Připravte si lahodné kuličky z burizonů, které se hodí na sváteční stůl i čajový dýchánek.

Chystáte občerstvení pro nějakou důležitou událost? Zkuste recepty na burizonové kuličky a uvidíte, že budete mít úspěch.

Pufovaná rýže dodá zajímavou a zcela netradiční chuť, takže budete rozhodně za hvězdu.

Každý jednotlivý recept je něčím jedinečný a záleží jen na vás, který si zamilujete ze všech nejvíc.

Potěšte nejen své blízké, ale také přátelé či kolegy v práci a nachystejte jim něco na zub.

Jednoduché burizonové kuličky

Cukroví z pufované rýže je tradiční sladkou pochoutkou. Cukr jaggery dodá úplně odlišnou chuť než ten bílý. Příprava je snadná a výsledek dokonale chutný a křupavý. Neváhejte omrknout i recepty na cukroví z burizonů.

Ingredience:

  • 4 hrnky burizonů (pufované rýže)
  • 1/2 hrnku cukru jaggery
  • 1/4 hrnku vody
  • 1/4 čajové lžičky kardamomového prášku

Postup

  • Zahřejeme si pánev se silnějším dnem na střední teplotu.
  • Přidáme cukr jaggery, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme, dokud se cukr úplně nerozpustí.
  • Jakmile je hotovo, použijeme sítko k odstranění hrubých částic z jaggery a to tak, že směs přecedíme do jiné nádoby.
  • Poté nalijeme hladké jaggery zpět do pánve a zahřejte na střední teplotu. Znovu přivedeme k varu.
  • Jakmile je jaggery dostatečně husté, aby získalo lesklou konzistenci, přisypeme burizony/pufovanou rýži, prášek z kardamomu a promícháme.
  • Po chvilce vypneme sporák a necháme pár minut vychladnout.
  • Do misky dáme trochu oleje, namočíme do něj prsty, naolejujeme si ruce a odebíráme malé kousky hmoty.
  • Tvarujeme z ní středně velké kuličky. Musíme pracovat rychle, protože směs po úplném vychladnutí během krátké chvíle zatuhne.
  • Nakonec necháme kuličky trochu oschnout, dokud nebudou mít pokojovou teplotu.
  • Uchováváme ve vzduchotěsné nádobě.
Zdravé kuličky z pufované rýže s cukrem jaggery.
Zdroj: https://www.archanaskitchen.com

Burizonové kuličky z karamelek

Kombinace karamelových bonbonů, slazeného kondenzovaného mléka a pufované rýže je naprosto dokonalá.

Ingredience:

  • 400 g jednotlivě balených karamelových bonbonů
  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka Salka
  • 4 polévkové lžíce nesoleného másla
  • 60 velkých marshmallow
  • 6 – 8 hrnků křupavých burizonů

Postup

  • Nepřilnavý hrnec dáme na plotnu a nahřejeme na středně nízkou teplotu.
  • Vhodíme karamely, máslo, zalijeme kondenzovaným mlékem a necháme společně rozpustit, až vznikne hladká karamelová směs.
  • Pečící plech s okrajem vyložíme pečícím papírem a připravíme si mísu, do které nasypeme několik hrnků burizonů.
  • Do hrnce s karamelem přihodíme marshmallow a vidličkou obracíme, aby byl každý kousek obalený v karamelu.
  • Pomocí vidličky poté přeneseme do mísy s burizony a důkladně obalíme.
  • Jakmile je kulička obalená, přendáme jí na plech s pečícím papírem.
  • Takto postupně zpracujeme všechny kousky marshmallows. Podle potřeby přidáme do misky další burizony, až dokud nám nedojde marshmallow či karamelová omáčka na obalování.
  • Klidně můžeme vhazovat do karamelu tři až čtyři marshmallow najednou, aby nám to netrvalo moc dlouho.
  • Když kuličky zatuhnout, navrstvíme je do vzduchotěsné nádoby, přičemž každou vrstvu oddělíme voskovým papírem.
  • Skladujeme v lednici. Pokud chceme skladovat o něco déle, můžeme nádobu vložit i do mrazáku. Výhodou je, že se dají kuličky konzumovat jak rozmražené, tak mražené.
Vynikající karamelová rýže z bonbonů, marshmallow a slazeného karamelového mléka.
Zdroj: https://www.afarmgirlsdabbles.com

Burizonové kuličky ze salka

Pufovaná rýže je ideální surovina pro přípravu cukroví. Nemusí to být jen na Vánoce, naopak se hodí pro každý den.

Ingredience:

  • 350 g granulovaného cukru
  • 400 g slazeného kondenzovaného mléka
  • 300 g čerstvého nesoleného másla
  • 210 g burizonů

Postup

  • Připravíme si hrnec, dáme do něj cukr a necháme zkaramelizovat.
  • Snažíme se roztavit i ty nejmenší hrudky, které se mohou při karamelizaci vytvořit.
  • Do zkaramelizovaného cukru pomalu naléváme kondenzované mléko z plechovky.
  • Stále mícháme, aby se směs, která vznikne přiléváním mléka, zcela rozpustila.
  • Jakmile karamel hladký, vmícháme do horké směsi máslo a mícháme do úplného rozpuštění.
  • Odstavíme z plotny a přisypeme burizony. Důkladně promícháme a necháme zhruba 15 minut vychladnout, přičemž často mícháme až do vychladnutí.
  • Rukou odebíráme kousky směsi a tvarujeme kuličky. Ruce je dobré čas od času opláchnout pod studenou vodou.
  • Uložíme nejlépe do chladničky, kde vydrží cca 2 – 3 dny.
Karamelové kuličky z pufované rýže.
Zdroj: https://thebakeawayblog.wixsite.com

Vánoční cukroví z burizonů

Tenhle recept je trochu jiný, ale i tak moc dobrý. Příprava není nijak složitá a když nebudete spěchat, vytvoříte luxusní vánoční koule, po kterých se jen zapráší.

Ingredience:

  • 200 g hnědého cukru
  • 60 ml vody
  • ½ lžičky soli
  • 1 polévková lžíce kukuřičného sirupu
  • 240 ml smetany ke šlehání
  • 100 g mléčné čokolády (můžeme použít jakoukoli mléčnou čokoládu, kterou máte rádi)
  • 2 hrnky pufované rýže/burizonů

Na ozdobu:

  • M&M nebo lentilky

Postup

  • Cukr, vodu, sůl a kukuřičný sirup dáme do hrnce a na středně vysokou teplotu zahřejeme. Musíme stále míchat, aby se cukr zcela rozpustil.
  • Přivedeme k varu a necháme cca 5 minut vařit, aby směs začala houstnout.
  • Přilijeme smetanu a mícháme, dokud se směs nespojí.
  • Znovu přivedeme k varu a vaříme, až do té doby, než cukrový sirup zhoustne. To trvá asi 5 minut – 6 minut.
  • Poté vaříme tak dlouho, aby směs dosáhla teploty 125 stupňů. Odstavíme a necháme vychladnout na 82 stupňů.
  • Rozlámeme mléčnou čokoládu, vhodíme do hrnce a mícháme, až se rozpustí.
  • Nakonec přisypeme burizony a opatrně promícháme. Pufovaná rýže je křehká a mohla by se rozdrobit.
  • Polévkovou lžící nabíráme stejné množství směsi a skládáme vedle sebe na tác vyložený pečícím papírem.
  • Necháme vychladnout tak, aby je bylo možné vzít do ruky, a vytvarujeme kuličky.
  • Na každou z nich vmáčkneme několik lentilek či M&M. Cukroví necháme úplně vychladnout a zatuhnout.
Nepečené sváteční kuličky s pufovanou rýží.
Zdroj: https://www.theflavorbender.com

Tip: Skvělé jsou také kuličky z burizonů bez salka.
Co budeme potřebovat:
1/2 hrnku vody, 1/2 hrnku cukru jaggery, 1/4 lžičky kardamomu, 4 hrnky burizonoů a 1/4 lžičky sušeného zázvoru (koření můžeme upravit dle chuti).
Jak na to:
Nahřejeme si pánev se silným dnem, do které vlijeme vodu a zahřejeme spolu s cukrem jaggery na mírném ohni. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí.

Sirup z jaggery přecedíme přes síto a vrátíme jej zpět do pánve. Začneme zahřívat na střední teplotu a přidáme sušený zázvor s kardamomem. Za stálého míchání necháme směs probublat.

Vypneme sporák a přisypeme pufovanou rýži. Promícháme, aby se vše spojilo. Dlaně namažeme olejem, a ještě horkou směs po částech odebíráme a tvoříme kuličky, které následně uložíme do vzduchotěsné nádoby.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X