Fazolky jsou zdravé.
Obsahují velké množství bílkovin, minerálních látek a vitamínů.
Dostali jste na ně chuť jen co jste přečetli titulek, ale nejste si jisti jejich přípravou? Všechny důležité typy úprav fazolek naleznetech v následujících receptech!
Příprava fazolek
Pokud je zrovna sezóna, tak můžeme fazolky připravovat čerstvé. Měly by být svěže zelené a nezavadlé. Před přípravou je musíme zbavit dlouhých vláken podél lusku a případných stopek.
Pak je dobře propláchneme, nakrájíme na šikmé proužky 3-4 cm dlouhé a vybereme ten pravý recept s fazolkami.
Nejsou-li k dispozici čerstvé, velmi dobře je nahradí fazolky mražené nebo sterilované. Ty jsou již očištěné a nakrájené, takže je můžeme hned používat. Na tepelnou úpravu nepotřebují mnoho času, stačí zhruba 15 minut, to jsou ještě trochu křupavé.
A teď už na samotné recepty.
Fazolky v polévce
Velmi častá a oblíbená pro svou chuť je polévka se smetanou. Může být sladká i zakysaná. Fazolky zde můžeme doplňovat i další zeleninou, případně i brambory.
INGREDIENCE
- 1 malá cibulka
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 3 hrsti fazolových lusků
- 6 rajčátek
- 1 celerová nať
- sůl, pepř
- citronová šťáva
- lžička cukru
POSTUP
- Osmažíme cibulku na oleji.
- Zasypeme moukou.
- Mícháme, smažíme, zalyjeme vroucí vodou.
- Po 5 minutách přidáme oloupaná rajčata, fazolky, celerovou nať nakrájenou na kostičky.
- Přidáme sůl, pepř.
- Po změknutí celeru přidáme citronovou šťávu, cukr podle chuti.
- Dovaříme 5 minut.
Objevte podobné tipy
Fazolky v omáčce
Podobně jako u polévek i zde se nejčastěji používají fazolky do smetanové omáčky s nakyslou chutí. Ale výborné jsou i s kořenovou zeleninou a smetanou upravené podobně jako svíčková, v rajské nebo kari omáčce.
INGREDIENCE
- 1/2 kg fazolových lusků
- sůl
- 5 dkg másla
- 3 dkg mouky
- 1/4 l husté smetany
- pepř
- 1 lžička octa
POSTUP
- Fazolové lusky uvaříme ve slané vodě a necháme odkapat.
- Rozpustíme máslo, zasypeme moukou.
- Směs zalijeme vodou z lusků a smetanou.
- Mícháme a vaříme.
- Zakapeme octem a přidáme koření.
- Povaříme 10 minut.
- Přidáme fazolky, dovaříme 5 minut.
Fazolky jako příloha
Fazolky se výborně hodí jako příloha k masovým jídlům. Jejich příprava je snadná.
INGREDIENCE
- 2 lžíce másla
- 3 plátky slaniny
- fazolky
- sůl, pepř
POSTUP
- Připravené fazolky krátce orestujeme na másle nebo pro lepší chuť na malém množství rozškvařené slaniny.
- Podle chuti i dokořeníme.
- Můžeme podávat.
Fazolky jako samostatné jídlo
Připravujeme je buď jako dušené nebo zapékané, obojí jsou velmi chutné. Dušené fazolky podáváme s brambory, těstovinami nebo dušenou rýží. K zapékaným fazolkám jsou vhodné různě upravené brambory.
Dušené fazolky
Dušené fazolky většinou připravujeme jako směs a proto je doplňujeme masem, uzeninou, vejci, sýry a další zeleninou. Maso je vhodné především kuřecí pro svou krátkou dobu úpravy, ale může to být i jiné méně tučné maso. S měkkou uzeninou dosáhneme velmi rychlé přípravy kompletního jídla. Podobně je to i s vejci a sýry. Ze sýrů se dají použít jak tvrdé a nastrouhané sýry, tak měkčí nebo i tavené sýry. Ze zeleniny to mohou být téměř všechny druhy.
Zapékané fazolky
Na zapékání musíme fazolky nejdříve povařit v osolené vodě. Pak je společně s dalšími surovinami navrstvíme do zapékací misky nebo pekáčku a v předehřáté troubě zapečeme. Jako další suroviny opět používáme předem tepelně upravené maso, uzeninu nebo jinou, na zapékání připravenou zeleninu. Jako doplněk pak poslouží sýry, vejce, jogurt nebo smetana a různé koření či kořenící přípravky podle chuti.
Tohle bylo 5 receptů s fazolkami a pár bonusů navíc. Doufáme, že chutná. Určitě vyzkoušejte i naše recepty na zapékané fazole.