Zálivka na salát je alfou a omegou, pro to aby váš salát chutnal jako z restaurace!
Jak ale na to?
To vše se dozvíte v tomto výčtu pěti těch nejlepších salátový zálivek, které kdy vyzkoušíte!
Dalším tipem od nás pro vás je, vybírat vždy pokud možno sezónní a čerstvou zeleninu. Více však v samotných receptech. Připravte následující dresinky, se kterými nešlápnete vedle.
Zálivka na hlávkový salát
Toto je recept na salátovou zálivku, kterou můžete používat každý den. Trik spočívá v tom, že jí uděláte do sklenice, abyste jí mohli pořádně protřepat, čímž se olej a ocet emulgují, to znamená, že se smíchají a zhoustnou, takže salát pěkně obalí.
Co budeme potřebovat
- 1 polévková lžíce jakéhokoli octa nebo citronové šťávy
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje nebo jiného neutrálního oleje
- 1/2 lžičky dijonské hořčice (nebo jiné nekořeněné hladké hořčice)
- 1/2 lžičky soli a pepře
Volitelné přísady
- 1/2 – 1 malý stroužek česneku, prolisovaný drtičem nebo rozdrcený
- 1 lžička citronové kůry
- 1/4 lžičky cukru
- 1 lžička medu
- najemno nasekané čerstvé bylinky
- 1/2 lžičky sušených bylinek
- špetka chilli papriček
Postup
- Vložte přísady na dressing a zvolené další příchutě do sklenice a dobře protřepejte, dokud se hořčice nerozpustí.
- Vystačí na velký listový salát pro 4 osoby.

Medová zálivka na zeleninový salát
Tuto zálivku by měl mít v repertoáru každý, kdo to se saláty myslí aspoň trochu vážně.
Co budeme potřebovat
- 2 lžíce vody
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička hořčice
- sůl
- pepř
Postup
- Všechny ingredience dáme společně do misky.
- Rozšleháme vidličkou.
- Přelijeme zeleninu a pečlivě promícháme.

Kefírová zálivka na ledový salát
V jednoduchosti je krása, a to platí zejména v kuchyni.
Co budeme potřebovat
- kefír
- hrst čerstvých bylinek
- sůl
- pepř
Postup
- Nasekáme si bylinky a promícháme je s kefírem.
- Salát zalijeme.
- Osolíme.
- Opepříme.
- Pečlivě promícháme.
Pokud nemáte rádi kefír, lze ho nahradit klasickým mlékem nebo i smetanou.

Objevte podobné tipy
Dresink na Caesar salát
Tento recept na zálivku na salát Caesar vyžaduje jen několik přísad ze spíže. Zamíchejte je dohromady, zatímco si opečete krutony, a můžete si doma ho vychutnat v prvotřídní kvalitě, jako z restaurace.
Co budeme potřebovat
- ½ hrnečku majonézy
- 1 střední stroužek česneku, nasekaný
- 2 lžičky citronové šťávy, podle chuti
- 1 lžička dijonské hořčice
- ½ lžičky worcesterové omáčky, podle chuti
- špetka jemné soli
- 30 j jemně nastrouhaného parmazánu
- 1 lžíce vody
- mletý černý pepř, podle chuti
Postup
- V misce smíchejte majonézu, česnek, citronovou šťávu, dijonskou a worcesterskou omáčku a sůl. Míchejte, aby se ingredience spojily.
- Vmíchejte parmezán a poté vodu. Podle chuti bohatě okořeňte černým pepřem.
- Ochutnejte a dochuťte podle potřeby další ¼ lžičky worcesterské omáčky, nebo pro křehčí dresink přidejte až 1 lžičku citrónové šťávy.
To, jak si připravit perfektní krutony se dozvíte v našem článku!

Zálivka na okurkový salát
Jak udělat nejlepší okurkový salát se sladkou a pikantní zálivkou z octa, trošky cukru a dijonské hořčice. Připravte si tento recept na salátovou zálivku a okurky už nebudete jíst jinak!
Co budeme potřebovat
- 2 bez semenné okurky
- sůl
- 2 až 3 lžičky krupicového cukru, podle toho, jak sladký salát máte rádi
- 60 ml jablečného octa
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 1 střední červená cibule, nakrájená na tenké plátky
Postup
- Okurky nakrájejte na tenké plátky, promíchejte se dvěma lžičkami soli a přidejte do cedníku nad dřezem nebo mísou.
- Nechte je 30 minut odpočinout.
- Okurky opláchněte studenou vodou a poté z nich vymačkejte přebytečnou vodu.
- Ve velké míse prošlehejte dvě lžičky cukru, octa a hořčice. Ochutnejte a v případě potřeby přidejte další lžičku cukru.
- Přidejte okurky a červenou cibuli a poté promíchejte.
- Salát chlaďte alespoň 1 hodinu a až jeden den před podáváním.

Jaké jsou nejlepší bylinky do salátu?
Jistě, římský, ledový nebo špenát jsou skvělým základem salátu, ale buďme upřímní – chuť může být, no, mdlá a nudná. Proto přidejte čerstvé bylinky, které dokážou každému salátu dodat nečekaný punc chuti.
Zde je rychlý návod, jak používat ty nejoblíbenější bylinky:
Bazalka
Tato aromatická bylina se dobře hodí k jemným sýrům, čerstvým rajčatům a pikantním příchutím.
Koriandr
Je oblíbená přísada v asijské, latinskoamerické a indické kuchyni. Dobře se snoubí s avokádem, červenou cibulí, zázvorem a chilli papričkami. Čerstvý koriandr je dokonalým doplňkem tohoto receptu s krevetami.
Pažitka
Vzhledem k její spojitosti s pečenými bramborami asi nikoho nepřekvapí, že pažitka je skvělým doplňkem bramborových salátů!
Kopr
Díky svému vzhledu a jemné chuti se dobře hodí do těchto receptů na jarní saláty a dobře se spáruje s jarní zeleninou, jako je chřest a hrášek. Je to také vynikající doplněk k domácím salátovým dresinkům.
Meduňka
Tato bylina se dobře hodí do ovocných salátů a také se dobře hodí k okurce, fetě a chřestu.
Máta
Je běžnou přísadou v blízkovýchodní a středomořské kuchyni. Výborně se hodí k citrusům, slaným sýrům jako je feta a čerstvým okurkám. Skvěle se také kombinuje s jinými bylinkami, jako je bazalka a estragon.
Petržel
Je velmi všestranná bylina a funguje s většinou pokrmů, včetně bramborových a těstovinových salátů.
Estragon
Tato bylina se dobře hodí k mrkvi, jemné cibuli, jako je šalotka a hořčice. Můžete ho přidat i do tohoto těstovinového salátu s tuňákem!
Tymián
Tymián se dobře hodí k drůbeži (například tento kuřecí salát) a aromatickým sýrům.