Fazolky jsou zdravé a také velmi chutné, pokud si je umíte správně připravit.
A s tím vám poradíme!
Máme pro vás 5 skvělých receptů se zelenými fazolkami, které si zamilují i ti, kteří je nemají zrovna dvakrát v lásce.
Tak pojďme na to!
Salát ze zelených fazolek a raných brambor
Vyměňte svůj tradiční bramborový salát s majonézou za tento svěží a chutný pokrm. Pochutnáte si na něm všichni!
INGREDIENCE
- 230 g čerstvých zelených fazolek, konce zastřižené
- 700 g nových brambor
- 3 lžíce balzamikového octa
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- 1 lžička soli
- 1/2 šálku olivového oleje
- 1 lžíce nasekané pažitky
- 1/4 lžičky černého pepře
POSTUP
- Naplňte středně velkou misku vodou a ledem.
- Přiveďte k varu vodu ve velkém hrnci.
- Přidejte zelené fazolky a vařte je 1-2 minuty, vyndejte je děrovanou lžící a vložte do misky s vodou a ledem, abyste zastavili proces vaření.
- Jakmile vychladnou, sceďte je v cedníku.
- Do stejného hrnce s vroucí vodou přidejte brambory.
- Vařte je 15–20 minut, nebo dokud nezměknou.
- Sceďte je a nechte pár minut vychladnout.
- Zatímco brambory chladnou, smíchejte v misce ocet, hořčici, česnek a sůl.
- Za stálého šlehání pomalu přilévejte olivový olej, dokud dresink nezhoustne a nezemulguje.
- Jakmile brambory dostatečně vychladnou, rozkrojte je podélně napůl.
- Vhoďte je všechny do velké mísy se zelenými fazolkami.
- Přidejte dresink a vše promíchejte.
- Přidejte nasekanou pažitku a černý pepř, znovu promíchejte a podávejte.

Zelené fazolky na smetaně
Vychutnejte si toto jednoduché vegetariánské jídlo připravené ze zelených fazolek a vynikající sladkokyselé smetanové omáčky. Ideální na lehký oběd či večeři!
INGREDIENCE
- 450 g zelených fazolek, mražených
- 1 malá cibule
- 2 lžíce másla
- 2 polévkové hladké mouky
- 1 šálek vývaru odebraného během blanšírování fazolí
- 1 šálek plnotučného mléka
- ⅓ šálku smetany ke šlehání
- 2 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- 2 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce krystalového cukru
- 1-2 lžičky soli
POSTUP
- Mražené fazolky nechte rozmrazit při pokojové teplotě.
- V hrnci přiveďte k varu dostatečné množství osolené vody, asi jako na těstoviny.
- Fazolky opatrně vložte do vroucí vody a vařte 3 minuty.
- Poté z nich vyjměte šálek vývaru a dejte je stranou, zbytek sceďte.
- Fazolky ihned zchlaďte ledovou vodou, abyste zastavili proces vaření a umožnili zelenině zachovat si krásnou svěží barvu.
- V hluboké pánvi nebo hrnci rozehřejte máslo na středně vysokou teplotu a orestujte cibuli, kterou jste předtím nakrájeli nadrobno.
- Míchejte, dokud cibule nezesklovatí.
- To trvá asi 3-5 minut.
- Ztlumte oheň a přidejte mouku.
- Míchejte minutu.
- Poté hrnec stáhněte z plotny.
- Postupně přilévejte vývar z fazolek a pilně míchejte, aby se hrudky rozpustily.
- Tato fáze bude vyžadovat trochu práce, ale buďte trpěliví; přiléváte-li teplý vývar po troškách, vznikne hustá kaše bez hrudek, ve které je vidět jen osmažená cibulka.
- Postupně přilévejte mléko a šlehejte.
- Vraťte hrnec na sporák.
- Zvyšte teplotu, dokud omáčka nezačne bublat.
- Přidejte bobkový list a nové koření a vmíchejte ocet.
- Snižte plamen na minimum, přikryjte a nechte 15 minut na velmi mírném ohni probublávat.
- Zápražka se pěkně provaří, změkne, spojí omáčku a ztratí moučnou chuť.
- Nakonec hrnec odstavte ze sporáku a vmíchejte smetanu.
- Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu mléka a prošlehejte.
- Přidejte lžičku cukru a podle potřeby dochuťte solí nebo octem.
- Vyjměte bobkové listy a nové koření.
- Pokud jsou zelené fazolky dlouhé, nakrájejte je na menší kousky.
- Vložte je do omáčky a nechte chvíli prohřát.
- Vyvarujte se převaření omáčky, protože by se smetana mohla srazit.

Vyzkoušejte také naše nejlepší recepty na kuřecí maso na smetaně, na kterých si zaručeně pochutnáte!
Fazolky na slanině a česneku
Luxusní zelené fazolky restované na olivovém oleji a másle spolu s česnekem a slaninkou jsou snadným a chutným způsobem, jak tuto ne vždy oblíbenou zeleninu servírovat jako součást delikátního svátečního menu.
INGREDIENCE
- 500 g zelených fazolek, čerstvých, opláchnutých, se zastřiženými konci
- ½ lžičky soli
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 6 stroužků česneku, nasekaných
- 6 proužků slaniny, uvařených, zbavených tuku, nakrájených
POSTUP
- Přiveďte k varu vodu ve velkém hrnci, přidejte zelené fazolky (voda by měla být těsně nad fazolkami) a ½ lžičky soli.
- Vařte na středně mírném ohni 5 minut, fazolky sceďte.
- Ve velké pánvi na středním plameni rozehřejte olivový olej a máslo.
- Přidejte nasekaný česnek a za stálého míchání ho restujte asi 30 sekund.
- Přidejte nakrájenou uvařenou slaninu a zelené fazolky.
- Smažte na středním plameni asi 1 minutu, aby se všechny ingredience spojily.
- Odstraňte ze sporáku.
- Ochutnejte a v případě potřeby dosolte.
- Užijte si to!

Objevte podobné tipy
Polévka ze zelených fazolek na kyselo
Výborná krémová polévka ze zelených fazolek a brambor potěší celou vaši rodinu a navíc ji máte hotovou raz dva!
INGREDIENCE
- 200 g zelených fazolek, mražených nebo nakládaných
- 3 střední brambory
- bobkový list
- voda
- 250 ml smetany na vaření
- 1 lžíce hladké mouky
- sůl a ocet k dochucení
- vajíčka (volitelně)
POSTUP
- Připravte si hrnec, do kterého dejte nakrájené fazolky, očištěné a nakrájené brambory, bobkový list, trošku soli a zalijte vodou.
- Pokud použijete nakládané fazolky, tak nejprve nechte brambory trochu povařit a fazolky přidejte trošku později, aby se vám úplně nerozvařily.
- V extra nádobce si rozmíchejte smetanu na vaření s hladkou moukou.
- Když budou brambory a fazolky měkké, tak přidejte směs smetany s hladkou moukou a povařte asi 5 minut.
- Na závěr dochuťte octem a podle potřeby solí.
- Pokud chcete, můžete do polévky přidat i vajíčka.
- Ty můžete buď uvařit v extra hrnci natvrdo, a pak si je dát do talíře nebo je můžete uvařit přímo v polévce.
- Vajíčko rozbijte do naběračky, a tu pomalu ponořte do polévky.
- Počkejte, až se vajíčko zatáhne a trošku svrchu uvaří a poté jej do polévky vyklopte.
- K polévce se hodí čerstvé pečivo a máte-li rádi sladko-kyselé chutě, tak na závěr můžete do polévky přidat i trošku cukru.

Varná deska patří společně s ledničkou k nejdůležitějším kuchyňským spotřebičům.
Vybrat si můžeme hned z několika různých typů. K těm nejoblíbenějším patří ty na indukci. Co při jejich výběru nezapomenout zohlednit a jaké jsou jejich největší výhody a nevýhody? Vše se dozvíte v naší recenzi indukčních varných desek.
Fazolky v rajčatové omáčce
Vyzkoušejte tuto chutnou přílohu, která se skvěle hodí ke grilovanému či pečenému masu. Servírovat tento pokrm však můžete i samostatně jako lehký hlavní chod.
INGREDIENCE
- 500 g zelených fazolek, nakrájených
- 500 g kvalitních konzervovaných rajčat
- 1 malá cibule, nakrájená nadrobno a/nebo 1 stroužek česneku, nakrájený nadrobno
- sůl a pepř dle chuti
- olivový olej
- několik lístků čerstvé bazalky (volitelně)
POSTUP
- Orestujte si cibuli a/nebo česnek na olivovém oleji.
- Poté přidejte konzervovaná rajčata a nechte dusit.
- Mezitím blanšírujte nakrájené zelené fazolky v dobře osolené vodě, dokud nebudou křupavé.
- Poté sceďte a přidejte je do rajčatové omáčky spolu s trochou vody z vaření a nechte je v omáčce dusit do měkka.
- Dobrou chuť!

Máme pro vás také zajímavé rajčatové recepty pro nejrůznější příležitosti. Inspirujte se!
A jak správně fazolky připravit?
Pokud je zrovna sezóna, tak můžeme fazolky připravovat čerstvé. Měly by být svěže zelené a nezavadlé. Před přípravou je musíme zbavit dlouhých vláken podél lusku a případných stopek.
Pak je dobře propláchneme, nakrájíme na šikmé proužky 3-4 cm dlouhé a vybereme ten pravý recept s fazolkami.
Nejsou-li k dispozici čerstvé, velmi dobře je nahradí fazolky mražené nebo sterilované. Ty jsou již očištěné a nakrájené, takže je můžeme hned používat. Na tepelnou úpravu nepotřebují mnoho času, stačí zhruba 15 minut, to jsou ještě trochu křupavé.
Tohle bylo 5 receptů s fazolkami a pár bonusů navíc. Doufáme, že jste si pochutnali!