Kuřecí minutky: recepty na rychlá jídla

Na minutku, čili rychle opečené maso, je kuřecí maso jedním z nejvhodnějších.

Je málo tučné, takže jej můžeme počítat mezi zdravá jídla.

Rychle se opéká a měkne, takže se příprava oběda nebo večeře skutečně počítá jen na minuty.

Kuřecí maso snese jakékoliv koření nebo předcházející úpravu marinováním, takže si můžeme uvařit jídlo nejen velmi jemné, ale také lehce pikantní nebo dokonce pálivé.

Výborné je i na přípravu rychlých jídel přizpůsobených asijským receptům.

Vhodně servírovaná kuřecí minutka doplněná oblohou může posloužit i jako jídlo pro slavnostnější příležitosti.

Kuřecí játra jako minutka

INGREDIENCE :

  • 500 g kuřecí játry
  • 250 g cibule
  • 5 lžic olivového oleje
  • 120 ml suchého bílého vína
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 lžíce petrželky

POSTUP :

  1. Játra otřeme papírovou utěrkou a odblaníme.
  2. Játra nakrájíme na nudličky.
  3. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka či půlkolečka.
  4. Na pánev dáme rozehřát olivový olej, přidáme cibuli.
  5. Restujeme do slabě hněda.
  6. Vložíme játra a pokračujeme v restování, tak aby se zatáhla a osmahla.
  7. Přidáme bílé víno a necháme vypařit alkohol.
  8. Posypeme petrželkou a ještě osmahneme 3-4 minuty.
  9. Hotová játra osolíme a opepříme až na samotný závěr, jinak by nenávratně ztvrdla.
  10. Játra podáváme s dušenou rýží nebo s čerstvým chlebem.

Benátksá kuřecí játra jako minutka

zdroj : labuznik.cz

Minutková kuřecí prsíčka se zelenými fazolkami

Hledáte recept na zdravou večeři nebo oběd, který připravíte během krátké chvíle ? Žádný problém tento recept, uspokojí chutě vaši rodiny.

INGREDIENCE :

  • 4 ks kuřecích prsou
  • 100 g anglické slaniny
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce másla
  • sůl a pepř
  • oregano
  • olivový olej
  • 500 g mražených zelených fazolek

POSTUP :

  1. Maso okořeníme solí a čerstvě mletým pepřem a oregánem.
  2. Zprudka opečeme z obou stran a podlijte cca 0,5 dcl vody a pod pokličkou dusíme do změknutí.
  3. Občas podlijeme menším množstvím vody a maso otočíme.
  4. Když má maso tu správnou barvu a je dobře propečené, tak ho dáme stranou a výpek zahustíme lžičkou mouky a provaříme
  5. Maso vrátíme vzpět a necháme v teple pod pokličkou.
  6. Na druhé pánvi si orestujeme cibuli a česnek na plátky společně se slaninou na kostičky.
  7. Přidáme fazolky, trošku vody, sůl, pepř a pod pokličkou chvilku poduste.
  8. Odklopíme pokličku a už jen restujeme.
  9. Na talíři navršíme fazolky, nakrájené kuřecí prso a pár lžic sosu.
 TIP : Pokud budeme podávat kuřecí prsa k obědu zvolíme vhodnou přílohu v podobě dušené rýže nebo bramborové kaše. 

Minutková kuřecí prsíčka se zelenými fazolkami

zdroj : eatwell101.com

Víte že, kuřecí maso je bohaté na bílkoviny, pomáhá tak stavbě svalové hmoty.

Obsahuje vysoký poměr vitaminů skupiny B, které našemu tělu dodávají energii během metabolických přeměn sacharidů, tuků a bílkovin.

Díky vysokému obsahu selenu, který má antioxidační vlastnosti, chrání náš organismus proti škodlivým volným radikálům.

Minimální množství nasycených tuků z něj dělá vhodného pomocníka při redukčních dietách.

Kuřecí minutkový guláš

INGREDIENCE :

  • 500g kuřecího stehenního masa
  • 2 cibule
  • 150 g blanšírovaných krájených rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 1 kapie
  • 2 lžíce kečupu
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 malý rajský protlak
  • 3 lžíce oleje
  • pepř a sůl

POSTUP :

  1. Na části oleje podusíme česnek nakrájený na tenké plátky, přidáme na nudličky krájené kapie a větší kostičky cibule.
  2. Kuře stehenní maso nakrájíme na kousky opečeme na rozpáleném oleji.
  3. Osolíme, zaprášíme moukou a přidáme protlak, kečup,rajčata a zalijeme trochou vývaru.
  4. Povaříme a posypeme trochou petrželky.
  5. Můžeme podávat s těstovinami nebo i hranolkami.

Kuřecí minutkový guláš

zdroj : mumslounge.com.au

Balsamicové kuřecí nudličky na žampiónech

INGREDIENCE :

  • 500 g kuřecích prsou
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 250 g žampiónů, nakrájené na plátky
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 šálku kuřecího vývaru
  • 2 lžíce balzamicového octa
  • 1/2 lžičky tymián
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce petržele, nasekané

POSTUP :

  1. Kuřecí maso pokrájíme na nudličky a společně s cibulkou a česnekem osmahneme na oleji.
  2. Podlijeme vývarem a dusíme, dokud není maso téměř měkké.
  3. Přidáme na kousky pokrájené očištěné žampiony, zastříkneme balsamicovým octem.
  4. Přidáme tymián, přisolíme a dusíme ještě asi 5 minut.
  5. Nakonec petržel a necháme ještě přejít varem.
  6. Podáváme s rýží.

Minutkové balsamicové kuřecí nudličky na žampiónech

zdroj : slenderkitchen.com

Minutku můžeme zpestřit i pikantní studenou omáčkou, například známou tatarskou omáčkou. Ale i z jiných surovin je možné připravit různé pikantní omáčky, jako například tyto:

  • Ďábelská omáčka s křenem
  • Kari omáčka
  • Míchaná omáčka

Smetanová kuřecí rychlovka se žampióny

Krémové kuřecí nudličky s žampióny je snadné a chutné jídlo, které připravíte  za méně než 30 minut. Bílé víno spolu se smetanou dává omáčce lahodnou chuť.

INGREDIENCE :

  • 3-4 kuřecí prsíčka, nakrájené na nudličky
  • 1/2 šálku nakrájené bílé cibule
  • 3 šálky nakrájených žampiónů
  • 1 polévková lžíce másla
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • 1/2 šálku bílého vína
  • 1/2 šálku kuřecího vývaru
  • 1/2 šálku smetany na vaření
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 3 lžičky vody
  • 1 lžička nakrájené čerstvé petrželky

POSTUP :

  1. Ve velké pánvi zahřejeme 1 lžící oleje a 1 lžíce másla.
  2. Přidáme kuřecí nudličky, které jsme osolili a opepřili.
  3. Kuřecí nudličky restujeme asi 3-4 minuty.
  4. Maso vyjmeme z pánve a odložíme.
  5. Do stejné pánve přidáme 1 lžíce oleje a cibuli
  6. Orestujeme ji lehce do zlatova.
  7. Přidáme žampióny a restujeme asi 2 minuty.
  8. Poté přilijeme do pánve bílé víno a necháme vařit, až se sníží na polovinu.
  9. Vložíme zpět kuřecí nudličky a zalijeme smetanou.
  10. V malé misce rozmícháme kukuřičný škrob a vývar.
  11. Přidáme k omáčce a provaříme asi 3 minuty.
  12. Nakonec vmícháme petržel a můžeme ještě přidat sůl a pepř dle chuti.
  13. Podáváme s vařenými těstovinami.

Smetanové kuřecí nudličky s žampióny na pánvi

zdroj : platedcravings.com

Kuřecí stehna na způsob KFC

Co dělá toto smažené kuře tak chutné ? Unikátní směs 12 bylinek. Tak na co ještě čekáte? Zkuste recept a  zakousněte se do křupavého pikantního kuřete jako z KFC ještě dnes.

INGREDIENCE :

  • 5 až 10 kuřecích paliček nebo celých stehen
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2/3 lžíce soli
  • 1 lžíce mletého černého pepře
  • 1/2 lžíce sušeného tymiánu
  • 1/2 lžíce sušené bazalky
  • 1/3 lžíce oregana
  • 1 lžíce celerové soli
  • 1 lžíce sušené hořčice
  • 4 lžíce mleté papriky
  • 1 lžíce česnekové soli
  • 1 lžíce mletého zázvoru
  • 3 lžíce bílého pepře
  • mléko
  • vejce

POSTUP :

  1. Připravíme si olej na smažení.
  2. Vlijeme do pánvičky silnou vrstvu a necháme jej rozpálit.
  3. V míse smícháme všechno uvedené koření spolu se solí a moukou.
  4. V jiné míse smícháme asi hrnek mléka na jedno vejce.
  5. Obalíme kuře nejprve v mléce a poté v kořeněné mouce.
  6. Kuřecí stehna nebo paličky smažíme 10 až 15 minut dle velikosti porcí.
  7. Upečené kuřecí stehna necháme chvíli zchladnout na mřížce.

Pikantní kuřecí smažené stehna můžeme podávat se zeleninovými saláty, s domácími bramborovými kroketami nebo hramolkami a různými dipy.

Pikantní smažené kuřecí stehna na pánvi na způsob KFC

zdroj : taste.com.au

Pro přípravu těchto pokrmů zkuste využít nerezové pánve – vybírejte z těch nejlepších podle naší recenze!

Kuře na pánvi se zeleninou

Vyzkoušejte kuře na červeném víně. Maso dostane díky vínu novou chuť, kterou si oblíbíte. Spolu se zeleninou je jídlo lehce stravitelné a můžeme ho tak zařadit i mezi jídla zdravé.

INGREDEINCE :

  • 2 ks vykostěných kuřecích stehen nebo prsíček
  • 1 větší mrkev
  • 100 g žampiónů
  • 100 g šalotky
  • 100 g slaniny
  • 200 ml červeného vína
  • bobkový list, tymián, petrželka
  • pepř a sůl
  • 2 lžíce másla

POSTUP :

  1. Kuřecí maso nakrájíme na menší kousky.
  2. V pánvi rozehřejeme máslo a přidáme nakrájenou slaninu.
  3. Poté přidáme maso, které opečeme ze všech stran.
  4. Přidáme nakrájenou mrkev, šalotku, žampiony a koření.
  5. Podlijeme vínem, přiklopíme a dusíme asi 10 minut.
  6. Vyjmeme bobkový list.
  7. Podáváme nejlépe s dušenou rýží nebo bramborovou kaší.

Víte že bobkový list patří k tradičnímu koření i české kuchyně. Propůjčuje typickou chuť některým omáčkám (zvláště svíčkové a rajské), gulášům a polévkám (smetanová, francouzská), nakládaným okurkám a houbám. Je vhodný do marinády na maso.

Bobkový list se nesmí dlouho vařit, jinak hořkne.

Kuře na pánvi se zeleninou na červeném víně

zdroj : femina.cz

Nepřehlédněte naše užitečné recenze

Sdílejte svým přátelům:

4.5 (90%) 10 hodnocení

Milan & Ondra

Oba jsme fanoušci dobrého jídla a vaření nás baví. Na webu AZ-recepty vás chceme inspirovat tradičními, ale i méně obvyklými recepty. Budeme rádi, když naše recepty vyzkoušíte a dáte nám vědět jak vám chutnalo. Dobrou chuť! :)

Komentáře

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

10:00