Jak připravit kachní maso

Nejoblíbenější úpravou je určitě pečená kachna. Kachny mívají, stejně jako husy, silnou vrstvu sádla pod kůží, která se nejlépe uvolní dlouhým pozvolným pečením. Tak vznikne výpek, který přelitý přes maso brání přílišnému vysoušení a připalování masa. 

Pokud nechcete celou pečenou kačenu, můžete upéct jen její část- nejčastěji kachní stehna, která jsou šťavnatější než prsa. Kachní prsa se výborně hodí ke grilování. Upravují se stejně jako kuřecí prsa, ale jsou chuťově zajímavější. Grilovaná drůbež je všeobecně snadná na přípravu a zavděčíte se s ní téměř každému strávníkovi.

Kachní maso můžete využít také na polévku, mezi nejznámější patří kachní vývar, tzv. kaldoun s knedlíčky s kachního masa.

Zdravé pochoutky z kachny

Většina z nás si pod pojmem kachna nejspíš představí oblíbenou pečenou kačenu s knedlíky a zelím. Tato tradiční česká pochoutka patří mezi nejčastější recepty z kachního masa, ale rozhodně nepatří mezi zdravá jídla. Kachnu však nemusíte jíst jen utopenou ve vlastním sádle. 

V posledních letech je doslova hitem trhané kachní maso. Na tuto lahůdku potřebujete kachní prsa i s kůží, ovšem pokud počítáte každou kalorii, můžete využít i bez kůže. Kachní prsa jsou nejdietnější část kačeny a tak si je můžete bez obav dopřát. Na rozdíl od kuřecích prsou obsahují řadu vitaminů a minerálů a zmíněné trhané maso na kousku čerstvého chleba doplněné lehkým salátkem je skutečná delikatesa. 

Prsa z kachny můžete rovněž zamíchat přímo do zeleninového salátu. Připravte si svou oblíbenou zálivku a salát s kachními prsy poslouží jako skvělý lehký oběd.

Za vyzkoušené stojí také polévka z kachního masa. Do ní můžete využít jak kosti, tak maso a drůbky. Možná vás překvapí, jak chutná a navíc zdravá může taková polévka z kachních vnitřností být.

¨