Máte rádi fazolky? Zde najdete ty nejlepší recepty

Fazolky jsou .zdravé.

Obsahují velké množství bílkovin, minerálních látek a vitamínů.

Dostali jste na ně chuť jen co jste přečetli titulek, ale nejste si jisti jejich přípravou? Všechny důležité typy úprav fazolek naleznetech v následujících receptech!

Příprava fazolek

Pokud je zrovna sezóna, tak můžeme fazolky připravovat čerstvé. Měly by být svěže zelené a nezavadlé. Před přípravou je musíme zbavit dlouhých vláken podél lusku a případných stopek.

Pak je dobře propláchneme, nakrájíme na šikmé proužky 3-4 cm dlouhé a vybereme ten pravý recept s fazolkami.

Nejsou-li k dispozici čerstvé, velmi dobře je nahradí fazolky mražené nebo sterilované. Ty jsou již očištěné a nakrájené, takže je můžeme hned používat. Na tepelnou úpravu nepotřebují mnoho času, stačí zhruba 15 minut, to jsou ještě trochu křupavé.

Fazolky v polévce

INGREDIENCE

  • 1 malá cibulka
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 hrstě fazolových lusků
  • 6 rajčátek
  • 1 celerová nať
  • sůl, pepř
  • citronová šťáva
  • lžička cukru

 

POSTUP

  1. Osmažíme cibulku na oleji.
  2. Zasypeme moukou.
  3. Mícháme, smažíme, zalyjeme vroucí vodou.
  4. Po 5 minutách přidáme oloupaná rajčata, fazolky, celerovou nať nakrájenou na kostičky.
  5. Přidáme sůl, pepř.
  6. Po změknutí celeru přidáme citronovou šťávu, cukr podle chuti.
  7. Dovaříme 5 minut.

Fazolková polévka je nejchutnější se smetanou.

Velmi častá a oblíbená pro svou chuť je polévka se smetanou. Může být sladká i zakysaná. Fazolky zde můžeme doplňovat i další zeleninou, případně i brambory. Výsledná chuť by měla být mírně nakyslá. Kromě toho lze fazolky připravit i s mletou sladkou paprikou nebo rajčatovým protlakem, či je použít i do jiných zeleninových polévek.

Fazolky v omáčce

INGREDIENCE

  • 1/2 kg fazolových lusků
  • sůl
  • 5 dkg másla
  • 3 dkg mouky
  • 1/4 l husté smetany
  • pepř
  • 1 lžička octa

 

POSTUP

  1. Fazolové lusky uvaříme ve slané vodě a necháme odkapat.
  2. Rozpustíme máslo, zasypeme moukou.
  3. Směs zalijeme vodou z lusků a smetanou.
  4. Mícháme a vaříme.
  5. Zakapeme octem a přidáme koření.
  6. Povaříme 10 minut.
  7. Přidáme fazolky, dovaříme 5 minut.
Fazolky v omáčce jsou dobré s houbami.
foto zdroj: tyden.cz

Podobně jako u polévek i zde se nejčastěji používají fazolky do smetanové omáčky s nakyslou chutí. Ale výborné jsou i s kořenovou zeleninou a smetanou upravené podobně jako svíčková, v rajské nebo kari omáčce. Dobře se hodí k úpravě třeba i s cuketou, patisony nebo houbami. Pro větší jedlíky k nim můžeme přidávat i maso nebo vařená vejce.

Fazolky jako příloha

Fazolky se výborně hodí jako příloha k masovým jídlům. Jejich příprava je snadná.

INGREDIENCE

  • 2 lžíce másla
  • 3 plátky slaniny
  • fazolky
  • sůl, pepř

 

POSTUP

  1. Připravené fazolky krátce orestujeme na másle nebo pro lepší chuť na malém množství rozškvařené slaniny.
  2. Podle chuti i dokořeníme.
  3. Můžeme podávat.

Fazolky tvoří výbornou přílohu k masu nebo smaženému sýru.š

Samozřejmě je můžeme kombinovat i s další zeleninou a tím zeleninovou přílohu ještě zpestřit barevně i chuťově.

Fazolky jako samostatné jídlo

Připravujeme je buď jako dušené nebo zapékané, obojí jsou velmi chutné. Dušené fazolky podáváme s brambory, těstovinami nebo dušenou rýží. K zapékaným fazolkám jsou vhodné různě upravené brambory.

Dušené fazolky

Dušené fazolky většinou připravujeme jako směs a proto je doplňujeme masem, uzeninou, vejci, sýry a další zeleninou. Maso je vhodné především kuřecí pro svou krátkou dobu úpravy, ale může to být i jiné méně tučné maso. S měkkou uzeninou dosáhneme velmi rychlé přípravy kompletního jídla. Podobně je to i s vejci a sýry. Ze sýrů se dají použít jak tvrdé a nastrouhané sýry, tak měkčí nebo i tavené sýry. Ze zeleniny to mohou být téměř všechny druhy.

Zapékané fazolky

Na zapékání musíme fazolky nejdříve povařit v osolené vodě. Pak je společně s dalšími surovinami navrstvíme do zapékací misky nebo pekáčku a v předehřáté troubě zapečeme. Jako další suroviny opět používáme předem tepelně upravené maso, uzeninu nebo jinou, na zapékání připravenou zeleninu. Jako doplněk pak poslouží sýry, vejce, jogurt nebo smetana a různé koření či kořenící přípravky podle chuti.

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 4 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *