Lososové maso: nejzdravější ryba na 7 způsobů

Ještě před nedávnem byli lososi pochoutkou středních a vyšších tříd, avšak postupem času se jejich vynikající maso zabydlelo ve všech kuchyních.

Je to nejoblíbenější ryba s jemnou chutí, s křehkým a šťavnatým masem.

V jeho mase je obsažen vysoký podíl látek, které se starají o pevné kosti a zuby, dobré trávení, je prevencí proti chorobám krevního oběhu, posiluje nervy a podporuje zdravou kůži, nehty i vlasy.

Je tedy vhodné, abychom lososa, vedle jiných ryb, zařadili do našeho jídelníčku alespoň jedenkrát do měsíce.

Proto se inspirujte našimi 7 recepty s lososem a dopřávejte si lososa podle potřeby.

Losos na másle s bylinkami

Jednoduchý způsob jak udělat skvělé jídlo rychle a s minimální přípravou.

INGREDIENCE:

  • filety z lososa (150–200 g na osobu)
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a mletý pepř
  • větvička rozmarýnu
  • petržel

POSTUP:

  1. Lososa otřeme a z obou stran okořeníme solí, čerstvě nadrceným pepřem a rozmarýnem.
  2. Necháme odležet, stačí 1 – 2 hodiny.
  3. Na nepřilnavou pánev dáme lžíci až dvě másla, přidáme lžíci oleje a lososa za občasného obracení propečeme asi 5 minut z každé strany.
  4. Lososa posypeme petrželkou a podáváme s citrónem, bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
 TIP : Lososa neoplachujte. Obzvláště pokud se jedná o mořskou rybu – voda z kohoutku může pokazit strukturu a zhoršit výslednou chuť. Pokud ji chcete očistit, tak k tomu použijte suchou papírovou utěrku. 
Losos s bylinkami na másle
Zdroj : cookingclassy.com

Pečený losos v papilotě

Pečení v papírovém balíčku, tedy v papilotě, má samá pozitiva – je zdravé, neušpiníte při něm nádobí a v pokrmu se díky tomu udrží kromě veškeré šťávy a chuti také všechny vůně uvolněné ze svazečku bylinek.

INGREDIENCE:

  • 2 svazky bylinek na ryby (kopr, estragon, petrželka, tymián)
  • 2 filety z lososa (150–200 g)
  • mořská sůl a čerstvě drcený pepř
  • 1 menší cuketa, nakrájená na plátky
  • 2 větvičky třešňových rajčátek
  • 1 červená cibule, na klínky
  • 1 jarní cibulka, na špalíky
  • 1 citron, na plátky či klínky
  • panenský olivový olej na pokapání

POSTUP:

  1. Troubu předehřejeme na 210 °C.
  2. Porce lososa osolíme a opepříme.
  3. Na dva velké čtverce pečicího papíru rozdělíme zeleninu, osolíme ji.
  4. Doprostřed vždy usadíme lososový filet, přidáme svazek bylinek, doplňíme citronem a pořádně zakápneme olivovým olejem.
  5. Balíčky uzavřeme, aby dobře těsnily.
  6. Přesuneme je na plech a vložíme do předehřáté trouby.
  7. Pečeme 15–20 minut, podle výšky filetů.
  8. Podáváme v papíru, aby si každý rozbalil svůj poklad přímo na talíři.
Pečený losos v papilotě
Zdroj: wildalaskasalmonandseafood.com

Marinovaný losos na grilu

Ryby na grilu patří k velmi oblíbeným, rychlým a často voleným receptům majitelů většiny grilů. Jejich velkou předností je velmi jednoduchá a rychlá příprava, a nízká kalorická hodnota jídla.

INGREDIENCE:

  • 4 steaky z lososa bez kůže
  • 4 plátky citronu

Marináda

  • mletý černý pepř
  • 50 ml rumu
  • 2–4 stroužky česneku
  • 1 lžička provensálského koření
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • sůl a olej

POSTUP:

  1. Česnek oloupeme, prolisujeme a utřeme se solí, pepřem a provensálským kořením.
  2. Rum promícháme s citronovou šťávou, sójovou omáčkou a medem.
  3. Potom přidáme česnekovo-bylinkovou pastu a touto marinádou potřeme lososové steaky.
  4. Odležené lososové steaky osušíme, poklademe kolečkem citronu a jednotlivě zabalíme do alobalu, který předem potřeme olejem.
  5. Takto připravenou rybu grilujeme z každé strany přibližně 5 minut.
  6. Marinovaného lososa pečeného na grilu podáváme s pečivem, zeleninou a nejrůznějšími dipy.
Marinovaný losos na grilu
Zdroj: lauralondonfitness.com

Tatarák z uzeného lososa

Tatarák z uzeného lososa s toustíky je skvělý předkrm, luxusní večeře nebo chuťovka na párty. Pokud znáte jen tatarák z hovězího masa, tak rozhodně zkuste i tuto rybí variantu.

INGREDIENCE:

  • 100 g balení uzeného lososa
  • kůra a šťáva z půlky citronu a limetky
  • čerstvě namletý pepř a sůl
  • snítky kopru, možno nahradit pažitkou nebo jinou čerstvou bylinkou
  • bageta, celozrnná nebo bílá

POSTUP:

  1. Lososa natrháme nebo nakrájíme na velmi malé kousky.
  2. Lososa přendáme do misky, přidáme šťávu z půlky citronu a několik kapek limetkové šťávy.
  3. Osolíme a opeříme a přisypeme na jemno nakrájený kopr.
  4. Bagetu nakrájíme na kolečka, která se ogrilujte v troubě, dokud není povrch křupavý, ale vnitřek vláčný.
  5. Pečivo pokapeme olivovým olejem a na každé kolečko navrstvíme tataráček a ozdobíme, koprem.
  6. Na závěr zastříkněte olivovým olejem a citronovou šťávou.

TIP : Do tataráčku můžeme přidat i dvě lžičky francouzské nebo hrubozrnné hořčice.

Tatarák z uzeného lososa

zdroj : bar-none.ch

Restovaný losos se smetanovým špenátem

Restovaný losos je dobrý tip na  jednoduchý a rychlý oběd.

INGREDIENCE:

  • 4 porce lososa bez kůže
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 450 g mraženého listového špenátu
  • 1 ks cibule
  • sůl a pepř
  • citrónová šťáva

POSTUP:

  1. Porce lososa bez kůže omyjeme, osolíme, opepříme a zakapeme citronovou šťávou.
  2. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky.
  3. Mražené špenátové listy necháme povolit a nakrájíme nahrubo.
  4. Na oleji zpěníme cibuli a česnek, vmícháme špenát, osolíme, opepříme a necháme podusit.
  5. Když se šťáva vysmahne, vlijeme smetanu a prohřejeme.
  6. V pánvi na másle propečeme lososa z obou stran a můžeme podávat.
  7. Vhodnou přílohou k pečenému lososu se smetanovým špenátem jsou opečené brambory nebo noky.
Restovaný losos se smetanovým špenátem
Zdroj: spicedpeachblog.com

K lososu v uvedených úpravách se hodí různě upravené brambory – hranolky, vařené nebo kaše. K dušenému lososu můžeme podávat také drobnější druhy těstovin nebo i zmiňované noky.

Grilovaný losos s česnekem

Vhodným způsobem úpravy lososa je rozhodně grilování a to jak na venkovním grilu, tak pod domácím grilem.

INGREDIENCE:

  • 4 filety lososa
  • 2 limetky
  • 2 lžíce másla
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř

Na dip:

  • 1/3 hrnku sójové omáčky
  • 2 lžíce bílého octa
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru

POSTUP:

  1. Filety osolíme a okořeníme. Potřeme máslem utřeným s česnekem.
  2. Připravíme si dip smícháním sojové omáčky, octa, cukru a zázvoru.
  3. Připravené filety grilujeme na horkém grilu z každé strany cca 6-8 minut podle velikosti porce.
  4. Podáváme s limetkou a dipem, doplníme kvalitním pečivem nebo bramborem.
Recept na grilovaného lososa
zdroj: pinterest.com

Zapékaný losos se smetanou

Losos se také často zapéká s dalšími surovinami:

  • s brambory, zeleninou, houbami nebo cibulí
  • s krémovou omáčkou

Omáčku k lososu volíme smetanovou, sýrovou, koprovou nebo třeba hořčičnou, jako v následujícím receptu.

INGREDIENCE:

  • 4 lososové filety
  • sůl, pepř
  • 4 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce smetany
  • 2 lžíce pažitky
  • 1 lžička oleje

POSTUP:

  1. Filety osušíme a osolíme a opepříme z obou stran.
  2. V misce vyšleháme omáčku z hořčice, smetany a pažitky.
  3. Na pekáčku připravíme maso a zalijeme rovnoměrně omáčkou.º
  4. Pečeme v předehřáté troubě na 200 ºC zhruba 12 minut (při nabodnutí na vidličku by se ryba měla rozpadat).
  5. Servírujeme s bramborem nebo velmi kvalitní rýží a orestovanou zeleninou.
Recept na zapékného lososa s hořčičnou omáčkou
zdroj: pinterest.com

Dušený losos

Lososa dusíme jen výjimečně, ale i dušený losos je výborný, když jej podlijeme smetanou nebo bílým vínem. Tímto způsobem dušení máme i omáčku na přelití, kterou pouze jemně dochutíme kořením, citronovou šťávou, případně bylinkami.

INGREDIENCE

  • 4 filety z lososa
  • 2 lžíce másla
  • 1/2 kelímku smetany ke šlehání
  • 4 rajčata
  • 1 cibulka
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 cukety
  • hrst libečku
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Na másle zesklovatíme cibuli, přidáme na drobno nakrájený česnek, rajčata, cuketu na kostičky.
  2. Dusíme do změknutí cukety, pak přidáme rybu, po 7 minutách smetanu a ihned servírujeme posypané libečkem.
  3. Jako přílohu zvolíme brambor.
Recept na dušeného lososa s rajčetem a cuketou
zdroj: pinterest.com

Charakteristika masa z lososa

Losos obecný je dravá ryba, která žije většinu života v moři, ale která potřebuje k zajištění další generace sladkovodní toky.

Proto v dospělosti podniká dlouhé tahy proti proudu řek. Vodní stavby jí však zasahují do přirozeného životního cyklu a tak u nás patří losos mezi chráněné ryby.

Lososa si tedy neulovíme a musíme se spokojit s dováženým lososem na ledu.

Tepelná úprava

Maso z lososa je vynikající samo o sobě, proto je nejvhodnější některá z šetrnějších úprav, která nenaruší jeho chuť. Proto lososa nejčastěji opékáme, grilujeme nebo zapékáme, výjimečně dusíme.

Lze jej samozřejmě i smažit, ale smažením v různých obalech mu ubíráme na chuti. Před jakoukoliv úpravou jej osolíme a okořeníme.

Kořenit není třeba příliš, protože maso z lososa má vynikající chuť, kterou není nutné příliš upravovat.

Tip na závěr

K lososu se nejvíce hodí různě upravené brambory, zeleninový salát a některá z teplých nebo studených omáček.

Pokud máte chuť i na jiné druhy ryb, inspirujte se našimi recepty na grilované ryby.

Máte už lososa na talíři? Pochlubte se přátelům a sdílejte recept na facebooku!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.