Různě barevné pusinky plněné krémem.
Sladkost, kterou miluje celý svět.
Jejich příprava je sice náročná, ale výsledek za to určitě stojí.
Máte rádi výzvy? Vyzkoušejte naše recepty na makronky a upečte si je doma!
Klasické francouzské makronky
Teno recept na pravé makronky musíte vyzkoušet – jsou křehké ale uvnitř krásně vláčné a čokoládová náplň je prostě lahoda .
Ingredience
Těsto:
- 200 g moučkového cukru
- 100 g mandlové mouky
- 3 bílky
- 40 g cukru krystal
- potravinářské barvivo
Čokoládová ganache:
- 100 g čokolády
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička másla
Postup
- Začněte přípravou ganache:
- Smetanu ke šlehání ohřejte téměř k vodu varu, ale nevařte
- Do misky dejte čokoládu nasekanou na malé kousky a máslo
- Zalijte horkou smetanou a míchejte dokud se čokoláda nerozpustí
- Nechte vychladnout a poté dejte do lednice ztuhnout
- Mandlovou mouku smíchejte s moučkovým cukrem
- Bílky prošlehejte s krupicovým cukrem do pěny
- Přidejte potravinářské barvivo a vyšlehejte do sněhu
- Opatrně přidejte mouku s cukrem a stěrkou jemně zamíchejte do sněhu
- Pozor abyste těsto nepřemíchali, musí být hladké a jemné ale pevné, ne tekuté
- Těsto dejte do cukrářského sáčku a na plech s pečicím papírem udělejte kolečka o průměru 4-5 cm
- Několikrát plechem udeřte o kuchyňskou desku – odstraníte tím z těsta vzduchové bubliny
- Nechte makronky zaschnout 30 – 60 minut – je to důležité, jinak by popraskaly
- Poté pečte v troubě vyhřáté na 150° přibližně 10 minut
- Po vyjmutí z trouby nechte vychladnout
- Vyndejte z lednice ganache a nechte povolit
- Vytvářejte plněné makronky tak, že jedné pusince namažete na spodní – plochou stranu oblíbenou náplň a ke krému přilepíte druhou pusinku opět spodní stranou
- Hotové čokoládové makronky nechte v chladu odležet do druhého dne

Jednoduché makronky z kokosové mouky
Tento recept na makronky je snadnější v tom, že nemusíte čekat až těsto na plechu zaschne. A kombinace kokosu a bílé čokolády je prostě neodolatelná.
Ingredience
Těsto:
- 150 g mletých mandlí
- 150 g práškového cukru
- 2 lžíce neslazeného drceného kokosu
- 4 bílky
- špetka soli
- 150 g krupicového cukru
- 40 ml vody
- potravinářské barvivo
Krém:
- 250 g bílé čokolády
- 120 g smetany na šlehání
- 10 ml kokosového extraktu
- (bílé potravinářské barvivo – není nutné, s jeho pomocí ale bude krém opravdu bílý)
- 35 g strouhaného kokosu
- 30 g cukru
- 15 ml vody
Postup
- Nejprve si připravte krém: Na pánvi nechte rozpustit cukr, zalijte ho vodou
- Ve chvíli kdy cukrová směs začne probublávat přisypte kokos, promíchávejte a opékejte do zlatova
- Bílou čokoládu pokrájejte na malé kousky, dejte do misky, zalijte smetanou ke šlehání a rozpusťte ve vodní lázni
- Odstavte z plotny, přidejte kokosový extrakt, bílé potravinářské barvivo a promíchejte
- Přisypte karamelizovaný kokos, pečlivě zamíchejte a nechte odpočívat při pokojové teplotě
- A teď těsto: mandle rozdrťte v kuchyňském robotu na mouku
- Promíchejte s moučkovým cukrem a směs prosijte přes síto do mísy
- K dvěma bílkům přidejte potravinářské barvivo a promíchejte
- Nalijte na mandlovo- cukrovou směs
- Do jiné mísy si připravte zbylé dva bílky a posypte je špetkou soli
- Na pánvi zalejte krupicový cukr vodou, ohřívejte a kuchyňským teploměrem hlídejte teplotu
- Jakmile dosáhne teplota 112° začněte ručním mixérem šlehat bílky
- Při teplotě 118° sundejte pánev z plotny a cukrvý sirup pomalu přilévejte ke vznikajícímu sněhu
- Šlehejte dokud se nevytvoří hladký krém s tuhými vrcholy
- Přidejte opatrně mandlovou směs a stěrkou promíchejte do hladka
- Plech vyložte pečicím papírem
- Těsto dejte do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečicím papírem vymačkávejte pusinky o průměru přibližně 4 cm
- Plechem několikrát klepněte o desku aby si těsto sedlo a aby v něm nezůstaly vzduchové bubliny
- Dejte péct do trouby vyhřáté na 150° na 20 – 25 minut
- Poté nechte vychladnout a plňte čokoládovo – kokosovou náplní
- Hotové makronky nechte uležet přes noc
Můžete postupovat také podle videoreceptu:

Falešné makronky s malinovou příchutí
Malinové makronky jsou velmi oblíbené. Zkuste je podle této receptury, bez ořechů.
Ingredience
Těsto
- 70 g slunečnicových semínek
- 120 g moučkového cukru
- 2 bílky
- 50 g krupicového cukru
- růžové potravinářské barvivo
Malinový krém:
- 150 g čerstvých nebo mražených malin
- 30 g krupicového cukru
- 80 g smetany ke šlehání
- 230 g bílé čokolády
Postup
- Začněte krémem: maliny a cukr dejte do malého hrnce a za stálého míchání přiveďte k varu
- Povařte 5 minut a pak přes síto slijte do misky
- Přidejte smetanu na šlehání a bílou čokoládu pokrájenou na malé kousky
- Vložte do vodní lázně a ohřívejte, dokud se čokoláda nerozpustí
- Odstavte a nechte odpočinout při pokojové teplotě
- Na přípravu makronek smíchejte slunečnicová semínka s moučkovým cukrem a v kuchyňském robotu rozdrťe na mouku
- Prosijte přes síto do misky (kousky, které se zůstaly v sítu znovu rozmixujte v robotu a prosijte)
- K bílkům přidejte krupicový cukr a zašlehejte
- Přidejte špetku soli a potravinářské barvivo a šlehejte ručním mixérem 6 – 10 minut, dokud se na sněhu nevytvoří tuhé vrcholky
- Stěrkou opatrně vmíchejte suchou směs
- Vymíchejte hladké polotekuté těsto
- Těstem naplňte cukrářský sáček a na plech vyložený pečicím papírem vytvářejte malá kolečka o průměru asi 3-5 cm
- Plechem několikrát bouchněte o kuchyňskou desku, aby se z těsta odstranily vzduchové bubliny
- Pečte 10 – 12 minut v troubě rozehřáté na 180°
- Nechte makronky vychladnout
- Krém naneste na plochou stranu makronky a přitiskněte k němu druhou pusinku opět plochou stranou
- Takto naplňte všechny makronky
- Nechte v lednici odležet do druhého dne

Hledáte do kuchyně šikovného pomocníka na šlehání? Vyberte si podle testu elektrických ručních šlehačů.
Náplň do makronek z citronového krému
Světlý, tradiční krém, který se báječně hodí ke všem barvám skořápek.
Ingredience
- 125 g mascarpone
- 50 ml smetany k šlehání
- 1 lžíce moučkového cukru
- 1 lžička citronové šťávy
Postup
- Mascarpone vyšlehejte s cukrem
- Přidejte smetanu a citronovou šťávu a ještě chvíli prošlehejte

Mangový krém
Jednoduchá náplň svěží, ovocné chuti.
Ingredience
- 1 oloupané mango
- 150 g bílé čokolády
Postup
- Mango nakrájejte na kousky a tyčovým mixérem ho rozmijte
- Ve vodní lázni rozpusťte kousky bílé čokolády
- Do lehce zchladlé čokolády vlijte mango a promíchejte do hladka

Objevte podobné tipy
Borůvkový máslový krém
Temná barva s níž okouzlíte v tmavých sušenkách anebo překvapíte v těch světlých.
Ingredience
- ¼ hrnku másla
- 1 ½ hrnku moučkového cukru
- 4 lžíce borůvkové marmelády
- 1 lžíce smetany
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- Smíchejte změklé máslo s polovinou cukru
- Přidejte marmeládu, extrakt a smetanu a promíchejte
- Postupně vmíchávejte druhou polovinu cukru dokud nevznikne hladký a pevný krém

Náplň ze slaného karamelu
Lahodná sladko – slaná pomazánka. Báječně vynikne ve světlých makronkách.
Ingredience
- 100 g krupicového cukru
- 130 g másla
- 100 ml smetany ke šlehání
- ¼ lžičky soli
Postup
- Na pánvi nechte za stálého míchání rozpustit cukr
- Do tekutého karamelu přidejte sůl, 30 g másla a smetanu ke šlehání
- Za stálého míchání znovu rozpouštějte, dokud nezískáte hladkou tekutinu
- Nechte vychladnout
- Vyšlehejte se zbylým máslem

Čokoládovo – kávový krém do makronek
Náplň pro všechny milovníky káva a čokolády.
Ingredience
- 125 g čokolády
- 100 ml smetany ke šlehání
- 70 g másla
- 25 ml espressa
Postup
- Čokoládu nalámejte nebo nakrájejte na malé kousky
- Přilijte smetanu a nechte rozpustit ve vodní lázni
- Odstavte, zalijte kávou a promíchejte
- Nechte vychladnout
- Přidejte změklé máslo a vyšlehejte do krému

Pomerančový krém
Lahodný, osvěžující krém, do všech druhů makronek.
Ingredience
- 1/3 hrnku moučkového cukru
- 2/3 hrnku šťávy z pomeranče
- 220 g sýru typu Philadelphia
- ½ hrnku másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- V malé pánvi ohřívejte cukr a čerstvou pomerančovou šťávu
- Za stálého míchání vařte 5 minut
- Nechte vychladnout
- Sýr smíchejte se změklým máslem a vanilkovým extraktem
- Přidejte pomerančový sirup a promíchejte do hladka

Chcete ještě více inspirace? Podívejte se na další recepty na krémy a polevy.
Jak péct makronky: rady a tipy profesionálů
- Bílky jsou lepší uleželé – připravte si bílky den předem, dejte je do misky, přikryjte igelitem a nechte je odpočívat v ledničce.
- Těsto by mělo mít lávovou konzistenci- musí se táhnout a být jemné; ani pevné, ale ani tekuté.
- Udělejte si šablonu – na pečicí papír obkreslete kolečka o průměru 4 cm a těstem je vyplňte. Všechny makronky tak budou stejně velké.
- V těstě nesmí zůstat vzduch – po vytvoření koleček na plechu jím několikrát klepněte o pracovní desku.
- Pečte raději na nižší teplotu – při vysoké mohou skořápky popraskat.
- Po vyndání z trouby nepřendávejte makronky hned, nechte je nejprve chvíli chladnout na plechu.
- Pokud se vám nechce připravovat krém můžete skořápky plnit marmeládou nebo nugetou.
- Myslete na budoucnost – makrónkové skořápky můžete zmrazit a vyndat je až to bude potřeba. Pak je stačí jen naplnit a báječný dezert máte na stole.
- Nebojte se kombinací – s barvami a příchutěmi si můžete opravdu pohrát. Zvolíte raději těsto a krém ve stejné barvě nebo dáte přednost kontrastu? Nebo udělejte dvoubarevné!
- Okouzlete zdobením – vršek makronky můžete ozdobit kouskem oříšku, ovocnou kůrou, čokoládou nebo cukrářským sypáním, fantazii se opravdu meze nekladou.
- I když jsou pracné, stojí za to – makronky představují nekonečné množství kombinací a můžete je upravit tematicky, ke každé příležitosti. Umí být uhlazené a elegantní nebo rozverné a hravé.
- Jsou krásným jedlým dárkem a umět je připravit je prestižní záležitost.