Smažené karbanátky a placičky z cukety: ochutnejte ten rozdíl!

Univerzální zeleninou v kuchyni je cuketa.

Její všestranné použití ji předurčuje ke smažení, dušení i zapékání.

Je ideální do redukčních diet, protože má velmi nízkou energetickou hodnotu. Obsahuje totiž velmi vysoké procento vody a vlákninu a jen minimum sacharidů.

My si pro vás připravili 6 výborných receptů z cukety. Dobrou chuť!

Smažená cuketa v těstíčku 

Smažená cuketa chutná výborně. Doplnit ji můžete i tatarskou omáčkou nebo zeleninovým salátem.

INGREDIENCE

  • cuketa
  • vejce
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • sůl
  • olej

POSTUP

  • Cuketu omyjeme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Je-li cuketa větší, zbavíme ji jader.
  • Připravenou cuketu osolíme a obalujeme v tradičním trojobalu – hladká mouka, vejce a strouhanka.
  • Cuketu smažíme z obou stran na pánvi dozlatova.

Hotový recept na smaženou cuketuzdroj: seriouseats.com

Klasické cuketové placičky na pánev

Na placičky cuketu nastrouháme na nudličky a spojíme s vejci a dalšími ingrediencemi podle receptu. Mírně zahustíme podle potřeby. Lžící pak klademe do horkého tuku malé placičky.

INGREDIENCE

  • 1 cuketa
  • 3 lžíce másla
  • 3 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 1 menší cibule
  • 1 vařený brambor
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1/2 hrnku strouhanky
  • 3 lžíce nakládané kukuřice
  • sůl

POSTUP

  • Cuketu a brambor nastrouháme, lehce osolíme.
  • Česnek a cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme.
  • Vše smícháme s trochou polohrubé mouky, 2 vejci a kukuřicí.
  • Vypracujeme soudržné těsto, ze kterého vytvarujeme ploché placičky, vysoké asi 1 cm.
  • Placičky smažíme na rozpáleném másle z obou stran dozlatova.
  • Podáváme jako hlavní chod, nejlépe s čerstvou zeleninou a zakysanou smetanou.

Cuketa: recept na cuketové placičky

Cuketové placičky do trouby

Vděčnou večeří budou zajisté cuketové placky. Zvláště pak v době, kdy je cuket všude plno a vy nevíte, co s nimi.

INGREDIENCE

  • cuketa
  • polohrubá mouka
  • lžička prášku do pečiva
  • 2 až 3 vejce
  • mléko
  • jarní cibulka
  • lístky petrželky
  • olej na smažení

POSTUP

  • Do mísy nasypeme mouku s práškem do pečiva.
  • Přidáme vejce rozšlehané v mléce a zamícháme.
  • Do těsta přimícháme nastrouhanu cuketu, nakrájenou jarní cibulku a naťovou petrželku.
  • Vše dobře zamícháme.
  • Na plech s pečícím papírem začneme dělat malé obláčky s naší směsí
  • Pečeme přibližně 15 minut na 200 C 
  • Podáváme se zeleninovým salátem.

Hotový recept na cuketové placičky

Poctivé cuketové bramboráky

Zkuste doplnit nastrouhané brambory cuketou a usmažte si bramborák. Uvidíte, jaká je to dobrota, po které se na oběd jen zapráší.

INGREDIENCE

  • 300 g cukety
  • 300 g syrových brambor
  • sůl
  • česnek dle chuti
  • majoránka
  • 2 vejce
  • 7 lžic ovesných vloček

POSTUP

  • Cuketu i brambory očistíme, oloupeme a nastrouháme.
  • Přebytečnou vodu vymačkáme, aby se nám bramboráky dobře smažily.
  • Přidáme sůl, majoránku, utřený česnek, vejce a ovesné vločky.
  • Ze vzniklé směsi tvarujeme na pánvi placky a na tuku smažíme z obou stran.

Hotový recept na cuketové bramboráky

Dietní grilovaná cuketa

INGREDIENCE

  • 2 střední cukety
  • citronová šťáva
  • 4 stroužky česneku
  • limetka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • celer
  • sůl, pepř
  • parmasan na posyp

 

POSTUP

  • Menší cuketu nakrájíme na kolečka silná asi půl centimetru, z obou stran posypeme kořením.
  • Uložíme do uzavíratelné misky a polijeme zálivkou umixovanou ze lžíce oleje, celeru, citronové šťávy, hořčice a česneku.
  • Necháme uležet do druhého dne.
  • Grilujeme z obou stran do zlatova.
  • Servírujeme s pečivem a zakysanou smetanou a plátkem limetky.

Cuketu můžeme i ogrilovat.

Smažené cuketové karbanátky

Na karbanátky cuketu nastrouháme a připravíme si směs, kterou doplňujeme uzeninou, houbami, luštěninami, syrovou nebo dušenou zeleninou. Směs spojíme vejci a zahustíme strouhankou nebo moukou. Vytvarované karbanátky obalujeme většinou v trojobalu.

INGREDIENCE

  • 1 hrnek vařené cizrny
  • 2 vejce
  • 3 lžíce strouhanky
  • 1 hrnek strouhané cukety
  • sůl, pepř
  • majoránka
  • 1/2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce oleje na smažení

POSTUP

  • Cibuli a česnek oloupeme a nadrobno nakrájíme.
  • Všechny ingredience smícháme a vypracujeme vláčné těsto.
  • Z těsta uplácáme kolečka asi 1,5 cm vysoká tak, aby se nám vešly 4 na pánev.
  • Smažíme na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.
  • Podáváme s brambory nebo bramborovou kaší a tatarskou omáčkou nebo zakysanou smetanou.

Recept na cuketové karbanátky

Další zajímavé vlastnosti cukety

Cuketa plodí po celé léto, pokud má dostatek vláhy. Dorůstá do poměrně velkých rozměrů, zvláštností není ani 5 kg cuketa. Nejlepší pro konzumaci jsou ale cukety od 20-30 cm. Starší a větší cukety mají silnější slupku, která při tepelné úpravě ztvrdne a je těžko stravitelná. Semena velkých cuket je dobré odstranit. Naproti tomu menší a střední cukety lze konzumovat i se slupkou.

Ke smažené cuketě se hodí brambory v různé úpravě včetně bramborové kaše. Můžeme přidat i tatarskou nebo jinou studenou omáčku a zeleninový salát.

Před tepelnou úpravou cuketu posolíme a necháme chvíli odležet. Orosí se a vyloučí tak část přebytečné vody. Při přípravě cukety přidejte vždy alespoň trochu oleje, lépe se vstřebá vitamin A.

Komentáře

  1. Cuketu jíme celé léto – několikrát za týden, takže receptů na ní není nikdy dost. Zaujal mě recept na mozeček. Jinak řízek děláme také často – pěkně s bramborem a tatarkou (samozřejmě Hellmanns). Jinak cuketu velmi často dělám jako směs – přidám do ní co mám – papriku, fazolky, kukuřice, hrášek, porek – cokoli mě napadne a mám, často přidám různá pesta (bazalkové, rajčatové) a navrch parmazán. Nebo také je výborná plněná – vydlabat, naplnit směsí z masa (kuřecí, mleté – jaké máte) a ochutit.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.