Už zase přemýšlíte, co budete tento týden vařit?
Už nemusíte!
Připravili jsme si pro vás 5 chutných receptů na sýrový nákup, které vás zasytí a navíc uspokojí vaše chuťové buňky.
Vyzkoušejte variantu se špenátem a jáhlami či s bešamelovou omáčkou.
Dobrou chuť!
Sýrový nákyp s jemnou bešamelovou omáčkou
Jste milovníci sýru? Zkuste si z něj připravit chutný nákyp, jehož příprava není vůbec náročná. Navíc na něj potřebujete jen pár jednoduchých surovin.
INGREDIENCE
- 1 cibule
- 80 g másla
- 80 g hladké mouky
- 300 ml mléka
- 4 vejce
- 50 g šunky na kostičky
- 100 g čedaru
- mletý černý pepř
- sůl
- 1 lžíce oleje
- 50 g parmazánu
POSTUP
- Cibuli nasekáme na jemno a necháme zesklovatět na rozehřátém másle.
- Zaprášíme ji hladkou moukou a orestujeme.
- Za stálého míchání postupně přilijeme mléko a přivedeme k varu.
- Vaříme, dokud směs nezhoustne.
- Pak odstavíme a necháme částečně vychladnout.
- Do omáčky postupně vmícháme žloutky, šunku, čedar, pepř a sůl.
- Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce ho vmícháme do sýrové omáčky.
- Zapékací formu vymažeme olejem a vysypeme nastrouhaným parmazánem.
- Nalijeme sýrovou směs a posypeme zbývajícím nastrouhaným čedarem.
- Vložíme do vyhřáté trouby a zapékáme při 180 °C asi 30 minut.

Máme pro vás i další nejlepší recepty z bešamelu, na kterých si pochutná celá rodina. Inspirujte se!
Nákyp ze sýru se špenátem a jáhlami
Vyzkoušejte tento zdravý sýrový nákyp s čerstvým špenátem a jáhlami. Pochutná si na něm celá rodina!
INGREDIENCE
- 1 hrníček jáhel
- 1 hrnek čerstvého špenátu
- 3 vejce
- 1/2 lžičky tymiánu
- pažitka
- mořská sůl
- olivový olej
- 250 g sýru (eidam, gouda, mozarella,…)
POSTUP
- Připravíme si jáhly.
- Propláchneme je horkou vodou, poté dáme do kastrůlku, zalijeme vodou.
- Vaříme asi 15 minut, dokud se z nich nevyvaří všechna voda.
- Mezitím si rozšleháme vejce, přidáme do nich tymián, trochu soli a snítek na jemno nasekané pažitky.
- Po uvaření necháme jáhly na pár minut vychladnout a zatím si připravíme špenát.
- Špenátové listy na hrubo nasekáme.
- Jáhly smícháme v míse se špenátem a dochutíme solí.
- Vzniklou směs dáme do olejem vymazané zapékací mísy a zalijeme rozšlehanými vajíčky s bylinkami.
- Pečme na 190°C po dobu 20 minut.
- Po dvaceti minutách přidáme na vrch nákypu nastrouhaný sýr a zapékáme dalších 5 minut.
- Nákyp chutná opravdu výborně s rajčaty nebo rajčatovým salátem.

Možná se vám budou hodit i naše recenze vestavných trub. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Objevte podobné tipy
Sýrový nákyp s rohlíky
Nákyp z rohlíků, sýru a vajec ochucený muškátovým květem je skvělou a vydatnou večeří, kterou si navíc zvládne připravit úplně každý!
INGREDIENCE
- 3 vejce
- 4 rohlíky, starší
- 100 g tvrdého sýra
- 300 ml mléka
- pažitka
- sůl
- 50 g másla
- špetka muškátového květu
POSTUP :
- Rohlíky nakrájíme na kostičky
- Přidáme 2/3 strouhaného sýru, jemně sekanou pažitku, nakrájenou uzeninu a promícháme.
- Směs dáme do tukem vymazané zapékací misky a zalijeme osoleným mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vejce.
- Poklademe kousky tuku, posypeme zbytkem sýra a ve vyhřáté troubě zapečeme.
- Jako příloha se hodí zeleninový salát, salát z červené řepy nebo nakládaná okurka.

Jemný nákyp ze sýru se šunkou
Tento nákyp je naprosto vynikající díky utřeným žloutkům a ušlehanému sněhu z bílků. Přidáním šunky mu dodáte další skvělou chuť.
INGREDIENCE
- 150 g sýr typu ementálu, nakrájeného na kusy
- 4 kusy vajec
- 60 g hladká mouka
- 300 g mléko
- 80 g máslo
- 1 špetka muškátového oříšku, nastrouhaného
- 1 čajová lžička soli
- 1 špetka pepře, mletý
- 150 g plátkové šunky, na kostičky
- 1 smetana ke šlehání, min. 30 % tuku
POSTUP
- Předehřejeme troubu na 180°C.
- Vložte sýr do mixovací nádoby a strouháme pár vteřin.
- Přendáme do nádoby a odložíme stranou.
- Do mixovací nádoby vložíme žloutky, mouku, mléko, máslo, muškátový oříšek, sůl a pepř a mixujeme 3 minuty.
- Přidáme sýr a smetanu a mixujeme dalších 10 vteřin.
- Do směsi zamícháme šunku a ušlehaný sníh z bílků.
- Směs přendáme do 6 máslem vymazaných a moukou vysypaných nákypových misek.
- Vložte je do trouby předehřáté na 180°C a pečte 30–35 minut.
- Ihned podáváme.

A co takové recepty na sladký nákyp z rýže? Vyzkoušejte variantu s meruňkami, broskvemi či lesním ovocem a tvarohem!
Sýrovo-pórkový nákyp
Tento snadný vegetariánský slaný nákyp se sýrem a pórkem skvěle zahřeje během chladných zimních dní. Navíc je nejen chutný, ale i zdravý.
INGREDIENCE
- 2 střední pórky, nakrájené na plátky
- 400 g celozrnného chleba, nakrájeného na plátky a poté na trojúhelníky
- 150 g sýra čedar, nastrouhaného
- 40 g slaného másla
- 600 ml mléka
- 3 střední vejce
- čerstvě mletý černý pepř
- ½ lžičky mořské soli
POSTUP
- Zapékací misku o objemu 1,5 litru vymažeme trochou másla.
- Na pánvi rozpustíme zbylé máslo a pórek na něm zlehka opékáme asi pět minut, dokud nezměkne.
- Na dno zapékací misky dáme vrstvu chleba.
- Navrch nasypeme polovinu pórku a posypeme polovinou strouhaného sýra.
- Nahoru položíme zbývající chlebové trojúhelníčky a poté zbytek pórku.
- Mléko a vejce prošleháme a okořeníme podle chuti.
- Nalijeme rovnoměrně na vršek nákypu, poté posypeme zbylým sýrem.
- Necháme 20 až 30 minut odstát.
- Předehřejeme troubu na 170 °C.
- Nákyp pečeme 30 až 35 minut, dokud se nenafoukne a nezezlátne.

Podívejte se na náš katalog sýrů, kde vám představíme ty nejznámější sýry a vše podstatné, co o nich potřebujete vědět!
Kromě těchto základních surovin lze sýrový nákyp doplnit například :
- masem
- zeleninou
- dušenými houbami
- bramborami
- těstovinami
- čerstvými bylinkami
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!