Saláty ze zeleniny v zimě: plné živin

Milan & OndraMilan & Ondra
2. 12. 2018

Zeleninové saláty si můžete připravovat po celý rok, i v zimě. Jak na to? Inspirujte se našimi recepty na chutné zimní saláty plné živin.

Jaký je rozdíl mezi fazolemi a fazolkami?

Všechny druhy fazolí a fazolek patří do jedné skupiny rostlin. Rozdíl je tedy čistě v jejich využití: fazolky jíme celé i s luskem, zatímco fazole je před konzumací nutné z lusků vyloupat. Vyloupané sušené fazole jsou k dostání v několika variantách s rozdílnou barvou, tvarem i velikostí. 

Jak připravovat fazole a fazolky 

Stejně jako ostatní druhy luštěnin, i loupané fazole je nutné před vařením namočit do vody na několik hodin (ideálně přes noc), aby změkly a zbavily se škodlivých látek. Naproti tomu zelené fazolové lusky je možné připravovat rovnou.

Pokud chcete ušetřit čas, využijte fazole v plechovce, které již není nutné namáčet ani dlouze vařit. Pokud zvolíte fazole v rajčatové omáčce, můžete si rychle připravit například oblíbené mexické fazole s kukuřicí a špetkou chilli, nebo plněné tortilly.

Z fazolí je možné připravit chutná hlavní jídla, mezi nejoblíbenější patří jednoduché recepty z fazolí do jednoho hrnce, které zasytí a v zimě zahřejí. Vyzkoušejte vynikající bretaňské fazole nebo fazolový guláš bez masa. Oblíbená je také fazolová polévka, která poslouží i jako zdravé hlavní jídlo.

Fazole se také výborně hodí k zapékání. Zapékané fazole jsou jednoduché a můžete na ně využít jak bílé, tak tmavé fazole.

Zelené fazolky se díky rychlé době vaření skvěle hodí do rychlých jídel, například asijských. Stačí je ke konci vaření přidat k masové směsi a s kopečkem rýže nebo asijských nudlí chutnají výborně. 

Díky vysokému obsahu bílkovin tvoří fazole součást řady zdravých a fitness receptů. Sportovci, stejně jako vegetariáni a vegani, je s oblibou zařazují do svého jídelníčku. Inspirujte se i vy a připravte si některý z chutných receptů s fazolemi bez masa, jeho chuť vám rozhodně chybět nebude.

Proč jíst fazole

Fazole doplňují početnou skupinu luštěnin a jsou oblíbené zejména pro svůj vysoký podíl zdravých bílkovin. Obsahují řadu vitaminu a minerálu, jako jsou vitamin B2, E, beta karoten, riboflavin, kyselinu listovou nebo hořčík a vápník. Pro naše zdraví jsou prospěšné v mnoha ohledech:

  • pomáhají při chudokrevnosti
  • posilují krevní oběh
  • odvodňují organismus
  • působí příznivě při nemocech ledvin a jater
  • posilují srdce
  • pomáhají snižovat vysoký krevní tlak
  • díky obsahu manganu mají pozitivní vliv na růst vlasů