Sýrový nákyp čtyřikrát jinak: recepty & inspirace

Sýr jako hlavní chod je velmi chutné a výživné jídlo a neznámější úpravou je asi smažený.

Ale nemusíme jej vždy smažit Je to sice nejrychlejší způsob, jak jej dát hotový rychle na talíř, ale pokud máme chvíli času navíc, tak z něj můžeme připravit sýrový nákyp.

S přidáním dalších surovin získáme daleko pestřejší jídlo.

Inspirujte se našimi recepty na sýrový nákyp!

Sýrový nákyp s jemnou bešamelovou omáčkou

Jste milovníci sýru ? Zkuste si připravit chutný sýrový nákyp, jeho příprava není vůbec náročná jak na čas tak i na suroviny.

INGREDIENCE :

  • 1 cibule
  • 80 g másla
  • 80 g hladké mouky
  • 300 ml mléka
  • 4 vejce
  • 50 g šunky na kostičky
  • 100 g čedaru
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 1 lžíce oleje
  • 50 g parmazánu

POSTUP :

  1. Cibuli nasekáme na jemno a necháme zesklovatět na rozehřátém másle.
  2. Zaprášíme ji hladkou moukou a orestujeme.
  3. Za stálého míchání postupně přilijeme mléko a přivedeme k varu.
  4. Vaříme, dokud směs nezhoustne.
  5. Pak odstavíme a necháme částečně vychladnout.
  6. Do omáčky postupně vmícháme žloutky, šunku, čedar, pepř a sůl.
  7. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce ho vmícháme do sýrové omáčky.
  8. Zapékací formu vymažeme olejem a vysypeme nastrouhaným parmazánem.
  9. Nalijeme sýrovou směs a posypeme zbývajícím nastrouhaným čedarem.
  10. Vložíme do vyhřáté trouby a zapékáme při 180 °C asi 30 minut.

Sýrový nákyp s jemnou bešamelovou omáčkou

zdroj : www.sobeys.com

Sýrový nákyp se špenátem a jáhlami

Víte že, sýr je :

  • díky svému složení považován za koncentrát zdraví a síly
  • vhodnou potravinou i při redukčním stravování, ale musíte si umět vybrat správný druh
  • Sýry si ceníme zejména pro vysoký obsah plnohodnotných bílkovin a využitelného vápníku. Bílkoviny působí jako tlumiče hladu a při hubnutí zároveň brání ztrátě svalové hmoty

INGREDIENCE :

  • 1 hrníček jáhel
  • 1 hrnek čerstvého špenátu
  • 3 vejce
  • 1/2 lžičky tymiánu
  • pažitka
  • mořská sůl
  • olivový olej
  • 250 g sýru (eidam, gouda, mozarella,…)

POSTUP :

  1. Připravíme si jáhly.
  2. Propláchneme je horkou vodou, poté dáme do kastrůlku, zalijeme vodou.
  3. Vaříme asi 15 minut, dokud se z nich nevyvaří všechna voda.
  4. Mezitím si rozšleháme vejce, přidáme do nich tymián, trochu soli a snítek na jemno nasekané pažitky.
  5. Po uvaření necháme jáhly na pár minut vychladnout a zatím si připravíme špenát.
  6. Špenátové listy na hrubo nasekáme.
  7. Jáhly smícháme v míse se špenátem a dochutíme solí.
  8. Vzniklou směs dáme do olejem vymazané zapékací mísy  a zalijeme rozšlehanými vajíčky s bylinkami.
  9. Pečme na 190°C po dobu 20 minut.
  10. Po dvaceti minutách přidáme na vrch nákypu nastrouhaný sýr a zapékáme dalších 5 minut.
  11. Nákyp chutná opravdu výborně s rajčaty nebo rajčatovým salátem.

Sýrový nákyp bez housek se špenátem a jáhly

zdroj : naturallyella.com

Sýrový nákyp s rohlíky

Sýrový nákyp z rohlíků, sýru a vajec ochucený muškátovým květem bude skvělou a docela hutnou večeří.

INGREDIENCE :

  • 3 vejce
  • 4 rohlíky, starší
  • 100 g tvrdého sýra
  • 300 ml mléka
  • pažitka
  • sůl
  • 50 g másla
  • špetka muškátového květu

POSTUP :

  1. Rohlíky nakrájíme na kostičky
  2. přidáme 2/3 strouhaného sýru, jemně sekanou pažitku, nakrájenou uzeninu a promícháme.
  3. Směs dáme do tukem vymazané zapékací misky a zalijeme osoleným mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vejce.
  4. Poklademe kousky tuku, posypeme zbytkem sýra a ve vyhřáté troubě zapečeme.
  5. Jako příloha se hodí zeleninový salát, salát z červené řepy nebo nakládaná okurka.

Sýrový nákyp s rohlíky

zdroj : www.theworktop.com

Jemný sýrový nákyp se šunkou

Bude skvělý a chutný díky utřeným žloutkům a ušlehanému sněhu z bílků.

INGREDIENCE :

  • 150 g sýr typu ementálu, nakrájeného na kusy
  • 4 kusy vajec
  • 60 g hladká mouka
  • 300 g mléko
  • 80 g máslo
  • 1 špetka muškátového oříšku, nastrouhaného
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 špetka pepře, mletý
  • 150 g plátkové šunky, na kostičky
  • 1 smetana ke šlehání, min. 30 % tuku

POSTUP :

  1. Předehřejeme troubu na 180°C.
  2. Vložte sýr  do mixovací nádoby a strouháme pár vteřin.
  3. Přendáme do nádoby a odložíme stranou.
  4. Do mixovací nádoby vložíme žloutky, mouku, mléko, máslo, muškátový oříšek, sůl a pepř a mixujeme 3 minuty.
  5. Přidáme sýr a smetanu a mixujeme dalších 10 vteřin.
  6. Do směsi zamícháme šunku a ušlehaný sníh z bílků.
  7. Směs přendáme do 6 máslem vymazaných a moukou vysypaných nákypových misek.
  8. Vložte je do trouby předehřáté na 180°C a pečte 30–35 minut.
  9. Ihned podáváme.

Jemný sýrový nákyp se šunkou

zdroj : allfreecopycatrecipes.com

Kromě těchto základních surovin lze sýrový nákyp doplnit například :

  • masem
  • zeleninou
  • dušenými houbami
  • bramborami
  • těstovinami
  • čerstvými bylinkami

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.