Objevte recept na nejlepší makrónky: Světoznámý dezert si snadno připravíte i doma

Různě barevné pusinky plněné krémem.

Sladkost, kterou miluje celý svět.

Jejich příprava je sice náročná, ale výsledek za to určitě stojí.

Máte rádi výzvy? Vyzkoušejte naše recepty na makronky a upečte si je doma!

Klasické francouzské makronky

Teno recept na pravé makronky musíte vyzkoušet – jsou křehké ale uvnitř krásně vláčné a čokoládová náplň je prostě lahoda .

Ingredience

Těsto:

  • 200 g moučkového cukru
  • 100 g mandlové mouky
  • 3 bílky
  • 40 g cukru krystal
  • potravinářské barvivo

Čokoládová ganache:

  • 100 g čokolády
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička másla

Postup

  • Začněte přípravou ganache:
  • Smetanu ke šlehání ohřejte téměř k vodu varu, ale nevařte
  • Do misky dejte čokoládu nasekanou na malé kousky a máslo
  • Zalijte horkou smetanou a míchejte dokud se čokoláda nerozpustí
  • Nechte vychladnout a poté dejte do lednice ztuhnout
  • Mandlovou mouku smíchejte s moučkovým cukrem
  • Bílky prošlehejte s krupicovým cukrem do pěny
  • Přidejte potravinářské barvivo a vyšlehejte do sněhu
  • Opatrně přidejte mouku s cukrem a stěrkou jemně zamíchejte do sněhu
  • Pozor abyste těsto nepřemíchali, musí být hladké a jemné ale pevné, ne tekuté
  • Těsto dejte do cukrářského sáčku a na plech s pečicím papírem udělejte kolečka o průměru 4-5 cm
  • Několikrát plechem udeřte o kuchyňskou desku – odstraníte tím z těsta vzduchové bubliny
  • Nechte makronky zaschnout 30 – 60 minut – je to důležité, jinak by popraskaly
  • Poté pečte v troubě vyhřáté na 150° přibližně 10 minut
  • Po vyjmutí z trouby nechte vychladnout
  • Vyndejte z lednice ganache a nechte povolit
  • Vytvářejte plněné makronky tak, že jedné pusince namažete na spodní – plochou stranu oblíbenou náplň a ke krému přilepíte druhou pusinku opět spodní stranou
  • Hotové čokoládové makronky nechte v chladu odležet do druhého dne
Tři oranžové makronky s čokoládovou ganache
Zdroj: gdaysouffle.com

Jednoduché makronky z kokosové mouky

Tento recept na makronky je snadnější v tom, že nemusíte čekat až těsto na plechu zaschne. A kombinace kokosu a bílé čokolády je prostě neodolatelná.

Ingredience

Těsto:

  • 150 g mletých mandlí
  • 150 g práškového cukru
  • 2 lžíce neslazeného drceného kokosu
  • 4 bílky
  • špetka soli
  • 150 g krupicového cukru
  • 40 ml vody
  • potravinářské barvivo

Krém:

  • 250 g bílé čokolády
  • 120 g smetany na šlehání
  • 10 ml kokosového extraktu
  • (bílé potravinářské barvivo – není nutné, s jeho pomocí ale bude krém opravdu bílý)
  • 35 g strouhaného kokosu
  • 30 g cukru
  • 15 ml vody

Postup

  • Nejprve si připravte krém: Na pánvi nechte rozpustit cukr, zalijte ho vodou
  • Ve chvíli kdy cukrová směs začne probublávat přisypte kokos, promíchávejte a opékejte do zlatova
  • Bílou čokoládu pokrájejte na malé kousky, dejte do misky, zalijte smetanou ke šlehání a rozpusťte ve vodní lázni
  • Odstavte z plotny, přidejte kokosový extrakt, bílé potravinářské barvivo a promíchejte
  • Přisypte karamelizovaný kokos, pečlivě zamíchejte a nechte odpočívat při pokojové teplotě
  • A teď těsto: mandle rozdrťte v kuchyňském robotu na mouku
  • Promíchejte s moučkovým cukrem a směs prosijte přes síto do mísy
  • K dvěma bílkům přidejte potravinářské barvivo a promíchejte
  • Nalijte na mandlovo- cukrovou směs
  • Do jiné mísy si připravte zbylé dva bílky a posypte je špetkou soli
  • Na pánvi zalejte krupicový cukr vodou, ohřívejte a kuchyňským teploměrem hlídejte teplotu
  • Jakmile dosáhne teplota 112° začněte ručním mixérem šlehat bílky
  • Při teplotě 118° sundejte pánev z plotny a cukrvý sirup pomalu přilévejte ke vznikajícímu sněhu
  • Šlehejte dokud se nevytvoří hladký krém s tuhými vrcholy
  • Přidejte opatrně mandlovou směs a stěrkou promíchejte do hladka
  • Plech vyložte pečicím papírem
  • Těsto dejte do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečicím papírem vymačkávejte pusinky o průměru přibližně 4 cm
  • Plechem několikrát klepněte o desku aby si těsto sedlo a aby v něm nezůstaly vzduchové bubliny
  • Dejte péct do trouby vyhřáté na 150° na 20 – 25 minut
  • Poté nechte vychladnout a plňte čokoládovo – kokosovou náplní
  • Hotové makronky nechte uležet přes noc

Můžete postupovat také podle videoreceptu:

Miska bílých makronek s bílým krémem uvnitř
Zdroj: sweetandsavorybyshinee.com

Falešné makronky s malinovou příchutí

Malinové makronky jsou velmi oblíbené. Zkuste je podle této receptury, bez ořechů.

Ingredience

Těsto

  • 70 g slunečnicových semínek
  • 120 g moučkového cukru
  • 2 bílky
  • 50 g krupicového cukru
  • růžové potravinářské barvivo

Malinový krém:

  • 150 g čerstvých nebo mražených malin
  • 30 g krupicového cukru
  • 80 g smetany ke šlehání
  • 230 g bílé čokolády

Postup

  • Začněte krémem: maliny a cukr dejte do malého hrnce a za stálého míchání přiveďte k varu
  • Povařte 5 minut a pak přes síto slijte do misky
  • Přidejte smetanu na šlehání a bílou čokoládu pokrájenou na malé kousky
  • Vložte do vodní lázně a ohřívejte, dokud se čokoláda nerozpustí
  • Odstavte a nechte odpočinout při pokojové teplotě
  • Na přípravu makronek smíchejte slunečnicová semínka s moučkovým cukrem a v kuchyňském robotu rozdrťe na mouku
  • Prosijte přes síto do misky (kousky, které se zůstaly v sítu znovu rozmixujte v robotu a prosijte)
  • K bílkům přidejte krupicový cukr a zašlehejte
  • Přidejte špetku soli a potravinářské barvivo a šlehejte ručním mixérem 6 – 10 minut, dokud se na sněhu nevytvoří tuhé vrcholky
  • Stěrkou opatrně vmíchejte suchou směs
  • Vymíchejte hladké polotekuté těsto
  • Těstem naplňte cukrářský sáček a na plech vyložený pečicím papírem vytvářejte malá kolečka o průměru asi 3-5 cm
  • Plechem několikrát bouchněte o kuchyňskou desku, aby se z těsta odstranily vzduchové bubliny
  • Pečte 10 – 12 minut v troubě rozehřáté na 180°
  • Nechte makronky vychladnout
  • Krém naneste na plochou stranu makronky a přitiskněte k němu druhou pusinku opět plochou stranou
  • Takto naplňte všechny makronky
  • Nechte v lednici odležet do druhého dne
Růžové makronky s růžovým krémem
Zdroj: homecookingadventure.com

Hledáte do kuchyně šikovného pomocníka na šlehání? Vyberte si podle testu elektrických ručních šlehačů.

Náplň do makronek z citronového krému

Světlý, tradiční krém, který se báječně hodí ke všem barvám skořápek.

Ingredience

  • 125 g mascarpone
  • 50 ml smetany k šlehání
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžička citronové šťávy

Postup

  • Mascarpone vyšlehejte s cukrem
  • Přidejte smetanu a citronovou šťávu a ještě chvíli prošlehejte
Makronkové skořápky se žlutým krémem a modré nenaplněné sušenky
Zdroj: 3.bp.blogspot.com

Mangový krém

Jednoduchá náplň svěží, ovocné chuti.

Ingredience

  • 1 oloupané mango
  • 150 g bílé čokolády

Postup

  • Mango nakrájejte na kousky a tyčovým mixérem ho rozmijte
  • Ve vodní lázni rozpusťte kousky bílé čokolády
  • Do lehce zchladlé čokolády vlijte mango a promíchejte do hladka
Mangové makronky ozdobené čokoládou
Zdroj: phenomenalphoods.com

Borůvkový máslový krém

Temná barva s níž okouzlíte v tmavých sušenkách anebo překvapíte v těch světlých.

Ingredience

  • ¼ hrnku másla
  • 1 ½ hrnku moučkového cukru
  • 4 lžíce borůvkové marmelády
  • 1 lžíce smetany
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup

  • Smíchejte změklé máslo s polovinou cukru
  • Přidejte marmeládu, extrakt a smetanu a promíchejte
  • Postupně vmíchávejte druhou polovinu cukru dokud nevznikne hladký a pevný krém
Modré makronky s borůvkovou náplní
Zdroj: phenomenalphoods.com

Náplň ze slaného karamelu

Lahodná sladko – slaná pomazánka. Báječně vynikne ve světlých makronkách.

Ingredience

  • 100 g krupicového cukru
  • 130 g másla
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • ¼ lžičky soli

Postup

  • Na pánvi nechte za stálého míchání rozpustit cukr
  • Do tekutého karamelu přidejte sůl, 30 g másla a smetanu ke šlehání
  • Za stálého míchání znovu rozpouštějte, dokud nezískáte hladkou tekutinu
  • Nechte vychladnout
  • Vyšlehejte se zbylým máslem
Světlé makronky v rozlitém karamelu
Zdroj: foodgawker.com

Čokoládovo – kávový krém do makronek

Náplň pro všechny milovníky káva a čokolády.

Ingredience

  • 125 g čokolády
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 70 g másla
  • 25 ml espressa

Postup

  • Čokoládu nalámejte nebo nakrájejte na malé kousky
  • Přilijte smetanu a nechte rozpustit ve vodní lázni
  • Odstavte, zalijte kávou a promíchejte
  • Nechte vychladnout
  • Přidejte změklé máslo a vyšlehejte do krému
Plněné makronkové sušenky mezi zrnky kávy
Zdroj: letthebakingbegin.com

Pomerančový krém

Lahodný, osvěžující krém, do všech druhů makronek.

Ingredience

  • 1/3 hrnku moučkového cukru
  • 2/3 hrnku šťávy z pomeranče
  • 220 g sýru typu Philadelphia
  • ½ hrnku másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup

  • V malé pánvi ohřívejte cukr a čerstvou pomerančovou šťávu
  • Za stálého míchání vařte 5 minut
  • Nechte vychladnout
  • Sýr smíchejte se změklým máslem a vanilkovým extraktem
  • Přidejte pomerančový sirup a promíchejte do hladka
Oranžové makronky s bílým krémem na skleněném podnose
Zdroj: venusmuse.com

Chcete ještě více inspirace? Podívejte se na další recepty na krémy a polevy.

Jak péct makronky: rady a tipy profesionálů

  • Bílky jsou lepší uleželé – připravte si bílky den předem, dejte je do misky, přikryjte igelitem a nechte je odpočívat v ledničce.
  • Těsto by mělo mít lávovou konzistenci- musí se táhnout a být jemné; ani pevné, ale ani tekuté.
  • Udělejte si šablonu – na pečicí papír obkreslete kolečka o průměru 4 cm a těstem je vyplňte. Všechny makronky tak budou stejně velké.
  • V těstě nesmí zůstat vzduch – po vytvoření koleček na plechu jím několikrát klepněte o pracovní desku.
  • Pečte raději na nižší teplotu – při vysoké mohou skořápky popraskat.
  • Po vyndání z trouby nepřendávejte makronky hned, nechte je nejprve chvíli chladnout na plechu.
  • Pokud se vám nechce připravovat krém můžete skořápky plnit marmeládou nebo nugetou.
  • Myslete na budoucnost – makrónkové skořápky můžete zmrazit a vyndat je až to bude potřeba. Pak je stačí jen naplnit a báječný dezert máte na stole.
  • Nebojte se kombinací – s barvami a příchutěmi si můžete opravdu pohrát. Zvolíte raději těsto a krém ve stejné barvě nebo dáte přednost kontrastu? Nebo udělejte dvoubarevné!
  • Okouzlete zdobením – vršek makronky můžete ozdobit kouskem oříšku, ovocnou kůrou, čokoládou nebo cukrářským sypáním, fantazii se opravdu meze nekladou.
  • I když jsou pracné, stojí za to – makronky představují nekonečné množství kombinací a můžete je upravit tematicky, ke každé příležitosti. Umí být uhlazené a elegantní nebo rozverné a hravé.
  • Jsou krásným jedlým dárkem a umět je připravit je prestižní záležitost.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X