Cuketa smažená a dušená jako lehký letní oběd

Univerzální zeleninou v kuchyni je cuketa.

Její všestranné použití ji předurčuje ke smažení, dušení i zapékání.

Cuketa se uplatní i při pečení sladkých moučníků, které budou díky ní kypřejší a vlahé.

Cuketa a její zdravotní přínos

Cuketa je ideální do redukčních diet, protože má velmi nízkou energetickou hodnotu. Obsahuje totiž velmi vysoké procento vody a vlákninu a jen minimum sacharidů. Nemá příliš velký význam svým obsahem vitamínu C, ale cení se pro obsah karotenu a minerálních látek, především draslíku, fosforu, vápníku, hořčíku, sodíku nebo železa. Obsah draslíku podporuje činnost ledvin, zvyšuje vylučování vody z těla, a tím je podporována detoxikace organismu.

1. Smažená cuketa

Smažená cuketa chutná výborně. Doplnit ji můžete i tatarskou omáčkou nebo zeleninovým salátem.

INGREDIENCE:

  • cuketa
  • vejce
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • sůl
  • olej

POSTUP:

  1. Cuketu omyjeme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Je-li cuketa větší, zbavíme ji jader.
  2. Připravenou cuketu osolíme a obalujeme v tradičním trojobalu – hladká mouka, vejce a strouhanka.
  3. Cuketu smažíme z obou stran na pánvi dozlatova.

Hotový recept na smaženou cuketu

zdroj: seriouseats.com

2. Cuketový guláš

Guláš jde připravit také z cukety. Doplňte ho tmavým pečivem a máte chutnou teplou večeři na letní období.

INGREDIENCE:

  • cuketa
  • 1 větší cibule
  • česnek – 3 stroužky
  • mletý pepř
  • sůl
  • olej
  • 2 lžíce sladkého kečupu
  • 2 lžíce sojové omáčky

POSTUP:

  1. Mladou cuketu opláchneme a i se slupkou ji nakrájíme na kostky.
  2. Nakrájíme cibuli a orestujeme ji v kastrolu na oleji.
  3. Přidáme cuketu, podlijeme a osolíme a opepříme.
  4. Zeleninu dusíme doměkka pod pokličkou.
  5. Dochutíme utřeným česnekem, kečupem a sojovou omáčkou.
  6. Podáváme s dušenou rýží.

Hotový recept na cuketový guláš

zdroj: allrecipes.com

3. Cuketové lečo

Když doplníme cuketu klobásou, paprikami a rajčaty, získáme cuketové lečo. Jedná se o osvěžující pokrm, který lze podávat jako oběd nebo večeři.

INGREDIENCE:

  • cuketa
  • cibule
  • 2 papriky
  • 3 rajčata
  • sůl
  • pepř
  • olej

POSTUP:

  1. Na oleji v kastrolu osmažíme cibuli nakrájenou nadrobno.
  2. Přidáme na kolečka nakrájenou klobásu a chvíli opečeme, až pustí tuk.
  3. Doplníme nastrouhanou omytou cuketou, osolíme a opepříme a dusíme.
  4. Přidáme nakrájená rajčata a papriky a opět dusíme doměkka.
  5. Můžeme podávat s vařenými brambory.

Hotový recept na cuketové lečo

zdroj: abcnews.go.com

4. Cuketa na smetaně

Máte-li rádi smetanové omáčky, připravte si jednu z cukety.

INGREDIENCE:

  • cuketa
  • 1 kelímek sladké smetany
  • cibule
  • sůl
  • pepř
  • 1 pár jemných párků
  • polohrubá mouka
  • sladká mletá paprika

POSTUP:

  1. V kastrolu na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli.
  2. Přidáme na kostky nakrájené párky a společně opečeme.
  3. Zasypeme mletou paprikou a rychle osmažíme, aby paprika nezhořkla.
  4. Přidáme nadrobno nakrájenou cuketu a dusíme.
  5. Osolíme, opepříme.
  6. Na konci dušení zalijeme zeleninu smetanou, v níž jsme rozmíchali lžíci mouky a dobře povaříme.
  7. Podáváme nejlépe s pečivem.

Hotový recept na cuketu na smetaně

zdroj: fromthegrapevine.com

Ke smažené cuketě se hodí brambory v různé úpravě včetně bramborové kaše. Můžeme přidat i tatarskou nebo jinou studenou omáčku a zeleninový salát. U dušené cukety volíme přílohu podle druhu jídla. Kromě bramborové přílohy to může být dušená rýže, vařené těstoviny, jemné noky a případně i knedlík nebo naopak jenom pečivo.

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 6 votes

No Comments

  • Cuketu jíme celé léto – několikrát za týden, takže receptů na ní není nikdy dost. Zaujal mě recept na mozeček. Jinak řízek děláme také často – pěkně s bramborem a tatarkou (samozřejmě Hellmanns). Jinak cuketu velmi často dělám jako směs – přidám do ní co mám – papriku, fazolky, kukuřice, hrášek, porek – cokoli mě napadne a mám, často přidám různá pesta (bazalkové, rajčatové) a navrch parmazán. Nebo také je výborná plněná – vydlabat, naplnit směsí z masa (kuřecí, mleté – jaké máte) a ochutit.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *