Losos v pěti různých úpravách

Ještě před nedávnem byli lososi pochoutkou středních a vyšších tříd, avšak postupem času se jejich vynikající maso zabydlelo ve všech kuchyních. Je to nejoblíbenější ryba s jemnou chutí, s křehkým a šťavnatým masem.

V jeho mase je obsažen vysoký podíl bílkovin, Omega-3 mastné kyseliny, niacin, obsahuje také vitaminy skupiny B a vitamin D. Toto všechno se stará o pevné kosti a zuby, dobré trávení, je prevencí proti chorobám krevního oběhu, posiluje nervy a podporuje zdravou kůži, nehty i vlasy. Vedle toho losos dodává našemu tělu stopové prvky jako je zinek, který podporuje náš imunitní systém. Dalším velice důležitým prvkem je jód, který se stará o správnou funkci štítné žlázy. Je tedy vhodné, abychom lososa, vedle jiných ryb, zařadili do našeho jídelníčku alespoň 2x do měsíce.

1. Losos s bylinkami na másle

Jednoduchý způsob jak udělat skvělé jídlo rychle a s minimální přípravou.

INGREDIENCE :

  • filety z lososa (150–200 g na osobu)
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a mletý pepř
  • větvička rozmarýnu
  • petržel

POSTUP :

  1. Lososa otřeme a z obou stran okořeníme solí, čerstvě nadrceným pepřem a rozmarýnem.
  2. Necháme odležet, stačí 1 – 2 hodiny.
  3. Na nepřilnavou pánev dáme lžíci až dvě másla, přidáme lžíci oleje a lososa za občasného obracení propečeme asi 5 minut z každé strany.
  4. Lososa posypeme petrželkou a podáváme s citrónem, bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
 TIP : Lososa neoplachujte. Obzvláště pokud se jedná o mořskou rybu – voda z kohoutku může pokazit strukturu a zhoršit výslednou chuť. Pokud ji chcete očistit, tak k tomu použijte suchou papírovou utěrku. 

Losos s bylinkami na másle

zdroj : cookingclassy.com

2. Pečený losos v papilotě

Pečení v papírovém balíčku, tedy v papilotě, má samá pozitiva – je zdravé, neušpiníte při něm nádobí a v pokrmu se díky tomu udrží kromě veškeré šťávy a chuti také všechny vůně uvolněné ze svazečku bylinek.

INGREDIENCE :

  • 2 svazky bylinek na ryby (kopr, estragon, petrželka, tymián)
  • 2 filety z lososa (150–200g)
  • mořská sůl a čerstvě drcený pepř
  • 1 menší cuketa, nakrájená na plátky
  • 2 větvičky třešňových rajčátek
  • 1 červená cibule, na klínky
  • 1 jarní cibulka, na špalíky
  • 1 citron, na plátky či klínky
  • panenský olivový olej na pokapání

POSTUP :

  1. Troubu předehřejeme na 210°C.
  2. Porce lososa osolíme a opepříme.
  3. Na dva velké čtverce pečicího papíru rozdělíme zeleninu, osolíme ji.
  4. Doprostřed vždy usadíme lososový filet, přidáme svazek bylinek, doplňíme citronem a pořádně zakápneme olivovým olejem.
  5. Balíčky uzavřeme, aby dobře těsnily.
  6. Přesuneme je na plech a vložíme do předehřáté trouby.
  7. Pečeme 15–20 minut, podle výšky filetů.
  8. Podáváme v papíru, aby si každý rozbalil svůj poklad přímo na talíři.

Pečený losos v papilotě

zdroj : wildalaskasalmonandseafood.com

3. Marinovaný losos na grilu

Ryby na grilu patří k velmi oblíbeným, rychlým a často voleným receptům majitelů většiny grilů. Jejich velkou předností je velmi jednoduchá a rychlá příprava, a nízká kalorická hodnota jídla.

INGREDIENCE :

  • 4 steaky z lososa bez kůže
  • 4 plátky citronu

Marináda

  • mletý černý pepř
  • 50 ml rumu
  • 2–4 stroužky česneku
  • 1 lžička provensálského koření
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • sůl a olej

POSTUP :

  1. Česnek oloupeme, prolisujeme a utřeme se solí, pepřem a provensálským kořením.
  2. Rum promícháme s citronovou šťávou, sójovou omáčkou a medem.
  3. Potom přidáme česnekovo-bylinkovou pastu a touto marinádou potřeme lososové steaky.
  4. Odležené lososové steaky osušíme, poklademe kolečkem citronu a jednotlivě zabalíme do alobalu, který předem potřeme olejem.
  5. Takto připravenou rybu grilujeme z každé strany přibližně 5 minut.
  6. Marinovaného lososa pečeného na grilu podáváme s pečivem, zeleninou a nejrůznějšími dipy.

Marinovaný losos na grilu

zdroj : lauralondonfitness.com

4. Tatarák z uzeného lososa

Tatarák z uzeného lososa s toustíky je skvělý předkrm, luxusní večeře nebo chuťovka na párty. Pokud znáte jen tatarák z hovězího masa, tak rozhodně zkuste i tuto rybí variantu.

INGREDIENCE :

  • 100g balení uzeného lososa
  • kůra a šťáva z půlky citronu a limetky
  • čerstvě namletý pepř a sůl
  • snítky kopru, možno nahradit pažitkou nebo jinou čerstvou bylinkou
  • bageta, celozrnná nebo bílá

POSTUP :

  1. Lososa natrháme nebo nakrájíme na velmi malé kousky.
  2. Lososa přendáme do misky, přidáme šťávu z půlky citronu a několik kapek limetkové šťávy.
  3. Osolíme a opeříme a přisypeme na jemno nakrájený kopr.
  4. Bagetu nakrájíme na kolečka, která se ogrilujte v troubě, dokud není povrch křupavý, ale vnitřek vláčný.
  5. Pečivo pokapeme olivovým olejem a na každé kolečko navrstvíme tataráček a ozdobíme, koprem.
  6. Na závěr zastříkněte olivovým olejem a citronovou šťávou.

TIP : Do tataráčku můžeme přidat i dvě lžičky francouzské nebo hrubozrnné hořčice.

Tatarák z uzeného lososa

zdroj : bar-none.ch/

5. Restovaný losos se smetanovým špenátem

Přinášíme tip na  jednoduchý a rychlý oběd.

INGREDIENCE :

  • 4 porce lososa bez kůže
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 450 g mraženého listového špenátu
  • 1 ks cibule
  • sůl a pepř
  • citrónová šťáva

POSTUP :

  1. Porce lososa bez kůže omyjeme, osolíme, opepříme a zakapeme citronovou šťávou.
  2. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky.
  3. Mražené špenátové listy necháme povolit a nakrájíme nahrubo.
  4. Na oleji zpěníme cibuli a česnek, vmícháme špenát, osolíme, opepříme a necháme podusit.
  5. Když se šťáva vysmahne, vlijeme smetanu a prohřejeme.
  6. V pánvi na másle propečeme lososa z obou stran a můžeme podávat.
  7. Vhodnou přílohou k pečenému lososu se smetanovým špenátem jsou opečené brambory nebo noky.

Restovaný losos se smetanovým špenátem

zdroj : spicedpeachblog.com

K lososu v uvedených úpravách se hodí různě upravené brambory – hranolky, vařené nebo kaše. K dušenému lososu můžeme podávat také drobnější druhy těstovin nebo i zmiňované noky.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *