Inspirujte se našimi luxusními recepty s fazolkami 5x jinak. Pochutná si na nich celá rodina!

Fazolky jsou zdravé a také velmi chutné, pokud si je umíte správně připravit.

A s tím vám poradíme!

Máme pro vás 5 skvělých receptů se zelenými fazolkami, které si zamilují i ti, kteří je nemají zrovna dvakrát v lásce.

Tak pojďme na to!

Salát ze zelených fazolek a raných brambor

Vyměňte svůj tradiční bramborový salát s majonézou za tento svěží a chutný pokrm. Pochutnáte si na něm všichni!

INGREDIENCE

  • 230 g čerstvých zelených fazolek, konce zastřižené
  • 700 g nových brambor
  • 3 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 stroužek česneku, nasekaný
  • 1 lžička soli
  • 1/2 šálku olivového oleje
  • 1 lžíce nasekané pažitky
  • 1/4 lžičky černého pepře

POSTUP

  1. Naplňte středně velkou misku vodou a ledem.
  2. Přiveďte k varu vodu ve velkém hrnci.
  3. Přidejte zelené fazolky a vařte je 1-2 minuty, vyndejte je děrovanou lžící a vložte do misky s vodou a ledem, abyste zastavili proces vaření.
  4. Jakmile vychladnou, sceďte je v cedníku.
  5. Do stejného hrnce s vroucí vodou přidejte brambory.
  6. Vařte je 15–20 minut, nebo dokud nezměknou.
  7. Sceďte je a nechte pár minut vychladnout.
  8. Zatímco brambory chladnou, smíchejte v misce ocet, hořčici, česnek a sůl.
  9. Za stálého šlehání pomalu přilévejte olivový olej, dokud dresink nezhoustne a nezemulguje.
  10. Jakmile brambory dostatečně vychladnou, rozkrojte je podélně napůl.
  11. Vhoďte je všechny do velké mísy se zelenými fazolkami.
  12. Přidejte dresink a vše promíchejte.
  13. Přidejte nasekanou pažitku a černý pepř, znovu promíchejte a podávejte.
Nové brambory s fazolkami a dresinkem servírované na talíři.
www.girlgonegourmet.com

Zelené fazolky na smetaně

Vychutnejte si toto jednoduché vegetariánské jídlo připravené ze zelených fazolek a vynikající sladkokyselé smetanové omáčky. Ideální na lehký oběd či večeři!

INGREDIENCE

  • 450 g zelených fazolek, mražených
  • 1 malá cibule
  • 2 lžíce másla
  • 2 polévkové hladké mouky
  • 1 šálek vývaru odebraného během blanšírování fazolí
  • 1 šálek plnotučného mléka
  • ⅓ šálku smetany ke šlehání
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce krystalového cukru
  • 1-2 lžičky soli

POSTUP

  1. Mražené fazolky nechte rozmrazit při pokojové teplotě.
  2. V hrnci přiveďte k varu dostatečné množství osolené vody, asi jako na těstoviny.
  3. Fazolky opatrně vložte do vroucí vody a vařte 3 minuty.
  4. Poté z nich vyjměte šálek vývaru a dejte je stranou, zbytek sceďte.
  5. Fazolky ihned zchlaďte ledovou vodou, abyste zastavili proces vaření a umožnili zelenině zachovat si krásnou svěží barvu.
  6. V hluboké pánvi nebo hrnci rozehřejte máslo na středně vysokou teplotu a orestujte cibuli, kterou jste předtím nakrájeli nadrobno.
  7. Míchejte, dokud cibule nezesklovatí.
  8. To trvá asi 3-5 minut.
  9. Ztlumte oheň a přidejte mouku.
  10. Míchejte minutu.
  11. Poté hrnec stáhněte z plotny.
  12.  Postupně přilévejte vývar z fazolek a pilně míchejte, aby se hrudky rozpustily.
  13. Tato fáze bude vyžadovat trochu práce, ale buďte trpěliví; přiléváte-li teplý vývar po troškách, vznikne hustá kaše bez hrudek, ve které je vidět jen osmažená cibulka.
  14. Postupně přilévejte mléko a šlehejte.
  15. Vraťte hrnec na sporák.
  16. Zvyšte teplotu, dokud omáčka nezačne bublat.
  17. Přidejte bobkový list a nové koření a vmíchejte ocet.
  18. Snižte plamen na minimum, přikryjte a nechte 15 minut na velmi mírném ohni probublávat.
  19. Zápražka se pěkně provaří, změkne, spojí omáčku a ztratí moučnou chuť.
  20. Nakonec hrnec odstavte ze sporáku a vmíchejte smetanu.
  21. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu mléka a prošlehejte.
  22. Přidejte lžičku cukru a podle potřeby dochuťte solí nebo octem.
  23. Vyjměte bobkové listy a nové koření.
  24. Pokud jsou zelené fazolky dlouhé, nakrájejte je na menší kousky.
  25. Vložte je do omáčky a nechte chvíli prohřát.
  26. Vyvarujte se převaření omáčky, protože by se smetana mohla srazit.
Fazolky ve smetanové omáčce s bramborami a vejcem servírované na talíři s vidličkou.
www.cooklikeczechs.com

Vyzkoušejte také naše nejlepší recepty na kuřecí maso na smetaně, na kterých si zaručeně pochutnáte!

Fazolky na slanině a česneku

Luxusní zelené fazolky restované na olivovém oleji a másle spolu s česnekem a slaninkou jsou snadným a chutným způsobem, jak tuto ne vždy oblíbenou zeleninu servírovat jako součást delikátního svátečního menu.

INGREDIENCE

  • 500 g zelených fazolek, čerstvých, opláchnutých, se zastřiženými konci
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 6 stroužků česneku, nasekaných
  • 6 proužků slaniny, uvařených, zbavených tuku, nakrájených

POSTUP

  1. Přiveďte k varu vodu ve velkém hrnci, přidejte zelené fazolky (voda by měla být těsně nad fazolkami) a ½ lžičky soli.
  2. Vařte na středně mírném ohni 5 minut, fazolky sceďte.
  3. Ve velké pánvi na středním plameni rozehřejte olivový olej a máslo.
  4. Přidejte nasekaný česnek a za stálého míchání ho restujte asi 30 sekund.
  5. Přidejte nakrájenou uvařenou slaninu a zelené fazolky.
  6. Smažte na středním plameni asi 1 minutu, aby se všechny ingredience spojily.
  7. Odstraňte ze sporáku.
  8. Ochutnejte a v případě potřeby dosolte.
  9. Užijte si to!
Zelené fazolky s česnekem a slaninou.
www.juliasalbum.com

Polévka ze zelených fazolek na kyselo

Výborná krémová polévka ze zelených fazolek a brambor potěší celou vaši rodinu a navíc ji máte hotovou raz dva!

INGREDIENCE

  • 200 g zelených fazolek, mražených nebo nakládaných
  • 3 střední brambory
  • bobkový list
  • voda
  • 250 ml smetany na vaření
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl a ocet k dochucení
  • vajíčka (volitelně)

POSTUP

  1. Připravte si hrnec, do kterého dejte nakrájené fazolky, očištěné a nakrájené brambory, bobkový list, trošku soli a zalijte vodou.
  2. Pokud použijete nakládané fazolky, tak nejprve nechte brambory trochu povařit a fazolky přidejte trošku později, aby se vám úplně nerozvařily.
  3. V extra nádobce si rozmíchejte smetanu na vaření s hladkou moukou.
  4. Když budou brambory a fazolky měkké, tak přidejte směs smetany s hladkou moukou a povařte asi 5 minut.
  5. Na závěr dochuťte octem a podle potřeby solí.
  6. Pokud chcete, můžete do polévky přidat i vajíčka.
  7. Ty můžete buď uvařit v extra hrnci natvrdo, a pak si je dát do talíře nebo je můžete uvařit přímo v polévce.
  8.  Vajíčko rozbijte do naběračky, a tu pomalu ponořte do polévky.
  9. Počkejte, až se vajíčko zatáhne a trošku svrchu uvaří a poté jej do polévky vyklopte.
  10. K polévce se hodí čerstvé pečivo a máte-li rádi sladko-kyselé chutě, tak na závěr můžete do polévky přidat i trošku cukru.
Krémová polévka s fazolkami, bramborami a vejcem servírovaná v hlubokém talíři a ozdobená bylinkami.
www.kamzakrasou.sk

Varná deska patří společně s ledničkou k nejdůležitějším kuchyňským spotřebičům.
Vybrat si můžeme hned z několika různých typů. K těm nejoblíbenějším patří ty na indukci. Co při jejich výběru nezapomenout zohlednit a jaké jsou jejich největší výhody a nevýhody? Vše se dozvíte v naší recenzi indukčních varných desek.

Fazolky v rajčatové omáčce

Vyzkoušejte tuto chutnou přílohu, která se skvěle hodí ke grilovanému či pečenému masu. Servírovat tento pokrm však můžete i samostatně jako lehký hlavní chod.

INGREDIENCE

  • 500 g zelených fazolek, nakrájených
  • 500 g kvalitních konzervovaných rajčat
  • 1 malá cibule, nakrájená nadrobno a/nebo 1 stroužek česneku, nakrájený nadrobno
  • sůl a pepř dle chuti
  • olivový olej
  • několik lístků čerstvé bazalky (volitelně)

POSTUP

  1. Orestujte si cibuli a/nebo česnek na olivovém oleji.
  2. Poté přidejte konzervovaná rajčata a nechte dusit.
  3. Mezitím blanšírujte nakrájené zelené fazolky v dobře osolené vodě, dokud nebudou křupavé.
  4. Poté sceďte a přidejte je do rajčatové omáčky spolu s trochou vody z vaření a nechte je v omáčce dusit do měkka.
  5. Dobrou chuť!
Zelené fazolky s omáčkou z rajčat.
www.memoriediangelina.com

Máme pro vás také zajímavé rajčatové recepty pro nejrůznější příležitosti. Inspirujte se!

A jak správně fazolky připravit?

Pokud je zrovna sezóna, tak můžeme fazolky připravovat čerstvé. Měly by být svěže zelené a nezavadlé. Před přípravou je musíme zbavit dlouhých vláken podél lusku a případných stopek.

Pak je dobře propláchneme, nakrájíme na šikmé proužky 3-4 cm dlouhé a vybereme ten pravý recept s fazolkami.

Nejsou-li k dispozici čerstvé, velmi dobře je nahradí fazolky mražené nebo sterilované. Ty jsou již očištěné a nakrájené, takže je můžeme hned používat. Na tepelnou úpravu nepotřebují mnoho času, stačí zhruba 15 minut, to jsou ještě trochu křupavé.

Tohle bylo 5 receptů s fazolkami a pár bonusů navíc. Doufáme, že jste si pochutnali!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X