Tyto výborné recepty na vegetariánské karbanátky s kapustou si zamiluje každý! Ochutnejte a přesvědčte se

Hledáte alternativy, máte rádi změny a chcete zkusit něco nového?

Potom musíte ochutnat naše recepty na kapustové karbanátky bez masa.

Nebojte se pochutná si nich i ten největší milovník masa, až tak jsou totiž dobré!

Kapustové karbanátky bez masa s quinoou

Tyto vegetariánské burgery jsou báječné a jednoduché na přípravu, doplněné čerstvým pestem a kozím sýrem. Karbanátky s kapustou jsou skvělou volbou na lehký oběd nebo večeři. Podávejte je třeba s lahodnou restovanou rýží, tato kombinace je naprosto luxusní.

Co budeme potřebovat

  • 140 g quinoi
  • 500 g zeleninového vývaru
  • 100g kapusty (listy nakrájené nahrubo)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 malá cibule (nakrájená nadrobno)
  • 2 stroužky česneku (prolisované)
  • 75 g strouhanky
  • 2 středně velká vejce (rozšlehaná)
  • 50 g sušených rajčat (nakrájených nahrubo)
  • 100 g kozího sýra

Na pesto

  • ½ malého balení bazalky (pouze listy)
  • ½ malého balení petrželky
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g piniových oříšků (opražených)
  • 50 g parmazánu (strouhaného)
  • 150 g olivového oleje
  • šťáva 1 citron

Postup

  • Quinou vložíme do hrnce a zalijeme horkým vývarem.
  • Vařte 18-20 minut na mírném ohni, dokud zrnka nenakynou a tekutina nezmizí.
  • Sundejte jí z plotny a nechte vychladnout.
  • Mezitím přiveďte k varu velký hrnec s vodou. Přidejte kapustu a vařte 6-8 minut, dokud se neuvaří. Slijte, vymačkejte přebytečnou vodu a dejte stranou.
  • Do malé pánve na střední teplotu dejte 1 lžíci olivového oleje.
  • Přidejte cibuli a vařte 2-3 minuty, dokud nebude průhledná.
  • Přidejte česnek a vařte ještě 1 minutu.
  • Uvařenou quinou vyklopíme do mísy a přidáme kapustu, cibuli, česnek, strouhanku, vejce a sušená rajčata. Dobře osolte a promíchejte, aby se vše spojilo.
  • Chcete-li připravit pesto, vložte bazalku, petržel, česnek, piniové oříšky a parmezán do malého kuchyňského robotu.
  • Mixujte a pomalu přilévejte olej, dokud nezískáte husté pesto.
  • Vymačkejte citronovou šťávu.
  • V mělké pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje.
  • Rukama vytvarujte ze směsi quinoa 8 kulatých placiček. Přidejte do pánve a opékejte 4-5 minut z každé strany, dokud nebudou křupavé a zlaté.
  • Na každou placičku položte plátek kozího sýra a nechte ho rozpustit.
  • Pokapejte každou placičku velkou lžící pesta a podávejte s čerstvými salátem.

Tento recept na kapustové karbanátky bez mase můžete péct v troubě, smažit na pánvi nebo je hodit do fritézy a budete je mít zlatavě křupavé během několika málo vteřin. Jaká fritéza může být pro vaše vaření ta nejlepší se dozvíte v naší recenzi na fritovací hrnce.

Pánev plná křehkých placiček s kapustou a quinou.
Zdroj: bbritnell.com

Karbanátky z kapusty, hrášku a sýra

Tyto sýrové placičky s kapustou jsou rychlé a plné skvělé zeleniny. Toto zdravé a chutné polední jídlo nabízí jedinečnou chuť tradiční placičky. Pochutnejte si i na dalších dobrotách, kde hlavní roli hraje kapusta. Připravte si je podle nás a uvidíte, jak dlouho jste jí podceňovali!

Co budeme potřebovat

  • 75 g hrášku
  • 150 g kapusty
  • 2 vejce
  • 1 střední cibule
  • 75 g strouhanky
  • 100 g strouhaného sýra
  • 1 citronová kůra
  • ½ lžičky kajenského pepře
  • 2 lžíce parmezánu
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup

  • Mražený hrášek a kapustu vařte v páře 2-3 minuty.
  • Do kuchyňského robotu přidejte vejce, cibuli nakrájenou na čtvrtky, strouhanku, strouhaný sýr, citronovou kůru, kajenský pepř, parmazán.
  • Jakmile je uvařená osušte ji, abyste odstranili přebytečnou vodu.
  • Do kuchyňského robotu přidejte osušenou kapustu a hrášek.
  • Rozmixujte.
  • Přidejte olivový olej na pánev.
  • Rukama vytvarujte ze smíchané kapusty a hrášku placičky a smažte.
Věžička zelených placiček plných zdravé zeleniny.
Zdroj: girlontherange.com

Bezmasé karbanátky z kapusty a batátů

Tento recept na kapustové karbanátky bez masa jsou opravdu všestranné a lze je podávat jako vegetariánské hlavní jídlo nebo přílohu, ke snídani se sázeným vejcem nebo je přidat do obědové krabičky. Jsou výživné a skvělé jako alternativa chleba, rýže nebo těstovin. Připravte si k nim i zdravé batátové hranolky a zabijte dvě mouchy jednou ranou.

Co budeme potřebovat

  • 630 g brambor
  • 360 g sladký brambor
  • 3 lžičky soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 střední cibule (nakrájená nadrobno)
  • 80 g kapustových listů
  • 3 stroužky česneku (nakrájené nadrobno)
  • Kůra z 1 citronu
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 vejce
  • 3 lžíce mletého lněné semínka
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 250 g mouky
  • Olivový olej nebo kokosový olej na vaření

Postup

  • Brambory nakrájejte na malé kostičky a batáty na o něco větší kostky.
  • Potřebují trochu odlišné doby vaření a když je nakrájíme na různé velikosti, můžete použít stejný hrnec a vařit je společně.
  • Jakmile se brambory začnou ve vodě vařit, stáhněte teplotu na mírnou a vařte 10 minut. Sceďte a nechte mírně vychladnout.
  • Listy kapusty položte na prkénko a nasekejte nahrubo nožem. Připravte si cibuli a česnek.
  • Zahřejte velkou pánev na středně vysokou teplotu a přidejte olivový olej a cibuli.
  • Vařte 1-2 minuty do změknutí, dochuťte solí.
  • Přidejte kapustu a česnek k cibuli a společně vařte 3-4 minuty.
  • Brambory přidejte do velké mísy a lehce je rozmačkejte.
  • Přidejte směs cibule a kapusty a rozmačkejte spolu s bramborami.
  • Nechceme mít směs příliš hladkou, protože si chcete zachovat nějakou texturu.
  • Přidejte vejce, sůl, pepř a tymián a promíchejte.
  • Přidejte lněné semínko, mouku a prášek do pečiva a promíchejte.
  • Směs by měla zhoustnout a začít tuhnout.
  • Přidejte další 3-4 lžíce mouky a promíchejte.
  • Mísu zakryjte a dejte na 1 hodinu do lednice ztuhnout.
  • Lžící a mokrýma rukama tvoříme kulaté placičky a klademe je na moukou vysypaný plech.
  • Na střední teplotu rozehřejte 2-3 lžíce oleje.
  • Pečte je 4 minuty na střední teplotu do zlatohněda.
  • Otočte a pečte 4 minuty z druhé strany.
Hamburgerová houska naplněná měkkou placičkou z kapusty.
Zdroj: cupfulofkale.com

Jak kapustu připravit?

Pokud jste se neodvážili jít dál než za její restováním nebo odšťavňování, možná vás všestrannost kapusty překvapí. Může být jemnou součástí v polévky nebo pikantní přísada v salátu, křupavá jako „chips“ nebo sametová po dušení. Všechny techniky vaření kapusty jsou snadné a existuje mnoho receptů, které otřesou tím, jak podáváte tuto vysoce výživnou a chutnou zeleninu.

Přidejte ji do polévek
Když přidáváte kapustu do polévek, zelenina se vaří, dokud není mimořádně křehká, zatímco všechny živiny zůstávají přímo ve vašem hrnci. Fazole a brambory jsou oblíbenými společníky kapusty a kapusta zajistí, že vaše polévka bude vždy plná chuti.

Domácí kapustové chipsy
Je překvapivě snadné vyrobit si vlastní křupavé kapustové chipsy. Vše, co potřebujete, je trochu oleje a rozpálená trouba. Pokud chcete, můžete je osolit a posypat parmazánem.

Blanšírovaná kapusta
Blanšírování kapusty zjemňuje její tvrdou texturu a její nechvalně proslulou hořkost. Stačí ji rychle namočit do vroucí osolené vody a po scezení opláchnout v ledové vodě.

Dušená kapusta
Přirozená tuhá textura extrémně dobře reaguje na dlouhé, pomalé teplo v uzavřeném prostředí. Zkřehne a nasaje chuť všeho, co jste do hrnce vložili. Slanina, česnek, chilli papričky a rajčata jsou dobrými ingrediencemi na dušení. Můžete také vyzkoušet cibuli, zázvor a černý pepř.

Smažte jí
Smažení kapusty na pánvi na střední až vysokou teplotu s trochou másla nebo oleje je rychlý a chutný způsob, jak ji podávat. Dochuťte solí a pepřem nebo přidejte česnek nebo sladkou či chilli papričku pro extra chuť.

Hoďte ji do salátů
Kapustové saláty mohou být skutečně dobré. Pokud se vám syrová kapusta zdá příliš intenzivní, proveďte nejprve „příjemnou masáž“. Uchopte listy a energicky je třete, abyste rozbili některá vlákna, která je činí tak houževnatými.

Dejte ji do smoothie
Hrst nebo dvě kapusty dodají smoothie spoustu živin. Zelené smoothie nabízí mnoho chuťových možností a kapustu můžete smíchat se sladkým ovocem, jako je avokádo, borůvka, mango a hruška.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X