Hledáte výborné krevetové recepty? Poradíme vám, jak na ně!

Už jste se někdy v minulosti zabývali tím jak připravit krevety? Recepty nejsou složité!

Avšak mají jednu velkou záludnost. Jsou pro nás příliš exotické. 

Někdy si nevíme rady s jejich čištěním, a někdy zase s jejich tepelnou úpravou. 

V této oblasti se skrývá také kámen úrazu. 

Jaký? Vše podstatné se dozvíte níže.

Krevety na másle s česnekem

Na úvod začneme čarovat lahodnou chuť krevet s česnekem na víně.

INGREDIENCE:

Na marinování:

  • 500 g loupaných krevet (neloupaných 1 kg)
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky černého pepře

K vaření:

  • ½ lžičky soli
  • 1 a ½ lžíce olivového oleje
  • 50 g másla
  • ¼ hrnku suchého bílého vína
  • 2 lžíce citronové šťávy

K servírování:

  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • citronové plátky

POSTUP:

  • Krevety očistěte a oloupejte (pokud nemáte ty loupané). 
  • Česnek prolisujte, smíchejte s olejem a pepřem, přidejte krevety a nechte marinovat 20 minut. 
  • Na pánvi si rozehřejte olej a trochu másla, krevety osolte a dejte je smažit. 
  • Z každé strany smažte 1 minutu dozlatova. 
  • Pak je podlijte vínem a nechte jej vypařit. 
  • Přimíchejte zbytek másla, citronovou šťávu a krátce prohřejte. 
  • Podávejte s plátky citronu.
Krevety na másle a česneku s jemnou chutí citronu.
wellplated.com

Nevíte si rady, jak na tyto krevety? Recept si můžete prohlédnout i v následujícím videu:

Pikantní krevety na česneku a chilli

Nebo ochutnejte tyto ostré krevety. Recept je určen zejména pro milovníky pikantních jídel. 

INGREDIENCE:

  • 500 g očištěných krevet
  • 1 a ½ lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky strouhaného zázvoru
  • 1 lžička plátků chilli
  • ½ hrnku vody
  • 3 lžíce chilli omáčky
  • 2 lžičky sojové omáčky
  • 3 lžíce hnědého cukru

K servírování:

  • sezamová semínka
  • jarní cibulka

POSTUP:

  • Krevety si osmažte na oleji z obou stran (z každé strany 45 sekund) a dejte dokem. 
  • Na pánev si přidejte sezamový olej, česnek, plátky chilli, zázvor a restujte dozlatova. 
  • Přidejte vodu, chilli omáčku, cukr, sojovou omáčku a vařte asi 3 minuty do zhoustnutí. 
  • Následně přidejte zpět do pánve i krevety a promíchejte. 
  • Nechte chvilku vařit, aby se chutě hezky spojily. 
  • Přidejte sezam a můžete podávat. 
  • Každou porci si můžete ozdobit nasekanou jarní cibulkou. 
Ostré krevety. Recept pro ty, kdo mají rádi řízná jídla.
recipetineats.com

Thajské krevety na grilu

Krevety na thajský způsob s vyváženou svěží chutí. Jako přílohu doporučujeme rýži nebo si je dejte jen jako chuťovku.

INGREDIENCE:

  • 20 královských krevet
  • 1 malá šalotka
  • 4 stroužky česneku
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • 2 a ½cm kousek zázvoru
  • trochu citronové trávy (dá se koupit v oddělení koření)
  • čerstvá máta
  • čerstvý koriandr
  • olivový olej
  • strouhaná kůra a šťáva z limetky

POSTUP:

  • Do mísy si nasekejte šalotku, přidejte prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor, citronovou trávu, trochu limetkové kůry a šťávy, nasekaný koriandr, mátu, chilli papričku a olej. 
  • Vše smíchejte, přijdete krevety i s ocásky a nechte marinovat 30 minut. 
  • Následně krevety napíchejte na grilovací špíž, a dejte je do rozpáleného grilu.
  • Z každé strany grilujte zhruba 2-3 minuty. 
Svěží bylinkové krevety se hodí i do parných letních dnů.
hungryhealthyhappy.com

Krevety s rýží

Rýže a krevety se k sobě krásně hodí. Postup je jednoduchý a příprava rychlá.

INGREDIENCE:

  • 1 hrnek rýže (basmati nebo jasmínové)
  • 6 lžic másla
  • 4 stroužky česneku
  • 350 g loupaných velkých krevet
  • ¼ hrnku strouhaného parmazánu
  • 3 lžíce mléka
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • sůl
  • pepř

POSTUP:

  • Jako první si dejte uvařit rýži dle instrukcí na obalu. 
  • Na másle si dozlatova osmažte nakrájený česnek.
  • Přidejte krevety a smažte 2 minutky.
  • Pak přidejte rýži a promíchejte. 
  • Následně přidejte mléko, sýr, osolte, opepřete a chvilku vařte, aby vznikla krémová konzistence.
Recept na krevety s rýží nejen jako hlavní obědový chod, ale i jako chutná večeře.
theorganisedhousewife.com

Smažené krevety

A co třeba křupavé krevety? Recept se neliší příliš od přípravy řízků. Odlišuje je pouze jiná ústřední surovina a doba smažení.

INGREDIENCE:

  • 500 g krevet s ocásky
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky mletého pepře
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 lžička papriky
  • 2 vejce
  • 1 hrnek strouhanky
  • olej na smažení

POSTUP:

  • Mouku si smíchejte s kořením. 
  • Vejce osolte a krevety obalte v mouce, vejci a nakonec ve strouhance. 
  • Smažte dozlatova v rozpáleném oleji. 
Smažené křupavé krevety v trojobalu si můžete dát třeba s hranolkami.
foodnetwork.co.uk

Tip: Jako přílohu bychom mohli doporučit smažené brambory na různé způsoby.

Krevetový koktejl

Famózní recept na krevetový salát. Chuťová delikatesa plná lehkosti.

INGREDIENCE:

  • 600 g oloupaných krevet
  • 3 hrnky nadrobno nakrájeného ledového salátu
  • plátky citronu
  • najemno nasekaná petrželka

Na omáčku:

  • 165 ml majonézy
  • 1 lžíce kečupu
  • 1 lžička worcesteru
  • 1 lžička nastrouhaného křenu
  • trošku tabasca
  • špetka kajenského pepře

POSTUP:

  • Krevety si dejte uvařit do horké osolené vody. (Loupat, či neloupat? Záleží na vás. Obecně se doporučuje loupat až po uvaření, jsou pak chutnější).
  • Vařte asi 2-7 minut. Doba vaření je závislá na velikosti krevet, ale také na síle varu. 
  • Jakmile krevety vyplavou na povrch, ihned je odstavte a dejte zchladit do vody s ledem. 
  • Předejdete tak jejich převaření, které by způsobilo jejich ztuhnutí a žvýkavou konzistenci. 
  • Nachystejte si dresink smícháním všech ingrediencí. 
  • Servírujte v misce nebo širokých sklenicích, na dno dejte salát, na něj krevety a vše přelijte omáčkou a ozdobte plátky citronu.
Krevetový koktejl nebo také salát jako lehký předkrm.
realfood.tesco.com

Jak oloupat krevety

Krevety můžete loupat před vařením nebo po něm. Před vařením to jde sice snáze, ale ponechaný krunýř během vaření může přidat na chuti.

Oloupání krevet není nijak náročné. Stačí začít od hlavy a postupovat k ocasu. Ocas můžete klidně ponechat a při konzumaci jen ukousnout. Je nutno myslet i na střívka krevet, které se nachází ve vnitřní části celého průběhu těla. Vypreparujete je nejlépe naříznutím vnější části těla, při které narazíte na tmavou dlouhou tenkou linii. 

K ještě lepší představě vám může pomoci i následující video:

Jak na přípravu nejen mražených krevet? 

Mražené krevety stačí nechat povolit, okapat a následně připravit dle vašich preferencí. Postup je tedy téměř totožný, jako když máte krevety chlazené. 

Jakou tepelnou úpravu zvolíte, je to na vás. Obecně je lze smažit, vařit nebo grilovat. Při každé přípravě však dávejte pozor na jejich převaření, ale také naopak na jejich nedostatečnou tepelnou úpravu. Jak lze jednoduše poznat, že jsou krevety hotové ke konzumaci? Neměly by mít žádná průhledná místa, ale měly by být krásně zatažené. 

Tepelná úprava je zkrátka velice rychlá, a i krátký čas před čáru může způsobit jejich znehodnocení. Převařené krevety jsou tuhé a gumové. Proto je lepší mít po ruce nějakou kuchyňskou minutku a kromě vizuální stránky krevet sledovat i čas. Po vaření je nutné je šokově zchladit ledovou vodou.

Každopádně se jejich smažení, vaření ani grilování bát nemusíte. Když víte, jak na to, je to hračka. 

Jako další inspiraci ke kulinářským zážitkům s krevetami přikládáme i recept na originální krevety s medem na grilu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.