Jak si správně dělit jídlo a využít to ve svůj prospěch

Pod pojmem dělená strava si mnozí z nás představí nějaký typ diety. Opak je ale pravdou. Dělená strava je klasické stravování jen s větší či menší úpravou, která vždy záleží na preferencích každého z nás.

Dělená strava začíná samozřejmě u jídla a stravovacích návyků a postupem času se stává životním stylem každodenního fungování.

Základní informace k dělené stravě

Strava je dělena na jednotlivé skupiny potravin, kterých je několik desítek, ne-li stovek typů.

Dělená strava má pravidla, kdy je při jejich dodržování dosahováno skvělých fyzických a zdravotních výsledků.

Rozdělení potravin

Základním principem dělené stravy je dělení potravin. Potraviny můžeme v tomto případě rozdělit na 3 základní skupiny:

  1. bílkoviny – proteiny
  2. sacharidy
  3. neutrální potraviny

Bílkoviny potřebují pro své úspěšné strávení velmi nízké pH, tudíž hodně kyselé prostředí.

Jakmile se oba typy potravin tráví spolu, nedochází k jejich optimálnímu rozkladu a v průběhu postupu trávicí trubicí může docházet k uvolňování látek, které nejsou vhodné pro fungování organismu.

Sacharidy naopak vyžadují vysoké pH, tedy hodně zásadité prostředí.

Třetí skupinou je tzv. neutrální skupina, kterou můžeme konzumovat buď samotnou, nebo ji kombinovat libovolně s oběma skupinami (patří sem především tuky a mléčné výrobky).

Pokud se jedná o střídání obou výše uvedených druhů potravin, používá se pravidlo, že se celý den jí buď bílkoviny, nebo sacharidy a tyto dny by se měly víceméně střídat. V těchto dnech nezapomeňte tělo zásobit dostatečným množstvím vody.

Bílkoviny

Bílkoviny neboli proteiny jsou základními stavebními kameny pro naše tělo. Jsou podstatou všech živých organizmů na naší planetě. Protože se neukládají do zásoby, je třeba je pravidelně doplňovat jídlem.

Bílkoviny najdete například v rybím masu, v sýrech či vejcích.

Bílkoviny najdeme v mase a masných výrobcích, hlavně hovězí, telecí a skopové. Dále všechny druhy drůbežího masa, ryby a plody moře. Nízký obsah bílkovin má vepřové maso a všechna tučná masa.

Z nemasných potravin bílkoviny najdeme v sójových výrobcích, vejcích, sýrech, mlékách a mléčných výrobcích.

Sacharidy

Sacharidy jsou přírodní látky většinou rostlinného původu. V rostlinách tvoří buněčné stěny a ukládají se v nich jako zásobní látky. Jsou hlavním zdrojem energie.

Sacharidy obsahuje například celozrnné obilí nebo téměř všechny luštěniny.

Sacharidy najdeme v celozrném obilí (pšenice, žito, oves, ječmen, proso, sušená kukuřice a neloupaná rýže) a výrobky z něj (chléb a housky, koláč z celozrnné mouky, těstoviny, krupice – vše celozrnné).

Dále v některých typech zeleniny brambory a bramborový škrob, kadeřavá kapusta, cukrová kukuřice) a ovoce (jako např. banány, sladká jablka a hrušky, fíky, hroznové víno, datle). Také sušené ovoce (ovšem ne rozinky).

Patří sem také prakticky všechny luštěniny kromě sóji.

Neutrální potraviny

Neutrální potraviny jsou v podstatě ty, které nenajdeme mezi bílkovinami a sacharidy.

Řadíme sem hlavně tuky a to především oleje lisované za studena (tzv. panenské – zejména slunečnicový a olivový) a neztužené margaríny a máslo.

Olivový olej patří mezi typické neutrální potraviny dělené stravy.

Dále jsou na pořadu mléčné výrobky s vyšším obsahem tuku (zakysané mléčné výrobky, jogurt, kysaná smetana, tvaroh, mléko, kefír), dále tučnější sýry (smetanový, máslový, hermelín, mozzarella, Cottage, ricotta).

Dále uzené masné výrobky, prakticky veškerá zelenina, ořechy, koření, houby, bylinky a čaje.

Nevhodné potraviny

Aby to nebylo tak snadné, v dělené stravě se objevují samozřejmě i potraviny, které jsou striktně zakázány. Patří mezi ně například vepřové maso, majonéza nebo výrobky z bílé mouky.

Samozřejmostí mezi zakázanými potravinami jsou také sladkosti, sladidla, instantní jídla či tučné uzeniny.

Mezi zakázané potraviny patří také pizza, sladkosti a další.

Jak si tedy z takového množství informací vybrat? Jak si udělat denní příjem potravy? Jak si poskládat jídelníček? Jaké vyzkoušet recepty?

S odpověďmi na tyto otázky nám pomohou následující recepty a ukázky jídelníčků.

Bílkovinový jídelníček

Snídaně: čtyři plátky libové šunky, vejce natvrdo

Dopolední svačina: jablko

Oběd: přírodní kuřecí prsa se zeleninou

Odpolední svačina: bílý jogurt

Večeře: zeleninový salát s tofu sýrem

V bílkovinovém jídelníčku najdete například i kuřecí prsa se zeleninou.

Sacharidový jídelníček

Snídaně: ovesné vločky s medem

Dopolední svačina: pomeranč

Oběd: salát z celozrnných těstovin se zeleninou

Odpolední svačina: hruška

Večeře: chléb, sýr

Recepty vhodné pro dělenou stravu

Lilek po Vietnamsku

Suroviny:

  • lilek
  • chilli
  • česnek
  • sezam
  • celozrnné pečivo

Postup:

  • Lilek vcelku propícháme vidličkou a dáme do trouby péct.
  • Po upečení oloupeme, nakrájíme na malé kousky, přidáme česnek, chilli, sezam, a podáváme s pečivem.

Rizoto z kuskusu

Suroviny:

  • cibule
  • olivový olej
  • červená paprika
  • kuskus
  • uzený tempeh
  • kyselá okurka
  • vegeta bez glutamátu

Postup:

  • Na oliv. oleji osmažíme cibuli a přidáme červenou papriku.
  • Kuskus přelijeme osolenou vroucí vodou a necháme změknout.
  • Změklý kuskus vsypeme na pánev k paprice a cibuli. Chvíli restujeme
  • Nakonec přidáme nahrubo nastrouhaný uzený tempeh.
  • Dochutíme vegetou a podáváme s kyselou okurkou.
Chutné kuskusové rizoto.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

Další tipy co vařit