvarůžky, pokud na ně máme chuť, a do některých směsí se využijí i tavené sýry.
  • Ke grilovaným sýrům podáváme především tmavé i bílé pečivo nejrůznějších tvarů.
  • Aby bylo křupavější, potřeme jej olejem nebo jen vodou a chvilku ogrilujeme nebo jej zabalíme do alobalu a grilujeme v něm.
  • K pečivu přidáme čerstvou zeleninu nebo zeleninový salát.

A jaký sýr používáte nejraději na gril vy? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X