Smažené karbanátky a placičky z cukety: ochutnejte ten rozdíl!

Univerzální zeleninou v kuchyni je cuketa.

Její všestranné použití ji předurčuje ke smažení, dušení i zapékání.

Je ideální do redukčních diet, protože má velmi nízkou energetickou hodnotu. Obsahuje totiž velmi vysoké procento vody a vlákninu a jen minimum sacharidů.

My si pro vás připravili 6 výborných receptů z cukety. Dobrou chuť!

Smažená cuketa v těstíčku 

Smažená cuketa chutná výborně. Doplnit ji můžete i tatarskou omáčkou nebo zeleninovým salátem.

INGREDIENCE

  • cuketa
  • vejce
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • sůl
  • olej

POSTUP

  • Cuketu omyjeme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Je-li cuketa větší, zbavíme ji jader.
  • Připravenou cuketu osolíme a obalujeme v tradičním trojobalu – hladká mouka, vejce a strouhanka.
  • Cuketu smažíme z obou stran na pánvi dozlatova.

Hotový recept na smaženou cuketuzdroj: seriouseats.com

Klasické cuketové placičky na pánev

Na placičky cuketu nastrouháme na nudličky a spojíme s vejci a dalšími ingrediencemi podle receptu. Mírně zahustíme podle potřeby. Lžící pak klademe do horkého tuku malé placičky.

INGREDIENCE

  • 1 cuketa
  • 3 lžíce másla
  • 3 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 1 menší cibule
  • 1 vařený brambor
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1/2 hrnku strouhanky
  • 3 lžíce nakládané kukuřice
  • sůl

POSTUP

  • Cuketu a brambor nastrouháme, lehce osolíme.
  • Česnek a cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme.
  • Vše smícháme s trochou polohrubé mouky, 2 vejci a kukuřicí.
  • Vypracujeme soudržné těsto, ze kterého vytvarujeme ploché placičky, vysoké asi 1 cm.
  • Placičky smažíme na rozpáleném másle z obou stran dozlatova.
  • Podáváme jako hlavní chod, nejlépe s čerstvou zeleninou a zakysanou smetanou.

Cuketa: recept na cuketové placičky

Cuketové placičky do trouby

Vděčnou večeří budou zajisté cuketové placky. Zvláště pak v době, kdy je cuket všude plno a vy nevíte, co s nimi.

INGREDIENCE

  • cuketa
  • polohrubá mouka
  • lžička prášku do pečiva
  • 2 až 3 vejce
  • mléko
  • jarní cibulka
  • lístky petrželky
  • olej na smažení

POSTUP

  • Do mísy nasypeme mouku s práškem do pečiva.
  • Přidáme vejce rozšlehané v mléce a zamícháme.
  • Do těsta přimícháme nastrouhanu cuketu, nakrájenou jarní cibulku a naťovou petrželku.
  • Vše dobře zamícháme.
  • Na plech s pečícím papírem začneme dělat malé obláčky s naší směsí
  • Pečeme přibližně 15 minut na 200 C 
  • Podáváme se zeleninovým salátem.

Hotový recept na cuketové placičky

Poctivé cuketové bramboráky

Zkuste doplnit nastrouhané brambory cuketou a usmažte si bramborák. Uvidíte, jaká je to dobrota, po které se na oběd jen zapráší.

INGREDIENCE

  • 300 g cukety
  • 300 g syrových brambor
  • sůl
  • česnek dle chuti
  • majoránka
  • 2 vejce
  • 7 lžic ovesných vloček

POSTUP

  • Cuketu i brambory očistíme, oloupeme a nastrouháme.
  • Přebytečnou vodu vymačkáme, aby se nám bramboráky dobře smažily.
  • Přidáme sůl, majoránku, utřený česnek, vejce a ovesné vločky.
  • Ze vzniklé směsi tvarujeme na pánvi placky a na tuku smažíme z obou stran.

Hotový recept na cuketové bramboráky

Dietní grilovaná cuketa

INGREDIENCE

  • 2 střední cukety
  • citronová šťáva
  • 4 stroužky česneku
  • limetka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • celer
  • sůl, pepř
  • parmasan na posyp

POSTUP

  • Menší cuketu nakrájíme na kolečka silná asi půl centimetru, z obou stran posypeme kořením.
  • Uložíme do uzavíratelné misky a polijeme zálivkou umixovanou ze lžíce oleje, celeru, citronové šťávy, hořčice a česneku.
  • Necháme uležet do druhého dne.
  • Grilujeme z obou stran do zlatova.
  • Servírujeme s pečivem a zakysanou smetanou a plátkem limetky.

Cuketu můžeme i ogrilovat.

Smažené cuketové karbanátky

Na karbanátky cuketu nastrouháme a připravíme si směs, kterou doplňujeme uzeninou, houbami, luštěninami, syrovou nebo dušenou zeleninou. Směs spojíme vejci a zahustíme strouhankou nebo moukou. Vytvarované karbanátky obalujeme většinou v trojobalu.

INGREDIENCE

  • 1 hrnek vařené cizrny
  • 2 vejce
  • 3 lžíce strouhanky
  • 1 hrnek strouhané cukety
  • sůl, pepř
  • majoránka
  • 1/2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce oleje na smažení

POSTUP

  • Cibuli a česnek oloupeme a nadrobno nakrájíme.
  • Všechny ingredience smícháme a vypracujeme vláčné těsto.
  • Z těsta uplácáme kolečka asi 1,5 cm vysoká tak, aby se nám vešly 4 na pánev.
  • Smažíme na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.
  • Podáváme s brambory nebo bramborovou kaší a tatarskou omáčkou nebo zakysanou smetanou.

Recept na cuketové karbanátky

Náš tip: Připravte si cuketové karbanátky na ekologické pánvi woll. Dočtěte se, jak jsme ji zhodnotili.

Další zajímavé vlastnosti cukety

Cuketa plodí po celé léto, pokud má dostatek vláhy. Dorůstá do poměrně velkých rozměrů, zvláštností není ani 5 kg cuketa. Nejlepší pro konzumaci jsou ale cukety od 20-30 cm. Starší a větší cukety mají silnější slupku, která při tepelné úpravě ztvrdne a je těžko stravitelná. Semena velkých cuket je dobré odstranit. Naproti tomu menší a střední cukety lze konzumovat i se slupkou.

Ke smažené cuketě se hodí brambory v různé úpravě včetně bramborové kaše. Můžeme přidat i tatarskou nebo jinou studenou omáčku a zeleninový salát.

Před tepelnou úpravou cuketu posolíme a necháme chvíli odležet. Orosí se a vyloučí tak část přebytečné vody. Při přípravě cukety přidejte vždy alespoň trochu oleje, lépe se vstřebá vitamin A.

Další výborné recepty:

Komentáře

  1. Cuketu jíme celé léto – několikrát za týden, takže receptů na ní není nikdy dost. Zaujal mě recept na mozeček. Jinak řízek děláme také často – pěkně s bramborem a tatarkou (samozřejmě Hellmanns). Jinak cuketu velmi často dělám jako směs – přidám do ní co mám – papriku, fazolky, kukuřice, hrášek, porek – cokoli mě napadne a mám, často přidám různá pesta (bazalkové, rajčatové) a navrch parmazán. Nebo také je výborná plněná – vydlabat, naplnit směsí z masa (kuřecí, mleté – jaké máte) a ochutit.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.