Smažené karbanátky a placičky z cukety: ochutnejte ten rozdíl!

Univerzální zeleninou v kuchyni je cuketa.

Její všestranné použití ji předurčuje ke smažení, dušení i zapékání.

Cuketa a její zdravotní přínos

Cuketa je ideální do redukčních diet, protože má velmi nízkou energetickou hodnotu. Obsahuje totiž velmi vysoké procento vody a vlákninu a jen minimum sacharidů.

Nemá příliš velký význam svým obsahem vitamínu C, ale cení se pro obsah karotenu a minerálních látek, především draslíku, fosforu, vápníku, hořčíku, sodíku nebo železa. Obsah draslíku podporuje činnost ledvin, zvyšuje vylučování vody z těla, a tím je podporována detoxikace organismu.

1. Smažená cuketa v těstíčku 

Smažená cuketa chutná výborně. Doplnit ji můžete i tatarskou omáčkou nebo zeleninovým salátem.

INGREDIENCE:

  • cuketa
  • vejce
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • sůl
  • olej

POSTUP:

  • Cuketu omyjeme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Je-li cuketa větší, zbavíme ji jader.
  • Připravenou cuketu osolíme a obalujeme v tradičním trojobalu – hladká mouka, vejce a strouhanka.
  • Cuketu smažíme z obou stran na pánvi dozlatova.

Hotový recept na smaženou cuketu

zdroj: seriouseats.com

 

2. Klasické cuketové placičky na pánev

Na placičky cuketu nastrouháme na nudličky a spojíme s vejci a dalšími ingrediencemi podle receptu. Mírně zahustíme podle potřeby. Lžící pak klademe do horkého tuku malé placičky.

INGREDIENCE

  • 1 cuketa
  • 3 lžíce másla
  • 3 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 1 menší cibule
  • 1 vařený brambor
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1/2 hrnku strouhanky
  • 3 lžíce nakládané kukuřice
  • sůl

POSTUP

  • Cuketu a brambor nastrouháme, lehce osolíme.
  • Česnek a cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme.
  • Vše smícháme s trochou polohrubé mouky, 2 vejci a kukuřicí.
  • Vypracujeme soudržné těsto, ze kterého vytvarujeme ploché placičky, vysoké asi 1 cm.
  • Placičky smažíme na rozpáleném másle z obou stran dozlatova.
  • Podáváme jako hlavní chod, nejlépe s čerstvou zeleninou a zakysanou smetanou.
Cuketa: recept na cuketové placičky
foto zdroj: pinterest.com

3. Cuketové placičky do trouby

Vděčnou večeří budou zajisté cuketové placky. Zvláště pak v době, kdy je cuket všude plno a vy nevíte, co s nimi.

INGREDIENCE:

  • cuketa
  • polohrubá mouka
  • lžička prášku do pečiva
  • 2 až 3 vejce
  • mléko
  • jarní cibulka
  • lístky petrželky
  • olej na smažení

POSTUP:

  • Do mísy nasypeme mouku s práškem do pečiva.
  • Přidáme vejce rozšlehané v mléce a zamícháme.
  • Do těsta přimícháme nastrouhanu cuketu, nakrájenou jarní cibulku a naťovou petrželku.
  • Vše dobře zamícháme.
  • Na plech s pečícím papírem začneme dělat malé obláčky s naší směsí
  • Pečeme přibližně 15 minut na 200 C 
  • Podáváme se zeleninovým salátem.

Hotový recept na cuketové placičky

 

4. Poctivé cuketové bramboráky

Zkuste doplnit nastrouhané brambory cuketou a usmažte si bramborák. Uvidíte, jaká je to dobrota, po které se na oběd jen zapráší.

INGREDIENCE:

  • 300 g cukety
  • 300 g syrových brambor
  • sůl
  • česnek dle chuti
  • majoránka
  • 2 vejce
  • 7 lžic ovesných vloček

POSTUP:

  • Cuketu i brambory očistíme, oloupeme a nastrouháme.
  • Přebytečnou vodu vymačkáme, aby se nám bramboráky dobře smažily.
  • Přidáme sůl, majoránku, utřený česnek, vejce a ovesné vločky.
  • Ze vzniklé směsi tvarujeme na pánvi placky a na tuku smažíme z obou stran.

Hotový recept na cuketové bramboráky

5. Dietní grilovaná cuketa

INGREDIENCE

  • 2 střední cukety
  • citronová šťáva
  • 4 stroužky česneku
  • limetka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • celer
  • sůl, pepř
  • parmasan na posyp

 

POSTUP

  • Menší cuketu nakrájíme na kolečka silná asi půl centimetru, z obou stran posypeme kořením.
  • Uložíme do uzavíratelné misky a polijeme zálivkou umixovanou ze lžíce oleje, celeru, citronové šťávy, hořčice a česneku.
  • Necháme uležet do druhého dne.
  • Grilujeme z obou stran do zlatova.
  • Servírujeme s pečivem a zakysanou smetanou a plátkem limetky.

Cuketu můžeme i ogrilovat.

 

2 tipy na závěr: 

  • Před tepelnou úpravou cuketu posolíme a necháme chvíli odležet. Orosí se a vyloučí tak část přebytečné vody
  • Při přípravě cukety přidejte vždy alespoň trochu oleje, lépe se vstřebá vitamin A

6. Smažené cuketové karbanátky

Na karbanátky cuketu nastrouháme a připravíme si směs, kterou doplňujeme uzeninou, houbami, luštěninami, syrovou nebo dušenou zeleninou. Směs spojíme vejci a zahustíme strouhankou nebo moukou. Vytvarované karbanátky obalujeme většinou v trojobalu.

INGREDIENCE

  • 1 hrnek vařené cizrny
  • 2 vejce
  • 3 lžíce strouhanky
  • 1 hrnek strouhané cukety
  • sůl, pepř
  • majoránka
  • 1/2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce oleje na smažení

POSTUP

  • Cibuli a česnek oloupeme a nadrobno nakrájíme.
  • Všechny ingredience smícháme a vypracujeme vláčné těsto.
  • Z těsta uplácáme kolečka asi 1,5 cm vysoká tak, aby se nám vešly 4 na pánev.
  • Smažíme na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.
  • Podáváme s brambory nebo bramborovou kaší a tatarskou omáčkou nebo zakysanou smetanou.
Recept na cuketové karbanátky
foto zdroj: pinterest.com
 

Další zajímavé vlastnosti cukety

Cuketa plodí po celé léto, pokud má dostatek vláhy. Dorůstá do poměrně velkých rozměrů, zvláštností není ani 5kg cuketa. Nejlepší pro konzumaci jsou ale cukety od 20-30cm. Starší a větší cukety mají silnější slupku, která při tepelné úpravě stvrdne a je těžko stravitelná. Semena velkých cuket je dobré odstranit. Naproti tomu menší a střední cukety lze konzumovat i se slupkou.

Ke smažené cuketě se hodí brambory v různé úpravě včetně bramborové kaše. Můžeme přidat i tatarskou nebo jinou studenou omáčku a zeleninový salát.

U dušené cukety volíme přílohu podle druhu jídla. Kromě bramborové přílohy to může být dušená rýže, vařené těstoviny, jemné noky a případně i knedlík nebo naopak jenom pečivo.

Cuketa je plná vitamínů a minerálů, obsahuje například vitaminy C, D, B6 a B12 nebo karoten, roboflavin atd.

Nepřehlédněte naše užitečné recenze

Sdílejte svým přátelům:

4 (80%) 6 hodnocení

Milan & Ondra

Oba jsme fanoušci dobrého jídla a vaření nás baví. Na webu AZ-recepty vás chceme inspirovat tradičními, ale i méně obvyklými recepty. Budeme rádi, když naše recepty vyzkoušíte a dáte nám vědět jak vám chutnalo. Dobrou chuť! :)

Komentáře

  1. Cuketu jíme celé léto – několikrát za týden, takže receptů na ní není nikdy dost. Zaujal mě recept na mozeček. Jinak řízek děláme také často – pěkně s bramborem a tatarkou (samozřejmě Hellmanns). Jinak cuketu velmi často dělám jako směs – přidám do ní co mám – papriku, fazolky, kukuřice, hrášek, porek – cokoli mě napadne a mám, často přidám různá pesta (bazalkové, rajčatové) a navrch parmazán. Nebo také je výborná plněná – vydlabat, naplnit směsí z masa (kuřecí, mleté – jaké máte) a ochutit.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

10:00