Nejlepší recepty na cuketovou sekanou pro mlsné jazýčky. Jakou variantu vyzkoušíte jako první?

Malá změna bude mít velký efekt! Takže pokud chcete do svého jídelníčku zařadit více zeleniny, ale nevíte jak, nechutná vám v syrovém stavu nebo máte jakýkoliv jiný důvod.

Máme tu řešení v podobě těchto receptů na sekanou z cukety, která splní všechny vaše požadavky.

Je plná šťavnatého masa, ale i lahodné zeleniny, kterou ani nepoznáte, že jíte! Zabijete tak dvě mouchy jednou ranou.

Dáte si výtečný pokrm plný bílkovin a doplníte i zásoby vlákniny díky zeleniny. Tím můžete nastartovat vaši cestu ke zdravějšímu životnímu stylu!

A to stojí za to!

Nejlepší sekaná z cukety a mletého masa

Tato úžasná cuketová sekaná je vynikající a jednoduchý způsob, jak zvýšit příjem zeleniny ve vašem každodenním životě. Je to nový zdravý a chutný recept na sekanou, který můžete vyzkoušet.

Co budeme potřebovat

  • 250 g cukety
  • 350 g libového mletého hovězího masa
  • Vejce
  • 60 g cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • 60 g strouhanky
  • ½ lžičky mleté papriky
  • ¼ lžičky sušeného oregana
  • ½ lžičky soli
  • Špetka černého pepře

Na omáčku

  • Lžíce kečupu
  • Lžička hořčice
  • ½ lžíce hnědého cukru

Postup

  • Troubu si předehřejeme na 160 stupňů
  • Olejem (nebo máslem, nebo jiným tukem) si lehce vymažeme formu na bochník (nebo jinou formu, ve které budeme sekanou péct)
  • Nastrouhanou cuketu dáme do mísy
  • K ní přidáme libové mleté hovězí maso, lehce rozšlehané vejce, velmi jemně nakrájenou cibuli, prolisované stroužky česneku a strouhanku
  • Směs dochutíme ½ lžičkou papriky, ¼ lžičkou oregana, solí a černým pepřem
  • Směs důkladně promícháme, dokud se ingredience nespojí
  • Sekanou z cukety dáme do lehce vymazané formičky na pečení a vložíme jí do trouby
  • Sekanou pečeme v předehřáté troubě přibližně 40 minut
  • Mezitím si připravíme omáčku, tím že smícháme polévkovou lžíci kečupu s lžičkou hořčice a ½ polévkové lžíce hnědého cukru
  • Sekanou vyndáme z trouby a i hned přelijeme omáčkou
  • Vrátíme jí do trouby a pečeme ještě 15 minut

Je to skvělý recept na cuketovou sekanou, ale co k němu? Skvělou inspiraci, čím tuto dobrotu na talíři doplnit najdete u nás! Vyzkoušejte například tyto domácí smažené brambůrky!

Nejlepší recept na sekanou ze zeleniny se šťavnatým mletým masem.
Zdroj: savorynothings.com

Kuřecí sekaná s cuketou

Cuketová sekaná se sýrem Feta a mletým drůbežím masem je jemná, lahodná a stane se oblíbeným pokrmem ve vaší rodině. Tato zdravá sekaná je tajně plná zeleniny, plná bílkovin s nízkým obsahem sacharidů. Je to ta správná volba, když ve svém jídelníčku chcete udělat nepatrné změny, které budou mít obrovský dopad na vaše zdraví, vitalitu a celkový životní styl.

Co budeme potřebovat

  • 125 g strouhanky
  • 60 ml mléka
  • 1 kg mletého kuřecího masa (nebo krůtího)
  • 2 vejce
  • 2 lžičky cibulového prášku
  • 2 lžičky granulovaného česneku
  • Lžička soli
  • Lžička pepře
  • Lžička oregana
  • Lžíce worcesterské omáčky
  • 200 g rozdrobeného sýra feta
  • 500 g nastrouhané cukety (zbavené vody)
  • 200 ml marinara omáčky (nebo drcených rajčat v plechovce)

Postup

  • Troubu si předehřejeme na 150 stupňů
  • Do velké mísy přidáme strouhanku a mléko
  • Mícháme, dokud se nevytvoří pasta
  • K pastě přidáme mleté krůtí maso, vejce, koření, worcesterskou omáčku, sýr feta, cuketu a rajčatovou omáčku
  • Rukama všechny ingredience promícháme , dokud nám nevznikne celistvá směs
  • Velký plech na pečení postříkáme sprejem na vaření
  • Cuketovou směs dáme na plech a vytvarujeme z ní bochník
  • Zbytkem rajčatové omáčky potřeme cuketovou sekanou
  • Pečeme 1 hodinu 15 minut
  • Upečenou sekanou poté necháme 5 minut odležet, nakrájíme na osm plátků a podáváme
  • Sekanou lze také skladovat ve vzduchotěsné nádobě v lednici či v mrazáku
Měkké lahodné kuřecí maso smíchané se strouhanou cuketou.
Zdroj: ambitiouskitchen.com

Cuketová sekaná se sladkým bramborem

Tato sekaná je trošku neobvyklá, ale stejně lahodná jako její klasická verze. Neváhejte použít jakoukoli kombinaci masa podle vašeho osobního vkusu nebo podle toho, co zrovna najdete v obchodě na pultu. Je to skvělý způsob jak zakamuflovat špetku zeleniny do výborné masové směsi.

Co budeme potřebovat

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 2 česnek (mletý)
  • Chilli paprička (mletá)
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • ½ cibule (nakrájená na kostičky)
  • 2 vejce
  • 125 g mandlové mouky (mleté mandle)
  • Cuketa (nakrájená na plátky)
  • Lžička tymiánu
  • Sladký brambor (nakrájený na dlouhé plátky)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl
  • Pepř

Postup

  • Troubu předehřejeme bu na 200 stupňů a plech si vyložíme pečicím papírem
  • V misce smícháme hovězí maso, česnek, chilli, petržel, cibuli, vejce a mandlovou mouku, mícháme dokud se vše dobře nespojí
  • Do připravené formy nandáme jednu třetinu směsi z mletého masa
  • Na něj navrstvíme nakrájené batáty, ochuťte solí, pepřem a posypeme tymiánem
  • Na batáty navrstvíme další třetinou mletého masa a pak přidáme na plátky nakrájenou cuketu
  • Znovu dochutíme solí, pepřem a posypeme tymiánem
  • Sekanou s cuketou a batáty dokončíme přidáním zbytku směsi z mletého masa a jako poslední přidáme sladké brambory
  • Dochutíme kořením a vložíme do předehřáté trouby
  • Sekanou pečeme 40 minut
  • Poté jí vyndáme z trouby a necháme jí 5 minut odpočívat
Sekaná plněná jemně nakrájenou cuketou se sladkým bramborem a kořením.
Zdroj: cottercrunch.com

Vegetariánská sekaná ze zeleniny

Lehce pikantní recept na sekanou z cukety! Klasická masová verze dostane zdravou podobu jako výživnější a fitness jídlo s nízkým obsahem sacharidů a vysokým obsahem bílkovin. A třešnička na dortu je, že do těla dostanete i dostatečné množství vlákniny, kterou ve svém jídelníčku často zanedbáváme, a to díky velkému množství zeleniny! Tato sekaná je skvělou volbou pro přípravu jídla na rychlý oběd nebo večeři!

Co budeme potřebovat

  • 350 g cukety
  • 250 g červené papriky (zbavené semínek a nakrájené na čtvrtky)
  • Žlutá paprika (zbavená semínek, nakrájená na čtvrtky)
  • 5 malých stroužků česneku (oloupaných)
  • 30 ml extra panenského olivového oleje
  • 450 g hub (nakrájených na plátky)
  • 180 ml kečupu
  • 60 ml bílého balzamikového octa
  • 40 g droždí
  • 50 g ovesné mouky
  • 20 g ovesných vloček
  • Velké vejce
  • 3 lžíce nasekané čerstvé petrželové natě
  • Lžíce lístků čerstvého tymiánu
  • 2 lžičky soli
  • Lžička mletého černého pepře

Postup

  • Do kuchyňského mixéru přidáme kousky cukety, stroužky česneku a pepř
  • Rozmixovanou směs dáme do misky a odložíme stranou
  • Rozpálíme velkou pánev na středně vysokou teplotu
  • Přidáme olivový olej a necháme ho zahřát
  • Přidáme houby a vaříme, dokud nezměknou a veškerá tekutina se neodpaří
  • K houbám přidáme směs pepře, cukety, lístky čerstvého tymiánu a česneku
  • Vaříme, dokud se všechna tekutina neodpaří
  • Přidáme balzamikový ocet a směs necháme zredukovat na polovinu
  • Ke směsi přidáme kečup, oves, ovesnou mouku, droždí a petrželku a mícháme, aby se ingredience důkladně spojily
  • Pánev sundáme z plotny a necháme jí 15 minut vychladnout
  • Přidáme vejce a promícháme, aby se do směsi zamíchalo
  • Připravíme si formu a tu vyložíme pečicím papírem a postříkáme sprejem na pečení
  • Cuketovou směs přidáme do připravené formičky
  • Formičku i se směsí vložíme do předehřáté trouby na 160 stupňů a pečeme 45 minut
  • Po dokončení pečení necháme sekanou z cukety hodinu vychladnout, a poté jí nakrájíme na 10 porcí
  • Před podáváním můžeme ještě jednotlivé kousky rozložit na plech s pečícím papírem a nechat je v troubě, při 180 stupních na 10 minut, prohřát

Vyzkoušejte i další lahodné vegetariánské recepty. Nenechte si ujít například tyto čočkové placičky, které se vám rozplynou na jazyku!

Sekaná plná zeleniny a jen zeleniny, s cuketou, houbami a paprikou.
Zdroj: acouplecooks.com

Můžeme konzumovat syrovou cuketu?

Stručně řečeno, odrůdy cuket, které kupujeme v obchodech by měly být bezpečné ke konzumaci v syrovém stavu.

Jsou chutné, neuvěřitelně zdravé a dají se upravit na různé způsoby.

Pokud však kousnete do extrémně hořké cukety, je nejlepší ji i hned vyhodit. Je to známka vysokých koncentrací takzvaných cucurbitacinů, které mohou být zdraví škodlivé.

Ačkoli je vysoce nepravděpodobné, že si koupíte extrémně hořkou cuketu v supermarketu, pokud se vám ale chuť cukety nezdá a přijde vám nahořklá, je lepší se mýlit než si způsobit otravu jídlem a vyhodit ji.

Ale většina produktů zakoupených v supermarketech nebo na farmách je bezpečná a zdravá pro konzumaci syrová nebo vařená.

Před samotnou konzumací se ujistěte, že jste cuketu důkladně omyli, abyste se vyhnuli riziku kontaminace bakteriemi. Kromě toho se ujistěte, že jí vhodně skladujete v chladničce pro pozdější použití.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X