Smetanové kuřecí maso 5x jinak

Kuřecí maso je na našem stole velmi často. Recepty na jeho úpravu využívají dalších ingrediencí pro jeho dochucení a tak kromě jiného masa, uzeniny, sýrů, zeleniny a koření je to často i smetana, která jemné kuřecí maso ještě dále zjemní.

Velmi často se používají i další doplňkové suroviny, které se velmi dobře se smetanou kombinují.

Představujeme ty nejoblíbenější recepty s doplňkovými surovinami.

1. Zapečené kuřecí maso se smetanou

Bude jistě lahůdkou, pokud k němu přidáte žampióny, hrášek, kukuřici a baby špenát.

Věděli jste že, špenát obsahuje hodně draslíku, je doporučován na vysoký krevní tlak, anémii a zácpu.

INGREDIENCE :

  • 1 kg kuřecího vykostěného masa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, krájená na kostičky
  • 1 lžíce utřeného česneku
  • 200g anglické slaniny na plátky
  • 100 ml kuřecího vývaru
  • 200 g smetany na šlehání
  • 200g žampiónů, krájených
  • 100g baby špenátu
  • 1/2 šálku mraženého  hrášku
  • 1/2 šálku mražené kukuřice
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. Předehřejeme troubu na teplotu 180˚C.
  2. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme cibuli, česnek a anglickou slaninu.
  3. Orestujeme, přidáme kuřecí maso a houby.
  4. Směs přendáme do zapékací mísy, zalijeme vývarem a smetanou.
  5. Přidáme kukuřici, hrášek a baby špenát.
  6. Osolíme a opepříme a dobře promícháme.
  7. Dáme zapéct do trouby na 20 – 30 minut.

Zapečené kuřecí maso se smetanou

zdroj : thewhoot.com

2. Kuřecí maso na kari se smetanou

I když má kari sladkou až štiplavou chuť, tak v tomto pokrmu je právě výborně zjemněno přidanou smetanou.

INGREDEINCE :

  • 2 ks kuřecích prsou
  • 1 cibule
  • 1 lžíce kari koření
  • 1 kelímek smetany 12%
  • pepř a sůl

POSTUP :

  1. Cibulku nadrobno nakrájenou osmahneme na oleji.
  2. Přidáme na nudličky nakrájená kuřecí prsa.
  3. Posypeme solí, pepřem a kari.
  4. Hned jak se maso zatáhne, přidáme smetanu.
  5. Vaříme za stálého míchání 15minut.

Kuřecí maso na kari se smetanou

zdroj : recepty.blesk.cz

3. Kuřecí maso na žampionech se smetanou

Kuřecí prsa ve spojení se smetanou a žampiony jsou velmi chutné a jejich příprava nezabere ani příliš času.

INGREDIENCE :

  • 600 g kuřecích prsou
  • 400 g žampionů, nakrájené na čtvrtiny
  • 250 ml bílého suchého vína
  • 2 ks cibule šalotky, nakrájená
  • 1 lžíce rozmarýnu
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. Maso okořeníme solí a pepřem a na oleji z obou stran osmažíme.
  2. Poté z pánve vyjmeme a dáme stranou.
  3. Osmažíme cibulku a česnek, přidáme nakrájené žampiony a rozmarýn a smažíme společně za stálého míchání asi 5 minut.
  4. Do pánve přilijeme poloviční množství vína a podusíme.
  5. Když se tekutina odpaří, zalijeme zbytkem vína a smetanou.
  6. Do vzniklé omáčky vložíme kuřecí maso a 5 minut pod pokličkou vše zvolna podusíme.
  7. Maso vyjmeme z omáčky, nakrájíme na plátky a servírujeme na talíř.

 Kuřecí maso na žampionech se smetanou

zdroj : budgetbytes.com

4. Kuřecí maso se smetanou a špenátem

Ve spojení s gnochi je opravdu velmi vydatné, ale chutné jídlo které spojuje  chuť kuřecího masa, česneku a špenátu.

INGREDIENCE :

  • 2 ks kuřecích prsou na nudličky nebo kostičky
  • 2 ks smetany na vaření 33%
  • 100 g listového špenátu
  • 100 g žampiónů
  • 3 ks česneku stroužky
  • 0,5 lžičky kari
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 0,5 lžičky bazalky
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžíce hladké mouky

POSTUP :

  1. Česnek zpěníme na troše oleje lehce dozlatova.
  2. Mezitím si nakrájíme maso a smícháme s kari, paprikou, bazalkou, oreganem.
  3. Poté přidáme na pánev a zprudka osmažíme, aby maso neztvrdlo.
  4. Dále přidáme žampióny, orestujeme a poté špenát, který chvíli podusíme.
  5. Nakonec přidáme smetanu, zahřejeme a  zaprášíme lžící mouky.
  6. Provaříme.
  7. Můžeme přidat gnochi, promíchat a dle chuti posypat strouhaným sýrem.

Kuřecí maso se smetanou a špenátem

zdroj : theenglishkitchen.blogspot.com

5. Kuřecí maso na paprice se smetanou

INGREDIENCE :

  • 4 plátky kuřecích prsou
  • 45 g mleté sladké papriky
  • 500 ml mléka
  • 280 ml smetany ke šlehání
  • 200 ml vývaru
  • 1 nadrobno nakrájenou bílou cibuli
  • rostlinný olej na restování
  • 1 lžičku hladké mouky na zaprášení
  • oříšek másla
  • sůl a čerstvě namletý pepř

POSTUP :

  1. Omytá kuřecí prsíčka nejprve osolíme a opepříme čerstvě namletým pepřem.
  2. Restujeme je zvolna rovnoměrně po každé straně na rozpáleném oleji.
  3. Dozlatova osmahlé je odložíme stranou.
  4. Do pánve přidáme kostičky cibulky a restujeme je dozlatova.
  5. Nyní vše zaprášíme sladkou paprikou, ještě chvilku opražíme a poté už základ zchladíme mlékem a vývarem.
  6. Maso přesuneme zpět do hrnce a dusíme doměkka.
  7. Samotnou omáčku zahustíme bílou jíškou a povaříme 30 minut.
  8. Dochutíme ji solí a pepřem.
  9. Aby byla sametově hladká, přidáme do ní smetanu a oříšek másla a vše precizně rozmixujeme tyčovým mixérem.
  10. Hotovou krémovou omáčku přecedíme.

Kuřecí maso na paprice se smetanou

zdroj : fresh.iprima.cz

Přílohu volíme podle typu jídla. K omáčkám to mohou být i jemné knedlíky nebo těstoviny, k přírodním šťávám podáváme spíše různě upravené brambory nebo dušenou rýži.

Sdílejte svým přátelům

4.3 (86.67%) 3 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *