Léto se blíží a s ním i sezóna jahod.
Vyzkoušejte naše dokonalé recepty na mascarpone s jahodami v 5 různých podobách.
Máme pro vás cheesecake řezy, pěnu i pusinkovou roládu.
Pochutnáte si!
Jahody s čokoládou plněné mascarpone
Jahody plněné sladkou směsí z mascarpone, citronu a vanilky, polité čokoládou a posypané ořechy jsou dokonalým zdravým dezertem vhodným pro každou příležitost!
Co budete potřebovat
- 230 g mascarpone, měkčeného
- 2 lžičky citronové šťávy
- ½ lžičky vanilky
- 3 lžíce moučkového cukru
- 24 jahod bez stopky
- 30 g polosladké čokolády
- 2 lžíce jemně nasekaných ořechů (jakýkoli druh, který preferujete)
Postup
- Do střední mísy přidejte mascarpone, citronovou šťávu, vanilku a moučkový cukr.
- Míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Naberte směs do uzavíratelného plastového sáčku a odstřihněte roh.
- Jahody vydlabejte a naplňte je mascarpone směsí.
- Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu.
- Rozpuštěnou čokoládu naberte do uzavíratelného plastového sáčku, ustřihněte roh a čokoládou ozdobte mascarpone viz foto níže.
- Posypte nasekanými ořechy.
- Jahody uchovávejte v lednici, dokud nejste připraveni podávat.
- Nechte si chutnat!

Ke sladkému dezertu se skvěle hodí lahodná káva. Podívejte se na naše recenze 3 nejoblíbenějších kávovarů Jura a zjistěte, proč jsou tak výjimečné.
Pusinková roláda s macerovanými jahodami
Tohle je naprosto božský letní dezert! Jemná pusinková roláda plněná jahodami a krémem z mascarpone a podávaná s macerovanými jahodami se u vás stoprocentně stane hitem.
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 4 bílky
- 225 g moučkového cukru
- 1 lžička prosáté kukuřičné mouky
Na náplň:
- 150 ml smetany ke šlehání
- 150 ml mascarpone
- prosátý moučkový cukr, podle chuti
- 225 g jahod (každou nakrájejte na 4 nebo 6 kousků v závislosti na jejich velikosti)
- 1-2 listy bazalky natrhané najemno
Na macerované jahody:
- 225 g jahod nakrájených na plátky
- 2 lžičky krystalového cukru
- ½ lžičky balzamikového octa
- 3–4 listy bazalky natrhané najemno
Postup
- Pečící plech vyložte pečicím papírem.
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Do velké čisté mísy dejte 4 bílky.
- Šlehejte bílky, dokud vám nevznikne hustá směs, ze které se tvoří měkké špičky.
- Za stálého šlehání po lžících přidejte 225 g moučkového cukru.
- Přidejte kukuřičnou mouku a prošlehejte.
- Těsto vyklopte na vyložený plech a rozprostřete do roviny.
- Pečte 8 minut.
- Snižte teplotu trouby na 160 °C a pečte dalších 8 minut.
- Na pracovní plochu položte čistou utěrku.
- Nahoru položte list pečícího papíru.
- Vyjměte těsto z trouby a obraťte na nový list pečícího papíru.
- Nechte 1-2 hodiny chladnout.
- Přípravte si náplň.
- Šlehejte 150 ml smetany ke šlehání ve velké míse, dokud nezačne houstnout.
- Přidejte 150 ml mascarpone a promíchejte.
- Přidejte moučkový cukr podle chuti, po lžičkách a promíchejte.
- Jakmile těsto vychladne, jemně odloupněte pečící papír od jeho základny.
- Krém rozetřete na těsto a ponechte 2 cm okraj bez náplně na kratší straně k vám a 1 cm okraj od nejvzdálenějšího krátkého okraje.
- Navrch dejte 225 g připravených jahod a rovnoměrně je rozdělte.
- Posypte trochou jemně natrhaných lístků bazalky.
- Roládu rolujte z kratší strany, která je vám nejblíže.
- K tomu použijte pečící papír a utěrku.
- Nebojte se, pokud roláda trochu praskne.
- Dejte do lednice, dokud nebudete připraveni podávat.
- Mezitím dejte 225 g nakrájených jahod do mísy se 2 lžičkami cukru a zamíchejte.
- Přidejte ½ lžičky balzamikového octa a znovu promíchejte.
- Nechte 30 minut odstát, aby jahody pustily trochu šťávy.
- Nenechávejte je odstát déle než 90 minut, protože pak příliš změknou.
- Roládu přendejte na servírovací talíř, poprašte trochou moučkového cukru a podávejte s macerovanými jahodami.

Máme pro vás i 10 nejlepších receptů na kokosové pusinky! Vychutnejte si každé sousto.
Objevte podobné tipy
Jahodový dort s krémem z mascarpone
Připravte si tento velkolepý máslový dort s mascarpone krémem provoněným pomerančem a čerstvými jahodami. Překvapivě je i snadný na přípravu a vaše rodina i hosté ho budou milovat!
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 240 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 110 g másla, změklého
- 200 g krupicového cukru
- 2 velká vejce, pokojové teploty
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 170 g zakysané smetany
Na náplň:
- 450 g smetany ke šlehání
- 200 g krupicového cukru
- 1 balení ztužovače šlehačky
- 340 g mascarpone
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžíce strouhané pomerančové kůry
- 2 lžíce pomerančového likéru (volitelně)
- 900 g jahod zbavených listů
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Vymažte tukem 23 cm dortovou pružinovou formu.
- Ve střední míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- Ve velké míse šlehejte máslo a cukr, dokud vám nezvnikne světlá a nadýchaná směs.
- Jedno po druhém zašlehejte vejce; po přidání druhého vejce zastavte a oškrábejte stěny a dno misky a krátce promíchejte, aby se začlenily všechny lepkavé zbytky.
- Vmíchejte vanilkový extrakt.
- Do těsta přidávejte suché ingredience střídavě se zakysanou smetanou a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Těsto rozetřete do připravené formy a stěrkou nebo nožem zarovnejte povrch.
- Dort pečte 40 až 45 minut, dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté.
- Vyjměte dort z trouby a nechte 10 minut chladnout.
- Přejeďte tenkou čepelí kolem okrajů, abyste jej uvolnili ze stran, poté odepněte formu a vyjměte dort.
- Přesuňte jej na mřížku, aby zcela vychladl.
- Šlehejte hustou smetanu, dokud se vám nevytvoří měkké vrcholy.
- Smíchejte 70 g cukru se ztužovačem šlehačky a přidejte do smetany.
- Šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé vrcholy.
- Odeberte 1 a 1/2 šálku šlehačky a dejte stranou na ozdobení vršku.
- V samostatné misce vyšlehejte mascarpone se zbylým cukrem, vanilkovým extraktem, pomerančovou kůrou a likérem do hladka.
- Do mascarpone směsi vmíchejte šlehačku.
- Zoubkovaným nožem rozřízněte dort vodorovně na polovinu.
- Odstraňte horní polovinu a dejte ji stranou.
- Vraťte spodní polovinu na dno formy.
- Nasaďte na dort boky formy a uzavřete kolem dortu.
- Jahody nakrájejte svisle na poloviny a položte je na dort tak, aby se řezné strany dotýkaly stěn formy.
- Střed dortu naplňte celými jahodami a vršky seřízněte tak, aby byly kratší než boky formy.
- Na jahody rozetřete náplň.
- Poklepejte formou o pracovní plochut, tím vyplníte případné mezery.
- Přiklopte dort horní vrstvou, řeznou stranou dolů.
- Vršek dortu potřete odloženou.
- V případě potřeby ozdobte dalšími jahodami.
- Ihned podávejte!

Citrónová pěna z mascarpone s jahodovým pyré
Lehce nasládlá našlehaná citronová pěna z mascarpone v kombinaci s nakyslým jahodovým pyré vytváří dokonalý krémový a dekadentní letní dezert. To prostě musíte vyzkoušet!
Co budete potřebovat
Na jahodové pyré:
- 2 šálky jahod, oloupaných a nakrájených
- 3 lžíce krystalového cukru
- kůra z 1 citronu
Na pěnu:
- 170 g mascarpone
- 1 a ½ lžíce krystalového cukru
- ½ šálku smetany ke šlehání
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- špetka soli
- 1 lžíce citronové šťávy
- volitelně na ozdobení: nakrájené jahody, čerstvá citronová kůra
Postup
- Ve středním hrnci zahřívejte na středním plameni jahody, cukr a citron po dobu 10 minut.
- Jahody by měly být zredukovány na šťavnatou, bublinkovou ,,marmeládu“.
- Rozmixujte ponorným mixérem na hladší směs.
- Nemusí být dokonale hladká – ale pokud ji chcete hladší, stačí ji protlačit přes jemné síto, abyste odstranili semínka.
- Dejte do lednice chladit, zatímco budete připravovat pěnu.
- Ve střední misce smíchejte mascarpone a 1 lžíci cukru a pomocí ručního nebo stolního mixéru šlehejte na vysokou rychlost, dokud se nespojí.
- V další misce smíchejte smetanu ke šlehání, 1/2 lžíce cukru, vanilku a sůl a pomocí ručního mixéru šlehejte na vysokou rychlost, dokud se nevytvoří měkké vrcholy.
- Smetanovou směs spolu s citronovou šťávou vmíchejte do směsi mascarpone.
- Lžící nandejte směs do cukrářského sáčku.
- Připravte si dvě sklenice a začněte sestavovat dezert.
- Do každé sklenice nandejte jahodového pyré, pak vrstvu pěny a opakujte ještě dvakrát, dokud nespotřebujete všechny ingredience.
- Posypte na kostičky nakrájenými jahodami a/nebo čerstvou citronovou kůrou a podávejte.
- Užijte si to!

Vyzkoušejte i naše další nejsladší jahodové recepty! Je libo knedlíky, koláče, buchty nebo sirup? Inspirujte se.
Jahodové cheesecake řezy
Tyto luxusní nepečené řezy z mascarpone si zamilujete! Korpus z BeBe sušenek, lehoučký krém s nádechem máty a macerované jahody dohromady tvoří výtečný dezert, který prostě musíte ochutnat.
Co budete potřebovat
Na korpus:
- 140 g BeBe sušenek, drcených
- 50 g třtinového cukru
- 6 lžic másla, rozpuštěného
- 1 lžička vanilkového extraktu
Na krém:
- 120 ml smetany ke šlehání
- 230 g mascarpone
- 30 g moučkového cukru
- ¾ lžičky mátového extraktu
- ½ lžičky vanilkové pasty
Na topping:
- 450 g čerstvých jahod nakrájených na plátky
- 2 lžíce krystalového cukru
- 3-4 snítky čerstvé máty, nakrájené na malé kousky
Postup
- Rozdrťte sušenky v kuchyňském robotu nebo v sáčku se zipem pomocí válečku.
- Ve střední misce smíchejte rozdrobené sušenky a třtinový cukr a promíchejte.
- Poté přidejte rozpuštěné máslo a vanilku a míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Pevně směs zatlačte na dno plechu 20 x 20 cm vyloženého pečícím papírem.
- Dejte do lednice, zatímco budete připravovat náplň.
- Ručním mixérem nebo stolním mixérem s nástavcem na šlehání šlehejte smetanu ke šlehání do tuha, asi 2-3 minuty.
- Dejte stranou.
- V jiné misce šlehejte mascarpone, moučkový cukr, mátový extrakt a vanilkovou pastu na středním stupni, dokud se vše dobře nespojí, asi 1-2 minuty.
- Poté pomocí stěrky vmíchejte šlehačku.
- Směs rozetřete na připravený vychladlý korpus.
- Nechte v chladu, dokud nebudete připraveni k podávání {ideálně chlaďte 2 hodiny před podáváním}.
- Nakrájené jahody dejte do mísy a posypte krystalovým cukrem a čerstvou mátou.
- Promíchejte a nechte uležet a macerovat asi 30 minut.
- Zvedněte cheesecake z plechu pomocí pečícího papíru.
- Nakrájejte na řezy a poté na ně navrstvěte nakrájené jahody (nezapomeňte scedit veškerou nahromaděnou šťávu z jahod).
- Nechte si chutnat!

Mascarpone je nám známé zejména z klasického italského dezertu tiramisu. Věděli jste ale, že je tento sýr neskutečně všestanný a perfektně se vyjímá i ve slaných pokrmech nebo dokonce polévkách? Přečtěte si náš obsáhlý článek o mascarpone a objevte všechny jeho skryté stránky a zpříjemněte si svůj kulinářský a chuťový zážitek!
A jak vám naše dnešní recepty jahodové mascarpone chutnaly? Napište nám do komentářů!