Univerzální zeleninou v kuchyni je cuketa.
Její všestranné použití ji předurčuje ke smažení, dušení i zapékání.
Je ideální do redukčních diet, protože má velmi nízkou energetickou hodnotu. Obsahuje totiž velmi vysoké procento vody a vlákninu a jen minimum sacharidů.
My si pro vás připravili 6 výborných receptů z cukety. Dobrou chuť!
Smažená cuketa v těstíčku
Smažená cuketa chutná výborně. Doplnit ji můžete i tatarskou omáčkou nebo zeleninovým salátem.
INGREDIENCE
- cuketa
- vejce
- hladká mouka
- strouhanka
- sůl
- olej
POSTUP
- Cuketu omyjeme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Je-li cuketa větší, zbavíme ji jader.
- Připravenou cuketu osolíme a obalujeme v tradičním trojobalu – hladká mouka, vejce a strouhanka.
- Cuketu smažíme z obou stran na pánvi dozlatova.
zdroj: seriouseats.com
Objevte podobné tipy
Klasické cuketové placičky na pánev
Na placičky cuketu nastrouháme na nudličky a spojíme s vejci a dalšími ingrediencemi podle receptu. Mírně zahustíme podle potřeby. Lžící pak klademe do horkého tuku malé placičky.
INGREDIENCE
- 1 cuketa
- 3 lžíce másla
- 3 vejce
- 2 stroužky česneku
- 1 menší cibule
- 1 vařený brambor
- 3 lžíce polohrubé mouky
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/2 hrnku strouhanky
- 3 lžíce nakládané kukuřice
- sůl
POSTUP
- Cuketu a brambor nastrouháme, lehce osolíme.
- Česnek a cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme.
- Vše smícháme s trochou polohrubé mouky, 2 vejci a kukuřicí.
- Vypracujeme soudržné těsto, ze kterého vytvarujeme ploché placičky, vysoké asi 1 cm.
- Placičky smažíme na rozpáleném másle z obou stran dozlatova.
- Podáváme jako hlavní chod, nejlépe s čerstvou zeleninou a zakysanou smetanou.
Cuketové placičky do trouby
Vděčnou večeří budou zajisté cuketové placky. Zvláště pak v době, kdy je cuket všude plno a vy nevíte, co s nimi.
INGREDIENCE
- cuketa
- polohrubá mouka
- lžička prášku do pečiva
- 2 až 3 vejce
- mléko
- jarní cibulka
- lístky petrželky
- olej na smažení
POSTUP
- Do mísy nasypeme mouku s práškem do pečiva.
- Přidáme vejce rozšlehané v mléce a zamícháme.
- Do těsta přimícháme nastrouhanu cuketu, nakrájenou jarní cibulku a naťovou petrželku.
- Vše dobře zamícháme.
- Na plech s pečícím papírem začneme dělat malé obláčky s naší směsí
- Pečeme přibližně 15 minut na 200 C
- Podáváme se zeleninovým salátem.
Poctivé cuketové bramboráky
Zkuste doplnit nastrouhané brambory cuketou a usmažte si bramborák. Uvidíte, jaká je to dobrota, po které se na oběd jen zapráší.
INGREDIENCE
- 300 g cukety
- 300 g syrových brambor
- sůl
- česnek dle chuti
- majoránka
- 2 vejce
- 7 lžic ovesných vloček
POSTUP
- Cuketu i brambory očistíme, oloupeme a nastrouháme.
- Přebytečnou vodu vymačkáme, aby se nám bramboráky dobře smažily.
- Přidáme sůl, majoránku, utřený česnek, vejce a ovesné vločky.
- Ze vzniklé směsi tvarujeme na pánvi placky a na tuku smažíme z obou stran.
Dietní grilovaná cuketa
INGREDIENCE
- 2 střední cukety
- citronová šťáva
- 4 stroužky česneku
- limetka
- 2 lžíce olivového oleje
- celer
- sůl, pepř
- parmasan na posyp
POSTUP
- Menší cuketu nakrájíme na kolečka silná asi půl centimetru, z obou stran posypeme kořením.
- Uložíme do uzavíratelné misky a polijeme zálivkou umixovanou ze lžíce oleje, celeru, citronové šťávy, hořčice a česneku.
- Necháme uležet do druhého dne.
- Grilujeme z obou stran do zlatova.
- Servírujeme s pečivem a zakysanou smetanou a plátkem limetky.
Smažené cuketové karbanátky
Na karbanátky cuketu nastrouháme a připravíme si směs, kterou doplňujeme uzeninou, houbami, luštěninami, syrovou nebo dušenou zeleninou. Směs spojíme vejci a zahustíme strouhankou nebo moukou. Vytvarované karbanátky obalujeme většinou v trojobalu.
INGREDIENCE
- 1 hrnek vařené cizrny
- 2 vejce
- 3 lžíce strouhanky
- 1 hrnek strouhané cukety
- sůl, pepř
- majoránka
- 1/2 cibule
- 1 stroužek česneku
- 3 lžíce oleje na smažení
POSTUP
- Cibuli a česnek oloupeme a nadrobno nakrájíme.
- Všechny ingredience smícháme a vypracujeme vláčné těsto.
- Z těsta uplácáme kolečka asi 1,5 cm vysoká tak, aby se nám vešly 4 na pánev.
- Smažíme na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.
- Podáváme s brambory nebo bramborovou kaší a tatarskou omáčkou nebo zakysanou smetanou.
Další zajímavé vlastnosti cukety
Cuketa plodí po celé léto, pokud má dostatek vláhy. Dorůstá do poměrně velkých rozměrů, zvláštností není ani 5 kg cuketa. Nejlepší pro konzumaci jsou ale cukety od 20-30 cm. Starší a větší cukety mají silnější slupku, která při tepelné úpravě ztvrdne a je těžko stravitelná. Semena velkých cuket je dobré odstranit. Naproti tomu menší a střední cukety lze konzumovat i se slupkou.
Ke smažené cuketě se hodí brambory v různé úpravě včetně bramborové kaše. Můžeme přidat i tatarskou nebo jinou studenou omáčku a zeleninový salát.
Před tepelnou úpravou cuketu posolíme a necháme chvíli odležet. Orosí se a vyloučí tak část přebytečné vody. Při přípravě cukety přidejte vždy alespoň trochu oleje, lépe se vstřebá vitamin A.
Cuketu jíme celé léto – několikrát za týden, takže receptů na ní není nikdy dost. Zaujal mě recept na mozeček. Jinak řízek děláme také často – pěkně s bramborem a tatarkou (samozřejmě Hellmanns). Jinak cuketu velmi často dělám jako směs – přidám do ní co mám – papriku, fazolky, kukuřice, hrášek, porek – cokoli mě napadne a mám, často přidám různá pesta (bazalkové, rajčatové) a navrch parmazán. Nebo také je výborná plněná – vydlabat, naplnit směsí z masa (kuřecí, mleté – jaké máte) a ochutit.