Ještě před nedávnem byli lososi pochoutkou středních a vyšších tříd, avšak postupem času se jejich vynikající maso zabydlelo ve všech kuchyních.
Je to nejoblíbenější ryba s jemnou chutí, s křehkým a šťavnatým masem.
V jeho mase je obsažen vysoký podíl látek, které se starají o pevné kosti a zuby, dobré trávení, je prevencí proti chorobám krevního oběhu, posiluje nervy a podporuje zdravou kůži, nehty i vlasy.
Je tedy vhodné, abychom lososa, vedle jiných ryb, zařadili do našeho jídelníčku alespoň jedenkrát do měsíce.
Proto se inspirujte našimi 7 recepty s lososem a dopřávejte si lososa podle potřeby.
Losos na másle s bylinkami
Jednoduchý způsob jak udělat skvělé jídlo rychle a s minimální přípravou.
INGREDIENCE:
- filety z lososa (150–200 g na osobu)
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a mletý pepř
- větvička rozmarýnu
- petržel
POSTUP:
- Lososa otřeme a z obou stran okořeníme solí, čerstvě nadrceným pepřem a rozmarýnem.
- Necháme odležet, stačí 1 – 2 hodiny.
- Na nepřilnavou pánev dáme lžíci až dvě másla, přidáme lžíci oleje a lososa za občasného obracení propečeme asi 5 minut z každé strany.
- Lososa posypeme petrželkou a podáváme s citrónem, bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Náš tip: K přípravě lososa by se vám skvěle hodila pánev z teflonu. Podívejte, jak teflonové pánve vyšly v našem testu.
Objevte podobné tipy
Pečený losos v papilotě
Pečení v papírovém balíčku, tedy v papilotě, má samá pozitiva – je zdravé, neušpiníte při něm nádobí a v pokrmu se díky tomu udrží kromě veškeré šťávy a chuti také všechny vůně uvolněné ze svazečku bylinek.
INGREDIENCE:
- 2 svazky bylinek na ryby (kopr, estragon, petrželka, tymián)
- 2 filety z lososa (150–200 g)
- mořská sůl a čerstvě drcený pepř
- 1 menší cuketa, nakrájená na plátky
- 2 větvičky třešňových rajčátek
- 1 červená cibule, na klínky
- 1 jarní cibulka, na špalíky
- 1 citron, na plátky či klínky
- panenský olivový olej na pokapání
POSTUP:
- Troubu předehřejeme na 210 °C.
- Porce lososa osolíme a opepříme.
- Na dva velké čtverce pečicího papíru rozdělíme zeleninu, osolíme ji.
- Doprostřed vždy usadíme lososový filet, přidáme svazek bylinek, doplňíme citronem a pořádně zakápneme olivovým olejem.
- Balíčky uzavřeme, aby dobře těsnily.
- Přesuneme je na plech a vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme 15–20 minut, podle výšky filetů.
- Podáváme v papíru, aby si každý rozbalil svůj poklad přímo na talíři.

Marinovaný losos na grilu
Ryby na grilu patří k velmi oblíbeným, rychlým a často voleným receptům majitelů většiny grilů. Jejich velkou předností je velmi jednoduchá a rychlá příprava, a nízká kalorická hodnota jídla.
INGREDIENCE:
- 4 steaky z lososa bez kůže
- 4 plátky citronu
Marináda
- mletý černý pepř
- 50 ml rumu
- 2–4 stroužky česneku
- 1 lžička provensálského koření
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce sojové omáčky
- sůl a olej
POSTUP:
- Česnek oloupeme, prolisujeme a utřeme se solí, pepřem a provensálským kořením.
- Rum promícháme s citronovou šťávou, sójovou omáčkou a medem.
- Potom přidáme česnekovo-bylinkovou pastu a touto marinádou potřeme lososové steaky.
- Odležené lososové steaky osušíme, poklademe kolečkem citronu a jednotlivě zabalíme do alobalu, který předem potřeme olejem.
- Takto připravenou rybu grilujeme z každé strany přibližně 5 minut.
- Marinovaného lososa pečeného na grilu podáváme s pečivem, zeleninou a nejrůznějšími dipy.

Tatarák z uzeného lososa
Tatarák z uzeného lososa s toustíky je skvělý předkrm, luxusní večeře nebo chuťovka na párty. Pokud znáte jen tatarák z hovězího masa, tak rozhodně zkuste i tuto rybí variantu.
INGREDIENCE:
- 100 g balení uzeného lososa
- kůra a šťáva z půlky citronu a limetky
- čerstvě namletý pepř a sůl
- snítky kopru, možno nahradit pažitkou nebo jinou čerstvou bylinkou
- bageta, celozrnná nebo bílá
POSTUP:
- Lososa natrháme nebo nakrájíme na velmi malé kousky.
- Lososa přendáme do misky, přidáme šťávu z půlky citronu a několik kapek limetkové šťávy.
- Osolíme a opeříme a přisypeme na jemno nakrájený kopr.
- Bagetu nakrájíme na kolečka, která se ogrilujte v troubě, dokud není povrch křupavý, ale vnitřek vláčný.
- Pečivo pokapeme olivovým olejem a na každé kolečko navrstvíme tataráček a ozdobíme, koprem.
- Na závěr zastříkněte olivovým olejem a citronovou šťávou.
TIP : Do tataráčku můžeme přidat i dvě lžičky francouzské nebo hrubozrnné hořčice.

zdroj : bar-none.ch
Restovaný losos se smetanovým špenátem
Restovaný losos je dobrý tip na jednoduchý a rychlý oběd.
INGREDIENCE:
- 4 porce lososa bez kůže
- 100 ml smetany ke šlehání
- 450 g mraženého listového špenátu
- 1 ks cibule
- sůl a pepř
- citrónová šťáva
POSTUP:
- Porce lososa bez kůže omyjeme, osolíme, opepříme a zakapeme citronovou šťávou.
- Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky.
- Mražené špenátové listy necháme povolit a nakrájíme nahrubo.
- Na oleji zpěníme cibuli a česnek, vmícháme špenát, osolíme, opepříme a necháme podusit.
- Když se šťáva vysmahne, vlijeme smetanu a prohřejeme.
- V pánvi na másle propečeme lososa z obou stran a můžeme podávat.
- Vhodnou přílohou k pečenému lososu se smetanovým špenátem jsou opečené brambory nebo noky.

K lososu v uvedených úpravách se hodí různě upravené brambory – hranolky, vařené nebo kaše. K dušenému lososu můžeme podávat také drobnější druhy těstovin nebo i zmiňované noky.
Grilovaný losos s česnekem
Vhodným způsobem úpravy lososa je rozhodně grilování a to jak na venkovním grilu, tak pod domácím grilem.
INGREDIENCE:
- 4 filety lososa
- 2 limetky
- 2 lžíce másla
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř
Na dip:
- 1/3 hrnku sójové omáčky
- 2 lžíce bílého octa
- 2 lžičky cukru
- 2 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
POSTUP:
- Filety osolíme a okořeníme. Potřeme máslem utřeným s česnekem.
- Připravíme si dip smícháním sojové omáčky, octa, cukru a zázvoru.
- Připravené filety grilujeme na horkém grilu z každé strany cca 6-8 minut podle velikosti porce.
- Podáváme s limetkou a dipem, doplníme kvalitním pečivem nebo bramborem.

Zapékaný losos se smetanou
Losos se také často zapéká s dalšími surovinami:
- s brambory, zeleninou, houbami nebo cibulí
- s krémovou omáčkou
Omáčku k lososu volíme smetanovou, sýrovou, koprovou nebo třeba hořčičnou, jako v následujícím receptu.
INGREDIENCE:
- 4 lososové filety
- sůl, pepř
- 4 lžíce plnotučné hořčice
- 2 lžíce smetany
- 2 lžíce pažitky
- 1 lžička oleje
POSTUP:
- Filety osušíme a osolíme a opepříme z obou stran.
- V misce vyšleháme omáčku z hořčice, smetany a pažitky.
- Na pekáčku připravíme maso a zalijeme rovnoměrně omáčkou.º
- Pečeme v předehřáté troubě na 200 ºC zhruba 12 minut (při nabodnutí na vidličku by se ryba měla rozpadat).
- Servírujeme s bramborem nebo velmi kvalitní rýží a orestovanou zeleninou.

Dušený losos
Lososa dusíme jen výjimečně, ale i dušený losos je výborný, když jej podlijeme smetanou nebo bílým vínem. Tímto způsobem dušení máme i omáčku na přelití, kterou pouze jemně dochutíme kořením, citronovou šťávou, případně bylinkami.
INGREDIENCE
- 4 filety z lososa
- 2 lžíce másla
- 1/2 kelímku smetany ke šlehání
- 4 rajčata
- 1 cibulka
- 1 stroužek česneku
- 1/2 cukety
- hrst libečku
- sůl, pepř
POSTUP
- Na másle zesklovatíme cibuli, přidáme na drobno nakrájený česnek, rajčata, cuketu na kostičky.
- Dusíme do změknutí cukety, pak přidáme rybu, po 7 minutách smetanu a ihned servírujeme posypané libečkem.
- Jako přílohu zvolíme brambor.

Charakteristika masa z lososa
Losos obecný je dravá ryba, která žije většinu života v moři, ale která potřebuje k zajištění další generace sladkovodní toky.
Proto v dospělosti podniká dlouhé tahy proti proudu řek. Vodní stavby jí však zasahují do přirozeného životního cyklu a tak u nás patří losos mezi chráněné ryby.
Lososa si tedy neulovíme a musíme se spokojit s dováženým lososem na ledu.
Tepelná úprava
Maso z lososa je vynikající samo o sobě, proto je nejvhodnější některá z šetrnějších úprav, která nenaruší jeho chuť. Proto lososa nejčastěji opékáme, grilujeme nebo zapékáme, výjimečně dusíme.
Lze jej samozřejmě i smažit, ale smažením v různých obalech mu ubíráme na chuti. Před jakoukoliv úpravou jej osolíme a okořeníme.
Kořenit není třeba příliš, protože maso z lososa má vynikající chuť, kterou není nutné příliš upravovat.
Tip na závěr
K lososu se nejvíce hodí různě upravené brambory, zeleninový salát a některá z teplých nebo studených omáček.
Pokud máte chuť i na jiné druhy ryb, inspirujte se našimi recepty na grilované ryby.
Máte už lososa na talíři? Pochlubte se přátelům a sdílejte recept na facebooku!
Zacatek clanku – jeste nedavno byl losos pro bohatsi,….. Dobry. Ale jsou dokumenty, ze za vlady Premysla Otakara II se bourili nadenici na stavbach v Praze, ze lososa jsou ochotni jist maximalne 3x v tydnu.