Chutné recepty na ryby na grilu 6x jinak. Pochutná si opravdu každý!

Letní čas je jako zrozený ke grilování.

Pokud je grilování i vaše záliba a chtěli byste si užít také něco zdravějšího, pak jiště oceníte naše recepty na grilované ryby.

Máme pro vás skvělé tipy, jak si připravit steaky z tuňáka, lososa i makrelu.

Vyzkoušejte je všechny!

Grilovaný losos se sójovou omáčkou

Losos marinovaný ve sladkokyselé sójové omáčce a poté dokonale ugrilovaný, je jednoduchou večeří, která ale odpovídá kvalitě luxusní restaurace. Užijte si to!

INGREDIENCE

  • 4 filety z lososa
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1/4 hrnku oleje
  • 1/4 hrnku sójové omáčky
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. Rozpálíme gril.
  2. Lososa dáme stranou.
  3. Vytvoříme si marinádu promícháním ostatních ingrediencí.
  4. Lososa potřeme a vložíme na gril.
  5. Potíráme marinádou i v průběhu grilování.
  6. Přibližně po 6 minutách lososa otočíme.
  7. Grilujeme dalších 6 minut.
  8. Podáváme.
Losos z grilu marinovaný ve sladkokyselé sójové omáčce, pokladený klínky citronu.
www.etsdishrecipes.com

Máme pro vás i další recepty s lososem, které jsou rychlé, zdravé a výživné!

Makrela z grilu s česnekem a citrónem

Zamilujte si s námi křupavou, kouřovou kůžičku a šťavnaté, aromatické maso této lahodné grilované makrely. Tento pokrm se stane vaší oblíbenou zdravou rodinnou večeří.

INGREDIENCE

  • 4 menší makrely
  • sůl
  • pepř
  • 2 citrony
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 prolisované stroužky česneku

POSTUP

  1. Rozpálíme gril.
  2. Makrely omyjeme a vysušíme papírovou utěrkou.
  3. Každou ryby nařízneme 3 diagonálními řezy.
  4. Osolíme a opepříme.
  5. Vetřeme citronovou šťávu.
  6. Promícháme olivový olej s prolisovaným česnekem.
  7. Makrely potřeme.
  8. Grilujeme přibližně 15 minut.
  9. V polovině ryby otočíme.
  10. Podáváme.
Grilovaná makrela servírovaná na talíři s klínkem citronu a vidličkou.
www.family-friends-food.com

Grilovaný pstruh s koprem a citrónem

Pstruh grilovaný s plátky citrónu, čerstvým koprem a máslem  je snadné a chutné jídlo, které je skvělé třeba jako perfektní večeře pro dva!

INGREDIENCE

  • extra panenský olivový olej
  • 2 pstruzi, vykostění a očištění (necháme mu hlavu a ocas)
  • sůl a pepř dle chuti
  • 6 plátků čerstvého citronu tenkých jako papír, se semínky
  • několik snítek kopru nebo bazalky, estragonu, petrželky nebo jiných jemných čerstvých bylinek
  • 1 lžička másla, nakrájená na malé kostičky

POSTUP

  1. Připravíme si gril na přímý vysoký žár, přičemž jedna část grilu musí vychladnout.
  2. Zatímco se gril ohřívá, vytvoříme si „loďku“ z odolné hliníkové fólie.
  3. Zdvojíme nebo ztrojnásobíme vrstvu fólie a kolem okrajů vytvořte asi 2,5 cm okraj.
  4. Dno „lodě“ vydatně potřeme olivovým olejem, aby se pstruh při grilování nepřilepil.
  5. Opláchneme pstruhy vodou a osušíme je.
  6. Ryby otevřeme a posypeme solí a pepřem.
  7. Přidáme plátky citronu do vnitřku ryb v jedné vrstvě.
  8. Navrch dáme snítky kopru a kostičky másla.
  9. Ryby uzavřeme přes nádivku.
  10. Obě strany ryb potřeme olivovým olejem.
  11. Umístěte pstruhy do loďky z hliníkové fólie.
  12. Loďku položíme na rozpálenou stranu grilu.
  13. Přikryjeme a necháme 3 minuty grilovat, poté loďku přesuneme na studenou stranu grilu.
  14. Přikryjeme a grilujeme dalších 3-5 minut, dokud nebudou ryby propečené.
  15. Dobrou chuť!
Pstruh grilovaný s plátky citrónu, čerstvým koprem a máslem servírovaný na táce.
www.simplyrecipes.com

Kapr z grilu se středomořskou omáčkou

Vynikající letní recept, který je navíc jednoduchý na přípravu. Pokud chcete, můžete místo kapra použít i jiný druh bílé ryby. Můžete podávat se sklenkou suchého bílého vína, případně s trochou pečených brambor. Dobrou chuť!

INGREDIENCE

  • 1 kg kapra (očištěného)
  • ½ kg rajčat
  • 1 paprika
  • 5 stroužků česneku
  • 1 střední cibule
  • olivový olej
  • petrželka a kopr
  • sůl a pepř dle chuti

POSTUP

  1. Rybu omyjeme, osolíme a kůži nařízneme třikrát nebo čtyřikrát na každé straně.
  2. Kapra grilujeme na alobalu.
  3. Použijeme plynový gril a kapra grilujeme asi 10-15 min z každé strany na středním plameni.
  4. Nakrájíme cibuli, 2 stroužky česneku a pepř.
  5. Na pánvi orestujeme česnek, cibuli a papriku do měkka.
  6. Přidáme nakrájená rajčata a směs dobře promícháme.
  7. Pokud je omáčka příliš suchá, můžeme přidat 100 ml rajčatové omáčky.
  8. Vyjmeme z ohně a necháme vychladnout.
  9. Omáčku rozmixujeme dohladka a přidáme poslední 3 stroužky čerstvého česneku.
  10. Grilovanou rybu naservírujeme na velký talíř, zalijeme omáčkou a ozdobíme čerstvě nasekanou petrželkou a koprem.
Grilovaný kapr se zeleninovou omáčkou, ozdobený čerstvými bylinkami a servírovaný na talíři s polovinou citronu.
www.beatricechristiana.wordpress.com

Vyzkoušejte i také naše další lahodné recepty s kaprem, které si můžete udělat nejen na Vánoce!

Grilované steaky z tuňáka

Vyzkoušejte náš podrobný návod, jak správně ugrilovat tuňáka. Navíc na to potřebujete kromě tuňáka pouze olej a sůl!

INGREDIENCE

  • 4 steaky z tuňáka, každý o hmotnosti 170 až 225 g a tloušťce 3 až 5 cm
  • řepkový nebo jiný neutrální olej
  • sůl dle chuti
  • mletý černý pepř (volitelné)

POSTUP

  1. Nastavíme všechny hořáky plynového grilu na vysokou teplotu.
  2. Dáme grilovací rošt na místo, zakryjeme gril a necháme  5 minut předehřát.
  3. Vyčistíme a naolejujeme grilovací rošt.
  4. Steaky z tuňáka dobře osušíme papírovými utěrkami a celé je lehce potřeme olejem.
  5. Těsně před grilováním steaky dochutíme solí a případně pepřem.
  6. Poté položíme na rozpálenou stranu grilu.
  7. Tuňáka grilujeme, dokud nebude první strana dobře opečená, 1 až 2 minuty.
  8. Pokud se ryba přilepí, zkusíme ji zespodu jemně nadzvednout pomocí tenké kovové špachtle nebo hrotů vidličky zasunuté dolů mezi grilovací rošty.
  9. Otočíme tuňáka a opakujeme na druhé straně.
  10. Pro ideální propečenost rare grilujeme rybu dostatečně dlouho, aby se opekla z každé strany, a ne déle.
  11. Pokud chceme mít tuňáka krásně rare, strany steaků by měly být fialové, přičemž shora a zespodu se začíná objevovat béžová barva.
  12. Pokud chceme, aby byly udělané trochu více, počkáme, až se objeví více béžové barvy z obou stran.
  13. Nedoporučujeme grilovat steaky z tuňáka nad rámec medium-rare.
  14. Užijte si to!
Tenké grilované tuňákové steaky.
www.seriouseats.com

Pražma na grilu s česnekovou omáčkou

Připravte si podle našeho receptu také oblíbenou pražmu. Skvěle chutná v kombinaci s omáčkou z česneku, chilli a citronu, která rybě dodá ten správný šmrnc.

INGREDIENCE

Na omáčku:

  • 75 ml olivového oleje
  • 4 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
  • 1 lžička drcených chilli papriček
  • šťáva z ½ citronu
  • sůl
  • pepř

Na rybu:

  • 2 x pražma
  • 2 lžíce petrželky, nasekané

POSTUP

  1. Na pánvi jemně rozehřejeme olivový olej a přidáme česnek a chilli.
  2. Restujeme, dokud česnek nezměkne.
  3. Přidáme trochu citronové šťávy.
  4. Položíme pražmy na plech vyložený pečicím papírem a z každé strany uděláme řezy asi 1 cm hluboké.
  5. Přelijeme trochou česnekové omáčky a okořeníme.
  6. Rozpálíme gril na velmi vysokou teplotu.
  7. Rybu grilujeme 8–10 minut, jednou otočíme, dokud kůže lehce nezuhelnatí.
  8. Mezitím omáčku jemně prohřejeme a dáváme pozor, aby se česnek nepřipálil.
  9. Pražmu podáváme s trochou zbylé omáčky a ozdobíme petrželkou.
Grilovaná pražma s česnekem a chilli servírovaná na talíři s naběračkou.
www.realfood.tesco.com

Máte už doma čtvercovou pánev? Je vhodná na smažení nebo grilování větších porcí masa. Podívejte se na naše recenze hranatých pánví a zjistěte jejich výhody i nevýhody!

Pár tipů na závěr ohledně grilování ryb

  • Hotovou rybu poklademe plátky másla a chuťový zážitek posuneme ještě o úroveň výše.
  • Ryby není třeba dlouho marinovat. Skvěle chutnají i ryby dochucené pouze pepřem a solí.
  • Ke grilovaným rybám jsou vhodné přílohové brambory a nějaký vhodný dip.
  • Mezi nejvhodnější ryby na gril patří ty s vyšším obsahem tuku. Jde například o makrelu, tuňáka či pstruha, ale vhodných je mnoho dalších ryb.
  • Maso vybíráme pokud možno čerstvé. Kvalitní ryby lze však pořídit i hluboce zamražené. V takovém případě kontrolujeme obsah vody v balení.

A jak se vám naše dnešní recept líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X