Přebývá vám doma cuketa a vám už docházejí nápady, jak ji zpracovat?
Máme pro vás řešení!
Přinášíme vám delikátní recepty na cuketové placky, jaké jste ještě neměli.
Je libo variantu se sladkou kukuřicí a řapíkatým celerem nebo raději tu s tuňákem, majonézou a parmezánem?
Víte co?
Ochutnejte je všechny!
Křupavé cuketové karbanátky se sýrem
Tyto vynikající cuketovo-sýrové placičky jsou rychlý a snadný recept pro celou rodinu. Perfektní způsob, jak spotřebovat přebytek cuket ze zahrádky.
Ingredience
- 4 šálky nakrájené cukety
- 1 lžička soli
- 2/3 šálku hladké mouky
- 2 velká vejce, rozšlehaná
- 1/3 šálku nakrájené jarní cibulky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1/2 lžičky sušené cibule
- 1/4 lžičky kajenského pepře
- 1/2 šálku strouhaného sýra Gouda
- rostlinný olej
- zakysaná smetana
- nasekaná čerstvá petrželka
Postup
- Dejte jeden šálek cukety do cedníku a ten do dřezu a posypte solí.
- Navrstvěte další šálek cukety a posypete solí.
- Opakujte, dokud není všechna cuketa osolená.
- Nechte 1-2 hodiny uležet.
- Připravte si velkou čistou mísu, kterou zatlačte do cedníku.
- Vymačkejte z cuket co nejvíce tekutiny.
- Udělejte to několikrát za sebou, aby se zbavili co nejvíce tekutiny z cuket.
- Přeneste cuketu do velké mísy.
- Přidejte mouku, vejce, jarní cibulku, česnek, sušenou cibuli, kajenský pepř a Goudu.
- Míchejte, dokud se směs nespojí.
- Zahřejte 4-6 lžic rostlinného oleje ve velké pánvi na středním plameni.
- Jakmile je olej horký, přidejte na pánev 1/4 šálku (asi jako malá palačinka) cuketové směsi.
- Smažte 3 minuty: přitlačte zadní částí špachtle.
- Otočte a smažte další 3 minuty nebo do zlatohnědé barvy.
- Vyjměte placky z pánve a položte je na papírové ubrousky.
- Podávejte teplé se zakysanou smetanou a čerstvou petrželkou.

Placky z cuket pečené v troubě
Tyto pečené cuketové placičky jsou neuvěřitelně snadné na přípravu a potřebujete na ně pouhých 6 ingrediencí. Pečou se v troubě, jsou hotové za půl hodiny a navíc jsou bezlepkové!
Ingredience
- 4 a 1/2 šálků nastrouhané cukety
- 1 vejce
- 2 lžíce nasekané šalotky
- 1/2 hrnku mandlové mouky
- 1/3 hrnku bezlepkové panko strouhanky
- 1/4 šálku strouhaného čedaru
- špetka soli a pepře
- olej ve spreji
Postup
- Předehřejte troubu na 220 ° Celsia.
- Na strouhání cukety do velké mísy použijte struhadlo.
- Poté přeneste cuketu na kousek mušelínové látky na cezení a vymačkejte z ní co nejvíce tekutiny, aby nebyly placky mokré.
- Do mísy přidejte vejce, šalotku, mandlovou mouku, strouhanku a sýr a promíchejte, aby se vše spojilo, spolu se solí a pepřem.
- Plech postříkejte nepřilnavým sprejem nebo jej vyložte pečicím papírem.
- Odeberte ¼ šálku cuketové směsi do dlaní a tvarujte z ní kuličky.
- Kuličky lehce přitlačte, aby vám vznikly placky.
- Nastříkejte na placičky trohu oleje ve spreji, což je udělá krásně křupavé.
- Pečte 12 minut, poté vyjměte z trouby a pomocí stěrky je otočte.
- Postříkejte je dalším olejem ve spreji a poté znovu pečte 12 minut.
- Podávejte s kopečkem řeckého jogurtu nebo horkou omáčkou a užijte si to!

Inspirujte se i našimi recepty na polévky z cukety 8x jinak. Ochutnejte naše speciality plné živin!
Bramborovo-cuketové karbanátky s kurkumou
Připravte si perfektní placičky z brambor a cuket, na které potřebujete jen pár ingrediencí, jsou neuvěřitelně jednoduché a skvělé třeba jako předkrm.
Ingredience
- 450 g cuket, nastrouhaných
- 450 g brambor
- 4 lžíce fazolové mouky (můžete také použít hladkou nebo bezlepkovou mouku)
- 2 velká vejce
- 1/2 šálku nasekané pažitky
- 2 lžičky kurkumy
- sůl a pepř
- 6 lžíc olivového oleje
- tzatziki (volitelné)
Postup
- Nastrouhanou cuketu dejte do mísy a promíchejte se špetkou soli.
- Dejte stranou.
- Brambory oloupejte a nastrouhejte.
- Nastrouhané brambory dejte do jiné misky a opláchněte vodou, abyste se zbavili části škrobu.
- Slijte a vymačkejte přebytečnou vodu.
- Nastrouhanou cuketu vezměte a vymačkejte z ní přebytečnou vodu.
- Vmíchejte k cuketě nastrouhané brambory a mouku.
- Nastrouhanou zeleninu ještě jednou pořádně promáčkněte, aby vytekla přebytečná voda.
- Vmíchejte vejce, pažitku, kurkumu, asi další lžičku nebo dvě soli a pepř.
- Na pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje na středně vysokou teplotu.
- Odeberte 1/3 šálku zeleninové směsi a položte ji na rozpálenou pánev.
- Použijte lžíci k vyrovnání směsi na kolečka o tloušťce asi 1 centimetr.
- Smažte dle velikosti pánve více karbanátků najednou.
- Karbanátky opékejte z každé strany asi 3 až 4 minuty, nebo dokud nejsou okraje krásně zlatavě hnědé.
- Hotové karbanátky položte na talíře.
- Do pánve nalijte další 2 lžíce oleje a pokračujte ve smažení zbytku karbanátků.
- Podle potřeby přidejte další olej.
- Pokud chcete, podávejte karbanátky s tzatziki.
- Podávejte nejlépe ihned.

Řecké cuketové placičky s fetou
Existujte spoustu receptů na placky z cuket a tento patří mezi ty nejlepší! Kombinace cuket, sýru feta a spousty čerstvých bylinek je naprosto nadpozemská a vy se rázem ocitnete ve slunném Řecku! Připravte si je a uvidíte sami.
Ingredience
- 4 střední cukety, nakrájené
- 1/2 střední červené cibule, nakrájené
- 3 lžíce čerstvého kopru, nasekané
- 2 lžíce čerstvé máty, nasekané
- 2 lžíce čerstvé pažitky nebo jarní cibulky, nasekané
- 1 šálek rozdrobeného sýra Feta
- 1,5 hrnku hladké nebo samokypřící mouky
- 2 rozšlehaná vejce
- 4 lžíce oleje na smažení nebo více v závislosti na velikosti vaší pánve
Postup
- Cuketu nakrájejte a dejte do mísy.
- Posypte solí a nechte 1/2 hodiny uležet.
- Pomocí cedníku vymačkejte z cukety přebytečnou vlhkost a vložte zpět do mísy.
- Nakrájejte cibuli a přidejte do mísy;
- Nasekejte bylinky (kopr, mátu a pažitku) a přidejte do mísy.
- Do mísy přidejte sýr feta a vše promíchejte.
- Rozklepněte vejce a přidejte do směsi.
- Přidejte mouku a vše promíchejte.
- Rozehřejte těžkou pánev (ideálně litinovou) a přidejte trochu olivového oleje.
- Jakmile je olej rozpálený, přidejte lžíci směsi do pánve.
- Smažte asi 2-3 minuty z první strany, dokud placka nezezlátne, poté otočte a opečte z druhé strany.
- Pokračujte se zbývající cuketovou směsí, dokud ji nespotřebujete.
- Podávejte s tzatziki nebo řeckým jogurtem.
- Dobrou chuť!

Už jste někdy zkoušeli recepty na cuketový perník, který je vláčný a jemný? Tato zelenina dodá těstu dokonalou vlhkost, takže se nemůže stát, že by byl výsledný moučník suchý.
Inspirujte se v našem článku a potěšte své blízké i přátelé něčím lahodným a chutným.
Karbanátky z cuket s jalapeňos
Čerstvé papričky jalapeňos udělají z obyčejných cuketových karbanátek naprostou lahůdku, kterou vaši hosté jistě ocení!
Ingredience
- 2–3 střední cukety
- 1 lžička soli
- 2 lžíce nasekané pažitky
- 1 celé jalapeňo
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky mletého černého pepře
- 1 lžička oregano
- 1 lžička tymiánu
- 1/2 šálku hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 velké vejce
- olivový olej, na smažení
- zakysaná smetana
Postup
- Nastrouhejte cuketu nahrubo.
- Přidejte 1 lžičku soli a nechte 10 minut odležet.
- Najemno nasekejte pažitku, jalapeňo a česnek.
- V samostatné misce smíchejte všechny suché ingredience.
- Když je cuketa odleželá, vymačkejte z ní přebytečnou tekutinu, ideálně přes mušelínovou látku na cezení.
- Vraťte scezenou cuketu do střední mísy.
- Vejce a nasekanou papričku, pažitku a česnek vmíchejte do cukety, poté přidejte suché ingredience a míchejte, dokud se zcela nezapracují.
- Směs by měla být soudržná, neměla by být suchá, ale ani moc tekutá.
- Pokud potřebujete více tekutiny, přidejte mléko po jedné lžičce.
- Zahřejte několik lžic olivového oleje ve velké pánvi.
- Když je pánev rozehřátá, vhazujte do ní velké lžíce cuketové směsi.
- Jemně vyrovnejte karbanátky zadní stranou lžíce.
- Opékejte z každé strany asi 3 minuty: měly by být z každé strany krásně dozlatova.
- Pokud se to smaží příliš rychle, ztlumte plamen.
- Udržujte karbanátky v teple tak, že je přenesete na plech do trouby, zahřáté na 90 stupňů Celsia.
- Pokud chcete, podávejte se zakysanou smetanou.

Objevte podobné tipy
Placky z cuket se sýrem Halloumi, mrkví a kukuřicí
Perfektní způsob, jak zařadit do svého jídelníčku nějakou tu zeleninu navíc! Jako bonus je tento recept rychlý, snadný, zdravý a delikátní, a můžete ho podávat jako chutnou svačinku, oběd či večeři, kterou si zamiluje celá rodina.
Ingredience
- 1 cuketa, nastrouhaná a zbavená vlhkosti
- 1 mrkev, nastrouhaná a zbavená vlhkosti
- ½ šálku kukuřice, použijte čerstvou, mraženou nebo konzervovanou
- 80 g sýru Halloumi,nastrouhaného
- 1 šalotka / jarní cibulka (pouze bílá část), nakrájená na tenké plátky
- 4 lžíce hladké mouky
- 2 vejce
- 2 lžíce olivového oleje
Postup
- Smíchejte všechny ingredience na placky ve velké míse.
- V pánvi rozehřejte olej na středním plameni.
- Dejte lžíci směsi do pánve a vyrovnejte ji zadní částí stěrky.
- Opakujte se zbývající směsí a smažte po dávkách, aniž byste přeplnili pánev.
- Smažte 3–4 minuty z každé strany dozlatova a křupava.
- Přeneste na talíř vyložený papírovou utěrkou.
- Podávejte jen tak nebo s přílohovým salátem.

Cuketové karbanátky s tuňákem a parmezánem
Lahodný předkrm s vysokým obsahem bílkovin a vitamínů nebo také perfektní příloha s takovým množstvím sýra, aby její chuť byla dekadentní, ale stále zůstala zdravá. To musíte vyzkoušet!
Ingredience
- 2 konzervy tuňáka (140 – 170 gramů každá), dobře scezené
- 1100 g cuket, nahrubo nastrouhaných
- 2 velká vejce
- 1/2 šálku parmezánu
- 3 lžíce majonézy
- 3/4 lžičky soli
- 3/4 hrnku celozrnné nebo špaldové mouky
- 2 nakrájené jarní cibulky
- olej ve spreji
Postup
- Nastrouhanou cuketu vložte do lněné utěrky a pořádně vyždímejte, nahoře zatočte a přitlačte na „kuličku“ s cuketou.
- Vylijte tekutinu a přeneste cuketu do velké nádoby spolu s tuňákem, vejci, parmezánem, majonézou a solí.
- Pořádně promíchejte, tuňáka nalámejte na kousky.
- Navrch přisypte mouku a míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Rozpalte velkou keramickou nepřilnavou pánev nebo gril na středním plameni a postříkejte olejem ve spreji.
- Přidejte asi 1/3 šálku směsi, smažte 4-5 minut, opatrně otočte a smažte další 4 minuty nebo do hněda.
- Pracujte v dávkách.
- Podávejte teplé nebo studené, s omáčkou z řeckého jogurtu smíchaného s česnekem a černým pepřem.

Cuketovo-quionoové placičky s česnekovým hummusem
Vydatné křupavé cuketové placky s quinoou, přelité luxusním česnekovým hummusem s koprem, budete milovat!
Ingredience
Na cuketové placky:
- 1/2 šálku quinoy
- 1/4 šálku cibule, nakrájené na kostičky
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- 3 hrnky nastrouhané cukety
- 2 lžičky sušeného oregána
- 1 lžička sušeného kopru
- 1/2 hrnku hladké celozrnné mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 2 polévkové lžíce citrónové šťávy
- štědrá špetka soli/mletého pepře
Na česnekový hummus:
- 1/3 šálku hummusu
- 1 velký citron, kůra a šťáva
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1/2 lžičky sušeného kopru
- petrželka, na ozdobu (volitelně)
Postup
- Smíchejte quinou a 1 šálek vody v hrnci a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu na minimum, zakryjte a vařte, dokud se quiona neuvaří, asi 12 minut.
- Odstavte a nechte vychladnout.
- Rozpalte střední nepřilnavou pánev na střední teplotu a přidejte cibuli.
- Restujte do měkka, asi 5 minut.
- Vmíchejte stroužek česneku, sušené oregano a kopr.
- Odstavte a nechte mírně vychladnout.
- Cuketu nastrouhejte na struhadle nebo v kuchyňském robotu.
- Dejte do velké mísy a vymačkejte z ní co nejvíce vody.
- Nastrouhanou cuketu vložte zpět do mísy a přidejte uvařenou quinou, cibuli a bylinkovou směs, mouku, prášek do pečiva, citronovou šťávu a špetku soli a pepře.
- Rozpalte pánev na středně vysokou teplotu a přidejte lžičku nebo dvě oleje.
- Vezměte část cuketové směsi (asi 1/3 šálku) a vytvořte placičku.
- Dejte ji na pánev a nechte smažit 3–4 minuty dozlatova, otočte a smažte další 2–3 minuty z druhé strany.
- Osmažte i zbytek placek a přendejte na mísu.
- Ingredience na česnekový hummus smíchejte a pokapejte jím placičky.
- Ozdobte nasekanou petrželkou.

Pojďme se společně podívat také na recepty ze zapečené cukety! Ať už ji připravíte klasicky se sýrem, mletým masem či zeleninou, výsledkem vždy bude chutná a zdravá pochoutka.
Kořeněné karbanátky z cukety bez lepku s jogurtovo-česnekovou omáčkou
Tyto zdravé bezlepkové cuketové karbanátky jsou skvělou volbou na brunch, oběd i večeři. Mají tak trochu falafelový nádech díky cizrnové mouce, kmínu a koriandru. Přelijte je výtečnou jogurtovo-česnekovou omáčkou a uvidíte, že si je užijete na maximum!
Ingredience
Na cuketové karbanátky:
- 900 g cuket
- 2 lžičky jemné mořské soli
- 2 velká vejce, lehce rozšlehaná
- ¼ šálku jemně nasekané šalotky
- 1 hrnek cizrnové mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžičky mletého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky jemné mořské soli
- ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře
- ghí nebo slunečnicový olej na smažení
Na omáčku:
- 3 velké stroužky česneku, lisované
- 1 lžička jemné mořské soli
- 2 šálky tučného řeckého jogurtu nebo skyru
- ½ šálku nasekaného kopru
- ½ šálku lístků máty, nakrájených
- 2 polévkové lžíce citronové šťávy
K servírování:
- nakrájená cherry rajčata a/nebo okurka
- rozdrobená feta nebo kozí sýr
- aromatický olivový olej
- plátky citronu
- chilli papričky Allepo
- listy kopru a máty
Postup
- Opláchněte a osušte cuketu.
- Konce odřízněte a nastrouhejte ji nahrubo.
- Dejte nastrouhanou cuketu do velké mísy a promíchejte se solí.
- Nechte 15 minut odležet, poté přendejte na velkou čistou kuchyňskou utěrku a vymačkejte z ní co nejvíce tekutiny.
- Osušenou cuketu dejte do velké mísy a vmíchejte vejce a šalotku.
- Prosejte ke směsi cizrnovou mouku, přidejte prášek do pečiva, koriandr, kmín, ½ lžičky soli a pepř.
- Míchejte, dokud se vše nespojí.
- Širokou pánev potřete tenkou vrstvou ghí nebo oleje a zahřívejte na středním plameni, dokud se nebude třpytit.
- Do oleje kápněte ¼ – 1/3 hrnku těsta a mírně zploštěte.
- Smažte karbanátky na středně mírném ohni dozlatova, 2–3 minuty.
- Jemně otočte a osmažte i z druhé strany dozlatova, další 2-3 minuty.
- Hotové karbanátky vyndavejte na chladicí mřížku.
- Až budete připraveni podávat, zahřívejte karbanátky na pánvi, dokud nebudou horké.
- Připravte si jogurtovou omáčku.
- V hmoždíři rozmačkejte česnek a sůl, abyste vytvořili pastu. (Případně protlačte česnek lisem a vmíchejte jej a sůl do jogurtu.)
- Smíchejte česnekovou pastu s jogurtem, koprem, mátou a citronem.
- Ochutnejte, přidejte více soli nebo citronu, pokud máte pocit, že to omáčka potřebuje.
- Dejte do ledničky, dokud ji nebudete potřebovat (vydrží až 3 dny).
- Na talíř dejte velký kopeček jogurtové omáčky, poklaďte teplými karbanátky a ozdobte rajčaty, okurkami, fetou, olivovým olejem, citronovou šťávou, vločkovou solí, chilli papričkami a bylinkami.
- Ihned podávejte.

Placky z cuket a sladké kukuřice
Neváhejte oslavit začátek víkendu těmito sladkými cuketovo-kukuřičnými plackami! Jsou perfektní přílohou k jakémukoli jídlu, ale servírovat je můžete i samotné jako hlavní chod. Jsou nadité zeleninou, bylinkami a koření, a jen samotná vůně, která se z nich line, vás svede k tomu, abyste je ochutnali.
Ingredience
- 1 a 1/2 šálku sladké kukuřice
- 2 střední/velké cukety, omyté a nastrouhané
- 3 velké stonky jarní cibulky, oříznuté a nakrájené na kostičky
- 2 stonky řapíkatého celeru, oříznuté a nakrájené na kostičky
- 2 lžičky sušeného česneku
- 1 a 1/2 lžičky drceného kmínu
- sůl a pepř na dochucení
- malá hrst čerstvých bylinek (petrželka, rozmarýn, oregano), nahrubo nasekaných
- 1 vejce
- 1 a 1/2 hrnku ovesné mouky
- kokosový olej
- zakysaná smetana k podávání
Postup
- Plech na pečení vyložte dvojitou vrstvou papírové utěrky a dejte stranou.
- Ve velké míse smíchejte kukuřici s nastrouhanou cuketou.
- Přidejte zbývající zeleninu, koření, jarní cibulku, řapíkatý celer, sušený česnek, kmín, sůl, pepř a nasekané čerstvé bylinky, promíchejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Přidejte vejce a promíchejte.
- Přidejte ovesnou mouku a míchejte, dokud se dobře nespojí.
- Zahřejte 2 lžíce kokosového oleje ve velké pánvi, dokud se úplně nerozpustí.
- Rukama naberte cca 3 vrchovaté polévkové lžíce směsi, v dlaních zlehka vytvarujte kulatou placičku a vložte do rozpáleného oleje.
- Smažte na nejvyšším stupni 1-2 minuty z každé strany nebo do zlatohněda a křupava.
- Opakujte se zbývající směsí.
- Po každé placičce dolévejte kokosový olej.
- Hotové placičky vyjměte z pánve a položte na připravený plech s papírovou utěrkou, aby mohly okapat.
- Servírujte se zakysanou smetanou, posypte bylinkami a ihned podávejte.

Zavařte si s námi cuketu: není jednodušší způsob, jak si ji uchovat po celý rok!
Další zajímavé vlastnosti cukety
- Cuketa plodí po celé léto, pokud má dostatek vláhy.
- Dorůstá do poměrně velkých rozměrů, zvláštností není ani 5 kg cuketa.
- Nejlepší pro konzumaci jsou ale cukety od 20-30 cm.
- Starší a větší cukety mají silnější slupku, která při tepelné úpravě ztvrdne a je těžko stravitelná.
- Semena velkých cuket je dobré odstranit.
- Naproti tomu menší a střední cukety lze konzumovat i se slupkou.
- Před tepelnou úpravou cuketu posolíme a necháme chvíli odležet.
- Orosí se a vyloučí tak část přebytečné vody.
- Při přípravě cukety přidejte vždy alespoň trochu oleje, lépe se vstřebá vitamin A.
A jak vám naše recepty na cuketové karbanátky chutnaly? Napište nám do komentářů!
Cuketu jíme celé léto – několikrát za týden, takže receptů na ní není nikdy dost. Zaujal mě recept na mozeček. Jinak řízek děláme také často – pěkně s bramborem a tatarkou (samozřejmě Hellmanns). Jinak cuketu velmi často dělám jako směs – přidám do ní co mám – papriku, fazolky, kukuřice, hrášek, porek – cokoli mě napadne a mám, často přidám různá pesta (bazalkové, rajčatové) a navrch parmazán. Nebo také je výborná plněná – vydlabat, naplnit směsí z masa (kuřecí, mleté – jaké máte) a ochutit.