Letní čas je jako zrozený ke grilování. Tradičně se grilují masové steaky, klobásy a zelenina. Pokud je grilování i vaše záliba, jistě vás potěší tipy na úpravu rybího masa.
Mezi výhody ryb patří, že jejich konzumace je zdravá, odborníci doporučují zařadit je alespoň 1× týdně do jídelníčku.
Mezi nejvhodnější ryby na gril patří ty s vyšším obsahem tuku. Jde například o makrelu, tuňáka či pstruha, ale vhodných je mnoho dalších ryb.
Maso vybíráme pokud možno čerstvé. Kvalitní ryby lze však pořídit i hluboce zamražené. V takovém případě kontrolujeme obsah vody v balení.
Grilovaný losos se sojovou omáčkou
Královská ryba vás uchvátí kombinací sójové omáčky a citronové šťávy.
INGREDIENCE
- 4 filety z lososa
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- 1 lžička citronové šťávy
- 1/4 hrnku oleje
- 1/4 hrnku sójové omáčky
- 1 lžíce třtinového cukru
- sůl
- pepř
POSTUP
- Rozpálíme gril.
- Lososa dáme stranou.
- Vytvoříme si marinádu promícháním ostatních ingrediencí.
- Lososa potřeme a vložíme na gril.
- Potíráme marinádou i v průběhu grilování.
- Přibližně po 6 minutách lososa otočíme.
- Grilujeme dalších 6 minut.
- Podáváme.
Objevte podobné tipy
Grilované rybí filé
Lahodné filé, co se doslova rozplývá na jazyku.
INGREDIENCE
- 4 filety
- olivový olej
- sůl
- pepř
- pažitka
- 1/2 citronu
POSTUP
- Rozpálíme gril.
- Rybí filety osušíme papírovou utěrkou.
- Potřeme olivovým olejem a z obou stran osolíme i opepříme.
- Rybu dáme na gril.
- Grilujeme přibližně 10 minut. V půlce rybu otočíme.
- Filé podáváme zakapané citronovou šťávou a posypané nasekanou pažitkou.
Grilovaná makrela s česnekem
Jednoduchý recept, který si zamilujete.
INGREDIENCE
- 4 menší makrely
- sůl
- pepř
- 2 citrony
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 prolisované stroužky česneku
POSTUP
- Rozpálíme gril.
- Makrely omyjeme a vysušíme papírovou utěrkou.
- Každou ryby nařízneme 3 diagonálními řezy.
- Osolíme a opepříme.
- Vetřeme citronovou šťávu.
- Promícháme olivový olej s prolisovaným česnekem.
- Makrely potřeme.
- Grilujeme přibližně 15 minut. V polovině ryby otočíme.
- Podáváme.
Grilovaný pstruh na rozmarýnu
Pstruh s křupavou kůrčičkou, co se rozpadá na talíři.
INGREDIENCE
- 4 pstruzi
- olivový olej
- mořská sůl
- pepř
- rozmarýn
- citron
POSTUP
- Rozpálíme gril.
- Rybu osušíme papírovou utěrkou.
- Vnitřek ryby nasolíme, opepříme a vložíme čerstvý rozmarýn.
- Vnějšek ryby potřeme olejem.
- Vložíme na gril.
- Grilujeme přibližně 15 minut. V polovině rybu otáčíme.
- Pstruhy podáváme pokapané citronovou šťávou.
Grilovaný kapr s medem
Kapr nepatří jen na vánoční tabuli. Pochutnejte si.
INGREDIENCE
- 4 filety z kapra
- 1 citron
- 2 lžíce medu
- 4 lžíce sójové omáčky
- pepř
POSTUP
- Kapra dáme stranou.
- Připravíme si marinádu smícháním šťávy z citronu, medu, sójové omáčky a pepře.
- Filety marinujeme přibližně 2 hodiny.
- Rozpálíme gril.
- Vložíme kapra a grilujeme přibližně 4 minuty z každé strany.
- Podáváme.
Tip: Máte už doma čtvercovou pánev? Je vhodná na smažení nebo grilování větších porcí masa. Jaké jsou její další výhody?
Představili jsme vám pět osvědčených receptů na grilované ryby.
Hotovou rybu poklademe plátky másla a chuťový zážitek posuneme ještě o úroveň výše.
Ryby není třeba dlouho marinovat. Skvěle chutnají i ryby dochucené pouze pepřem a solí.
Ke grilovaným rybám jsou vhodné přílohové brambory a nějaký vhodný dip, který si můžete připravit podle našich dalších receptů.