Nejlepší recepty na kuřecí maso s kari omáčkou v 7 variantách! Nejen pro milovníky asijské kuchyně!

Kari, žlutě zbarvené koření, které dodává pokrmům specifickou chuť i vůni.

Typické je zejména pro indickou a thajskou kuchyni.

Inspirujte se našimi originálními recepty na kuřecí na kari!

Uvařte si ho jemné i pikantní, s rýží i dalšími přílohami.

Příprava je velmi jednoduchá a nezabere více než půl hodiny.

Kuřecí na kari po indicku

Jednoduché indické kari připravené chutně jen s minimem ingrediencí. Potěší i milovníky pikantnějších pokrmů!

Ingredience:

  • 500 g kuřecího masa
  • 2-3 PL oleje
  • 1 šálek cibule
  • 1-2 chilli papričky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 PL čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • 1/2 šálku rajčatového pyré
  • 1/4 šálku jogurtu
  • 1 šálek kokosového mléka
  • 2 PL nasekaných koriandrových listů
  • 1/4 čajové lžičky kurkumy
  • 1 čajová lžička uzené papriky
  • 1 čajová lžička kari
  • 1 bobkový list
  • 4 hřebíčky
  • 2 tyčinky skořice
  • 3 zelené kardamony
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Nejprve v hluboké pánvi rozehřejte olej a přidejte celé koření, tedy bobkový list, skořici, hřebíček a zelený kardamom.
  2. Chvilku povařte, aby se koření rozvonělo.
  3. Přidejte nakrájenou cibuli a chilli papričky, restujte dozlatova.
  4. Přidejte nastrouhaný zázvor a prolisovaný česnek, povařte asi minutu.
  5. Poté přidejte rajčatové pyré, kurkumu a sůl. Dobře promíchejte a chvilku povařte.
  6. Přilijte jogurt a přidejte uzenou papriku a pepř.
  7. Přidejte na kousky nakrájené kuřecí maso a koriandrové listy.
  8. Promíchejte a přiklopte pokličkou.
  9. Povařte přibližně 10 minut.
  10. Přidejte kokosové mléko a kari.
  11. Za stálého míchání duste ještě přibližně 5 minut, dokud omáčka nezhoustne.
  12. Ochutnejte, případně dochuťte solí.

Kuřecí na kari po indicku servírujete zejména s jasmínovou rýží nebo indickou chlebovou plackou naan.

Pokrm z kuřecího masa připravovaného na kari
zdroj: indianhealthyrecipes.com

Máte slabost pro indické pokrmy? Vyzkoušejte také naše kari s cizrnou.

Kuřecí prsa na kari se smetanou

Lahodná chuť tohoto pokrmu spočívá ve zjemnění chuti prostřednictvím smetany, která zároveň omáčku učiní ještě krémovější.

Ingredience:

  • 1000 g kuřecích prsou
  • 1 žlutá cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 PL najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 3/4 šálku oloupaných čerstvých rajčat bez semínek
  • 1/3 šálku smetany nebo šlehačky
  • 2 PL olivového oleje
  • 1 a 1/2 čajové lžičky mletého koriandru
  • 1 čajová lžička mletého kmínu
  • 1/2 čajové lžičky kurkumy
  • 1/2 čajové lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • sůl
  • 2 PL nasekaného čerstvého koriandru

Postup:

  1. V malé misce smíchejte většinu koření, tedy mletý koriandr, kmín, skořici, hřebíček a kurkumu, a dejte stranou.
  2. Na pánvi rozehřejte na středně vysoké teplotě olivový olej.
  3. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a orestujte ji, dokud lehce nezezlátne, přibližně 4-6 minut.
  4. Přidejte prolisované stroužky česneku a zázvor a vařte dalších 30 sekund.
  5. Následně do pánve přidejte též připravenou směs koření a vařte 30 sekund.
  6. Přilijte kuřecí vývar a oloupaná a nakrájená rajčata.
  7. Přiveďte k varu, snižte teplotu a zakryté pokličkou vařte přibližně 5 minut.
  8. Vzniklou směs poté přelijte do mixéru a rozmixujte dohladka.
  9. Hladkou směs vraťte zpět do pánve a zahřejte.
  10. Omáčku ochuťte solí a pepřem, přidejte i na kousky nakrájená kuřecí prsa.
  11. Přiveďte směs opět k varu, přikryjte pánev pokličkou a za občasného míchání vařte, dokud maso nebude měkké, přibližně 12-15 minut.
  12. Během poslední minuty vaření vmíchejte smetanu.

Takto připravené kuřecí na kari podávejte s rýží basmati posypané čerstvým koriandrem.

Miska s kuřecím masem v kari omáčce a rýží
zdroj: cookingclassy.com

Na kari se dá připravit nejen kuře, ale též slepice. Inspirujte se našimi recepty ze slepičího masa!

Lahodné kuřecí kousky v kari omáčce

Na Srí Lance, odkud tento recept pochází, se používá především kokosový ocet. V našich podmínkách ho lze nahradit buď octem jablečným, nebo bílým vinným octem.

Ingredience:

  • 1000 g kuřecího masa nebo kousky celého kuřete
  • 1/2 šálku kokosového mléka
  • 1/2 šálku vody
  • 2-3 PL kokosového oleje
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 2 bobkové listy
  • 2 čajové lžičky kari
  • 1 tyčinka skořice
  • 1 čajová lžička kajenského pepře nebo chilli
  • 1 PL uzené papriky
  • 2 chilli papričky
  • 3 rajčata
  • 2 čajové lžičky hnědého cukru
  • 2 čajové lžičky jablečného octa
  • sůl

Postup:

  1. Do pánve nebo hrnce dejte kokosový olej a zahřejte ho na mírném ohni.
  2. Do rozehřátého oleje přidejte nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor.
  3. Několik minut povařte.
  4. Přidejte kari, kajenský pepř nebo chilli a skořici.
  5. Důkladně promíchejte a vařte několik minut, dokud se koření nerozvoní.
  6. Přidejte kousky kuřecího masa, chilli papričky, sůl, rajčata a jednu čajovou lžičku cukru.
  7. Promíchejte a vařte přibližně 10 minut bez pokličky na středně silném ohni. Často míchejte, aby se kuře nebo koření nepřipálilo.
  8. Přilijte kokosové mléko, vodu, jablečný ocet a přiveďte směs k varu.
  9. Snižte teplotu, přiklopte pokličkou a za občasného míchání vařte přibližně 15-20 minut, v závislosti na velikosti masa.
  10. Ochutnejte a podle potřeby dosolte nebo můžete přidat zbytek cukru.
Kousky kuřete v omáčce z kari
zdroj: theflavorbender.com

Kuřecí s kari a kokosovým mlékem

Typickou ingrediencí, která se do pokrmů s kari přidává, je kokosové mléko. Tento recept není výjimkou! Pokud chcete mít hustší omáčku, přidejte trochu kukuřičného škrobu.

Ingredience:

  • 1000 g kuřecích prsou nebo stehen
  • 1 šálek kokosového mléka
  • 1 velká červená paprika
  • 3 PL kokosového oleje
  • 1/2 střední žluté cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 PL čerstvého zázvoru
  • 2 čajové lžičky kari
  • 2 čajové lžičky mletého koriandru
  • 1 PL čerstvé limetkové šťávy
  • 1-2 PL hnědého cukru
  • 1/4 šálku čerstvého koriandru nebo bazalky
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Cibuli nakrájejte na kostičky, česnek a zázvor nadrobno.
  2. Červenou papriku nakrájejte na tenké proužky.
  3. Na velké hluboké pánvi rozehřejte dvě polévkové lžíce kokosového oleje.
  4. Přidejte cibuli a restujte ji 3-5 minut, dokud nezačne zlátnout.
  5. Přidejte česnek a zázvor a promíchejte.
  6. Snižte teplotu na minimum a přidejte kari a koriandr, povařte přibližně 2 minuty.
  7. Zvyšte teplotu a přidejte zbývající lžíci kokosového oleje a červenou papriku.
  8. Míchejte 1-2 minuty a poté přidejte kousky kuřecího masa.
  9. Podle chuti osolte a opepřete.
  10. Za častého míchání vařte asi 10-15 minut, dokud maso není téměř měkké.
  11. Přilijte kokosové mléko, limetkovou šťávu a hnědý cukr, důkladně promíchejte a ještě 3-4 minuty povařte.

Kuřecí na kari s kokosovým mlékem podávejte ozdobené koriandrem nebo bazalkou, v případě přání lze přidat též kešu oříšky.

Směs zeleniny a masa z kuřete v omáčce s kari servírovaná s rýží
zdroj: chelseamessyapron.com

Kuřecí nudličky na kari s ananasem

Máte rádi sladší pokrmy? Přidejte do vašeho oblíbeného pokrmu kousek ananasu!

Ingredience:

  • 500 g kuřecích prsou
  • 1/2 ananasu
  • 1 paprika
  • 1 cibule
  • 400 ml kokosového mléka
  • 150 g jogurtu
  • 10 g koriandru
  • 30 g zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 3 čajové lžičky kari
  • 1 čajová lžička mleté kurkumy
  • 100 g kešu oříšků
  • 2 PL oleje
  • limetková šťáva
  • sůl
  • čerstvý koriandr na ozdobu

Postup:

  1. Kuřecí prsa nakrájejte na kousky.
  2. Oloupejte zázvor a česnek, zázvor nastrouhejte najemno a česnek prolisujte.
  3. Vše přendejte do mísy, přidejte kari, mletou kurkumu a jogurt.
  4. Dobře promíchejte a přikryjte potravinovou fólií, uložte do chladničky na přibližně 2 hodiny.
  5. V mezidobě si oloupejte ananas.
  6. Ananas a papriku nakrájejte nadrobno a dejte stranou.
  7. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky, kešu oříšky též pokrájejte na menší kousky.
  8. Na pánvi rozehřejte olej.
  9. Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a papriku a za častého míchání restujte přibližně 5 minut.
  10. Přidejte do pánve namarinovaná kuřecí prsa a pokračujte v restování.
  11. Po několika minutách přidejte ananas, kokosové mléko, zbývající marinádu a nasekané kešu oříšky.
  12. Přikryjte pokličkou a nechte dusit přibližně 10 minut, občas směs promíchejte.
  13. Podle chuti osolte a přidejte limetkovou šťávu.
Miska s kuřecím mase, ananasem a zeleninou v kari omáčce
zdroj: kitchenstories.com

Kuřecí maso ve formě nudliček chutná znamenitě nejen na kari, ale též na mnoho dalších způsobů. Inspirujte se našimi recepty z kuřecích nudliček!

Rychlé kari kuře s rýží

Krémové kuřecí kokosové kari, které je hotové během třiceti minut. Vyzkoušejte a uvidíte, že si ho ihned zamilujete! 

Ingredience:

  • 1000 g kuřecích prsou
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 1 šálek kokosového mléka
  • 1 šálek loupaných krájených rajčat
  • 2 PL kari
  • 2 PL rajčatového protlaku
  • 2 PL cukru
  • 2 PL nasekané petrželky
  • 2 PL olivového oleje
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Na velké hluboké pánvi rozehřejte olivový olej.
  2. Přidejte nakrájené kousky kuřecího masa, osolte a opepřete.
  3. Za stálého míchání vařte přibližně 5 minut, dokud maso nezrůžoví.
  4. Přidejte nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, kari a promíchejte.
  5. Vařte ještě 2-3 minuty a poté přidejte do pánve kuřecí vývar, kokosové mléko, rajčata, rajčatový protlak a cukr.
  6. Vše důkladně promíchejte, přiveďte k varu a poté přikryjte pokličkou.
  7. Snižte teplotu a vařte po dobu 15-20 minut.

Toto kuřecí na kari podávejte s rýží ozdobené čerstvou petrželkou.

Kuřecí směs na kari koření s rýží
zdroj: jocooks.com

Thajské kari s kuřecím masem

Kari je typickým kořením nejen indické, ale také thajské kuchyně.

Ingredience:

  • 1000 g kuřecích stehen
  • 1 šálek kokosového mléka
  • 1 PL limetkové šťávy
  • 1/4 šálku nasekaného čerstvého koriandru
  • 1 svazek jarních cibulek
  • 3 stroužky česneku
  • 1 paprička jalapeño
  • 2 PL kari
  • 2 PL rybí omáčky
  • 2 PL hnědého cukru
  • sůl

Postup:

  1. Na pánvi rozehřejte olej a přidejte do něj nakrájené jarní cibulky bez zelených listů, prolisovaný česnek a papričku jalapeño.
  2. Za častého míchání vařte 3-4 minuty do změknutí.
  3. Přidejte kokosové mléko, kari, rybí omáčku a hnědý cukr.
  4. Důkladně promíchejte a přiveďte k mírnému varu.
  5. Snižte teplotu a několik minut povařte do zhoustnutí.
  6. Přidejte kousky kuřete a za občasného míchání vařte, dokud není kuře měkké, přibližně 10 minut.
  7. Vmíchejte limetkovou šťávu, zelené části jarní cibulky a koriandr.
  8. Ochutnejte a v případě potřeby dochuťte solí a limetkou.

Thajské kuřecí na kari se podává nejčastěji s jasmínovou rýží nebo rýží basmati.

Tradiční thajský pokrm z kuřecího masa a rýže
zdroj: onceuponachef.com

Kari a jeho tajemství

Název kari je evropským pojmenováním, které se vžilo v době, kdy byla Indie kolonií Velké Británie. Jde vlastně o směs koření, jejíž nejdůležitější součástí je kurkuma, koriandr a římský kmín. Z dalších koření pak směs většinou obsahuje též pepř, kardamon, zázvor, skořici, muškát, česnek a chilli. V asijských zemích se kari jako směs koření většinou vyrábí jen na export, místní obyvatelé používají jednotlivá koření.

Kari lze použít mnoha způsoby. Používá se nejen při přípravě masa, ale též zeleninových jídel, omáček a polévek. Díky svému jedinečnému složení je bohaté také na nejrůznější vitamíny a minerály.

Několik triků pro dokonalé kuřecí na kari

  • Koření nejprve opečte na rozpáleném tuku, teprve poté přidejte cibuli, česnek a podobně.
  • Vařte spíše na nižší a střední teplotu a jednotlivé ingredience přidávejte pomalu a postupně.
  • Z kuřecího masa se nejčastěji používají kuřecí prsa. Stejně dobře ale můžete použít i další části, jako například stehna. Nezapomeňte z veškerého masa vždy odstranit kůži.
  • Pokud přidáváte do kuřecího na kari též rajčata v jiné formě než pyré, vždy je nejprve spařte, oloupejte a odstraňte z nich jadérka.
  • Součástí správného kari pokrmu je kokosové mléko, smetana nebo jogurt.
  • Čerstvé bylinky, zejména koriandr, vždy přidávejte až do hotového pokrmu.
Komentáře
  1. U nás je mega rychlovka posolit, opepřit obalit v paprice a hend smažíme a je to mnamka:)

  2. Já si ji nakládám do socíku se sojovky a worcesteru, ale toho pikantního a to je potom nářez:)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X