Letní čas je jako zrozený ke grilování.
Pokud je grilování i vaše záliba a chtěli byste si užít také něco zdravějšího, pak jiště oceníte naše recepty na grilované ryby.
Máme pro vás skvělé tipy, jak si připravit steaky z tuňáka, lososa i makrelu.
Vyzkoušejte je všechny!
Grilovaný losos se sójovou omáčkou
Losos marinovaný ve sladkokyselé sójové omáčce a poté dokonale ugrilovaný, je jednoduchou večeří, která ale odpovídá kvalitě luxusní restaurace. Užijte si to!
INGREDIENCE
- 4 filety z lososa
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- 1 lžička citronové šťávy
- 1/4 hrnku oleje
- 1/4 hrnku sójové omáčky
- 1 lžíce třtinového cukru
- sůl
- pepř
POSTUP
- Rozpálíme gril.
- Lososa dáme stranou.
- Vytvoříme si marinádu promícháním ostatních ingrediencí.
- Lososa potřeme a vložíme na gril.
- Potíráme marinádou i v průběhu grilování.
- Přibližně po 6 minutách lososa otočíme.
- Grilujeme dalších 6 minut.
- Podáváme.

Máme pro vás i další recepty s lososem, které jsou rychlé, zdravé a výživné!
Makrela z grilu s česnekem a citrónem
Zamilujte si s námi křupavou, kouřovou kůžičku a šťavnaté, aromatické maso této lahodné grilované makrely. Tento pokrm se stane vaší oblíbenou zdravou rodinnou večeří.
INGREDIENCE
- 4 menší makrely
- sůl
- pepř
- 2 citrony
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 prolisované stroužky česneku
POSTUP
- Rozpálíme gril.
- Makrely omyjeme a vysušíme papírovou utěrkou.
- Každou ryby nařízneme 3 diagonálními řezy.
- Osolíme a opepříme.
- Vetřeme citronovou šťávu.
- Promícháme olivový olej s prolisovaným česnekem.
- Makrely potřeme.
- Grilujeme přibližně 15 minut.
- V polovině ryby otočíme.
- Podáváme.

Grilovaný pstruh s koprem a citrónem
Pstruh grilovaný s plátky citrónu, čerstvým koprem a máslem je snadné a chutné jídlo, které je skvělé třeba jako perfektní večeře pro dva!
INGREDIENCE
- extra panenský olivový olej
- 2 pstruzi, vykostění a očištění (necháme mu hlavu a ocas)
- sůl a pepř dle chuti
- 6 plátků čerstvého citronu tenkých jako papír, se semínky
- několik snítek kopru nebo bazalky, estragonu, petrželky nebo jiných jemných čerstvých bylinek
- 1 lžička másla, nakrájená na malé kostičky
POSTUP
- Připravíme si gril na přímý vysoký žár, přičemž jedna část grilu musí vychladnout.
- Zatímco se gril ohřívá, vytvoříme si „loďku“ z odolné hliníkové fólie.
- Zdvojíme nebo ztrojnásobíme vrstvu fólie a kolem okrajů vytvořte asi 2,5 cm okraj.
- Dno „lodě“ vydatně potřeme olivovým olejem, aby se pstruh při grilování nepřilepil.
- Opláchneme pstruhy vodou a osušíme je.
- Ryby otevřeme a posypeme solí a pepřem.
- Přidáme plátky citronu do vnitřku ryb v jedné vrstvě.
- Navrch dáme snítky kopru a kostičky másla.
- Ryby uzavřeme přes nádivku.
- Obě strany ryb potřeme olivovým olejem.
- Umístěte pstruhy do loďky z hliníkové fólie.
- Loďku položíme na rozpálenou stranu grilu.
- Přikryjeme a necháme 3 minuty grilovat, poté loďku přesuneme na studenou stranu grilu.
- Přikryjeme a grilujeme dalších 3-5 minut, dokud nebudou ryby propečené.
- Dobrou chuť!

Objevte podobné tipy
Kapr z grilu se středomořskou omáčkou
Vynikající letní recept, který je navíc jednoduchý na přípravu. Pokud chcete, můžete místo kapra použít i jiný druh bílé ryby. Můžete podávat se sklenkou suchého bílého vína, případně s trochou pečených brambor. Dobrou chuť!
INGREDIENCE
- 1 kg kapra (očištěného)
- ½ kg rajčat
- 1 paprika
- 5 stroužků česneku
- 1 střední cibule
- olivový olej
- petrželka a kopr
- sůl a pepř dle chuti
POSTUP
- Rybu omyjeme, osolíme a kůži nařízneme třikrát nebo čtyřikrát na každé straně.
- Kapra grilujeme na alobalu.
- Použijeme plynový gril a kapra grilujeme asi 10-15 min z každé strany na středním plameni.
- Nakrájíme cibuli, 2 stroužky česneku a pepř.
- Na pánvi orestujeme česnek, cibuli a papriku do měkka.
- Přidáme nakrájená rajčata a směs dobře promícháme.
- Pokud je omáčka příliš suchá, můžeme přidat 100 ml rajčatové omáčky.
- Vyjmeme z ohně a necháme vychladnout.
- Omáčku rozmixujeme dohladka a přidáme poslední 3 stroužky čerstvého česneku.
- Grilovanou rybu naservírujeme na velký talíř, zalijeme omáčkou a ozdobíme čerstvě nasekanou petrželkou a koprem.

Vyzkoušejte i také naše další lahodné recepty s kaprem, které si můžete udělat nejen na Vánoce!
Grilované steaky z tuňáka
Vyzkoušejte náš podrobný návod, jak správně ugrilovat tuňáka. Navíc na to potřebujete kromě tuňáka pouze olej a sůl!
INGREDIENCE
- 4 steaky z tuňáka, každý o hmotnosti 170 až 225 g a tloušťce 3 až 5 cm
- řepkový nebo jiný neutrální olej
- sůl dle chuti
- mletý černý pepř (volitelné)
POSTUP
- Nastavíme všechny hořáky plynového grilu na vysokou teplotu.
- Dáme grilovací rošt na místo, zakryjeme gril a necháme 5 minut předehřát.
- Vyčistíme a naolejujeme grilovací rošt.
- Steaky z tuňáka dobře osušíme papírovými utěrkami a celé je lehce potřeme olejem.
- Těsně před grilováním steaky dochutíme solí a případně pepřem.
- Poté položíme na rozpálenou stranu grilu.
- Tuňáka grilujeme, dokud nebude první strana dobře opečená, 1 až 2 minuty.
- Pokud se ryba přilepí, zkusíme ji zespodu jemně nadzvednout pomocí tenké kovové špachtle nebo hrotů vidličky zasunuté dolů mezi grilovací rošty.
- Otočíme tuňáka a opakujeme na druhé straně.
- Pro ideální propečenost rare grilujeme rybu dostatečně dlouho, aby se opekla z každé strany, a ne déle.
- Pokud chceme mít tuňáka krásně rare, strany steaků by měly být fialové, přičemž shora a zespodu se začíná objevovat béžová barva.
- Pokud chceme, aby byly udělané trochu více, počkáme, až se objeví více béžové barvy z obou stran.
- Nedoporučujeme grilovat steaky z tuňáka nad rámec medium-rare.
- Užijte si to!

Pražma na grilu s česnekovou omáčkou
Připravte si podle našeho receptu také oblíbenou pražmu. Skvěle chutná v kombinaci s omáčkou z česneku, chilli a citronu, která rybě dodá ten správný šmrnc.
INGREDIENCE
Na omáčku:
- 75 ml olivového oleje
- 4 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 1 lžička drcených chilli papriček
- šťáva z ½ citronu
- sůl
- pepř
Na rybu:
- 2 x pražma
- 2 lžíce petrželky, nasekané
POSTUP
- Na pánvi jemně rozehřejeme olivový olej a přidáme česnek a chilli.
- Restujeme, dokud česnek nezměkne.
- Přidáme trochu citronové šťávy.
- Položíme pražmy na plech vyložený pečicím papírem a z každé strany uděláme řezy asi 1 cm hluboké.
- Přelijeme trochou česnekové omáčky a okořeníme.
- Rozpálíme gril na velmi vysokou teplotu.
- Rybu grilujeme 8–10 minut, jednou otočíme, dokud kůže lehce nezuhelnatí.
- Mezitím omáčku jemně prohřejeme a dáváme pozor, aby se česnek nepřipálil.
- Pražmu podáváme s trochou zbylé omáčky a ozdobíme petrželkou.

Máte už doma čtvercovou pánev? Je vhodná na smažení nebo grilování větších porcí masa. Podívejte se na naše recenze hranatých pánví a zjistěte jejich výhody i nevýhody!
Pár tipů na závěr ohledně grilování ryb
- Hotovou rybu poklademe plátky másla a chuťový zážitek posuneme ještě o úroveň výše.
- Ryby není třeba dlouho marinovat. Skvěle chutnají i ryby dochucené pouze pepřem a solí.
- Ke grilovaným rybám jsou vhodné přílohové brambory a nějaký vhodný dip.
- Mezi nejvhodnější ryby na gril patří ty s vyšším obsahem tuku. Jde například o makrelu, tuňáka či pstruha, ale vhodných je mnoho dalších ryb.
- Maso vybíráme pokud možno čerstvé. Kvalitní ryby lze však pořídit i hluboce zamražené. V takovém případě kontrolujeme obsah vody v balení.
A jak se vám naše dnešní recept líbily? Napište nám do komentářů!