Bazalka, rozmarýn, tymián či saturejka.
V kuchyni používáme velké množství nejrůznějších bylinek.
Bylinky lze používat nejen k dochucení pokrmů, ale také jako základ jídla, například polévky.
Inspirujte se našimi recepty na kopřivovou polévku!
Skvěle chutná a dodá vám i řadu zdraví prospěšných látek.
Jarní kopřivová polévka
Pokud se z nějakého důvodu vyhýbáte mléčným výrobkům, tak tato polévka se dá připravit rovněž bez šlehačky. Její chuť bude stejně lahodná!
Ingredience:
- 4 šálky čerstvých mladých kopřiv
- 1/2 šálku šalotky
- 1/2 šálku celeru
- 2-3 brambory
- 4 šálky kuřecího vývaru
- 2 šálky vody
- 1 a 1/2 PL čerstvé citronové šťávy
- 3 PL šlehačky
- 1 PL olivového oleje
- 1 bobkový list
- 1 čajová lžička másla
- 1/2 čajové lžičky sušeného tymiánu
- sůl, pepř
Postup:
- V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu.
- Vhoďte do něj kopřivy a blanšírujte je po dobu přibližně 2 minut.
- Poté kopřivy přeneste z vroucí vody do misky s ledovou vodou.
- Odřízněte z kopřiv silnější stonky.
- V hrnci zahřejte olivový olej a orestujte na něm nakrájenou šalotku a celer, přibližně 5 minut.
- Přidejte do hrnce nakrájené brambory, kuřecí vývar, bobkový list a tymián.
- Přiveďte k varu a vařte přibližně 5 minut.
- Kopřivy pokrájejte a přidejte je rovněž do hrnce.
- Zalijte vše dvěma šálky vody a vařte vše na mírném ohni za občasného míchání přibližně 15 minut, dokud brambory nezměknou.
- Vyjměte z hrnce bobkový list a směs pomocí ponorného mixéru rozmixujte dohladka.
- Přidejte citronovou šťávu, šlehačku a dochuťte solí a pepřem.
Kopřivová polévka se servíruje posypaná černým pepřem a ozdobená snítkou máty.

Jemný kopřivový krém
Tato svěže zelená krémová polévka může být velmi zdravou a chutnou večeří. Pokud chcete docílit hustšího krému, přidejte více brambor či případně i další zeleninu jako mrkev, petržel či celer.
Ingredience:
- 2 šálky čerstvých mladých kopřiv
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 brambory
- 2 šálky vody
- 1 kostička bujónu
- 1 PL čerstvé citronové šťávy
- sůl, pepř
Postup:
- Kopřivy propláchněte a odstraňte z nich silnější stonky.
- V hrnci zahřejte olej a dejte na něj zesklovatět nakrájenou cibuli.
- Poté přidejte i prolisovaný česnek a nechte ho rozvonět.
- Přidejte do hrnce nakrájené brambory, vývar připravený z bujónu a vodu.
- Důkladně promíchejte, přikryjte pokličkou a nechte vařit přibližně 10 minut.
- Když brambory trochu změknou, přidejte do hrnce pokrájené listy kopřivy a vařte přibližně minutu.
- Přidejte citronovou šťávu a vše rozmixujte za pomoci ponorného mixéru.
- Dochuťte solí a pepřem.
Krém z kopřivy servírujte pokapaný olivovým olejem a posypaný semínky.

Z kopřivy nemusíte vždy připravovat jen polévku, do jídelníčku jí lze zakomponovat i jinak. Podívejte se na naše další recepty z kopřivy!
Smetanová polévka z mladých kopřiv, pórku a brambor
Chuť kopřiv se velmi dobře snoubí se šlehačkou či smetanou. Vyzkoušejte jejich kombinaci v této lahodné polévce!
Ingredience:
- 2 šálky čerstvých mladých kopřiv
- 4 pórky
- 3-4 brambory
- 1 šálek šlehačky
- 4 šálky kuřecího vývaru
- 1/3 šálku kopru
- 2 PL másla
- olivový olej
- sůl, pepř
Postup:
- Pórek umyjte a jeho bílou část nakrájejte na kolečka.
- Následně ho do měkka povařte v hrnci, ve kterém jste rozpustili máslo a troškou oleje.
- Poté k pórku přidejte na kostičky nakrájené brambory, zalijte vývarem a vařte v hrnci zakrytém pokličkou doměkka, přibližně 20 minut.
- V mezidobě si v hrnci s horkou vodou a následně v misce se studenou vodou blanšírujte kopřivy.
- Když brambory změknou, přidejte do hrnce kopřivy, kopr, šlehačku a koření.
- Promíchejte a následně ponorným vařičem nebo za pomoci kuchyňského robotu rozmixujte do podoby hladkého pyré.
Kopřivová polévka s pórkem a bramborami se podává s čerstvým pečivem a ozdobená zakysanou smetanou.

Objevte podobné tipy
Kopřivová krémová polévka se slaninou
Tato polévka nemusí být vždy jen pro vegetariány. Lze do ní jednoduše přidat kousky slaniny či uzeného masa.
Ingredience:
- 4 šálky čerstvých mladých kopřiv
- 200 g slaniny
- 1 cibule
- 3 brambory
- 1/3 květáku
- několik růžiček brokolice
- 3 stroužky česneku
- 1/2 šálku šlehačky
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1 PL másla
- čerstvá šťáva z jednoho citronu
- 1 čajová lžička dijonské hořčice
- 1 bobkový list
- tymián
- sůl, pepř
Postup:
- V hrnci zahřejte máslo a doměkka na něm povařte nakrájenou cibuli, brambory, květák a brokolici, přibližně 6-7 minut.
- V mezidobě si nakrájejte na kostičky slaninu a orestujte ji na pánvi.
- Následně přidejte prolisované stroužky česneku, bobkový list, vývar, hořčici, sůl a pepř.
- Vše důkladně promíchejte a přiveďte k varu.
- Vařte přibližně 10-15 minut, dokud nebudete zelenina měkká.
- V mezidobě si umyjte kopřivy, odstraňte z nich silnější stonky a pomocí horké a následně studené vody je blanšírujte.
- Poté listy kopřivy přidejte do hrnce a povařte 1-2 minuty.
- Přilijte citronovou šťávu a ponorným mixérem nebo kuchyňským robotem rozmixujte dohladka.
- Do pyré následně přidejte šlehačku a tymián.
- Ochutnejte a případně ještě dosolte.

Na jaře si můžete uvařit nejen polévku z kopřiv. Načerpejte inspiraci z našich rozmanitých receptů na jarní polévky!
Polévka z kopřiv a cukety se slunečnicovými semínky
Chystáte-li polévku jako součást jarního menu pro hosty, ozdobte ji květy jedlých květin a semínky. Gurmánský zážitek bude dokonalý.
Ingredience:
- 2 šálky čerstvých mladých kopřiv
- 1 cuketa
- 4 brambory
- 1 stroužek česneku
- 4 šálky zeleninového vývaru
- slunečnicová semínka
- sůl, pepř
Postup:
- Cuketu a brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Omyjte kopřivy a odstraňte z nich větší stonky.
- Nakrájené brambory, cuketu, kopřivy a prolisovaný česnek vložte do hrnce a zalijte vývarem.
- Přiveďte směs k varu, přiklopte pokličkou a vařte přibližně 15 minut, než cuketa a brambory změknou.
- Rozmixujte za pomoci ponorného vařiče nebo kuchyňského robota dohladka.
- Dochuťte solí a pepřem.
Hotová kopřivová polévka se posype orestovanými slunečnicovými semínky.

Na jaře jsou louky plné pampelišek. I z nich se dají připravit velmi chutné pokrmy. Inspirujte se našimi recepty z pampelišky 10krát jinak.
Zeleninová polévka s kopřivami
Polévka s kopřivami nemusí mít vždy pouze typickou podobu krému. Lze je přidat i do klasického vývaru se zeleninou.
Ingredience:
- 2 šálky čerstvých mladých kopřiv
- 6 baby brambor
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 menší celer
- 3 řapíkaté celery
- 3 stroužky česneku
- 1 pórek
- 2 PL olivového oleje
- 1 bobkový list
- jarní cibulka
- kopr
- petrželka
- sůl, pepř
Postup:
- V hrnci rozehřejte olej a následně do něj přidejte nakrájenou zeleninu, tedy cibuli, mrkev, petržel, pórek, celer, řapíkatý celer.
- Zeleninu restujte přibližně 5 minut, přidejte prolisovaný česnek a povařte další 2 minuty.
- Přilijte do hrnce přibližně dva a půl litru vody a přidejte bobkový list.
- Lehce osolte a přiveďte k varu.
- Vařte v zakrytém hrnci přibližně 30-35 minut.
- Přidejte do hrnce celé baby brambory a vařte ještě přibližně 10 minut, než budou brambory i ostatní zelenina zcela měkké.
- Nakonec přidejte pokrájené kopřivy, které jste předtím blanšírovali.

Proč zařadit kopřivu do svého jídelníčku?
Na kopřivu má většina z nás nepříliš příjemné vzpomínky z dětství, kdy nám setkání s ní téměř vždy způsobilo typické popálení, svědění a vyrážku. Kopřiva se ale již několik staletí využívá také v léčitelství, kosmetice i kuchyni. Našemu organismu totiž přináší řadu pozitivních účinků. Ty jsou nejvýraznější především u čerstvých mladých rostlin.
Z hlediska vitamínů je kopřiva bohatá především na vitamíny C, A a K, dále obsahuje i řadu minerálů, jako je železo, fosfor, hořčík, křemík a vápník. Z hlediska léčivých účinků je známé použití této byliny při chudokrevnosti či problémech s klouby. V neposlední řadě má příznivý vliv rovněž na detoxikaci krve a celého organismu.
Kopřivu lze použít nejen na polévku
Kromě rozmanitých polévek lze z kopřiv připravovat i další pokrmy. Nejen na Velikonoce je můžete přidávat do nádivky, zpestřit jimi můžete rovněž nejrůznější saláty či pomazánky. Z hlediska nápojů si z kopřiv můžete připravit velmi chutný čaj. Nejrůznější výzkumy navíc prokazují, že jeho pravidelné pití je pro náš organismus velmi prospěšné.