6 inspirativních receptů na polévky z kopřiv aneb pusťte zelenou barvu do vašeho talíře!

Bazalka, rozmarýn, tymián či saturejka.

V kuchyni používáme velké množství nejrůznějších bylinek.

Bylinky lze používat nejen k dochucení pokrmů, ale také jako základ jídla, například polévky.

Inspirujte se našimi recepty na kopřivovou polévku!

Skvěle chutná a dodá vám i řadu zdraví prospěšných látek.

Jarní kopřivová polévka

Pokud se z nějakého důvodu vyhýbáte mléčným výrobkům, tak tato polévka se dá připravit rovněž bez šlehačky. Její chuť bude stejně lahodná!

Ingredience:

  • 4 šálky čerstvých mladých kopřiv
  • 1/2 šálku šalotky
  • 1/2 šálku celeru
  • 2-3 brambory
  • 4 šálky kuřecího vývaru
  • 2 šálky vody
  • 1 a 1/2 PL čerstvé citronové šťávy
  • 3 PL šlehačky
  • 1 PL olivového oleje
  • 1 bobkový list 
  • 1 čajová lžička másla
  • 1/2 čajové lžičky sušeného tymiánu
  • sůl, pepř

Postup:

  1. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu.
  2. Vhoďte do něj kopřivy a blanšírujte je po dobu přibližně 2 minut.
  3. Poté kopřivy přeneste z vroucí vody do misky s ledovou vodou.
  4. Odřízněte z kopřiv silnější stonky.
  5. V hrnci zahřejte olivový olej a orestujte na něm nakrájenou šalotku a celer, přibližně 5 minut.
  6. Přidejte do hrnce nakrájené brambory, kuřecí vývar, bobkový list a tymián.
  7. Přiveďte k varu a vařte přibližně 5 minut.
  8. Kopřivy pokrájejte a přidejte je rovněž do hrnce.
  9. Zalijte vše dvěma šálky vody a vařte vše na mírném ohni za občasného míchání přibližně 15 minut, dokud brambory nezměknou.
  10. Vyjměte z hrnce bobkový list a směs pomocí ponorného mixéru rozmixujte dohladka.
  11. Přidejte citronovou šťávu, šlehačku a dochuťte solí a pepřem.

Kopřivová polévka se servíruje posypaná černým pepřem a ozdobená snítkou máty.

Polévka připravená z čerstvých kopřiv ozdobená mátou
zdroj: simplyrecipes.com

Jemný kopřivový krém

Tato svěže zelená krémová polévka může být velmi zdravou a chutnou večeří. Pokud chcete docílit hustšího krému, přidejte více brambor či případně i další zeleninu jako mrkev, petržel či celer.

Ingredience:

  • 2 šálky čerstvých mladých kopřiv
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 brambory
  • 2 šálky vody
  • 1 kostička bujónu
  • 1 PL čerstvé citronové šťávy
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Kopřivy propláchněte a odstraňte z nich silnější stonky.
  2. V hrnci zahřejte olej a dejte na něj zesklovatět nakrájenou cibuli.
  3. Poté přidejte i prolisovaný česnek a nechte ho rozvonět.
  4. Přidejte do hrnce nakrájené brambory, vývar připravený z bujónu a vodu.
  5. Důkladně promíchejte, přikryjte pokličkou a nechte vařit přibližně 10 minut.
  6. Když brambory trochu změknou, přidejte do hrnce pokrájené listy kopřivy a vařte přibližně minutu.
  7. Přidejte citronovou šťávu a vše rozmixujte za pomoci ponorného mixéru.
  8. Dochuťte solí a pepřem.

Krém z kopřivy servírujte pokapaný olivovým olejem a posypaný semínky.

Miska s polévkou z kopřiv podávaná se semínky a olivovým olejem
zdroj: veganonboard.com

Z kopřivy nemusíte vždy připravovat jen polévku, do jídelníčku jí lze zakomponovat i jinak. Podívejte se na naše další recepty z kopřivy!

Smetanová polévka z mladých kopřiv, pórku a brambor

Chuť kopřiv se velmi dobře snoubí se šlehačkou či smetanou. Vyzkoušejte jejich kombinaci v této lahodné polévce!

Ingredience:

  • 2 šálky čerstvých mladých kopřiv
  • 4 pórky
  • 3-4 brambory
  • 1 šálek šlehačky
  • 4 šálky kuřecího vývaru
  • 1/3 šálku kopru
  • 2 PL másla
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Pórek umyjte a jeho bílou část nakrájejte na kolečka.
  2. Následně ho do měkka povařte v hrnci, ve kterém jste rozpustili máslo a troškou oleje.
  3. Poté k pórku přidejte na kostičky nakrájené brambory, zalijte vývarem a vařte v hrnci zakrytém pokličkou doměkka, přibližně 20 minut.
  4. V mezidobě si v hrnci s horkou vodou a následně v misce se studenou vodou blanšírujte kopřivy.
  5. Když brambory změknou, přidejte do hrnce kopřivy, kopr, šlehačku a koření.
  6. Promíchejte a následně ponorným vařičem nebo za pomoci kuchyňského robotu rozmixujte do podoby hladkého pyré.

Kopřivová polévka s pórkem a bramborami se podává s čerstvým pečivem a ozdobená zakysanou smetanou.

Misky se svěže zeleným kopřivovým krémem, ozdobené bylinkami a květy
zdroj: dishnthekitchen.com

Kopřivová krémová polévka se slaninou

Tato polévka nemusí být vždy jen pro vegetariány. Lze do ní jednoduše přidat kousky slaniny či uzeného masa.

Ingredience:

  • 4 šálky čerstvých mladých kopřiv
  • 200 g slaniny
  • 1 cibule
  • 3 brambory
  • 1/3 květáku
  • několik růžiček brokolice
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 šálku šlehačky
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1 PL másla
  • čerstvá šťáva z jednoho citronu
  • 1 čajová lžička dijonské hořčice
  • 1 bobkový list
  • tymián
  • sůl, pepř

Postup:

  1. V hrnci zahřejte máslo a doměkka na něm povařte nakrájenou cibuli, brambory, květák a brokolici, přibližně 6-7 minut.
  2. V mezidobě si nakrájejte na kostičky slaninu a orestujte ji na pánvi.
  3. Následně přidejte prolisované stroužky česneku, bobkový list, vývar, hořčici, sůl a pepř.
  4. Vše důkladně promíchejte a přiveďte k varu.
  5. Vařte přibližně 10-15 minut, dokud nebudete zelenina měkká.
  6. V mezidobě si umyjte kopřivy, odstraňte z nich silnější stonky a pomocí horké a následně studené vody je blanšírujte.
  7. Poté listy kopřivy přidejte do hrnce a povařte 1-2 minuty.
  8. Přilijte citronovou šťávu a ponorným mixérem nebo kuchyňským robotem rozmixujte dohladka.
  9. Do pyré následně přidejte šlehačku a tymián.
  10. Ochutnejte a případně ještě dosolte.
Polévka z kopřiv s orestovanou slaninou
zdroj: irenamacri.com

Na jaře si můžete uvařit nejen polévku z kopřiv. Načerpejte inspiraci z našich rozmanitých receptů na jarní polévky!

Polévka z kopřiv a cukety se slunečnicovými semínky

Chystáte-li polévku jako součást jarního menu pro hosty, ozdobte ji květy jedlých květin a semínky. Gurmánský zážitek bude dokonalý.

Ingredience:

  • 2 šálky čerstvých mladých kopřiv
  • 1 cuketa
  • 4 brambory
  • 1 stroužek česneku
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • slunečnicová semínka
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Cuketu a brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  2. Omyjte kopřivy a odstraňte z nich větší stonky.
  3. Nakrájené brambory, cuketu, kopřivy a prolisovaný česnek vložte do hrnce a zalijte vývarem.
  4. Přiveďte směs k varu, přiklopte pokličkou a vařte přibližně 15 minut, než cuketa a brambory změknou.
  5. Rozmixujte za pomoci ponorného vařiče nebo kuchyňského robota dohladka.
  6. Dochuťte solí a pepřem.

Hotová kopřivová polévka se posype orestovanými slunečnicovými semínky.

Kopřivový krém se slunečnicovými semínka a cuketou
zdroj: simplybeyondherbs.com

Na jaře jsou louky plné pampelišek. I z nich se dají připravit velmi chutné pokrmy. Inspirujte se našimi recepty z pampelišky 10krát jinak.

Zeleninová polévka s kopřivami

Polévka s kopřivami nemusí mít vždy pouze typickou podobu krému. Lze je přidat i do klasického vývaru se zeleninou.

Ingredience:

  • 2 šálky čerstvých mladých kopřiv
  • 6 baby brambor
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 menší celer
  • 3 řapíkaté celery
  • 3 stroužky česneku
  • 1 pórek
  • 2 PL olivového oleje
  • 1 bobkový list
  • jarní cibulka
  • kopr
  • petrželka
  • sůl, pepř

Postup:

  1. V hrnci rozehřejte olej a následně do něj přidejte nakrájenou zeleninu, tedy cibuli, mrkev, petržel, pórek, celer, řapíkatý celer.
  2. Zeleninu restujte přibližně 5 minut, přidejte prolisovaný česnek a povařte další 2 minuty.
  3. Přilijte do hrnce přibližně dva a půl litru vody a přidejte bobkový list.
  4. Lehce osolte a přiveďte k varu.
  5. Vařte v zakrytém hrnci přibližně 30-35 minut.
  6. Přidejte do hrnce celé baby brambory a vařte ještě přibližně 10 minut, než budou brambory i ostatní zelenina zcela měkké.
  7. Nakonec přidejte pokrájené kopřivy, které jste předtím blanšírovali.
Polévka připravená ze směsi zeleniny a kopřiv
zdroj: houseandgarden.co.uk

Proč zařadit kopřivu do svého jídelníčku?

Na kopřivu má většina z nás nepříliš příjemné vzpomínky z dětství, kdy nám setkání s ní téměř vždy způsobilo typické popálení, svědění a vyrážku. Kopřiva se ale již několik staletí využívá také v léčitelství, kosmetice i kuchyni. Našemu organismu totiž přináší řadu pozitivních účinků. Ty jsou nejvýraznější především u čerstvých mladých rostlin.

Z hlediska vitamínů je kopřiva bohatá především na vitamíny C, A a K, dále obsahuje i řadu minerálů, jako je železo, fosfor, hořčík, křemík a vápník. Z hlediska léčivých účinků je známé použití této byliny při chudokrevnosti či problémech s klouby. V neposlední řadě má příznivý vliv rovněž na detoxikaci krve a celého organismu.

Kopřivu lze použít nejen na polévku

Kromě rozmanitých polévek lze z kopřiv připravovat i další pokrmy. Nejen na Velikonoce je můžete přidávat do nádivky, zpestřit jimi můžete rovněž nejrůznější saláty či pomazánky. Z hlediska nápojů si z kopřiv můžete připravit velmi chutný čaj. Nejrůznější výzkumy navíc prokazují, že jeho pravidelné pití je pro náš organismus velmi prospěšné.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.