Krutony

Křehké a křupavé krutony

Krutony u nás patří mezi oblíbené vložky do polévek a součást salátů, jejich původ můžeme najít ve Francii. Jedná se o plátky  pečiva, které se nakrájí na menší nebo velmi drobné kostičky, ty se následně nejčastěji smaží na oleji nebo másle do křupava.

Z čeho se nejčastěji krutony připravují ?

  • chleba
  • celozrného pečiva
  • bagety
  • veky nebo rohlíků

Jak můžeme krutony připravit ?

  • v troubě – suší se, poté se mohou mazat přepuštěným bylinkovým máslem
  • na pánvi – opékáním ze všech stran na másle nebo oleji

K jekému jídlu se hodí krutony ?

Francouzi ve starodávných dobách používali krutony především ke zdobení hlavního chodu, což mu dalo vizuální význam a vitalitu. Jak se kulinářské tradice vyvinuly, křupavý chléb se začal používat do polévek.

Ve Francii se krutony přidávají i jako sytivá složka k zeleninovým salátům. U nás se nejčastěji přidávají ke krémovým  nebo luštěninovým polévkám, neodmyslitelně patří k česnekové polévce a Caesar salátu.

zdroj : www.kitchme.com