Sýr jako hlavní chod je velmi chutné a výživné jídlo a neznámější úpravou je asi smažený.
Ale nemusíme jej vždy smažit Je to sice nejrychlejší způsob, jak jej dát hotový rychle na talíř, ale pokud máme chvíli času navíc, tak z něj můžeme připravit sýrový nákyp.
S přidáním dalších surovin získáme daleko pestřejší jídlo.
Inspirujte se našimi recepty na sýrový nákyp!
Sýrový nákyp s jemnou bešamelovou omáčkou
Jste milovníci sýru ? Zkuste si připravit chutný sýrový nákyp, jeho příprava není vůbec náročná jak na čas tak i na suroviny.
INGREDIENCE :
- 1 cibule
- 80 g másla
- 80 g hladké mouky
- 300 ml mléka
- 4 vejce
- 50 g šunky na kostičky
- 100 g čedaru
- mletý černý pepř
- sůl
- 1 lžíce oleje
- 50 g parmazánu
POSTUP :
- Cibuli nasekáme na jemno a necháme zesklovatět na rozehřátém másle.
- Zaprášíme ji hladkou moukou a orestujeme.
- Za stálého míchání postupně přilijeme mléko a přivedeme k varu.
- Vaříme, dokud směs nezhoustne.
- Pak odstavíme a necháme částečně vychladnout.
- Do omáčky postupně vmícháme žloutky, šunku, čedar, pepř a sůl.
- Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce ho vmícháme do sýrové omáčky.
- Zapékací formu vymažeme olejem a vysypeme nastrouhaným parmazánem.
- Nalijeme sýrovou směs a posypeme zbývajícím nastrouhaným čedarem.
- Vložíme do vyhřáté trouby a zapékáme při 180 °C asi 30 minut.
zdroj : www.sobeys.com
Sýrový nákyp se špenátem a jáhlami
Víte že, sýr je :
- díky svému složení považován za koncentrát zdraví a síly
- vhodnou potravinou i při redukčním stravování, ale musíte si umět vybrat správný druh
- Sýry si ceníme zejména pro vysoký obsah plnohodnotných bílkovin a využitelného vápníku. Bílkoviny působí jako tlumiče hladu a při hubnutí zároveň brání ztrátě svalové hmoty
INGREDIENCE :
- 1 hrníček jáhel
- 1 hrnek čerstvého špenátu
- 3 vejce
- 1/2 lžičky tymiánu
- pažitka
- mořská sůl
- olivový olej
- 250 g sýru (eidam, gouda, mozarella,…)
POSTUP :
- Připravíme si jáhly.
- Propláchneme je horkou vodou, poté dáme do kastrůlku, zalijeme vodou.
- Vaříme asi 15 minut, dokud se z nich nevyvaří všechna voda.
- Mezitím si rozšleháme vejce, přidáme do nich tymián, trochu soli a snítek na jemno nasekané pažitky.
- Po uvaření necháme jáhly na pár minut vychladnout a zatím si připravíme špenát.
- Špenátové listy na hrubo nasekáme.
- Jáhly smícháme v míse se špenátem a dochutíme solí.
- Vzniklou směs dáme do olejem vymazané zapékací mísy a zalijeme rozšlehanými vajíčky s bylinkami.
- Pečme na 190°C po dobu 20 minut.
- Po dvaceti minutách přidáme na vrch nákypu nastrouhaný sýr a zapékáme dalších 5 minut.
- Nákyp chutná opravdu výborně s rajčaty nebo rajčatovým salátem.
zdroj : naturallyella.com
Objevte podobné tipy
Sýrový nákyp s rohlíky
Sýrový nákyp z rohlíků, sýru a vajec ochucený muškátovým květem bude skvělou a docela hutnou večeří.
INGREDIENCE :
- 3 vejce
- 4 rohlíky, starší
- 100 g tvrdého sýra
- 300 ml mléka
- pažitka
- sůl
- 50 g másla
- špetka muškátového květu
POSTUP :
- Rohlíky nakrájíme na kostičky
- přidáme 2/3 strouhaného sýru, jemně sekanou pažitku, nakrájenou uzeninu a promícháme.
- Směs dáme do tukem vymazané zapékací misky a zalijeme osoleným mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vejce.
- Poklademe kousky tuku, posypeme zbytkem sýra a ve vyhřáté troubě zapečeme.
- Jako příloha se hodí zeleninový salát, salát z červené řepy nebo nakládaná okurka.
zdroj : www.theworktop.com
Jemný sýrový nákyp se šunkou
Bude skvělý a chutný díky utřeným žloutkům a ušlehanému sněhu z bílků.
INGREDIENCE :
- 150 g sýr typu ementálu, nakrájeného na kusy
- 4 kusy vajec
- 60 g hladká mouka
- 300 g mléko
- 80 g máslo
- 1 špetka muškátového oříšku, nastrouhaného
- 1 čajová lžička soli
- 1 špetka pepře, mletý
- 150 g plátkové šunky, na kostičky
- 1 smetana ke šlehání, min. 30 % tuku
POSTUP :
- Předehřejeme troubu na 180°C.
- Vložte sýr do mixovací nádoby a strouháme pár vteřin.
- Přendáme do nádoby a odložíme stranou.
- Do mixovací nádoby vložíme žloutky, mouku, mléko, máslo, muškátový oříšek, sůl a pepř a mixujeme 3 minuty.
- Přidáme sýr a smetanu a mixujeme dalších 10 vteřin.
- Do směsi zamícháme šunku a ušlehaný sníh z bílků.
- Směs přendáme do 6 máslem vymazaných a moukou vysypaných nákypových misek.
- Vložte je do trouby předehřáté na 180°C a pečte 30–35 minut.
- Ihned podáváme.
zdroj : allfreecopycatrecipes.com
Kromě těchto základních surovin lze sýrový nákyp doplnit například :
- masem
- zeleninou
- dušenými houbami
- bramborami
- těstovinami
- čerstvými bylinkami