Chystáte občerstvení pro nějakou důležitou událost? Zkuste recepty na burizonové kuličky a uvidíte, že budete mít úspěch.
Pufovaná rýže dodá zajímavou a zcela netradiční chuť, takže budete rozhodně za hvězdu.
Každý jednotlivý recept je něčím jedinečný a záleží jen na vás, který si zamilujete ze všech nejvíc.
Potěšte nejen své blízké, ale také přátelé či kolegy v práci a nachystejte jim něco na zub.
Jednoduché burizonové kuličky
Cukroví z pufované rýže je tradiční sladkou pochoutkou. Cukr jaggery dodá úplně odlišnou chuť než ten bílý. Příprava je snadná a výsledek dokonale chutný a křupavý. Neváhejte omrknout i recepty na cukroví z burizonů.
Ingredience:
- 4 hrnky burizonů (pufované rýže)
- 1/2 hrnku cukru jaggery
- 1/4 hrnku vody
- 1/4 čajové lžičky kardamomového prášku
Postup
- Zahřejeme si pánev se silnějším dnem na střední teplotu.
- Přidáme cukr jaggery, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme, dokud se cukr úplně nerozpustí.
- Jakmile je hotovo, použijeme sítko k odstranění hrubých částic z jaggery a to tak, že směs přecedíme do jiné nádoby.
- Poté nalijeme hladké jaggery zpět do pánve a zahřejte na střední teplotu. Znovu přivedeme k varu.
- Jakmile je jaggery dostatečně husté, aby získalo lesklou konzistenci, přisypeme burizony/pufovanou rýži, prášek z kardamomu a promícháme.
- Po chvilce vypneme sporák a necháme pár minut vychladnout.
- Do misky dáme trochu oleje, namočíme do něj prsty, naolejujeme si ruce a odebíráme malé kousky hmoty.
- Tvarujeme z ní středně velké kuličky. Musíme pracovat rychle, protože směs po úplném vychladnutí během krátké chvíle zatuhne.
- Nakonec necháme kuličky trochu oschnout, dokud nebudou mít pokojovou teplotu.
- Uchováváme ve vzduchotěsné nádobě.

Burizonové kuličky z karamelek
Kombinace karamelových bonbonů, slazeného kondenzovaného mléka a pufované rýže je naprosto dokonalá.
Ingredience:
- 400 g jednotlivě balených karamelových bonbonů
- 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka Salka
- 4 polévkové lžíce nesoleného másla
- 60 velkých marshmallow
- 6 – 8 hrnků křupavých burizonů
Postup
- Nepřilnavý hrnec dáme na plotnu a nahřejeme na středně nízkou teplotu.
- Vhodíme karamely, máslo, zalijeme kondenzovaným mlékem a necháme společně rozpustit, až vznikne hladká karamelová směs.
- Pečící plech s okrajem vyložíme pečícím papírem a připravíme si mísu, do které nasypeme několik hrnků burizonů.
- Do hrnce s karamelem přihodíme marshmallow a vidličkou obracíme, aby byl každý kousek obalený v karamelu.
- Pomocí vidličky poté přeneseme do mísy s burizony a důkladně obalíme.
- Jakmile je kulička obalená, přendáme jí na plech s pečícím papírem.
- Takto postupně zpracujeme všechny kousky marshmallows. Podle potřeby přidáme do misky další burizony, až dokud nám nedojde marshmallow či karamelová omáčka na obalování.
- Klidně můžeme vhazovat do karamelu tři až čtyři marshmallow najednou, aby nám to netrvalo moc dlouho.
- Když kuličky zatuhnout, navrstvíme je do vzduchotěsné nádoby, přičemž každou vrstvu oddělíme voskovým papírem.
- Skladujeme v lednici. Pokud chceme skladovat o něco déle, můžeme nádobu vložit i do mrazáku. Výhodou je, že se dají kuličky konzumovat jak rozmražené, tak mražené.

Objevte podobné tipy
Burizonové kuličky ze salka
Pufovaná rýže je ideální surovina pro přípravu cukroví. Nemusí to být jen na Vánoce, naopak se hodí pro každý den.
Ingredience:
- 350 g granulovaného cukru
- 400 g slazeného kondenzovaného mléka
- 300 g čerstvého nesoleného másla
- 210 g burizonů
Postup
- Připravíme si hrnec, dáme do něj cukr a necháme zkaramelizovat.
- Snažíme se roztavit i ty nejmenší hrudky, které se mohou při karamelizaci vytvořit.
- Do zkaramelizovaného cukru pomalu naléváme kondenzované mléko z plechovky.
- Stále mícháme, aby se směs, která vznikne přiléváním mléka, zcela rozpustila.
- Jakmile karamel hladký, vmícháme do horké směsi máslo a mícháme do úplného rozpuštění.
- Odstavíme z plotny a přisypeme burizony. Důkladně promícháme a necháme zhruba 15 minut vychladnout, přičemž často mícháme až do vychladnutí.
- Rukou odebíráme kousky směsi a tvarujeme kuličky. Ruce je dobré čas od času opláchnout pod studenou vodou.
- Uložíme nejlépe do chladničky, kde vydrží cca 2 – 3 dny.

Vánoční cukroví z burizonů
Tenhle recept je trochu jiný, ale i tak moc dobrý. Příprava není nijak složitá a když nebudete spěchat, vytvoříte luxusní vánoční koule, po kterých se jen zapráší.
Ingredience:
- 200 g hnědého cukru
- 60 ml vody
- ½ lžičky soli
- 1 polévková lžíce kukuřičného sirupu
- 240 ml smetany ke šlehání
- 100 g mléčné čokolády (můžeme použít jakoukoli mléčnou čokoládu, kterou máte rádi)
- 2 hrnky pufované rýže/burizonů
Na ozdobu:
- M&M nebo lentilky
Postup
- Cukr, vodu, sůl a kukuřičný sirup dáme do hrnce a na středně vysokou teplotu zahřejeme. Musíme stále míchat, aby se cukr zcela rozpustil.
- Přivedeme k varu a necháme cca 5 minut vařit, aby směs začala houstnout.
- Přilijeme smetanu a mícháme, dokud se směs nespojí.
- Znovu přivedeme k varu a vaříme, až do té doby, než cukrový sirup zhoustne. To trvá asi 5 minut – 6 minut.
- Poté vaříme tak dlouho, aby směs dosáhla teploty 125 stupňů. Odstavíme a necháme vychladnout na 82 stupňů.
- Rozlámeme mléčnou čokoládu, vhodíme do hrnce a mícháme, až se rozpustí.
- Nakonec přisypeme burizony a opatrně promícháme. Pufovaná rýže je křehká a mohla by se rozdrobit.
- Polévkovou lžící nabíráme stejné množství směsi a skládáme vedle sebe na tác vyložený pečícím papírem.
- Necháme vychladnout tak, aby je bylo možné vzít do ruky, a vytvarujeme kuličky.
- Na každou z nich vmáčkneme několik lentilek či M&M. Cukroví necháme úplně vychladnout a zatuhnout.

Tip: Skvělé jsou také kuličky z burizonů bez salka.
Co budeme potřebovat:
1/2 hrnku vody, 1/2 hrnku cukru jaggery, 1/4 lžičky kardamomu, 4 hrnky burizonoů a 1/4 lžičky sušeného zázvoru (koření můžeme upravit dle chuti).
Jak na to:
Nahřejeme si pánev se silným dnem, do které vlijeme vodu a zahřejeme spolu s cukrem jaggery na mírném ohni. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
Sirup z jaggery přecedíme přes síto a vrátíme jej zpět do pánve. Začneme zahřívat na střední teplotu a přidáme sušený zázvor s kardamomem. Za stálého míchání necháme směs probublat.
Vypneme sporák a přisypeme pufovanou rýži. Promícháme, aby se vše spojilo. Dlaně namažeme olejem, a ještě horkou směs po částech odebíráme a tvoříme kuličky, které následně uložíme do vzduchotěsné nádoby.