Vynikající recepty na cuketu z grilu na 5 různých způsobů. Zpestřete svou letní grilovačku!

Užijte si grilování s přáteli a připravte zase něco trochu jiného.

Křupavá zelenina je to pravé!

Vyzkoušejte naše recepty na grilovanou cuketu, které potěší všechny vaše hosty.

Je to rychlé, snadné a skvěle to chutná.

Tak pojďme na to!

Grilovaná cuketa s nivou a citronem

Křupavé piniové oříšky a rozdrobená niva promění grilovanou cuketu v sofistikovanou přílohu za méně než 15 minut. Podávejte ke grilovanému vepřovému nebo kuřecímu masu.

Co budete potřebovat

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
  • 1 citron
  • 3 lžíce piniových oříšků
  • 2 střední cukety
  • 60 g nivy

Postup

  • Nastavte gril na středně vysokou teplotu.
  • Ve velké míse smíchejte olej a rozmarýn.
  • Do olejové směsi přidejte kůru z celého citronu plus 2 lžíce šťávy.
  • Dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  • Mezitím na malé nepřilnavé pánvi opékejte za stálého míchání piniové oříšky, dokud nebudou zlatavé.
  • Odstavte ze sporáku a nechte vychladnout.
  • Cuketu nakrájejte na cca 0,6 cm silné plátky.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Cuketu grilujte 2–3 min z každé strany, dokud nebude měkká.
  • Přidejte do mísy s olejovou směsí a promíchejte.
  • Přeneste cuketu na talíř.
  • Na cuketu rozdrobte nivu a posypte piniovými oříšky.
  • Nechte si chutnat!
Cuketové plátky z grilu s nivou a  piniovými oříšky na talíři s dvěma lžícemi.
www.savoryonline.com

Máme pro vás i skvělé recepty na lasagne z cukety jako z Itálie. Vyzkoušejte něco nového!

Grilované cuketové špízy

Grilovaná zelenina je naprostá bomba! Křehká, chutná, mírně připálená…i taková je tato grilovaná cuketa. Navíc ji máte hotovou za pouhých pár minut.

Co budete potřebovat

  • 2 cukety nakrájené na plátky
  • 2 citrony nakrájené na měsíčky
  • ¼ šálku olivového oleje
  • 1 lžíce sušeného oregána
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř

Postup

  • Předehřejte gril na střední teplotu.
  • V misce smíchejte olivový olej, česnek a oregano; osolte a opepřete podle chuti.
  • Na špejle napíchejte plátky cukety a měsíčky citronu.
  • Špízy potřeme zálivkou z olivového oleje.
  • Grilujte, dokud cuketa nezměkne, 2 až 3 minuty z každé strany.
  • Podávejte!
Cuketové špízy z grilu s citronem.
www.paleoleap.com

Vyzkoušejte i naše recepty na řecké grilované špízy 5x jinak aneb staňte se králem všech letních oslav!

Marinovaná cuketa z grilu

Tyto marinované grilované cuketové proužky jsou jedním z nejlepších italských předkrmů. Ogrilované plátky cukety a poté marinované v chutné zálivce z bílého vinného octa vytváří snadný letní předkrm, který si každý zamiluje.

Co budete potřebovat

Na cuketu:

  • 2-3 malé až střední cukety, každá o hmotnosti cca 175 gramů
  • ¼ lžičky soli
  • 2 lžíce olivového oleje

Na marinádu:

  • 4 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
  • 2 lžíce čerstvé plocholisté petrželky, nasekané
  • 2 lžíce čerstvé bazalky, natrhané
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • sůl a pepř na dochucení
  • čerstvá bazalka na ozdobu

Postup

  • Pomocí mandolíny nakrájejte podélně cuketu na 0,3 cm plátky.
  • Vložte tyto cuketové plátky do misky a posypte ¼ lžičky soli.
  • Promíchejte a přendejte do cedníku umístěného nad miskou.
  • Nechte 30 minut, aby sůl vytáhla přebytečnou vlhkost z nakrájených cuket.
  • Na pracovní desku položte čistou kuchyňskou utěrku.
  • Vyjměte cuketové proužky z cedníku a položte je na utěrku.
  • Jemně osušte horní část další utěrkou.
  • Přendejte do velké mísy a pokapejte 2 lžícemi olivového oleje.
  • Předehřejte vnitřní nebo venkovní gril na střední teplotu.
  • Proužky cukety grilujte 3–4 minuty z každé strany nebo dokud se neobjeví stopy po grilování.
  • V malé misce smíchejte na tenké plátky nakrájené stroužky česneku s nasekanou plocholistou petrželkou, natrhanou čerstvou bazalkou a bílým vinným octem.
  • Dejte grilovanou cuketu spolu s touto jednoduchou marinádou do velké mělké skleněné misky.
  • Zakryjte a nechte alespoň 30 minut při pokojové teplotě.
  • Až budete připraveni k podávání, jemně promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
  • Přendejte do servírovací misky a ozdobte čerstvou bazalkou.
  • Dobrou chuť!
Marinované grilované cuketové proužky v misce.
www.shelovesbiscotti.com

Grilované rolky z cukety a sýru halloumi

Křupavý grilovaný sýr halloumi zabalený do jemných cuketových plátků je skvělým předkrmem pro vaše příští grilování. Pokrm si můžete připravit také na grilovací pánvi. O jedné z nich se dočtete v naší recenzi nejlepších pánviček Woll.

Co budete potřebovat

  • 2 cukety
  • 250 g sýra halloumi
  • 30 g piniových oříšků, nasucho opražených
  • šťáva z 1 citronu
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • sůl a pepř dle chuti
  • lístky čerstvé bazalky

Postup

  • Cuketu omyjte, oloupejte a podélně nakrájejte na stejně tenké plátky.
  • Sýr halloumi nakrájejte na 1 cm široké proužky.
  • Smíchejte citronovou šťávu, olivový olej, sůl a pepř, abyste získali marinádu.
  • Sýr a plátky cukety grilujte, dokud nezměknou a nezhnědnou.
  • Čas od času cuketu potírejte marinádou.
  • Vyjměte sýr a cuketu z grilu.
  • Sýr obalte grilovanou cuketou.
  • Rozložte na talíř a posypte piniovými oříšky, lístky bazalky a pokapejte extra panenským olivovým olejem.
  • Podávejte teplé.
Grilovaný sýr halloumi zabalený do jemných cuketových plátků na talíři, ozdobený bylinkami.
www.triangle-tools.de

Kyperský sýr, který se při grilování nerozpustí, se těší stále větší oblibě. Připravili jsme si pro vás 7 dalších vynikajících receptů s halloumi, které musíte ochutnat!

Cuketové plátky na grilu s fetou

Řeckem inspirovaná grilovaná cuketa se sýrem feta je skvělou přílohou ke grilovanému masu. Luxusní zálivka z čerstvých bylinek, česneku a citronu ji dodávají naprosto skvělou chuť.

Co budete potřebovat

  • 3 malé cukety, nakrájené na plátky
  • 2 lžíce olivového oleje   
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 stroužek česneku, nasekaný
  • 1 velká hrst čerstvých bylinek dle chuti
  • sůl a pepř na dochucení
  • 50 g sýru feta, rozdrobeného

Postup

  • Cuketové plátky potřete trochou olivového oleje a grilujte na středně vysoké teplotě, dokud nezhnědnou.
  • V malé misce smíchejte zbývající olivový olej, citronovou šťávu, česnek a bylinky.
  • Nechte si trochu čerstvých bylinek na ozdobu.
  • Osolte a opepřete.
  • Jemně promíchejte grilovanou cuketu s marinádou a dejte na servírovací talíř.
  • Ozdobte rozdrobenou fetou a čerstvými bylinkami.
  • Podávejte ihned nebo při pokojové teplotě.
  • Užijte si to!
Grilované cuketové plátky se sýrem feta a bylinkami.
www.thedeliciousplate.com

Další tipy na ochucení grilované cukety

  • Balsamico: Cuketu marinujte v olivovém oleji, lisovaném česneku, balzamikovém octě a tymiánu po dobu 30 minut. Dokončete na grilu a před podáváním pokapejte trochou balzamikového octa.
  • Česnek a bylinky: Cuketa se skvěle hodí k česneku a čerstvým bylinkám. Vzhledem k tomu, že se česnek může na grilu připálit, použijte klidně česnekový prášek.
  • Parmezán: Ugrilujte cukety s olivami, solí a pepřem a poté je těsně před podáváním posypte čerstvým parmazánem a pokapejte citronovou šťávou.
  • Kajunské koření: Chcete-li něco pikantního, promíchejte cuketu s olivovým olejem a kajunským kořením, než ji přidáte na gril.
  • Česnekové máslo: Jednoduše nasekejte česnek a rozpusťte jej s máslem v hrnci nebo v mikrovlnné troubě. Když cuketu sundáte z grilu, pokapejte ji česnekovým máslem.
  • Citron a bylinky: Smíchejte olivový olej, citronovou šťávu a vaše oblíbené nasekané čerstvé bylinky. Těsně před podáváním cuketu pokapejte směsí.
  • Steakové koření: Před vložením cukety na gril ji posypte steakovým kořením.
  • Citronový pepř: Po ugrilování cuketu posypte citronovým pepřem.

Cuketa je čím dál oblíbenější plodinou pro pěstování na zahrádkách. Co může nabídnout a jak ji zpracovat? To vše a mnohem více se dozvíte v našem rozsáhlém článku o cuketě!

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X