Vynikající recepty na kombinaci jahod s mascarpone v 5 variantách. Vyzkoušejte je všechny!

Léto se blíží a s ním i sezóna jahod.

Vyzkoušejte naše dokonalé recepty na mascarpone s jahodami v 5 různých podobách.

Máme pro vás cheesecake řezy, pěnu i pusinkovou roládu.

Pochutnáte si!

Jahody s čokoládou plněné mascarpone

Jahody plněné sladkou směsí z mascarpone, citronu a vanilky, polité čokoládou a posypané ořechy jsou dokonalým zdravým dezertem vhodným pro každou příležitost!

Co budete potřebovat

  • 230 g mascarpone, měkčeného
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • ½ lžičky vanilky
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 24 jahod bez stopky
  • 30 g polosladké čokolády
  • 2 lžíce jemně nasekaných ořechů (jakýkoli druh, který preferujete)

Postup

  • Do střední mísy přidejte mascarpone, citronovou šťávu, vanilku a moučkový cukr.
  • Míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
  • Naberte směs do uzavíratelného plastového sáčku a odstřihněte roh.
  • Jahody vydlabejte a naplňte je mascarpone směsí.
  • Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu.
  • Rozpuštěnou čokoládu naberte do uzavíratelného plastového sáčku, ustřihněte roh a čokoládou ozdobte mascarpone viz foto níže.
  • Posypte nasekanými ořechy.
  • Jahody uchovávejte v lednici, dokud nejste připraveni podávat.
  • Nechte si chutnat!
Jahody plněné sladkou směsí z mascarpone, citronu a vanilky, polité čokoládou a posypané ořechy na talířku.
www.the-girl-who-ate-everything.com

Ke sladkému dezertu se skvěle hodí lahodná káva. Podívejte se na naše recenze 3 nejoblíbenějších kávovarů Jura a zjistěte, proč jsou tak výjimečné.

Pusinková roláda s macerovanými jahodami

Tohle je naprosto božský letní dezert! Jemná pusinková roláda plněná jahodami a krémem z mascarpone a podávaná s macerovanými jahodami se u vás stoprocentně stane hitem.

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 4 bílky
  • 225 g moučkového cukru
  • 1 lžička prosáté kukuřičné mouky

Na náplň:

  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 150 ml mascarpone
  • prosátý moučkový cukr, podle chuti
  • 225 g jahod (každou nakrájejte na 4 nebo 6 kousků v závislosti na jejich velikosti)
  • 1-2 listy bazalky natrhané najemno

Na macerované jahody:

  • 225 g jahod nakrájených na plátky
  • 2 lžičky krystalového cukru
  • ½ lžičky balzamikového octa
  • 3–4 listy bazalky natrhané najemno

Postup

  • Pečící plech vyložte pečicím papírem.
  • Předehřejte troubu na 200°C.
  • Do velké čisté mísy dejte 4 bílky.
  • Šlehejte bílky, dokud vám nevznikne hustá směs, ze které se tvoří měkké špičky.
  • Za stálého šlehání po lžících přidejte 225 g moučkového cukru.
  • Přidejte kukuřičnou mouku a prošlehejte.
  • Těsto vyklopte na vyložený plech a rozprostřete do roviny.
  • Pečte 8 minut.
  • Snižte teplotu trouby na 160 °C a pečte dalších 8 minut.
  • Na pracovní plochu položte čistou utěrku.
  • Nahoru položte list pečícího papíru.
  • Vyjměte těsto z trouby a obraťte na nový list pečícího papíru.
  • Nechte 1-2 hodiny chladnout.
  • Přípravte si náplň.
  • Šlehejte 150 ml smetany ke šlehání ve velké míse, dokud nezačne houstnout.
  • Přidejte 150 ml mascarpone a promíchejte.
  • Přidejte moučkový cukr podle chuti, po lžičkách a promíchejte.
  • Jakmile těsto vychladne, jemně odloupněte pečící papír od jeho základny.
  • Krém rozetřete na těsto a ponechte 2 cm okraj bez náplně na kratší straně k vám a 1 cm okraj od nejvzdálenějšího krátkého okraje.
  • Navrch dejte 225 g připravených jahod a rovnoměrně je rozdělte.
  • Posypte trochou jemně natrhaných lístků bazalky.
  • Roládu rolujte z kratší strany, která je vám nejblíže.
  • K tomu použijte pečící papír a utěrku.
  • Nebojte se, pokud roláda trochu praskne.
  • Dejte do lednice, dokud nebudete připraveni podávat.
  • Mezitím dejte 225 g nakrájených jahod do mísy se 2 lžičkami cukru a zamíchejte.
  • Přidejte ½ lžičky balzamikového octa a znovu promíchejte.
  • Nechte 30 minut odstát, aby jahody pustily trochu šťávy.
  • Nenechávejte je odstát déle než 90 minut, protože pak příliš změknou.
  • Roládu přendejte na servírovací talíř, poprašte trochou moučkového cukru a podávejte s macerovanými jahodami.
Pusinková roláda plněná jahodami a krémem z mascarpone na talířku.
www.onlycrumbsremain.com

Máme pro vás i 10 nejlepších receptů na kokosové pusinky! Vychutnejte si každé sousto.


Jahodový dort s krémem z mascarpone

Připravte si tento velkolepý máslový dort s mascarpone krémem provoněným pomerančem a čerstvými jahodami. Překvapivě je i snadný na přípravu a vaše rodina i hosté ho budou milovat!

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 240 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 110 g másla, změklého
  • 200 g krupicového cukru
  • 2 velká vejce, pokojové teploty
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 170 g zakysané smetany

Na náplň:

  • 450 g smetany ke šlehání
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 balení ztužovače šlehačky
  • 340 g mascarpone
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce strouhané pomerančové kůry
  • 2 lžíce pomerančového likéru (volitelně)
  • 900 g jahod zbavených listů

Postup

  • Předehřejte troubu na 175 °C.
  • Vymažte tukem 23 cm dortovou pružinovou formu.
  • Ve střední míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  • Ve velké míse šlehejte máslo a cukr, dokud vám nezvnikne světlá a nadýchaná směs.
  • Jedno po druhém zašlehejte vejce; po přidání druhého vejce zastavte a oškrábejte stěny a dno misky a krátce promíchejte, aby se začlenily všechny lepkavé zbytky.
  • Vmíchejte vanilkový extrakt.
  • Do těsta přidávejte suché ingredience střídavě se zakysanou smetanou a míchejte, dokud se vše nespojí.
  • Těsto rozetřete do připravené formy a stěrkou nebo nožem zarovnejte povrch.
  • Dort pečte 40 až 45 minut, dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté.
  • Vyjměte dort z trouby a nechte 10 minut chladnout.
  • Přejeďte tenkou čepelí kolem okrajů, abyste jej uvolnili ze stran, poté odepněte formu a vyjměte dort.
  • Přesuňte jej na mřížku, aby zcela vychladl.
  • Šlehejte hustou smetanu, dokud se vám nevytvoří měkké vrcholy.
  • Smíchejte 70 g cukru se ztužovačem šlehačky a přidejte do smetany.
  • Šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé vrcholy.
  • Odeberte 1 a 1/2 šálku šlehačky a dejte stranou na ozdobení vršku.
  • V samostatné misce vyšlehejte mascarpone se zbylým cukrem, vanilkovým extraktem, pomerančovou kůrou a likérem do hladka.
  • Do mascarpone směsi vmíchejte šlehačku.
  • Zoubkovaným nožem rozřízněte dort vodorovně na polovinu.
  • Odstraňte horní polovinu a dejte ji stranou.
  • Vraťte spodní polovinu na dno formy.
  • Nasaďte na dort boky formy a uzavřete kolem dortu.
  • Jahody nakrájejte svisle na poloviny a položte je na dort tak, aby se řezné strany dotýkaly stěn formy.
  • Střed dortu naplňte celými jahodami a vršky seřízněte tak, aby byly kratší než boky formy.
  • Na jahody rozetřete náplň.
  • Poklepejte formou o pracovní plochut, tím vyplníte případné mezery.
  • Přiklopte dort horní vrstvou,  řeznou stranou dolů.
  • Vršek dortu potřete odloženou.
  • V případě potřeby ozdobte dalšími jahodami.
  • Ihned podávejte!
Máslový dort s mascarpone krémem provoněným pomerančem a čerstvými jahodami.
www.kingarthurbaking.com

Citrónová pěna z mascarpone s jahodovým pyré

Lehce nasládlá našlehaná citronová pěna z mascarpone v kombinaci s nakyslým jahodovým pyré vytváří dokonalý krémový a dekadentní letní dezert. To prostě musíte vyzkoušet!

Co budete potřebovat

Na jahodové pyré:

  • 2 šálky jahod, oloupaných a nakrájených
  • 3 lžíce krystalového cukru
  • kůra z 1 citronu

Na pěnu:

  • 170 g mascarpone
  • 1 a ½ lžíce krystalového cukru
  • ½ šálku smetany ke šlehání
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • volitelně na ozdobení: nakrájené jahody, čerstvá citronová kůra

Postup

  • Ve středním hrnci zahřívejte na středním plameni jahody, cukr a citron po dobu 10 minut.
  • Jahody by měly být zredukovány na šťavnatou, bublinkovou ,,marmeládu“.
  • Rozmixujte ponorným mixérem na hladší směs.
  • Nemusí být dokonale hladká – ale pokud ji chcete hladší, stačí ji protlačit přes jemné síto, abyste odstranili semínka.
  • Dejte do lednice chladit, zatímco budete připravovat pěnu.
  • Ve střední misce smíchejte mascarpone a 1 lžíci cukru a pomocí ručního nebo stolního mixéru šlehejte na vysokou rychlost, dokud se nespojí.
  • V další misce smíchejte smetanu ke šlehání, 1/2 lžíce cukru, vanilku a sůl a pomocí ručního mixéru šlehejte na vysokou rychlost, dokud se nevytvoří měkké vrcholy.
  • Smetanovou směs spolu s citronovou šťávou vmíchejte do směsi mascarpone.
  • Lžící nandejte směs do cukrářského sáčku.
  • Připravte si dvě sklenice a začněte sestavovat dezert.
  • Do každé sklenice nandejte jahodového pyré, pak vrstvu pěny a opakujte ještě dvakrát, dokud nespotřebujete všechny ingredience.
  • Posypte na kostičky nakrájenými jahodami a/nebo čerstvou citronovou kůrou a podávejte.
  • Užijte si to!
Našlehaná citronová pěna z mascarpone s nakyslým jahodovým pyré ve sklenicích s vedle položenými lžičkami.
www.stressbaking.com

Vyzkoušejte i naše další nejsladší jahodové recepty! Je libo knedlíky, koláče, buchty nebo sirup? Inspirujte se.

Jahodové cheesecake řezy

Tyto luxusní nepečené řezy z mascarpone si zamilujete! Korpus z BeBe sušenek, lehoučký krém s nádechem máty a macerované jahody dohromady tvoří výtečný dezert, který prostě musíte ochutnat.

Co budete potřebovat

Na korpus:

  • 140 g BeBe sušenek, drcených
  • 50 g třtinového cukru
  • 6 lžic másla, rozpuštěného
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na krém:

  • 120 ml smetany ke šlehání
  • 230 g mascarpone
  • 30 g moučkového cukru
  • ¾ lžičky mátového extraktu
  • ½ lžičky vanilkové pasty

Na topping:

  • 450 g čerstvých jahod nakrájených na plátky
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 3-4 snítky čerstvé máty, nakrájené na malé kousky

Postup

  • Rozdrťte sušenky v kuchyňském robotu nebo v sáčku se zipem pomocí válečku.
  • Ve střední misce smíchejte rozdrobené sušenky a třtinový cukr a promíchejte.
  • Poté přidejte rozpuštěné máslo a vanilku a míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
  • Pevně směs ​​zatlačte na dno plechu 20 x 20 cm vyloženého pečícím papírem.
  • Dejte do lednice, zatímco budete připravovat náplň.
  • Ručním mixérem nebo stolním mixérem s nástavcem na šlehání šlehejte smetanu ke šlehání do tuha, asi 2-3 minuty.
  • Dejte stranou.
  • V jiné misce šlehejte mascarpone, moučkový cukr, mátový extrakt a vanilkovou pastu na středním stupni, dokud se vše dobře nespojí, asi 1-2 minuty.
  • Poté pomocí stěrky vmíchejte šlehačku.
  • Směs rozetřete na připravený vychladlý korpus.
  • Nechte v chladu, dokud nebudete připraveni k podávání {ideálně chlaďte 2 hodiny před podáváním}.
  • Nakrájené jahody dejte do mísy a posypte krystalovým cukrem a čerstvou mátou.
  • Promíchejte a nechte uležet a macerovat asi 30 minut.
  • Zvedněte cheesecake z plechu pomocí pečícího papíru.
  • Nakrájejte na řezy a poté na ně navrstvěte nakrájené jahody (nezapomeňte scedit veškerou nahromaděnou šťávu z jahod).
  • Nechte si chutnat!
Nepečené jahodové řezy z mascarpone.
www.twosugarbugs.com

Mascarpone je nám známé zejména z klasického italského dezertu tiramisu. Věděli jste ale, že je tento sýr neskutečně všestanný a perfektně se vyjímá i ve slaných pokrmech nebo dokonce polévkách? Přečtěte si náš obsáhlý článek o mascarpone a objevte všechny jeho skryté stránky a zpříjemněte si svůj kulinářský a chuťový zážitek!

A jak vám naše dnešní recepty jahodové mascarpone chutnaly? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X