Kuřecí maso je výživné a tvoří základ našeho jídelníčku.
Smetanová omáčka je velmi rychlá a snadná na přípravu.
Když je spojíte dohromady dostanete lahodné jídlo, ideální na oběd, nebo večeři.
Inspirujte se našimi nejoblíbenějšími recepty na kuře na smetaně!
Zapečené kuře na smetaně
Máte rádi zapečené pokrmy? Tak to je kuřecí maso na žampionech ve smetanové omáčce právě pro vás.
INGREDIENCE
- 1 kg kuřecího vykostěného masa
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, krájená na kostičky
- 1 lžíce utřeného česneku
- 200 g anglické slaniny na plátky
- 100 ml kuřecího vývaru
- 200 g smetany na šlehání
- 200 g žampiónů, krájených
- 100 g baby špenátu
- 1/2 šálku mraženého hrášku
- 1/2 šálku mražené kukuřice
- sůl a pepř
POSTUP
- Předehřejte troubu na teplotu 180˚C.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej.
- Přidejte cibuli, česnek a anglickou slaninu a orestujte.
- Přidejte kuřecí maso a houby a opékejte dokud houby nepustí vodu.
- Směs přendejte do zapékací mísy, zalijte vývarem a smetanou.
- Přidejte kukuřici, hrášek a baby špenát.
- Osolte, opepřete a dobře promíchejte.
- Dejte zapéct do trouby na 20 – 30 minut.

zdroj: thewhoot.com
Kuřecí maso se smetanou na kari
Nebojte se orientální chuti a zkuste kuřecí maso ozvláštnit indickým kořením. Jeho štiplavost krásně zjemní smetana a výsledná chuť je prostě dokonalá.
INGREDIENCE
- 4 ks kuřecích prsou
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce kari koření
- 1 lžička nasekaného zázvoru
- 1 kelímek smetany 12%
- 2 lžíce olivového oleje
- pepř a sůl
POSTUP
- Ve lžíci olivového oleje rozmíchejte sůl a pepř
- V této směsi vykoupejte kuřecí prsa
- Na pánvi rozehřejte druhou lžíci oleje a maso na něm opečte 2 minuty z každé strany
- Poté ho vyndejte a dejte stranou
- Do pánve dejte nadrobno nakrájenou cibulku a orestujte
- Přidejte koření, nadrobno nasekaný česnek a zázvor a krátce opečte ať se koření rozvoní
- Zmírněte plamen a do pánve nalijte smetanu.
- Pozvolna přiveďte k varu
- Vložte zpátky kuřecí maso, zakryjte pokličkou a vařte 15 minut
- Poté můžete servírovat.

zdroj: 12tomatoes.com
Smetanové kuřecí kousky s fazolkami
Zelené fazolky na smetaně s kuřecím masem jsou rychlým a jednoduchým receptem. Bílé víno dodá omáčce šmrnc a celé jídlo pozdvihne na zcela jinou úroveň.
INGREDIENCE
- 600 g kuřecích prsou
- 500 g mražených fazolkových lusků
- 250 ml bílého suchého vína
- 250 ml smetany
- 2 ks cibule šalotky, nakrájená
- 1 lžíce rozmarýnu
- sůl a pepř
POSTUP
- Fazolky vyndejte z mrazáku a nechte je rozmrazit.
- Prsa rozkrojte napůl, okořeňte solí a pepřem a osmažte na oleji.
- Poté z pánve vyjměte a dejte stranou.
- Osmažte cibulku a česnek, přidejte fazolky a rozmarýn a smažte společně za stálého míchání asi 5 minut.
- Do pánve přilijte poloviční množství vína a poduste.
- Když se tekutina odpaří, zalijte zbytkem vína a smetanou.
- Do vzniklé omáčky vložte zpět kuřecí maso a 5 minut pod pokličkou vše zvolna poduste.

zdroj: cookscountry.com
Tip: Doporučujeme využít pánev s poklicí. Pokud ještě doma žádnou nemáte, s výběrem vám poradíme v recenzi pánviček s poklicí.
Objevte podobné tipy
Kuřecí nudličky se smetanou a špenátem
Přidejte k masu a omáčce gnocchi a získáte opravdu vydatný a výživný pokrm, na kterém si pochutná celá rodina.
INGREDIENCE
- 2 ks kuřecích prsou na nudličky nebo kostičky
- 2 ks smetany na vaření 33%
- 100 g listového špenátu
- 3 ks česneku stroužky
- 1 cibule
- 3 lžíce sušených rajčat v oleji
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 0,5 lžičky bazalky
- 1 lžička oregana
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 balení gnocchi
POSTUP
- Na pánvi rozpalte trochu oleje a opečte na něm nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidejte česnek a zlehka orestujte
- Maso nakrájejte na proužky, smíchejte se sladkou paprikou, bazalkou a oreganem
- Přidejte ho na pánev a zprudka osmažte
- Přidejte špenát, rajčata a promíchejte
- Zalijte smetanou a pozvolna přiveďte k varu
- Na mírném plameni povařte 5 minut
- Poprašte lžící smetany a provařte
- Gnocchi uvařte de návodu a promíchejte s omáčkou
- Servírujte posypané sýrem parmezánového typu.
zdroj: eatyourselfskinny.com
Kuře na paprice se smetanou
Klasika české kuchyně, se kterou ale nemusíte strávit celé dopoledne. Rychlý a jednoduchý recept na kuře na smetaně s paprikou.
INGREDIENCE
- 2 lžíce oleje
- 4 kuřecí stehna
- 1 stroužek česneku
- 200 ml kuřecího vývaru
- 2 lžičky sladké červené papriky
- 100 ml smetany na vaření
- sůl
- pepř
- oregano
POSTUP
- Na větší pánvi rozpalte olej
- Smíchejte bylinky se solí a pepřem a obalte jimi kuřecí stehna
- Dejte maso na pánev a opékejte 5 minut z každé strany
- Snižte teplotu a do pánve přidejte najemno nasekaný česnek a sladkou papriku
- Krátce opečte a zalijte vývarem
- Přiveďte k varu
- Přilijte smetanu a krátce povařte
- V případě potřeby dochuťte a můžete servírovat.

zdroj: onceuponafoodblog.com/
Chcete zkusit i jiné varianty tohoto jídla? Inspirujte se dalšími recepty na kuře na paprice.
Kuřecí játra v jemné omáčce
Játra jsou skvělým zdrojem vitaminu A, D a všech vitaminů skupiny B. Vychutnejte si je v jemné smetanové omáčce.
INGREDIENCE
- 0,5 kg kuřecích jater
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1/4 hrnku bílého vína
- 1/4 hrnku smetany ke šlehání
- 1/2 lžičky tymiánu
- 1/2 lžičky sladké papriky
- sůl
- pepř
POSTUP
- Na větší pánvi rozpalte olej.
- Přidejte najemno nasekanou cibuli a česnek a orestujte.
- Přidejte játra a opékejte 5-7 minut.
- Přilijte víno a smetanu.
- Zasypte tymiánem, paprikou, osolte a opepřete.
- Zamíchejte, přiveďte k varu a ještě 5 minut provařte.
- Ozdobte čerstvou petrželkou a podávejte

Zdroj: munchkintime.com
Přílohu volíme podle typu jídla. K omáčkám to mohou být těstoviny či knedlíky, na jejichž domácí tvorbu se můžete podívat v našem dalším článku. K přírodním šťávám podáváme spíše různě upravené brambory nebo dušenou rýži.